Impresii de la Expozitia Nationala a Frantei, Chambery Decembrie 2011

Chambery, locul unde istoria si modernitatea se imbina intr-un mod cat se poate de placut,s-a dovedit a fi si in 2011,ca si cu alte prilejuri,o gazda perfecta pentru intalnirea anuala a columbofililor francezi in cadrul expozitiei nationale desfasurate sub patronajul Societe Nationale de Colombiculture, si poate ca nu intamplator,tot aici,a fost celebrat in 2003 centenarul S.N.C.Dispunand de conditii organizatorice dintre cele mai bune,Complexul expozitional a gazduit in cadrul a 3 pavilioane, insumand o suprafata de aproximativ 8000 mp, competitia anuala a crescatorilor francezi de rase de porumbei de agrement.

Pentru a reda,chiar si intr-o mica masura, cadrul general in care s-a desfasurat acest eveniment si asteptarile organizatorilor am sa reproduc o idee impartasita tuturor participantilor de dl.Anthime Leroy,presedintele SNC care afirma in cuvantul sau de intampinare,printre altele,urmatoarele :
« Intr-o lume despre care se spune ca e tot mai dominata de interese si individualism,este minunat si reconfortant ca cluburile si asociatiile noastre demonstreaza un alt concept despre societate si ca interesul general are inca un loc al sau si o valoare exemplara ».

In aceste conditii a fost o onoare si o deosebita placere pentru noi de a reprezenta Romania,in calitate de membrii ai corpului de arbitri care au oficiat la acest eveniment important al columbofilei franceze si nu numai.

In date oarecum tehnice vorbim despre un numar de aproximativ 7600 de exponate din 198 rase cu peste 1100 de varietati ,provenind de la un numar total de 466 crescatori pentru arbitrarea carora au fost solicitati un numar total de 91 arbitrii din care un numar de 32 au venit acolo din afara Frantei,respectiv din Elvetia, Italia,Romania,Ungaria, Belgia, Spania,Olanda si Germania,aceasta prezenta fiind motivata,precum spunea si dl.Bernard Couden,presedintele Asociatiei arbitrilor columbofili din Franta,de dorinta gazdelor ca o astfel de ampla manifestare sa beneficieze de conditii exemplare care sa-i asigure o reusita deplina.

Am fost pe deplin multumiti de modul in care ni s-a adus la cunostinta rasele pe care trebuie sa le arbitram, acestea fiindu-ne comunicate cu 2 saptamani inainte, avand astfel posibilitatea sa ne procuram si insusim standardele oficiale in baza carora vom arbitra. Ca arbitrii, ne-am straduit sa facem un arbitraj cat mai obiectiv, completand fisele in limba franceza,ceea ce a fost o surpriza placuta ata pentru organizatori cat, mai ales, pentru expozanti.

Pentru oricare impatimit al porumbeilor,indiferent de rasa din care provin,participarea la un asemenea eveniment reprezinta,fara indoiala,o experienta imbogatitoare din toate punctele de vedere.Exigentele organizatorice ale unei astfel de manifestari pot fi oricand modele pentru evenimente similare care se pot organiza si in Romania,iar noi,din punctul acesta de vedere, mai avem inca multe de invatat.

Ar trebui ,de pilda,sa invatam a sti a ne pretui si promova in mod corespunzator rasele autohtone,tot asa de bine cum altii stiu s-o faca in cazul lor.E bine de stiut ca in paralel cu competitia nationala ,in Franta se organizeaza tot soiul de alte competitii regionale si interregionale pentru rasele frantuzesti,tocmai in scopul promovarii si cresterii interesului in jurul lor.E adevarat ca paleta de rase originare din Franta si cele romanesti e destul de diferita dar asta nu poate fi decat un motiv in plus sa ne apreciem asa cum se cuvine propriile rase,avand in vedere calitatile specifice raselor romanesti.

Ca si tendinta generala in evolutia raselor e de remarcat deopotriva preocuparea pentru conservarea raselor cu vechime de sute de ani,asa cum e cazul cu rasele de origine orientala,cu aceea de promovare a unor varietati noi de desen ori culoare in cadrul raselor existente, dovada fiind numeroasele exemplare expuse la categoria « AOC » ori de creare de rase noi. Mai putin in cazul raselor de zburatori/jucatori,participarea la astfel de evenimente pentru crescatorii de rase de porumbei de forma,structura sau culoare e foarte importanta avand in vedere tendintele permanente de modificare ale caracterelor acestor tipuri de rase.

Despre porumbeii de rasa romaneasca prezentati la Chambery nu putem spune foarte multe avand in vedere ca prezenta lor n-a fost una foarte consistenta.Au fost cateva exemplare de Zburator gat-golas si un mic lot de jucatori timisoreni precum si cateva exemplare de dungati(gagii) si negrii turci.Ceva mai consistent numeric,ca si valoric,a fost lotul de jucatori bimotati de Ardeal apartinand lui Christian Binois,secretarul SNC.Ca si concluzie in legatura cu rasele romanesti prezente in Franta putem spune ca interesul pentru ele e cert,din pacate nu intotdeauna si calitatea pasarilor provenind din Romania se ridica la o buna calitate raportata la cerintele standardului fiecarei rase in parte.

Deopotriva, am ramas placut impresionati de rasele orientale, in special de exemplarele din rasa Beyrouth si Libanon, prima dintre ele fiind si o rasa cu aptitudini sportive, facand parte din grupa porumbeilor « plonjori ». Un alt stand care ne-a impresionat a fost cel al raselor Iberice, care a reusit sa prezinte un numar considerabil de rase, cu exemplare de foarte buna calitate.

Expozitia nationala de la Chambery a reprezentat un bun exemplu de organizare a unui asemenea gen de eveniment si-am inteles si in ce rezida acesta forta si capacitate organizatorica exemplara :este vorba de existenta cluburilor de rasa.In Franta exista la momentul actual in jur de 50 de cluburi de rasa,din care o parte sunt cluburi multi-rase.Toate aceste cluburi de rasa au avut standuri proprii in cadrul expozitiei nationale fapt care permite oricarui pasionat,incepator sau mai putin,sa stie in mod precis cui trebuie sa i se adreseze in functie de rasa de porumbei preferata.Tot existenta acestor puternice cluburi de rasa permite si o reprezentare cu adevarat nationala la un asemenea eveniment,dovada ca au participat crescatori reprezentand aproape toate departamentele Frantei.

In concluzie,putem spune ca Chambery 2011 a fost pentru noi o experienta deopotriva placuta si instructiva,motiv pentru care se cuvine sa multumim de invitatie colegilor nostri francezi,indeosebi lui Philippe Hudry,presedintele comitetului de organizare si lui Christian Binois,secretarul SNC,precum si pentru solicitudinea si amabilitatea cu care am fost inconjurati in scurta noastra vizita in orasul de la poalele Alpilor.

Decembrie 2011
Adrian Nistor & Vlad Hadarau

25 comentarii la “Impresii de la Expozitia Nationala a Frantei, Chambery Decembrie 2011”

 1. CE ARIPI ARE PORUMBELUL ALA !!!
  CE CULORI PAI POATE DA MAMA NATURA !!!!
  CE SA MAI ZIK E SUPERG ACEL PORUMBEL CU ARIPILE SALE !!!

 2. Este remarcabila invitatia facuta pentru conationalii nostri pentru a arbitra, alturi de reprezentanti ai unor tari de inalta traditie columbofila. Felicitari sincere pentru acesti oameni a caror prezenta la un eveniment cu o asemenea amvergura a fost ca o recunoastere a meritelor la nivel international. Deasemenea ma bucur pentru experienta si competentele suplimentare dobandite cu aceasta ocazie de catre specialistii nostri in domeniu.

 3. frumos articol felicitari , daca sar pune si in practica la noi ar fi bine

 4. Eternul “blestem” al romanilor – sa fie apreciati de straini si huliti de conationali . . .
  In rest, subscriu la ce a spus Ionel – pozitia 4, cu felicitarile de rigoare pentru invitatii nostri!

 5. Dans l`espoir qu`on va voir bien tot
  un club de rase roumain,recevez,Messieurs,
  mes sinceres felicitations.

 6. salutare
  foarte frumos comentariul si succes in continuare domnului Nistor si domnului Hadarau in cea ce ma priveste vreau sa fac o mica critica la ce am vazut in legatura cu rasa zburator orbetean romanesc acel asa zis orbetean ar trebui sa candideze dupa parerea nea la gutanul expozitiei(foto nr.14) in rest organizare ca la carte,mult succes celor care au expus porumbei

 7. Buna!

  D-le Bartalis, in primul rand va multumim pentru cuvintele de incurajare de la inceput.
  In al doilea rand, nu stiu de unde ati dedus ca in poza nr. 14 ar fi un orbetean. Bineinteles ca, atribuirea vreunei poze la o anumita rasa este strict pe riscul celui care o face.
  Acum pot sa va aduc la cunostinta ca in poza nr.14, din cate imi aduc eu aminte,nu este un orbetean ci este un roller de Escampadisa sau dupa remarcile din urmatorul link http://myworld.com.sapo.pt/escampar_page.html un porumbel de Escampadisa.
  Numai bine si nu ezitati sa puneti intrebari sau sa va documentati mai bine inainte de a face unele afirmatii.

 8. Foarte interesant,atat d frumoase pozele,pacat k au fost putine!Cu siguranta mai erau multe d vazut!Sper sa mai arbitrati si la alte expozitii si sa ne oferiti spre vizualizare poze tot asa de interesante!!!!

 9. Buna ziua tuturor!U n articol f bine scris si care reflecta o expozitie ce poate fi considerata de romani un vis frumos inca multi ani de aici in colo!!!Va multumim domnilor,acest articol ne prezinta o manifestare de inalta tinuta in domeniul columbofiliei de agrement-ornament si sincere felicitari pt participare,cei ce au participat la expozitiile noastre va pot aprecia f usor calitatile de arbitraj!!!Sanatate!

 10. Diferenta intre ceea ce pot altii sa faca la un nivel impresionant si noi romanii nu prea reusim, vine in primul rand din atitudinea pe care o avem fata de pasiunea comuna pentru porumbei.Din pacate,iar asta e o situatie care dureaza parca dintotdeauna,la noi “vedetele” unor astfel de evenimente nu sunt ,asa cum firesc ar fi sa fie,porumbeii ci crescatorii de porumbei.Iar simpla apartenenta,printr-o organizatie nationala,la Asociatia Europeana nu avea cum rezolva problemele de fond ale cresterii porumbeilor din Romania.Ba mai mult decat atat,lucrul acesta scoate in evidenta prin inevitabilele comparatii,marile lacune pe care activitatea asta le are la noi.Avem inca o organizare de tip colectivist,cam fara identitate si in mod evident fara forta,avem niste rase de porumbei interesante dar prost gestionate si n-avem suficienti arbitrii columbofili care sa contribuie la ridicarea standardelor de calitate in domeniul asta.Si nu-i avem pe arbitrii astia fiindca la noi marea majoritate a crescatorilor de porumbei au credinta ca singura rasa de porumbei care conteaza e aia pe care o cresc ei.Si-o dovedesc din plin ca e la fel de singura la care se pricep,daca reusesc macar asta.Ori la o expozitie de nivel national nu mergi sa-ti arbitrezi proprii porumbei,trebuie sa cunosti macar alte cateva rase,cel putin din grupa porumbeilor in care se incadreaza rasa pe care o cresti tu.Asta ca si conditie minima si necesara pentru a nu te face de ras ori de a-ti bate joc de efortul altor crescatori.
  Pe de alta parte ,reusita unei expozitii este data de calitatea exponatelor,calitate care la noi este lasata exclusiv in sarcina crescatorilor,care in aproape toate cazurile au o activitate haotica in domeniul asta.In mod normal,conservarea,ameliorarea sau refacerea unor rase cunoscute sau crearea altora noi,nu are cine stie ce sanse de reusita atunci cand se lucreaza fie individual fie prost organizat.Degeaba avem rase cu un potential deosebit daca nu reusim a le promova pe masura.Tot degeaba este socotita Romania tara porumbeilor de zbor daca in cadrul expozitiilor loturile de astfel de porumbei sunt tratate cu indiferenta ca sa nu spun chiar nepasare.Prin comparatie, Franta,care alaturi de Italia este socotita patria raselor grele ,ajunge sa expuna zeci sau chiar sute de exemplare dintr-o singura astfel de rasa in timp ce la noi abia se strang in total 500-600 de exempare de rase romanesti pentru ca restul,pana la aproximativ 1000 sunt rase straine.
  In general in domeniul cresterii porumbeilor a existat dintotdeauna preocuparea pentru diversitate,dovada ca si exista atat de multe rase cunoscute.Ori asta inseamna varietati noi,inclusiv in ceea ce priveste desenul ori culoarea,in cadrul unor rase existente sau chiar crearea de rase noi.Un fapt evident constatat din plin la recenta expozitie nationala a Frantei.La noi exista niste porumbei care ar putea indeplini statutul de rasa de sine statatoare dar pe care nu-i revendica nimeni.Ba mai mult decat atat,unii dintre acesti porumbei sunt si prezentati prin expozitii desi nimeni,niciodata,nu le-a intocmit un standard oficial recunoscut de vreo organizatie nationala.Ca sa nu mai spun ca obtinerea unor varietati noi de culoare in cadrul acelor rase unde acest lucru e posibil,este tratat de catre unii,pretinsi si cunoscatori,drept “corcire”.
  Inca un lucru care face diferenta intre noi si alte tari cu reusite mai mari in domeniul columbofil este ca in Romania n-a existat niciodata si nu exista nici astazi o lista cu rase straine recunoscute,ca sa nu spun omologate,drept pentru care fiecare crescator de rase straine din Romania,cu exceptia celor care s-au integrat in cluburi specializate din afara tarii,creste astfel de rase dupa oricare standard vrea el,asta in situatia fericita in care il cunoaste.

 11. Ptr. O.Ionut,

  In imaginile la care faci trimitere este vorba despre niste exemplare de porumbei de Beirut,rasa orientala cu ceva vechime documentata.Este recunoscuta pentru forma capului,fanonul(barbita) si desenul specifice.Se aseamana foarte mult cu rasa turceasca de Adana,probabil au origine comuna.Sunt recunoscuti ca si porumbei plonjori (“diving pigeons”) desi uneori porumbelului de Beirut i se mai spune si “Voiajorul” de Beirut,posibil datorita aspectului general ori poate o fi avut vreodata si calitati de postas.Dealtfel in istoria voiajorilor belgieni este mentionat alaturi de Mesagerul persan(din care s-a format si Anglia si celebrul porumbel Carrier) si cel african(ale carui urme le regasim astazi in pescarusii africani si tunisieni) .
  In Romania ma indoiesc ca detine cineva astfel de porumbei.

 12. @ adrian nistor
  @ O Ionut
  http:adpoo.blogspot.com/2009/02/le-beyrouth.html

  In Franta au standard de porumbel de forma, nu stiu
  daca asta le va face bine.
  Expresia de “Voyageurs de Beyrouth” este cam trasa
  de par.Pentru zborul in jurul casei au orientare mai
  buna decat alti plonjori dar de la 50 km nu mai vin.

 13. Nu pot decat sa fiu foarte bucuros pentru ca inca mai exista oameni ca domnii Nistor Adrian si Hadarau Vlad , care fac cinste neamului romanesc prin tot ceea ce fac pentru noi cei multi! Pe aceasta cale le multumesc pentru toate eforturile depuse de dinsii pentru a ne ajuta in omologarea unei rase romanesti pentru care “crescatorii” nu depun nici un efort si anume Voiajorul Romanesc de Frumusete, o rasa de porumbei destul de titrata si cu un istoric de cca 30 de ani.
  Va multumesc domnilor ca existati! Fara dumneavoastra cred ca multe din rasele romanesti deja omologate ar fi ramas in anonimat!

 14. caut si eu un ceas de porumbei electronic cine ma poate ajuta

 15. eu sunt in franta ma puteti contacta la nr de tel 0033751583034Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *