Iar despre dusmanii porumbeilor: omul sau soimul?

Am eliberat lotul de femele dupa 3 luni de prizonierat. Au fost hranite cu 50% orzoaica => probleme cu ingrasarea nu prea. Au format stol destul de greu, cateva zburau in toate directiile aiurea, mai ales tardivele. O femela de 05 a inceput sa coboare brusc planand, nu a reusit sa aterizeze pe casa, a incercat intr-o salcie, iar de acolo a cazut intr-o gradina, unde pisicile vecinilor au degustat-o cu pofta. A jucat in scena finala cu sosirea din concurs din scurt metrajul Viata de voiajor. Dumnezeu s-o odihneasca.

Dupa ce stolul a mai zburat o vreme, a aparut soimul. Nu uliul. Soimul. S-a dus relaxat dupa stol. Ma simteam ca intr-un film de actiune… stolul amortit dupa 3 luni de cusca, gonind urmarit de cel mai al dracu pradator din lumea aviara. Din cand in cand se desprindeau din stol cate 1-2, ca niste aschii, dar el continua sa urmareasca stolul. A continuat pana au ramas 2, si apoi 1 dupa care a bagat un sprint adevarat pe orizontala. Femela a cedat si a inceput un picaj sinucigas spre pamant cu soimul dupa ea, in centrul orasului (printre blocuri, masini, naiba stie unde). Urmeaza momentul ala in care te intrebi: CARE o fi? Ciudat. Soimul apare fara prada planand incet… pe cer zburau porumbei disperati in toate directiile. Nu a renuntat, asa cum face uliul. S-a ridicat calm, si a pornit dupa alt grup format din 3 femele si au disparut la orizont. Intre timp, sputnikul era bombardat din toate partile de porumbei in picaj, de vajaia aerul. Unii ratau si se lipeau pe plasa sub sputnik, nemaifiind stapani parca pe propriile aripi.

Dinspre directia unde disparuse soimul, apare ca o sageata o femela care trece pe langa crescatorie si dispare la orizont in partea opusa. Daca ar avea viteza asta la o etapa ar da avans cateva ore pt. locul 2. Iar ma intreb ce o fi luat domnul soim. Dar il vad peste un timp zburand destul de hotarat in alta directie. Se face seara. Gaura 5 bucati. Vad o tardiva ascunsa pe casa unui vecin. Le pun mancarea cu semnalul de chemare. Vine, si mai apare inca o tardiva de nu stiu unde. Cat vorbesc cu un coleg mai apare o naluca ce bubuie in sputnik. Tot tardiva. Interesant. Lipsesc 2 femele mature de 06, zburate(albastra si baltata), care erau si cu chef de zbor, stand mereu pe plasa. Albastra a fost cea mai buna dintre femelele mele in sezon, …iar baltata cea mai slaba. E tarziu, inchid sputnikul, dau sa plec. BUF in sputnik. Il deschid incet. Vad un inel de 06, mai ridic putin si se vede pieptul…baltat. Mai conteaza? Bine ca ai venit, scumpete! Inchid sputnikul, cobor scarile si pun apa la caine. Aud iar BUF in sputnik. Ma uit si vad albastra, cu fulgi lipsa in piept. A scapat ieftin.

Concluzia? Cel mai feroce pradator, soimul, care se antreneaza zilnic, nu a fost in stare sa prinda nicio pasare, cu toate ca ele au fost inchise 3 luni, timp in care nu au stat in zbor niciun minut. In schimb, “protectia” oferita de om prin inchidere, a omorat o pasare (infarct, probleme cu muschii, nu stiu).

Imi ramane o intrebare cu ocazia asta. Stim ca uliul atunci cand ataca un stol, se ia dupa primul porumbel care se desparte, stiind ca are o slabiciune, si deci sanse mai mari sa il prinda. Mi se pare logic. Asadar, nu inteleg de ce soimul merge dupa stol pana in ultimul moment practic, desi multi porumbei se despart intre timp? Cum reiese din ce am relatat, a selectat din stolul mare una dintre cele mai bune zburatoare, desi putea linistit sa aleaga o tardiva la care avea sanse mai mari.

Categories Diverse

74 comentarii la “Iar despre dusmanii porumbeilor: omul sau soimul?”

  1. interesant ai relatat frumos ce sa intamplat,cat despre porumbei nu am ce zice,bafta in anul competitional ce urmeaza

  2. Din pacate asa este , multi dintre noi columbofili spun ca soimul ,isi alege totdeauna din stol pasarea cea mai slaba dar nu-i adevarat , o pasare slaba si fara energie se desprinde imediat din stol si raman cei puternici ,sau cei destepti cum le mai spunem uni dintre noi la porumbeii nostri .De asta isi alege soimul intotdeauna o pasare care zboara foarte bine si mult , astfel el o poate fugari pana o inhata , stim bine ca el nu se lasa panalanga case sau pomi dupa porumbel , o simpla lovitura in aripa soimului i-ar produce moartea , pt. ca el nu s-ar mai putea hrani .Ma bucur pt. tine Andrei ca nu ti-a luat nimic acel soim…

  3. Mi se pare asa cunoscut si ma ingrozesc la gandu ca mai putin o sa vad asemenea filme horor pe bolta cerului ..ma ia cu rau si chiar asa mie din pacate mi-a luat anu trecut si iar ca si la tine sa luat dupa cel mai bun din pacate a avut aceiasi soarta ca si femela ta lovindul a cazut intr-o gradina lovit la aripa…sa dus
    Spor la antrenamente si cati mai putini soimi,uli si branconieri

  4. Nu stiu daca am explicat bine: toti porumbeii care au fost alergati de soim au scapat cu bine. Cel decedat a cazut singur in gradina dupa primele 2-3 ture, cu mult inainte sa vina soimul.

  5. Domnule Andrei,interesanta intamplarea relatata, dar nu pot sa nu remarc talentul de bun prozator.Povestea dumneavoastra transpune cititorul in fata crescatoriei,cu ochii pe cer,indesand capul intre umeri la zgomotul facut de sputnikul, bombardat din toate partile de porumbei.
    Minunata poveste.!
    Dupa ce am citit,am stiut ca este scrisa de dumneavoastra,pentru ca aveti deja un stil si o amprenta personala, care fara sa va flatez, poarta marca Andrei Dejan.
    Ma bucur sa vad cum cresteti odata cu calitatea paginii Porumbei.ro
    Deci nu va sfiiti sa ne incantati si in viitor,si continuati sa scrieti!.
    Cu stima
    Dorin Grumeza

  6. Din ce in ce mai mult se pune problema rapitoarelor . Oficialitatile populeaza continuu cu astfel de pasari ca si cum mediul si noi oamenii am fi in pericol prin inmultirea pasarilor gigase si inofensive .
    Cred ca ar trebui ca si noi iubitorii de porumbei sa ne intrunim in asociatii de protejare a pasarilor noastre si de combatere a acestor raufacatori care nu au nici-o justificare sa omoare o pasare obosita de mai multe ore de zbor sau un pui care nici nu apuca sa-si formeze musculatura.
    Sunt deschis acestor comunicari
    Apropo , am cumparat un lot de porumbei mici , de culoare negru pe tot corpul , mai putin pe abdomen unde sunt complet albi incepand de la gusa (in nici-un caz nu sunt galateni sau alti derivati din ei }. Cine poate sa -mi spuna ce rasa sunt si ce caracteritici de zbor au .
    Cu stima , Nicon -0722552725-0754696725

  7. ANDREI, problema primului e simpla,e clar ca acel porumbel avea ceva probleme poate ca trebuia sa ei in mana femelele inainte de lansare sa vezi cum stau iar daca era mai usoara decat restul lotului era clar ca suferea de ceva sau putea sa aibe o problema la o aripa.In problema cu soimul vreau sa iti zic ca acum 2 ani am patit-o si eu mi-a ranit 2 si mi-a prins unul dar din pacate acel porumbel facea cat cei2 raniti,dar asata e viata intodeauna pierzi ceea ce nu doresti. IN JOC PIERZI CASTIGI-CONCURENT TE NUMESTI. SUCCES !

  8. asta abea e inceputul ?
    IARNA NU A TRECUT
    GREUL ABIA ACUMA VINE

  9. ce dilau….a facut infarct :))…nu am mai auzit asa ceva…cine stie ce o fi vazut:)))!

  10. Soimul nu este corb sa caute hoituri,este un mare vanator si isi alege prada pe masura.Zboara mult dupa stol deoarece are viteza si pe orizontala nu doar in picaj,alegand in cele din urma ce este mai bun pentru el.Daca ar fi sa prinda numai pasari bolnave nu ar mai fi aici la mine la bloc atatea stoluri de gutani murdari de praf si slabiti ca uneori i calci in picioare.Si eu am eliberat prima data anul acesta porumbeii dar abia au vrut sa zboare de frica.Cand totusi am insistat s-au inaltat bine in asa fel ca in nici 5 minute de la eliberare uliul facea cercuri in apropierea stolului.Nu a atacat ci a cercetat numai zona iar porumbeilor nu le era destul de larga intrarea pentru a nu se calca in picioare la coborarea din zbor.I mai las o vreme inchisi caci nu merita sa zboare cu spaima sau sa sufere accidente din cauza uliului,acuma cand mai au putin pana la zboruri.
    Successs !!!

  11. IN PRIMUL RAND CE ESTE SPUNTIK SI PORUMBEI TARDIVI.SUNT INCEPATOR.MA BUCUR PNT.ANDREI BAFTA IN CONTINUARE.

  12. imi place foarte mult cum ati narat aceasta intamplare , aveti talent, ca si in celelalte povestioare din crescatoria dumneavoastra si aceasta mi-a acaparat toata atentia facandu-ma sa fiu parca prezent la intamplare nefericita. am gasit un clip interesant pentru nostalgici :-) http://www.youtube.com/watch?v=p5yZEuPxUyg

  13. dar e interesant de vazut cand alearga un porumbel salbatici.Merge asa lent dar de multe ori scapa porumbelul salbatic deaorece se lasa in gradina

  14. gaby: Sputnik = intrare speciala, care lasa porumbeii sa intre dar nu sa iasa. Vezi aici: http://www.kingstown.net/pigacc/sputstan.jpg . Tardivi = porumbei eclozati tarziu in an. Nu cred ca e o data fixa, sunt mai multe pareri, in principiu nascuti toamna.

    Dorin, MaRiAn M: va multumesc, ma bucur ca mai sunt columbofili care gusta si altceva in afara de pedigree si clasamente.

    Mircea: aveti dreptate, e posibil sa fi avut ceva la aripa si nu mi-am dat seama. Problema este ca am mai patit asa de 2 ori, la fiecare prima eliberare, in anii trecuti.

    Vlaicu: soimul nu prinde gutanii aia pentru ca nu ataca la sol, si amaratii nu cred ca se inalta vreodata. Uliul totusi ar trebui sa-i haleasca rapid. Referitor la soim, totusi nu are logica treaba cu alesul celui mai rapid din stol…interesul lui e sa isi conserve energia, sa prinda cel mai usor. Cred ca defapt incerca sa ii sperie si sa-i inalte cat mai sus, pentru ca, cu cat picajul este mai adanc cu atat sansele lui sunt mai mari (pe orizontala nu poate lua un porumbel voiajor sanatos). Chestia cu cea mai rapida pasare din lume se aplica doar in picajele lui.

    nicon: aveti detalii exacte despre aceste populari? ceva concret, pentru ca nu am mai auzit. Multi crescatori inchid porumbeii dar cred ca le fac mai mult rau, mai ales cei care nu stau chiar in padure. Este la noi un crescator care nu concureaza, si zboara stolul toata iarna zilnic, de cateva ori pe zi…defapt cum vede vreun rapitor ii da repede la zbor. Vreau sa spun ca nici nu prea mai dau in ei ulii sau soimii. Totul tine de antrenament. Are stolul ala un antrenament de ramai masca… ii vezi urcand pe verticala in spirale, sau facand intoarceri de aproape 180 de grade…

  15. Ptr.Nicon,
    Din descrierea foarte sumara a porumbeilor achizitionati cred ca e vorba despre porumbei zburatori plastronati de Budapesta sau “chibiti”,cum li se mai spune.Daca au si ochii de culoare inchisa si ceva mai proeminenti decat in mod obisnuit atunci in mod cert despre astfel de porumbei e vorba.Fac parte din familia mai mare a zburatorilor de inaltime unguresti ceea ce i-ar recomanda ca buni zburatori,acum depinde si ce destinatie le-a dat fostul stapan,adica au mai fost zburati sau au fost tinuti doar pentru caracterul ornamental.Se intalnesc doar in varianta de desen descrisa si numai in culorile negru si vanat.

  16. pentru Nicon

    seamana la zbor cu berzatii de Budapesta
    In germana se numesc Budapester Kiebitze
    In franceza:Vanneau de Budapest

  17. cu respect pt D l Dejan…soimul poate si pe orizontala sa prinda un porumbel,si asta deoarece are niste sprinturi grozave,aprox de 30km in plus pe 100-150 metri,nu mai mult ,in rest revine la viteza sa,dar,60 %din prazi ii scapa,doar 40% sunt prinse,de ce a alergat dup[a acele femele,eu cred ca a vazut frica,nehotarare,spaima,dezorientare,nu boala,si a mizat pe aceasta,si un om urmarit muult timp de un caiine,clacheaza dupa un timp mai indelungat,asta i parerea mea,si eu am lasat porumbeii sambata trecuta,s au ridicat putin,cand din dreapta venea spre ei o………. turturica,fiind mai departe putin nu am observat o bine,mai apoi am vazut ca era uliu pasarar,mascul zic eu,s a aruncat ca disperatul si l am vazut cand isi intindea ghearlele dupa o porumbita,am vazut atunci aceea figura pe care o face porumbelul cand nu mai are sanse,strange aripile,si se lasa in jos,uliul ratand,dupa care porumbita a tulit o la sanatoasa,dupa vreo 10 min porumbeii mi s au adunat,si mirat ma intrebam care este porumbelul,cand vad ca din stol se desprinde un porumbel,si se arunca in sputnic,intrand rapid,culmea ca si inauntru s a ascuns,am luat pasarea si am verificat o,o porumbita din 06 care nu are nimic vizibil ,nici la pana ,nici la corp,nimic,culmea ca duminica lasand pasarile libere,a fost prima l azbor,zburand 1h si 30 min aprox.si eu cred ca depinde de mai multe lucruri reusita uliului si a soimului.ioni

  18. Nu stiu ce sa zic……. nu am avut nici un porumbel voiajor prins de soim sau uliu dar prietenii mei au avut pierderi serioase in randul porumbeilor jucatori . Chiar acum cateva zile un soim sau un uliu s-a indreptat cu o viteza foarte mare spre stolul meu de voiajori ridicandu-mi inima la gat si in ultima clipa cand eram gata sa fluier si sa tip de disperare isi schimba directia si intra in stolul de jucatori din apropiere lasand in urma o ploaie de fulgi….ce coborau lin spre umilinta noastra facuta de aceasta ” arma a cerului” …….
    Domnule ANDREI nu mai stim nimic despre experimentul ninja… ati pierdut vreo pasare ? din cele care au participat sau inca mai participa la experiment ??

  19. Cei 6 ninja au abordat situatia relatata cu calm si naturalete :). Daca restul vor ramane iar inchisi pana in martie, ninja au zburat si azi de au rupt! In ianuarie au fost si ei inchisi, dar de cateva zile au pornit iar la lupta.

  20. mai dupa mine..rapiroarele astea ar trebui mai rarite ca prea multe-s…si fac ravagii in zonele de padure….

  21. gandul eliberarii in primavara ma sperie…nush de ce …am patit-o de nenumarate ori ,e greu cand iti vezi pasarea alergata de un ucigas…ti se imoaie genunchii si nu mai ai suflu astepti doar sa vezi daca se mai ridica uliul de jos,daca are ceva in gheare ,e ceva cumplit..mai ales cand li se dau drumu prima data..parca atunci domle’ tre sa vina si el (uliul)….numai bine!

  22. sa vina si pe la mine cate un soiam ca is din galati si ii plin de gutzani si nici nu te lasa sa zbori voiajorii de cati de multi is sa ii mai rareasca putzin

  23. soimul la o inaltime mai mica de 100 m nu ataca.el nu se apropie dupa prada mai putin de 100m de pamant,mai bine urca dupa stol inapoi decat sa riste vreun accident.porumbeii tai au avut noroc mare ca au fugit la orizontala si nu s-au inaltat in stol,iar cei care s-au separat probabil nu erau la inaltimea care ii convenea soimului,altfel cu siguranta se repezea in ei .soimul a incercat sa-i inalte,asta fiind tactica lui si deabia in vazduh ,cand nu se mai vadeau porumbeii ,daca se separa unul se lua dupa el si cred ca prea mari sanse nu mai avea sa scape.sa stii ca imi plac experimentele tale.poate reusesti in felul asta sa dezveti ulii si soimii de la mine.tine-o tot asa.

  24. Intrebati-l pe D-l Andrei daca exista soim unde locuieste!Va spun cu siguranta ca NU.Are multa imaginatie!

  25. Ne spui cu siguranta ca nu? De unde atata siguranta? Astept detalii. Multumesc.

  26. Domnnu Gufi soimul se poate tine in zbor batut dupa un porumbel 150 de metri,iar porumbelul in zbor batut poate rezista km,de aceea persecutiile soimului sunt de lunga durata doarece face prima oara picaj dupa care tine in zbor batut daca nu prinde porumbelul ,se ridica (se fixeaza la inaltime cum zicem noi) si exercita alt picaj si tot asa.

    Diferenta intre soim si uliu este acea ca uliu se bazeaza pe ambuscade si zboruri scurte si rapide (nesportive pentru soimari) iar soimul este o pasare de durata (zboruri sportive pentru soimari).

  27. Pt. mesajul 6, fiti linistit nu s a populat cu vreo rapitoare la noi in tara de ani buni asa ca v ati informat foarte gresit.

  28. Soimul este un zburator si vanator de inaltime.Vaneaza doar pasarile ce zboara la inaltime sau incearca sa faca pasarea urmarita sa urce daca este la inaltime mica.Mai putin ataca pe orizontala si atunci o face pe distate scurte.Ca orice sprinter oboseste repede.Mai mult aceste atacuri sunt pentru a deruta si nu in forta pentru aface o pasare sa urce ,sa coboare sau sa se dezprinda de stol in fuctie de situatie.Cred ca stolul tau Andrei zbura la mica inaltime spre norocul lui si al tau.

  29. cu tot respektul ..cred k va inselati putin..nu doar soimul insista asupra unui atak…unii dintre dvs spuneau k uliul se bazeaza doar pe zboruri scurte si rtapide,,..rapide intradevar,dar nu pot s aproba si scurte…au fost situatii knd uliul a alergat stolul,,nu un poru din stol,pana nu am mai putut sa i zaresc,,deci dest de mult pt uliu….norok k se obisnuisera k atakurile si nu mai rupeau randurile…tinand cont k poru au si ei o viteza destul de mare..mai mare k a uliului.,exceptand picajul,,se obisnuisera sa zboare in linie dreapta ,,si uliul nu i mai ajungea…

  30. Eu am observat ca se repede din directia soarelui ,atunci cind observa,nu e prost stie ca prada este orbita de soare,printre pomi e o adevarata racheta ,de multe ori nu pleaca cu mina goala,e de temut.

  31. si am patit sa-mialerge porumbeii chiar si de 2 ori pe zi, dar, au scapat, ce pot sa-ti zic e ca , porumbelul care e bun niciodata nu va prins de vreun pradator usor, sau nu va fi prins niciodata. am numai pe telefon vreo 3 filmulete cand au scapat porumbeii!
    Si ptr ionut grigoroiu: porumbeii pot sa faca infart si vara pe caldura mare , si cand sunt foarte speriati, daka nu stiai asta inseamna ca esti colombofil mare:))=:)) , in locul tau taceam !!!
    Felicitari ptr articol,!!!!!!!
    vant in pene tuturor!!!!!!! care vrea sa vb despre aceste minunate fiinte : id de mess: ciumete_marian BAFTA!!!!!

  32. foarte frumos,la noi an TIMIS antre LUGOJ si BUZIAS am numarat 25 de uli pe distsanta de 30km,cu 10ani in urma nu erau atatia uli nici la oras nus liberi porumbei,multa bafta in continuare .

  33. poz.24. Plin de ”prieteni” si ”binevoitori” nenea administratoru’.

  34. Va multumesc pt raspuns chiar eram curios ce mai fac cei 6 ninja si sa ne mai tineti la curent cu ei in sezonul ce va venii :D .
    Am o intrebare va rog sa imi raspundeti : exista hibrizi in randul pasarilor de prada ??? exemplu soim-uliu sau alte pasari de prada ???

  35. gresit , radu gabriel,soimul poate ZBURA DUPA UN PORUMBEL SI 3,4 KM IN ZBOR BATUT,SI ARE ACEL SPRINT CARE L FACE F PERICULOS,PORUMBELUL TRE SA AIBA MULTA STAPANIRE SI NERVI TARI CA SA REZISTE,SOIMUL SE COBOARA DUPA PORUMBEL SI LA 20 M NU SUNB 100 SUNT ABERATII PE care cu toata stima le scot niste oameni care nu stiu ce sa zica,am un prieten care are soimi si am vazut atac la fazan,la 6,7 metri de sol,nu mai vb de porumbei,pe care i ia lejer de la 10 metri,documentati va si veniti dupa aia sa mi dati dreptate,si lasatio mai moale cu soimarii,vb cu ei si dupa aiavedem ce si cum,oki??asa

  36. si inca ceva,si uliul ,femela mai ales tine dupa un porumbel si 1 km,daca crede ea ca are sanse la el,nu mai vb de soim care daca are pui sau este flamand ,freaca porumbelul de i sar fulgii,faza ca si rupe aripa daca vine de sus si nu se poate opri,sunt povesti,am vazut atac de la 300 metri,dupa o sarca,la vreo 4 metri de sol,a intrat in plin in ea ,si a reusit si sa se aseze linistit pe sol,deci,fiti atenti la atacurile mai multor ulii sau soimi si veti vedea particularitatea fiecarui atac,care l face suuper incitant,mai ales cand porumbelul se apara bine,inca ceva,soimul sau falco peregrinus,este in tranzit in romania toamna si primavara,dar are si locuri de cuibarit,deci se prea poate sa fi fost soim la DL Andrei
    bafta,vant in pene

  37. Referitor la poz.14,mi-ar fi de mare ajutor dimensiunile sputnicului,astfel incat sa nu poata iesi porumbelul,atat inaltimea,latimea,etc…cat si distanta intre tijele de la intrari. Va multumesc anticipat.

  38. pentru dan poz 24,sa stii ca si eu locuiesc in aceeasi localitate cu andrei si pot sa confirm ca este vorba de soim, nu de imaginatie.am filmat si eu un soim cand imi alerga porumbeii dar am probleme cu camera si nu pot sa descarc pe net,imi pare foarte rau .
    ESTE MARE DIFERENTA INTRE UN SOIM DRESAT SI UNUL SALBATIC!

  39. ai avut mare noroc……de obicei…..soimul cam rar rateaza porumbeii….eu stiu ca soimul…….prima data……planeaza deasupra stolului in zbor…..si poi intra in stol…..fara sa prinda nici un porumbel…..doar ca sa ii desparta…….si apoi isi alege unul din ei……in zbor

  40. apropo….mai este si uliul plesuv……unii dintre cei mai lenesi….si acela nu cred ca poate prinde din zbor…….poate doar de pe casa,voliera sau bloc..

  41. Salutare,
    Peregrinus intr-adevar, este cel mai de temut pradator al porumbeilor, si da niste zboruri pe cinste. Radu, ai luat-o la general, dar nu uita ca soimul coboara dupa prada si aproape de pamant – in zonele descise, fara obstacole, intre blocuri normal ca nu o sa se bage, risca sa moara.

    pt. poz 34: da, sunt multi hibrizi intre pasarile rapitoare, dar majoritatea intre subspecii, nu o sa vezi hibrid intre soim-uliu, ci numai subspeciile acestora.

    andrei_tg-jiu: omule ma cam dezamagesti…cn naiba te-a mintit pe tn cu “ULIUL PLESUV” tr sa vb neaparat

    GUFI: as vrea sa mai vb pe mess dak se poate, sau mail. Iti las adresa mea: mathew4u89@yahoo.com

    Pe curand…

  42. dl-e Gufi (Ioni) – dumneata vorbesti doar din auzite sau din ce-ti povestesc prietenii; chiar daca pt. unii R. Gabriel nu e decat un copil, (17 ani) crede-ma ca mai bine stie sa creasca soimi decat porumbei! si creste si soimi si porumbei !
    ceea ce a zis mai sus e adevarat. ceea ce spui dumneata sunt cu adevarat povesti.
    am vazut la el atacuri de soim pe turturele, ciori,iepuri de-ti taie rasuflarea!
    nu mai vorbiti din auzite si nu mai contraziceti pe cei care chiar stiu ce inseamna soim sau uliu.
    soimul nu sustine un zbor batut mai mult de 500m, se ridica, se lasa in picaj, – nu prinde nimic- ridica sau incearca sa destrame stolul, apoi iar coboara in picaj, in linie dreapta nu are sanse sa ajunga un porumbel. sprinturi de 3-4 km – doar in vise. si nu confundati uliul cu soimul- uliul are anvergura aripilor mai mica si ataca pana la sol chiar in locuri inpadurite – la soim nu o sa vedeti atacuri la joasa altitudine decat in zonele de ses unde nu are obstacole de care sa se loveasca. urmariti mai bine filmuletele postate pe topicul cu rapitoare de acum cateva luni!

  43. Domnu Gufi va invit la vara sa va demontrez ce poate face un soim sau uitati ce facem in tara nu putem zbura soimi mergem impreuna in Ungaria si daca soimul ce il voi zbor va executa un zbor batut pe aceasta distanta va dau ce doriti acolo,cat despre atacurile la sol da corect,atacurile la sol la 3.4 m la fazani potarnichi rate gaste etc.Mai sus am vorbit in generl de soimul ce ataca porumbeii acela nu cred ca o sa il vedeti ca o sa zboare pe langa dvs stati calm,as vrea sa aud ca un om a fost lovit de un soim(salbatic) cand alerga un porumbel,din acel moment ma voi lasa atat de soimarit cat si de porumbei.
    Despre acel sprint pe 3,4 km deja ma faceti sa rad,sprint inseamna plecare de pe pumn si persecutie in 100m maxim sau din aer scimba directia si bate rapid din aripi,zbor batut inseamna acel zbor energic`continu…cum a spus si Irinel vise despre sprinturi de 3-4km…exista ceva specii de soimi care urmaresc pasarile la distanta,acestia fiind faclo cherurg si aplomado.Sper sa stiti care sunt acesti soimi. :D

    Multi Columbofili Constantei si au schimbat parerea despre rapitoare de cand am venit in asociatie si le am facut cunosute rapitoarele sub alta fata nu cea de “devorator de porumbei”.

  44. eu stau in strainatate …. cum apare uliu am scos pusca si pac si gata cu uliu nu e de joaca mia luat o data o pasare de am plans dupa ia si totusi am 22 ani plangeam ca un copil dupa pasare nu tin cont de nimik cand e vorba de pasari cu adevarat nu tin cont de nimik vam pupat

  45. Tocmai am citit pe un site ca rata de succes a atacurilor soimului este de 20-30% si nu de 100% cum se crede.

  46. asa e 20-30% , porumbeii sunt foarte inteligenti si nu se lasa prinsi usor , io in viata mea am vazut doar de vreo 12-13 ori porumbei prinsi de soim, cu toate ca , v-am zis la mne mai ales toamna alearga porumbeii si de 2 ori pe zi , si nu prea prinde !!!!! porumbelul care e sanatos nu o sa fie prins niciodata!!!!! si sa nu aibe nici dezavantaj, adika sa aiba toate penele ….si sa nu fie prea batran!!!!!! BAFTA TUTUROR!!!!! vant in PENE !!!!
    abia astpt noul sezon!!!!! numai bne!!!!

  47. gufi:
    gresit , radu gabriel,soimul poate ZBURA DUPA UN PORUMBEL SI 3,4 KM IN ZBOR BATUT,SI ARE ACEL SPRINT CARE L FACE F PERICULOS,PORUMBELUL TRE SA AIBA MULTA STAPANIRE SI NERVI TARI CA SA REZISTE,SOIMUL SE

    eu asta am spus ,nu ca 3,4 km are acel sprint,poate gresesc si eu dar am vazut nu o data soim la atac dupa gugustiuci,si ii lovea ,asta chiar daca i alerga 500m ,am vazut asta,in zbor batut,si nu era uliu,era soim,da ,adevarat poate nu mereg dupa un porumbel 3,4 km,dar l ati urmarit voi sa vedeti asta,nu cred,iar un soim crescut de om ,este de 10 ori mai domestic decat unul salbatic,acesta stie ca si primeste mancarea de pe pumn,iar dvs d le irinel venczel,vb fara dvs cand spuneti ca doar din auzite fac eu remarci cu privire la soim,credeti ma ca stiu mult mai multe si asta din vazute ,nu din auzite,deci retineti va de la comentarii,nu ma intereseaza atat soimul,daca m ar interesa as sti si de cate ori face caca,cred ca stiu destule despre el ,si nu din auzite,poate stiti despre soimul regal ca si urmareste prada pana la epuizare,km intregi daca i cazul ,nu renunta,de ce n ar face asta si falco peregrinus,

  48. Si soimu si uliu alerga stolul pentru al scoate din oras,ca nu poate zbura cu porumbelul in gheare mai mult de 20- 50 m dar in momentu cand chiar si in oras,gaseste un loc mai mare sa poata ateriza si manca cat de cat in liniste, primul care se rupe in 90% din cazuri nu mai scapaeu stau in apropierea dealurilor si cu toate ca le dau drumu de 2-3 ori pe saptamana dar numai cand e sore si frumos dar mia disparut 12 din 75

  49. Frumoasa intamplare.Este adevarat ca soimii is aleg prada mai cea mai usoara, cea mai slaba.Acum daca soimul este mascul el nu depune asa mult efort pt a prinde pasarea incearca de 2-3 ori si daca nu reuseste renuta,dar femela nu se lasa asa usor pacalita incearaa de mai multe ori.Exista varianta cand ataca cate 2 dodata , atunci porumbelul ara mici sanse. Un sfat…. Daca un porumbel nu se simte prea bine si il vezi cand ceilalti zboara si el nu are puterea necesara lasatil sa stea nu-l aruncati si pe el in ghearele soimului.
    Cat despre povestea ta este frumoasa dar ,ai gresit ca leai tinut prizionere si aripele lor raman neantrenate si cand le dai drumul , si mai vine si soimul face mare dezordine.Oricum ai avut noroc ca s-au intors.Succes in contiunare si sa invatam din greseli>>:) SUCCES IN ANUL COMPITITIONAL 2008.BAFTA

  50. dl-e Gufi deja o iei cu SF-uri – 1. vorbeam de soimul sau uliul de pe la noi, nu de soimul regal – probabil imaginatia ta a ajuns prea repede in Anglia , Spania, Portugalia sau America de Sud unde gasesti exemplarele pe care le visezi. 2. de cate ori intervi pe cate vreun topic, in vreo discutie, tot timpul o faci sub forma de cearta – de parca le-ai stii pe toate – toti intervenim pe topicuri, ne spunem parerea – cei ce lanseaza intrebari – pot sa tina cont sau nu – de ceea ce spunem.
    tonul imperativ pe care-l folosesti lasa de dorit, mai bine incerci sa te abtii din cand in cand….
    cu respect, irinel venczel.

  51. superba povestire! Eu am patito in 2006 un super porumbel al meu de 99 {canaris}cum il stiu majoritatea columbofililor din MH care la viata lui mia adus multe clasari ,inclusiv clasare la NAT. Magdeburg 2003 ultimul fiu al lui din 2006 a devenit CAMPION MH pe 2007 la cat .demif Tineret .ERA in august am scos porumbeii la zbor dupa citeva minute a aparut SOIMUL exact ca in poovestirea DL Andrei a inceput urmarirea .Porumbei soseau cu o viteza fulgeratoare la intervale mai mici sau mai mari de timp .DINTRE toti porumbei asteptam CAMPIONUL meu , nu avenit pina seara ,nu avenit nici pina in momentul de fata .CE pasare ce reproducator viata merge inainte ,la fel ca si noi si soimul este vietate care prin orice mijloace trebuie sa traiasca ….COMENTATI!!!

  52. SOIMUL este catalogata ca pasare rapitoare {GENTALMAN} Daca nu a prins nu insista . FORMA de atac preferata este ATACUL prin picaj care poate atinge VITEZA DE 300KM PE ORA .Ce parere aveti ,la viteza asta se mai poate RATA ???

  53. pt. Marcel severin: Domnule, va respect pentru felul in care ganditi, asa ar trebui sa gandeasca toti columbofilii, nu sa urasca rapitoarele, sa le omoare cu cruzime cum o fac majoritatea. sanatate!

  54. soimul dunarean sau regal ,asa i se spune la noi,d le venczel,lasati tonul meu,atata timp cat eu topic de topic activez si nu oricum ci dau spun eu sfaturi utile,cat despre sf uri ,nu cred in ele dar nici in ozn cu soimi care alearga doar 10 metri dupa porumbel,in alta ordine de idei acest site are un moderator care ,scoate msg mele daca considera ca sunt ,agresive,deci nu i nevoie de altcineva,cu atat mai putin d ta,deci las o moarta,iar ceea ce spun eu cu privire la porumbi sau chiar la soim nu este o parere este un fapt dovedit,vb. cu d ul sergiu robu,ar trebuii invitat in aceasta discutie ,sa vedem parerea unui profesionist in ale soimaritului,si eu cred ca si soimul si uliul ataca in fc de varietatea solului,deci sunt cu siguranata soimi care pe campie se arunca poate la 2 metri de sol dupa un porumbel urmarindul ,asa ca ……gufi alias ioni.

  55. eu nu vreau cearta dar daca toti ne spunem parerea ,asa cum spuneti dvs ,atunci lasati o pe a mea,cand uliul este in planaj deasupra porumbarului meu,atunci imi arunc porumbii la zbor,si am vazut atatea atacuri,dar nici unul semanand cu celalalt,daramite,la soim.cu respect,

  56. soimul chiar daca rateaza un porumbel tot nu pleaca cu” mana goala”.mai conteaza cati rateaza?
    si eu am vazut sprint de vreo 3-4 km si nu cred ca se termina daca nu se arunca porumbelul la o casa vecina.in disperare nu a mai nimerit casa care trebuia.

  57. @Andrei da asa zic toti si prin cartile vechi aceleasi procente le am gasit.

    @Gufi sa ma informez va zic ca nu am de ce si fiti linistiti am uramit pasarile la distante enorme cu telemetru (telemetru si antena atasata pasarii=pasarea poarta o atentena, pe picor sau la coada,iar crescatorul are un aparat ce te ajuta sa gasesti pasarea de la distante enorme cand o pierzi sau cand urmareste porumbei la distante mari).
    La acest subiect aveti 50%dreptate 50% nu aveti.
    Ne putem contrazice mult si bine ca nu aveti de gand sa intelegeti ce am scris mai sus… si lasati o mai moale dvs cu soimaritul ca na totusi zbor pasari de cativa ani si am participat la intalniri afara ;am vazut acolo urmariri si recuperari de te dureau picioarele de la atata mers pe jos….

  58. Daca doresti sa intervina Sergiu aici o sa vezi ca este de parere cu mine?asa ca laso mai moale si tu?.:D

    @Andrei scuze ca postez de 2 ori dar am gresit la primu msg.

  59. PTR. DOMNUL MATHEW ..Multumesc pentru apreciere ..

  60. In legatura cu titlul acestei rublici ,OMUL are o parte de vina mai mare ,dar nu toti oameni sunt la fel ,mai exact sunt uni oameni {columbofili} care nu ar prinde un porumbel sau mai rau nu iar taia penele de la aripa si dupa aia sal tina inchis ,printre acesti oameni care iubesc porumbeii, fac parte si eu .LASATI PORUMBEII SA ZBOARE ..

  61. chiar as dori sa intervina d ul robu ,l am si contacta in aceasta problema,nu pt a te combate ,cat pt a afla cat de vulnerabili sunt porumbeii in fata celui mai de temut pradator al lor soimul,ceea ce ma bucura e ca fiecare vine cu ceva bun,sa v edem
    bafta si scuze Radu daca te am suparat

  62. Gufi nu m ai deranjat, dar nu te exprimai corect,si intelegi altceva ma refer la acel sprint de 3-4 km..
    Oricum sunt mandru ca un columbofil stie multe despre rapitoare…te astept la vara pe litoral sa vezi pasarile.;)

  63. Salutari!
    M-am uitat pe sarite la unele raspunsuri si am sa incerc sa raspund la unele intrebari mai frecvente.

    1. Un soim sa urmareasca un porumbel, 3 sau 4 kilometrii ?
    Da, este adevarat. Un Soim poate sa urmareasca un porumbel pana la 15 kilometrii daca vrea, dar Niciodata in sprint. Nu mentine sprintul, si urmareste intr-un zbor de Rezistenta. Soimii fac picaje pentru a obtine viteza, pe care profita in zbor batut pentru a captura prada.

    2. Dece ataca porumbeii zburatori ?
    Simplu. Soimul ataca prazile zburatoare si face capturi in Zbor. Este o rapitoare extrem de stangaci pe sol si in general evita orice tip de tufisuri, pomi etc. Prazile in general, la vederea soimului, se asund in tufisuri si coroana pomilor unde nu are sanse sa-i prinda. In schimb la vederea uliului, zboara in inalt. Ei bine Soimul cand vede ca o parte dintre porumbei zboara catre sol ( pomi, printre case etc ), imediat alege o alta posibila ” victima ” si anume un porumbel care incearca sa evadeze in inalt, masurandu-si fortele cu soimul.

    3. Dece mereu ia pe ” cel mai bun ” ?
    Asta ma face sa rad. In natura, legea celui mai mic efort exista. Nici un animal nu este atat de idiot incat sa consume energie fara rost.
    ” Cel mai bun ” ??? Ma intreb atunci, dece soimul nu ataca porumbeii SALBATICI, si prefera sa fugareasca porumbeii columbofililor ???

    Ce as face eu ca columbofil ?
    As lasa porumbeii sa zboare cat de mult. Cea mai buna dieta si cele mai bune conditii. Cei slabi, o sa cada, cei puternici, o sa-mi ramana. Dupa cateva atacuri bune, o sa-i am super-musculati.
    Anul trecut am participat la o competitie in Leon ( Spania ), un columbofil, la fel Soimar, ce isi antrena soimul calator cu proprii porumbei ( mesageri ) si s-a oferit sa ” sponsorizeze ” competitia de soimi, cu acesti porumbei. Din 100 de porumbei, cred ca au cazut doar 3 ( am si martori care au vazut totul ).

    Numai bine.
    Robu Sergiu Tiberius

  64. Salut din nou,

    vad ca amintiti si soimul sacru ( sau ” dunarean ” botezat de romani… ).
    Adica Falco Cherrug.

    Este o rapitoare lenta comparata cu soimul calator sau uliul porumbar, si in Romania cred ca mai exista doar cateva perechi. Chiar nu cred ca ataca porumbeii.
    Soimul calator este aproape 100% un vinator de pasari, in timp ce sacrul are o dieta de mai bine de 80 % formata din Rozatoare si Reptile.
    Asta spune Multe despre o rapitoare, despre eficienta si capacitatea ei fizica.

    Numai bine.
    Sergiu…

  65. repet ,nu am spsu ca are un sprint de 3,4 km ci ca are un sprint care l pune in incurcatura pe porumbel,………….gufi:
    gresit , radu gabriel,soimul poate ZBURA DUPA UN PORUMBEL SI 3,4 KM IN ZBOR BATUT,SI ARE ACEL SPRINT CARE L FACE F PERICULOS,PORUMBELUL TRE SA AIBA MULTA STAPANIRE SI NERVI TARI CA SA REZISTE,asta am spus eu si este cu totul altceva,si stiu despre aceste pasari pt ca imi plac f mult si vreau sa tin si eu un soim,cu care de ce nu sa mi antrenez porumbeii,asta e,dar repet nu este motiv de suparare,accept invitatia ta,vb pe mess ,sau adresa de mess este ioni_manea.gufi

  66. Buna ziua ,sunt din ineu jud arad ,am citit si eu cele intimplate si tin sa ,mentionez un lucru am porumbei de la o varsta foarte frageda si de curand am fost inscris in clubul sportiv de la ineu cel mai mare dusman al porumbeilor este soimul calator va spun asta din o experienta neplacuta pe care am patito de curand,
    Le dadeam drumu la porumbei sasi mai dezmorteasca aripile si pe cand sa se puna pe volier au aparut 3 soimi credeam ca e imposibil sa vaneze in grup dar sa intamplat unul zbura razan cu pamantul celalalt zbura la aprox 5 metri deasupra celui lalt iar unul venea din alta directie erau al naibi de organizati mai cva ca si caini, cel de jos mia despartit stolu in 2 cel care zbura deasupra lui ia nenorocit iar cel ce venea din cealalta directie efectiv ia rasfirat vedeam doar pene pri aer si prin gradina am avut atunci 3 pierderi si inca o cativa raniti .Este posibil sa vaneze in haita poate sa ma lamureasca cineva?

  67. Hallo domnule petrekala ,

    pentru a va putea raspunde la intrebare ar trebui sa stiu ce anume va determina sa credeti ca este vorba de Soimi calatori ?
    Puteti sa-mi descrieti putin siluetele , eventual coloritul sau stil de zbor etc ?
    Relatarea dumneavoastra este foarte interesanta mai ales in ceace priveste modul de atac al acestora .

    Cu respect

    Andrei.

  68. Buna ziua

    Rapitoarele sunt de culoare crem pe burta si cu linii negre sunt inca o data ca un porumbel de mari si vine intotdeauna de catre padure cea ce ma determina sa cred ca sunt soimi calatori si ii urasc si mai mult pe zi ce trece deoarece daca fuge dupa vre-un porumbel nu il mai lasa din vedere si de multe ori se lasa cu victime in randul porumbeilor nu numai la mine ci si la vecini am incercat sa vad daca le pot descoperi cuibul sai distrug dar degeaba ca si cum asi cauta acul in carul cu fan, acuma cu timpul asta frumos mie si frica sincer sa le mai dau drumu.

  69. Hallo domnule petrekala ,

    sint mai multe specii de pasari de prada cu un asemenea colorit , poate este posibil sa-mi descrieti silueata in zbor al acestora , asa cred ca ne-am descurca mai bine in determinarea speciei.
    Unele au aripi rotunjite la capete , altele au aripi ascutite asemanatoare cu lastunii sau cu rindunicile , etc ?

    Cu respect

    Andrei K.

  70. Buna ziua

    Imi cer scuze daca am omis unele lucruri legate de silueta lor , aripi in forma de dublu w ascutite la capat tip randunica

  71. Hallo domnule petrekala ,

    deci , ulii porumbari au aripi scurte rotunjite la capete si coada lunga in comparatie cu lungimea corpului .
    In schimb soimii au aripi lungi , in forma de secera ( ascutite ) si coada scurta in comparatie cu lungimea corpului .
    Pe care din cei doi l-ati vazut la dumneavoastra ?

    Cu respect

    Andrei K.

  72. Din păcate, ori poate din fericire pt. sensibilitatea noastră, scurt metrajul “Viata de voiajor” ” nu mai exista pe acest site. Alegeti alt articol din urmatoarele categorii[…]”.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *