Identificare de rasa


Salutare, din nou!

Cu vreo 2 sau 3 ani în urmă, cu totul întâmplător, pe un site străin, am dat peste câteva imagini cu porumbei, etichetați ca rasă sau rase românești. Cum denumirea acestora era una oarecum generică, mi-am tot propus să le postez, grupate într-un topic, spre identificare. De curând, în arhiva de ciorne am regăsit acest draft. Bref: cu permisiunea, bunăvoința și amabilitatea dumneavoastră, acum i-a venit rândul!

Deși exemplarele fotografiate sunt asemănătoare, măcar sub aspectul elementelor ornamentale (încălțătură, moțuri, etc.), ele totuși sunt prezentate sub „nume” diferite.

Referitor la identitatea rasei/ raselor, am ceva bănuieli, însă nu le exprim pt. a nu vă influența în vreun fel opiniile.

Astfel, pe site-ul „www.wysinfo.com”, apar ca „d-ale noastre” următoarele „rase”:

1. „Romanian Tumbler” – prima imagine

(http://www.wysinfo.com/Pigeons/Pigeon_Breeding.htm),

(http://www.wysinfo.com/Pigeons/picts/pn_033_Romanian_cut_550_l.jpg),

respectiv:

2. „Romanian Pigeon” – imaginea a doua

(http://www.wysinfo.com/Pigeons/Pigeon_Breeding_3.htm),

(http://www.wysinfo.com/Pigeons/picts/pn_074_Romanian_cut_260_280.jpg).

Nu în ultimul rând, căutând după imagine, cele două poze / exemplare pot fi întâlnite și sub alte denumiri:

1. alături de „Romanian Tumbler”, mai apare „罗马尼亚筋斗鸽” însemnînd „Porumbelul românesc” (http://www.hqxgw.com/show.asp?id=138), și „Romanian cut” (http://www.somewhereinblog.net/blog/khnivhuta/29741007) – denumire inspirată probabil de numele pozei postate de sursa inițială;

respectiv:

2. alături de „Romanian Pigeon”, mai apare „罗马尼亚鸽” însemnînd „Porumbelul român” (http://www.hqxgw.com/show.asp?id=138).

În fine, ceva asemănător, dar fără încălțătură, am găsit sub diverse denumiri printre care și cea de:

3. „Romanian Double Crested Tumbler” („Yellow Check”) – ultima imagine

(https://www.pinterest.co.uk/pin/424042121138245868/),

(https://i.pinimg.com/736x/37/8d/89/378d89f443fd6c537dbace715f054e7b–lancaster-tumblers.jpg).

Acesta, tot „Double Crested”, tot „Romanian” și tot „Tumbler”, însă, chiar dacă seamănă, în pofida respectivelor similarități, am considerat că aparține unei cu totul alte tipologii, motiv pentru care nu am insistat prea mult asupra lui – deși, dacă se poate, mi-aș dori să îl identificați, de asemenea, ca rasă.

Ca o ultimă observație, ar mai fi de adăugat faptul că fiecare, dintre exemplarele în discuție, are o altă culoare a ochilor.

Astfel, în ordine inversă: cel fără încălțătură („Romanian Double Crested Tumbler”) are ochii galbeni; cel numit „Romanian Pigeon” are ochii albi, iar cel numit „Romanian Tumbler” are ochii negri.

Ar mai fi varianta în care ambele exemplare încălțate să prezinte ochi galbeni dar, din cauza dimensiunilor și calității imaginilor, să apară diferențe de percepție. La „Romanian Tumbler” ele pot fii datorate subexpunerii în momentul fotografierii, care face să pară că are ochii negri; în timp ce la „Romanian Pigeon” este posibil ca acesta să fie un exemplar „brown”, caz în care culoarea ochilor este modulată de această genă, care îi face să pară albi sau fals perlați – însă numai un genetician familiarizat cu acest efect colateral „brown” o poate confirma sau infirma.

La „Romanian Tumbler”, dacă într-adevăr are ochii negri, cauza o poate reprezenta și o bălțătură superficială, pe care personal nu o observ în imagine.

Oricum ar fi însă, numai cromatica, fie ea a ochilor sau a penajului, e insuficientă ca și caracter de rasă și, prin urmare, irelevantă ca indiciu – asta cu atât mai mult cu cât avem rase românești (a se vedea Zburătorii de Severin, dar nu numai) care au ochii în toate culorile discutate mai sus (inclusiv „ceacâri”). Cât despre culoarea penajului, la rândul său nu este elocventă, fiind relativ banală în cazurile prezentate.

Acestea fiind spuse, m-ar interesa păreri privind denumirea raselor din care fac parte acești trei porumbei, în limba română, așa cum sunt ei cunoscuți uzual la noi, dacă desigur sunt rase românești. Dacă nu, atunci ar fi binevenită și precizarea denumirilor acestor rase, așa cum sunt ele listate la EE („Entente Européenne”) – unde presupun că sunt altfel cunoscute decât apar în legenda aferentă fiecăreia dintre imaginile prezentate în topic.

Vă mulțumesc!

http://barbeanu.sunphoto.ro

3 comentarii la “Identificare de rasa”

  1. in ultima poza e posibil sa fie un jucator bimotat de ardeal sau de calarasi, sunt asemanatori dar in primele doua nu stiu rase romanesti cu incaltatura asa mare ….

  2. In prima poza:jucator bimotat ardelenesc; in cea de-a doua poza:jucator bimotat de Botosani.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *