Am citit mai demult pe undeva o chestie tare interesanta. Un crescator a avut un porumbel campion care nu a reprodus nimic bun. Toti puii se pierdeau. A bagat in matca 2 pui din el iar nepotii au castigat mai multe locuri de 1 pe lansare.
Intrebarea e: cine ar putea gandi asa? “Am pierdut toti puii din asta… inseamna ca e de bine! Hai sa bag la matca niste pui din el”.
porumbei.ro
Se zice ca nepotii din originali,campioni etc pot face treaba buna dak nici ei atunci schimbi materialul.parerea mea ramane un subiect tabu
Tocmai asta e regula de baza a columbofiliei……………..ca NU EXISTA NICIO REGULA care sa fie general valabila……….
Daca este un porumbel cu rezultate buna sau palmares sigur trebe incercat mai multe modalitati . Sa i se schimbe perechea daca nu a reprodus bine sau scos nepoti din el , ceva trebe facut pt ca ,, sângele apă nu se face ”
asta am patit si eu,nu i-am bagat la matca ci ii tineam ca doici si mi-au dat doi pui care mi-a umilit cotetul
Stia de linia lui,stia ca stramosii lui au comfirmat si a incercat.Unii mai baga porumei la matca pt sange.Vorba lui D.nul Carmazan”Daca are sange bun,treb sa reproduca ceva viabil in cele din urma”
Asta demonstreaza inca odata ca ar trebui sa ne bucuram mai mult de porumbei si mai putin sa ne intereseze achizitii scumpe, planuri de zbor, elixiruri, etc.
Decat super crack-i de pe pipa, am ajuns sa imi doresc super craci de la aproapele meu. Prietenii stiu de ce.
nu există campion să nu reproducă bine , doar dacă a fost campion prin furăciune , mulțumesc…
asa este la jucatori,din 2 porumbei care joaca iti poate da unul care nu joaca,iar daca reproduci din cel care nu joaca marea majoritate din pui vor juca(asta daca acel pui va fi imperecheat cu o femela care joaca sau care este din parinti care joaca)
Eu cred ca este posibil ca un porumbel bun sa nu dea nici unul bun…si invers unul rau care intirzie chiar si intorcindu-se pe-te un an sa dea ccampioni.
Pt alexandru: Stiu porumbel cu as maraton facut pe bune care nu a dat nici un pui capabil sa faca vreo etapa de fond. In acelasi timp am avut 2 porumbei: o femela zburata 500 km fara clasare si un mascul zburat 500+650 fara nici o clasare, parintii si bunicii lor la fel fara rezultate, si imperecheati au dat un mascul care a clasat un fond si 2 maratoane la 1 an. si exemple ar ma fi. Deci mai analizeaza.
Este foarte simplu daca ne gandim la segregarea caracterelor genetice in cea de-a doua generatie, inseamna ca de fapt campionul in cauza a fost un hibrid iar nepotii reproduc parintii campionului. In mod logic nepotii nu sunt toti foarte buni, ci doar o parte din ei ce au genele mai valoroase.
Daca vrei porumbei campioni trebuie sa cumperi parintii campionului.
O zi buna tuturor.
Daca un porumbel campion nu mai are frati si surori care sa “scoata si ei capu”,desi a avut destui frati,atunci nici el nu va reproduce nimic bun
Probabilitatea cea mai mare este:din doi super Campioni sa reproduci campioni,dar din doi de clasa mijlocie sa nu reproduci nici macar de mijloc!
com 3 nu imi apartine
Iar com 2 are dreptate in mare masura are dreptate, cu mici exceptii… din bun mai faci bun, din mai putin bunsunt exceptii cand poti obtine ceva bun, rar dar s-a intamplat in schimb nu a mai dat niciodata ceva bun.
Buna, dragilor!
Am mai folosit candva, aici pe site, una din legile lui Murphy:
”Legea entropiei:
Daca pui o lingura de vin intr-un butoi cu apa de canal, obtii un butoi cu apa de canal.
Daca pui o lingura de apa de canal intr-un butoi de vin, vei obtine apa de canal.”
… legi care, dupa mine, merita putin studiate, continand multe adevaruri de viata :
http://www.link.ro/murphy/default.htm
Eu prefer sa raman un optimist si nu pot sa ma impac cu regula enuntata de Roman Claudiu la com.2 … ar fi prea deprimant ca totul sa n-aiba nici un sens… :(
Din fericire, desi nu pare, toate se intampla pornind de la o cauza, evoluand spre un efect, pe baza unor reguli. Pe unele le-am descoperit si inteles pe altele inca le cautam…
Revenind la pasarile noastre, trebuie sa spunem (acum eu va spun cat stiu eu si cat am inteles pana la momentul asta, poate altcineva stie mai mult sau mai exact… sau eu peste cativa ani voi stii mai mult sau mai exact…) – ca un porumbel ”campion” poate aparea pe cai diferite. Poate fi posesorul unei combinatii fericite de gene rezultate norocos din genele unor parinti care nu rupeau gura targului …sau… poate fi posesorul unei combinatii valoroase de gene care apartine unei intregi familii, costruite metodic de un crescator priceput. Aici apare legatura cu legea lui Murphy : in primul caz, crezi ca ai vin dar ai apa de canal si aia vei avea in continuare… in al doilea caz ai vin si daca esti istet vei obtine tot vin, dar daca imperechezi cu “sange” gresit (apa de canal) vei obtine tot apa de canal…
Totul este lasat la voia intamplarii, norocului dar si talentului si stramosilor..
Din ce am mai auzit de obicei nepoti pot fii super zburatori din doi campioni nu fii
Un adevarat campion ce isi obtine titlul pe bune fara ajutor din exterior ramine un campion si va reproduce campioni ,ceilalti ce obtin titluri doar de palmares si pentru a ridica cota crescatoriei(titluri obtinute prin diverse metode mai putin ortodoxe) reproduc doar sperante.Publicitatea face bine dar pana intr-un anumit loc,nu dusa la extrem.
Ar fi foarte simplu sa combinam 2 campioni si sa ne asteptam sa umplem cotetul de campioni. Sansa sa avem un pui dintre toti care sa devina campion este mult mai mare decat sa scoti pui din pedigrie si sa nu ai nici o satisfactie.
Tocmai de aceea acest sport are atatea necunoscute si care nu vor fii elucidate niciodata fiindca sunt exemple si pro si contra.
Daca parintii au fost campioni “PE BUNE” atunci nu ne ramane sa incercam toate variantele, si vor iesi si descendenti, fii sau nepoti si chiar stranepoti valorosi, totul este sa avem rabdare. Poate am avut cu totii o pereche de reproducatori care ne-a dat un descendent valoros si poate dupa ce acel porumbel a fost de top am incercat sa imperechem iar pe parintii lui sa mai scoatem ceva bun, dar nu a mai scos nimic de talia celui campion. Oare de ce?
Parerea mea personala este sa reproducem numai din porumbei care au zburat si clasat PE BUNE iar cu putina rabdare poate avem fii sau nepoti care s-au aclimatizat mai bine si ne ofera mari bucurii, dar cu rabdare si sa recunoastem si putin noroc. Oricum exista o vorba a unui mare columbofil,,STRAMOSII SII PARINTII NU II LASA, II CHEAMA ACASA” daca acestia au fost valorosi
com 12 – perfect adevarat , A m trecut si eu prin acest gen de problema . nu exista rezolvare stiintifica si exacta , 50 % este hazard si 50 % este intuitie . Cuosc crescatori care in 2 ani au devenit campioni , si culmea se mentin , adevarul este ca sunt f putini , si crescatori care activeaza de 50 de ani si nu au reusit nici macar norme cit de cit nationale . Concluzie : trb sa te intilnesti cu norocul + trb sa ai inclinatie . parerea mea .
Trebuie sa iubesti cu adevarat pasarile-atunci te dedici automat si munca depusa te rasplateste cu rezulrate…