Genetica pentru incepatori

Cromozom: corpuscul in nucleul celulei, purtator al caracterelor ereditare
Alozom: cromozom cu rol esential in determinarea sexului
Masculul: ZZ, (XX)
Femela: ZW, (XY), la porumbei EA determina sexul puilor.

Cum se transmite culoarea?
– albastru nu este o culoare ci o lipsa partiala de pigmenti negri.
– alb=lipsa totala de pigmenti
– rosu se transmite dominant (vorbesc de rosul voiajorilor nu de culorile lucioase la unele rase de ornament care pot fi recesive).

Exemplul 1
mascul rosu(homozigot) XrXr + XrY femela rosie,
vor fi numai pui rosii (sozati sau dungati)

r = rosii solzati, trestii, baltat rosu, cuc rosu;
n= negru, solzat, dungat, baltat negru, cuc negru;
Am adaugat acest r si n pentru cei care nu au avut inca biologie ca sa inteleaga cum functioneaza, din acelas motiv am renuntat si la alte simboluri din literatura de specialitate.

Exemplul 2
mascul rosu(homozigot)XrXr + XnY femela solzata(n)
pui : masculi rosii (heterozigoti.XrXn), femele rosii, XrY
Masculul rosu heterozigot este rosu(sau trestiu) dar cu cioc negru si puncte negre pe coada sau pe remige( vezi imaginea de mai sus)

Exemplul 3
mascul rosu(heterozigot) XrXn + XnY femela solzata(n)
pui: masculi solzati si dungati,XnXn, femele dungate si solzate XnY,
masculi rosii XrXn,femele rosii,XrY.

Exemplul 4
mascul albastru, XnXn + XrY femela trestie
pui: masculi trestii XrXn, femele albastre,XnY

-O femela rosie a avut todeauna un tata rosu, si va avea fii rosii.


Fotografia alaturata arata bine ce iese din XrXr + XnY puiul mascul e XrXn heterozigot (cioc negru) puiul femela e rosie XrY

-Va invit sa verificati cunostintele:
Un mascul rosu,heterozigot si o femela rosie pot avea pui albastri si daca da, care este sexul lor?

– Pene pe picioare(incaltat) se transmite dominant
– INTELIGENTA se transmite RECESIV, adica un porumbel inteligent va avea mai multi urmasi prosti decat destepti (noroc ca intervine selectia)
– Jabotul care apare din cand in cand la voiajori se transmite recesiv.
– La voiajori nu conteaza culoarea! Asa-i, dar de alela de culoare pot fi cuplate si alte caractere.
– Daca doriti sa fixati stabil unele caractere: consangvinizare /incest parinti-copii(nu frati de cuib)

Cum pot sa-mi fac o familie de porumbei daca am numai un singur mascul performant (P) ?
un exemplu:
1) Imperechiati masculul P cu femela A si obtineti produsul C
imperechiati masculul P cu femela B si obtineti produsul D
2) Imperechiati C cu D si obtineti produsul E
3) Imperechiati masculul P cu E si obtinet o familie de porumbei care ar trebui sa intruneasca multe din calitatile seniorului performant
(verificati fiecare pas cu cosul)

Imperecheri
– Imperecherea libera = hazard
– Faceti notite si scrieti pedigree
– Nu introduceti permanent porumbei noi,ramaneti in familie.

Un exemplu:
EL sa fie inrudit cu ea din partea mamei,EA sa fie inrudita cu el din partea tatalui(Bruce-Lowe)

Genetica este o materie fascinanta. Cititi! Cititi tot ce puteti: Gregor Mendel, Alfonz Anker, W.Hollander si tot ce va mai pica in mana sau pe ecran.

Multumesc celor avansati pentru completari competente.

Felix

59 comentarii la “Genetica pentru incepatori”

  1. Mereu fascinanta genetica…

    Multumesc pentru contributie, este foarte bun articolul, de mult n-am mai studiat chestiile astea. Ma tot bagau in ceata cromozomii lui Anker, am citit de mai multe ori si tot nu sunt sigur ca le stapanesc 100%.

    Din cate inteleg eu, cand se formeaza noua celula din care infloreste embrionul, femela puna la bataie un X sau un Y (si doar pe X sta informatie de culoare):
    – daca femela pune X, puiul iese mascul si culoarea este dictata de ambii parinti in funcite de dominanta si recesivitate (puiul este construit din celule X + X)
    – daca femela pune Y puiul iese femela si culoarea este dictata doar de tata (puiul este construit din celule X + Y)
    Corect?

    Am avut un mascul rosu (plin nu trestiu sau argintiu) heterozigot (cioc negru, tigrat pe pene) care impreuna cu o femela albastra dadea doar pui albastri sau argintii. Ma frustra la maxim ca nu dadea si rosii ca el si inca nu mi-e foarte clar de ce. Se pare ca aici vorbim doar de nuanta rosu la transmitere (pigmentul), nu si de desen (relatiile intre argintiu, trestiu/solzat pe rosu, rosu plin, cuc, etc) care e probabil o poveste mai complicata.

    LOTERIE. Si aici vorbim numai de culoare care e cat de cat inteleasa dpdv genetic. Cand te gandesti la toate celelalte: capacitate musculara, inteligenta, orientare, vointa, rezistenta la boli, metabolism, temperament… pfff… d-asta e frumos domeniul.

    Imi mai place paradoxul asta al termenilor: culoarea rosie este “dominanta” cum zice genetica, dar cand te uiti prin voliere sau sali de expozitie al dracu daca domina rosii. :))

  2. Referitor la intrebarea: Un mascul rosu, heterozigot si o femela rosie pot avea pui albastri si daca da, care este sexul lor?

    As spune ca vor avea si pui albastri dar vor fi doar femele. Am nimerit-o sau n-am inteles nimic, caz in care astept sa fiu tras de urechi.

  3. In sfarsit un articol care m-a luminat in legatura cu transmiterea culorii rosii.
    Raspunsul la intrebare este :puii albastrii vor fi numai FEMELE intr-o proportie de 25%. Felicitari pentru articol!!.La mai multe.

  4. aici despre ce vorbesti u ,,porubei.ro” e si putina gena transmisa din stramosi poate sa iese albastrii da sanse mici;)

  5. eu am o linie de albastrii si una de albi care incrucisate dau pui rosii, trestii sau argintii cu ciocul negru, fara pete albe… pe mine ma depaseste…

  6. he he he, …..simpatica genetica asta nu-i asa?!
    DA, ….in principiu este corect ce ne-a prezentat Felix vis-a-vis de transmiterea ereditara a culorilor (pigmentului), doar terminologia fiind putin confuza!

    ca o completare, …toti cromozomii, inclusiv cromozomul (X)care determina sexul, “transporta informatie”, pe care organismul nou format o foloseste intocmai cum un computer foloseste software-ul; Aceasta informatie, “spune” corpului unui porumbel cum si cat sa produca, …. grasime, musculatura, orientare, vointa, penaj, pigment etc. ….facand-ul “minunea” de care suntem noi indragostiti!
    …daca toti cromozomii transporta informatie genetica, ce-i atat de special la cromozomii(X)?! …ei bine,acestia sunt responsabili in primul rand, cu determinarea sexului viitoarei pasari, dar transporta in plus (pe unul dintre cei 4 locusi) si alte gene cum ar fi “ash-red” si “brown” (locus 1), “almond”, “faded” si “qualmond” (locus 2), “reduced” (locus 3), “dilute” si “pale” (locus 4) etc.
    acesta este asa numitul “Sex-Linkage”
    in cazul porumbeilor,masculii au doi cromozomi sexuali ( XX )iar femelele doar unul intreg, celalalt fiind neglijabil in tema noastra (X .)
    …informatia genetica care determina culoarea(pigmentul si nu “desenul”) fiind transmisa urmasilor prin intermediul cromozomilor sexuali (sex-linked), ne poate spune practic, sexul unui pui la cateva zile de la eclozare ori, evident putem “directiona” imperecheri in urma carora, puisorii nu vor mai fi o “surpriza” macar la nivel coloristic!
    departe de a fi epuizat, subiectul este extrem de util si frumos zic eu, ….bravo Felix!
    numai bine!
    .

  7. porumbei.ro ador cum ai incheiat , citez : ,, Imi mai place paradoxul asta al termenilor: culoarea rosie este “dominanta” cum zice genetica, dar cand te uiti prin voliere sau sali de expozitie al dracu daca domina rosii. :)) ,, ai dreptate

  8. pt. com. nr.3, …..nu ai nimerit-o ci pur si simplu ai rationat corect! ;)

  9. pt. com. nr.5 (Stanciu)
    in cazul tau, “albii” sunt vinovati pt. urmasii cu pigment rosu (bujori, trestii, rosii sau orice alt desen intermediar)!
    aceasta pt. ca ceea ce tu vezi a fi un porumbel alb, ….in fapt, dpdv genetic este de cele mai multe ori, o combinatie de factori (subiect ceva mai complicat)!!!
    daca lucrurile stau asa cum tu le prezinti, …pot banui ca albii tai sunt “homozygous grizzle ash red”, …in traducere libera, genetic, sunt “rosii” homozigoti pt. gena “cuc” care la o inspectie amanuntita pot prezenta totusi cateva pene de un rosu extrem de deschis (sters) si ochii “colorati” mai degraba decat negrii!
    numai bine !

  10. Wow. Uitasem cât de mişto e genetica. Andrei şi Cristi (no. 4) şi eu tot ca voi am înţeles : puii masculi vor fi toţi roşii (r) homozigoţi în proporţie de 25% şi 25 % heterozigoţi iar femelele vor fi 25 % roşii şi 25 % albastre (n).
    Aşa îmi explic eu de ce dintr-un mascul solzat şi o femelă cuc pe roşu mi-au ieşit masculi : 1.trestiu, 3 argintii şi 1.cuc pe roşu iar femelele 2 albastre, 3 solzate şi doar una argintie. E bine că acum ştiu clar că puiul din ciubul lor e femelă :D.

  11. Cu alte cuvinte la intrebare avem XrXn + XrY =
    XrXr – masculi rosii homozigoti
    XrY – femele rosii
    XnXr – masculi rosii heterozigoti
    XnY – femele albastre

    Intrebari:
    1. Masculii rosii homozigoti au cumva ciocul mai alburiu?
    2. Daca la pigment ne-am lamurit, cum sta treaba cu desenul? Desenul de solzat sau dungat cum se transmite? Am inteles ca celelalte combinatii gen cuc sau baltat se transmit mai complicat.

  12. pt. com nr. 13
    din imperecherea descrisa de tine, …..sub nici o forma nu putea iesi o femela cu pigment rosu (argintie cum spui tu sau bujoara) caci unica informatie genetica legata de pigment, vine de la mascul pt. fiicele sale!!!
    imposibil deci ca un mascul cu pigment albastru-negru(albastru, solzat gut etc.) sa aiba o fiica de pigment rosu (bujoara, trestie, rosie etc.) !
    daca nu te-ai inselat cu privire la “evidenta” din crescatorie atunci cu siguranta femela ta “cuc pe rosu” a fost infidela la un moment dat! :))))
    numai bine!

  13. Adrian, corect. Nu mi-am facut temele cum tebuie. De fapt, am gresit considerand degeaba masculul XrXn cand de fapt el este XnXn (d’ohhh). :)) Se prea poate ca femela argintie sa fi fost tot mascul ca nu a mai apucat sa se reproduca din motive de soim, dar eu am catalogat-o femela pentru ca ajunsese spre finalul adolescentei si nu dadea semne ca ar fi mascul. Sigur, nu exclud infidelitatea, dar sansele sa fi fost de fapt mascul sunt foarte mari. ;) Ideea e ca femela cuc pe rosu de care vorbesc eu are trasaturi de mascul, implicit si fiicele sale arata mai masculine decat voiajorii de concurs din zilele noastre, de exemplu. Din fericire, acum stiu ca toti puii solzati, vineti si tot asa din ea şi orice mascul XnXn sunt femele :D, iar cei cu rosu in compozitie – masculi.
    Acum eu tot fac calcule mentale la toata crescatoria si ma oftic ca la varianta XnXn + XnY culoarea nu te ajuta la definirea sexului :)))

  14. Andrei, ….in legatura cu “desenul” porumbeilor, “pattern”, iata cum stau lucrurile succint:
    dincolo de culoare, fenotipic, cantitatea de pigment prezenta in porumbel genereaza trei mari tipuri de “desen”; ….desi seria “pattern” cuprinde doar trei tipologii (“barless” – fara dungi; “bar”- dungat si “checker” – solzat), putem clasificata mai larg cuprinzand si stari intermediare, astfel:

    inchis(gut) =negru cu burta si coada albastra(dunga neagra)
    solzat inchis = solzi desi
    solzat =solzat albastru mijlociu
    solzat deschis =solzi f putini
    albastru barat =albastru dungat(trese)
    albastru nebarat = albastru fara dungi

    Important! …toti porumbeii apartin uneia dintre cele trei tipuri de desen, dar uneori, prezenta desenului este ascunsa de efectul unei/or alte gene!
    prezenta “solzilor” este o insusire care se mosteneste independent de pigment (culoarea de baza) si nu este legata de sex !

    relatia genetica dintre aceste tipuri de “desen” este una simpla de tipul dominanta-recesivitate ! ….de sus in jos in expunerea mea,un desen “inchis” domina tot ce este mai deschis decat el; -gut domina solzat inchis,…….domina albastru barat(wild tipe-termenul nostru de comparatie) care domina albastru nebarat ! se poate spune si ca orice “desen deschis” este recesiv(poate fi ascuns) fata de toate “desenele mai inchise” decat el !

    aceeasi clasificare este valabila si pt. pigmentul rosu!!!
    din legile privind dominanta si recesivitatea reiese clar, ca din “desene inchise” pot rezulta urmasi cu “desene deschise” dar NU si invers!
    Atentie, ….pt. ca desenul nu este legat de sex, …atat masculii cat si femelele pot fi homozigoti pt. un anume desen (poarta doua gene ale desenului respectiv) sau heterozigoti (au o gena dominanta care da si aspectul fenotipc si una recesiva)!!!!
    potrivit principiului recesivitatii, pt. a se manifesta fenotipic, o gena recesiva de fel trebuie sa intalneasca una similara (dublu exemplar)!

  15. practic avem urmatoarele posibilitati (indiferent de culoarea sau pigmentul parintilor):

    nebarat X nebarat = numai urmasi nebarati

    nebarat X barat homozigot = numai urmasi barati heterozigoti pt. nebarat

    nebarat X barat heterozigot pt. nebarat = 50% barati (purtatori de nebarat); 50% nebarati

    nebarat X solzat homozigot = numai urmasi solzati(heterozigoti) purtatori de nebarat

    nebarat X solzat heterozigot pt. nebarat = 50%solzati (purtatori de nebarat); 50% nebarati

    barat homozigot X barat homozigot = numai barati homozigoti

    barat homozigot X solzat homozigot = numai solzati heterozigoti (purtatori de barat)

    barat homozigot X solzat heterozigot (purtator de barat) = 50% solzati (purtatori de barat), 50% barati

    solzat homozigot X solzat homozigot = numai solzati homozigoti

    solzat homozigot X solzat heterozigot (purtator de barat) = numai solzati din care 50% heterozigoti (purtatori de barat)

    solzat heterozigot(purtator de barat) X solzat heterozigot (purtator de barat) = 25% solzati homozigoti, 50% solzati heterozigoti; 25% barati homozigoti

  16. despre gena Grizzle (G) “cuc” pt. noi romanii se pot spune urmatoarele:
    s-a descoperit ca ar fi semi-dominanta si uneori poate fi inhibata ca manifestare de prezenta altor gene cum ar fi spread sau recessive red (rosu recesiv)!

    “cucii” homozigoti prezinta un fenotip diferit (arata altfel) fata de cei heterozigoti !
    cei heterozigoti (in special purtatorii de barat) lasa sa se vada patternul (desenul) si alterneaza pigmentul aparand un fel de “sare si piper” in timp ce cucii homozigoti au f. mult alb pe corp de obicei uniform distribuit ; desenul poate sa nu fie vizibil deloc ba chiar pasarea sa fie aproape alba cu foarte putin pigment in remigele principale si coada!
    in cazul in care pigmentul este ash-red (rosu obisnuit, nerecesiv) pasarea este vizual alba(cum ii explicam lui Stanciu com. nr.5)

    iata si practic:

    cuc homozigot X altceva decat cuc = numai cuci heterozigoti

    cuc heterozigot X altceva decat cuc = 50% cuci heterozigoti; 50% altceva decat cuci

    cuc heterozigot X cuc heterozigot = 25% cuci homozigoti; 50% cuci heterozigoti; 25% altceva decat cuci
    cuc homozigot X cuc heterozigot = 50% cuci homozigoti; 50% cuci heterozigoti

    acestea sunt independente de sexul, pigmentul ori desenul (patternul) parintilor

    PS: Andrei, la baltati, chiar este incalcita treaba!
    PS2: DA masculii de pigment rosu homozigoti au ciocul si unchiile de o culoare f deschisa si nu prezinta “stropii” aceia de culoare neagra ce apar in special in coada si remige in cazul celor heterozigoti (purtatori de albastru-negru ! ….sunt din pacate, destul de rar intalniti rosii homozigoti!

  17. paradoxul porumbeilor rosii (cu pigment rosu) care face ca in ciuda dominantei culorii sa fie mai rari in expozitii, poate fi explicabil si prin gradul mai mare de expunere in biotop! …cu cat distanta pe care un porumbel o are de parcurs (in aer evident) este mai mare, cu atat creste si incidenta “intalnirii” cu un rapitor iar daca voiajul presupune si innoptare, “riscul” este incalculabil mai mare decat in cazul unui porumbel gut sau albastru-solzat !
    evolutia, ca expresie a “naturii” acorda o deosebita importanta camuflajului chiar daca specia este in varful lantului trofic!!! ….bunaoara si in cazul leilor ori al crocodililor apar mutatii genetice(chintesenta evolutiei) care vizeaza culoarea, dar acestia nu ajung in mediu natural la varsta potrivita pt. transmiterea ereditara a respectivelor gene, tocmai datorita unei vizibilitati exacerbate!
    in aceasta logica, ….presupunand ca avem doi porumbei egali ca performante sportive (mai ales dupa cativa ani de “cariera”), …unul rosu si unul albastru-solzat, cel rosu, trebuie ca poseda un mecanism de compensare (inteligenta, curaj etc.) ,ori este extrem de norocos ! ;) ….de la aceasta idee au plecat si Sion ori Bricoux

    numai de bine sa auzim!

  18. Multumesc Adrian. Cred ca mi-am mai clarificat treaba si cu cucii, sunt intr-adevar niste aspecte foarte interesante si cel mai calumea este sa studiezi pe multe serii de pui cum se manifesta aceste reguli.

    “Examenul de diploma” l-ai putea da pe niste exemplare de cuc pe rosu, baltat, cu motz, incaltatura si cravata. :))))))) Brrrr, deja mi se scurtcircuiteaza amandoi neuronii.

    Am avut si eu un singur rosu homozigot scos din 2 trestii, si mai avea ca frati un argintiu si 2 rosii heterozigoti. E frumos rau rosul homozigot, are un rafinament aparte in aspect.

  19. adrian catalin petre poz 11

    sunt albi 100% cu ochi negri, gena de cuc e total exclus sa aiba, singura posibilitate este sa aiba si ascendenti de culoare rosie pentru ca persoana de la care provin albii avea si cateva perechi de rosii si listi pe rosu… e posibil sa fie heterozigoti cu rosu recesiv??? si daca ar fi asa de ce porumbita cu un singur cromozom de culoara si ala alb cu barbat albastru da tot pe rosu…. mentionez si ca atat albii cat si albastrii sunt voiajori de frumusete(germani) daca are vreo importanta…

  20. completare f. importanta pt. “pattern” – desen :
    gena “Spread” NU face parte din seria “pattern” si se gaseste pe un cromozom diferit !
    in realitate, un porumbel negru sau rosu este dpdv genetic purtatorul unuia dintre desene (“barless” – fara dungi; “bar”- dungat ori “checker” – solzat) dar si de gena “Spread” responsabila cu uniformizarea pigmentului pe intreg corpul!

    practic, independent de sex, avem urmatoarele variante:

    Spread homozigot X Spread homozigot = numai Spread homozigoti

    Spread homozigot X Spread heterozigot = 50% Spread homozigoti; 50% Spread heterozigoti

    Spread heterozigot X Spread heterozigot = 25% Spread homozigot; 50% Spread heterozigot; 25% non-Spread

    iata Andrei, de ce “trestii” tai puteau avea si urmasi “rosii” parand sa contrazica regula conform careia din “desene deschise” nu pot rezulta “desene inchise”! …..vinovata era aceasta “Spread” ! ;)

    evident, sunt multe alte aspecte legate de genetica aplicata fenotip ; o multime de gene si o gramada de “legi” care sa le guverneze si vorbim doar despre ceva ce se poate vedea cu ochiul pana la urma! ….incercati sa va imaginati complexitatea urmaririi unor caractere ascunse!!!
    de aceea este minunat sportul cu porumbei, pt. ca ramane “deschis” tuturor categoriilor socio-culturalo-profesionale in relativ egala masara!

  21. @ adrian catalin petre

    Merci, Adrian, pentru completari!

    Este exact cum mi-am dorit,am scris un
    mic articol si din completari mai pot
    invata si eu ceva.

  22. pt. A. Stanciu
    ….pt. o evaluare corecta,este f. importanta genealogia dar din pacate insuficienta in cazuri particulare!
    rosul recesiv nu are nimic in comun cu ash-red (rosul normal); …..o cu totul alta gena, care nu este nici dominanta nici sex-linkata ! :)
    DA, un porumbel alb poate fi genetic rosu recesiv, dar la fel de bine poate fi cum spuneam, o combinatie de gene (unele dintre ele responsabile cu baltatura) care nu pot fi “dibuite” chiar usor (poate doar in urma unor experimente)!
    conteaza si faptul ca porumbeii tai sunt germani de frumusete, caci rasele de ornament au un “mix” mult mai complex de gene care afecteaza culoarea, desenul, baltatura etc. fiind selectati in timp, mai ales, daca nu exclusiv pt. caracteristici vizuale!
    imi pare rau, dar cel putin eu, nu am un raspuns fara echivoc la “problema” ta!
    numai bine!

  23. Foarte bun articolul si, de asemenea, comentariile. Ai ce si de unde alege.
    Cu toate acestea, sunt unul dintre cei pro ramanerea unui mister in cazul a cel putin o parte a geneticii.
    Daca maine, in urma unor cercetari amanuntite, toate secretele geneticii ar fi deslusite, cresterea animalelor nu ar mai avea nici un farmec din acest pdv. Ar deveni simpla matematica cu rezultat calculat, deci dinainte stiut.

  24. As vrea sa fac o completare. Porumbelul rosu heterozigot pentru albastru, nu trebuie neaparat sa aiba ciocul negru. Chestia aceea cu ciocul negru se datoreaza genei “dirty” aia se mai poate vedea foarte usor la pui( picioarele nu sunt rosii, sunt pigmentate cu pete negre sau tot piciorul este mai inchis k si la puiul din poza de mai sus). Si inca ceva, nu toate culorile sunt legate de sex. Gena “grizzle” sau cuc, este o gena autozomala dominanta, indigo la fel, gena “spread” la fel( ce face din albastru, negru, din rosu solzat, silver fara dungi precum puiul de mai sus cu cioc negru sau din indigo andaluz) pentru mai multe informatii dak sunteti interesati despre genetica, avem si noi pe cineva care se pricepe destul de bine. are si site: http://dinamergeani.com/

  25. Apropo de Dina Mergeani, este o onoare sa-l avem printre noi. Am vazut acum cand am intrat iar pe site la el o chestie trista:

    “Iunie 2009: datorita conditiilor economice nu tocmai prielnice, trambitata editare de mai sus va fi doar o amintire … si uite asa mai apare o “carte de sertar” … ”

    Consider ca federatiile ar trebui sa puna mana sa stranga fonduri si sa ajute autorii care vor sa scoata materiale romanesti despre porumbei ca si asa e seceta in domeniu la noi. Dar cred ca sunt doar naiv si caraghios!

    Ar putea totusi incerca o editie electronica, ebook, etc.

  26. subscriu sugestiei lui Octavian, …. este “de exceptie” aceasta sursa de informare, dinamergeani.com(D-ul Mergeani, un pasionat al geneticii reuseste sa coreleze o cantitate impresionanta de informatie intr-un “mare fel”!)
    de urmat si sfatul lui Felix d´Alsace : “Cititi! Cititi tot ce puteti: Gregor Mendel, Alfonz Anker, W.Hollander si tot ce va mai pica in mana sau pe ecran.”
    nu le vom putea sti niciodata pe toate, dar uneori, anume informatii se pot dovedi extrem de utile !
    exemplu: … atunci cand veti vedea o “hartie” (pedigriu), cel putin in anume cazuri, veti sti daca a fost “pictata” corect sau mai grav, cinstit ! ;)
    as spune ca informatia, este cel mai de pret “ceva” ce-l puteti avea deseori gratis, in schimb ce “ignoranta naste monstri”!!!
    numai bine tuturor!

  27. Andrei putem infiinta un club al “naivilor” si “caraghiosilor” !!! ….mai stiu eu cativa care se vor inscrie, ….Iulian Simion poate?! ;)

  28. Apropo de genetica, a are cineva voiajori motati?? La mine s-a intamplat k anul acesta sa ma trezesc cu un pui motat din 2 voiajori. Am facut o imperechere de mama cu fiu si m-am trezit cu unul din pui motat!

  29. De ce oare la om cromozomii feminini sunt xx si masculini xy ,iar la porumbei invers? Initial eu am crezut ca se greseste in articol, pentru ca stiam sigur din genetica umana ca femeia are xx si barbatul xy. La sportivele care sunt masculinizate genetic, una din ramurile x-ului e putin mai lunga, tinzand spre y, drept urmare atletele cu o astfel de caracteristica nativa( nu vorbim de cele care s-au dopat cu testosteron) au performante superioare femeilor normale, iar testul genetic nu se face la antidoping.

  30. :)) Salutari baieti…! Dupa o etapa grea care tocmai s-a incheiat weekend-ul trecut, indurand in podul unde am porumbeii temperaturi de 50 de grade asteptandu-i, abia am reusit sa citesc la randul meu tot ceea ce ati scris cu privire la acest subiect, pe care il consider ca fiind unul foarte interesant…!!! Nu as mai avea mare lucru de adaugat; tot ce ati spus pana acum este complet si cuprinde cea mai mare parte a aspectelor din tema, drept urmare nu va mai plictisesc si eu cu teorii…! :) Subscriu la ideea de din`ainte a D-lui Felix d´Alsace, aducandu-mi aminte de cineva care spunea: “Invatati, invatati si iar invatati, pentru a deveni fii de nadejde ai patriei noastre Republica Socialista Romania”…!!! Ehh, frumoase vremuri…! Dar spuneti-mi va rog; cererea de inscriere in club e una tip, sau fac pur si simplu o cerere de mana? :)) Adi, la tine se depun cererile? :))

  31. …o curiozitate genetica in crescatoria mea, este legata de faptul ca reproduc din papagalu` ala pe care il am in poza la comentarii, pui cu 11 remije principale. Partea ciudata e ca au 11 pene numai intr-o aripa ( dreapta ) si numai masculii; femelele nu. Tin sa precizez ca el nu are 11 pene. Deasemenea si nepotii lui ( masculi ) au aceeasi caracteristica, chiar daca sunt reprodusi din fiicele sale, care nu au 11 pene…!

  32. Foarte interesant … Eu astept selectia naturala la iarna si voi vedea atunci caracterele ereditare transmise corect !
    Multumuri pt articol !!!

  33. “14-06-2010
    Iulian Simion:
    …o curiozitate genetica in crescatoria mea, este legata de faptul ca reproduc din papagalu` ala pe care il am in poza la comentarii, pui cu 11 remije principale. Partea ciudata e ca au 11 pene numai intr-o aripa ( dreapta ) si numai masculii; femelele nu. Tin sa precizez ca el nu are 11 pene. Deasemenea si nepotii lui ( masculi ) au aceeasi caracteristica, chiar daca sunt reprodusi din fiicele sale, care nu au 11 pene…!”

    Iulian,

    Masculul de care vorbesti mai sus ti-a scos pui masculi cu 11 pene intr-o aripa cu mai multe femele? Cati din puii lui masculi au aceasta caracteristica din cati pui in total si pe sexe?

    Cu stima,

  34. articolul este foarte interesant,din cate observ eu “liceeanul” se aplica biologia de IX pentru a se determina fenotipul puilor,in fine;si ca tot veni vorba de genetica as vrea sa ma ajutati cu o problema:am achiziotionat de la cineva o femela excelenta din toate punctele de vedere,urmand ai achizitiona si parintii,dar din nefericire “lenea”au determinat vanzarea acelei perechi catre un alt crescator.credeti ca cu aceasta femela pe care o am voi putea ajunge la parintii ei?(ma refer prin consangvinizare,incrucisari ,etc)daca da as dori si eu cateva detaliii cu privire la acest aspect.multumesc anticipat.

  35. A scos cu 3 femele pana acum si toti au aceeasi caracteristica…! Ba chiar ultimul pe care il are nici macar nu-i scos la mine, deoarece am dat masculul imprumut unui prieten.

  36. @Iacob catalin
    Cum vrei sa “reproduci” parintii ?????
    Poate gasesti un unchi ,un bunic ,un verisor
    din partea tatalui care au ceva rezultate.

  37. @felix d´alsace
    din pacate nu mai detin nici un porumbel enumerat ci doar un frate de serie;daca nu se pot “reproduce”parintii,ce sfaturi imi dati pt a “copia” caraacterele femelei?respect

  38. am si eu o intrebare si va rog daca puteti sa imi raspundeti. dc dintr-un golumboi gut si porumbita rosie mi-a scos 2 pui unul alb cu capul rosu si unul cuc deschis? astept un raspuns

  39. @ iacob catalin

    Raspunsul poate fi numai unul vag si general
    pentru ca nu cunoastem familia si gradul
    de consangvinizare acestei femele.
    In general la frati diversitatea genelor
    poate fi mare si astfel succesul consangvinizarii
    mai dificil dar nu exclus.Cu generatia parentala
    functioneaza mai bine.
    Poti sa-ti formezi si cu porumbita o familie dupa
    schema din articol(sau alta metoda)Drumul poate
    fi lung, nu uita sa selectezi si sa verifici cu cosul.
    Daca incerci ,poate peste doi ani ai mai multi
    porumbei buni,in orice caz vei sti mai multe
    despre cresterea lor.Numai bine.

    @ alexandru
    Vezi ce a scris Adrian.

  40. cum pot forma o linie din 2 3 masculti si 2 3 femele?
    am de 8 ani o porumbita care cu orice mascul e imperecheata puii sunt vineti identici nu sti cu ce mascul au fost scosi
    pot imperechea femela cu fiecare mascul din cotet apoi puii intre ei?
    dar ce fac cu celelalte femele care vreau sa le introduc in familie?

  41. am mai multi porumbei la care nu pot renunta
    sunt buni
    dar nu sunt din aceiasi familie niciunul
    cum as putea sai imperechez intre ei
    apoi puii intre ei
    apoi un mascul cel mai bun cu fiecare din femelele pui?

  42. din 2 albastri normali scot puii cu 11 pene unul e ALBASTRU iar celalalt ALB de fiecare data.Vreau sa precizez bunicul, strabunicul,etc sunt toti albastri.ATI MAI AVUT CEVA DE GENUL ACESTA.AM SA MA LAMURESC IN TOAMNA LA COS SA VAD DACA MERGE CEVA.PANA ACUM MAMA SI TATA AU REUSIT SA INTRE LA MATCA.

  43. buna, as avea shi eu o intrebare : am si eu doua perechi ,la amandoua masculul este schaly(vanat) numai ca femela unuia este albatra si a celuilat este solzara ,marea mea intrebare este de ce puii masculului schaly cu femela albastra sunt totzi solzati si a celeilate perechi sunt albastrii?

  44. Am citit un articol vechi dintr-o revista cu porumbei, in care o doamna povestea despre aceste imperecheri in “X” insa nu in termeni stiintifici, ci pur si simplu le spunea masculul1, femela2 etc. Astfel, spunea dansa ca dupa 6 ani de incrucisari, a reusit sa obtina porumbei cu performante deosebite (locul1).

    Asadar, se pare ca Columbofilia nu este doar o placere, o pasiune, o competitie, ci, pe langa toate acestea, este si o arta, o stiinta care necesita multa daruinta.

    Mult noroc tuturor!

  45. @daniel moldovan

    Daca femela albastra se trage din solzati care la randul lor se trag din albastri, este si normal ca puii lor sa fie solzati.

    Iti dau un exemplu tot din genetica. Daltonismul, care este o mutatie genetica determinata de prezenta unor gene in stare recesiva pe heterozomi. In acest caz femeia poate fi sanatoasa (xx), sanatoasa dar purtatoare (xdx) sau bolnava (xdxd) [barbatul poate fi doar sanatos (xy) sau bolnav (xdy)].

    La fel ca in cazul tau, femela poate fi albastra care va da pui albastri, albastra, dar care va putea da atat pui albastri cat si pui solzati, sau pur si simplu ar putea fi solzata. La masculi nu conteaza. Daca este vanat va da numai pui vineti. Aici se mai adauga si caracterul genelor, si mai exact dominant sau recesiv. Daca masculul este recesiv (homozigot aa – albastru – ), iar femela este dominant (homozigot AA – solzata – ), la imperecherea acestora vor rezulta 75% pui solzati cu caracter dominant (acestia fiind AA si Aa) si 25% pui albastrii cu caracter recesiv (aa)

    In acest caz pare a se intelege de ce perechea ta albastra-vanat scoate pui solzati.

  46. si la mine am intalnit aceeasi chestie.din femela alb recesiv si mascul gut in mod normal trebuiau sa iasa pui guti dar ,au iesit ash red grizzle.femela e de vina fiindca in pereche cu mascul alb recesiv mi-a dat pui alb recesiv dar si pui albi cu 1-2 pene de un rosu sters pe cap si ochii sparti si chiar un white grizzle.

  47. Am o nelamurire, o dilema mai bine zis, din doi porumbei albi la care si parintii si bunicii au fost albi la amandoi care e homozigot si care e herozigot si cum vor fii puii lor homozigoti sau heterozigoti???Va rog sa ma lamuriti!!

  48. Daca de enspe generatii inainte toti porumbeii sunt albi cu ochii negri atunci toti sunt homozigoti pentru gena pentru alb recesiv (Recessive white – z*wh).
    Referitor la solzati si dungati treaba este cat se poate de clara. Aceste gene nu tin de sexul parintilor, ele fiind gene autozomale. Ordinea descrescatoare a dominantei este:
    – solzat foarte inchis (C*T),
    – solzat inchis (C*D),
    – solzat clasic (C),
    – solzat deschis (C*L),
    – dungat (C*+),
    – nedungat (c).
    Asa ca, daca femela este fidela masculului ei, niciodata din doi dungati nu vom obtine un solzat.

    Cu stima.

  49. Am si eu o întrebare pt administratorul acestui site sau oricárui care stie…Acel porumbel cafeniu din pozá(asa stiu cá se cheamá),cel din spate cu dungi negre,din ce combinatii iese asa culoare?Eu má gândeam cá ar putea iesi dintr-un rosu sau argintiu cu un vânát(albastru cu dungi) ori dintr-un negru cu un rosu/argintiu sau poate chiar si din seini…,dar cum nu sunt sigur,am zis sá întreb totusi…poate cineva cu mai multá experientá decât mine în aceastá privintá mi-ar putea da un ráspuns..

  50. am si eu o intrebare :daca pun la pereche o femela argintie si un mascul rosu ce pui sct din ei?
    cine ma poate ajuta cu sfaturi poate intra pe od-ul porumbei_alexBT.
    bafta si vant in pene la toti columbofili romaniei

  51. ma scuzati nu am ce spone ma pricep la genetica cu toate ca de data asta nu am inteles cateva chestii dar totusi eu as zice ca porumbelul trebuie stimulat inca din primele zile de viata iar ce ai spos tu e adevarat dar nu intelegi daca nu bo faci pe foaie si pix iar apoi rabdare si mila domnului ma rog vant in pene

  52. daca combin un solzat cu o porumbita rosie ce culoare ies puii?rosi sau solzati?si mai am o intrebare…cum se transmite culoarea puilor…de exemplu daca cloceste mai mult porumbelul atunci puii care vor iesi din oua vor avea culoarea porumbelului pentru ca a stat mai mult pe oua decat porumbita sau cum vine asta?va rog cu un raspuns daca sa poate…multumesc!

  53. salutare la toti…
    am o pereche de gutani de aprox o luna…la cam cat timp se imperecheaza??sunt incepator…:D multumesc!

  54. daca imperechez o porumbita rosie de bucuresti cu un mascul albastru ce culore vor avea puii?multumesc anticipat

  55. Bună ziua!
    Am o întrebare, cum pot obține voltați albi cu coada neagră?

  56. Dintr-un mascul negru și o fata galbena,aveți idee ce culorii or iesi..??







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *