Hello,

Revin cu un subiect la care nu am gasit raspuns; daca s-a mai discutat, imi cer scuze, eu nu am gasit unde. E vorba de incalzirea (macar partiala) iarna a cotetului/hulubariei. De regula nu fac asta (sa-l incalzesc artificial, ci doar il protejez de vant/intemperii), dar anul trecut am avut 3 surprize, dintre care 2 porumbite moarte gasite pe jos inghetate bocna, e drept ca una era cam in etate, dar era mandria cotetului meu, cea mai batrana, “mama” tuturor, o zburatoare de altitudine cum n-am mai prasit de atunci.

In fine.
Ieri discutam cu niste prieteni, din care tipa e medic veterinar si are cabinet si o multime de animale acasa, si mi-a zis ca ei incalzesc iarna padocul cainilor cu lampi UV. Asa ca mi-a dat o idee – de ce n-as putea face si eu la fel la porumbei??? :)
Cum o vad eu:
– Am nevoie de acces la o priza – facil. = 0 ron
– Am nevoie de 3-4-5 becuri UV (pana in 50ron/buc http://iluminat-special.ro/index.php?cat=c22_Incalzire.html) + duliile si cablul aferent ~ 5×50=250ron
– Am nevoie de o priza programabila ca sa nu arda alea ca nebunele, sa o pot programa noaptea eventual cate 10 minute odata la 2 ore. = 51 ron (http://shopu.allshops.ro/produs/7137469/Priza+programabila+digitala+01.html)
Cost probabail total ~300ron. Intretinere – ZERO.

Avantaje (care le vad eu):
– zero intretinere, zero bataie de cap ulterioara, n-o mai strangi, etc. vara o scot din priza si gata.
– incalzeste cat si cand vreau eu. => consuma pe masura.
– nu incalzeste aerul, deci nu sunt pierderi, incalzeste direct vietatea (porumbelul)

Dezavantaje (ce vad eu):
– e bataie mare de cap cu amplasarea lor corecta, ca porumbeii nu-s caini sa stea pe jos…
– riscul e mare sa fie prea aproape de bec si sa sufere de “arsuri solare” si “insolatii” – cred…
– culoarea rosie….?

Amu, de asta v-am scris, sa va cer parerea. A mai facut, din ce stiti voi, cineva asa ceva? Daca da, cu ce rezultate? Ceva probleme? Riscuri? Consecinte?

Nu va sfiiti sa va dati cu presupusul, ca daca merita, ma apuc de comandat si pus “instalatia de craciun”, ca acusica da frigul!

Salutari!

Andrei_O / Buftea