Identificare de boala

Hai sa mai facem un topic de identificare boala, cu 100 de diagnostice si 100 de tratamente posibile. ;) Dupa ce am bagat puii la masina a inceput distractia ca in fiecare an. Ce boala are puiul din fotografie?

gverde

Simptome: bea multa apa, slabeste exagerat, refuza hrana. NU vomita, NU are simptome nervoase.

A. Adeno-coli
B. Salmoneloza
C. Paramixoviroza

A. banuiam Adeno-coli, diagnostic dat si de veterinar (fara analize)… dar porumbelul NU vomita iar dejectiile sunt apoase clare, nu vascoase.
B. Salmoneloza da dejectii vascoase, nu clare.
C. Paramixoviroza – la carte spune ca paramixo da consum sporit de apa, dejectii clare cu mici “viermisori” solizi in centru, exact cum face porumbelul (vizibil foarte bine in fotografie). DAR: porumbelul nu prezinta simptome nervoase; porumbeii au fost vaccinati de paramixoviroza.

apa

Ar mai fi varianta circovirus care distruge sistemul imunitar, apoi intervenind orice boala, in functie de slabiciunea fiecarui exemplar. Circovirus da si pene rasucite… Un simptom oarecum similar am observat la alti 2 porumbei. Penele exterioare din coada stau lasate in jos, dar acesti porumbei se comporta relativ normal, doar ceva mai tacuti decat de obicei.

pene-coada-lasate2

pene-coada-lasate

Va astept cu pareri…

porumbei.ro

88 comentarii la “Identificare de boala”

  1. Romvac company….700 de mii analizele in 7 zile ai preliminarile daca vrei le afli prin telefon si in jur de 2 saptamini analizele complecte inclus salmonela….. lasati banuelile…..

  2. Si eu cand am vazut prima data poza am vrut sa zic ca ar fi paramixoviroza dar stiam ca porumbeii sunt vaccinati. In schimb salmonela la baza ei se trage din aceiasi tulpina cu paramixoviroza, sunt verisoare bune. Salmonela isi poate modifica tulpina de la luna la luna si da alte simptome. Cred ca ce este acolo este o combinatie, combinatii care apar tot mai des la noi in voliere de iti intorc toate cunostiintele pe dos. Vaccinul de paramixo si nu numai daca nu este porumbelul perfect sanatos inainte de administrare, nu imunizeaza asa cum trebuie pasarea respectiva si nici nu cred ca un vaccin include toate tulpinile unui virus. Eu sfatuiesc ca este bine sa se faca vaccin contra paramixo dar si vaccin contra salmonela, doar asa porumbeii nostrii pot fi cat mai protejati.

  3. Ar mai putea fi epuizarea fizica in cazul in care au fost concurati . Unii dintre ei nu-si mai pot iesi din starea asta de epuizare dupa concursuri , dar pot trai linistiti cu aceste simptome.

  4. Boala puilor (adeno)
    dai mancare usoara cu Adenosan (de la Chevita) 7 zile

  5. are si salmonela si paramixoviroxa, penele din coada o sa-i pice, e tot o forma de paramixoviroza

  6. Boala lu Kalake. La separeu 2 zile fara apa si mancare. Dupa mancare usoara (fulgi de ovaz) pana isi revine.

  7. Kalake? :) Este la separeu… dar fara apa si mancare? Mancare oricum nu vrea, dar dupa apa e disperat. Daca l-as lasa fara apa 2 zile ar muri garantat de deshidratare la ce balti de lichid gainateaza. Ii dau apa cu Toliamin, cred eu ca il ajuta. E la ziua 3 de Enteroguard, 1/2 capsula pe zi. Intre timp i-a mai venit un coleg de celula.

  8. Asta era si ideea…dar daca supravietuieste 2 zile, se va ridica ca boxeoru din pumn

  9. Am pățit și eu cu doi pui imediat după câteva antrenamente. Parca se usca pe picioare. Consum de apa mare și mâncare deloc (Le-am dat forțat pe cioc). Le-am dat 1 pastile de enteroguard 1 zi după care 2 zile 1/2 enteroguard, vaccin lincospectin x 3 zile x 0,2. Rezultatul deces. Așa boala care sa evolueze așa rapid nu am mai întâlnit.

  10. 100 % paramixo… atentie si la penajul din coada… unde unele pene par sa paraseasca corpul por….
    fara apa deshitratare totala deces ft rapid
    cu toliamin sau alte celea prelungesti si intaresti organismul…
    de diaree nu o sa mai scape niciodata daca o sa traiasca
    antibioticele nu ajuta la nimik in kazul respectiv…….. dimpotriva inrautateste situatia….
    si dupa o perioada o sa apara si semne nervoase……
    chiar daca au fost vaccinati…. asta nu inseamna ca toti dobandesc de imunitate….
    si la un minim de efort se declanseaza …… ce se vede mai sus in imagini….
    etc etc……….

  11. Cred ca Chiriches are dreptate, am citit pe la olandezul zburator, maestrul Ad ca intr- adevar ar fi bine fara apa.

  12. Scuze am recitit articolul – spune fara MANCARE, in apa electrolit, scuze inca odata.

  13. 4 in 1 mix de la belgica de weerd ;)

    acopera toate bolile cu aceste simtome .

  14. in belgia ..olanda…germania boala asta a lu Kalake(Adeno-Coli=Adeno virusu+Coli bacteria) este deja de peste 15 ani.
    teoretic este o imflamatie a tractului respirator,digestiv.
    boala este ca pojarul la copii…fiecare o sa o aiba.
    ce putem face in cazul de fata:
    1.fara mancare si fara apa 2 zile(diminueaza durerea)
    2.mancare usoara(fulgi de ovaz…crochete)+antibiotic impotriva bacteriilor coli. pentru adenovirus nu exista vaccin
    3. in toata aceasta perioada nu se administreaza nici un fel de supliment (vitamine..electroliti.. nik nik)

    p.s.
    tot aud ca in romania s-au pierdut f multi pui atat in campionat cat si pe columbodroame si multa lume se imbata cu apa rece spunand ca e atmosfera …ca nush ce altceva.

    FRATILOR este boala puilor PUNCT
    un pui are nevoie de cel putin 3 sapt sa se refaca cu boala asta.
    daca la pui nu vezi coborul de pene si puf in fiecare dimineata ceea ce inseamna ca naparlirea isi continua treaba…e KLAR=E-coli.

    in Vest inca da batai mari de cap aceasta boala
    poti ramane fara pui la 100 de km

    bft

  15. Am avut aceleasi simptome la o porumbita matura din matca acum3 ani si am procedat in felul urmator,m-am chinuit cu ea 9zile hranind-o fortat pe cioc si administrand doza dubla de enteroguard 1cp jumatate ,reusind sa o tratez cu succes,pana sa inceapa sezonul de imperechere,asta s-a intamplat iarna,am procedat astfel pt ca eram la inceput acum nu cred ca as mai avea rabdare,cred ca daca as avea un asemenea caz l-as separat si l-as trata cu indiferenta,selectie naturala,toate cele bune si sper sa se faca bn puii!

  16. cred ca este vorba de o parazitoza intestinala simptome:
    porumbeii bolnavi cu aprox.10 zile de la infestare elimina
    fecale de consistenta diferita. La inceput creste pofta de mancare, iar dupa aceea scade. Porumbeii slabesc, devin molaticii. In infestarile extreme apar simptome generale, apatie, abatere; apare horiplumatia, pene de culoare mata.

  17. com 13 ,are dreptate,paramixo,ai mare grija,ar fii indicat revaccinarea lotului de pui,preferabil cu vacc strain,ex nobilis
    virusul a afectat rinichii care nu mai lucreza normal
    semnele nervoase apar intr un efectiv neimunizat si nu de la inceput ci spre sfarsitul episodului de boala,initial sunt semnele digestive,respiratorii
    atentie de unde achizitionati vaccinul,daca nu este pastrat corespunzator,4 -8 grade,riscam sa inoculam apa chioara

  18. Exact asa am avut si eu puii dupa 2 etape de zbor pana la 150 km:Am fost la un veterinar si mi-a dat sulfadimetozina,ceva ieftin,cam 6 lei pt 20 de porumbei,un antibiotic cu spectru larg ,se pune in apa 1 ml p litru de apa 3-4 zile,porumbeii si-au revenit j acele pene crescute urat,sau uscat si au crescut alte pene noi.sper sa reusiti sa vindecati porumbeii

  19. veterinarului meu din pitesti tot p adeno-coli a presupus k este dupa indiciile date de mine ,exact ca in cazul de mai sus..

  20. aceasi problema o are un coleg si din 70 mai are 25 a chemat si veterinar si degeaba ca nu aveau timp sa ii trateze ca in 2 zile mureau asta sa intamplat dupa ce ia bagat la prima etapa. masimile su sunt dezinfectate si cred ca sunt pline de microbi

  21. Eu imi permit sa comentez altceva la acest subiect : avem in fata un fapt porumbei bolnavi in timpul sezonului de concurs , cautam o solutie dar niciodata nu eradicam cauza acestor probleme: lipsa bunului simt al unor crescatori care baga tot ce misca in masina de concurs ( mai ales cand nu se face concurs se arunca si pripasi si bolnavi si etc) si lipsa de organizare a cluburilor care in fiecare an par nepregatite pentru asemenea situatii. Este oare atat de greu sa facem nitica cultura columbofila colegilor de club astfel incat sa nu mai apara pui cu semne vizibile de boala in masina de concurs? Sau este greu sa curatam masina intre etape la modul cel mai corect facuta treaba astfel incat la urmatoarea etapa porumbeii sanatosi sa nu fie infectati cu bacterii ramase in masina anterior? Sau este greu sa numim la club un om profesionist si capabil care sa verifice cel putin vizual toate lazile care asteapta la imbarcare ? Cand ne vom educa si vom face sportul asta asa cum trebuie poate o sa se reduca topicurile cu boli de pe toate forumurile, pana atunci nu putem decat sa speram ca poate anu asta ne ocoleste…desi dupa cum vad in ultimii ani nu mai ocoleste nimic si tot mai multe sezoane cu pui se distrug de la jumatate. PS imi e dor de anii in care incepeam sezonul cu 10 pui si terminam cu 7 sanatosi tun si parca as mai fi zburat da nu ma mai lasa toamna timpul ( acum incep cu 30-40 si ma rog sa nu se imbolnaveasca si sa se duca jumate la o etapa …halal concluzii mai poti trage dupa asa sezoane nu?)

  22. Enteroguard plus electrolit in apa. Bismutul subnitric din enteroguard ajuta la refacerea mucoasei intestinale,iar electrolitul impiedica deshidratarea. In plus oxitetraciclina din enteroguard combate escherichia coli.

  23. GLUCOZA PERFUZABILA 10% DE LA FARMACIE UMANA SAU VETERINARA , FIECARE INJECTAT CU LINCONSPECTIN 0,5 ML / BUCATA 4 ZILE DUPA CARE 3 ZILE CU ENTEROGUARD .
    BOALA ESTE ADENO COLI CU CEVA INFECTIE INTESTINALA SI CEVA SALMONELLA CARE LE BLOCHEAZA TRACTUL INTESTINAL SI LE DA SENZATIA DE SATURATIE .
    FARA VITAMINE , FARA GRIT , FARA MINERALE , DUPA ZIUA 3 A PE MANCARE KEFIR SAU IAURT 1 ZI , ZIUA URMATOARE DROJDIE DE BERE CU ULEI DE FLOARE (NU ULEI DE USTUROI) ,URMATOAREA ZI SE POT ADMINISTRA VITAMINE

  24. Antibiotic sau mai multe antibiotice cu specrtu larg, hrana depurativa si aspirina 50-70 mg pe zi (aspirina 6-7 zile) se gaseste in farmacii in concentratia asta.

  25. Daca dupa 3 zile de enteroguard nu e nicio imbunatatire, ramane ca varianta paramixo? Totusi, in gainat am vazut acum si uree (chestia alba), ori asta nu ar trebui sa mai fie in caz de paramixo, cand pica rinichii…

  26. Paramixo e iesita din calcul, pana sa ajunga in starea asta rasucea gatul, mai degraba ecoli sau alte infectii intestinale.

  27. Andrei, ai mei au facut paramixo la sfarsitul lui iulie. Nu am voiajori de concurs si nu i.am vaccinat, au luat boala de la o pasare straina. I.am vaccinat cand am observat prima pasare bolnava dar pana la urma mi.au supravietuit doar doi pui scosi inainte de epidemie. Ca si concluzii in urma imbolnavirii, din aproximativ 20 de pui pe care i.am sacrificat fiind bolnavi(nu am lasat niciunul sa moara de la sine) doar 3 au sucit gatul, la 2 le tremura usor capul, gen parkinson, restul stateau ghemuiti si apatici. Cei care au sucit capul l.au sucit de la inceput, nu dupa o perioada de apatie. La majoritatea celor care au fost doar apatici li s.au albit pupilele, o albire pronuntata, cam cum au cainii foarte batrani care au cataracta. Gainatul consta intr.o balta de apa si putine materii fecale solide. Baltile erau transparente, incolore si nu verzi cum le face al tau. Am avut si 2 pasari neinvatate carora le trasesem cate 3 pene din fiecare aripa si in urma bolii, noile pene le.au crescut mai subtiri decat normal, aveau lama cam la jumatate din latimea unei pene normale. Pene atarnande din coada precum in pozele tale nu a avut niciunul. Avand in vedere gainatul ala verde si faptul ca tu ai si vaccinat porumbeii, eu as exclude paramixo. Inca o mentiune, porumbeii mei mancau aproximativ normal, se inghesuiau la mancare, dar totusi slabeau foarte rau, probabil nu asimilau nimic.

  28. Am patit asta 2 ani la rând….daca nu tratezi tot lotul o sa ai pierderi mari.de 2 ani folosesc columbopolivac s si n am mai avut nici cea mai mica problema cu puii

  29. Tot verdele ala care se vede este cocidioza la paramixoviroza sta si bea apa foarte multa sta linga fintina de apa daca vrei sa il tratezi si vrei sa il scapi punel undeva separat si nu ii mai da mincare 2 zile si nici apa iar dupa aceia incepi sa ii dai foarte putin mincare si apa ii pui de doua ori pe zi sa bea si o iei dupa o saptamina ar trebui sa manince normal si sa inceapa sa se ingrasa multa rabdare si bafta

  30. @Daniel: e cam greu sa selectezi din masina doar puii sanatosi pentru ca multe simptome mai ales la virusi nu se vad in prima faza. Normal ca nu o sa aduca nimeni in masina pui care sucesc capul de exemplu. Se imbarca sute de pui… oare cine ar sta sa ii caute in cioc de trico, sa le analizeze bine fiecare ochi, sa vada daca nu sunt trasi, daca au picioare calde, daca nu au paduchi, etc etc. Ti se pare posibil? Mie nu.

    @A. Stanciu: Aha, interesant faptul ca ai tai mancau, asta e o diferenta semnificativa.

    Mi s-au mai ghebosat 2 astazi. Pe toti tristii i-am trecut pe FMT de la Dac (cuprinde si tricomonoza, ecoli, salmonela) dar dupa o zi, nicio imbunatatire.

    O sa incerc si 4 in 1 mix sau Parastop daca nici asa nu merge. Eu nu sacrific niciunul, lupt cu el pana la capat. Am vreo 3 diagnostice diferite de la persoane competente respectiv si mai multe optiuni de tratament… cred ca cel mai destept ar fi sa pun mana sa ma duc cu unul la analize si sa nu mai incerc orbeste. Daca nu se nimerea atat de aiurea cand am multe pe cap la munca si drumul pana la analize la Bucuresti sa imi ia o zi iar porumbeii sa nu aiba cine sa ii ingrijeasca era si mai bine…

    La adenocoli sau salmonela, dupa tratamentul cu parastop sau 4in1 mix cam la cate zile se vede o ameliorare? O sa tratez unul separat si de cocci sa vad diferenta, mai multi mi-au spus si de asta.

    Am observat o chestie interesanta… cei care s-au imbolnavit nu au afisat acea coriza cu inflamarea ochiului, cum au facut altii care sunt OK. Cred ca pe la ochi/nari fiind o poarta de intrare a virusului, aia au reactionat prompt si au tocat virusul la intrare. Restul l-au lasat sa patrunda. Zic si eu…

    Am 2 frati de cuib, unul tot inchidea ochii, celalalt nu. Cel care ii tot inchidea si se inflamasera usor, desi a slabit, a inceput sa manance si e mai vioi. Celalalt care nu s-a inflamat la ochi slabeste si nu mai mananca.

    Multumesc tuturor pentru pareri si contributii, v-as cinsti daca as avea cum. :)

  31. Andrei stim f bine despre ce vorbim amandoi, e logic ca nu se aduc pui cu gatul sucit si la fel de logic e ca nu ii poti lua pe toti la mana. Propunerea mea simpla( pe care o voi dezvolta si la club drept propunere pt sezonul urmator de pui) ar fi ca o persoana ( 2-3 in cazul cluburilor mai mari cum e cazul la voi) sa treaca asa prin mormanul de lazi inainte de imbarcare ( asa cum stau ele frumos la coada sa treaca cineva competent sa se uite daca e cazul sa si scoata sa examineze unu-doi ) sau daca nu sa se responsabilizeze mai tare persoana desemnata sa imbarce efectiv in masina porumbeii prin mana careia trec toti nu? Pana nu punem mana toti sa ne educam si sa tragem la aceesi caruta problemele astea nu se vor sfarsii , si vorbesc in cunostinta de cauza doar am asistat la zeci de imbarcari activ. Revenind la problema ta cea mai corecta solutie ar fi o analiza de laborator , in lipsa acestora un antibiotic cu spectru larg combinat cu un alt tratament ( de ex gambazin+ nifuramicin combinatia asta am testat-o in trecut si da rezultate dar nu la toti) , un alt tratament ar fi enrofloxacina ( de preferat enrofloxaron pastile in cazul tau ar fi foarte eficiente si usor de asigurat ca doza se ia corect , cu doza de atac dubla , adica o pastila dimineata si una seara primele 2 zile) la fel nu functioneaza la toti . Mentionez ca aceste sfaturi le dau din experienta anilor trecuti nu trebuiesc luate ca litera de lege se pot testa in lipsa unor solutii sau pur si simplu se pot trece ca nota informativa la subsolul carnetului de insemnari.

  32. Salmoneloza difera in functie de organul afectat.la tineret,salmonela imbraca un caracter epidemic caracterizat prin mortalitate ridicata si pierderi insemnate.porumbelul manifesta semne de boala cu afectarea profunda a starii generale: penaj zburlit,pozitia cazuta a aripilor si a cozii indica durere in zona abdominala.excrementele cu modificari patologice in salmoneloza prezinta cantitati mici de feacle incorporate intr’un lichid apos/mucoid cu flocoane albe.
    Forma intestinala: daca salmonelele ajung la nivelul intestinului,ele penetreaza peretele intestinal cauzand inflamatii severe.ca urmare apare diareea de consistenta apoasa sau mucoasa de culoare maronie pana la verzuie.ca o consistenta a modificarilor inflamatorii de la nivelul intestinului, substantele nutritive din hrana digerata nu mai ajunge in cantitate suficienta in circulatia sanguina;astfel pentru mentinea functiilor vitale este necesara consumarea rezervelor corpului pt asigurarea energiei.la inceput este folosita glucoza din sange apoi rezerva lipida.odata aceste rezerve epuizate,proteinele endogene precum cele din tesutul muscular sunt folosite si porumbelul in scurt timp se va emacia.
    Forma viscerala: salmonelele se pot multiplica in organe diferite;cele mai frecvente sunt ficatul,rinichii,splina,inima si pancreasul.aici se vor forma noduli galbui-cenusii de forma tumorala sau amiloida.aceste modificari nu vor genera simptome clinice corespunzatoare organelor afectate ci vor caracteriza boala sistemica,aparand apatia,dificultatea in respiratie si instalarea rapida a debilitatii
    Forma nervoasa: patrunderea salmonelelor la nivelul creierului si a maduvii spinarii va conduce la aparatia inflamatiilor.ca rezultat al acestor inflamatii presiunea crescuta asupra celulelor nervoase va genera tulburari de echilibru si paralizii de diverse forme
    Salmonela poate evolua acut sau cronic.

    Salmoneloza poate fi condundata cu multe alte boli:
    diareea observata in forma intestinala a bolii este similara cu cea intalnita in infestarea cu nematozi si capilarii, coccidioza sau intoxicatii.aceste boli pot fi excluse in urma unui examen bacteriologic al excrementelor
    forma articulara a salmonelozei trebuie diferentiata de fracturile oaselor sau de alte leziuni.insa,acestea pot aparea la cazuri izolate, pe cand in salmoneloza intregul efectiv poate fi afectat, iar afectiunile articulare sunt observate succesiv la mai multe pasari.in constrast cu forma articulara a salmonelozei,tumefactia nodulara dureroasa a articulatiei in guta, datorata depunerii de cristale de acid uric, este de consistenta dura.
    in forma nervoasa, starile carentiala si intoxicatiile precum si paramixoviroza trebuie excluse.diferentierea este posibila numai prin punerea in evidenta a agentului patogen prin examene de laborator
    forma viscerala este pusa in evidenta prin examinarea cadavrului.in trichomonoza tabloul lezional din ficat este similar.modificarile care apar sunt bine definite in focare galbui.leziunile pulmonare pot fi confundate cu aspergiloza,desi la acestea din urma coloniile de miceti sunt localizate mai superficial.la tineret salmoneloza are frecvent evolutie violenta si rapida,conduce la moarte.din acest motiv nu pot fi observate simptome clare.boala se aseamana cu ornitoza acuta de care poate fi diferentiatata prin examen bacteriologic.

    Tratament:
    0,5 ml Salmosan-T subcutan la fiecare 6-8 ore timp de 2 zile.se poate folosi si Oxytetracyclin-T in doza de 0,5 ml de 2-3 ori la interval de 24 de ore
    Tratament in apa de baut se face in 3 etape
    Etapa1: 1 plic de Ampicilin-T sau Chloramphenicol-Plus intr-un litru de apa-durata tratamentului-5 zile,pauza 2 zile
    in prima zi dupa pauza se administreaza probiotice si vitamine,a doua zi se administreaza apa curata
    Etapa a 2-se repeta prima etapa
    Etapa a 3- 1 plic de Furazolidon-Plus in 2 litri de apa pe o perioada de 4 saptamani,numai 2 zile pe saptamana.in a doua zi dupa terminarea tratamentului se administreaza probiotice si vitamine.
    Se poate folosi orice tratament care sa aiba la baza aceeleasi substante active ca cele enumerate mai sus….

  33. Andrei sacrifica unul si examineaza cadavrul…daca ai vreun prieten medic veterinar care poate face diagnosticul diferential e un mare ajutor….

  34. Exact aceeasi problema o am si eu si alti colegi de club.Boala a lovit fulgerator.Un coleg din 65 de pui mai are 20(a tratat cu tot ce se putea:enteroguard,linconspectin,4 in 1 mix).Porumbeii au fost vaccinati de paramixo.
    La mine boala s-a manifestat in 2 feluri: 1-porumbeii incepeau sa slabeasca,excremente apoase si verzui,tremurat ca la parkinson fara rasucire a capului,pierdere de echilibru.Duceau boala asa 3-4 zile dupa care mureau desi erau tratati cu 4 in 1 mix 2-porumbeii erau ok,nu prezentau absolut nici un semn de boala pe parcursul zilei,zburau normal 30-40 minute,seara deveneau tristi si nu veneau la mancare,dimineata ii gaseam morti.Nu apucau sa slabeasca absolut deloc.Din aceasta categorie face parte si un yearling ceea ce m-a pus serios pe ganduri daca e sau nu adeno-coli.
    Am avut adeno-coli la pui in anul 2013.Atunci boala s-a manifestat prin excremente apoase si verzui, stari de voma si consum exagerat de apa si 4 in 1 mix a facut minuni inca din prima zi de administrare.Dupa 3 zile de tratament i-am facut bine pe toti.
    Acum e prapad,chiar daca e adeno-coli se manifesta diferit.Virusul e mult mai violent.

  35. Multe asemanari. Si eu am avut adenocoli in 2013 ultima data… era plin de boabe vomitate peste tot.
    Gen asa:
    http://www.porumbei.ro/vomitatul-boabelor/

    Acum zero boabe vomitate. Ori e alt gen de adenocoli, ori altceva. Nu exclud paramixo, vaccinul nu prinde mereu. Sau pot fi alte tulpini…

    Paramixo nu inseamna doar semne nervoase. De exemplu penajul in naparlire afectat. Si multe altele. Un articol complet si vechi de vreo 10 ani:
    http://www.porumbei.ro/paramixoviroza-porumbeilor/

    Deci mare atentie… ce vedem noi la primele etape cu puii, “coriza”, poate fi defapt un debut de paramixo.

  36. ptr com 40
    tremurat ca la parkinson,fara rasucire cap cum zici,cu pierdere echilibru=paramixo
    ai spus ca erau vaccinati contra paramixo,eu cred ca mai degraba cu apa chioara ,ma repet ,daca nu se respecta pe tot lantul de distributia temp.corespunzatoare ptr produsele biologice,ajungem sa ne imbatam cu apa chioara
    intelegeti ca VACCINUL nu este un medicament oarecare il cumperi,il faci si nu mai apare boala
    asta este problema principala la noi,seriozitatea celor care il comercializeaza /ex cer intr o farm veterinara care se respecta vacc contra paramixo , scoate din frigider,si surpriza il tinea in congelator si era inghetat tun,concuzie daca aplici asa ceva dupa dezghetare,pa rezultat ai facut apa chioara
    paramixo nu evolueaza in fiecare an cu aceeasi virulenta ,are o ciclicitate in aparita ei ,la anumite intervale de timp(ani),asta e norocul nostru
    aveti grija din ce filiere achizitionati vaccinul paramixo,pe traseu se intampla ,,multe chestii,,si de ce firma este fabricat

  37. @RB: foarte corect. Probabil multe vaccinuri ajung apa chioara pana la noi in frigider. :( Nici nu vreau sa ma gandesc cum ajung alea din import…

  38. anul trecut am avut aceleasi simptome la pui. am facut din nou vaccin lasota,pe urma paramixovacol. rezultatul a fost paramixo,au inceput sa arete semnele nervoase.

  39. nelu s … zice bine … ! indiferent de suferinta : glucoza in apa , tratament injectabil, si ceva pastile de trichomonoza … ii lungeste viata ! dar la viroze , scapa numai datorita sistemului imunitar , incearca vaccin ,,la sota,, , sa nu se intinda boala la toti …. incearca …. ! vaccinari

  40. porumbei.ro: am citit articolul “complet si vechi de vreo 10 ani” si in cazul meu ma indrept tot mai mult catre paramixo.
    RB: tot de la frigider am luat vaccinul,tinut intro punguliata cu gheata pana acasa,incalzit la temperatura corpului si apoi injectat porumbeilor.Ce s-o fi intamplat cu el pana sa ajunga in farmacie Dumnezeu stie.
    Tratamentele preventive de dinainte de vaccinare au fost facute.

  41. Si eu cred ca este vorba de paramixoviroza.
    Referitor la vaccin, din ce am citit eu, primul vaccin imunizeaza 60% din porumbei, rapelul ridica procentul la 80% deci nu tot timpul sunt de vina conditiile de transport.
    Am avut si eu mari probleme in 2002, am incercat atunci foarte multe medicamente, imi amintesc ca am facut vreo 10 zile tratament cu Baytril, iar in final si-au revenit dupa vaccinarea contra paramixovirozei.
    Atunci am dus porumbel la analiza (unul destul de afectat), iar rezultatul a fost paratifoza, dar e normal ca odata cu trecerea zilelor si cu slabirea sistemului imunitar boala sa evolueze si sa apara fel si fel de complicatii.
    Am mai avut deasemenea probleme in 2007 cand nu am vaccinat porumbeii, boala a debutat cu diaree si am dedus ca este vorba de paramixo cand am gasit prin compartiment pene care pareau putrezite sau arse la baza.
    Am vaccinat contra paramixo si am scapat de probleme. Porumbeii nu au prezintat simptome nervoase la inceput si dupa mai mult timp doi sau trei au ajuns sa-si rasuceasca gatul din vreo 80 cati aveam.

  42. E- coli asociat cu adenovorus+tricomonoza = boala tineretului results pierderi foarte Mari,2 ani la rand am avut pierderi de 60-70% la suta din pui mai ales cei tardivi dar si pui care participau la toate etapele invatat fiind de anul acesta tratez cu colistorom 2g/l apa si hrana un plic 50g/10kg hrana ,apa si hrana se inlocuiesc in permanenta pentru 3-4 zile dupa 7 zile un plic enteroguard la 8 kg hrana 4-5 zile asa am reusit sa mentin porumbei sanatosi pana la aceasta data cand ani trecuti aveam deja pierderi

  43. @Florin Dostetean: foarte interesant! Acei fulgusori sau pene “arse”, sugrumate spre baza le-am gasit si eu, deci cred ca 99% e paramixo, eventual complicata cu salmonela. Spuneti ca si-au revenit dupa vaccinare. Este posibil asa ceva? Vaccinarea previne, nu trateaza. Sau va refereati la faptul ca nu au mai aparut noi cazuri dupa vaccinare. Ar fi bine daca i-am putea ajuta cu o vaccinare rapel care sa ii puna pe picioare, eventual LaSota oculonazal, care imunizeaza rapid.

    @scoryllo: ce simptome aveau? exista adenocoli fara vomitare de boabe?

  44. Andrei anul trecut dupa ce am vaccinat puii am avut si eu aceleasi probleme cu ei: nu mancau, beau apa foarte multa (unii chiar stateau langa adapatoare), excremente apoase clare, apatie, nu mai puteu zbura si slabisera foarte mult iar dupa cateva zile unu a inceput sa suceasca capu. Aceste simptome au aparut la inceput la cativa pui pe care i-am adus din alta crescatorie. Dupa cateva zile problemele s-au extins si la 2-3 pui de-ai mei mai mici. Rezolvarea: am eliminat toate pasarile afectate iar la restul le-am dat 5 zile enrofloxarom si apoi 3 zile enteroguard (1/2 tableta /porumbel), dupa care 7 zile vitamine in apa plus drojdie de bere pe mancare. Tupa toate astea si-au revenit dar unii au ramas cu sechele, am unu care se caca si acum imprastiat (dar a rezistat la zborurile de anu asta desi nu a facut mare branza) si au mai fost cativa care pareu sanatosi dar cum au dat de efort la primele etape din primavara au uitat sa mai vina acasa. Anul asta am vaccinat puii de doua ori, prima data la intarcare si la 3 saptamani dupa prima vaccinare. Rezultatul, zic eu, ca a fost pozitiv, nu am mai avut problemele de anul trecut. Parerea mea personala ar fi ca este bine sa vaccinam puii de 2 ori pentru o imunizare mai buna. Tin sa precizez ca anul trecut nici nu i-am zburat cu masina clubului ci pe cont propriu iar anul asta au fost zburati 4 etape cu masina clubului (nu ma intereseaza rezultatele, vreu doar sa capete experienta) iar dupa cele patru etape cu masina clubului a fost jale, majoritatea colegilor si-au oprit puii acasa deoarece au aparut problemele de sanatate si puii veneau foarte prost. Anu asta am avut noroc, poate si datorita faptului ca i-am vaccinat de 2 ori (cu Paramixovacol de la Romvac) si puii s-au imunizat mai bine.

  45. Stiu ca esti milos, dar cred ca ar fi mai bine sa sacrifici puii afectati pentru ca nu se vor reface complet si vor ramane cu sechele, iar la restul (parerea mea) administreaza-le electrolit (impotriva deshidratarii), vitamine si probiotice. Care are un sistem imunitar puternic va trece si peste acest hop.

  46. Tin minte ca am avut acum 3 ani un porumbel cu o problema similara, nu manca, bea foarte mult, slab mort, apatic. Fusese vaccinat regulamentar dar fara tratamente inainte. Dupa cateva zile de antibiotic isi revenise si incepuse sa manance foarte foarte bine. Eram tare multimut. Gainatul era solid, numai semne bune. Ghici ce, dupa cateva zile cand ma pregateam sa il scot din carantina, a inceput sa suceasca capul…

  47. Incearca si Respiratory 4+ ( pastile ) de la DAC PHARMA . Au un spectru foarte mare de actiune .

  48. parerea mea.,ar trebuii sa ne fie teama mai putin de atacurile combinate de e coli,cu salmo adeno tricho si etc,nu exista asa ceva ,exista numai tineret cu sistemul imunitar zdruncinat de prezenta in orgs a virusului paramixo,iar in momentul in care tinarul este supus unei perioade de stres,ex concurs,se declanseaza boala paramixo cu asocierea diversilor microbi care profita de slabirea rezistentei orgs
    nu 2 ci 4 vaccinari pe un pui in prima jumatate de an,si cu vaccinuri de la diferite firme,luate din filiere diferite
    ptr mine principala problema pe care o urmaresc la pasari tineret este crearea unei imunitati solide contra paramixo,fata de care nu exista tratament,principala boala la pasari fata de care preventia e unica masura ,restul e floare la ureche,trat contra coccidie,paraziti interni si externi si trichomonoza
    este impropriu spus imunitate creata de adm vaccinului oculonazal ,aceasta produce o bariera doar la poarta de intrare a virusului care este de durata mica,2-3 sapt
    concluzie personala,un pui cu imunitate solida contra paramixo,se dezvolta normal,armonios si puternic,pregatit ptr viata de sportiv care il asteapta..,acest adenocoli mi se pare a fii doar o gaselnita inventata nu stiu in ce scop,poate doar sa ne distraga atentia fata de principalele probleme create de acest virus paramixo,care mai este inrudit antigenic si cu cel al gripei aviare,de potenta vaccinurilor aruncate pe piata si naiba mai stie ce altceva,,,,,eu nu cred in adenocoli,imi e frica doar de paramixoviroza porumbelului,,,

  49. Mi-a spus un coleg ca ducand cativa porumbei decedati la masina gunoierilor, a observat ca mai erau in masina multi porumbei morti… cam asta e amploarea fenomenului in momentul de fata.

    Anul trecut, in mai multe cazuri, dupa cate un atac de uliu, porumbelul alergat si scapat, a doua zi devenea brusc retras, bea multa apa, slabea si nu mai manca, gainata apos exact ca acum. Am patit asa si cu 2 maturi, unul alergat de uliu si altul revenit in crescatorie la mine dupa un an, probabil stat pe camp. Dupa ce a revenit (arata bine) a facut simptomele astea imediat. Enteroguard, carantina plina de apa gainatata cateva zile, apoi revenire, ingrasare, totul ok, norma demifond. Zero simptome nervoase. Salmonela sau paramixo? Mama ei de treaba…

  50. Simptomele astea le-au avut anul trecut 3 femele, una de la matcă, două zburătoare. Cea de la matcă a dat-o în torticolis în timp record, gen 6 ore şi în alte 12 a crăpat. Celelalte două s-au uscat pe picioare în câteva zile. A urmat disecţia şi aici au fost surprizele : cea de la matcă avea ficatul verde şi intestinele maro, genul putrefacţie. Una dintre zburătoare doar ficatul verde, iar cealaltă care pentru scurtă vreme a dat semne că îşi revine avea ficatul verde şi tricomonoză pe celelalte organe. Am tras de concluzie că au avut o combinaţie de Adenovirus tip 2 plus Tricomonoză. La vreo 6 luni după, aceleaşi simptome la un mascul pe care am reuşit să-l ţin în viaţă vreo 14 zile cu hrănire forţată şi băgat pe cioc zilnic antibiotic. Slăbise în aşa hal încât nu mai putea să stea în picioare aşa că am decis să nu ne mai chinuim reciproc.

  51. Porumbei ro ma faci sa rid nu gluma sa iti spun eu cum sta cu paramixoviroza si salmoneloza cind noi vedem simtome la unul din ei toti sint deja infectati cu salmoneloza uni reusesc sa lupte bine si scapa dar cu paramixoviroza nu mai scapa decit 1. 2. Procente si aceia vor avea organele afectate. Si or trebui sa ai o perioada de 18 saptamini de carantina unde nu ai voie sa scoti vreun porumbel afara din cotet sau sa. Vizitezi alti columbofili cind aud ca dupa 2 de pastile porumbei lui sint in stare perfecta. Al tau daca avea asa ceva era mort pina acum. Porumbei cind le schimbi locul ar trebui tratati citeva zile contra cocidiozei pentru ca cocidioza si stresul sint mina in mina asa ca nu te mai uita dupa tot felul de boli daca il pui inapoi unde statuse el si il lasi inpace dupa o saptamina o sa inceapa sa controleze cocidioza singur si isi revine tu tinindul separat nu ii faci mare bine multa bafta.

  52. andrei ,de cand spuneai ca porumbeii tai au ochii lacrimati eu banuiam ce urmeaza .nu stiu daca am comentat in acel moment,dar acum sunt sigur ca au inceput de paramixo.vor aparea si semnele curand.eu te sfatuiesc sa nu mai dai banii pe toate prostiile si sa cumperi un vaccin paramixo (chiar asa se numeste) si sa-l faci de urgenta.este vaccinul acela de 80 de doze,la un mil si ceva,parca 130 ron.fa-l urgent.vei vedea ca pui care au semne de boala isi vor reveni,dar pot pica si doi ,trei care par sanatosi.

  53. anul acesta am avut posibilitatea sa zburam puii fara sa-i amestecam pentru ca nu am facut concurs.puii mei au ramas sanatosi de la inceput pana la sfarsit.nu mi-a murit nici un pui si nici nu a stat trist.pentru cei care spun ca sunt angajati porumbei cu semne de boala in concurs, tin sa precizez ca la noi la club nu se tolereaza asa ceva si chiar daca a scapat un porumbel imbarcat , a fost scos din masina s-au daca au existat porumbei cu clasari bune si crescatorii au insistat sa-i angajeze in concurs au fost mutati intr-un compartiment special pentru cei suspectati a fi bolnavi.

  54. Salut Andrei ,
    Poate te ajuta cu ceva recomandarea d-lui Tudoran dintr-un topic mai vechi :
    Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
    Dl Tudoran in primavara am avut probleme cu puii au avut adenocoli si dadeau in paramixoviroza,cativa dintre puii de anul acesta se gainateaza foarte moale(apa),dar nu stau cocosati deloc in cotet consuma apa cam multa…nu stiu ce sa fac ceilalti aprox vreo 25 de por au gainatul normal..le-am facut tratamente le-am dat enteroguard, BS tot nu isi revin…nu stiu ce m-ati sfatuii sa le fac!!
    RASPUNS:

    Va recomand un tratament mai “neconventional”:
    RIVANOL: 10 ml / litru de apa / zi, 3-4 zile (fara minerale, grit etc.).
    Dupa cele 3-4 zile de tratament, administrati pe boabe,
    ENTEROTRAT: (5 ml / 20 porumbei/ zi), iar in apa, COLUMBOCLIN (sau orice alti electroliti).
    O alta varianta naturista o constituie preparatul ENTICE HERBS, in apa de baut.
    Sau varianta a 3-a: individual, de la farmacie umana: CLORCHINALDOL (¼ – ½ comprimate / zi, 3-4 zile).
    Dupa fiecare tratament administrati probiotice (Kefir).

  55. Porumbei.ro :simptome cel mai naspa era cand porumbelul manca si bea apa normal dar statea zgribulit slabea total nu zbura dar erau 3-4 din 20 asa restul beau apa pana le curgea PE cioc cu miros urat ganiat la uni numai apa , le curgea lichid galbui din nari si aveau Ochi umflati cate unul mai si vomita dar foarte putini scapau indiferent de tratament ,ce am spus eu ca fac legat de tratament este metoda de a mentine starea normala de sanatate inainte de aparitia simptomelor , nici unul nu a prezentat semne vizibile de paramixo. Au fost exemplare care au participat la toate etapele au clasat Nikolaev slabeau stateau retrasi si in 6-7 zile au murit alti nu au prezentat nici un fel de simptoma ramanand sanatosi in tot acest timp dar cei mai afectati au fost puii cei mai mici care erau afectati primi

  56. Azi am fost cu 2 la veterinar sa ii deschida. Organele normale, dar diferente semnificative intre ei:
    – cel care a bolit mai multe zile era curat dar prin sistemul digestiv avea o substanta verde fosforescenta
    – cel care a murit de pe o zi pe alta dupa aparitia simptomelor si nu a mai apucat sa boleasca si sa slabeasca mult, avea hemoragii interne de m-a intrebat doctorul daca a fost lovit (nu avea unde sa fie lovit pentru ca nu au mai zburat de cateva zile).

    A trimis cineva la analize la Romvac? Cum il puneti, cu gheata sau fara, daca e “proaspat”?

  57. Pai nu daca trimiti la romvac tre trimisa pasare vie altfel se modifica starea si nu stiu ce iese cel Putin asa am procedat in urma cu catva ani cand am trimis Mai multi colegi de club /2011

  58. La mine e din ce in ce mai rau.
    Puii lupta cu paramixo asta combinata cu adenocoli sau ce dracu o fi.
    Astazi a inceput un yearling sa dea semne clare de paramixoviroza(varianta clasica cu sucit capul).Imi e frica sa nu imi intre si in maturi.Din 2012 am vaccinat numai cu Columbovac.Ar fi interesant sa vedem ce vaccin am folosit cei care avem probleme.Alti colegi de ai mei de club care au probleme au folosit Columbopolivac S.
    Astazi a fost a 7-a zi de 4in1 mix administrat in zadar.De maine chiar nu stiu ce sa mai incerc.Poate varianta postata de Ovidiu Badea la com.61

  59. acelasi problema am avut si eu anul acesta,aceleasi simptome. din seria 2 e pui au ramas vreo 4-5 din 30,in mare majoritate doar acestia s-au imbolnavitdoar cei din seria a 2,catva din prima serie .din pacate toti au murit, doar unul singur din prima serie a scapat dupa ce s-a chinuit vreo saptamana,dar si acum se gainateaza apos desi nu prezinta semne de boala,zboara cu stolul fara nici o problema. ai mei u au fost vaccinati

  60. Cumparati de la farmacia umana un facon gol mare de dejecti (pentru al umple cu gainat) si o eprubeta de extrudat cu acesta luati din ghitul porumbeluilui proba…..le tineti la frig in frigider(nu in congelator) luati legatura cu depozitul Romvac fiecare din ce oras este in ce zile vine masina de aprovizionare in acea zi dimineta duceti monstrele dati numele prenumele ,adresa,nr telefon si banii si asteptati analizele…..Va rog nu mai scrieti aberati cu gheata linga porumbel sau am tinut vaccinul intr-o pungulita cu gheata…….dati de banuit altceva….

  61. Este paramixo. Am vazut la unul din cei care nu a slabit si mananca bine dar care a avut deranj la pene cum discutam, ca are o nesiguranta cand apuca boabele si ii tremura usor capul. In rest e vioi.

  62. Rabdare si tutun, se triaza natural(mortalitate relativ mica) si se imunizeaza pe viitor. Vor transmite si puilor imunitatea dobandita. Imunitatea se transmite cam doua trei generatii dupa care ori vaccinezi ori ii lasi sa treaca printr-un alt episod si se imunizeaza si ceilalti. Ceea ce scriu sunt doar observatii si experiente personale deci trebuie luate ca atare. P.S. Nu-i sacrificati pe cei care rezista si isi revin, vor fi baza coloniei voastre imuna si rezistenta. Insistati cu vitamina C in timpul bolii si mai putin cu medicamentele, oricum nu prea rezolvati nimic cu ele.

  63. Este vorba de adenocoli.se trateaza cu 4×1mix dizolvat in ceai de menta foarte concentrat la care se adauga ele ctrolit timp de 7 zile.pe mancare,probiotice si vitamine pt a sustine organismul.succes!

  64. Cu un porumbel cu simptomele descrise mai sus am zburat anul asta 5 fonduri fara a le clasa. Am tratat cu doxicilina si kefir pe mancare 2 saptamani. Care au scapat intradevar au devenit imuni si pot face performanta pe viitor.

  65. Nu uita ca si salmonela prezinta semne precum paramixoviroza

  66. Sugestii privind prevenirea și combaterea Sindromului Adeno-Coli

    În ultimii ani , tineretul multor crescători de porumbei a fost afectat de așa-zisul SINDROM ADENO-COLI, o asociație dintre un Adenovirus și bacteria Escherichia coli.
    Simptomele sunt bine-cunoscute: apatie, sete exagerată, anorexie, vomă și diaree apoasă (produsă de adenovirusul de tip 1) sau distrugerea masivă a ficatului (produsă de adenovirusul de tip 2, în special la adulți dar si la tineret ).Apare rapid o deshidratare excesivă și în maxim 2 zile tot efectivul de tineret este afectat.
    Dacă păsările ar fi afectate doar de Adenovirus, recuperarea s-ar face rapid, în aproximativ 7-8 zile. Din păcate, în marea majoritate a cazurilor, infecția primară cu Adenovirus se complică cu bacteria E.coli, germen ubicuitar și oportunist, care agravează tabloul clinic, penetrând peretele intestinal și provocând o stare septicemică, care va duce implicit la moarte.
    Încă NU EXISTĂ un vaccin comercial eficace disponibil pe piată. Utilizarea vaccinurilor EDS76 (boală virală a găinilor produsă de adenovirusul de tip 3) nu are niciun efect protector asupra porumbeilor afectați de Adenovirusul de tip 1, totuși comercializându-se diverse vaccinuri așa-zis contra adenovirozei porumbeilor, dar care sunt vaccinuri contra EDS76 (Sindromul căderii ouatului la găini). Vezi vaccinul ADENOVIR, care în realitate este AVIGAL EDS76 al Pharmagalbio Slovacia.
    Sugestii pentru combaterea și controlul Sindromului Adeno-Coli
    – Evitați stresul (de orice fel)
    – Asigurați o igienă riguroasă a volierelor; periodic dezinfectați cu XLHerbs (dezinfectant pe bază de plante), Catiorom, Pursept, Decontaminol, Ecocid, etc.
    – Combateți orice altă boală (trichomonoza, coccidioza, ascaridioza, ectoparazitoza, micoplasmoza, micoze, etc.) care poate afecta starea de sănătate a puilor.
    – Administrați hrană de bună calitate (eventualele contaminări cu micotoxine pot fi fatale)
    – Periodic, acidifiați apa (cu vitamina C, oțet de mere, etc.)
    – Administrati cit mai des in apa de baut a porumbeilor XL HERBS (1 ml/ 1-2 litri apa/zi , 2-3-4 zile/ saptamina) deoarece distruge virusurile, bacteriile si fungii, practic * sterilizeaza* apa.
    Tratament
    Varianta I
    o Administrați antibiotice active contra E.coli (de preferat în urma unei antibiograme): FOSBAC, FOSFOTILROM, FLORFENICOL, COLISTIN, GENTAMICINĂ, NEOMICINĂ, cu mențiunea că ultimele 3 nu se absorb la nivel intestinal, nefiind utile in infecții septicemice.
    o Antivirale: ANTI-AI (1 ml/L apă/12 ore, timp de 5 zile)
    o Imunostimulatoare: KING HERBS (2ml/L apă/zi, timp de 5 zile)
    o Antitoxice-Hepatoprotectoare: BEDGEN (1ml/L apă/zi, 3-5 zile)
    o Polivitamine: COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL, sau FARMAVITAMINOCOMPLEX, asociate cu electroliți – COLUMBOCLIN.

    Varianta II (individual)
    o Antibiotic: ENTEROGUARD (1cp/zi, 5 zile)
    o Antivomitiv: CASTANROM (1/10 cp/zi), comprimate din pulbere de castan, care are și acțiune antidiareică, adsorbantă și antitoxică.
    o Vitamine – CARNICOL (1-2cp/zi).
    o Imunostimulatoare: KING HERBS (2-4 pic/12 ore).
    o Antivirale: ANTI-AI(2-4 pic/12 ore).
    o Hepatoprotector: BEDGEN (1-2 pic/zi) sau METIONINĂ (1/4 cp/zi).

  67. Multumesc. Castanrom suna bine pentru multe afectiuni, dar nu prea stiu cum pot rupe o capsula in 10 bucati. :)

  68. nu mai da tot felul de tratamente la porumbei k o sa le faci ficatul praf.am avut si eu problema asta imediat dupa primele antrenamente cu masina ,porumbeii tai sufera de coccidioza trateazai cu coccistop pastile exact cum scrie pe flacon si o sa vezi schimbare dupa primele 2 zile.in timpul pauzei vitamine si drojdie de bere.asta e sfatul meu. Sanatate porumbeilor

  69. Domnul todoran eu am avut acum 2 ani boala puilor si am facut in felul urmator. Nu au mai avut mincare 12 ore dupa care leam dat foarte putin si leam pus sulfocin si endofloxarom amestecate in apa si dupa 5 zile porumbei nu mai aratau nici un semn dapa inca 14 zile erau inapoi in forma buna credeti ca sau vindecat din medicamentele care leam dat sau nu asta ca sa stiu daca mai folosesc si alta data

  70. Cum se prezinta gainatul in prima poza este clar “boala puilor”(e-coli sub diferitele ei forme), acesta este o bacterie ci nu un virus, asadar nu cedeaza la absolut nici un vaccin…in aceste cazuri sunt doar doua variante, una este sacrificarea pasarii bolnave, iar in cazul doi este administrarea DOAR de vitamine (in special din gama B-urilor) in apa, durata de agonie a pasarii este de pana la 21 zile…cine scapa cu bine dupa cele 21 zile de boala, are sanse foarte mari sa scape cu bine…..” ca o completare, pe langa subiect…notati pasarile bolnave, cele care scapa de boala si anul viitor, sunt curios daca una dintr-o suta face o norma la concursuri fie si cu 1000 pct. daca exista una, eu fac cinste ” !!!
    P.S. Un renumit columbofil a rostit candva o fraza “pasarile bune, nu se imbolnavesc niciodata”. Uitati-va in propria gradina si-o sa vedeti ca pasarile ce v-au adus zambetul pe buze, n-au fost bolnave niciodata s-au daca-u fost putin afectate de boala intr-un lot macinat de boli, s-au refacut foarte repede. Nu ezitati sa eliminati pasarile cu imunitate scazuta, indiferent de provenienta lor acestia n-or sa faca NICIODATA PERFORMANTA !

  71. Dupa cum spuneam, a fost paramixo. Cat despre boli, in general e valabil ce ai scris, dar sunt si exceptii… exemplu: loc 1 club demifond si demifond palmares a fost bolnav ca pui; apoi femela care acum are general palmares la varsta de 4 ani, in primii 2 ani a fost mai mult bolnava, de vreo 2 ori chiar pe moarte. Sunt porumbei care in alte crescatorii ar fi fost eliminati de mult. Conteaza fizicul dar ceva mai mult conteaza incapatanarea si intelectul care nu se coreleaza in niciun fel cu imunitatea si fizicul.

  72. Interesante comentarii! Ce spuneti despre mierea de albine,propolis si polen: pot fi puse in apa de baut a porumbeilor, ? Se stie ca propolisul cat si mierea au efect antimicrobian.Pot fi folosite ca efect preventiv?
    Multumesc
    Sau chiar laptisor de matca,in situatiile acestea de diaree severa,lipsa poftei de mancare ,cand organismul cedeaza datorita dezechilibrului hidroelectrolitic si denutritiei?

  73. pielea serpoasa pe picioare ce indica ceva lipsa in alimentare sau boala in organisc multumesc

  74. PUIUL DIN IMAGINE, tardiv, dar abia acum stiu. Trece cu sulfamide. Desi este greu de crezut, disperarea dupa apa indica coccidioza iar refuzul hranei indica salmoneloza. Amandoua trec cu sulfamide.

  75. Am vazut un caz de paramixoviroza usoara la un maidanez, care se chinuia sa inghita boabele aruncand capul pe spate (probabil avea muschii faringelui paralizati). Dupa 2 luni si jumatate si-a revenit, datorita vitaminelor si extractului de propolis pe care i l-am pus pe boabe zi de zi. Sa nu-l mai recunosc! Cand era bolnav ii batea si-i gonea pe toti din jur, reusind sa faca si niste tumbe, nu-i statea nimeni in cale. Si nu ma simtea deloc, era prea preocupat sa inghita. Cand si-a revenit, si-a revenit cu totul, a inceput sa ma perceapa si a inceput sa fie mai prudent si sa nu mai sara la bataie. Era normal si ma intrebam cine e, cand deodata a mai facut un mic gest de aruncare a capului pe spate, dupa care nu s-a mai repetat. Interesant, nu?

  76. Eu am gasit pe jos un porumbel cu un picior rupt. I-am pus o atela din o seringa. Apoi a inceput sa-si dea capul pe spate, sa faca crize ca un spasmofilic, se dadea peste cap pe spate de 20-30 de ori si il prindeam si bagam intr-o carpa sa nu se raneasca. veterinarul; mi-a zis ca sigur moare daca boala e in punctul asta. De cateva ori am zis ca nu e normal sa il tin asa si am luat barda sa il tai dar nu am putut, el isi aseza penele, manca dar parea determinat sa traiasca. I-am dat o solutie galbena preparata de vet, cred ca glucoza si electroliti, i s-a sudat piciorulsi dupa 2-3 saptamani de crize a inceput sa mearga cate 1 m. apoi a mers mai mult. apoi a inceput sa sara pana pe la 30cm. Acum insa i-a trecut. nu mai are crize sa-i zvacneaasca capul pe spate, face tare si inchis la culoare. incet incet nici nu mai doarme toata ziua ci doarme ca mine. Asa ca nu toti trebuie sa sacrificati pe cei cu semne, oricat de nasol ar parea cand se da de colo colo ca un nebun in filme, unii trec peste asta

  77. va rog sa imi spuneti tratamentele obligatorii la pui de cum is din ou pana ajung sa zboara afara…. altii zic la 3 zile ceva altii altceva etc va multumesc

  78. Ce medicament trebuie sale dau la porumbei daca sunt slabi,,si scoate sunete ciudate ,,si coada lor e picata jos va rog sami spuneti cat mai repede







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *