Numele meu este Mateo, sunt din Alexandria, judetul Teleorman. Am o pereche de Hunkari, superi (Franck si Bertta). Tin la ei foarte mult, achizitionarea lor fiind un mare motiv de bucurie pentru mine. Le-am facut o boxa, unde sa oua, cu pardoseala din plasa, dejectiile cazând pe o tabla aflata sub plasa, o voliera daca pot sa îi zic asa din OSB de 2x2x3. Totul ok, i-am vazut împerechindu-se, m-am îngrijorat putin când am vazut ca dupa ce masculul a calcat porumbita, aceasta s-a urcat si ea pe el, dar m-am calmat când am aflat ca este un comportament normal, ma îngrijoram sa nu îmi fii luat teapa cu vreun cuplu de gay, ca asa e la moda.:)) Le dau de mâncare dimineata când plec la scoala la 8, la 2 când vin si seara pe la 4-5…
Într-una din seri, la 4 am vazut-o pe Berta zgribulita pe cuib, intru ca de fiecare daca sa strâng dejectiile, sa împrospatez apa si sa pun mâncare si când ma uit mai atent, oul îi cade din coaca, a urmat si al doilea la 2 zile. Dar inevitabilul s-a întâmplat, dupa ce am asteptat cu sufletul la gura 18-19 zile.. nimic nu s-a întâmplat, asa ca le-am luat si m-am uitat la ele, le-am spart, iar în interior era galbenusul cu o consistenta identica cu a mierii, din ce cauza?
Acum se pregatesc de ponta a doua, le-am pus fan în cuib, pentru ca le-am pus pe jos si abia, carau câte un fir de iarba în cuib… si astept sa vad ce se întâmpla. Ce ar trebuii sa le dau sa manânce, eu acum le dau porumb cu orz, grâu nu le dau fiindca stiu duce la sterilitatea masculului. Cu ce sa îi hranesc, cum sa procedez, cât costa hrana la farmaciile veterinare, gridul, sau nisipul ala, cu scoici tocate si alte chestii, cât costa si trebuiesc date ne-apar? Cum este cu otetul si sarea în apa? Cât otet, câta sare la litru de apa? Ce tratamente, ce vaccinuri..?
Sunt începator si vreau sa stiu cât mai mult despre cresterea acestor superbe bijuterii de pasari, Hunkari, care m-au fascinat imediat ce am vazut poza cu ei pe net.
Multumesc anticipat tuturor celor rabdatori si cu experienta, Mateo!
O alta posibilitate ar fi sa fie lezbi :)) dar cred ca te-ai fi trezit cu 4 oua in loc de 2.
Nu se pune fan in cuib. Porumbeii trebuie sa isi faca singuri cuibul, din crengute si betisoare. Rupe multe betisoare de lungimea cuibarului +/- … si arunca-le pe jos, ei le vor culege si vor croseta cuibul. Sunt vreo 2 topicuri in arhiva despre materialele cele mai bune pentru cuib.
Gritul este ESENTIAL si nu se concepe crescatorie fara el. Nici nu este scump. Restul intrebarilor au deja raspunsuri pe site, te rog sa consulti arhiva. In principiu doar vaccinul de paramixoviroza odata pe an este obligatoriu. De sare in apa n-am mai auzit si cred ca este o confuzie.
Ai mai multe variante pentru care au fost ouale limpezi:
1- Sunt frati
2- Este femela la prima pereche de oua
3- Pur si simplu nu sunt compatibili.
Daca o tin tot asa si la a doua pereche de oua mai cumpara 2 si schimba perechile. Oricum poti sa le dai si grau linistit. Infertilitatea nu e de la mancare.
Idea cu aceea plasa in boxa nu cred ca este o idee prea grozava deoarece le ofera un foarte mare disconfort. Boxa trebuie sa fie locul unde se simt ei cei mai in siguranta si protejati. Mai bine pui tot OSB si curati la 2-3 zile, deoarece ei oricum nu prea fac in boxa daca sunt liberi. Si mai pune cateva stinghii in fata boxei si lasale decat pe centru o intrare. E prea descoperita si ti-am zis ei trebuie sa se simta cat mai intimi in boxa. In rest foarte frumoasa voliera dar o sa ai de furca cand aduci noi exemplare deoarece o sa se bata. Bafta.
Aparent totul este in ordine.
Porumbeii par sanatosi,cotetul este OK
nu trebuie sa schimbi nimic.Mai asteapta
a doua ponta.
Poti exclude ca Frank nu este prea batran?
Hunkari sunt foarte frumosi dar nu sunt cea
mai robusta rasa. Poate nu sunt bolnavi acut
dar au totusi ceva salmonele.
Iti recomand site-ul colegului “Marian” care
se pricepe la Hunkari.
trebuie sa astepti si a doua oara sa se ou si sa vezi daca tot asa sunt limpezi ouale’sar putea sa fie amandoua femele,si cu fanul nui prea bun ca le dauneaza la respiratie mai bine le pui niste paie de grau langa cuibar ca stiu ei ce au de facut.
http://www.porumbeihunkari.blogspot.com
Este o pereche foarte frumoasa ! Sfaturi bune sunt deja postate ( schimbare de sange prin cumpararea altor exemplare din alta crescatorie ) . Tipul de Satineti cum aveti d-voastra nu au probleme de inmultire . O pereche sanatoasa ajunge pe an lejer la 5 perechi de pui . Mult succes la pui va doresc si un pic de rabdare !
Poate masculul nu este la fel de fertil adica cum sa iti explic ar fi o teorie sa fie plictisit ( fara batai pt boxa fara alti membri in voliera ) si sa nu fie asa ridicati hormoni la el :)) , hrana nu poate influenta ponta masculului numai la femela poate influenta ouale ( moi ) deci eu zic ca masculul ii de vina, incearca sa mai introduci 2 perechi sa vezi cum va reactiona masculul poate va ponta cu mai mult curaj deoarece dorind sa isi extinda urmasii inaintea celorlalti.
e ok….a doua serie de oua vor fii bune…..chiar si cu un mascul matur o femela tanara la primul rand de oua se poate sa nu fie fertile….daca au spatiu vor fii si fertile…..sarea de obicei se pune in vasul cu nisip si argila daca nu ies niciodata afara
bune sfaturile date dar nu inteleg de ce nu le dai si grau,din cate stiu graul este mancarea de baza care este completata cu porumb,floare,mei,rapita etc,se da orz 50% sau mai mult iarna si se foloseste ca depurativ la venirea porumbeilor din concurs,bine aici nu e cazul,da-le si grau si vei vedea ca il mananca si orzul o sa fie ultimul mancat daca nu se satura inainte,graul duce la sterilitate masculului,poi si nu e bine ca se va imperechea mai ”cu pofta”,poate de asta nici nu au avut ouale samanta pt ca nu sa-u imperecheat destul. grit poti face si u daca nu poti cumpara,poti face din pietricele din nisip cernut,caramida rosie sparta bucatele,moloz vechi,carbune de lemn,coji de uoa sfaramate si un pic de sare,cam un pumn la o galeata de amestec,umezesti si amesteci bine,lasi sa se usuce bine,pot baga in cuptor,apoi sfarami cu mana si le dai,il vor devora. mancare le poti da grau,orz,floarea soarelui si porumb si ii mai poti rasfata cu mei,rapita neagra,alune de pamant,cred ca ajunge primele 4 feluri ca nu sunt voiajori sa participe la concurs sau sa faca efort. sare in apa in nici un caz nu se da,otet de mere cu miere o lingurita la 2 l de apa 2 zile pe sapt,este bun impotriva salmonelozei si tricomonozei. poti gasi si vitamine la farmacia de animale,ajunge o data pe sapt,depinde de vitamina. vaccin contra paramixo este bine sa faci o data pe an sa nu ai surprize. era sa uit este buna si mazarea atunci cand au pui,are multe proteine si ajuta la dezvoltarea puilor. mult succes si sper ca iti vor scoate pui de data asta.
inca cateva lucruri uitate,le poti da verdeturi:varza,dar data in exces provoaca diaree,frunze de papadie,salata,cozile de ceapa verde. acestea au multe vit mai ales varza vit C. sa le pui sa faca baie,poti sa fierbi frunze de dafin si ”ceaiul” dupa fierbere il amesteci cu apa normala,poti baga putina sare in apa calduta sa se topeasca,1-2 linguritze de otet de mere,acest ameste este foarte bun impotriva parazitilor. bafta
pai daca spui ca ouale erau lipezi inseamna ca nu au fost fecundate de mascul,si poate fi din cateva cauze:
-nu a reusit din cauza penelor,daca este asa poti tunde ambele pasari pe langa cloaca,bineinteles intr-un mod rezonabil ( nu-i lasi fara pene la fund :))))))
-masculul este steril din nastere (nu exagerati cu sterilitatea din cauza graului,graul este important si nu trebuie sa lipseasca din alimentatia porumbeilor,si pentru a produce sterilitate trebuie administrat mult timp in cazul de fata nu cred ca este cazul,adica poti creste porumbei cu 50 % grau 50 % porumb si porumbeii nu o sa fie sterili si o sa reproduca cate 2 pui fara probleme)
-prima ponta nu a fost reusita,asteapta-o pe a doua.
– porumbeii de frumusete sunt mai sensibili,am observat la unii probleme de reproducere,de crestere,de maturizare,etc. defecte ce au rezultat si din selectia lor drastica doar pentru forma si culoare trecand cu vederea unele aspecte printre care si posibilitatea reproducerii.Sper ca nu este cazul cu porumbeii tai.
-ce boala aveti cu paiele astea si paduchii :))) fanul nu este recomandat pentru ca este moale si subtire si se poate agata de picioarele porumbeilor iar acestia trag dupa ei totul inclusiv ouale cand ies din cuib.Paiele sunt bune tocmai pentru ca stau in cuib,paduchii nu se fac din paie daca pe porumbei nu exista,prima data sunt pe porumbei si dupaia prin crescatorie,dar cu o deparazitare din cand in cand si cu o dezinsectie a crescatoriei totul este sub control iar porumbeii se bucura de paie in cuib asa cum este normal pentru ei ca pasari.
frumoasa rasa asta !!! bafta !!!
la porumbei de agrement merge si imperecherea de gradul 1 si 2 de rudenie(frati-parinti,frate -sora)dar in timp sigur o sa cunosti ceva columbofili din zona si o sa faceti ceva schimburi…
frate astaapta si tu a doua tura la tine daca nus bune nici astea mai cumpara o pereche sii inpereche unul cu berta si unul cu masculul si vezi care scoate si care nu si ai sa identifici care a fost problema daca sunt bune acuma inseamna ca a fost ceva trecator or o fi ei prea batrani eu zic ca daca nuti scot nici acuma snt batrani
daca esti din Alexandria, hai sa discutam. Da-mi un semnal. Afli numarul meu de telefon de la reprezentanta Romvac Alexandria.
Nu vreau sa te descurajez dar eu sunt la cea de a 4-a pereche de oua limpezi anul acesta, la unul dintre cei mai buni reproducatori din crescatoria mea si din pacate si acestea sunt fara plod. Maculul este de “05 , imperecheat cu o femela de 06, Au mai fost pereche in 2009 si 2010 si au reprodus fara pb. Ciudat este ca si eu fiu de al lor de 09 mi-a dat 2 serii de oua limpezi pana in prezent, in contextul in care in 2010 a reprodus si acesta fara pb. Varianta nealimentatiei adecvate, a lipsei gritului, vitaminelor, tratamentelor la zi, cade! I-am schimbat chiar si femela si acelasi rezultat…, limpezi! Din cate stiu eu, sterilitatea la masculii batrani (nu cred, ca este cazul lui) se produce datorita vaccinului de paramixo, dar aceste nu a mai fost vaccinat din 2009. Deci…, care sa fie cauza?
stai linistit,se intampla de multe ori ca prima ponta sa nu fie buna….asteapta-i.
da-le si grau.si eu am auzit k ar produce sterilitate,dar eu la inceputul columbofiliei le dadeam doar grau si n-am avut niciodata probleme cu masculii sa devina sterili.le-ai mai putea da:rapita,mei,mazare,floarea soarelui,sorg etc.le poti lua si mancare deja preparata.OLIMPIA.are peste 10-15 feluri de seminte.
in mancare le poti pune de 1-2 ori pe sapt ulei de usturoi si drojdie de bere iar in apa otet de mere.
cel mai bine in apa pt baia saptamanala ar fi sa le pui sare de baie speciala.e f buna.
grit…iti poti face singur sau sigur o sa gasesti la farmacii veterinare.in leg cu pretul gritului si al celolralalte poti intreba la farmacii vet sau cauta pe site-uri.nu-ti pot spune un pret pt ca difera in functie de marca,de cantitate etc…
ouale le poti verifica mult mai devreme dak sunt bune sau nu.poti vedea dak sunt fecundate de la 3-4 zile.cand te uiti la ele in soare sau la o lumina puternica o sa se vada niste firicele de sange,sau dak au mai mult timp le poti verifica si dupa culoare,dak sunt inchise si nu se clatina au pui,dak au un lichid in ele si se clatina nu-s bune.
sper k te-am ajutat cat de putin.
multa bafta.
La porumbei ar fi bine sa le pui un drob de sare furajera daca gasesti undeva.Eu am pus unul de 2 kg. acum 10 ani si inca nu l-au terminat.
Griul este bun,poti merge pina la 30% din ratie si nu vor fi probleme.
Otet de mere,simplu sau amestecat cu miere de albine,o lingura la un litru de apa de 2 ori pe saptamina.
Cu fertilitatea daca nu se rezolva la a doua ponta,poti incerca cu vitamina E de la farmacia umana.Eu am dat unui mascul timp de o saptamina cite o jumatate de pastila pe zi si a functionat.
Nu ai spus nimik de varsta lor
sati traiasca nu te grabi sa tragi concluzi ai mei au facut la prima ponta un ou si afost bun la a doua doua anbele bune la a treia ponta linpezi amindoua ai mei sint cam speriosi cind intru la ei zboara de pe oua nui deranja este posibil sa fi racit ouale gritul e in jur de 3 3,5 ron un kg iti ajunge la doi porumbei cred ca vreo doua luni lasai in treaba lor nu te conplica cu cinestie ce tratamente ca sar putea sa le faci mai mult rau decit bine bafta la puii
Nu spui ce varsta au. Daca nu au ajuns la maturitate e normal ca ouale sa fie limpezi. Ai rabdare in cazul asta. Probabil a II-a serie de oua o sa fie bune.
Tratamentul pentru vre-o boala (coccidioza, tricomonoza, viermi intestinali, etc) cauzeaza cateodata sterilitate temporara (o saptamana sau doua). In cazul asta nu-ti face griji. Isi revin repede.
Eu cresc galateni si am o porumbita care s-a ouat cand avea 5 luni de la eclozare (ziua ei de nastere). Un ou a fost limpede si unul bun. Sunt sigur ca urmatoarele oua vor fi bune. Acum creste un pui cu partenerul.
Eu zic ca consistenta galbenusului ca a mierii e normala tinand cont ca au fost clocite.
Am si eu o pereche de galateni care practica Kamasutra. :-)
Intai masculul calca porumbita apoi invers.
Orzul este recomandat iarna pentru ca reduce instinctul sexual la porumbei. Cand vreau sa faca pui eu le dau afrodisiace: cateva boabe de canepa. Cred ca si rapita e buna.
In viata mea n-am auzit ca graul ar cauza sterilitate. Probabil doar in cazul cand porumbeii sunt hraniti exclusiv cu grau. Aceasta alimentatie saraca/unilaterala intarziind maturizarea organelor sexuale.
In afara de grau (cereale) porumbeii ar trebui hraniti si cu seminte oleaginoase (floarea soarelui, canepa, rapita) si leguminoase (mazare, mazariche, etc).
O alimentatie variata si bogata poate grabi maturizarea sexuala ( la 5 luni pot fi deja maturi). Pe cand o alimentatie unilaterala (doar grau, sau doar porumb, sau doar orz) intarzie maturizarea sexuala (peste 6 luni).
Vitamina E, responsabila de maturizarea organelor sexuale si nu numai, este liposolubila; Se gaseste predominant in semintele oleaginoase.
Cam la 10 zile de clocit poti sa te uiti la oua in lumina sa vezi daca au vinisoare de sange. Asa la descoperi si pe cele limpezi, uitandu-te la ele in lumina.
scuze cred ca am confundat. dar inca nu am auzit asa ceva sa se intample din cauza graului,eu anul trecut nu am putut cumpara altceva si am dat toata iarna numai grau porumbeilor si nu am avut nici o problema,nu cred ca provoaca sterilitate,doar creste apetitul sexal al masculilor. poti sta linistit ca nu afecteaza cu nimic,din cate stiu cei mai multi columbofili au mancarea de baza graul imbunatatit cu alte seminte,este prima oara cand aud ca graul face rau porumbeilor. inca o data scuze de confuzie. succes
Am avut si eu in copilarie o pereche de blondineti ,tin minte ca scoteau pui foarte greu,si chiar atunci cand ieseau puii ,acestia nu puteau fi hraniti de parinti din cauza ciocului foarte mic.Pe vremea aceea cunosteam un crescator pasionat de asemenea rase de porumbei dl Salmen Gheorghe[probabil acum e in lumea dreptilor]din Brasov care tinea pe langa acestia si cateva perechi de voiajori pe post de doica.Deci rabdare si tutun [pt tine numai rabdare]PS graul n-are nici o treaba cu sterilitatea[da-le mai mult graunte mici pt ca pe cele mari le mananca destul de greu ]Succes!
Pt Demi :deci salmoneloza!
stai linistit…poate o sa scoata a doua tura…la fel am patit si eu.
Daca chiar au mai scos pui, o sa scoata si la tine.
Faptul ca porumbita s-a ouat, chiar daca ouale n-au fost fecundate, e totusi bine. Macar n-are probleme cu ouatul.
In general cam la 8-10 zile dupa ce se calca prima data, porumbita se oua. In zilele pana la ouat porumbeii se calca zilnic (chiar de mai multe ori pe zi).
Porumbita ta nu are probleme cu sexualitatea pt. ca zici ca-l ciuguleste pe mascul. Din cate povestesti masculul tau nu prea are chef. Exista masculi care turuie orice porumbita vad. Acestia stau bine cu hormonii sexuali. Porumbelul tau nu are chef. Din ce motiv ? Greu de zis. Cateva posibilitati: ori e cam gras, ori nu se simte bine in porumbar la tine, e stressat (tb. sa se obisnuiasca), ori il doare burta (coccidioza), ori nu are suficient soare. Asta doar daca nu cumva doar orzul din alimentatie e de vina. Pentru ei orzul e ca ceaiul de tei.
Citisem undeva ca ouale la porumita se fecundeaza in timpul ouatului. Porumbita pastreaza in cloaca sperma porumbelului. Oul (galbenusul) in drumul lui spre cloaca, este fecundat apoi infasurat in albus, apoi se acopera cu coaja oului.
Asa ca degeaba se calca la inceput daca in ultimele 2 zile inainte de ouat nu se calca din diferite motive (ori n-au posibilitatea, ori n-au chef). Ti-am mai zis: orzul scade apetitul sexual; la porumbeii adulti el este folosit doar pe timpul iernii cand reproducerea nu e dorita. La pui nu-i nici o problema.
Pentru cresterea libidoului (apetitului sexual) la porumbei este recomandata hranirea acestora cu boabe mici: grau, mei, canepa, rapita, etc. (fara orz de preferat).
Cum ziceam: Canepa este pentru porumbei un fel de afrodisiac: le mareste apetitul sexual.
O alimentatie bogata si variata la porumbei stimuleaza reproducerea. In schimb porumbeii nu trebuie sa fie prea grasi. Au nevoie si de miscare pentru a nu se ingrasa exagerat. Daca un porumbel are un zbor greoi, e clar: e prea gras.
Da, am patit si eu ca prima pereche de oua sa fie infertile iar in a doua pereche de oua sa fie doar un ou bun. Cum pasii vietii m-au purtat din nou in Italia si sper sa pot sa imi fac o voliera si aici (deocamdata porumbeii mei sunt in grija socrilor si a pisicilor) pot sa va spun ca la un patron bogat am vazut ca are cuiburi din vase ceramice cu nisip in ele,fara paie etc. Probabil este o metoda buna, respectivul cumpara mancare voiajorilor sai cu paletii, saci cu mancare combinata direct din Belgia
Ptr “Taroi”: am specificat ca au toate analizele. Inainte de imperechere, au fost tratati cu Fosbac T, care din cate stiu eu, este unul dintre cele mai bune produse ptr Salmonela si iarasi ciudat, de ce din 65 masculi, doar doi sunt sterili, tata si fiu?
adesea se intampla la primele lor oua nu este ceva special dar stai linistit la a 2-a serie nu vei avea nici o problema cu ouale dar nu garantez i cu puii.
Foarte bun meniul porumbeilor, acum.
Mult succes la urmasi pentru porumbeii tai.
Ca sa-i mai stimulezi putin ai putea sa-i separi cateva ore (sa nu se vada, sa nu se auda); sa li se faca dor unul de altul.
Observa-i cum se comporta cand se intalnesc.
Ofera-le si program de “wellness”; sa stea la soare si sa faca baie. Fa-i sa se simta bine acolo unde-i tii.
N-ar strica sa mai aiba si alti porumbei in jur. Se simt mai in siguranta asa. Si se si dezinhibeaza cand se confrunta cu alti porumbei.
Au nevoie si de miscare: nu neaparat zbor in jurul cotetului.
Pune-le apa mai sus. La fel si mancarea; separata de apa ca sa se miste mai mult (sa-si foloseasca aripile). Vad ca boxa lor e sus ceea ce e bine. Le place sa stea mai sus de nivelul solului.
Mi se pare mie sau nu prea vad soarele porumbeii tai ?
Ai vazut vreodata cum stau porumbeii la soare si cum isi intind aripa si-si deschid coada ca un evantai ca sa prinda cat mai mult din razele de soare ? Totusi nu vreau sa bat prea mult apa in piua cu soarele.
Am vazut ca cineva iti recomanda sa clatini ouale sa vezi daca-s fecundate si daca au pui. Eu zic ca e un pic riscant pentru embrion.
Metoda de a te uita in lumina este cea mai buna si cea mai sigura. Te poti uita la oua in lumina chiar si la 4 zile de clocit cum recomanda cineva. In schimb daca sunt limpezi, mai asteapta pana la 10 zile. Daca nici atunci nu vezi vase de sange care pleaca din embrion atunci poti sa le arunci.
Daca puisorul este complet dezvoltat in ou si mai are 2-3 zile pana eclozeaza si te uiti in lumina, lumina nu trece prin ou. Nu vezi nimic. Oul e in cazul asta opac.
De obicei puisorul cand vrea sa iasa din ou, ciocneste oul, face o mica gaura in ou, sau doar crapa oul intr-un loc. Ai rabdare. E posibil sa iasa ziua urmatoare. Depinde cata rezerva nutritiva mai are in ou. Ca sa iasa din ou puisorul ciocneste oul prin interior de jur imprejur. Face un fel de capacel.
In nici un caz sa nu ajuti tu puiul sa iasa din ou. Oul pare greu de spart doar din exterior datorita formei. In schimb din interior oul este foarte usor de spart de catre puisor.
Nu lasa cuibul gol fara paie sau bete. Daca ti-e teama ca paiele pot avea paraziti le poti opari si apoi usca bine la soare. Porumbeii nu este obligatoriu sa-si construiasca singuri cuibul. Unii porumbei fac asta altii nu. Dar oricum le pare bine sa aiba un cuib bun, bine captusit. Si ouale se vor cloci mai sigur, si puisorul se va dezvolta sanatos.
Porumbeii tau au ciocul de lungime medie. Nu cred ca o sa aiba probleme cu cresterea puilor din cauza lungimii ciocului.
Apropos de porumbeii jucatori. Exista si exemplare de porumbei jucatori care cad pe pamant din cauza jocului. Cei care cad nu supravietuiesc prea mult. Ulciorul nu merge de multe ori la apa.
Exista insa crescatori de rase de porumbei jucatori care in selectie tin seama ca porumbeii sa aiba jocul sub control; sa nu cada pe pamant.
Exemplarele din cadrul unei rase de rolleri sau jucatori care cad pe pamant sunt denumiti cazatori sau kamikaze sau bomber.
Parca exista si o rasa bulgareasca de porumbei cazatori. Probabil tot aici la porumbei.ro am vazut un video cu ei.
Exista intr-adevar si rase de porumbei jucatori la care capacitatea de a zbura s-a pierdut in mod voit prin selectie. De exemplu Roller Parlor.
daca se ingrasa atunci masculul poate deveni steril si de la grau se ingrasa mai tare de aceea se zice ca graul ii face sterili pe masculi, dale de 2 ori pe zi de mancare kl e ajunge nu e bine sa fie grasi lasa un id de mess
Intinsul ca sa se dezmorteasca e una iar statul la soare cu aripa intinsa si coada desfacuta e alta.
Intr-adevar se intind desfacandu-si aripa si coada si intinzand piciorul pe aceiasi parte cu aripa desfacuta. Dar nu stau asa intinsi.
Cand stau la soare intind aripa ci desfac coada si stau asa la soare.
Daca o sa te ocupi cu cresterea porumbeilor mai multi ani, o sa cunosti porumbeii din ce in ce mai bine.
Pentru paraziti externi eu folosesc un Spray Cansafix. rar.
Exista si niste picaturi care se pun pe ceafa porumbeilor. Se cheama Picaturi Hesanol. Nu stiu daca se gasesc in romania. Asta-i ce cunosc eu. Sunt sigur ca exista si alte produse. Ai grija insa: Nu folosi insecticide pe penele porumbeilor care nu sunt speciale pentru porumbei.
Ce ai putea face: sa dai cu un insecticid obisnuit (RAID) in cuib, sub fanul din cuib. Pe raspunderea ta. :-)
Parazitii (paduchii) de pe pene se hranesc cu penele porumbeilor. In general cativa paduchi nu dauneaza porumbeilor; si nici nu traiesc pe om. Atata timp cat nu sunt foarte nelinistiti din cauza lor si nu se se ciugulesc tot timpul, nu-i necesar tratamentul.
Crescatorii de voiajori trateaza parazitii penelor de teama ca gaurile mancate in pene de catre paduchi sa nu le incetineasca campionii.
Eu in locul tau nu i-as trata de parazitii penelor deocamdata.
Eu desi am Spray Cansafix special pentru parazitii externi la porumbei, daca porumbeii au doar cate un paduche, sau doi, nu-i tratez.
Atata timp cat clocesc, nu se vor mai calca. Nici nu e nevoie.
Citisem undeva ca in perioada clocirii, porumbeii sunt sub influenta unui hormon numit prolactina, care le reduce instinctul sexual si le creste instinctul de parinti.
Cam pana la o saptamana dupa eclozare puii sunt hraniti cu lapte de porumbel ce este regurgitat de catre porumbeii parinti. Acesta este produs in gusa porumbeilor si e format de fapt din celule epiteliale care se desprind de pe suprafata tesutului din care e formata gusa.
Secretia hormonului prolactina se reduce dupa o saptamana si porumbeii nu mai produc lapte de porumbel. Dupa aceasta prima saptamana, puiul este hranit cu boabe, initial mai mici (de exemplu grau). Cam la 2 saptamani puii pot digera deja boabe mari (de exemplu porumb). Daca nu chiar mai devreme. La puii de porumbei sistemul digestiv este cel care se dezvolta primul. De-aia au si burta asa umflata.
Dupa prima saptamana, cand secretia de hormon prolactina se reduce, instictul sexual al porumbeilor e in crestere si incep eventual sa se calce. S-ar putea sa faca o noua serie de oua cand puii au cam 2 saptamani.
Deci o sa ai puii in cuib + 2 oua ce trebuie clocite. Ingramadeala mare. E bine sa le mai pui un cuib pentru ca puii sa stea in vechiul cuib si ouale in cel nou.
Despre fecundarea oualor la pasari (in particular la gaini):
http://www.buzzle.com/articles/how-are-chicken-eggs-fertilized.html
In articolul de mai sus zice asa (tradus si adaptat de mine):
***inceput
La finalul actului sexual, sperma de la mascul este depusa in tractul reproductiv al femelei numit oviduct. Oviductul are deschiderea in cloaca. Spermatozoizii traverseaza oviductul si se deplaseaza in amonte spre ovare pana ajung la organul numit “infundibulum”. Deplasarea spermatozoizilor pana la acest organ dureaza la gaini aproape o saptamana (oare la porumbei cat dureaza? tot atat?). Aici se opresc si pot supravietui o saptamana sau mai mult(oare la porumbei cate zile supravietuiesc spermatozoizii?), asteptand ovulatia pentru a fecunda galbenusul (ovul).
Ouale se formeaza mai intai ca galbenus in ovarele gainii. Acest galbenus, atunci cand e eliminat din ovare se deplaseaza catre “infundibulum”(rezervor de spermatozoizi). Daca exista sperma in acest organ in forma de palnie, atunci galbenusul va fi fecundat. Odata fecundat, galbenusul se indreapta spre cloaca. Pe parcursul calatoriei spre cloaca, oul trece prin mai multe organe si glande, si-si definitiveaza structura pentru a forma oul propriu-zis. Adica galbenusul fecundat este imbracat in albus, apoi se formeaza membrana de sub coaja, apoi coaja, apoi este eliminat (ouat).
*** sfarsit
Din acest articol deduc ca spermatozoizii cocosului supravietuiesc in corpul gainii mai mult de 2 saptamani.
Oare cate zile supravietuiesc in total spermatozoizii in corpul porumbitei?
—-
Retrag ce-am zis…cum ca “daca nu se calca in ultimele 2-3 zile pana la ouat ouale nu vor fi fecundate”.
Omul cat traieste invata.
—-
Porumbeii mei se calca zilnic cel putin o saptamana inainte de primul ou si intr-adevar nu se mai calca dupa primul ou. Si nu am avut niciodata probleme cu oua nefecundate.
am de vanzare porumbei exact la fel…daca sunteti interesati 0747688715 in tm