focar-iarnaSalut tuturor, as dori sa fiu ajutat urgent cu o problema serioasa care a intervenit in crescatoria mea. Am un numar de 25 de porumbei(numarul de porumbei cu care intru pe iarna); cel putin, trebuia sa am. Numarul s-a redus la 21 de porumbei in numai o luna. Cred ca toata crescatoria mea s-a imbolnavit si nu am avut niciodata probleme de sanatate la porumbei care sa duca la deces. Dupa mai multe investigatii, diagnosticul concret as spune ca este Tricomonoza. Trebuie sa precizez insa ca fiecare porumbel are simptome diferite.. Mentionez:

-Am vandut 5 porumbei unui baiat din oras care mi-a venit la poarta afland de la cineva prin zona ca sunt columbofil. Cred ca toata lumea stie despre asa zisa “competitie” in acest sport care uneori naste si invidie, ura. Peste o saptamana, vin din oras si observ un porumbel pe care l-am vandut in cusca(parintii mei l-au lasat sa intre, fara sa stie ce se intampla cu el desigur), insa starea lui era una sub critica; l-am separat de ceilalti porumbei iar peste cateva zile a si murit.

Acum m-a pus pe ganduri ca acest porumbel a venit bolnav si a baut apa cu ceilalti si de aici a pornit totul. Nu renunt la ideea ca cineva a facut acest lucru in batjocura, deoarece porumbelul era sanatos cand l-am vandut.

Naiv fiind, am “achizionat” un pui fara sa ma uit la el, si acum regret pe deplin fiindca porumbelul acela a murit si el.

Apoi, a inceput macelul…. Am pierdut 4 femele intr-o luna. Si nu stiu de ce doar femelele…
M-am uitat la fiecare porumbel sa vad semne de boala precum “malai” si se pare ca am ajuns la concluzia ca au Tricomonoza.

-Porumbeii nu mai au energia pe care o aveau inainte
-Se strang de parca le-ar fi fost frig
-Penajul lasa de dorit
-Gainatul la unii porumbei este verde, insa la altul care a murit era galben
-Am asistat la ultimele clipe ale unui porumbel si se pare ca s-a zbatut vreun minut, a intors capul pe dos iar apoi inima i-a cedat. Apoi i-a curs din gusa toata apa pe care o avea.

Am intrebat mai multi columbofili si le-am pus in apa Tricoplus de vineri si vitamine de pus in apa (destul de concentrat).

Alta problema ar fi la un pui din aceasta vara care gafaie (se aude un zgomot din plamani cand inspira/expira) si din aceasta cauza nu este vioi.

Mama lui este slabita, nu are nici o reactie cand o prinzi, si uneori isi pierde echilibrul. Uitati cateva poze.

focar-iarna

Sarbatori fericite tuturor.

Liviu