Incalzire de iarna – lampi UV

Hello,

Revin cu un subiect la care nu am gasit raspuns; daca s-a mai discutat, imi cer scuze, eu nu am gasit unde. E vorba de incalzirea (macar partiala) iarna a cotetului/hulubariei. De regula nu fac asta (sa-l incalzesc artificial, ci doar il protejez de vant/intemperii), dar anul trecut am avut 3 surprize, dintre care 2 porumbite moarte gasite pe jos inghetate bocna, e drept ca una era cam in etate, dar era mandria cotetului meu, cea mai batrana, “mama” tuturor, o zburatoare de altitudine cum n-am mai prasit de atunci.

In fine.
Ieri discutam cu niste prieteni, din care tipa e medic veterinar si are cabinet si o multime de animale acasa, si mi-a zis ca ei incalzesc iarna padocul cainilor cu lampi UV. Asa ca mi-a dat o idee – de ce n-as putea face si eu la fel la porumbei??? :)
Cum o vad eu:
– Am nevoie de acces la o priza – facil. = 0 ron
– Am nevoie de 3-4-5 becuri UV (pana in 50ron/buc http://iluminat-special.ro/index.php?cat=c22_Incalzire.html) + duliile si cablul aferent ~ 5×50=250ron
– Am nevoie de o priza programabila ca sa nu arda alea ca nebunele, sa o pot programa noaptea eventual cate 10 minute odata la 2 ore. = 51 ron (http://shopu.allshops.ro/produs/7137469/Priza+programabila+digitala+01.html)
Cost probabail total ~300ron. Intretinere – ZERO.

Avantaje (care le vad eu):
– zero intretinere, zero bataie de cap ulterioara, n-o mai strangi, etc. vara o scot din priza si gata.
– incalzeste cat si cand vreau eu. => consuma pe masura.
– nu incalzeste aerul, deci nu sunt pierderi, incalzeste direct vietatea (porumbelul)

Dezavantaje (ce vad eu):
– e bataie mare de cap cu amplasarea lor corecta, ca porumbeii nu-s caini sa stea pe jos…
– riscul e mare sa fie prea aproape de bec si sa sufere de “arsuri solare” si “insolatii” – cred…
– culoarea rosie….?

Amu, de asta v-am scris, sa va cer parerea. A mai facut, din ce stiti voi, cineva asa ceva? Daca da, cu ce rezultate? Ceva probleme? Riscuri? Consecinte?

Nu va sfiiti sa va dati cu presupusul, ca daca merita, ma apuc de comandat si pus “instalatia de craciun”, ca acusica da frigul!

Salutari!

Andrei_O / Buftea

23 comentarii la “Incalzire de iarna – lampi UV”

  1. Lampa UV nu incalzeste adapostul ci subiectul.
    Ea se foloseste la puii de gaina spre exemplu, in puiernite, iar lampa (becul p-zis) este pozitionata sub o eleveuza (palnie) imitand astfel o closca.
    Aceeasi lampa se foloseste uneori si in fermele de porci unde purceii merg fix sub lampa pt. a dormi la caldura.
    Doamna in speta incalzeste cotetele cainilor pt. ca probabil are caini de talie mica (maxim medie) sau caini de talie mare dar cu par foarte scurt. Un cotet de caine nu se poate compara ca si dimensiune cu unul de porumbei.
    Pusa in cotetul tau, lampa UV iti va incalzi 2-3 porumbei (aia care vor dormi langa ea) si cam atat.

  2. Stai ca uitai in primul mesaj:

    Nici-o pasare de talia unui porumbel (nu mai vorbesc de cele si mai mari) nu moare de ger intr-o tara ca Romania atata vreme cat este hranita in mod corespunzator deci isi poate asigura pe timp de noapte caldura necesara corpului pt. supravietuire.
    Pasarile care au murit au facut-o din alta cauza. Gerul doar a grabit moartea.

  3. Nu stiu de ce sa te complici. Pana la urma porumbeii rezista pana la -40 de grade ceea ce in Romania nu stiu daca e posibil. Ei sunt adaptati la aceste conditii, dar noi oamenii vrem neaparat sa intervenm in natura si asa stricam echilibrul…tu faci cum vrei dar sfatul meu e sa ii lasi asa.

  4. Parerea mea ii ca te complici , plus ca, cocolosesti porumbeii. Ai nevoie doar de un ambient uscat pentru ei si hrana corespunzatoare. Daca nu mor porumbeii lui Andrei( porumbei.ro) si poti sa te uiti in ce conditii spartane ii tine , nu vad rostul lampilor. Cei sanatosi nu au probleme cu frigul. Probleme au batranii(peste 10-12 ani) si cei bolnavi. Cu ajutorul frigului (printre altele) poti sa-ti faci selectie intre cei cu probleme de vitalitate.

  5. Citez din ce a scris un renumit doctor….Pentru cresterea imunitati trebuie sa revenim la ciclului natural al porumbeilor…Respectind cilul de inperechere,reproducere,crestere cit mai natural si in plus folosind produse pentru cresterea imunitatii…..

  6. din ceea ce stim cu totii porumbeii nu prea sufere de frig, singurul lor daunator este in special umezeala. Asa ca daca stam si analizam corect ar trebui sa avem un adapost uscat si ferit de umezeala iar daca porumbeii sunt sanatosi si hraniti corespunzator, vitaminizati exact cum a spus si colegul mai sus n-ar trebui sa mai avem niciun cost suplimentar.
    in cazul care l-ai precizat cu femelele moarte cred ca aia avut ceva probleme de sanatate.
    va doresc sarbatori fericite si rabdare de fier pana la sosirea primaverii cand ne vom putea bucura impreuna cu inaripatii nostrii de reusitele plor pe plan ”AVIATIC”.

  7. Subscriu la ce a zis Corbu. Ce fel de porumbei cresti? Voiajori sau alte rase?
    Porumbeii nu sunt afectati de ger. Fratii Janssen chiar povestesc intr-un articol despre cum ei prefera sa tina porumbeii in ger pe timpul iernii. Daca porumbelul sufera de vreo boala…este posibil sa fie afectat de ger.

  8. La -20 de grade le puneam apa si faceau baie fara nici o problema,parca ma lua frigul pe mine cand ii vedeam.Porumbeii sanatosi nu prea simt frigul.

  9. Voi complicati prea mult columbofilia, încălzire UV, ventilatoare si alte chestii. Delbar spunea: “țineți totul simplu” asta ar trebui sa facă toți , eu iarna nu acopăr plasa porumbarului chiar daca ninge înăuntru ,scot zăpadă cu târna .Porumbeii sunt ok atâta timp cat ii hrănesti corespunzator…baftă!

  10. Andrei_O sincer nu ai ce face cu banii ..te complici aiurea … lasa-i natural ei nu au probleme nu mai complica lucrurile, la mine e diferenta de 1.5 -2 grade celsius interior/exterior, nici apa nu o incalzesc si nu au nicio problema, cel mai bun medicament pt respiratorii este oxigenul si aerul rece.
    Bine a zis Marius la vara sa le bagi si un AC de 12000 de BTU :))

  11. Despre imunitatea si rezistenta lui naturala ce sa mai spunem daca le punem si soba? Poate dezvoltam un alt fel de virus si atunci ce facem? Este stiut ca gerul omoara microbii. Gugustucul cum rezista? Porumbelul batran care a murit poate avea ceva si combinat cu vreo infectie a murit.Celalalt la fel.Daca ar fi murit de ger mureau toti.

  12. sa moara porumbelul de frig?nu am vazut pana acum asa ceva.cat despre incalzire cred ca te legi la cap fara sa te doara,baga-le incalzire si ai sa vezi ce de boli ai sa aduni in crescatorie,in 2-3 ani nu ai sa mai stii ce medicamente sa le dai si pentru ce boala.mult succes.

  13. Deschide trapa, lasa-i sa iasa, si in nici 5 minute o sa apara “incalzitorul”. cand se intorc, or sa scoata abur pe cioc de incalziti ce sunt…
    Glumeam.. gandestete cum sa faci sa fie apa dezghetata, ca o sa moara ma iute de sete decat de frig…

  14. :)

    Cred ca aveti dreptate si m-am entuziasmat inutil.

    Dar na, mai bine sa intrebi inainte de a face o tampenie.
    Cateodata am tendinta de a exagera in anumite privinte, din exces de zel sau entuziasm, sau in cazul de fata din drag fata de inaripati.
    Ca-n povestea copilului care a iubit pisicul pana l-a sufocat.
    :)

    Thankx !

  15. La mine iarna ajung si -25 grade si inca de frig nu a murit niciunul

  16. Subscriu majoritatii, nu-i cocolositi, cat mai natural si la primavara o sa vedeti vitalitatea supravietuitorilor. Iarna este aliatul crescatorilor.
    Ce stralucire au prin februarie ochii si penajul porumbeilor si cum freamata voliera in zilele insorite … nu conteaza ca-s minus 10, doar soare sa fie :))

  17. Natural ar fi sa aleaga porumbeii locurile de dormit pe timp de iarna deci crescatoriile in mod sigur nu le aleg ei ci crescatorii.Să nu uitam ca în libertate porumbeii migrează iarna spre zone mai calde.În zonele geroase mulți aleg calea orașelor,podurile blocurilor,de regulă locuri încălzite,nu cred ca o să vedem la – 20 de grade un porumbel în vârf de munte dormind pe o cracă de copac.Animalele arctice au în dotare grăsimi corporale,fulgi,păr și uleiuri speciale care le protejează de ger,la porumbeii nostrii nu am văzut așa ceva.Cine locuiește în zone cu ger ar trebui să protejeze porumbeii măcar printr-o crescătorie cât de cât izolată,porumbeii fiind ei insusi sursă de căldură,puterea stolului se vede și în această situație.
    Soluția cu lămpile nu o va eficienta,pe bază de curent ar fi mai ok instalație electrică la nivel de podea,ceva de genul păturilor încălzite folosite de om,au consumuri de câteva sute de w.

  18. Pentru adaposturile in care soarele nu prea ajunge ce e de facut?Exista cumva becuri care sa imite razele solare sau e o tampenie?

  19. Pentru cei care se pricep la columbofilie, e bun.. Cei care scot pui precoci, e super…







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *