Am avut o etapa cu multe pierderi la pui si am observat (nu pentru prima data) urmatorul aspect. Toti puii care la antrenamentele individuale facute de mine sau la primele zboruri cu clubul au intarziat una sau mai multe zile, acum au venit foarte bine, mai precis 4/4, toti in topul crescatoriei, inclusiv primul sosit.
Este clar ca porumbeii invata din greseli, dar as vrea sa intelegem mai bine fenomenul. Este posibil ca unul din reperele lor de orientare, cum ar fi soarele sau magnetismul, sa fie perturbat in perioada asta, si atunci ei sa se foloseasca de alte repere ramase disponibile? Sau pur si simplu gresind invata si isi perfectioneaza orientarea? Primul sosit a avut un parcurs “minunat” in sensul ca la primul antrenament individual de 5 Km a venit dupa vreo 3 zile. La primul antrenament cu clubul a venit seara, si daca nu ma inseala memoria, la urmatorul a doua zi.
porumbei.ro
eu personal am avut o etapa in care am angajat si 2 pui veniti miercuri de la etapa precedenta(1 greseala) iar imbarcati sambatat pentru duminica au venit pana la pana primi 2 la mine.
personal cred ca un pui care innopteaza 1 data sau de mai multe ori rar se mai pierde la concursurile cu puii.
inca ceva cel mai bun As la mine ca pui nu a facut nici macar 1 clasare ca yarling. nu l-am taiat ii dau sansa ca la anu sa faca aceleasi greseli ca si cand era pui:)))))))
Pui problema la un mod cam sofisticat … Care e buni vine ! Asta e nivelul multor campioni maestri columbofili …
Poate mai bine cauta la savanti sau la cercetatori raspuns …
@Stefan: asta am constatat si eu de multe ori. Nu are legatura performanta de pui cu cea de mai tarziu, ba chiar multi pui care imi veneau in top s-au pierdut ca yearlingi iar altii de mijloc sau coada ca pui au facut treaba la maturitate.
@Lazarica: daca ne rezumam la “care e buni vine”, putem sa ne luam adio unii de la altii si sa incheiem orice discutie despre porumbei ca am rezolvat columbofilia.
Zborul puilor nu are nici o relevanta in performanta acestora pe viitor. Am constatat si eu ca cei care intarzie la cate un antrenament de multe ori termina sezonul acasa. Am facut praf aproape jumatate din lotul de pui la un antrenament de 150 km, am inteles ca s-au rupt si au plecat in directia opusa cu vant prielnic deoarece le-a fost lene sa traga cu vantul din fata acasa, am lasat pui pe care ii vedeam departe dar asta e … invatatura de minte. Cei mai buni porumbei ai mei nu au zburat nici un antrenament in anul nasterii deci cred ca nu este nimic relevant, cu atat mai putin etapele lungi cu puii.
Cu siguranta invata foarte mult eu am un porumbel care ca pui sa piedut la ultima etapa si a venit acasa dupa vreo 3 luni plin de paduchi si cu penele tocate o saptamina nu a intrat in cotet de cite ori esam afara zbura si nu mai venea pana nu intram in casa la un an a zburat toate cursele si a avut citeva locuri bunicele dintre care un loc in primi 20 pe lansare de la 1000 de chilometri dar la 3 ani a avut locuri de 1. 2. 3. Si asa mai depparte a fost porumbelul anului in federatie la zboruri peste 500 de km acum voi trageti concluzia
Inca ceva la o catastrofa de 700 a fost singurul porumbel in prima zi acasa
corect…..; care e buni vine.;asa se distrug pasarile valoroase, inca din anul nasterii.puii care vin bine acum ,peste 1-2 ani vor fi pamant de flori.
@Catalin: interesanta treaba la porumbeii tai maturi, stiam ca de regula daca nu zboara ca pui antrenamente, e reteta clara pentru a se pierde ca matur. Si dupa experimentele mele a rezultat la fel.
@nicu: am si eu 2 anul asta la fel, doar ca nu au intarziat dar dupa primele etape au inceput sa se sperie de mine si nu mai intra decat daca plec de langa cotet. Unul a venit de la etapa si a preferat sa stea afara mort de sete si de foame 3 zile in loc sa intre in cotet in prezenta mea. Culmea e ca dupa ce intra, imi mananca din mana si nu se mai sperie. 2-3 zile cat e slabit e cuminte, cum isi revine, se panicheaza. Ma dispera. Al tau s-a calmat dupa ce a luat pereche?
Permite-mi sa te contrazic cu o zicala clasica: ” ziua buna se cunoaste de dimineata”.
Am avut pui care au intarziat mai mereu iar la prima etapa dificila si de distanta mai considerabila, peste 250 km, s-au pierdut.
Am avut pui care la prima etapa a venit tarziu, la a doua etapa a vebit a 2 zi iar la etapa a 3-a a luat un loc 20 pe lansare. La urmatoarea etapa n-a venit nici pana in ziua de azi,
An de an cand trag linie la final de sezon descoper ca cei mai constanti pui, cu cele mai multe clasari, sunt aceea care nu au fost luati in vizor tot sezonul, sunt avei pui care au venit constant fata de pluton , sunt acei pui care au venit la cel mult 10-15 minute fata de primul clasat pe lansare.
Am mai constatat ca deja anumite cupluri pe care le-am retras la matca, porumbei ce au demonstrat ceva in top 20 pe asociatie timp de 2-3 ani, reproduc pui pe care nu trebuie sa-i mai verific si toamna, avand aceea constanta si la pui si la maturi.
I’m back! :))
asta a fost primul meu an in care am zburat si am inceput cu puii. la antrenamente am plecat cu 25 si am pierdut vreo doi, din care unul mi s-a intors dupa o luna. din cate am inteles celalalt a fost in vizita pe la un coleg de club, dupa care dus a fost si ma mir ca fratele lui a venit binisor la cele doua etape. dar sa fie sanatos pe unde o fi ajuns.:) pana sa inceapa concursul cu o luna inainte i-am vaccinat. la cateva zile dupa vreo 3 au murit, probabil nu erau in apele lor si vaccinul a fost lovitura fatala. au mai fost si altii atinsi, dar nu i-am putut imbarca in starea aia. acum si-au revenit. cert e ca am ajuns cu 15 la prima etapa. i-am zburat pana la 180 si m-am oprit, pentru ca ceva nu era in regula cu ei. fata de primii sositi in clasament veneau la 10-15 minute si nu s-a clasat decat unul. am fost sfatuit sa ii mai zbor o etapa si sa ii opresc. dar am avut o presimtire ca ceva nu o sa fie in regula (le am p-astea) si nu i-am mai bagat la 220. din cate am inteles colegii au avut pierderi mari. cred ca am fost inspirat ca i-am oprit la 180. dupa doua etape am ramas cu 14 +lipsa un cip. :) ma intreb ce au avut cu cipul ala:)))
din cate stiu pamantul trece printr-o schimbare majora din toate punctele de vedere, iar multe dintre ele nu se pot vedea cu ochiul liber. de exemplu manele vs rock!:)))) si sa nu uitam de schimbarea polilor magnetici. nord devine sud si sud devine nord. cunosc un om in varsta care ii zboara de-o viata si la etapa de 220 a spus “n-am pierdut atatia in viata mea!” “ce se intampla ma cu ei?” e clar ca nu vom afla niciodata, dar important este sa ne ascultam instinctul. el nu prea minte, desigur multi dintre noi nu mai au timp pentru asta, e o pierdere de timp, iar timpul inseamna bani si cei care nu vor sa piarda, intrebarea este: ce-i aia instinct!?
e trist, e cum vreti voi, dar asta e adevarul, d-aia oamenii astia prefera maybachul si nu caruta.
oare sa mai spun ceva si despre soare!? cert e ca in combinatie cu schimbarea polilor magnetici, mai ales pentru pui e ca o lovitura in plex!!!
Treaba este relativa…fiecare are exemple , patanii din trecut intamplari diverse, ce incepe sa devina deranjat uneori sunt concluziile pripite aruncate prea repede. Personal am exemple si pro si contra, cel mai relevant fiind urmatorul. In 2008 am avut dintr-o pereche 4 frati insirati pe 3 serii ( mascul+ femela de seria 1, mascul de seria 2 si inca un mascul de seria 3) . in anul respectiv s-a concurat pentru prima data dupa multi ani in clubul nostru pe ruta Moldova , din cei 4 frati unul ( masculul de prima serie care consideram ca are cele mai mari sanse) s-a pierdut timpuriu, ceilalti 3 ajungand sa fie angajati la o etapa de 300 km ( Bivolari) etapa la care in prima zi pe lansare s-au intors numai vreo 10 pui. Cei 3 frati ai mei au venit dupa cum urmeaza : femela de prima serie a doua zi dimineata ( in primii 30 pe club) , masculul de seria a doua dupa 3 saptamani, masculul de seria 3 dupa 6 saptamani . In acel an femela respectiva a reusit inca un loc fruntas la etapa Kaplani ( 390 de km) . In sezonul urmator rezultatele au fost: masculul de seria 3 s-a pierdut definitiv , ceilalti doi frati ( unul care a intaziat si altul care a venit constant bine si in fata ) au reusit sa parcurca inclusiv cate o etapa de maraton. Concluzia nu se poate stii niciodata ce se intampla cu un porumbel mai ales dupa sezonul de pui, trebuie concurat mai departe , trebuie sa i se acorde sansa unei forme decente pt sezonul de maturi si abia apoi putem trage concluzii ca e bun sau mai putin bun.
Parerea mea e ca trebuie “miscati” in anul nasterii,dar nu pana la epuizare.Sunt si exceptii cum am avut anul asta cu porumbei de 2 ani care nu au concurat niciodata care au zburat maratoane(loc 1 pe jud.la o etapa peste 800 km).Tocmai de asta e frumos acest sport,cateodata iti da peste cap toate teoriile si nu mai intelegi nimic :-)
Porumbei ro al meu intra acuma da tot salbatic este de cite ori intru in cotet el se ascunde dupa carton si nu vezi decit capul cind vine din cursa daca nu inchid usa repede dupa el iese si mai zboara o jumatate de ora dupa dupa ce face 700 de km e felul lui mie nu imi plac astia salbatici da atit cit vine si mai cistiga citeva lire sa isi cumpere mincarea mai traieste
Concluzia cred ca se vede destul de bine,NU exista o regula general valabila.Fiecare sa se bucure de realizarile proprii si sa nu creada ca acelasi tipar se poate aplica in toate situatiile,nici chiar in cadrul aceleiasi familii de porumbei nu toti produsii nu parcurg acelasi traseu si nu vor avea aceleasi performante.Succes tuturor.
Cred cu tarie ca puii in anul nasteri trebuie sa zboare CU MASINA (cu gloata).
1) Masina, zborul cu stolul, aglomeratia, bolile de masina, dormitul noapte in masina impreuna cu alti tricomonosi, kkt-ul din masina ii ,,educa” cumva pentru ceea ce ii astepta anii urmatori.
2) Aglomeratia, bolile, dormitul noaptea in masina sau afara, lansarile reusite sau nereusite au rolul de a educa. Din pacate selectia este uneori si rezultatul hazardului.
Am si eu exemple pro si contra.
Cert este ca am impresia ca puii se cam restarteaza dupa ce intarzie la o etapa. Cei mai multi au evoluat mult mai bine in etapa de dupa cea in care au intarziat.
In ceea ce ma priveste NU mai fac greseala sa nu zbor puii in anul nasterii. Macar 2 etape de peste 200km obligatoriu si minim 5 etape de peste 100 km.
Anu asta am pierdut 28 pui din 36, in 6 etape cu masina, in care cea mai lunga a fost de 400 km.
Puii de porumbel sunt ca puii oricarei specii. Chiar ii putem compara si cu puii de om. Cei inteligenti invata din greseli si se redreseaza repede, cei timizi si slabi raman marcati si mereu vor fi ultimii, cei prosti intr-o zi se vor duce definitiv in directia gresita. Un coleg de asociatie zice asa: prostii vor venii mereu pe canicula, vor avea parte de soare toata viata. Victor M daca chiar vrei sa fii columbofil, invata bine voliera ta, apoi invata cum trebuie sa tii porumbeii si in ce stadiu trebuie sa-i vaccinezi. Lasa pe mana celor specializati polii pamantului, fenomenele ciudate si alte teorii. Cauta sa ai porumbei buni dar si sanatosi. Altfel nu merge columbofilia.
Eu personal nu voi mai zbura puii decat prin antrenamente personale până la cel mult 100 km pe toate directiile asta tocmai din cauza faptului ca se îmbolnavesc foarte usor. Anul trecut va spuneam ca nu mai fac nici un fel de tratament. Dupa aceasta experinta am constatat urmatoarele- produsii rezultati din parinții aia care doar sida le mai lipsea nu au nici pe dracu, plini de vitalitate, nici un semn interior sau exterior de boala naparlit ok. Singurul punct negativ- sidoșii fe parinți(“tardivii” de anul trecut s-au pierdut de la 50 km). Nu stiu ce să mai cred, ce sa mai zic despre pui- unui prieten i s- a oprit un pui strain joi, vineri l- a imbarcat cu asociatia si respectivul puii a ajuns inaintea multor dintre puii care s- au nascut in respectiva voliera. Eu personal, cred, cum spunea cineva mai sus ca este vb de hazard, prea mult hazard.
iarasi revin cu comentriul pe care-l postez la m. multe teme, cine poate sti exact, care porumbel …?.si cind…?