porumbei-imperechere-la-liber
In fiecare an m-am chinuit sa fac perechile la zburatori cu inchidere pe boxe si eliberare prin rotatie pana se invatau toti. Stres, nervi, munca multa, ore multe in cotet. Am cam obosit. Stati sa faceti perechile la zburatori cum vreti sau deschideti usa si ii lasati la liber?

Anul trecut am vrut sa incerc sa-i las la liber, dar dupa primele zile unele perechi erau facute si construiau cuib iar altele inca orbecaiau, cu femele zburand ca albinutele din boxa in boxa si masculi turuind haotic tot ce misca prin cotet. Asta va avea ca rezultat ouat nesincronizat si nu este bine. Preferabil este ca toate femelele sa oua la departare de maxim 2-3 zile intre ele. Asa ca dupa cateva zile de incercat imperecherea la liber, tot la inchiderea pe boxe si imperechere fortata am ajuns. Voi cum procedati?

Un articol interesant discuta imperecherea la liber la matca. Care ar fi procedura de imperechere libera? In afara de 1-2 porumbei eliminati si 1-2 adusi in matca, restul sunt aceiasi si se vor imperechea fix la fel in fiecare an daca vor fi lasati la liber. Cum se procedeaza totusi? De exemplu lasarea unui mascul cu toate femelele de matca (fara a sa de anul trecut) nu este total “la liber” pentru ca femelele au de ales “la liber” doar 1 mascul. La fel ar fi daca s-ar duce o femela in compartimentul de masculi sa aleaga.

porumbei.ro