Am eliberat lotul de femele dupa 3 luni de prizonierat. Au fost hranite cu 50% orzoaica => probleme cu ingrasarea nu prea. Au format stol destul de greu, cateva zburau in toate directiile aiurea, mai ales tardivele. O femela de 05 a inceput sa coboare brusc planand, nu a reusit sa aterizeze pe casa, a incercat intr-o salcie, iar de acolo a cazut intr-o gradina, unde pisicile vecinilor au degustat-o cu pofta. A jucat in scena finala cu sosirea din concurs din scurt metrajul Viata de voiajor. Dumnezeu s-o odihneasca.

Dupa ce stolul a mai zburat o vreme, a aparut soimul. Nu uliul. Soimul. S-a dus relaxat dupa stol. Ma simteam ca intr-un film de actiune… stolul amortit dupa 3 luni de cusca, gonind urmarit de cel mai al dracu pradator din lumea aviara. Din cand in cand se desprindeau din stol cate 1-2, ca niste aschii, dar el continua sa urmareasca stolul. A continuat pana au ramas 2, si apoi 1 dupa care a bagat un sprint adevarat pe orizontala. Femela a cedat si a inceput un picaj sinucigas spre pamant cu soimul dupa ea, in centrul orasului (printre blocuri, masini, naiba stie unde). Urmeaza momentul ala in care te intrebi: CARE o fi? Ciudat. Soimul apare fara prada planand incet… pe cer zburau porumbei disperati in toate directiile. Nu a renuntat, asa cum face uliul. S-a ridicat calm, si a pornit dupa alt grup format din 3 femele si au disparut la orizont. Intre timp, sputnikul era bombardat din toate partile de porumbei in picaj, de vajaia aerul. Unii ratau si se lipeau pe plasa sub sputnik, nemaifiind stapani parca pe propriile aripi.

Dinspre directia unde disparuse soimul, apare ca o sageata o femela care trece pe langa crescatorie si dispare la orizont in partea opusa. Daca ar avea viteza asta la o etapa ar da avans cateva ore pt. locul 2. Iar ma intreb ce o fi luat domnul soim. Dar il vad peste un timp zburand destul de hotarat in alta directie. Se face seara. Gaura 5 bucati. Vad o tardiva ascunsa pe casa unui vecin. Le pun mancarea cu semnalul de chemare. Vine, si mai apare inca o tardiva de nu stiu unde. Cat vorbesc cu un coleg mai apare o naluca ce bubuie in sputnik. Tot tardiva. Interesant. Lipsesc 2 femele mature de 06, zburate(albastra si baltata), care erau si cu chef de zbor, stand mereu pe plasa. Albastra a fost cea mai buna dintre femelele mele in sezon, …iar baltata cea mai slaba. E tarziu, inchid sputnikul, dau sa plec. BUF in sputnik. Il deschid incet. Vad un inel de 06, mai ridic putin si se vede pieptul…baltat. Mai conteaza? Bine ca ai venit, scumpete! Inchid sputnikul, cobor scarile si pun apa la caine. Aud iar BUF in sputnik. Ma uit si vad albastra, cu fulgi lipsa in piept. A scapat ieftin.

Concluzia? Cel mai feroce pradator, soimul, care se antreneaza zilnic, nu a fost in stare sa prinda nicio pasare, cu toate ca ele au fost inchise 3 luni, timp in care nu au stat in zbor niciun minut. In schimb, “protectia” oferita de om prin inchidere, a omorat o pasare (infarct, probleme cu muschii, nu stiu).

Imi ramane o intrebare cu ocazia asta. Stim ca uliul atunci cand ataca un stol, se ia dupa primul porumbel care se desparte, stiind ca are o slabiciune, si deci sanse mai mari sa il prinda. Mi se pare logic. Asadar, nu inteleg de ce soimul merge dupa stol pana in ultimul moment practic, desi multi porumbei se despart intre timp? Cum reiese din ce am relatat, a selectat din stolul mare una dintre cele mai bune zburatoare, desi putea linistit sa aleaga o tardiva la care avea sanse mai mari.