Greutatea corporala ideala pentru clasari bune

Am vazut un soimar care isi cantarea pasarile inainte de vanatoare. In functie de greutate stia daca pasarea lui o sa aiba capacitatea sa prinda sau nu. Cand aveau greutatea ideala era 95% sigur de succes. Mergea si cu + si cu -. Oare a incercat cineva teoria asta la porumbei? Adica sa ii cantareasca si sa stie care este greutatea ideala pentru fiecare? Cand trebuie angajat si cand nu?
Bogdan

30 comentarii la “Greutatea corporala ideala pentru clasari bune”

  1. Nu degeaba se spune “a hrani este o arta” in sportul asta. La viteza se trimit mai usori, la fond-maraton ceva mai grei… cantaritul e deja pentru avansati si pentru cei cu (foarte) mult timp liber. Sunt convins ca 99% dintre crescatori nu cantaresc porumbeii. E deja cam mult la cate trebuie sa facem pentru ei. Clar ca ar fi foarte interesante niste concluzii trase dupa asemenea experimente.

  2. Mi se pare prea complicat din mai multe motive. Ar trebui cantarit fiecare porumbel inainte de fiecare etapa cel putin 2 ani la rand ca sa iti faci cat de cat o parere. Apoi, să admitem ca la un moment dat ti-ai facut o idee despre care ar fi greutatea ideala pentru a fi no 1. Brusc, pe traseu porumbelul este nevoit sa faca un ocol pentru a evita o furtuna sau se ascunde undeva alergat de soim, sau curentii sunt mai puternici. Ajunge acasa cu intarziere – deja ai indoieli.

  3. pentru fond din cate stie eu, trebuie sa atinga masa corporala in jurul valori de 450 g.Acum primavara cred ca majoritatea o depasesc .Spor la cantarit !!!

  4. Pai de cantarit cum zice si porumbei.ro nu cred ca i-a cantarit …aproape nimeni…necesita mult timp si rabdare si alte cele…dar in schimb nu cred ca nimeni nu a cantarit porumbei “dupa ochi”-adica luandu-i in mana sau pur si simplu privindui.Intradevar “a hrani este o arta”-adevar graiesti Andrei…noi trebuie sa ne orientam la doza portivita de hrana care sa le-o administram zilnic ca sa ii mentinem intr-o stare perfecta….nici prea grasi dar nici prea slabi.Totusi chiar as-i vrea sa aflu daca cineva ii cantareste si cam care sunt greutatile medii…O zi buna!

  5. Treaba cu cantaritul la soim este altceva decat forma lui sportiva,tine de motivatia lui,daca rapitoarea este prea slaba exista riscul sa plece in cautare de hrana abandonand vanatoarea si stapanul,daca este prea grea,adica in conditie foarte buna nu vaneaza,sau o face slab de tot,fara interes,si iarasi exista riscul sa plece.Motivarea rapitoarei de a se intoarce la stapan tine de mancarea acestuia pe care io da din pumn.
    Greutatea indeala la porumbei cred ca este atunci cand sunt capabili sa zboare pe verticala,practic un talent al speciei,doar ca prin selectie unii voiajori l-au pierdut (unii de agreement fac doar acest zbor altii nu sunt capabili nici pe orizontala,etc.).
    La zboruri nu cred ca exista greutatea si zborul ideal deoarece factorii de mediu (vantul din fata,lateral,spate,zona geografica (munti,dealuri,campii,etc.) influenteaza si favorizeaza/defavorizeaza anumite forme de zbor,greutati,aerodinamica,etc.

  6. Tind sa cred ca e cam cu ghici! E o diferenta destul de mare intre arealul unui soim si tot ce intampina un porumbel pe traseu – de la vreme schimbatoare la distanta care nu ramane aceeasi mai deloc.
    Alt aspect ar fi tipul, linia porumbelului si zona in care a fost slefuit: nu poti sa ceri unui porumbel mic spre mediu sa aiba 500 grame ca nu mai zboara deloc si nici invers, unui porumbel de talie mare sa atinga 375 grame – moare subalimentat.
    Ar fi valabil doar cu etape ce nu se schimba si pe baza unui experiment facut 2-3-4 ani consecutiv (poate chiar mai mult tinand cont de factorii externi). Si totul se schimba odata cu achizitia unui nou porumbel ce poate sa nu raspunda la aceleasi conditii la fel ca si urmasii lui -> reluarea ciclului.
    Sunt de acord: “a hrani este o arta”, insa, pana a ajunge la grame ca sa dai verdictul unui porumbel anume e cam mult. O mana priceputa poate sa dea un rezultat, dar tinand cont de caracteristicile structurale ale fiecarui porumbel in parte.

    Toate cele bune!

  7. Alt aspect ar fi diversitatea hranei la porumbei: n-shpe tipuri de seminte, fiecare alegand un diferit amestec ce poate asigura o greutate optima dar nu si aportul necesar de vitamine, minerale, proteine, etc, ceea ce nu aduce tot timpul un rezultate favorabil datorita reactiilor adaptativ-compensatorii, echilibrul fiziologic fiind mai labil, in functie si de efortul porumbelului.

  8. iti spun sigur ca un porumbel care i porumbei adevarat”” vine fara nici o problema nu ca are musculatura nustiu cum porumbu carei porumb vine glont

  9. Eu cred ca este o logica in treaba asta .

    Trebuie testata pe un campion. Cantarit zilnic in timpul sezonului cand vine bine. Fac pariu ca o sa iasa un grafic constant cu exceptia zilelor de sosire.

    Ideea este sa afli pentru fiecare porumbel greutatea ideala la care acesta performeaza. Pentru cineva care zbora vaduvie si are un lot de 10 masculi este realizabil. Pentru ca poate sa controleze si ratia de mancare individual.

  10. nu cred ca exista o greutate ideala sau ceva de genu..depinde de marimea corpului..

  11. @ porumbei ro

    Da, hranitul este important. Cu cantaritul
    porumbeilor nu cred ca se cauta greutatea
    ideala ci se constata ce greutate a pierdut
    un porumbel la un zbor greu. Piederile de
    greutate pot fi substantiale.In funtie de greuta-
    tea pierduta se poate stabili planul de hranire
    si durata de timp de care este nevoie pentru
    refacere.

  12. Fiecare porumbel are greutatea lui ideala! Nu este ceva general.

  13. nu stiu ce sa mai zic dar cereti prea mult de la sa raci porumbei cu noroc si cu multa agilitate pot castiga

  14. fratiilor sa lasam cantaritul mai la urma prima data ne preokupam de o hranire corecta ,bogata in vitamine ,proteine etc si apoi valoarea porumbelului asi va spune cuvantul faceti o komparatiie cu sportivii de top din orice domeniu vreti si faceti diferenta ,numai bine sa aveti un an exceptional vant in pene tuturor.

  15. deacord cu nr. 5 , foarte bine a punctat , e diferenta mare intre porumbel si rapitoare

  16. Despre greutatea porumbeilor se poate vorbi la nesfirsit…..
    Dar, eu personal am descoperit o carte….. interesanta……
    se cheama > SELECCION Y MEJORA DE LA PALOMA MENSAJERA, scrisa de ARTURO TUTOR VALCARCE, scrisa in anul 1960….
    V-o recomand cu caldura……….

  17. buna , pe zi ce trece deschideti niste discutii aproape de neconceput, asa am ajuns sa vedem doar ura si locul ;unu’ ‘ da de sportul columbofil mai vb cineva ,? asa complicam noi lucrurile si apoi … vb unui batran , ” astia la sfarsitul etapelor fac un zbor ff greu si fara sorti de izbanda , ptr a avea ce discuta toata iarna ” mai oameni buni lasati sportul asta asa frumos cum e si haideti la o bere sa vb ca niste prieteni , bafta si multa minte

  18. Ba’ voi suntetzi sanatosi….. ce cantare , ce acordeoane….. mamaaaaaaaaaaaaaa …………. unde ajunge columbofilia ?!?!
    Succes in noul sezon………. de sumo…………

  19. Dragi colegi………….eu propun sa verificam cat de repede le cresc unghiile ( ghearele ). Cred ca e o legatura intre calciu si performanta………..bafta…………

  20. soimarul ala cantarea pasarile ca sa observe exemplarele slabe ,potentiale victime la asta se refera Bogdan ,si probabil vroia sa spuna ca daca am urmari porumbei in zbor am putea vedea exemplare care pot feri atacul soimului si apoi sa vedem starea lui fizica ,dar nu are legatura cu performantele la zbor decat prin sanatate pentru ca un porumbel bonlav nu va face performanta si nici nu va scapa de atacul soimului ,,Da vorba aia daca dezcoperi greuratea ideala pentru angajare la zbor si nu iese bine la cantar mai jumulesti niste remige

  21. Unui crescator bun mainile ii sunt cantar, porumbeii nu sunt facuti pe acelasi calapod, trebuie sa-i cantaresti 3-4 etape ca sa-ti faci o parere, sa-i ingrasi si sa-i slabesti diferit la fiecare etrapa din cele 3-4 de test si nici asa nu poti sa vezi, un porumbel cu greutatea optima poate sa nu fie in forma sau sa nu fie motivat si concluzionezi gresit, dar cel mai important criteriu pentru care nu trebuie sa-i cantarim este stresul, doar daca nu avem cantar in forma de boxa :-)

  22. Nu va mirati, situ pe cineva care in urma cu 4 ani cantarea fiecare porumbel la fiecare angajare si sosire, dar a ajuns un columbofil bun dupa ce a renuntat la el!

  23. vasileluducostesti: “Unui crescator bun mainile ii sunt cantar” – foarte bine spus. Dar mainile ne devin cantar dupa zeci de ani de concursuri si mii de porumbei luati in mana. Se numeste simplu: experienta. :)

  24. Salutare. Din cate am citit, fratii Janssen catareau porumbeii inainte de imbarcare. Spuneau ca o greutate buna e un ajutor in plus pe distante scurte si nu numai. Oricum ei erau 4 si aveau sarcini bine trasate asa ca restul vine de la sine. Poti face si de unul singur aceste lucruri dar nu putem sa stam chiar tota ziua numai cu porumbeii si atat mai putin sa nu avem in vedere ca familia este mult mai importanta. Fratii Janssen chiar si lucrul asta l-au evitat asa ca s-au casatorit cu porumbeii.Sa auzim de bine

  25. porumbei.ro, cu cantarul iti trebuie o experienta si mai mare :-)
    Un exemplu:
    – un porumbel cand e gras sa zicem ca are 400 grame, cand este in forma, este usor si rodund (pare gras), presupunem ca are 300 grame, in schimb cand nu e in forma sau chiar bolnav e slab si are tot 300 grame, deci si aici iti tebuie multa experienta, pe care unii mai priceputi si pasionati o vor capata mai repede altii mai greu sau deloc.

  26. Eu cred ca atunci cand un porumbel este gata sa fie angajat intr-un concurs, iti arata el, toata treaba e sa sti sa-l citesti, nu conteaza greutatea ca doar nu o sa aiba 800 de grame pentru ca atunci nu mai vorbim de sportivi ci de porumbei de carne.Antrenamentele si hrana de calitate ii mentin forma optima, nu mai vorbim de curatenie.Ar fi culmea ca la asociatii sa se impuna o asemenea regula,cum am spus trebuie sa sti sa-i citesti si sa ai grija de ei, ca de aia ne numim si noi COLUBOFILI, nu-i asa. Bafta!

  27. Yo chiar nu stiu care este greutatea medie a unui porumbel voiajor as dori daca poate cineva sami spuna care este .

  28. sint complect de acord cu DEL, in ce priveste numai la maraton cind pleaca eu unul cred ca trebuie putin ingrasati…







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *