Plus: http://nrw.nabu.de/tiereundpflanzen/wanderfalke/jahresbericht/12092.html
V-am trimis acest articol ca dovada cat de intens intervine omul in natura, protejand aceasta pasare cu toate posibilitatile , facand adaposturi in turnuri de biserica , pe hornuri industriale , sub poduri de la autostrazi etc etc . Si totul controlat cu camere video , paza cuiburilor si inelarea puilor . Si noi porumbarii ne miram ca nu mai putem zbura porumbeii in conditii normale …
Poate aveti posibilitatea sa traduceti acest articol !
Va multumesc ,
Dieter

— Completare Andrei K. – 7 Noiembrie 2010

Buna ,

precum am promis , am reusit sa obtin rezultatele acelui studiu de care am pomenit intr-un post anterior. Este un studiu facut la cererea unor columbofili din Germania – tot datorita discutiilor pe tema : porumbei – pasari de prada in acest caz fiind vorba de relatia porumbei – Soim calator .

Studiul se intinde pe o perioada de 11 ani , adunindu-se pt. acesta probele ( resturi de mincare ) din unul si acelasi cuib de soim calator , cuib amplasat pe o cladire dintr-un oras mare din Germania . Studiul a fost publicat in lucrarea de specialitate “ Peregrine Falcon populations – status and perspectives in the 21 th century “ in Polonia , anul 2008 .

Rog inca o data a se retine urmatoarele :
• Probele au fost prelevate in toata aceasta perioada dintr-un singur cuib
• Perioada = 11 ani
• Cuib amplasat pe o cladire dintr-un oras mare din Germania ( D ) .

Tab1

Tab2

Tab3

Tab4

Andrei .