Apropo de mila fata de porumbel, va povestesc si eu ceva. Cu timp in urma am gasit un porumbel de-al meu dintr-o voliera de matca (inchisa) cu o rana mare in zona gusei, era tot spart si plin de sange, se vedea si gaura prin care intra mancarea in corp. Cum porumbelul “Gusa” tremura si avea o stare generala critica, m-am gandit sa-l scap de chinuri – sa-l tai.

Apoi, gandindu-ma la cat simbolizeaza pentru mine porumbelul asta (tatal porumbitei F si cel mai musculos porumbel al meu) am decis sa-l las sa se bucure de ultimele licariri de viata, sa moara singur.

Cateva zile a stat asa, ma miram cum de se mai tine pe picioare, Gusa a scapat candva si de paramixoviroza, la inceput sucea capul, acum i-a mai trecut – este un porumbel primit gratis de la Muresan, de doua ori mi-a scapat si i s-a intors acasa.

Ar fi trebuit sa-l dezinfectez cel putin, dar mi-era groaza sa-l mai iau in mana, sa vad o asa rana – probabil ca vreo pisica a incercat sa-l scoata afara prin gaurile plasei de la iesirea de pe acoperis.

Dupa alta perioada in care ma miram in fiecare zi ca il mai vad pe picioare vad ca se chinuie sa manance, triticalele si porumbul ii cadeau jos dupa ce le inghitea iar apa ii uda pieptul, oricum parea sa se mai fi restrans rana.

Am sunat la prietenul meu Muresan sa-l intreb ce sa fac, mi-a spus ca a auzit in piata ca cineva ar fi cusut gusa cu ata ! Gandesc eu : cine stie… Sun si la Inut la Bozovici (prietenul meu columbofil de la care am argintii si trestii splendizi, cativa solzati din parinti buni reproducatori) imi spune acelasi lucru : lui i-a venit acasa de la concurs o porumbita cu rana de uliu la gat, ii cadea graul afara cand manca.

Cand iti spune o persoana ceva poti sa nu crezi, cand auzi de la mai multi incepi sa te intrebi daca este adevarat ! Deci iau ac si ata de papiota si cos rana porumbelului cat mai bine, peste rana pun praf alb ce mi-a ramas de la castratul porcului si incep sa sper.

A doua zi vad ca Gusa mananca si nu-i mai cade mancarea afara, in schimb daca bea apa imediat ii tasneste afara un firicel de apa, ca din stropitoare ! L-am mai tamponat cu praf alb, oricum a inceput sa evolueze in bine spre mirarea mea, se pare ca Gusa are o rezistenta de fier, este bun ca reproducator, de fapt e un mascul fondator in cadrul liniei de pipiti (solzat usor). Deci este tatal porumbitei F de la Verendin care seamana cu mama la culoare, este o exceptie.

O zi buna tuturor, Adrian