1. Buna ziua tuturor, vin cu aceasta intrebare catre voi pentru ca de cand cresc porumbei nu am patit asa ceva. Azi dimineatza ma duc la porumbei, eliberez puii, ii las sa se inalte si sa dispara la orizont, apoi dau drumu si la restul, zboara ei ce zboara si dupa o jumate de ora vine un pui in picaj direct pe intrare, dar cand aterizeaza nu se mai poate tine pe picioare. Il iau si ma uit la el, nu are nimic vizibil, dar nu se mai tine pe picioare. Oare ce are, ar trebui sa le fac ceva tratament? Multumesc Alin

2. Buna ziua, ma numesc Gabi si ieri 7 iulie le-am dat drumul porumbeilor ca in fiecare zi. Dupa ce au venit de la zbor, am observat ca lipseste o porumbita din martie-2012. Nu m-am ingrijorat, spunand ca pana seara se va intoarce. Mentionez ca porumbita nu s-a intors nici pana acum, era naparlita pana la a 8-a pana, iar in august planuiam sa o duc la concurs.

Tin sa mai spun ca uliul nu a mai venit din februarie dar astazi l-am vazut alungat de randunici. As vrea sa-mi spuneti ce s-ar fi putut intampla, daca aruncarea celei de-a 8-a pene putea sa o tulbure sau daca se va mai putea intoarce daca a plecat la zbor in alt stol (la disparitie).

Va multumesc! Vlad

3. porumbei.ro: As zice ca in ambele cazuri este vorba despre SOIM care de cativa ani a inceput sa ne preseze. Uliul nu ataca decat acasa de regula si il vedem si putem interveni (la mine ataca mai ales daca nu sunt in curte). Si asta e doar inceputul cu domnul soim, cand vor incepe sa vaneze in echipa cate 2-3 exemplare si pe timp de vara asa cum se intampla deja in occident, sa vedem cum mai tinem porumbeii pe acasa, nu mai zic de concursuri. De ceva timp imi zapaceste si mie puii si de cateva zile, aproape in fiecare zi am avut cate un ranit – puii colinda mult avand chef de zbor, se unesc cu alte stoluri de pui si parcurg distante foarte mari, uneori destul de inaltati, lucru preferat de soim. Cei mai norocosi sau inspirati in fente scapa, unii intra in stoluri straine si raman cu ele, etc. De multe ori chiar daca pleaca stol, vin cate 1, despartiti, ca de la concursuri – cum reusesc sa se desparta de stolurile imense de pui formate, sau cum ii desparte soimul cand pica pe stol.

In ultimele zile am avut aproape zilnic:
– dimineata disparuti 3 pui, intorsi seara, 2 rupti de oboseala cu aripile “curgand” si unul cu coada smulsa si sange
– urmatoarea dimineata disparuti 3, 2 intorsi seara terminati de obositi si unul pe semiintuneric cu piciorul rupt… (ca in mesajul 1 Alin) s-a lasat pe sputnik direct pe burta, nu mai statea in picioare, soimul ii baga-n cladiri sau fire in timpul picajelor
– o noua zi, pui intors de la zbor cu traumatism de izbit in ceva, probabil aruncat la sol de frica soimului
– urmatoarea dimineata, disparut unul mare din prima serie (ca in mesajul 2 Gabi), intors a doua zi dimineata cu gaura sub aripa si sange inchegat pe toate remigele si dosul aripii
– va urma… in fiecare zi fac inventarul cu emotii si ii astept ca de la maraton :)

Deci:
– Alin, puiul cel mai probabil si-a rupt picioarele… se reface, vezi numai sa se sudeze cum trebuie. Al meu are o saptamana, deja topaie si pune jos si piciorul rupt, cand restul ies la zbor se zbate sa iasa si el (l-am inchis intr-o boxa cu tot ce-i trebuie si liniste… nu-l lasa cu ceilalti, se descurca greu si il bat)
– Vlad, la pana 8 nu se mai pierde puiul in stol strain… defapt dupa pana 2-3, nu se mai pierd de acasa in stol strain decat pui de calitate foarte proasta sau care nu dispun de conditii optime. Cel mai probabil l-a agatat soimul.