Dupa unele etape de maraton pe canicula cativa porumbei intarziati au o problema pentru care am primit pana acum mai multe diagnostice diferite. Postez aici cateva imagini pentru ca unde sunt 10 pareri diferite nu strica inca 10, facem media si vedem ce iese.
Simptomele se vad in imagini, dupa sosire porumbelul scutura ciocul ca si cum se ineaca, simptom accentuat cand bea apa si mai ales cand mananca – moment cand se ineaca si trebuie sa renunte. In cioc este ca o gelatina, in special sub limba, la unii transparenta, la altii usor galbuie. In imagini este unul cu formatiuni galbene mai multe care arata a tricomonoza dar nu este neaparat asta – un medic veterinar a mentionat virusul herpes, care nu se poate trata, ci doar preveni prin vaccinare.
Discutand despre problema, mai multi crescatori mi-au spus ca au observat asta la unii porumbei dar pentru ca trece de la sine problema e uneori ignorata. Am observat ca dispare in cateva ore de la sosire, sau in cel mai rau caz in 1-2 zile, fara interventie cu medicamente. Nu prea am observat sa faca asta porumbeii mai mari de 2 ani.
Nu stiu daca problema apare datorita intarzierii pe canicula, sau dimpotriva, intarzierea este din cauza problemei. Tratamente pe respiratie/trico nu rezolva problema.
Deci:
Trico?
Respiratie?
Herpes?
Fungi?
Altele?
Salut. Simptomele apar dupa zboruri lungi, pe canicula si la porumbei întârziati. Un alt indiciu e ca trec de la sine. Singura deductie logică pe care o pot face e ca nu e vorba de o infecție, fie cu ca ar fi cu fungi, baterii sau virusuri. Daca ar fi o infecție nu ar trece spontan, fără un ajutor medicamentos.
Cred ca este mai degraba vorba de o deshidratare a faringelui iar secretiile din această zonă devin vascoase, gelatinoase, un fel de mucus vascos.
Este doar o parere, cei care au observat asta la proprii porumbei si au vazut evolutia cred ca au mai multe de spus. Numai bine!
Cel mai probabil caii respiratori .
Se vede din video ca sistemul respirator este afectat ,gen mai are si alte simptone precum respiratie cu dificultate si zgomotoasa ,mai ales atunci cand sunt prinsi in mana sau sunt supusi unui stres.
Oxygen plus
Încearcă iod în apa, de regulă se pun 6 picături la 1litru de apa. Este antifungic, antiseptic și stimulează tiroida într-un mod benefic producând globule roșii.
@Ilie: asa inclin sa cred, desi la unii apare galbeneala, poate ca se dezvolta trico pe baza acelei salive. Mi-a zis un crescator pe YT ca apare la porumbeii care nu au coborat la apa 2 zile.
@Lucian: nu se aude nimic la ei cand ii iau in mana, si deja a doua zi zboara cu stolul fara probleme. Chiar dupa filmare la ceva timp i-am angajat la derby national Donetsk 1025 Km si din cei care apar pe video, unii au venit bine in clasament si nu se mai inecau, albastra a venit ziua 2 dupamasa, scutura din cap ceva mai putin dar tot o deranja, si solzata care stranuta nu a mai venit deloc (oricum nu a facut nimic).
@Octavian: studiez, merci!
@Florin: primesc Blitzform, merci!
Încearcă metronidazol perfuzabil în apa( 10 ml/l)+vitamine+amoxineovit comprimate(1 cpr/porumbel), timp de 5-7 zile.
Este arsura, o poti curata cu o scobitoare si gata
Tricomonoza,mai nou, are si o forma respiratorie. Parerea mea, ca aia este… Asa s-a intamplat si la mine acum 2 ani parca…si de atunci nu mai tratez tricomonoza. Doar cu otet de mere in apa si usturoi impreuna cu otet tot in apa. Eu pun 10-12 catei de usturoi zdrobiti cu podul palmei, impreuna cu 25 ml de otet, in 2 litri de apa. Fac asta 2 zile pe saptamana, una dupa alta. In prima zi, daca porumbeii nu beau toata apa, seara, arunc doar apa ramasa. Las usturoiul in adapatoare pt ziua urmatoare. Usturoiul,elibereaza alicina mai mul a 2-a di.
Micoplasma este o bacterie pe care o gasim mai peste tot, chiar si-n tractul respirator al oamenilor, porumbeilor sau al altor animale. Insa fiecare organism are imunitatea proprie, ceea ce nu permite bacteriei sa se inmulteasca excesiv si sa devina patogena. De exemplu, un test medical o gaseste azi in tractul respirator al unui om perfect sanatos (asa-zis “purtator”), iar peste o saptamana acelasi test la acelasi om iese negativ total. Bacteria a “zburat” din om in om, iar sistemul imunitar al unuia a omorat-o, in timp ce alt om a facut o infectie grava, datorita inmultirii ei excesive in gat.
Datorita efortului, imunitatea porumbelului scade, iar micoplasma incearca sa-i dea atacul, inmultindu-se. Ajungand la un anumit prag, incepe o inflamare a zonei, care duce spre infectie bacteriana a zonei, in cazul unui organism imuno-compromis. Insa tractul respirator al porumbelui excreta mucusul cu rol de protectie, care antreneaza “armata” de bacterii spre exterior. Asta face parte din imunitatea sa. Deoarece efortul zborurilor a disparut, creste imediat imunitatea, care tine in frau nivelul bacteriei micoplasma. Nu uitati, micoplasma exista peste tot in natura, in pamant si-n apa.
Daca este mucus alb in gatul porumbelului, atunci bacteriile dau atacul acolo iar el curata locul. Daca exista si materia branzoasa galbena sau alba, atunci protozoarele tricomonas dau atacul acelei zone, unde a scazut imunitatea temporar, datorita eforturilor.
Pentru micoplasma nu poti trata decat daca face micoplasmoza, adica infectie cu umflarea gatului si cu tuse productiva. Insa cei ce vor porumbei neposesori de tricomonas pot trata cu metronidazol, tinizol etc.
Cresterea imunitatii se face cu vitamine si minerale, propolis, ceaiuri, probiotice, electroliti etc.
In legatura cu IODUL: la mine a dat doar noduli pe tiroida, doctorita de la endocrinologie interzicandu-mi-l cu desavarsire. Dupa Cernobil, toti le-au iodat pe toate … mai precis sarea. Si-n anii din urma sunt cozi tot mai mari la endocrinologie, programarea fiind si peste 3 luni. Toti au noduli pe tiroida, ceea ce duce la o actiune a tiroidei aproape nula in organism. Consecintele: colesterol, trigliceride, glicemie, acid uric extrem de crescute, la aceeasi hranire ca acum 5 ani, cand inca mai erau toate in limite. Incet-incet tiroida a “murit” nemaicontroland nimic si lasand tot organismul de izbeliste.
Numai bine.
Virusul herpes este tinut in frau de tinctura de propolis. Toti suntem purtatori. Din propria experienta: primul herpes din copilarie (prima manifestare a virusului), a fost ca o umflare a gingiei caninului, atat. Apoi celelalte manifestari au fost pe buza de sus, deasupra caninului, de cate ori scadea imunitatea organismului.
La porumbei pot exista complicatii cu bacterii, si infectii mari cu umflarea intregului maxilar. Am vazut asta la maidanezii gunoieri de oras, care mananca din gunoaie, apoi vin la mine la geam umflati pe-o parte.
Eu insami am avut o astfel de complicatie, pe vremea studentiei, in practica agricola de la Jegalia. Un herpes, aparut de la mancarea de acolo, s-a transformat in jumatate de buza umflata cat degetul mare de la mana. Aveau numai apa rece de spalat si multa mizerie, -“ca la tara”- cum se scuza cineva de acolo….
Numai bine.
In principiu, orice irita si inflameaza tracturile digestiv, respirator, le face sa produca mucus in exces, cu rol protector. De exemplu laptele este inflamator digestiv (de la o anumita varsta foarte greu de digerat), de aceea tractul digestiv produce mult mucus dupa ce mancam lapte.
Bacteriile produc toxine care inflameaza tracturile digestiv, respirator, la fel fungii si viermii intestinali sau respiratorii.
Inflamatiile mucoaselor sunt mereu urmate de productie de mucus in exces.
O inflamatie nu este infectie, dar poate da in infectie la un organism cu imunitate slaba.
Numai bine.
@Chris: Cum se da Tinizolul?
Eu am dat tinizol 100 mg pe porumbel pe zi, 3 zile. Dar unuia cu nodul mare i-am dat 5 zile. O pastila de tinizol are 500 mg, deci 1/5 de pastila. Este doza maxima, nu se poate 1/4 ! Dar poti da si 1/6, adica se rupe pastila in doua, apoi fiecare jumatate se rupe in 3 bucati. E mai convenabil asa.
Alteori am pus pastila in 5 doze de apa plata masurate cu pipeta. Aici problema este ca tinizolul precipita. Dar am agitat sticluta bine si am luat cu pipeta (incorporata in dop) in timpul agitarii. Mai mult de atat nu am putut face.
Numai bine.