Dupa unele etape de maraton pe canicula cativa porumbei intarziati au o problema pentru care am primit pana acum mai multe diagnostice diferite. Postez aici cateva imagini pentru ca unde sunt 10 pareri diferite nu strica inca 10, facem media si vedem ce iese.

Simptomele se vad in imagini, dupa sosire porumbelul scutura ciocul ca si cum se ineaca, simptom accentuat cand bea apa si mai ales cand mananca – moment cand se ineaca si trebuie sa renunte. In cioc este ca o gelatina, in special sub limba, la unii transparenta, la altii usor galbuie. In imagini este unul cu formatiuni galbene mai multe care arata a tricomonoza dar nu este neaparat asta – un medic veterinar a mentionat virusul herpes, care nu se poate trata, ci doar preveni prin vaccinare.

Discutand despre problema, mai multi crescatori mi-au spus ca au observat asta la unii porumbei dar pentru ca trece de la sine problema e uneori ignorata. Am observat ca dispare in cateva ore de la sosire, sau in cel mai rau caz in 1-2 zile, fara interventie cu medicamente. Nu prea am observat sa faca asta porumbeii mai mari de 2 ani.

Nu stiu daca problema apare datorita intarzierii pe canicula, sau dimpotriva, intarzierea este din cauza problemei. Tratamente pe respiratie/trico nu rezolva problema.

Deci:

Trico?

Respiratie?

Herpes?

Fungi?

Altele?