Idei pentru crescatoria “autonoma”

Propun discutiei un aspect poate mai neobisnuit dar in acelasi timp interesant. Dupa multa vreme, am posibilitatea sa incep cresterea porumbeilor intr-o locatie departe de domiciliu, dar trebuie sa realizez o crescatorie autonoma care nu are nevoie de ingrijitor perioade relativ mari de timp (2 sau maxim 3 saptamani). Ati mai intalnit conceptul, ma puteti ajuta cu idei?

Pornesc de la ideea ca in cel mai rau caz voi putea ajunge la crescatorie odata la 2-3 saptamani. Mentionez un lucru important: nu pot si nu vreau sa apelez la nimeni pentru ingrijirea pasarilor in lipsa mea. In functie de obligatiile de serviciu cred ca vor fi perioade cand voi putea sta la porumbei cate o luna, grija mea este insa pentru perioada cand lipsesc. Voi tine putini porumbei, 10 maxim 20. Nu stiu inca rasele dar in mod cert nu vor participa la niciun concurs, indiferent de rasa aleasa. Sunt pentru placerea proprie. Deci nu urmaresc performanta de niciun fel, dar doresc sa le asigur conditii decente.

M-am gandit ca-mi trebuiesc urmatoarele:
– hranitor depozit-dozator (am vazut ca exista, un fel de cutii cu gauri pe jos, din care porumbeii se autoservesc atunci cand le este foame). Nu stiu ce capacitate are hranitorul dar dupa aprecierea mea tine minim 10-20 kilograme. Sau pot confectiona unul dupa nevoile proprii. Cred ca putini porumbei mananca dintr-un astfel de hranitor 2-3 saptamani fara probleme.
– hrana minerala se consuma in cantitati mici, nu ar fi o problema.
– adapatori mai mari sau mai multe, ajutate de incalzitoare iarna.
– libertatea: aici e buba, nu imi imaginez niciun sistem prin care i-as putea lasa deschisi sa zboare cand vor, pentru ca daca de rapitoarele cu blana te poti feri prin asezarea intrarilor intr-un anumit fel, de ulii sau ciori care intra in voliera nu te poti feri. Deci probabil vor sta inchisi.

Astept ideile voastre pentru a imbuntati si a pune in practica acest proiect. Stiu ca nu sunt conditii ideale nici pe departe dar decat deloc…
Multumesc!
Titi

44 comentarii la “Idei pentru crescatoria “autonoma””

  1. Lipsa libertatii mai ales cand nu se urmareste performanta nu ar fi cea mai mare problema. Cred ca problema este APA desi cu putina imaginatie nu exista nicio problema fara rezolvare. 10 adapatori sanatoase si aia e! Sau voliera exterioara si vase care colecteaza apa de ploaie. :)) Conditiile extreme cer solutii extreme.

  2. Pe scurt, astea ar fi ideile mele cu privire la subiectul propus:
    – dozatorul de hrana trebuie conceput inteligent. Ma gandesc ca o sa preferi sa le dai un amestec de graunte, nu doar un anumit tip. Aici intervine problema, pentru ca porumbeii sunt isteti si vor manca doar grauntele care le plac cel mai mult, daca vor “prinde smecheria” dozatorului.
    – hrana minerala se consuma intr-adevar in cantitati mici, dar dupa cateva zile porumbeii nu o vor mai consuma deloc daca aceasta nu este schimbata. Schaerlaeckens explica asta prin faptul ca praful se lipeste de minerale si porumbeilor nu le mai plac. O problema destul de delicata.
    – adapatorile nu trebuiesc neaparat incalzite. O idee pe care am “prins-o” parca de pe pigeonbasics.com este “aerarea” continua. Principial: se instaleaza o pomba de aer ca cea de acvariu, iar apa, pe care bulele de aer o “misca” incontinuu, nu va ingheta.
    -libertatea e o necesitate a porumbeilor. Ar fi bine sa nu o privesti ca pe o optiune neglijabila. Acum, depinde de zona in care iti vei amplasa crescatoria. In functie de acest indiciu, ai putea primi sfaturi cu privire la abordarea acestui aspect. Ca o mentiune, ulii si ciorile nu intra decat in mod exceptional in crescatorii.
    Apreciez initiativa ta si iti doresc succes !

  3. Are dreptate Schaerlaeckens dar fac nazuri doar la inceput – adica, daca nu le dai grit nou mai mult timp, o sa lase mofturile si o sa-l manance pe ala prafuit atunci cand organismul le cere insistent. Testat de mine fara sa vreau in conditii aproape asemanatoare cu topicul. Alta varianta, il lasi afara sa-l spele ploaia. :) Chiar spunea Ad ca gritul prafuit pe care nu-l mai mananca il poti arunca langa voliera si dupa ce-l spala o ploaie il mananca.

    Cu bulele de aer e interesant, nu stiam – problema e ca si bulele alea tot pe baza de curent electric se fac deci ori cu bule ori cu incalzitor, complicatia este cam aceeasi.

    Cu libertatea totala s-ar impusca mai multi iepuri dintr-o data. Am mai auzit de crescatori care lasau porumbeii nesupravegheati cu saptamanile si acestia mergeau la camp dupa mancare iar apa beau de la rau. Poate parea dur dar sa nu uitam ca porumbeii sunt printre putinele animale domestice care inca se descurca bine in natura. Sigur ca iarna adio boabe pe camp… deci pana la urma nimic nu se compara cu… omul care sfinteste locul.

    Am mai intrebat si pe topicul precedent: stie cineva daca incalzitoarele de adapatoare exista si in varianta cu baterii?

  4. Acumulator si panou solar cu propriul sistem de incarcare/descarcare. Si o multime de automatizari cu microcontrollere. Pentru apa proaspata se poate trage un furtun in interior, dotat cu o electrovalva (una care poate functiona la 12 volti), actionata la un anume interval. Se poate avea apa proaspata la fiecare doua zile… sau in functie de golirea vaselor de apa. Trapa de asemenea se poate actiona automat in functie de lumina de afara si/sau in functie de un program stabilit – sau in functie de senzorul de la piciorul porumbelului …
    Din cand in cand, trebuie creata impresia ca locul este permanent ocupat de proprietar, in special pentru rapitoarele imblanite asa ca un iluminator cu senzor de miscare si temporizator este necesar pentru noapte. Desi, o potaie legata in apropierea volierei poate fi suficient.
    Se pot face multe, bani si pricepere sa ai…
    Oricum, iarna necesita prezenta unei persoane aproape zilnic pentru dezapezire, dezghetare, etc…

    Vasi

  5. ptr porumbei.ro. referitor la incalzitorul pentru adapatoare,e dificil sa gasesti asa ceva,deoarece acele incalzitoare sunt niste consumatoare enorme de curent elecric!!!!iar daca sar pune pe o baterie,nici nu sar incalzi 2secunde macar!!!!DIN CATE STIU,dar poti vedea pe site-urile specializate din afara tarii!!!din curiozitate voi cauta la un magazin de acest gen sa vedem ce vor zice!!!te voi tine la curent!!!
    IAR IN LEGATURA CU CRESCATORIA”AUTONOMA”CRED CA E FOARTE DIFICIL SA LASI O PASARE INCHISA SI SA MERGI ODATA LA 2-3 SAPTAMANI.PROBLEMA SE PUNE PE TIMP DE VARA,CAND AFARA SUNT +40°IAR EI STAU INCHISI,NU POT IESI AFARA SI AU NEVOIE DE APA PROASPATA ZILNIC.ALFTFEL SUNT”PASARI CHINUITE”PAREREA MEA
    CUM AR FI CA TU SA BEI O APA STATUTA INTR-UN VAS INCHIS CARE PE TIMP DE VARA IN 4-5 ZILE MAXIM SE INVERZESTE.
    CUM AR FI????
    NU CRED CA TIAR PLACEA PREA MULT,ASA SI LOR.
    AU NEVOIE DE APA PROASPATA

  6. Oarecum merge dar problema e cu libertatea si apa !!
    parerea mea !!
    BAFTA

  7. stie cineva daca incalzitoarele de adapatoare exista si in varianta cu baterii?

  8. cred ca daca rezolvi ecuatia cu mincarea apa etc libertatea o poti asigura in 2 moduri 1-o persoana de incredere fara acces in voliera numai seara cu o ora si ceva doua in zilele frumoase numa sa le deschida si inchida 2- un sisem cu temporizare ar fi si o a 3 solutie o trapa de inchidere deschidere senzoriala la lumina zilei se deschide la lasarea intunericului se inchide gasesti meseriasi sa o faca .BAFTA.

  9. Nu stiu la ce i mai tii daca nu i vezi decat de doua ori pe luna..mai mult o sa-i chinui, nu te supara…daca-i lasi singuri s-ar putea sa ti-i fure si mai ales sa ai surpriza sa gassesti pasari moarte.. e prea mult timp pentru a-i lasa nesupravegheati.

  10. Mai bine vorbesti cu cineva de acolo din localitate care detine porumbei sa ti creasca la el si pe ai tai.. eventual sa faceti un tandem el ocupandu-se de ingrijirea lor iar tu de partea materiala:D

  11. Multumesc pentru idei!
    Ramane intr-adevar problema cu apa, atat iarna cat si vara. Libertatea ar fi frumoasa dar si alti crescatori inchid porumbeii cate 6 luni in zonele impadurite, deci 2 saptamani ar fi mai acceptabil.

    Colaborarea cu oamenii este mai complicata, stiti foarte bine ca este greu sa gasesti pe cineva de incredere si sa mentii colaborarea pe termen lung. Viata m-a invatat ca cel mai bine te bazezi doar pe tine. Adica prefer ajutorul a 10 accesorii cinstite pe care ma pot baza decat al unui om care…

  12. cu libertatea pasarilor se poate rezolva : 1 – un sputnic cu partea de iesire fara portita in fata dar cu partea de jos [ unde stau cu picioarele mai mica decit partea de deasupra , si putin indoita spre jos . Astfel porumbeii pot iesi singuri oricind , dar nu mai pot intra prin acelasi loc , si vor intra pe deasupra sputnicului prin grilajul acestuia . 2 – am vazut la cineva un sistem electric cu lasarea portitei de iesire actionat de un motoras de stergator de parbriz cu un redresor de 12 V care era introdus intr o priza cu programator pe ore si minunte.
    Pentru apa se poate face o adapatoare cu sistem de hidrofor cu plutitor reglabil . Atunci cind se goleste apa din adapatoare hidroforul baga apa pina cind ii zice plutitorul STOP.
    Pentru incalzirea apei pe timp de iarna folosesti incalzitoarele de tip plita , sunt excelente , sau incalzitoarele pentru acvarii care se regleaza la temperatura pe care o doresti .
    Pentru hrana exista hranitori automate pe care le poti face la comanda de orice capacitate doresti .
    Hrana minerala nu este o problema daca o pui undeva pe o polita mai sus unde nu prea bate praful si intrun vas special de hrana minerala care exista de cumparat la diferite dimensiuni .
    Acum ca sa eviti toate aceste lucruri si munca si banii pe care trb sa i cheltui , mai bine tii 2 porumbei in balcon , pentru ca tot nu concurezi cu ei si nu suferi asa de mult in cele 3 saptamini pina sa ajungi sa ti vezi porumbeii din acea locatie .
    Bafta !

  13. in principiu trebuie sa functioneze dar cred ca trebuie tinut cont ca exista posibilitatea ca ceva sa nu functioneze o singura data si poti sa-ti iei adio de la porumbei.
    De ex pui un hranitor automat dar iarna e frig si ingheata mancarea.curge 2 zile si 12 stau fara mancare.afara media este undeva la 0 grade.Iti garantez ca dupa 12 zile nemancati nu mai ramane unul viu.
    O alta posibilitate ar fi sa-ti pui o camera web si sa incerci sa-ti faciun sistem pe care sa il poti controla de la distanta.sigur ca e o investitie destul de mare dar daca ai destula pasiune pentru porumbei cred ca ai putea sa o faci.

    succes
    Stefan

  14. Ideea cu crescatoria autonoma este viabila. Depinde mult de ce rasa te hotarasti sa cresti. Ideala ar fi o rasa de ornament nu foarte pretentioasa sau o rasa utilitara. Adica o rasa care sa nu aiba nevoie sa iasa neaparat la zbor si daca are acces afara sa aiba doar iesire intr-o voliera. Dupa alegerea rasei trebuie stabilit numarul de pasari pentru ca mereu trebuie sa ai cel putin 3-4 boxe libere si suficiente odihnitori care sa iti asigure siguranta in cazul conflictelor intre pasari. Hranitori si sisteme automate de hranire se pot face usor, la fel se poate rezolva cu apa ( ideea cu recircularea apei folosind o pompa de acvariu este excelenta si previne atat inghetul iarna cat si aparitia algelor vara). Mai ai nevoie de aerisiri care sa fie bine asezate astfel incat sa nu poate fi folosite de rapitoare si sa nu se astupe (frunze dupa furtuni, zapezi iarna). Accesul in voliera poate fi limitat intre anumite ore cu o instalatie pe temporizator, care sa inchida si sa deschida trapa la anumite ore, sau cu un foto senzor in functie de intensitatea lumiii. Pentru curatenie ai neaparat nevoie de podea cu gratare. Daca voliera este bine izolata pasarile pot iesi zilnic la aer si nici nu au probleme cu rapitoarele. La astfel de crescatorie se preteaza dupa parerea mea cam toate rasele “grele” (roman, king, cauchois,maltez,strasser, mondain, ras polonez…) sau unele rase de ornament cum ar fi caranculatii ( carieri, indieni..), gusatii pitici, gusatii fara incaltatura ( englez, slovac..), capucin, pescarusii gemani, voltatii. Nu te sfatuiesc sa tii mai mult de 2 rase mai ales ca nu toate sunt compatibile, kingii de exemplu sunt dezastru in voliera daca sunt cu alte rase.

  15. Porumbeii inchisi permanent in voliera
    nu ar fi o solutie pentru mine.As prefera
    mai degraba sa fie liberi permanent cu riscul
    sa fie relativ salbatici si sa fie speriati cand
    ii vizitezi.
    Tehnic se poate rezolva problema,
    Exista hranitoare automate/electrice cu dozaji
    si tot ce vrei.Exista usi automate/electrice
    cu care poti sa-i eliberezi si sa-i inchizi cand
    vrei si daca doresti poti supraveghia totul
    cu una sau mai multe camere de filmat.
    La PC sau I-pot poti supravechea si dirija
    totul.
    Apa este intradevar problema cea mai mare
    Se rezolva cu un recipent mare (izolat termic
    iarna)in care se afla apa si o solutie bactericida
    pe baza de Ag.Din acest recipient picura permanent
    apa proaspata intr-un vas extrem de mic. in felul
    acesta nu se aduna nicunde apa folosita sau
    contaminata.Sub aceste picaturi pot face si baie
    Te rog sa ne tii la curent cum ai rezolvat.

  16. Salut Titi,
    romantic demersul tau, imi aduce aminte de visele/visurile mele.

    Cel mai bine pentru tine, cativa porumbei in balcon sau un om la cotetul de la distanta.Sau cel mai bine fara porumbei pana cand nu o sa fii langa ei.

    Ani de zile m-am chinuit pe la tara la bunici cu porumbeii, pe la diversi priieteni, etc. Toate incercarile sunt doar chinuri fara placere daca nu esti langa ei. Pasari moarte, ranite, pierdute.

    Nu inteleg de ce atata negativism/reticenta/ lipsa de incredere; crede-ma ca inca mai exista oameni foarte faini.

    Numai bine

  17. va multumesc mult pentru idei, imi pare bine ca am ramas inventivi si saritori, in ciuda mizeriei care ne macina tara…cat priveste porumbeii sunt cam descurajat, asa cum bine a zis cineva mai sus, daca unul singur din automatismele de care vorbeam se defecteaza pentru cateva zile porumbeii sunt condamnati la moarte… singura varianta ar fi cu libertatea asigurata permanent, in acest fel ei vor supravietui umbland dupa apa la raurile din apropiere…dar nu vreau doar sa supravietuiasca, vreau sa ii tin in conditii bune… probabil mai am de asteptat… asa e viata asta, cand esti mic trebuie sa lasi porumbeii pentru scoala ca te apuci mai incolo… mai incolo ii lasi pentru serviciu… si mai incolo te trezesti la pensie si cand sa te apuci… mori.

  18. Pt apa
    Fa-le un fel de sentulet in voliera prin care sa curga in permanenta apa, astfel nici nu o sa inghete si o sa aiba apa proaspata in permanenta.Ma gandeam sa tragi doua tevi pana in voliera , bine izolate, astfel chiar daca ingheata una merge cealalta.Santul din voiera daca este bine inclinat o sa curga apa repede si nu o sa inghete si o sa le faci o scurgere in afara volierei . Nu te descuraja caci in viata trebuie sa lupti pentru ce iti place.

  19. Probabil ca orice s-ar scrie pe acest topic tu vei face ce ti-ai propus.
    “Culegand”, din ce s-a scris, ce crezi ca-i ok pt. ce doresti sa faci si vei pune in practica.
    Nu vreau sa te dezamagesc insa, crede-ma, vor fi doar doua cai de urmat dupa ceva vreme. Fie renunti, fie te muti in aceeasi locatie.

    Cel de la care am cumparat casa crestea pasari “la distanta”, cum doresti tu sa faci. Omu’ venea la saptamana la ele. Avea niste hranitori cat China, adapatoare ciudate, totul inchis (lacat, ferecat, etc.).
    Rezultatul?
    Dezastru total.

    Desi facea curatenie saptamanal, cand revenea era o mizerie de nedescris. Din pacate, desi te chinui sa faci totu’ ca la carte, teoria ramane teorie.
    Adapatorile se blocheaza, hranitorile se rastoarna, intre pasari au loc incidente si nefiind langa ele sa le observi cand revii e’ deja prea tarziu, se imbolnavesc de cine stie ce si boala evolueaza rapid, un pradator poate patrunde in interiorul adapostului si lista-i atat de lunga incat ……

    Sincer, imi este deja mila de pasarile care vor sta nesupravegheate, fara sa fiu rau gratuit!

  20. ce faci deja te-ai descurajat vezi de treaba puneti planu in aplicare ia in vedere ideia cu SPUTNIC fara p de jos nui nimic automat si odata cu libertatea si putinul ajutor alimentar lasat de tine in voliera ei vor rezolva totul sunt pasari inteligente ce vor stii sa profite de libertate isi vor cauta si apa si necesaru de hrana dorita SPUTNICU de care tia pomenit DRAGOS tare ideea reflecteaza iti rezolva 99 dintre probleme ascultind mesajele sceptice nu vei rezolva nimic. BAFTA.

  21. va salut!

    Omule… daca nu vrei sa concurezi …e posibil si asa…zic eu.Si pot sa si argumentez …. in sensu’ ca….daca ne gandim la cati porumbei , chiar si voiajori, sunt lasati de izbeliste sau crescuti prin poduri sau mai stiu eu pe unde…unde nu se face curatenie decat o data la cativa ani iar de mancare si apa… nici nu poate fi vorba e foarte posibil ceea ce vrei tu!
    Insa..in opinia mea…pasarile nu pot fi tinute decat libere tot timpul sa-si poata procura singure ceea ce le lipseste..in snsu’ ca daca li se termina sau nu le mai place apa, spre exemplu,…. se duc si cauta ….altfel..e cam nasol.
    In legatura cu rapitoarele nu tre’ sa te ingrijorezi prea tare… la cele cu pene ma refer, deoarece de cand am porumbei si sunt cativa ani n-am vazut niciodata rapitoare cu pene sa intre in crescatorie, desi exista unele legende in sensu’ asta…
    In ceea ce priveste rapitoarele cu blana sau cele cuuuuu…”haina”..treaba e mai complicata, pt ca daca de dihori, pisici, jderi te poti feri prin pozitionarea crescatoriei si a intrarii (in special) de oameni e mai greu..
    oricum..eu iti urez succes!

  22. Daca apa sta in recipiente mai mari,gandeste-te la un lucru,apa aceea se va CLOCII,cea mai buna varianta e cu o pompa mai mica,apa se afla intr-o continua miscare iar iarna nu ingheata,si in acelasi timp nici nu se cloceste pt ca se si oxigeneaza

  23. salutare!si eu am inceput sa practic columbofilia la distanta .cresc porumbei voiajori destul de buni si de ceva timp reusesc sa ii vizitez odata la saptamana.am si eu o intrebare :este mai bine sa ii tin inchisi si sa le dau drumu odata pe saptamana sau sa ii tin liberi tot timpul?

  24. Gandeste-te bine inainte de a face ceva, sa nu ai parte doar de insatisfactii. Adica daca le pui graunte de mai multe tipuri impreuna vor scotoci dupa cele preferate iar pe celelalte le imprastie si murdaresc.
    Daca in apa ajung gainati nu este nimeni sa o curete etc. Ai rabdare pana cand o sa poti sa-i ingrijesti sau sa ai o persoana care sa te ajute.
    Orice hotarasti iti doresc succes. Pa

  25. Cine Ineleaza puii?? cine ii supravegheaza pt boli? Lasatu`l la camp… dau peste un pesticid puternic si in 2-3 zile i`ai curatzat pe totzi… itzi poate intra cioara inauntru si adio pui, oua.. si chiar porumbei. pe timpul iernii ar putea sa manance zapada.. sau la un rau apropiat. In timp s`ar selecta nishte porumbei care care sa faca fatza acestei “provocari” . Mai putin la hrana cu pesticid care inevitabil ii va decima. parerea mea e ca MERITA INCERCAT.. Dar cu porumbei voiajori.. sunt clar superiori din punct de vedere al inteligentei si imunitatii. BAFTA !!

  26. Dar tu unde stai la bloc sau casa?
    Daca stai la casa oi fi avand si tu loc de un porumbar(asa-i zic eu la locul unde-i tin)r mic.
    Iar daca stai la bloc poti sa-l faci pe bloc!Asa vreau eu sa imi fac acu pe bloc .Am si la tara da mai fac unu.Am mansard la bloc si izolez cu plasa un colt din ea si il fac acolo.

    Fa asa ca e cel mai bine!

  27. 2-3 saptamani ? am impresia ca glumiti …exact ca si cum a-ti face dragoste prin carti postale …hai sa fim seriosi …2-3 zile mai merge ..dar atata vreme , chiar cu toata tehnica asta atat de moderna , daca nu-i vezi si nu te vad ..unde-i relatia legatura dintre tine si acele pasari ?..
    e o placere a ta …dar placerea lor unde este ? te-ai intrebat ?

  28. Pentru Andrei.Banica , voiajorii sunt niste atleti , dealtfel ca si sportivii nostri , daca nu se antreneaza nu dau randament in competitii . Toti marii campioni se antreneaza cam 14 – 16 ore pe zi inaintea celor mai mari curse , deci in perioada de antrenamente . Porumbeii tai daca vor fi inchisi 6 zile pe saptamina si vor zbura doar 1 zi atunci fii sigur ca nu vor da tot ce pot ei intr o competitie . Si asta din mai multe cauze : 1 – lipsa de antrenament fizic , 2 – lipsa de antrenament de orientare [ lansari individuale ] , 3 – supra ponderarea { ingrasarea } , 4 – scoaterrea din forma [ sau mai bine zis nepunerea in forma a porumbelului inainte de concurs ] .
    Cindva , cu multi ani in urma , porumbeii erau lasati afara de dimineata pina seara 7 din 7 zile pe saptamina . Din cauza ca nu se gaseau atitea feluri de mincare , de grit , vitamine , etc. , si atunci porumbeii mergeau la cimp pentru a se hrani si pe ei si puii lor , ciupeau pamint ,saratura , pietricele si tot ce le trebuiau organismului le gasea in natura . Si cu aceasta ocazie i si faceau si antrenamentele de zi cu zi .
    De vreo 2 zilea mi a venit un pui pe care il pierdusem anul acesta la o etapa de fond din Polonia , a intirziat cam 3 saptamini , am fost surprins cit de bine arata acest pui la mina [ arata mai bine decit porumbeii mei de acasa care primesc o atentie mai sporita in perioada aceasta de napirlire ] , cu o musculatura f. f. buna si un penaj f. f. bun , si cu o greutatea a corpului f. bine echilibrata . Acest pui a venit cu tot cu senzorul de concurs , deci pe departe ca a fost prins si tinut pentru refacere macar , deoarece gaseam si un nr de tel. Acest pui a hoinarit in natura 3 saptamini si sa hranit cum e mai bine .
    Deci parerea mea este ca porumbeii voiajori trb sa fie liberi , cu riscul de a mai pierde citiva dintre ei fiind atacati de rapitoarele cu pene. Cu ocazia asta ii si mai antreneaza oleaca .

  29. eu zic, ca daca, chiar vrei sa ii tii poti, pt ca si eu tot asa ii tin.. merg o data de 2 ori pe luna la ei … dar am acolo multa hrana lasata in galeti, apa intr`un vas de 20 de L … se descurca f bine .. :-j

  30. Dary, iarna cum faci cu apa? Interesanta si ideea cu zapada desi nu stiu daca poate inlocui cu succes apa. Totusi porumbeii din orase supravietuiesc iarna si nu au rauri unde sa bea.

  31. Pt Dragos: sau de `rapitoare` fara pene, cum ar fi omul;).

  32. Hmm! Cineva spunea acum ceva timp pe site ca “omul este singura specie de pe planeta cu adevarat involuata”. Ei, eu spun ca dimpotriva omul a evoluat atat de mult incat in anul 2010 vrea sa miste porumbeii din telecomenzi.
    Titi draga, nu mi-o lua in nume de rau, dar ceea ce vrei sa faci tu e in vecinatatea fiasco. Nu se poate fara personal uman. Nici macar nu s-ar mai numi columbofilie deoarece cam lipseste columbofilul. Un lucru iarasi nu prea il inteleg:de ce nu vrei sa lasi porumbeii in grija unei persoane?
    Uite eu si nu numai eu cunosc crescator care avea crescatoria la aprox. 30 de km distanta de el si ajungea la ei cam o data pe saptamana de multe ori doar in ziua in care trebuia sa-i duca la club la imbarcare. De porumbei in rest se ocupa o “tanti”. Tanti Ana cred. Apa, mancare le punea din exterior si cu ajutorul unui sistem relativ rudimentar cu ata le dadea drumul afara si seara-i inchidea. Trage ata deschis lasa ata inchis. Si mare atentie: omul a fost campion national la fond si fond palmares. Toate bune!

  33. salut
    vreau sa iti dau si eu un sfat dak vrei asa mult sa ti porumbei si nu ai timp de ei mai bine angajezi pe cineva care sa stea langa ei tot timpul pt a avea grija de ei este cea mai buna solutie asa porumbei vor avea tot timpul apa curata, hrana proaspata, minarale, vitamine libertate, curatenie si tot ce le trebuie, apa la porumbei pe timp de vara trebuie schimbata de 2 ori pe zi ptr k se incalzeste si pot face ecoli si curatenia trebuie facuta zilnik pt k de la praf pot face viroze respiratorii.
    mult succes respect

  34. da inresesant hai sa-mi astern si eu ideiile
    20 porumbei aprox 1kg hrana pe zi simplu osb facut cutie pe un perete si la partea de jos un jgeab mare atentie ca marginea la care se hranesc porumbeii sa fie mai inalta si prevazuta cu gratar prin care porumbeii sa bage capul si sa se hraneasca lipsa acestuia duce la imprastierea hranei.
    apa aprox 3l/zi solutia un bidon de 60 litri bine izolat cu vata de sticla doua straturi si pat de aer intre ele realizarea prima izolare punerea unor distantieri dupa care se pune al doilea rand de izolatie (10 cm grosime vata) si o conducta bine izolata intr-un vas mic
    minerale asemenea o cutie
    deschidere punere in libertate se face usor dragii mei si nu trebuiesc neaparat 12 v ci doar un mic dispozitiv de la o masina cu telecomanda prin fir di aceea cu inainte si inapoi care se ataseaze la in ceas din ala cu limbute care sa deschida la o ora dorita si sa inchida dupa 12 ore de preferat la 6 dim.
    Concluzia . DA se poate ai mei ii viziteaza tata la 1 saptamana si eu 1 luna am asa ceva facut acasa singura diferenta ai mei sunt liberi tot timpul iar in zona pe unde ies am pus pe raza de 1 metru tabla zincata .
    Cu privire la rezultate nu am avut pretentii dar toate zborurile pe tara a trebuit sa le faca . imbarcari tata sai vecinul meu care are porumbei si care ii zboara.

  35. Daca intra dihorul si ramai fara ei,ca antro noapte ati poate lua 15-20 de porumbei,dar an 2 saptamani si iai mai platit si 100 ron buc,tot e mai bine sa ai un om printre ei e o decizie foarte grea

  36. Ceva mai simplu fara dotari am vazut cand eram copil , in podul magazinului la tara, porumbei fara stapan se descurcau bine vara … , iarna mancau pe camp cand nu era zapada,la C.A.P ,etc . ,iar apa la raul Siret nu ingheata niciodata tot.

  37. hai ca lumea a luat_o razna…..dar niste porumbei automati nu vreti?la ce bun sa faci totul automat?und emai e placerea……………….nu ai timp, asta e, nu cresti porumbei.trapa automata, mancare automata, impeerecheat automat……..bazaconii

  38. Cu apa de ploaie mai bine caci multe adapatoare nu vor folosi pentri ca apa se va imputi timp de 3 saptamani.

  39. Numai idei interesante…aplicabile si pt cusca gainilor mele ,pe care le vizitez la 5 zile;n-as mai vrea sa ramana deschisa intrarea si noaptea :…Exact,dihorul!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *