In fiecare an m-am chinuit sa fac perechile la zburatori cu inchidere pe boxe si eliberare prin rotatie pana se invatau toti. Stres, nervi, munca multa, ore multe in cotet. Am cam obosit. Stati sa faceti perechile la zburatori cum vreti sau deschideti usa si ii lasati la liber?
Anul trecut am vrut sa incerc sa-i las la liber, dar dupa primele zile unele perechi erau facute si construiau cuib iar altele inca orbecaiau, cu femele zburand ca albinutele din boxa in boxa si masculi turuind haotic tot ce misca prin cotet. Asta va avea ca rezultat ouat nesincronizat si nu este bine. Preferabil este ca toate femelele sa oua la departare de maxim 2-3 zile intre ele. Asa ca dupa cateva zile de incercat imperecherea la liber, tot la inchiderea pe boxe si imperechere fortata am ajuns. Voi cum procedati?
Un articol interesant discuta imperecherea la liber la matca. Care ar fi procedura de imperechere libera? In afara de 1-2 porumbei eliminati si 1-2 adusi in matca, restul sunt aceiasi si se vor imperechea fix la fel in fiecare an daca vor fi lasati la liber. Cum se procedeaza totusi? De exemplu lasarea unui mascul cu toate femelele de matca (fara a sa de anul trecut) nu este total “la liber” pentru ca femelele au de ales “la liber” doar 1 mascul. La fel ar fi daca s-ar duce o femela in compartimentul de masculi sa aleaga.
porumbei.ro
Zburatorii i-am imperecheat la liber cu 1 preimperechere inainte. Totul a decurs ok ….fara nervi prea multi. Matca nu am deci nush
Chiar ma gandeam ce lejer ar fi fara matca…
eu zic ca singura sansa sa imperechezi la liber fara a se lua la fel perechile de anu trebut este sa aducem o femela care are masculc u care a maia vut ii scoatem masculu o zi din compartiment sid am drumu la femela sid upa ce sa luat cu altu o inchidem in boxe sia ducem si masculu ei sa poata sa isi ia alta fem si dupa ce scapam cu astia care au mai avut parteneri si in trecut dupa putem da drumu la toti sa isi ia si restu cupluri
Zburatorii eu i-am lasat tot timpul la liber, pur si simplu deschid usa si fiecare alege pe cine vrea. Referitor la faptul ca nu oua tote femelele in acelasi timp, da sunt probleme cu femelele tardive care oua mai tarziu dar asta este. Cel mai bine este sa aiba toate femelele oua in cuib cand le dau drumu afara in primavara deoarece am probleme cu rapitoarele si daca sunt masculi care bat femela la cuib sau daca sunt femele care au ou si iasa la zbor sunt tinte sigure ale rapitoarelor. In momentul eliberarii dupa repaosul de iarna porumbeii trebuie sa fie linistiti si tote perechile sa cloceasca. Eu zbor la natural deoarece nu am timp suficient sa ma ocup de ei si zburatorii ii tin pe oua false.
Referitor la matca, daca dintr-o anumita pereche am pierdut la zboruri foarte putini pui o las asa pentru mai mult timp si schimb perechile doar acolo unde sunt probleme sau scot din matca ambii parteneri. Cand ai in matca pasari foarte bune (ceea ce nu e cazul meu) cred ca merge sa-i lasi si la liber. Uni crescatori spun ca obtii pui mai valorosi cand lasi matca sa se imperecheze la liber, asta doar daca deti pasari de valoare pentru ca daca ai la matca gloabe tot gloabe o sa reproduca chiar daca-i lasi sa se cupleze cum vor ei.
Fratilor nu stiu cum procedati voi dar pentru mine perioada asta este de cosmar si nu cred ca ati vrea sa auziti ce e la gura mea cand ma apuca toti dracii din cauza imperecherii porumbeilor.Zburatorii ii las sa se imperecheze la liber si vor creste pui doar cei care consider eu ca s-au imperecheat convenabil in schimb la matca fac preimperechere dar ce credeti ca acum am scapat,nici gand,se bat pe boxe ca dracii si intotdeauna vor alte boxe decat cele rezervate de mine.Nu stiu de ce li se pare ca e mai buna boxa vecinului din moment ce eu le-am construit pe tote identic,sper sa trec cu bine perioada asta de foc fara sa ajung la nebuni.Va doresc bafta si rabdare la imperecheat.
Mitica am auzit ca e bine sa ii ti flamanzi , asa nu prea au chef de cearta. Ii inchizi pe fiecare in boxa lor si 2 zile le dai numai apa. Dupa care , pe rand afara. Sau si mai simplu le dai mancare pentru cateva zile, dupa care revi si vezi care e stadiu..:p
Ps. Ce imperechere la liber faci cand lasi puii doar din perechiile care iti convin tie?
Deci vei avea pui si din vointa ta..si nu exclusiv a naturii
te sfatuiesc sa.i lasi la liber dar dupa o perioada de minim 3 luni de desperechere.
eu ii imperechez la liber , zburatorii, in felul urmator: dupa o masa pe jumatate, eventual la 12 ziua, fara a le mai da a doua masa seara, aduc femelele spre inserat peste masculi.
dupa o ora de alergat prin voliera , femelele deja aleg anumite cuiburi , inserand acolo sau cel putin noaptea le prinde in acele boxe.
dimineata ii eliberez si ii las afara cat mai mult pentru a se alerga in voie si a se creea anume afinitati.
pe la 14 ii chem la masa,,,, dupa o zi de alergare si cu stomacul aproape gol, nesatul cu o zi inainte,.
dupa masa , cu burta plina, merg toti in boxe cu partenera pentru a se chema unul pe altul.
tinuti inchisi si din cauza stresului si a excitarii peste masura, masculii cat si femelele vor fi dezorientati si confuzi in asi alege boxa si partenera. deaceea recurg la metoda de mai sus . la mine functioneaza.!
Zburatori ii las la liber,scutesc cateva zile de nervi.Pana pe 10;15 martie mai au de asteptat,cu toate ca au luat-o razna de la temperaturile astea de primavara.Deja am probleme la matca unde bineinteles ca schimband perechile de anul trecut si facand altele noi,ei se reimpercheaza cu partenerul vechi si ma dispera!In fine cateva zile de chin nu sunt o problema,mai ales ca toti asteptam sa inceapa sezonul,si sa avem si puisori.Am observat ca in momentul cand am schimbat femela unui bun zburator,cu o alta ca sa imi scot niste pui,acesta nu a mai venit la fel de bine de la concurs.Deci prefer sa se impercheze din dragoste zburatorii….la cat ii chinuim la concursuri macar partenera sa o aleaga dupa bunul plac!
@mario: metoda poate fi buna intr-o zona fara rapitoare, la mine este exact cum spune Marius VL, ii pot lasa afara abia dupa ce oua si se calmeaza.
@Mitica: poate o sa fim colegi de celula la nebuni! Mereu isi doresc alte boxe, mereu trebuie sa gaseasca ei ceva de facut sa te calce pe nervi. Pentru ca incerc sa elimin tot stresul si porumbeii sa fie relaxare (cica) de ceva timp ma tot gandesc la o chestie… ce-ar fi sa le daram naibii toate boxele si sa fac unele mici, putin mai mari decat fagurii pentru pui, cat sa incapa un cuib? Ar iesi mult mai multe in compartiment, minim 2-3 pentru fiecare mascul. Daca e lacom si vrea 2 boxe, sa ia 2. Daca vrea 3, sa ia 3 daca il tine instalatia sa le apere pe toate ca nebunu. Si daca imi ocupa jumate de cotet cu figurile lui, apoi sa zboare etape pana isi plateste chiria de lux. Nu am mai vazut nicaieri sistemul asta cu boxe multe si poate ca nu functioneaza. Nu ma intereseaza sa fac tot felul de manevre la vaduvie cu inchisul partenerului in boxa, etc… nu faceam asta nici cu boxe normale. In felul asta si-ar lua si yearlingii mai usor boxe, ca si perioada aia e la fel de enervanta, cand incep maturii sa ii ia la omor.
@Stefan: da, mancarea sau frigul ii calmeaza. Anul asta chiar ma miram ce cumintei stateau pe boxe yearlingii si maturii, suspect de bine era. De 2 zile a dat caldura tare de tot… in prima zi dimineata unul lovit la aripa cazut in vreo batalie, abia se mai ridica in boxa. Seara alt yearling ca boul pe podea si un batran in boxa lui iar boxa batranului goala. Azi alti doi yearlingi cu capetele pline de sange, tumefiati ca niste boxeori din aia in arena care si-au carat pumni pana le-au sarit dintii. Au stat vecini de boxa bine merci 2 luni si acum de la caldura unul s-a gandit ca ii place boxa celuilalt. Am zis ca a intrat din greseala ca se mai intampla, l-am scos si l-am pus la el. Cat am stat la cotet nu s-a mai dus hotu. Cand m-am intors mai tarziu iar era in cealalta boxa iar proprietarul de drept era pe podea cu capul de 2 ori mai umflat. Iar in boxa aluia care l-a dat afara era un al 3-lea. Simt ca imi explodeaza capul. Sunt prosti, ii dau dracu sa se omoare si sa ma lase in pace ca m-am saturat de imbecilitatea lor. Simbolul pacii in pana mea!
Cei mai dragi imi sunt acum culmea, lotul de rezerve si tardivi care au zburat afara toata iarna. Ei m-au relaxat atatea luni, ceilalti nu mi-au facut decat draci. Au format perechi si stau cuminti in fagurii de pui, cate 2, cara paie, zboara afara, totul natural si calm. S-au mai ciufulit si pe acolo masculii dar nu se pot bate rau pentru ca imediat cad din fagure pe jos. Si in general nu au motive de cearta pentru ca sunt multe “boxe” de ales. Plus ca la ce atacuri isi iau pe afara, nu prea mai au chef de batai si nebuneala, isi vad de viata lor ca li se pare pretioasa. S-ar putea sa zbor doar cu tardivii daca mi se omoara naibii toti cretinii ceilalti pana in sezon. :))
La mine se imperecheaza cum vor atat cei de la zbor cat si cei de la matca. Nu as avea nici timp si nici rabdare sa fac altfel si in plus nici mie nu mi-ar conveni ca cineva sa-mi aleaga partenera :). Pentru mine porumbeii reprezinta un mod de relaxare si de a petrece putinul timp liber pe care il am intr-un mod cat mai placut. Incerc sa pastrez totul cat mai simplu( chiar daca nu imi reuseste mereu) pentru ca daca incepe sa devina o corvoada cresterea lor si sa imi fac nervi nu isi mai are rostul. Deseori cand am avut o zi mai nevasta este suficient sa stau putin printre porumbei si uit toate neplacerile din cursul acelei zile. Aseara chiar daca am ajuns tarziu acasa am zabovit vre-o ora in voliera doar ca sa vad toata forfota aceea creata de imperechere mai ales ca au fost separati din 01.11.2015 si pana sambata 13.02.2016. Porumbeii sunt niste fiinte fascinante si ar fi pacat ca in gona dupa diverse rezultate, faima si bani sa pierdem din vedere frumusetea acestor pasari si a sportului columbofil. Spor la pui tuturor si un inceput de sezon cat mai bun.
Anul asta este al doilea cand practic “preimperecherea ” si totul este bine……………pana acum. Ma voi duce vineri la ei si sambata ii bag iar la o partida………………Duminica ii separ iar, si peste 2 saptamani ii bag vineri la pereche ( a 3-a oara ) si sambata dimineata incep eliberarile in 3 etape, fara a se intalnii fostii parteneri de anul trecut……….Va doresc succes…
:)) decat sa se omoare prin boxa. , io mai bine i-as da afara la zbor . Un zbor in forta de 20 min. face cat 5 reprize de box :))))
In fiecare an ,trebuie sa-mi sacrific o saptamana din concediu,pentru imperecherea lor.Foarte multi nervi ,mai ales cand nu ai totul ca la carte.Incerc sa fac alte combinatii si cand zici gata,am reusit iar se reintorc la vechiul partener.Oua sparte, pui batuti cam asa se intampla an de an la primul rand de pui.De multe ori se mai lasa si cu gaturi rupte.
Hehe mie imi lipseste perioada asta( in care in fiecare an raceam de obicei groaznic oare de ce?) . Personal nu am aplicat niciodata imperecherea la liber pentru ca in fiecare an incerc pe cat posibil sa nu concurez amandoi partenerii , deci automat perechile in marea lor parte sunt facute pe acest criteriu ( asta implica in general un lot restrans si bine controlat , nu poate fi aplicat la crescatori cu un numar mai mare zburatori din motive evidente). La matca perechile le schimb mai rar deci nu prea sunt probleme. Cat despre masculi care tin doua boxe ( sau si mai multe) daca apar personaje de genul de obicei le inchid boxele in care intra cu forta si proprietarii care nu-s in stare sa si le apare ajung sa oua pe jos( ghinion deh), la prima serie , apoi vor avea deja alt aplomb si la a doua serie vor reusi sa isi tina boxa .
Uneori ma intreb: ba, sunt sanatos la cap? Vreau sa dresez o pasare sa stea intr-o cutie aleasa de mine, intr-o incinta cu multe cutii. Defapt nu, vreau sa dresez zeci de pasari sa stea in zeci de cutii. Daca ii spun asta doctorului sigur imi da trimitere la psiho.
A incercat cineva treaba cu multe boxe mici (2-3 per mascul/cuplu)?
Pana la urma o fi si treaba de selectie… masculii “fetite” stau pe jos si nu reproduc iar mortal kombatii isi tin cate 2 boxe si scot pui cat si pentru ceilalti. Legea junglei. Probabil cand se vor selecta in cotet numai mortal kombati, va fi un oarecare echilibru.
Andrei, la mine in crescatorie cei mai ai dracu masculi au boxe in partea de sus, fraierii au boxele de jos, unii nici pe alea nu sunt in stare sa le pastreze si isi fac cuib intr-un colt al volierei si sunt nevoit sa le pun un cuibar acolo pentru a vea liniste in compartiment. Dar la mine in crescatorie nu toti masculii agresivi au reprodus pui buni, am avut si un fraierica care avea cuib in coltul volierei pe jos, l-am lasat sa creasca un pui si surpriza, a zburat cap coada toate etapele la care am participat cu puii anul trecut in toamna si in schimb puii din masculi agresivi s-au pierdut unii chiar de acasa sau de la primele antrenamente. Eu unul nu prea am timp de facut perechi, ma stresez un pic cu cei de la matca cand bag femelele peste masculi si ii inchid in boxe pt cateva zile pe cei care vreu sa-i schimb si dupa aceia Dumnezeu cu mila, nu mai stau sa-i despart daca revin la perechea din anul trecut.
Va salut! Eu imperechez foarte tarziu zburatorii, nu am avut probleme cu ei la imperechere. Poate si asta este o cauza a imperecherii lor rapide fara ca femelele sa mai revina la fostele lor boxe. Iar matca o imperechez an de an diferit, aici mai intampin ceva dificultati dar incet se invata si ele cu noua boxa.
@ Andrei Asa cum am scris si mai sus eu ii las pe jos pe cei care nu isi apara boxa( dar o si inchid sa nu o ocupe altul) , dupa ce cresc prima serie de pui ( cand incep sa caute iar sa oua ) o deschis iar si de obicei atunci o pastreaza( deja legatura de pereche cu femela este puternica nu mai trebuie sa stea cu un ochi dupa ea si cu altul la boxa).
Ca sa evit bataia de cap ,fac preimperecheri. Am citit aici pe sait,odata un com. cum ca la un mascul i se dau 4_5 femele sa.si aleaga si asa fac si eu. Asa ca iarna cand pot si ma lasa vremea ii pun la imperecheat si pana vine vremea sa ramana imperecheati doar dau drumul la femele si fiecare merge la locul ei. Pe langa faptul ca vor oua toate cam in acelasi timp, vor fi mult mai calmi pt ca fiind mereu preâmperecheati ei cred ca dupa cateva ore vor fi desperecheati din nou si nu se mai agita nici masculii atat.
Zburatorii ii las la liber sa se imperecheze cu exceptia catorva maturi pe care ii pun cum vreau eu dar tot cu preâmperecheri. Calin Habaci zicea ca matca deja din toamna o imperecheaza si scoate pui iar primavara sunt perechile gata facute si numai are stres cu imperechetul
La mine la matca fiecare mascul poate avea mai multe boxe. NU am avut probleme cu oua sparte de cand am mai multe boxe decat perechi.
La zburatori practic imperechere libera din totdeauna. La matca am incercat sa imperechez cum vreau eu, anul trecut mi-a iesit exact cum am vrut, dar anul acest din lipsa de timp a fost greu (din fericire nu am racit, desi eram tot transpirat de nervi), a fost greu ca nu am avut bexe care se pot inchide la toti, si din lipsa de timp si datorita faptului ca nu prea am fost pe la ei atat de des (matca o tin la parinti in sat si doar zburatorii la Oradea), nu prea stiam care ce boxa are. O parte s-au imperecheat bine (adica cum am avrut), o parte si-au luat partenerul si restul la liber. Am 28 de perechi la matca acum.
@ por.ro : am vazut stilul de boxe de care zici tu la crescatorii vechi ( batrani :) ) . Boxa nu era cu mult mai mare decat lungimea unui porumbel . Adica tot ce putea un porumbel sa faca in boxa aia era sa cloceasca . Toata activitatea pana la clocit ( adica giugiulitul si sexul aferent : )) ) se desfasura prin cotet , pe acoperis , pe ulicioare . Era foarte greu ca doi porumbei sa se bata intr-o boxa asa mica . Pt ca inevitabil unul din ei pica foarte repede din ea . O sa incerc sa fac o poza pe la unu din amicii mei batrani :) .
fiecare cu metoda lui eu deja am pui.
@Marius VL: asa e si la mine si treaba asta incepe inca de la pui. Cei mai sanatosi, mai in varsta si mai fortosi stau sus, si apoi ierarhia scade.
@Daniel: interesant. Nu prea suport sa vad cuiburi pe podea dar e si asta o varianta, oricum nu ii las sa scoata pui pe aia care cuibaresc pe jos ca pinguinii. Eu am podea de plasa, o sa le placa “mult” sa cuibareasca jos. :))
@fisher: daca lasi masculul sa isi aleaga din 5 femele, cum faci cu restul masculilor, ii inchizi in boxe si ii ascunzi sa nu se vada sau ii muti din compartiment? Cand consideri ca s-a format noua pereche? Cand masculul cuibareste cu una din femele in boxa si pe celelalte le alunga ambii daca vor sa intre?
@mielu: astept cu interes o poza, ceva. O chestie pe care as face-o ar fi ca intre 2 boxe sa las o distanta sau fiecare boxa sa aiba la capat un mic perete pentru ca altfel ar trece foarte usor dintr-o boxa in alta si s-ar si certa mereu la marginea boxei (la boxele normale de acum jumatate de boxa e inchisa si automat e distanta intre masculii care stau in usa boxei si o pazesc).
@sebi: sa-ti traiasca. Foarte util comentariul tau la topic…
Asta e unul dintre motivele pentru care incerc sa tin porumbei putini.
Cine are porumbei putini, la ora asta deja fiecare mascul are boxa s. Au avut timp toata iarna sa se bata sa isi stabileasca o ierarhie. Si eu am avut surprize unele placute cat si neplacute. Masculii din boxele de sus care au reprodus fff prost iar amarastenii din cele de jos mult mai bine; cred ca e doar hazard.
Zburatorii se imperecheaza liber, e imposibil ca macar 2-3 cupluri sa nu ne placa. Daca imi plac 2-3 cupluri, automat scot 4-6 oua, oua pe care le pot muta sub altii (la 10 zile de la depunerea celui de al doilea ou), dupa alte 10 zile mai scot un rand de oua de la favoriti. Zburatorii mei cresc un singur pui (primavara-vara). Chiar daca perechile de zburatori imperecheate la liber scot 2 randuri de oua, nu am obsrvat sa le fie afectat naparlitul. Toti au naparlit la fel si ei cu 1 rand de oua si cei cu 2 randuri.
In schimb daca cresti mai multe serii de pui atunci e o problema.
La matca nu prea cred in imperechere la liber. Incerc sa tin putine perechi (8 perechi)(acum am 17). Sunt prea egoist, eu visez puii pe care rmeaza sa ii scoata deci ii imperechez cum vreau eu.
Asa ca filosofie e foarte misto ideea de imperechee la liber. Deocamdata la mine e doar teorie.
Plus ca nu suport sa am aceleasi perechi ca anu trecut.
E un pic de munca acum, ne trebuie ceva mai multa rabdare. Din pacate nu sunt retete, doar rabdare multa.
NU agreez idee de a face multe boxe mici, ce dracu fac ei ce vor din mine. Va sfatuiesc sa luati o nuia de alun si efectiv sa ii bateti cu ea. Sa vedeti ce pricep atunci.
Pe timpu lu Nea Nicu era o vorba:
– nu stii, te invat;
– nu poti, te ajut;
– nu vrei, te oblig.
In loc de oblig, te bat de te caci pe tine.
Sfat: dati cu mila totusi.
O metoda ar fi daca alti masculi intra in alta boxa ,care nu este a lor, aplici metoda nuielii,dupa ce il calmezi nu iti mai intra in boxa aia chiar daca il oblici,tebuie sa ii areti autoritate,nu fac ei ce vor.La mine a mers de minune,acum stau ca mieluseii
Matca o desperechez prin august ,inceputul lui septembrie cel tarziu. Scot cam 3 maxim 4 ture de pui. La fiecare mascul ii dau sa.si aleaga cateva porumbite care consider eu. Am avut mascul care a avut de ales din 2 porumbite pt ca mi sa parut ca ar merge doar cu ele . In functie de fiecare mascul ii dau sa.si aleaga din ce cred eu. Masculii sunt toti inchisi in boxe si-i las pe rand sa.si aleaga. Femelele fiind desperecheate din august ,mai au tendinta sa mearga la vechea boxa dar fiind inchisa renunta + ca mai bine urmareste masculul ce canta liber. Cand masculul si.a ales o femela ii inchid in boxa. Am boxe mari(la matca)80cm/50/50 cu etajiera pt randul 2 de oua. Dupa ce fiecare si.a gasit perechea ii las pe rand afara sa se invete femelele cu noua boxa. Consider perechea facuta cand femela bate afara din boxa vechea femela iar masculul nu.i mai da importanta. Oricum fiind desperecheati din august nu am prea mari probleme cu ei.
Jerry.Ai perfecta dreptate.Disciplina se poate aplica si la pasari,la fel ca si la animale.Ginditiva ca aveti 400 de porumbei in 4 compartimente.Adevarul este ca iti trebuie si timp pentru a putea tine in friu 400 de porumbei.Cu inperecheatul procedez in felul urmator fapt care este aplicat la crescatorii care asi cunosc porumbeii foarte bine.daca din 6 pui scosi de o pereche,la antrenamente pina in 200 km au ramas 5 pui,acea pereche va ramine ani buni asa cum este insemnind ca este o pereche reusita.Cu cit vrem mai mult,cu atit primim mai putin si tot schimbind perechile de matca an de an,niciodata nu vom ajunge sa cunoastem potentialul fiecarui porumbel.Foarte rar introduc porumbei noi an matca si atunci cind o fac,am 3 conpartimente de 1 m pe 1m si acolo vor sta pina vor creste un rind de pui dupa care vor iesii si isi vor ocupa singuri o boxa unde gasesc liber.Tot timpul scot un singur pui la matca iar la zburatori pun al doilea ou la cel care oua odata cu cel de matca si fiecare creste cite un pui.Oul pus la zburator,sau doici tot timpul al ansemn scriind pe el 1 si 2 si la cel mutat scriu seria unuia din porumbeii de matca si niciodata nu ancurc puii caci atunci cand ai inelez notez data cand a fost scos,parinti,frati,Totul este trecut de la a la z.La mine nici un pui nu iese daca nu este scos din porumbeii pe care ai cunosc foarte bine.La zburatori pot sa se anperecheze cum vor ei,principalul este sa fie capabili sa ami creasca puiul introdus de mine.Necesita mult timp dar este o placere de a sta printre ei si mereu disciplina ca la armata.
Unii masculi dupa o vreme accepta doar o femela si “bat” usor celelalte femele sau in alte cazuri femela scoate afara din boxa rivalele ,atunci ii inchid in boxa
Sa vezi ce bine e cand boxele de sus sunt ocupate cate 2-3 de un mascul, cele de jos sunt libere si dobitocii, desi imperecheati, tot pe odihnitori, pentru ca evident ca ar vrea tot o boxa de sus, dar cum isi ia omor de cum ajung in ea se razgandesc repede. Iti vine sa ii mananci.
Nu am toate boxele cu fata ca sa le pot inchide si cum singuri nu au fost capabili sa isi dea seama ca mai sunt si boxe libere i.am pus noaptea, pe bezna sa nu vada sa plece pana dimineata, cu tot cu pereche, in boxele in care am vrut eu, si pana acum a mers.
Asta in cazul perechilor noi, cele vechi si.au pastrat boxele de anul trecut, eventual au mai luat cate una bonus.
Andrei, m.am gandit si eu la varianta ta cu multe boxe mici, dar cum nu am vazut compartimentarea asta decat in minicotetele arhaice puse in varful parului am zis sa fiu si eu in rand cu lumea.
O problema ar fi in situatia boxelor cat un cuib ca trebuie sa faci perechile in alta parte, dupa care sa le bagi in compartiment.
Cei care tineau porumbeii in cotete din varful parului compartimentat ca fagurele de albine nu isi bateau capul sa desfaca perechile iarna, sa ii imperecheze primavara altfel. Porumbeii se imperecheau cum ii taia capul, ramaneau asa tot restul vietii si isi gaseau cuib dupa posibilitati.
Si daca eu inca mai iau in calcul reorganizarea cu miniboxe pt ca tin porumbeii doar sa ii vad prin curte, nu ii despart iarna si cand vreau sa schimb o pereche de obicei il elimin pe cel care nu ma multumeste, pentru voi care ii concurati cred ca nu prea se potriveste.
@fisher: multumesc, am inteles procedeul.
@A.Stanciu: si pentru mine vazutul prin curte e pe primul plan. Dar macar la zburatori merita aplicata ideea pentru ca nu prea ne intereseaza care cu care se cupleaza. Toti la liber si perechi noi se fac atunci cand se pierde cate un partener. Asta teoretic. Ca practic, de mai multe ori am patit ca femela sa isi paraseasca masculul uneori cu pui cu tot si sa se duca la altul fara pereche. Avand putine perechi la matca deja merita sa scoti si din toti zburatorii, si daca maturii sunt zburati iar puii au si ei cateva etape, deja merita sa reproduca.
Consider ca nu prea ar trebui sa existe in crescatorie porumbel din care ezit sa scot pui. Asa cum e columbofilia, sunt 100% convins ca sunt sanse bune ca dintr-un cuplu format la nimereala din 2 yearlingi insuficient testati sa iasa ceva mai bun decat toti produsii din matca (pana la urma sunt tot lastari din matca, cu plusul ca sunt deja adaptati la mediu).
@Jerry: nuiaua trebuie sa fie neaparat de alun? :p Iti trebuie concediu si sa dormi in cotet ca sa le dai la cur cu nuiaua cand ii prinzi asupra faptului. Eu i-am pazit la inceput cu pocia, stau la intrare ca ajung cu ea la fiecare boxa. Cand se ducea unul matur sa bata un yearling si se instala in boxa lui, bagam pocia dupa el si il dadeam afara (fara violenta!). Cata vreme stau la cotet sunt cuminti. Cum plec, se duc instant sa faca tot ce vor ei. Am ajuns sa ii dirijez ca pe caini. Cand il vedeam ca se pregateste sa se duca la boxa interzisa (ca e mai dulce decat toate) strigam “NU” si brusc se schimba la fata dracusorul si renunta. Dar gata, nu mai am chef sa fac dresaj ca la zoo cu ei, sa faca ce le bubuie mintea. Am doi draci d-astia la post negru de 2 zile. O sa ii bag la loc si daca si asa tot o sa faca scandal, le urez succes.
Zilele trecute am luat un tardiv chilipir dintr-un lot care era de vanzare la un coleg. Un ala mic si sters, l-am ales pe cel mai mic dintr-un lot de vreo 30. Pur si simplu da de pamant cu toti masculii mei de matca batrani. Daca il deranjeaza vreunul la hranitoare il apuca de gat si il plimba prin tot cotetul pana il da si cu capul de perete. Apoi revine la hranitoare si mananca linistit ca se face loc in jurul lui de parca e ciumat. Le mai dau paine prin plasa pe o policioara. De cand a aparut dementu asta mic in peisaj restul nu mai apuca. Vine imediat, ii matura pe toti de pe polita si imi ia el toata painea. Si urmeaza sa le dau boxe ca acum sunt pe V-uri. Vai de capu meu.
am ras la ultimul com!:))
stiu ca mari campioni au esit din imperecheri libere, marii campioni au recunoscut faptul.
Rferitor la tardivi si yerlingi, nu m-as risca sa reproduc din ei in primul an de viata.
In 95% din experimentele cu tardivii si porumbeii de 1 an s-a demonstrat ca porumbeii in primul an de viata NU reproduc ce trebuie, cum trebuie, NU reproduc calitate.
In anul 2 de viata, porumbeii reproduc intr-o proportie destul de mare pui de buna calitate.
Acest experiment si aceasta concluzie o gasiti in mai toate articolele belgiene.
Daca ati observat, un pui cumparat tardiv, toamna, este pus sa reproduca in urmatorul an fara a da vreun rezultat notabil. De multe ori este vandut imediat iar noul proprietar reproduce in urmatorul an exemplare deosebit de bune in concursuri.
Eu mai incerc sa ii ademenesc la cca 2 – 3 ore de cand ii pun in pereche cu, cuibul ptr. clocit. Cel putin mie, mi se pare ca ii “innebunesc ” putin, in sensul ca se grabesc sa oua………Stiu ca nu ii grabesc, dar…………asa pare. Poate ca este bine sa ii imperechem mai devteme pe cei nebuni, sa stea sa cloceasca si pe , pui cat timp fatalaii isi curteaza cu….vele.
Inca ceva… la matca in perioada desperecheata nu exista decat boxe fara odihnitori pt ca altfel patim ca Stanciu, stau pe odihnitori desi sunt imperecheati. Odihnitorile le pun dupa ce oua si se linistesc
@mario: locul 3 viteza club mi-a reprodus loc 1 viteza club anul urmator, si era yearlinga. Dar era pui de serie mare. La fel o yearlinga luata dintr-un columbodrom mi-a reprodus loc 1 AS club. La fel a iesit Pampers de care am scris pe aici mai demult. Sunt convins ca altii au exemple si in topul national. Intr-adevar am observat si eu ca tardivii nu prea dau pui crescuti ok, dar asta e din lipsa de experienta cu cresterea puilor plus ca si ei sunt inca in crestere, vine si naparlirea, nu le ajung resursele, au sistemul imunitar inca in formare… drept urmare puii lor nu sunt 100% OK dar nu genetic ci ca si crestere, dezvoltare, adica au startul pierdut. Plus ca daca tardivii au stat inchisi in matca sunt un fel de pui. Ma uit la ai mei, e o diferenta enorma intre tardivii inchisi si cei care au zburat afara toata iarna. Aia inchisi nici nu canta sau femelele nu se infoaie pe cand cei care au zburat s-au maturizat – femelele se infoaie toata ziua, masculii canta de zici ca au 3 ani, se calca, etc.
@fisher: da, asta am observat si eu, cand vrei sa ia boxe scoti toate V-urile din compartiment. Dar nu e de ajuns. M-am apucat sa astup toate grinzile, marginile, nisele, pentru ca se agata prin cele mai ciudate locuri numai sa nu stea in boxe. :)) Asta pentru ca de zeci de ani le suflam in fund mereu sa le dam boxe fortat, altfel se reproduceau doar aia care stiau sa ia boxa, ceilalti reproduceau ciuciu stand pe V-uri.
Va salut!
Imperecherea libera, consider ca este cea mai buna metoda de imperechere, atata timp cat perechile noi formate, reprezinta ceea ce iti doresti! Pentru aceasta, porumbeii ce urmeaza a fi imperecheati ar trebui sa fie toti pentru o singura categorie de zbor si mai mult, sa nu existe porumbei din care nu doresti sa reproduci! (din punctul meu de vedere, acestia ar trebui eliminati inca din toamna, atat la zburatori cat mai ales la matca).
Pentru o columbofilie practicata cu profesionalism, sunt necesare instalatii corespunzatoare, care iti usureaza activitatea si te ajuta sa obtii ceea ce-ti doresti in timp mai scurt si fara prea multe batai de cap (nu spun ca nu se poate si fara…)
Prin instalatii, inteleg compartimente nu prea mari (pentru maxim 12-15 cupluri) utilate cu boxe (ca de vaduvie), fara alte locuri de odihna, decat, insasi boxa. Stiu, ca nu asta prefera porumbeii… ci boxe dispuse cat mai aleatoriu, locuri intunecate, ascunse, cat mai multe locuri de odihna…etc. insa, daca le oferim acestea, devin de necontrolat. Oferindu-le doar boxa, fara alt loc de odihna, cred ca acest fapt creste atasamentul fata de propria boxa si mai mult, creezi oportunitatea ca in sezon, cand le-a cam scazut interesul… si le montezi o odihnitoare in apropiere, ii reactivezi rapid!
Pentru imperecherile la liber (la matca) se poate proceda astfel:
Masculii sunt impartiti in doua compartimente si vor primi femele astfel incat sa se evite pastrarea vechilor cupluri si sa ofere columbofilului linistea ca, oricum s-ar lua, vor forma un super cuplu. Pentru aceasta, dupa ce masculii isi iau boxe, se introduc pur si simplu femelele si ii lasi in pace! De preferat, ar fi sa-i poti urmari o perioada pana se consolideaza cuplurile (eventual tinuti putin inchisi si eliberati in numar restrans de cupluri) pentru a evita situatiile in care masculii “calca” alte femele decat cele alese!
La zburatori, in functie de numarul de perechi din care vrei sa reproduci, dirijezi sau nu imperecherile.
Pentru imperecheri dirijate, ai nevoie de boxe care permit inchiderea atat a femelei in jumatate de boxa cat si a masculului in cealalta jumatate, cu posibilitatea eliberarii pe rand atat a masculului cat si a femelei.
In prima faza, se pune femela in jumatate de boxa, astfel incat masculul sa o poata curta in voie. Cand se observa o apropiere intre parteneri se poate proceda la eliminarea peretelui despartitor, sau mentinerea masculului inchis si eliberarea femelei, bineinteles, tinand cont sa se elibereze pe rand fostele cupluri.
Succes tuturor in 2016!!!
Eu iam separat in septembrie si de la1 februarie am facut cateva preinperechiere pe 15 iam bagat la dragoste dupa 1 zi iam eliberat din boxe pe cate o perechie din jumate in jumate de ora sa faca dragoste ,a mers treaba super
Si eu mam confruntat dea lungul timpului cu aceste probleme dar am adoptat solutia cu gratar la mijlocul boxei facut din sipcute de 10mm\3mm sau din orice aveti laindemana plasa etc. In prima zi pest 80% din perechi sant formate dar nu indepartez gratarul 2-3 zile pentru ca mai sant masculi pe carei apuca pofta de cafteala.dupa 4-5 zile incep sai eliberez,va spun ca incep sa stie cam pe unde au boxele privind din interior, veti vedea ca atunci cand incep sa se intoarca la boxa nu stiu sigur unde sa intre dar au habar cam in ce zona si binenteles ca unii vor gresii,atunci ii prind sii tin cateva secunde in dreptul boxei pana nu se mai zbate si priveste calm,atunci i eliberez usor din mana si intra singuri,dupa cei ajutati o data de doua ori,cam doua zile ,vor baga la cap ,si unii ciar o singura data( sunt foarte inteligenti nu uitati asta)nu va imaginati ca necesita nu stiu cat timp.Bineinteles ca nu sant eu cel care a imblanzit,,scorpia” care exita in ei, dupa ce se instaleaza o liniste aparena la cateva zile vor trece la lucru cei care vor boxa altuia,ei bine cei care fac asta efectiv ii bat(cu palma peste cap, corp,la cei foarte agresivi le dau chiar sa simta) in boxa pe cate incearca so acapareze dar in prezenta proprirtarului dupa care il trag usor de cap afara din boxa sil eliberez,daca se intoarce repetam manevra dar de data aceasta mai agresiv,din experienta va spun ca se vor linistii.(vor crede ca proprietarul lea traso in freza).
P.S.- chiar si la gratar vor exista porumbei care nu se accepta.Personal recomand sa le dati alt partener( din alta pereche ce se refuza su orice altceva) se vor imperechia mult mai repede decat va asteptati.de ce?? Am avut o femela ce no puteam imperechia decat cu mascul albastru ,in anul 3 am reusit dupa mai multe insistente so imperechez cu unu de alta culoare ,cand a avut puiul 10-12-14 zile mia patasit masculul in favoarea altui albastru,acesta fiind chiat cu pereche.Uni au o personalitate foarte ,foarte ,dar poate ca asta ne atrage sa continuam an de an aceasta pasiune.Succes tuturor!
Eu unul nu-mi bat capul nici cu ocuparea boxelor, nici cu imperecherile, nici cu ocuparea boxelor a masculilor tineri, procedand in felul urmator:
Fiecare mascul batran are o boxa favorita, acolo unde femela va oua, mai acupa una-doua de rezerva unii mai lacomi daca sunt multe boxe la discretie, ca sa nu faca treaba asta, toate boxele libere sut inchise, cati masculi-atatea boxe (nu am blanita in fata boxelor, din zbor aterizeaza in boxa), asadar in timpul iernii dorm doar in boxa lasata deschisa de mine. Cand introduc masculii tineri, toate boxele inchise se deschid, iar cele ale masculilor batrani se inchid, acestia mutandu-i in compartimentul femelelor vaduve timp de 2 saptamani maxim, femelele toate (tinere-batrane-matca) fiind in compartimentul puilor din noiembrie. Masculii tineri normal ca incep sa-si ocupe cate o boxa din cele deschise, cand observ ca s-au asezat cu adevarat pe boxa, inchid restul boxelor ramase goale absolut toate si incep sa introduc cate 1-2-3 masculi batrani (mai prostuti la bataie) sau cei care stiu ca au doar o boxa peste cei tineri deschizandu-le boxele, acestia incep sa se adapteze atat tinerii cat si batranii cu ei, isi vad noii vecini, o bataie scurta dar nimic mai mult, fiind asezati pe boxe tineretul nu mai cedeaza asa usor boxele ( nu am altfel de odihnitori la compartimentul de zbor – fiecare pereche sta doar in boxa ei nicaieri altundeva). In maxim 3 zile introduc toti masculii batrani la boxele lor, aia mai “tari in cioc” stiind c-au avut 2-3 boxe incearca sa reocupe iarasi, dar sansele de reusita sunt undeva la 20% din toti, marea majoritatea dintre tineret nu cedeaza, daca vad ca unu-i capos intervin eu si cand bataia este in toi, prind masculul batran si-l scutur eu putin, apoi il bag peste tanar, zmotocit fiind de mine tanarul il dovedeste in mai putin de 1 minut si-l scoate afara, o data scos, tanarul prinde si mai mult curaj, iar batranul cedeaza sa mai intre in boxa respectiva ramanand doar in boxa lui.
Acum la introducerea femelelor procedez altfel, las deschisa usa la maxim dintre compartimente pui-lot de zbor, masculii avand deja boxe cheama doar acolo, femelele curajoase n-au unde sa se aseze si dupa cum le place merg la boxa respectivului direct peste el(ne avand blanita boxele cum am spus mai sus), femelele batrane vor merge la boxele ce le-au avut anii trecuti si se vor lua cu masculii respectivi (noi sau fostii, nu ma intereseaza), femelele timide se reintorc rand pe rand in compartimentul lor spre seara, ne avand unde sa doarma, a 2-a zi sunt si mai curajoase, s.a.m.d…asa nu risc sa gasesc femele cu capul mai mare decat al masculilor de la bataie si toata lumea-i fericita !
La matca este alta situatie, acolo in functie de cat de bataus este masculul, asa introduc rand pe rand femelele, cel mai prost intra primul :))…aplic pre-imperecherea cu cel putin o luna inainte de-ai lasa definitiv pe boxe, de obicei introduc cate 2 cupluri in acelasi timp, ma uit ca cei 4 sa nu fi avut in anul precedent nici o legatura, asa nu se isca nici o problema ca femela sa-l recunoasca pe cel vechi si sa-l refuze pe cel nou, in 2 zile(week-end) acopar cele 8-10 cupluri de matca la preimperechere – repet timp de o luna pt. ca doar in week-end pot fi langa ei, apoi sunt introduse cuiburile si lasati impreuna absolut toti fara nici o problema, nu tin mai mult de 10 cupluri desi am 15 boxe disponibile…nu am aceeasi matca an de an, in princiupiu 50% sunt aceeasi, dar parteneri diferiti, asa descopar care dintre ei transmite mai bine cu 1-2-3 masculi respectiv femele diferite…cautam mereu reproducatorul ideal (pana acum nu l-am gasit :P ).
P.S. Aici am blanita in fata boxei, masculii din matca tot timpul anului raman in compartimentul de matca.
Cam astea-s metodele mele si n-am avut probleme grave sau batai de cap aproape niciodata – daca-s fi langa ei zi de zi probabil timpul imperecherilor ar fi mult mai scurt.
masculii agrsivi (parerea mea..) ii puteti folosi la etape scurte,in tara si sunt usor de motivat. cred ca si femelele,dar nu am avut femele sa imi bata masculii(la vaduvie). Intr-un an am zburat la natural, si o femela tardiva fara pereche imi batea masculii experimentati…fiecare cum ii simte..
Sunt niste creaturi insuportabile.daca cresteam balauri ii puteam strunii mai usor.in nici un an nu m-am enervat in halul asta .problema e ca am nr de boxe aproape egal cu nr de perechi.am taiat la pana ,inchis ,flamanzit ,separat in alt compartiment si totul in van .cand introduc un retardat care vrea el neaparat tot randul de boxe imi distruge linistea ,rabdarea si tot ce e omenesc in mine.am fost la limitat limitelor sa curm cateva vieti.mai au termen o saptamana .daca nu fac ce vreau eu voi face primul tuci pe anul asta.spor la treaba
:)))))))))))))
Cristiii, ba Cristi. Petre pregateste tuciul ca am si eu material. Dupa 3 zile de post negru azi l-am dus inapoi pe yearlingul care luase boxa colegului. Statea cuminte in boxa lui. Am plecat cu inimioara stransa si cu urechea ciulita. Am apucat sa fac niste pasi, dar plecasem ca sa am de unde sa vin… pentru ca in cotet se auzeau deja harjaieli de gheare si remije indoite prin boxa. De data asta era mai mult sange pe invadator decat pe gazda dar asa slabit cum era si tot nu a putut celalalt sa-l bata. L-am scos eu (imi venea sa ii iau capul cu dintii). L-am pus in boxa lui si am iesit. Cand inchideam usa l-am vazut cu coada ochiului cum a facut rocada si a inceput iar sa-i dea omor celuilalt. L-am bagat iar la carantina. Daca si dupa 4 zile de foame tot il scoate pe ala din boxa il las acolo si pa. Conan the Destroyer, you win. Da-te-n ma-ta.
Am si eu vre-o doi care dupa ce si-au tinut boxa toata iarna, de vre-o saptamana si-au pierdut-o in favoarea unor tampiti care vor doua boxe. Nu-mi explic.
Sa se organizeze si batai intre masculi..pe pariuri, cum se organizeaza in Spania cred bataile cu cocosi.
Por.ro cred ca ai fi un candidat redutabil cu Rambo al tau
Porumbei ro cum faci u nu va renunta niciodata poti sa ii dai post negru 10 zile mai bine cind intra si se bate cu celalalt in dai jos din boxa si asa cel care ramine prinde incredere in el si cel care cade va renunta din propria experienta pot spune ca daca intra si incepe sa se bata si bagi mina si il ti de o aripa si il lasi pe celalalt si il ciugule un minut si il tragi de aripa jos nu se mai duce inapoi deoarece celalalt crede ca il poate bate multa bafta si nu il mai ghinui de pomana cind poti rezolva problema in 10 minute
Azi e o zi mare.prin multitudinea de cocosi se aflau si trei tardivi amarati,1 productie proprie ce emana rautate prin toti porii fiintei lui si 2 achizitionati de la un prieten(1 prost ca iepurele si 1 promitator).Deci dupa trei zile de chinuri in cazanele iadului eliberez acesti trei mieluseli in mijlocul lupilor.Proasta mea inspiratie m-a facut sa aleg boxele in mijlocul luptelor vesnice.Primul care iese (prostu)se baga sub niste cuibare si numai iese cu alte cuvinte varza.Dar ies si ceilalti doi iar eu cu injuratura in gat si cu nervii intinsi blana asteptam sa vad acelasi lucru.Insa surpriza baieteii astia doi au facut instructie cu tot ce s-a atins de propietatea lor sau au incercat sa arunce vreun tril la gagicile lor.Deci in concluzie caracterul conteaza si nu varsta adica cojones!
Ps Productia proprie il cheama ,,Venin,, si provine din doi porumbei prosti ca noaptea pe care ii bateau si mustele prin cusca deci cade varianta cu transmiterea caracterului.
Te astept la tuci Andrei dar vino cu materie prima ca eu m-am calmat
aleg cateva cupluri care mar interesa
de obicei numi ese
restu sau anperechet la liber
cateva zile am anjurat uni pur si sinplu cereau sa fie eliminati
ba frati
ba se anperecheaza cu unu din parinti
in fiecare an aceleasi probleme
Se vede treaba ca in fiecare an sunt probleme in aceasta perioada. Din ce am obs eu mult mai bn merge cu preimperechere mai ales de 2-3 ori inainte. Am avut cazuri cand in ziua imperecherii nu stateau impreuna dar apoi lasati la liber dupa 2-3 zile ii gaseam in pereche.