Plus: http://nrw.nabu.de/tiereundpflanzen/wanderfalke/jahresbericht/12092.html
V-am trimis acest articol ca dovada cat de intens intervine omul in natura, protejand aceasta pasare cu toate posibilitatile , facand adaposturi in turnuri de biserica , pe hornuri industriale , sub poduri de la autostrazi etc etc . Si totul controlat cu camere video , paza cuiburilor si inelarea puilor . Si noi porumbarii ne miram ca nu mai putem zbura porumbeii in conditii normale …
Poate aveti posibilitatea sa traduceti acest articol !
Va multumesc ,
Dieter
— Completare Andrei K. – 7 Noiembrie 2010
Buna ,
precum am promis , am reusit sa obtin rezultatele acelui studiu de care am pomenit intr-un post anterior. Este un studiu facut la cererea unor columbofili din Germania – tot datorita discutiilor pe tema : porumbei – pasari de prada in acest caz fiind vorba de relatia porumbei – Soim calator .
Studiul se intinde pe o perioada de 11 ani , adunindu-se pt. acesta probele ( resturi de mincare ) din unul si acelasi cuib de soim calator , cuib amplasat pe o cladire dintr-un oras mare din Germania . Studiul a fost publicat in lucrarea de specialitate “ Peregrine Falcon populations – status and perspectives in the 21 th century “ in Polonia , anul 2008 .
Rog inca o data a se retine urmatoarele :
• Probele au fost prelevate in toata aceasta perioada dintr-un singur cuib
• Perioada = 11 ani
• Cuib amplasat pe o cladire dintr-un oras mare din Germania ( D ) .
Andrei .
La fel de intens intervine omul in natura pentru a-si practica hobbyul, omorand pasarile de prada. Nu conteaza ca:
– porumbeii obositi din concursuri sunt prazi usoare nu din cauza soimilor ci a noastra
– porumbeii au simturi atrofiate stand inchisi luni intregi si mancand ca porcii, lucru total nenatural pentru specie iar cand ies sunt vulnerabili
– omul a realizat rase care abia mai sunt in stare sa se hraneasca singure, nu mai vorbim de zborul pe sus sau apararea de rapitoare; asteptam cu interes porumbelul dependent de perfuzii si boxele cu pereti antibacterieni;
– omul vrea sa tina porumbei in padure chiar daca acolo este habitatul natural al rapitoarelor. Nu poti intra in apa fara sa te uzi. Si atunci seci lacul, de ce sa-l mai ocolesti…
Dar asta cu rapitoarele e doar un aspect in totalitatea distrugerilor pe care omul le face in mediu si pe care le va regreta cand va fi prea tarziu.
Interesant cum o ”mama” isi apara puii orice specie ar fi, dar mai interesant ar fi daca s-ar face si in Romania ceva de genu ( ma refer la orase ) cred ca numarul porumbeilor ar fi normal deja la mine in cartier observ inmultirea gutanilor exagerat fata de 5-6 ani in urma acuma ii vad peste tot :| cred ca columbofili isi pun deja pata pe mine la ce ma gandesc :))) .
Nu uitati ca pasarile rapitoare au rol de
selector in natura contribuind astfel la
sanatatea populatiilor.Prada lor este cel
mai obosit sau cel mai bonav exemplar din stol.
Sunt de acord cu protejarea lor si chiar
sponsorizez in fiecare an un proiect de
soimi calatori cu 10 €.
Chiar si astazi mi-au atacat porumbeii.Si ce-i?
porumbeii au o rata de inmultire mult mai
mare decat ei.
18.ooo,-de specii de plante si animale sunt in pericol
de diparitie.Porumbeii nu se afla printre ele.
Normal ar fi ca in jurul oraselor sa fie paduri,spatii verzi in care sa te poti plimba si respira aer curat,iar aceste pasari sa stea in adevaratul lor habitat.Din film pot trage doua concluzii:ori nu au paduri cu copaci foarte inalti ,ori lipsa de hrana ia adus in stare sa faca aceasta ,,imprudenta” de a face un cuibar vulnerabil, accesibil omului
Din punctul meu de vedere acesti oameni fac totul pe dos,si ar trebui sa duca acesti soimi in paduri unde isi pot trai viata normal.http://porumbeiionut.sunphoto.ro/porumbei_voiajori_sport
interesanta chestie…orcum,noi mai avem de invatat foarte mult pana sa”protejam”pasarile rapitoare
Marian, gresit ceea ce spui!
Orasul (“orasul lor” nu “al nostru”) ofera habitatul perfect pt. soimul calator. Repet, PERFECT!
Cladiri inalte si “inaccesibile” omului in care-si pot construi cuiburi soimii (aceste cladiri “imita” perfect stancile golase).
Hrana din abundenta, porumbei la tot pasul si incamparabili ca si viteja de reactie si ascutime a simturilor cu adevaratii porumbei salbatici.
Soimul calator nu are treaba cu omul. Nu se intersecteaza direct cu el, chiar in oras fiind. El e’ regele vazduhului! In vazduh omu’ e’ …. bufonu’.
Nu confunda soimul cu uliul! Astuia din urma ii trebuie paduri, spatii verzi intinse pt. a prolifera ca si specie. Nu-i bai, in New York exista si astfel de habitat – Central Park, iar Uliul cu coada rosie prospera tot pe seama porumbeilor, a veveritelor cenusii, etc.
P.S. – cubul din filmulet numa’ “accesibil” nu-i omului! :))
Acestea au fost cele mai bune cifre de 20 de ani de Protecţie Peregrine AG, Dr. Peter Wegner la reuniunea anuală din 14 Anunţat în martie 2010: 248 şoimi tineri cu avionul, 179 inele – cel mai bun rezultat de la infiintarea AGW. El a contribuit în mod semnificativ la numărul total de şoimi inele tineri din 1400, prin ani şi, prin urmare, a fost recent la reuniunea anuală a ornitologi Renania de Nord-Westfalia (NWO) pentru lucrările sale ştiinţifice şi studii privind Peregrine şi angajamentul său de lungă durată pentru a proteja această pasăre de pradă cu NWO-Premiul 2010 acordat.
vindereu lupta pentru pradă Foto: M. Schaefer
Având în vedere de perechi de staţie 132, din care provin 119 de perechi de succes şi mare a acoperit un total de 248 minorilor a fost, de asemenea, clar că numărul de observatori Horst, Beringer, constructori cutie şi inspectori cu numărul în continuă creştere a taxelor ei să ţină pasul poate cu greu. În special în timpul Beringungszeit onorific protectori active pelerin ajung din ce în ce limite de capacitate. “Ne-ar fi ajutat în cazul în care” gestionarii de gară spaţiu “mai mult de stat ar exercitarea activităţii de reproducţie în lunile martie-mai, în mod regulat”, a declarat Wegner. Acest lucru ar reduce inspecţiile consumatoare de timp de reproducere site-uri de mai târziu Beringer şi a le minimiza aşa. De apel în sine trebuie să fie distribuite pe umeri mai mult decât înainte. Prin urmare, în căutarea AGW urgent voluntari, experienta de a aduce în frânghie industriale şi de a urca la Beringungszeit cosuri de fum sau de la poduri autostrada abseilen.Vom timp impresionante şi de nepreţuit, de investiţie pe care voluntarii de protecţie Peregrine AG în fiecare an, în afară, care se încadrează în îngrijire şi ştiinţifice monitorizare a acestor specii în costuri materiale considerabile. Mai mult decât atât, încă tulburări masive de om pentru a rula de reproducţie eşecuri – care să ateste ultimul raport anual. Motiv nu suficient să se teamă să spun, după 20 de ani de muncă de succes pe Privind în perspectivă, chiar şi din punct de vedere financiar. Reuniunea anuală a fost folosit, prin urmare, în parte pentru a contribui la securizarea de muncă pe termen lung a AGW. Cu nou înfiinţat fondul de şoimi pelerin dotare, care va oferi în mod specific pentru bunăstarea Cotropiri pe termen lung, acest lucru a fost la Fundaţia Heritage Nabu NRW pus piatra de temelie.
Piloni ai populaţiilor şoimul călător în Renania de Nord-Westfalia sunt încă judeţe Dusseldorf şi Arnsberg. Judetul are Dusseldorf cu 39 de perechi de reproducţie rămâne pe densitatea pereche de top. Aici a zburat din anul precedent aproximativ o treime din toate fledglings în NRW a devenit Hawks. Este districtul administrativ de Arnsberg urma cu 29 de perechi de reproducere, care a adus tineri de 54 până la creşterea penelor, Münster şi Köln, cu 47-40 Falcons tineri. Relativ de succes pe modelul de Detmold. Aici numărul de cupluri zona a crescut de la 10 la 15, inclusiv 9 perechi de rasă cu succes. Bazat pe cele două celule germinale în Westfalia a fost atât de anul trecut, o extindere spre vest, care acum se ajunge încet o conexiune la şoimul călător din zona de est bine populate Ruhr.
De precizat ca traducerea postata de Marian e facuta cu Google Translate cel mai probabil si d-asta suna asa cum suna.
Am inteles ca anul asta s-au prins niste soimi cu inele la capcana in Romania. Mi-e greu sa cred ca face cineva repopulari, cel mai probabil sunt soimi pierduti de soimari care au inceput sa apara si pe la noi.
Porumbei.ro, populari nu face numai omu’, mai face si natura! ;)
eu sunt de acord cu parerile voastre adik daca ai porumbei buni nu tii prinde uliu soimu etc.Daca o luam asa fieacre moare pt a trai altul altfel nu s-ar pute ganditiva daca nu ar fi rapitoare ar fii invazie de rozatoare si pasari
Se fac sigur repopulari…de curand au fost eliberate cateva zeci de exemplare de soim in zona Campulung si au inceput sa se extinda si sa isi caute teritorii. Eu stau la 30km mai jos de Campulung si nu am avut pana anul asta probleme cu soimul,in schimb anul acesta a aparut si se simte considerabil prezenta lui. Diferenta intre soim si uliul porumbar este ca soimul rateaza mult mai rar si asta il face foarte periculos. In orice caz am mare respect pentru aceste pasari,acesti maestri ai vazduhului!!!
frumoase pasari ! tupeu mare sa se arunce asupra omului,vicleni in acelasi timp actionand in echipa ! Domina porumbeii si sunt cu mult mai sus decat acestia la capitolul inteligenta chiar daca traiesc liberi in natura,si nu sunt selectati si trecuti prin “scoala”.Cateodata stau si ma intreb cum de au ales oamenii porumbeiii pentru a face curse cu ei,cand sunt asa “fragili” din cauza rapitoarelor iar nivelul lor de inteligenta este destul de scazut,fapt ce rezulta din obtinerea unei mase mari de porumbei prosti in detrimentul celor inteligenti prin munca multa si selectie.Motivul o fi corpul lor perfect, capabil de a zbura sute de km zilnic.Zilele trecute urmaream a nustiu catea oara filmuletele cu porumbeii din timpul razboiului,si partea care m-a pus pe ganduri a fost aceea in care erau dresate rapitoare special pentru a captura porumbeii.Nici macar nu era selectie,practic rapitoarele faceau scoala.Si totusi porumbeii au inceput sa invete din mers si incet incet au gasit metode de scapare.Acuma stau si ma intreb in ziua de azi,din selectia pe care o fac columbofilii de ce au scos din ea o parte importanta,si anume atacul de rapitoare.Se gaseste solutia:-sa se tina porumbeii inchisi cand ataca rapitoarele.
-sa se captureze rapitoarele pentru a le micsora numarul (s-ar dori si inexistenta acestora).
Dar nimeni sau aproape nimeni nu se gandeste ca porumbelul din viitor va deveni o prada sigura si usoara la fiecare atac. Cred ca ar trebui sa se lucreze si la abilitatea naturala a porumbelului de a scapa de rapitoare si nu doar la adunatul km-trilor sub aripi.Asa cum a spus cineva mai sus,rapitoarele se inmultesc mult mai greu decat porumbeiii si atunci logic fiind este clar ca nu ar trebui sa reprezinte o problema pentru porumbei sau mai direct,pentru crescatori.Bafta tuturor iubitorilor de animale si mai ales de pasari (porumbei,rate,gaste,rapitoare) cineva oricum se bucura de talentele fiecarei specii in parte.
Vacanta aceasta am fost la munte la bunici, am multi prieteni pe acolo dintre care si cativa care au porumbei voiajori , la toti m-am dus in parte si le=am luat cate un ” interviu ” cum o duc pe aici cu uliul, prima data m-am dus la un baiat de 25 ani dansul mi-a aratat porumbei mi-a povestit ca si dansul este pasionat de atacuri de uliul dar in sens negativ !!! Ii placea sa vada atac de uliul dar la fel de mult ii place sa ii captureze iarna cand foame este foarte mare acolo ( la ataac de porumbei ) imi explica cu atata pofta ce capcana are el in gradina si cati ulii porumbari ( 8 ) a prins iarna si chiar 2 soimii , eu am stat calm fara sa ma agit ca oricum sfatul meu nu ii imbunatatea mintea dar i-am explicat ca uliul ataca doar porumbei care au o afectiune, boala etc… el razand in hohote imi zice ” Tu crezi ce spui aici iti prinde orice chiar cei care mi-au facut cele mai buna zboruri ” . Decid pana la urma sa plec dar inainte sa plec imi mai prezinta ceva care m-a socat si mai tare avea o capcana si de porumbei deci era si braconier, prindea porumbei care se chinuiau sa treaca peste munte ii tinea pana iarna si dupa aceea erau momeala la capcana pt ulii iarna ( ROMANUL II PROST ? ) . Am continuat sa merg mai departe ajung la un vanator … vorbesc cu dansul …. il intreb de uliul ce parare are … imi explica ca i-a prins jumate din lotul de puii ca nu are ce face numa sa stea zilnic cu pusca de paza. Ma invita la el in coridor sa imi arate ”trofeele” ca sa vezi avea vreo 10 ulii porumbari impaiati, inghit in sec ma iau si plec … ajung la ultimul baiat care era cam de varsta mea 18 ani il intreb de uliu …. si baiatul imi zice asa ” ba robi ba eu nu am nimic cu ei chiar ii admir dar cateodata iti pierzi firea uitate cati pui am din 10 perechi in luna august afara ” ma uit afara vad doar 3 pui frumosi puternici agili mereu pregatiti de zbor si ii zic ” pai aline astia sunt niste pui exceptionali” dar el imi raspunde ”asa zic si eu pana la iarna :)) ” .
Cam asta este viata de columbofil la munte si nu vreau sa vorbesc de norme, cel care ajunge acasa este considerat erou dar sa mai si claseze :)) > .
Va salut Robi !
@Corbu: populari cu inel nu face natura. :)
@Eugen: in 2008-2009 imi ataca soimul porumbeii la Campulung si in toiul verii in iulie si iarna, deci s-au inmultit natural, nu i-a adus nimeni cel mai probabil.
DACA AS AVEA UN SOIM SAU UN N ULIU PORUMBAR LA INELA CU O BONBA MICA DE PICIOR CARE SA SE ACTIVEZE SINGURA IN MOMENT CE ULIUL SAU SOIMUL PRINTE UN PORUMBEL
:D subiectele respective au fost dezbatute de n ori cu rapitoarele… acum le incepe sezonul a cazut frunza… :D eu le doresc mult succes in arta lor de a face curat in crescatoriile pline de gunoaie.
FRUMOS REPORTAJU DE PREFERAT SA NUI INELEZE IN ZONA LA MINE
CA NU MAI AM ACEIASI PARERE DUPA CE RAMAN FARA PORUMBEI
interesant reportaj dar translate in romana nu are?
http://kinder2010.sunphoto.ro
http://www.youtube.com/watch?v=Hpz66RYD110
un video interesant cu un soim ce omoara un uliu sau cam asa ceva
am ramas afis cand am vazut .SARACI PORUMBEI NOSTRI!!
sper sa va placa
eu am inchis porumbeii de o saptamna si nu le mai dau drumul pana pe 19 martie ,asa ca rapitoarele vor manca porumbeii altora ,daca nu ii inchid !!!bafta
Buna domnule Dieter ,
frumos filmuletul de pe youtube , pacat insa ca un neinitiat in acest domeniu nu prea poate face legatura dintre acesta si una din frazele dv :
” Si noi porumbarii ne miram ca nu mai putem zbura porumbeii in conditii normale … ”
In urma vizionarii filmuletului acesta se poate deduce doar disperarea soimilor la aparitia unui om in preajma cuibului cu pui de soim , insa nici un fel de legatua cu ” zburatul in conditii normale “! Ar fi fost bine daca ati fi tradus dv si textul de pe Linkul oferit deoarece nu toata lumea este cunoscatoare a limbii germane .
Am facut eu acest lucru pt. dumneavoastra , am sa-l postez mai jos .
In ceace priveste susnumita fraza prefer sa nu mai raspund la ea deoarece Andrei ( Porumbei.ro ) a raspuns cit se poate de exact si pe intelesul tuturor la aceasta problema interminabila .
Ma intreb , oare de ce nu postati aceasta problema pe forumurile specializate din Germania sau il sunati dv. personal pe Dl . Dr . Peter Wegner si ii descrieti pe indelete situatia dv ?
Traducere text :
20 de ani de protectie a Soimului calator in NRW .
“ Populatia de Soim calator creste anual cu circa 10% , acest rezultat imbucurator l-a anuntat Dr. Peter Wegner , purtator de cuvint al asociatiei pt. protectia Soimului calator, celor 100 de prieteni a Soimului calator la intilnirea anuala din Recklinghausen . Aceasta reusita ridica si anumite semne de intrebare : Care va fi in viitor prognoza dezvoltarii populatiei de Soimi calatori in NRW ? Cum vor face fata cei care isi aduc aici aportul in mod onorific in paralel cu cresterea continua a populatiei de Soim calator ? Ce conflicte noi vor aparea vizavi de succesele AGW – ului ( Asociatie pentru protectia Soimului calator ) ? Cum putem asigura durabil aceste succese ? “ .
Acestea au fost numerele potrivite pt. cea de a 20-a aniversare al AGW –ului , anuntate de Dr. Peter Wegner cu ocazia reuniunii anuale din 14.03.2010 : 248 de pui de Soim calator au parasit cuiburile , dintre care 179 au fost inelati – cel mai bun rezultat de la infiintarea AGW pina in prezent . El personal a jucat de-a lungul anilor un rol important la inelarea celor 1400 de pui de soimi , fapt pt. care la reuniunea anuala a ornitologilor din Nordrhein – Westfalen a fost onorat cu premiul NOW pe 2010 pt. angajamentul sau indelungat vizavi de protectia Soimului calator precum si pentru studiile si lucrarile sale stiintifice in acest domeniu . Avind in vedere existenta a 132 perechi cuibaritoare in NRW , din care 119 perechi au cuibarit cu succes si in urma carora au rezultat un numar de 248 de pui de soimi , a devenit clar si faptul ca numarul celor care pazesc cuiburile soimilor, a inelatorilor , a controlorilor n-o sa mai poata tine pasul cu cresterea continua a numarului de soimi . In special in perioada inelarilor protectorii activi onorifici a Soimilor calatori ajung tot mai des la limita capacitatii personalului . “ Ar fi un mare ajutor pt. noi daca tot mai multi proprietari de reviere din zonele noastre de activitate ar monitoriza personal activitatea Soimilor de acolo in perioada cuibaritului “ , dupa P. Wegner . Prin aceasta s-ar scurta si usura munca inelatorilor pe mai tirziu . Chiar si activitatile de inelare altfel decit pina in prezent ar trebui impartite pe mai multi responsabili . Din aceasta cauza AGW cauta intensiv ajutoare onorifice cu experienta , specializate in catarari industriale ( alpinisti specializati in domeniul catararii industriale – furnale , cladiri inalte etc ) si care sa fie capabili sa se catere pe furnale industriale , sa execute rapel de pe poduri de autostrazi etc . Facind abstractie de la timpul de o nepretuita valoare investit de catre acesti protectori onorifici , monitorizarea precum si conducerea stiintifica a protectiei acestei specii atrage dupa sine si costuri materiale apreciabile . In afara de aceasta si in ziua de astazi mai exista perturbari masive care influenteaza in mod negativ cuibaritul acestei specii – acest aspect este evidentiat si in raportul anual din acest an . Este un motiv in plus ca dupa 20 de ani de succese sa privim inainte cu incredere si din punct de vedere financiar . Ne-am folosit de reuniunile anuale printre altele si pt. asigurarea durabila a activitatilor AGW – ului . Cu infiintarea recenta a fondului “ Soim calator “ a fost pusa piatra de temelie , pt. asigurarea bunastarii durabile a pasarilor de prada in cadrul fundatiei NABU.
Pilonii de baza a populatiei de Soimi calatori din NRW ( Land in Germania ) au ramas ca si inainte regiunile din Düsseldorf si Arnsberg . In regiunea ( Judetul ) Düsseldorf cuibaresc cei mai multi soimi si anume 39 perechi de Soim calator , de aici , anul acesta ca si in anul trecut au zburat 1/3 din numarul total de pui de soimi / NRW . Urmeaza regiunea ( Judetul ) Arnsberg cu 29 de perechi de la care au parasit cuibul cu succes 54 de pui , regiunea ( Judetul ) Münster cu 47 de pui si Köln cu 40 de pui . O dezvoltare relativa a avut loc in regiunea ( judetul ) Detmold , aici numarul de perechi cuibaritoare a crescut de la 10 la 15 perechi , dintre care doar 9 perechi au cuibarit cu succes . Pornind de la cele doua celule din estul si vestul Landului NRW a urmat anul acesta o extindere spre vest a arealuilui de cuibarit facindu-se astfel jonctiunea cu arealele de cuibarit din regiunea Ruhr ( Ruhrgebiet ).
Contact : Dr. Peter Wegner , putator de cuvint a asociatiei pt. protectia Soimului calator , Tel .: 0214/45936 .
Andrei .
daca intradevar sunt soimi in campulung , nu ar trebui sa fie si in comunele de langa Pitesti ??? k eu nu am vazut pana acum.
Precizez ca filmuletul l-am atasat eu la topic, nefiind trimis de dl. Dieter ca avand legatura cu topicul.
@Gutu: depinde de relief, soimii prefera stancile pentru cuibarit si stationat, spre deosebire de ulii care stau in copaci.
Buna Andrei ,
O.K . am inteles , in acest caz ramine valabila doar intrebarea postata !
Andrei .
Buna Corbu ,
informativ , pe vremuri cind mai existau ” conditii normale ” si la noi in tara , cuibareau soimi calatori si in citeva din orasele din tara , enumar aici doar Bucurestiul unde acestia au cuibarit ani in sir pina in 1901 pe biserica Amzei , iar in 1905 – 1906 pe cladirea postei centrale precum si in Timisoara , la ultima locatie nu am date concrete .
Pt. conformitate : Asupra cuibaritului soimului calator ( Falco peregrinus Tunst ) in tara noastra . – de ing. S.Pascovschi si ing. G.Scarlatescu
Lucrare aparuta in ” Revista padurilor LXXII , 1958 , nr.2 . Februarie , p.103-104 .
Andrei .
Buna tudorCJ ,
frumos filmulet , in care se poata vedea clar curajul de admirat de care da dovada soimul calator impotriva oricarui intrus care intra intentionat sau din nestiinta in zona din imediata apropiere cuibului .
Andrei .
foarte interesant acest articol,pe mana rapitoarelor pica in mare parte doar porumbei cu nu au capacitate de a face efort si nu sunt in cea mai buna stare de sanatate
pt. clipul de la mess-ul 21: ce perversa ca pe targu ocna ii aplica ala mic pe final! :-)
Buna d-le Andrei Keszeg ,
recunosc ca nu am facut greseala trimitand linkul acela fara traducere . M-am grabit – si am facut doar lucrul pe jumatate !
De aceea va multumesc mult pentru traducera facuta de d-voastra !
Motivul linkului si a intrebarii au fost aceste raporturi ( date ) de la NABU Nordrhein – Westfalen din ultimii trei ani ;
2007
102 perechi de soimi maturi
96 de perechi au scos 174 de pui
2008
114 perechi de soimi maturi
82 perechi au scos 232 de pui
2009
119 perechi de soimi maturi au scos 248 pui
Sa presupunem ca ca 50% din pui poate nu au supravietuit atunci totusi mai ramane o suma imensa de soimi activi .
Activi pentru care porumbei daca soimul vaneaza doar la inaltime medie sau mare ?
Stiti ca porumbeii comunitari se afla si traiesc intre cladirile oraselor , se feresc sa zboare la inaltimi mari si la un eventual atac coboara intre cladiri si se ascund daca pot ?
Unul din motive pentru aducerea soimului in oras pe langa protectia mai usoara ( si de dujmanul natural a soimului – bufnita ) au fost porumbeii comunitari care in ciuda faptului se inmultesc in continuare fara sa fie afectati prea tare .
Rezultatul este ca in orase acoperirea de soimi pe teritoiu este mai mare ca in padure ( referitor la ” mana omului ” – si habitatul natural al rapitoarelor ) sau altfel spus orasul este ocupat !
Vazand aceste rezultate frumoase de la NABU Nordrhein – Wetfalen pot spune doar jos palaria ! Oamenii acestia si-au facut treaba ! Chiar mai avizeaza cresteri anuale de 10% la “productia ” soimilori .
Poate puteti sa-mi spuneti d-le Keszeg ,
-aproximativ de cati km patrati de teritoriu are nevoie un singur soim ?
-aveti cumva cunostinta de donatia facuta de NABU catre Romania cu soimi care dupa cate stiu eu dintr-o sursa ( mai sigura ) au fost eliberati pe valea Prahovei ? Cu siguranta exista o lista cu seria inelelor a pasarilor donate plus cate au fost donate ?
Da !
Intradevar am vrut sa provoc fiindca am inpresia ca de atata bine ce au vrut sa faca acesti oameni ( si au si facut ) uita sa se opreasca cu binele – sa lase aceasta pasare sa se descurce singura – si in padure unde defapt este locul ei .
Va salut ,
Dieter
Scuze ,
la prima propozitie am vrut sa spun ca am facut greseala ….
Andrei Keszeg, multumesc pt. informatii. Nu cunosteam cele spuse de tine.
Porumbei.ro, si pe unii dintre aia inelati tot natura “ii populeaza”. ;)
eu unul nu le simpatizez asa de tare….anul acesta a atacat uliul toata perioada anului inclusiv vara.odata uliul sa asezat pe voliera langa un pui de fata cu mine.si asta in iunie.nu este bine nici cand se inmultesc excesiv..nu le mai plangeti de mila.stau oamenii vara sa-si pazeasca puii de gaina din cauza lor….mai trebuie si exterminati din zonele in care sunt prea multi.
In anii 70 soimul calator a fost disparut
In Danemarca,Belgia, Olanda, Polonia…
Ce nu au reusit sa faca vantorii au
reusit pesticidele.Soimul sta la sfarsitul
sirului trofic.Ca urmare a pesticidelor
cojile de oua au fost prea subtiri,soimul
pe cale de disparitie.
Sa ne bucuram ca astazi agricultura a
redus “chimia” incat soimul si alte specii
pot supravietui.
Renania de Nord(zona din film) este centrul
columbofiliei in Germania. La granita cu Belgia
si Olanda.Acolo este federatia, clinica de porumbei
si cea mai mare densitate de crescatori.
Proteste se aud din cand in cand,dar niciodata
din partea campionilor.
Inainte de a fi BLOCURI a existat unele locuri de la mama NATURA care le-a asigurat vietatilor de pe aceasta planeta un habitat corespunzator.Asa ca dlCORBU aceste pasari incearca sa ,,razbata” prin ,,jungla” zilei de azi pana maine ,incercand sa salveze aceasta specie si luptand pentru puii lor.Nu blocurile sant la locul potrivit,din contra au fost construite unde nu trebuie!
Buna d-le Dieter ,
Bine , am inteles motivul , ce m-ar interesa de fapt ar fi scopul dv . precum si un raspuns la intrebarea la care nu mi-ati raspuns : de ce nu expuneti aceasta problema pe un site de columbofilie din Germania sau chiar pe site-ul fundatiei NABU ?
De ce nu expuneti aceasta tema la Ministerul Mediului din München ( parca spuneati ca stati in apropiere de München ) , care este unul din sponzorii de seama a susnumitei fundatii ?
De ce n-o expuneti forurilor internationale care promoveaza protectia si reabilitarea acestor soimi la nivel mondial ?
Sinteti cumva de parere ca oamenii acestia sint cumva mai slab pregatiti , ca sa n-o numesc altfel si nu stiu ce fac ?
Stiati ca astfel de repopulari se fac cu un scop bine determinat in toata lumea vestica si in ultimii ani in stil mare in toate tarile din jurul Romaniei : Polonia , Ungaria si mai nou Bulgaria ?
Stiati ca Romania este singura tara din UE care in acest domeniu are o activitate aproape egala cu ZERO ? – facind abstractie de cele cele 2 monitorizari facute de asociatia Milvus din Tg-Mures in acest sens ?
De ce provocati astfel de discutii pe un site din Romania ?
Pe data de 17.10.2010 a avut loc darea de seama al fundatiei Nabu referitoare la rezultatele protectiei Soimului calator pe 2010 in Blaubeuren de linga orasul Ulm , nu prea departe de locatia dv. Daca stiam ca iar veniti cu astfel de provocari v-a invitam la aceasta reuniune unde ati fi avut ocazia sa cunoasteti toata elita de la NABU , ati fi avut chiar posibilitatea sa va expuneti direct punctul de vedere in cadrul discutiilor !
Stiati ca procentul de mortalitate in primul an la acesti soimi este de aprox. 75 % si in al doilea an de viata la aprox. 30% ?
Stiati ca mare majoritate a accidentelor mortale din primul an a soimilor se datoreaza in special coliziunii cu linii de curent precum si alte constructii moderne prevazute cu ferestre de sticla de toate dimensiunile neprotejate in mod corespunzator contra coliziunii pasarilor de prada si toate acestea se intimpla in timpul urmaririi prazii si prin aceste locuri , care cu siguranta nu se gasesc toate la medie si mare inaltime etc ?
Stiati ca 49% din totalul pasarilor care colideaza cu elicele statiilor eoliene de curent ( o aparitie mai noua si in tara ) sint pasari de prada ?
Ce ar trebui facut dupa parerea dv . cu acesti oameni care costruiesc toate acestea , ar trebui extirpati numai pt. ca soimii sa poata zbura “ in conditii normale “ ?
Stiati ca in orase “ acoperirea de soimi “ este mai mare decit in natura si datorita abundentei mai mari de hrana de tot felul pe o anumita suprafata data ?
Stiati ca aceste cresteri naturale de 10% prognosticate de NABU sint posibile numai atita timp cit echilibrul natural intre paradator si prada nu a ajuns in balanta ? – precum si ca o crestere peste acest echilibru este practic irealizabil practic din motive usor de ghicit ?
Da, bine pusa intrebarea , dar nu va pot raspunde nici eu si nici altcineva nici macar cu aproximatie la aceasta intrebare deoarece raspunsul la ea depinde de mai multi factori , printre care as enumera doar :
– Cantitatea de hrana disponibila / suprafata de teren
– Existenta in zona a posibilitatilor de cuibarire adecvata : stinci / cladiri / paduri
Prima fiind cea mai importanta conditie , daca este indeplinita si cea de a doua este optimal pt. o pereche de soimi , densitatea perechilor de soimi pe o suprafata data poata fi mai mare pe aceasta suprafata data , daca hrana si locurile de cuibarit sint suficiente acestui scop .
Va puteti sustine cu dovezi afirmatia ca pe valea Prahovei ar fi fost eliberati soimi proveniti ( donati ) din programele NABU ?
Vreti cumva sa provocati panica si neliniste in rindul coumbofililor din tara cu aceasta afirmatie pe care n-o puteti dovedi 100% sub nici o forma ? – mai ales ca astfel de programe nu se pot duce la indeplinire fara stiinta ministerului mediului din tara in cauza ?!
Cred ca ar fi interesant de aflat punctul de vedere a d-lui Dr. Peter Wegner vizavi de aceasta afirmatie a dv . mai ales ca il si cunosc personal !
Daca motivul unor astfel de speculatii ieftine cu scop de panicare , referitoare la eliberarea in tara a unor soimi din strainatate in paralel cu o eventuala prindere in tara in capcane a unor soimi cu inel precum a spus Andrei , va pot eu spune spre linistea dv. ca acestia provin cu siguranta din programele de repopulare din tarile vecine mai sus pomenite . Aici trebuie spus ca puii de soimi zburati se indeparteaza in primii ani la o distanta considerabila de cuib – nu de putine ori si pina la o distanta de 200 – 400 Km de acesta !
In sprijinul acestei afirmatii va pun la dispozitie un Link provenit de pe un site din Polonia unde protectia si reabilitarea soimului calator are déjà in urma citiva ani buni , cu rezultate pe masura :
http://peregrinus.pl/pl/telemetria-satelitarna
Aici , citiva pui de soimi au fost echipati cu emitatoare speciale prin satelit pt. a se putea urmari miscarile acestora in lume , acumulatorii unui astfel de emitator functioneaza aprox. un an de zile timp in care se pot urmarii miscarile fiecarui pui de soim dupa parasirea cuibului si pina la epuizarea acumulatorului in cauza . Doi dintre aceste emitatoare mai sint in functie si se poate urmari pe acest site miscarile a doi pui imediat dupa parasirea cuibului , ultima actualizare fiind facute pe data de 2010.10.12 luna aceasta
.
Pe susnumitul site o sa apara pagina cu o harta , sub aceasta se afla un cursor care trebuie tras ( cu Mausul ) cu tasta stinga apasata pina in stinga hartii , dupa care se face clic pe – Odtwörz – in continuare se pot observa miscarile celor doi pui , miscari care incep din jurul datei de 23.06.2010 !
Poate ar fi bine sa va uitati si la ce distanta de locul de plecare au ajuns respectivii pui , unul dintre ei ajungind pina in apropiere de Zwiekau din fosta Germanie Democrata ! dupa care cred ca n-o sa fie greu de dedus cum au ajuns acei presupusi soimi in capcana din tara ?!
Acesti oameni care au redat naturii aceasta specii prin eforturi extreme nu sint supraoameni si nu pot sa se situeze ca atare nici deasupra legilor naturii astfel ca acestia sint nevoiti sa se opreasca in momentul in care balanta naturala a fost adusa in stare de echilibru ! Lucru usor de dedus dupa stagnarea sau scaderea in timp a numarului de pui rezultati etc .
Da , domnule Dieter poate n-ati stiut ca acesti soimi sint si trebuie lasati sa se descurce complet singuri dupa parasirea cuibului , fiecare din acesti pui supunindu-se automat in aceasta faza legilor necrutatoare ale naturii , la fel cum si porumbeii trebuie sa se supuna acesteia imediat dupa parasirea porumbarului protector !
Andrei .
O lectie de responsabilitate de la reprezentantii celei mai “imperialiste” natii din lume. Si noi ne intrebam de ce sa se ocupe organizatiile columbofile de “gutani”, cand au atat de multe pe cap…..Da, sunt perfect de acord ca interventia omului aduce dezechilibre, dar ar trebui sa vedem si dezechilibrele facute de noi prin cresterea exponentiala a porumbeilor, sub toate formele sale ; de placere, pentru faima, pentru bani, etc.. Sau cand este vorba de ” bunul nostru personal ” actioneaza alte reguli ? Personal, atunci cand porumbei mi-au fost furati de oameni, m-am suparat rau de tot, cand insa au cazut rapitorilor sau bolilor, am cautat greseala la mine in ograda….Poate ca sunt subiectiv, insa cea mai apreciata pasare pentru mine a fost, este si va ramane soimul, indiferent ca la ora actuala sunt crescator de porumbei. Si oricum nu ar trebui sa plangeti prea tare, la ora actula, insasi raportul de 50 % din atacuri reusite asupra porumbeilor a scazut destul de mult in favoarea acestora din urma. Sunt doua pasari de exceptie, ce ne arata inca o data puterea extraordinara de adaptare a Naturii. Oare stiti ca dupa eruptia vulcanului de pe Sf. Elena, cercetatorii apreciau ca ii va trebui Naturii cel putin 100 ani pentru a se regenera ? Si rautatea de Natura s-a regenerat doar dupa 7 ani ? Asa ca haideti sa respectam si convingerile si munca celor care protejeaza ” adversarii ” porumbeilor nostrii !
Buna D-le Andrei Keszeg,
nu credeti ca si d-vstra sinteti cumva prea partinitor in cea ce priveste tematica pasarilor pradatoare? (http://asociatiaperegrinus.ro/?page_id=25)
Daca NABU din Schleswig-Holstein anunta o acoperire de 100 % cu soimi calatori si “exporta” puii in diferite tari, iar golumbarii din diferite locuri se pling ca nu mai pot lasa porumbeii sa zboare liber, iar cei din Bavaria anunta o reducere drastica de pasari cintatoare, oare atuncia nu sa ajuns la un punct la care ar trebuii ajuns la un consens?
Daca tot sinteti de materie stiti bine ca austriecii au reinceput deja sa reglementeze populatia de pasari rapitoare, fiindca deja au o populatie excesiva?
Der Mensch muss immer alles übertreiben in dem was er tut, er findet nie das richtige Mittelmass. (Imi pare rau dar aceasta fraza nu o stiu traduce)
Fiecare medalie are intodeauna dou parti.
Hai sa fim serios! Daca un uli, soim, etc, prinde un porumbel, asta nu inseamna ca acel porumbel avea neaparat o afectiune, suferea de ceva sau nu era destept! Deja se exagereaza, cel putin asta cred despre ce zice robi oradea.
Nu sunt de acord nici cu prinsul acestora! Ar trebui sa fim obiectivi, pacat ca e cam greu..
Buna d-le Manfred Biringer ,
nu , in nici un caz , chiar daca sint unul din cofondatorii primei asociatii de soimarit din tara si actualmente moderator al singurului forum oficial de soimarit din tara !
As dori sa se retina urmatorul lucru : inteleg si respect orice pasiune precum si persoanele care-l practica , dar nu pot intelege nici in ruptul capului , vorbind de relatiile interspecii – cum este posibil practicarea unei pasiuni in detrimentul altei specii ? Aici nu se poate ajunge la nici un fel de consens ? – acea specie trebuie neaparat anihilata de pe fata pamintului doar pt. placerea de ” a putea zbura in conditii normale ” ?
Repet , nu afirmati cea ce nu puteti sustine cu dovezi ! lucru pe care de altfel i l-am spus si d-lui Dieter .
Aduceti-mi dovezi concludente in sensul exportului de soimi din cadrul programului NABU catre Romania si atunci putem discuta mai departe pe aceasta tema ! – putem atunci contacta oficial si NABU precum si cele doua ministere ale mediului sa vedem exact unde este adevarul ! – bineinteles doar in prezenta dv. si a d-lui Dieter cu dovezile de rigoare in acest sens !
Domnule Manfred faptul ca exista plingeri din acest punct de vedere este cunoscut pe tot mapamondul , nu acest fapt este problema ci ajungerea la un consens pe acesta tema !
Tin sa va aduc la cunostiinta ca Soimii calatori NU PREA ! au sansa sa prinda pasari cintatoare chiar daca ar incerca s-o faca , deoarece sint tinte prea mici si astfel prea mobile pt. a fi prinse de acesta .
Soimii calatori prind de obicei pasari ale caror marime porneste de la mierla sau sturz in sus !
Precum am spus in postarea mea anterioara , o sa se ajunga la un consens in momentul in care natura insasi spune ” STOP ” , in acel moment s-a ajuns la un echilibru , la un consens interspecii ! Este logic ca acest punct critic , acest consens sa se indeparteze tot mai mult in timp cu cit omul pompeaza in natura specii preferentiale tot mai multe si care la rindul lor trebuie sa se supuna ca si soimii legilor naturii !
Desi sint ” de materie ” , nu am stiut ca Austriecii au REINCEPUT DEJA ( incepe din nou faza cu DDT ? ) sa reglementeze populatia de pasari de prada , avind deja o populatie excesiva – puteti sa-mi aduceti dovezi in acest sens , ar fi de ajuns si CITEVA !!! Linkuri de internet in lipsa altor dovezi , va multumesc !
Din informatiile mele de pina acuma referitoare la Austrieci stiu cu siguranta ca lucreaza din plin si cu mare succes la un program de readucere , de reabilitare a vulturilor , specie disparuta actualmente din avifauna Romaniei , in acest sens UE a emis un ordin acuma 3 ani prin care este interzisa la nivel UE arderea sau ingroparea cadavrelor de animale tocmai pt. ajuta prin aceasta masura reabilitarea pasarilor mai sus amintite !
Lucreaza de asemenea din greu la refacerea efectivelor de Acvila de munte din tara , ca informatie – efectivul acestora fiind redus mult si la noi in tara !
Lucreaza impreuna cu alte tari danubiene ( Ungaria , Slovacia , Bulgaria etc ) la un program de reabilitare a Soimului dunarean , program la care isi aduc aportul financiar pe linga UE si tarile arabe etc .
In Romania efectivul acestei specii este de 2 -12 perechi , eu personal stiu de 6 perechi cunoscute – Romania a inceput in prezent destul de timid sa intreprinda cite ceva in acest sens cu tara vecina Ungaria ( vezi http://www.Milvus.ro ) .
Da , se pare ca am fost total dezinformat daca d-voastra sustineti alta varianta , daca imi aduceti dovezi discutam si pe aceasta tema !
Desi sint de 23 de ani in Germania am sa traduc cu placere pt. dumneavoastra textul : ” Omul in tot ceace face trebuie sa intreaca intotdeauna masura , nu gaseste niciodata calea de mijloc ! ”
F. bun proverbul , ar fi ideal pt. ambele parti daca s-ar gasi in sfirsit aceasta cale de mijloc privitoare la relatia columbofilie – pasari de prada !
Andrei .
orice pasare rapitoare din punctul meu de vedere o consider doctorul porumbeilor..vant in pene
mai bine ca prin zona mea nu sunt munti!!!!!!altfel cine stie ce se intampa apropo pentru iubitorii de soimi intrati pe http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://www.gapo.ro/poze/HSQ3XV4IXG0PM56848G3PJFHO.jpg&imgrefurl=http://www.gapo.ro/poze/detaliu/312761-HSQ3XV4IXG0PM56848G3PJFHO.htm&h=480&w=602&sz=49&tbnid=Oe89s2lwX3QzWM:&tbnh=108&tbnw=135&prev=/images%3Fq%3Dpoze%2Bsoimi&zoom=1&q=poze+soimi&hl=ro&usg=__epPE0yVOlN3bmLOP3Zn4Ol5_DBY=&sa=X&ei=ERrHTKLkN43Gswbosa3sDQ&ved=0CAgQ9QEwAA
am zburat si eu anul acesta pui de 2010 in Rucar{la campulung} si din 30 pui au venit 24 , deci se poate fi luat si soimii ceva?
Buna!
Imi permit sa las un comentariu, deoarece vorbesc in cunostinta de cauza.
Locuiesc in Bistrita si cresc JUcatori de Galati. Incepand din 2001 ne confruntam cu acesti soimi in fiecare an. A fost an in care am pierdut mai mult de jumatate din efectivul de pui( aprox 40 buc) . Acesti soimi ataca cu o agresivitate iesita din comun. Daca rateaza primul atac revine, iar si iar pana ori prinde ori ii coboara pe toti din zbor. Banuiesc ca este o singura pereche sau maxim 2. Oricum, haituiesc porumbeii intr-un hal fara de hal. Intr-un an am inchis puii, din 15 iunie pana in 15 august( perioada cand are pui soimul-banuiesc, atunci prindea cei mai multi) si ce sa vezi…prindea randunele la greu, cate 3-4, unele le manca in zbor, apoi prindea alta….
Am vazut sute de atacuri si am fost martorul prinderii a sute de porumbei.Anul acesta s-a depasit orice limita, in sensul ca au inceput sa urmareasca porumbeii pana deasupra casei, ceea ce nu se intampla la soim, renunta la aprox 100 m de sol. De cateva ori veneau cate 2 soimi odata la vanatoare, ceva f. inteligent din partea lor. NU am nimic cu rapitoarele, in general, dar in situatia noastra eu zic ca deja s-a depasit normalul si ne va forta ori sa inchidem porumbeii, ori sa pierdem multi din ei. Ce este sigur, nu prind doar pe cei slabi sau bolnavi, prind orice, depinde de ghinionul pe care il are “alesul” adica tinta. S-a intamplat ca un porumbel sa scape de 1-2-3 ori, ca apoi sa fie prins; pe altii i-a prins in anul 2, deci aveau si experienta, dar degeaba.
Sunt de parere ca trebuie sa lupti cu natura prin natura, dar uneori ma gandesc si la alte variante, din cauza disperarii…fara sa le pun in practica.
Tind sa cred ca acesti soimi de la noi sunt ceva hibrizi, special pentru vanatoare sau sunt unii care s-au specializat in prinderea porumbeilor de zbor, desi daca ma gandesc si voiajoristii se cam plang de ei; deci se pare ca se adapteaza perfect, dupa prada. Sunt de admirat intr-un fel, dar si de dedestat.
Uneori glumim intre noi spunand ca poate nu a supravietuit iernii…dar ne-am inselat de fiecare data, cel putin pana acum.
Numai bine!
Stimate d-le Andrei Keszeg,
va multumesc ptr. draducerea, e perfecta; de cind am parasit scoala primara nu am mai prea avut posibilitatea sa scriu in romaneste.
Pe acest link puteti citi vederea NABU despre chestia din Austria:
http://www.nabu.de/tiereundpflanzen/voegel/international/10456.htm
l
Eu nu m-am referit doar la soimul calator ci la populatia de pasari de prada ca Sperber, Habicht, Weihe, Milan u. Wanderfalke. Cel putin la mine in imprejurimi se pot vedea destule. Daca imi zbor porumbeii ataca jos Sperber, la o inaltime medie Habicht iar sus soimul calator si credetima sint 4 bucati Habicht, care ataca stolul. Va puteti imagina bine ce se intimpla si citi porumbei pierd, sau care sint raniti si trebuie sai tai. Am crescut cu pasari rapitoare si cu porumbei de mic copil, intodeauna au fost pierderi pe ambele parti, dar cea ce sa intimpla in ultimii 10 ani, cred ca este putin prea mult (este parerea mea personala).
Cea ce priveste exportul de soimi si alte pasari pradatoare stiu cu precizie ca au fost facute, si NABU are liste cu inelele respective. Aceste liste nu au fost facute si nici nu se vor face public, fiindca nu sint ptr. omul de rind, eu cel putin am vazut 2 liste si citeva acte veterinare cind rapitoarele au fost transportate citre Romania in toamna anului respectiv. D-vstra aveti relatii destul de bune cu diferiti functionari din NABU, poate reusiti sa primiti informatile respective.
Multe tari incearca sa repopuleze diferiti pasari pradatori cea ce este un lucru bun, dar cind la un moment dat, omul decide cind e destul si cind nu, si nu obsearva ca a cam exagerat in anumite situatii ‘(aici ma refer in special la NABU Germania) cred ca e jale.
Vlad, stiu ca ai si voiajori, sunt curios: ai aceleasi pierderi ca si la galateni?
Mi se pare ciudat faptul ca spui ca se apropie de sol acum, si eu stiam ca renunta mult mai sus si se ridica iar dupa stol sa aleaga alta victima. Asta mi-a dat mereu fiori la atacul soimului care face ulii sa para niste copii naivi si stangaci. Nu renunta nici d-al dracu, tin minte ca ultimul atac avut la ai mei a constat in vreo 5 ratari si de fiecare data s-a ridicat la loc dupa stolul din ce in ce mai mic. Nu-mi venea sa cred cat de usor trece peste ratare si continua calm ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Dupa a 5-a ratare s-a ridicat iar si ultima secventa pe care o am si acum in minte este cu soimul gonind extrem de sus dupa ultimi 6 porumbei care ramasesera din stolul de 50 pe care l-a tot spart. Erau ca niste punctulete, abia ii mai vedeam si apoi au disparut la orizont… imi inchipui ce groaza aveau in ei cei 6 porumbei ramasi si cum le sfaraiau aripile. In urmatoarea jumatate de ora au aparut 5 dintre ei, cate unul din directii total diferite, in niste picaje de aveam impresia ca o sa faca gaura prin acoperis. Al 6-lea a aparut dupa vreo 2 ore desi nu ma mai asteptam… avea doar o zgarietura destul de superficiala pe piept.
http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=de&tl=ro&u=http%3A%2F%2Fnrw.nabu.de%2Ftiereundpflanzen%2Fwanderfalke%2Fjahresbericht%2F12092.html
Buna!
Andrei, personal nu am avut nici o pierdere la voiajori, chiar nici una din cauza rapitoarelor.Eu ii las afara doar la program si zboara la joasa inaltime, de obicei.Ce am observat la voiajori, atunci cand vad rapitoare se cam duc intins, slabe sanse sa-i ajunga.Am colegi care au pierdut si voiajori. Chiar discutam cu ei de tupeul pe care il are acum, sa coboare pana deasupra acoperisului dupa ei…nespecific. Pe cei de zbor de inaltime, mai ales agrement, ii prinde mai usor pentru ca ei nu se duc intins; cei care au timp coboara direct cand il vad, altii din contra, urca, ceea ce ii place soimului, are posibilitatea sa-si puna in valoare viteza formidabila.Putini scapa, doar cei care fenteaza in ultima fractiune de secunda, dar de acolo de sus soimul il ajunge de 5-10 ori, deci slabe sanse sa scape unor atacuri succesive. Anul asta am vazut asa ceva, vreo 5-6 atacuri pana jos si totusi a scapat. E ceva ce iti ridica parul pe tine…mai ceva ca pe animal planet…pacat ca nu am o camera profi sa filmez.
Cea mai tare faza a fost cand a prins si survola asa cu el in gheare si din cand in cand il lasa sa cada, apoi iar il prindea, pur si simplu se juca cu el, nu-i era lui foame.De asta spun ca s-ar putea sa fie ceva hibrizi de vanatoare, le place sa vaneze.Asta e.
Numai bine!
Buna d-le vlad hadarau ,
daca imi numiti locatia unde stati v-as putea spune cu aproximatie cu ce fel de soimi va confruntati .
Exista in tara mai multe specii de soimi , dintre care sint doua care se aseamana foarte mult in ceace priveste aliura , siluata de zbor , zborul , precum si strategia de atac . Daca stati intr-o zona submontana ar fi posibil ca pasarea de prada care va ataca porumbeii sa fie Soim calator , iar celalalt care prindea rindunele si le minca in zbor , in perioada in care ati inchis porumbeii este cu siguranta ” fratele ” mai mic a acestuia – Soimul rindunelelor .
Nu prea cunosc porumbeii de rasa celor tinuti de dv . precum si performantele lor de zbor , deci nu pot spune mai multe in acest sens – in orice caz daca imi puteti descrie mai exact silueta lor de zbor , as putea sa va spun mai multe ,
Ar fi interesant de stiut daca erau pasari de prada cu aripi lungi si ascutite , sau cu aripi relativ scurte in raport cu corpul si rotunjite la capete ?
In ceace priveste soimii hybrizi stati linistit din punctul acesta de vedere fiindca este cu siguranta un ” soim ” de rasa pura ! primii nu sint cu nimic mai rapizi decit cei din urma !
Pe alte topicuri de pe acest site am dat printre alte sfaturi si citeva in sensul folosirii naturii pt. protectia porumbeilor impotriva pasarilor de prada , poate va faceti timp si va uitati putin peste aceste topicuri , n-at avea decit de cistigat !
Andrei .
NABU si oricare asociatie responsabila cu inmultirea rapitoarelor zburatoare de orice fel greseste din start.
Afirmatia dvs. ca se vor opri doar atunci cand Natura va regla lucrurile vine in sprijinul propriei mele afirmatii.
Vreti sa stiti cand se va opri “Natura” (desi ceea ce fac dumnealor nu are nimic de-a face cu Natura)? Cand nu va ma fi nimic de mancat si cand vor incepe sa se vaneze intre ei. Sa argumenttez? Desigur.
Inmultirea asta exagerata se face fara sa se tina seama de numarul celorlalte populatii de pasari, in special cele din salbaticie. De aceea au inceput sa apara rapoarte alarmante cu reducerea populatiilor de pasari cantatoare. E o stupizenie sa ai pretentia unei populari uniforme cu rapitoare pe suprafata pamantului cand celelalte specii de pasari NU acopera uniform sectoarele in care pot supravietui si, mai ales ca multe din ele sunt de asemenea pe cale de disparitie.
In momentul cand in anumite sectoare pasarile de prada nu mai au ce vana, se vor aglomera in celelalte zone, fiecare prinzand eficient pasarile de pe toata scara lantului trofic. Asta se cheama exterminare domnilor iar ceea ce faceti repet, nu are nici o legatura cu natura. Cum sa se regleze populatia de rapitoare in corelatie cu prada cand dvs. produceti rapitoare pe banda rulanta, avand ca unic criteriu densitatea pe metru patrat? Calculele dvs. trebuiesc ajustate cu realitatea pentru ca au ramas in urma sau la stadiul de conditii ideale.
In momentul cand lucrurile se intampla asa cum le descrie Vlad, suntem in legitima aparare iar singurii vinovati sunt cei de la NABU si restu’. Ciudat cum se intorc lucrurile, nu-i asa? Ajungem la concluzia ca de fapt, dvs. sunteti inamicii directi ai celorlalte specii de zburatoare. Asta ca sa identificam exact sursa necazului si sa lamurim pe deplin cum o pasiune se desfasoara in dauna TUTUROR speciilor de zburatoare.
Vasi
Buna seara stimate d-le Manfred Biringer ,
da, pare un paradox , pe de-o parte fac eforturi supreme pt. salvarea si reabilitarea unor specii de pasari de prada si pe cealalta lasa vinatorii sa impuste 1000 de ulii porumbari si sorecari – ma intreb care este cauza reala unei asemenea masuri care contravine clar normelor europene in vigoare ? – am sa incerc sa aflu raspunsul la aceasta problema !
Domnule Manfred , din cele cinci specii de pasari de prada care va ataca porumbeii doar trei sint periculoase pt. acestia , si anume : Soimul calator – Wanderfalke , Habicht – Uliul porumbar si eventual Sperber – Uliul pasarar , ceilalti doi : Weihe – Heretele precum si Milan – Gaia , nu prezinta nici un pericol pt. porumbei !
De ce va ataca cu schimbul 4 ulii porumbari stolul de porumbei in aceasta perioada a anului se datoreaza faptului ca acestia incearca sa se concentreze in apropierea asezarilor omenesti unde posibilitatea de a prinde o prada este cu mult mai ridicata decit afara in padure , care la ora actuala este aproape goale de vinat . Pt. a intelege mai bine acest mod de conduita a pasarilor de prada cel mai usor este sa va puneti in locul lor si incercati sa gasiti solutii optime de supravietuire pt. aceasta perioada a anului precum si pt. cea care va veni in curind – este foarte usor de realizat acest lucru tinind cont de faptul ca aceste pasari sint la fel de oportuniste precum este si omul !
In legatura cu ” exporturile ” acelea de pasari de prada spre Romania desi imi este imposibil sa cred acest lucru , as avea nevoie de niste dovezi concludente in acest sens inainte de a ma putea adresa celor de la NABU !
In ceace priveste repopularile , lasati natura sa decida cind a venit acel moment de echilibru , deoarece sint sigur ca de data aceasta n-o sa fie o greseala , ca acea facuta de oameni cu ani in urma !
Andrei .
Buna d-le Andrei Keszeg ,
intradevar mi-ati pus multe intrebari pe care incerc sa le raspund – daca pot …
De ce nu pe site de columbofilie din Germania ?
– cred ca dansii sunt in tema ce se intampla la NABU si o simt zilnic pe pielea lor ( sau a porumbeiilor ) egal ca se afla la Berlin Köln sau München , problema cu rapitoarele sa agravat peste tot extrem !
De ce nu pe situl NABU ?
– acest lucru au facut probabil alti porumbari disperati dar nu cred ca mai sunt bagati in seama ( vin doar cu probleme contraproductive ?! ) Vreti sa ma fac de ras ?!
La Ministerul Mediului din München ?
– raspunsul de mai sus cred ca s-ar potrivi si aici !
Sunteti cumva de parere ca oamenii acestia sunt mai slab pregatiti ?
– sunt in orice caz influentabil !
Stiati ca Romania este singura tara in UE care are in acest sens o activitate aproape egala cu Zero ?
– stiu ca Romania a fost si este din nou avertizata pe aceasta tema de UE si nu se intampla nimic ! Interesanta chiestea cu Tg Mures ….
Daca stiam ca iar veniti cu astfel de provocari va invitam la aceasta reuniune ….. ati fi avut chiar posibilitatea sa va expuneti direct punctul de vedere in cadrul discutilor .
– veneam doar ca spectator fiindca mi-e interesanta aceasta tema si chiar daca nu ma credeti – respect munca depusa de aceasta organizatie fata de natura ( cu retiner , fata de protectia soimilor care nu mai sunt pe cale de disparitie )! Bravo lor !
O intrebare la acest punct ; de ce nu ati invitat presedintii asociatilor de porumbei din Germania la aceasta discutie sa va spuna si ei punctul de vedere ? Cred ca dansii au mai mult de spus decat mine …
Si …. afirmatia pe care nu o puteti dovedi 100% sub nici o forma ?
– de ce sub nici o forma ? E atat de secreta aceasta actiune de donatie ?
Poate ne ajutati d-voastra putin , avand asa bune relatii cu domnul Dr Peter Wegner si poate ajungeti astfel la aceste date ?!
D-le Keszeg ,
puteti sa-mi trimiteti un link cu informatii despre situatia ( dujmanului natural al soimilor ) Bufnita ? Exista si pentru aceasta PERICLITATA specie un program ? Sunt dispus sa contribui si eu anual cu o suma de bani pentru refacerea acestei specii ! La fel de interesanta ar fi si situatia Bufnitei in Romania . Aveti cumva acces si la niste date din Ro ?
Multumesc domnului Felix d` Alsace de aceasta ideie !
Mai am o ultima intrebare ( o fi banala dar asta este ) ….
Daca aceasta pasare nu ar vana porumbei ( care in ochii majortatii sunt sobolani cu aripi si nu au nici o valoare ) sau alte pasari , in schimb caini, vaci, oi sau copii , credeti ca aceasta pasare avea aceasta sustinere pe care o are in moment la populatie ? ( Gandindu-ma la Ursi Lupi , care si ei fac parte din natura dar in Germania nu mai sunt bine veniti / vazuti ) ?
Salutari,
Dieter
PS
Stiu ca exista din partea la NABU un project pentru Lup dar exista probleme cu populatia , la care ajunge o oaie moarta / partial mancata gasita pe camp . Acei tarani sau locuitor sunt repede inpotriva masurilor de reintegrare in natura a acestor animale … Vad doar sanse locale eventual in zone mai putin populate in Germania !
Stimate domn Marian, eu nu spun ca blocurile trebuie sa fie acolo, eu am spus doar ca d-voastra ati confundat putin soimul cu uliul, atata tot!
Referitor la lupta speciei pt. a supravietui, porumbelul e’ cel mai bun exemplu.
Stimate d-le Andrei Keszeg,
nu imi ataca 4 ulii porumbari cu schimbul porumbeii, ci simultan. Arata ca o batalie aireana din razboi; vin din diferite puncte cardinale si efectiv sparge lotul de porumbei. Aceste atacuri nu se intimpla numai acuma cind nu prea gasesc nimic pe cimp, ci aproape tot anul.
D-vstra stiti mai bine ca mine ca rapitoarele necesita anumiti km² ptr. vanat si nu prea accepta concurenti in teritoriul lor; dar daca uliul porumbar si cel pasarar isi impart teritoriul atuncea cred ca sint efectiv prea multi, cel putin la mine in zona. Cea ce se intimpla sus cu soimul calator e alta poveste, fiindca acesta rar coboara jos, evtl. toamna sau iarna.
Cindva sa spus ca rapitoarele nu vineaza in apropierea cuiburilor lor, golumbarul meu e doar la ca. 200 m de ciubul unei perechii a ulilor pasarari si cind imi lipseste cite un porumbel, trebuie doar sa ma duc din cind in cind la locul unde isi minca vinatul si sa caut (im Gewöll), precis gasesc cite un inel de la porumbeii mei. Daca chiar si vinatorii din zona mea spun ca deja avem o suprapopulatie de pasari rapitoare, atunci ma gindesc ca e ceva adevar in cea ce spun.
Ultima parte a comentariului d-vstra contine foarte mult adevar, natura ar trebuii sa hotareasca cea ce trebuie si ce nu, in nici intr-un fel omul cu exagerarile lui.
@dl Manfred- ” Daca chiar si vinatorii din zona mea spun ca deja avem o suprapopulatie de pasari rapitoare, atunci ma gindesc ca e ceva adevar in cea ce spun.”
Prin anii ’84-’90 am fost membru al Asociatiei vanatorilor si pescarilor din Bucuresti si posesorul unui setter englezesc tricolor cu care ma duceam, impreuna cu prietenii, la vanatoare de rate. Povestile vanatoresti si pescaresti au multe lucruri adevarate in ele, dar si multe fabulatii. Insa stiu ceva sigur si anume acela ca un animal salbatic, in speta un rapitor, se asociaza cu altii, doar in cazul in care sansele de a se hrani singur sunt din ce in ce mai scazute, iar teritoriul necesar a fi acoperit, este mult prea mare pentru un efort singular. De aceea, mie imi pare a fi tocmai reversul afirmatiei dumneavoastre si acela ca ar fi prea multi. Inca nu am vazut si auzit de pasari rapitoare care ataca doar ca sa omoare, avand burta plina. Poate doar in scurtele lectii pentru puii lor, insa atunci prada este a noii generatii care se afla ” pe bancile scolii “. La vreo 300 metri de voliera porumbeilor mei, se gaseste cuibul unui tanar cuplu de ulii (poza-http://fengshuigmg.sunphoto.ro/Instantanee_cu_porumbei/EDITEWMHVJTCAFCEXRK) si nu i-am vazut pana acum sa omoare doar din placere sau doar ca sa decimeze.
Natura din pacate, a inceput din ce in ce mai putin sa conteze in “mediul omului”, care nu mai cunoaste limite. Asa ca, cu responsabilitate si in cunostiinta de cauza (o cunoastrere aprofundata, globala si nu informatii disparate), astazi ea trebuie ajutata pentru a ajunge la echilibrul sau normal si de abia dupa aceea se va putea reglementa singura. Problema nostra a oamenilor este ca nu prea mai reusim sa vedem lumea ca un intreg, ci numai fragmentatata si chiar pe acelea le vedem printr-un “binoclu subiectiv”. Pe muntele Sf. Elena, datorita efectelor eruptiei vulcanice, interventia si prezenta omului in acele zone, sub orice forma, a fost imposibila ani de zile si de aceea Natura s-a putut regenera singura, conform regulilor ei milenare, ceea ce mie unuia, mi se pare imposibil a se realiza in zonele populate, fara implicarea noastra.
Buna d-le Manfred Biringer ,
pt. ca raspunsul meu la problema ridicata de dv. sa fie cit mai apropiat de adevar / realitate as avea nevoie de la dv . de citeva informatii si anume :
– citi porumbei / total rase detineti dv. personal ?
– aproximativ citi porumbei se afla actualmente in localitatea dv. ?
– cit de mare este localitatea dv . daca nu-mi numiti localitatea poate puteti sa-mi numiti o alta localitate ca termen de comparatie ?!
Multumesc !
Andrei .
Stimate d-le Andrei Keszeg,
eu locuiesc intre München si Augsburg si orasul e oras de municipiu, de marimea Aradului, iar zona e patrunsa de paduri; la ca. 50 km este aeroportul de la München, iar la ca. 40 km cel din Augsburg. Intr-un radius de 30 km sint peste 20 de golumbari care-si lasa porumbeii sa zboare. Golumbarii tin/cresc voiajori, porumbei de zbor de inaltime si joc, dar si de agrement. Falca mea de zbor a fost cindva de 25 de buc de tippleri si 15 de dungati de Arad, deci porumbei de zbor, matca o tin in voliere. Timpurile de antrenament au fost in fiecare a 2a zii, in general dupa masa; doar la sfirsit de saptamina dimineata. Cind au fost atacuri prea multe si prea dese (nu stiu daca e cuvintul potrivit) au fost saptamini in care nu i-am mai zburat de loc; din sfirsitul lui septembrie nu-i mai pot zbura deloc. La gaini a trebuit recent sa le fac plasa de sus ca deja Habichtul mi ia atacat si a si rupt. Cum oare va fii iarna cind va fii zapada??
Cum am mai scris anterior, eu am crescut cu rapitoare si cu porumbei, dar asa ceva nu mi sa mai intimplat
Buna d-le Dieter ,
raspunsul la topicul deschis de dv. este foarte usor de gasit de oricine ,chiar si de un copil de clasa a – I – a , important este sa vrem sa-l gasim si sa-l vedem dincolo de paienjenisul de interese umane !
Atita timp cit unele persoane nu sint dispuse sa faca acest lucru nici in ruptul capului nu-si au ca atare rostul nici discutiile interminabile de pro si contra pasarilor de prada – acesta este motivul pt. care pe forumurile din Germania si de pretutindeni din lume nu prea sint persoane competente care sa-si piarda timpul cu astfel de discutii contradictorii !
Pt. aceasta nu primiti nici un raspuns pe forumurile Germane de la nici o institutie competenta , nici de la NABU , nici de la LBV si nici de la vreun minister al mediului sau alte institutii ! asta este adevarul gol golut pe care trebuie sa-l acceptati !
Peste tot in lume se pleaca de la premiza ca orice vietate are dreptul la viata indiferent daca acest fapt cotravine intereselor unui cerc de persoane mai mic sau mai mare ! Alta este situatia cind discutam de interese nationale sau internationale !
Faptul ca asociatia Milvus a facut doua monitorizari pe tema Soimului calator nu are nici o legatura cu avertizarea Romaniei de catre UE , aceasta avertizare are legatura cu stabilirea defectuoasa a ariile protejate din Romania , unde o mare contributie a avut-o si aceasta asociatie !
Imi pare bine ca respectati macar munca depusa de acesti oameni , unii din ei , pionierii de alta data a acestui proiect , actualmente foarte in virsta au venit la reuniunea de anul trecut din Freiburg in scaune cu rotile , tot ce mai pot face actualmente pt. aceasta specie este observarea cuiburilor de Soim in perioada cuibaritului precum si protejarea cuiburilor prea expuse impotriva acelora care nu vad cu ochi prea prietenesti reinvierea acestei specii de pasare de prada .
Ar fi trebuit sa-i vedeti , sprijiniti pina sus pe podium de doua persoane unde dintr-un caiet simplu de scolar au citit in fata tuturor darea de seama din zona lor de protectie etc – o amarita de pagina de caiet , dupa care au fost coboriti , asezati in scaun , aplaudati – omul a fost fericit ca i s-au recunoscut meritele – cine stie cit timp va mai putea face acest lucru ?!
Punctul de vedere a presedintilor asociatiilor de columbofili este arhicunoscut de toata lumea , raspunsul pe care l-ar fi primit cred ca ar fi fost cam acelasi pe care v-i l-am dat si eu la inceputul acestui text .
Domnule Dieter nu aruncati mita in bratele altuia , dv . ati afirmat pe acest topic in scris cum ca NABU ar fi exportat in Romania un anumit numar de soimi in vederea repopularii – astept de la dv. personal precum si de la d-ul Manfred o dovada in acest sens , cind am dovada va promit ca ma voi adresa celor de la NABU !
Am sa ajung cu siguranta la d-ul Wegner dar cu dovezile dv !
Cum sa nu , fundatiile NABU si LBV deruleaza programe speciale si in acest sens , dar in nici un caz asa cum ati putea sau ati vrea sa credeti dv . reabilitind o specie in defavoarea celeilalte !
http://www.faz.net/s/RubCD175863466D41BB9A6A93D460B81174/Doc~ECB1B14EA86B64F72B90AC9639964587B~ATpl~Ecommon~Scontent.html
http://sachsen-anhalt.nabu.de/tiereundpflanzen/eulen/
http://www.eulenwelt.de/interessantes_uhu2005.htm
Sau introduceti pe http://www.google.de urmatoarele repere de cautare :
NABU + Eulen
NABU + GROßEULEN
LBV + EULEN
LBV + GROßEULEN
Am avut numai la NABU peste 127 de rezultate !
LBV – este o fundatie cu acelasi profil dar pt. Bavaria !
Dupa informatiile mele bufnita sau mai degraba Buha mare , unul dintre cel mai inversunat dusman natural al Soimului calator , traind de altfel si in acelasi biotop cu acesta se bucura de acelasi statut in ceace priveste ajutorul din partea omului – cu alte cuvinte in afara faptului ca este pe lista rosie a speciilor rare precum este si soimul – ajutorul este aproape ZERO !
Daca ar fi vinat oameni cu siguranta nu ar fi avut aceasta sustinere nicaieri pe lume !
In Germania s-a semnalat in ultimul timp un lup care nu se stie cum a ajuns pe aceste meleaguri – da , ce sa faca cu el ? cel mai simplu ar fi sa-l impuste , dar acest lucru nu mai indrazneste sa-l faca nimeni , avind in vedere situatia de ris in care a intrat Germania cu ocazia vizitei unui urs pripasit pe aici de prin Italia – referitor la acest urs chiar un ministru German a tinut un discurs in care saluta cu bucurie acest fapt istoric , tinind cont de faptul ca ursii au disparut definitiv din fauna acestei tari de 200 de ani – n-a durat nici 3 zile vacanta acestui urs pe aceste meleaguri si a si fost osindit la moarte prin impuscare pe motiv ca : ” ca se intimpla daca incepe sa atace oameni in lipsa de alt vinat ? ” .
Au fost aduse echipe de vinatori cu catel cu purcel , specializati in vinarea ursilor – fara succes . In schimb a dat peste el un vinator de aici din Bavaria , care l-a executat . Au urmat ulterior nemultumiri ale populatiei pt. acest mod de actiune inuman etc . dupa care ursul in cauza a fost trimis incognito la un atelier de naturalizari necunoscut etc . ursul aflindu-se si astazi intr-un muzeu cu adresa necunoscuta !
Andrei .
Buna d-le Manfred Biringer ,
deci detineti per total un numar de 40 de porumbei , acest fapt nu ma ajuta deloc pt. a va da un raspuns la problema ridicata de dv!
M-ar mai interesa numarul total ( aproximativ , al celor 20 de columbofili la un loc ! ) de porumbei al columbofililor din orasul dv ! ar fi foarte importanta aceasta cifra , daca se poate sa fie cit mai apropiata de realitate !
Multumesc !
Andrei .
Stimate d-le Andrei Keszeg,
am detinut un lot de 40 de porumbei care zburau liberi, acuma mai sint 9!!. Ceilalti porumbei stau in voliere si nu au voie sa iasa afara la zbor, numarul lor nu conteaza, ei sint matca, nu mai mult si nici mai putin.
Ceilalti 20 columbofili toti la un loc au ca. 450-500 de porumbei, citi zboara liberi nu pot sa va spun, fiindca fiecare dintre ei are probleme cu rapitoarele, si din aceasta cauza variaza numarul porumbeilor liberi de la crescator la crecator. Ei nu stau in imediata apropiere de mine ci sint imprastiati in tot judetul(Landkreis). In vecinatatea mea sint doar inca 3 care tin porumbei.
Referitor la dovezile de care spuneti ca va lipsesc, eu doar pot sa va spun ca am vazut 2 liste si citeva acte veterinare incl. citeva boxe de transport cu diferite rapitoare; eu nu cunosc personal functionarii de la LBV sau NABU, dar d-vstra aveti cunostiintele necesare ca sa obtineti poate acces la aceste liste/acte si informatii.
Apropo ursul Bruno este expus la muzeul “Mensch und Natur” din München.
Buna!
dl.Andrei Keszeg,
Eu stiu cum arata un soim calator si cum arata unul de randunele si va spun cu siguranta ca soimul calator, din lipsa de prada la unul din locurile lui de vanatoare-adica deasupra casei mele- prindea randunele.Soimul calator din zona mea ( orasul Bistrita, jud b-n) este unul care nu l-am vazut inainte de 2000, el fiind cu aripile ascutite, femela fiind ca marime cat femela de uliu porumbar( accipiter gentilis).Masculul este mai mic, ca de obicei.Modul lui de atac este unul la indigo, pot sa spun, adica vine in picaj de undeva de unde ii urmareste, daca nu prinde insista pana nu mai are ce vana; vreau sa va spun ca s-a intamplat sa aduca de sus din puncte( aprox. 1300 m) cate un porumbel pana deasupra casei, daca nu-l prindea si stia ca mai sunt sus porumbei, urca destul de repede la ei si lua altul in colimator…deci stie pe de rost ce trebuie sa faca.Este vechi ” in bransa”.
Eu as vrea sa stiu daca s-a populat in jurul anului 2000 cu acest tip de soim in zona mea, cum va spuneam acest soim nu l-am vazut pana in 2001 si de atunci zborul prumbeilor mei a devenit o placere cu mari pierderi.De ce nu spuneti dv adevarul si anume ca soimii nu prind porumbei salbatici, ei zburand prea putin si prea jos pt a fi prada lor.Soimilor le place sa vaneze la inaltime si doar lipsa hranei in acea zona ii face sa coboare mai jos, dar vaneaza tot porumbeii nostrii de zbor si/sau joc si voiajorii.
As vrea sa-mi spuneti, daca stiti,cati porumbei( sau pasari de talia lor) trebuie sa vaneze o pereche de soimi pentru a creste 2 pui? Sa stim si noi cate sute de porumbei trebuie sa pierdem.Am putea si noi sa facem calcule sa stiti cat ne costa o pereche de soimi in zona noastra.
NUmai bine!
Buna d-le Manfred Biringer ,
din cele relatate de dv. rezulta pina la urma un oras mare cu sute de porumbeii de rasa plus restul de pasaret gen gutani , gugustiuci , gaite , mierle , pitigoi etc .
Ati amintit ca se pling vinatorii din lipsa vinatului , cauza ar fi pasarile de prada etc , dar orasul abunda de pasari pe care le-ar putea vina aceste pasari pt. a putea supravietui – este un fapt necugetat daca aceste pasari sau orientat si au ales orasul pt. ai scoate din iarna , acesta oferindu-le pina la urma mai multe oportunitati de supravietuire decit padurea ?
Intotdeauna cind o specie de animal sau pasare de prada isi mareste efectivele trebuie sa fie si o cauza , undeva trebuie sa existe resursele de care se folosesc aceste pasari sau animale pt a prospera pina la urma in asemenea mod miraculos !
Aceste resurse pot sa fie : naturale sau , puse la dispozitia lor de catre om prin activitatile lui prin eliberarea in natura in numar mare a unor specii de pasari sau animale preferentiale .
Daca in padure nu mai este destul vinat mic , fapt de care se pling vinatorii , ce ar trebui sa faca aceste pasari sau animale ? – din ce ar putea oare trai ?
Care este oare cauza acestei inmultiri excesive ? de ce nu se ajunge la un echilibru ?
Andrei .
Buna d-le vlad hadarau ,
da , ar putea sa fie Soim calator , personal insa trebuie sa recunosc ca inca nu l-am vazut vinind rindunici – ma rog este un fapt demn de retinut , fiind ceva mai rar intilnit si auzit .
Stati linistit , va asigur ca aceste zvonuri nu au nici o baza reala si cu siguranta nu s-au facut repopulari cu nici o specie de pasare de prada in Romania !
Trebuie tinut insa cont de faptul ca in Europa de vest efectivele acestor soimi sint aproape de efectivul soimilor din anii ‘ 50 , programe de reabilitare se fac in toate tarile din jurul Romaniei si din aceste programe sint soimii care incep ca apara tot mai des in tara ( soimi cu inel )!
In acest sens si pt. o mai buna intelegere a acestui fapt am si pus intentionat mai sus in topic acel Link din Polonia pt. a intelege mai usor de unde au aparut asa peste noapte soimii in Romania !
V-as ruga sa va uitati la acel Link , sa urmati instructiunile de acolo si o sa va lamuriti singur de adevar – neaparat sa va uitati si la distanta parcursa de la cuib !
Vreau de asemenea sa se retina faptul ca n-am intrat pe acest forum ca sa indrug minciuni , nu am nici un interes s-a ma pretez la asa ceva , lucru care in definitiv nu ajuta pe nimeni !
De asemenea sustin aici ca soimii prind si porumbei salbatici , daca ii pot prinde bineinteles , incearca sa prinda de asemenea si porumbei de casa chiar si la joasa inaltime , acest fapt fiind si cauza ratei de mortalitate ridicata din primul an de viata a puilor de soim , respectiv 75% ! ciocniri de linii de curent , geamuri etc . si toate acestea se afla la mica inaltime !
Cu pareri de rau dar la ultima intrebare nu va pot raspunde , nu din rea vointa dar aici sint in joc prea multe necunoscute etc .
Andrei .
La cat de praf e tara asta acum, protectia mediului e undeva pe la genunchiul broastei… cred ca repopularile ar fi ultima lor grija acum, in conditiile in care nu sunt in stare nici macar sa “repopuleze” cu copaci padurile chelite cu nesimtire.
Buna!
Multumesc pentru raspunsuri dl. Andrei Keszeg.Se poate sa aveti dreptate si sa fi venit din tarile vecine.Ce pot sa va spun este ca nu vad ca soimul sau soimii de la noi din oras sa prinda porumbei comuni, atata timp cat are placerea de a-i vana pe cei care zboara sus…probabil o sa ajungem sa-i zburam mai rar, pentru a mai reduce din pierderi.Oricum pentru mine este o experienta sa vad in continuare atacuri si modul cum el se adapteaza la situatiile intalnite.
Ce vreau sa va mai spun este faptul ca l-am vazut ca isi si apara teritoriul( din zona mea), nu de putine ori gonind uliul porumbar, atunci cand se intalneau; mai ales femela de soim, este adevarata “stapana a aerului” la mine in zona.
NUmai bine!
Treaba cu teritoriul e o alta ciudatenie. Eu stiam ca porumbarul este mai puternic decat soimul si il domina. Am vazut cu ochii mei cum un soim a luat un porumbel si s-a lasat pe dealul din apropiere sa-l manance. In scurt timp a aparut un uliu si l-a alungat, ramanand cu prada si soimul plecand cu burta goala. La noi in zona nu erau soimi – acestia au aparut dupa ce s-a apucat lumea sa prinda ulii cu gramada.
Buna d-le funlw65 :
cum am raspuns si d-lui Manfred faptul ca o specie se inmulteste peste masura trebuie sa ridice semne de intrebare din partea celor interesati de acest fenomen .
De ce se inmultesc “ exagerat “ aceste pasari de prada ? de ce nu se ajunge in sfirsit la un echilibru , pt. a gasi un raspuns la aceasta intrebare trebuie gasita cauza , resursele .
Acestea pot fi la fel ca si in cazul d-lui Manfred naturale sau puse pe tava chiar de catre om prin eliberarea in natura a speciilor preferentiale in numar mare .
Am sa va spun pe scurt pe puncte la ce se rezuma activitatea celor ca NABU :
– Management de cuib ( se repara cuiburile deficitare ) – cele din natura bineinteles !
– Monitorizarea cit mai precisa a cuiburilor din natura
– Paza cuiburilor prea expuse la riscuri
– Inelarea puilor ( nu toti dar in mare parte )- din natura
– Montarea unor cuiburi artificiale in locurile unde este nevoie , de obicei in orase !
– Efctuarea de studii , cercetari etc
– Reabilitarea soimilor accidentati etc
– Puii sint produsi natural in natura si se intorc in natura , dupa parasirea cuibului si a revierului de cuibarit a parintilor ramin sa se descurce singuri tot restul vietii fara vreun ajutor de afara , nici macar de la NABU , LBV etc !
Cam astea ar fi in mare activitatile celor de la NABU , LBV etc nu se practica inmultirea in stare de captivitate si eliberare ulterioara in natura a soimilor rezultati de mai bine de 20 de ani , nici n-ar mai fi nevoie la efectivele de astazi din vestul Europei !
In cazul acesta cum ramine cu banda rulanta ?
Informativ , desi unii din d-voastra cunoasteti déjà acest fapt , mai ales acesti soimi se manifesta foarte teritorial , asta inseamna ca in imediata lor apropiere nu ingaduie altei perechi din aceasi specie sa cuibareasca !
Densitatea pe metru patrat la aceste pasari este imposibil de realizat , dar este de realizat de exemplu la fazani si chiar la porumbei domestici etc . Ca sa dau un exemplu mai pe intelesul tuturor sa luam de exemplu Cheile Turzii din apuseni , in apropiere de Cluj – presupunind ca aici ar putea trai o pereche de soimi , din cauza teritorialitatii o a doua perche de soimi nu ar putea trai aici ! aceasta ar trebui sa-si caute un revier liber in alte chei , stinci singuratice la o distant considerabila etc . Distanta la care trebuie sa se deplaseze o pereche noua de soim este dependenta printre altele de cantitatea de hrana din zona precum si de prezenta unor stinci corespunzatoare pt. a putea cuibarii . Asta inseamna ca cu cit hrana si stincile de cuibarit sint mai putine cu atit distant de urmatoarea pereche de soimi este mai mare si viceversa , ori in conditiile de astazi cred ca nu putem vorbi de nici o viceversa .
Deci in cazul acestei specii nu se poate vorbi sub nici o forma de densitati pe metru patrat !
Dupa o elucidare in mare a starii de fapt va intreb daca tot mai sinteti de parere ca cei ca ” NABU si restu ” sint singurii vinovati si inamicii directi ai celorlalte specii de zburatoare si dumneavoastra sinteti in legitima aparare ?
In continuare am sa adaug neaparat putina legislatie , care sa vina in sprijinul „ celor de la NABU si restu „ spre a scoate in evidenta faptul ca ceace fac acestia nu este nicidecum un “ moft “ al acestora doar din placerea de a supara columbofilii ci un fapt real sprijinit de toate guvernele din UE si alte tari vestice :
Specia Falco peregrinus , este considerata prioritara conform directivei consiliului europei 79/ 409 EEC / Anexa I / la pos. 68 .
Soimul calator , avind urmatorul statut :
1. SPEC 3 R unde :
• SPEC 3 – specie in stare de conservare nefavorabila , a caror populatie globala nu este concentrata in Europa .
• R – specie rara .
2. Prioritara conform directive consiliului europei 79/409 EEC / Anexa I
3. Conventia de la Berna Anexa II .
4. Conventia de la Bonn Anexa II
5. Legea 462/ din 18 iulie 2001 Anexa III pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 236/2000 privind regimul ariilor protejate , conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice . ( Publicat in Monitorul Oficial nr. 433 din 2 august 2001 . Emitent : Parlamentul ( Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege ) .
Pentru conformitate : Site-ul Societatii ornitologice Romane –
http://sor.ro/pasari-Soim_calator.html
legat de subiect am gasit citeva date interesante pe internet , date care se refera la amenzile care sint aplicate de forurile competente , in speta politie si garda de mediu etc . in cazul prinderii si detinerii ilegale sau a uciderii pasarilor de prada .
Este vorba de legea pentru modificarea si complectarea Legii vinatorii si protectiei fondului cinegetic nr. 407 / 2006 , din 12.06.2007.
Atrag atentia asupra faptului ca toate amenzile sint calculate in EURO , iar in cazul unei contraventii , aceste sume de bani ( Euro ) vor fi probabil recalculate de catre forurile susnumite la cursul valutar pe ziua respectiva Euro / RONI .
Am sa extrag si enumara din liste doar amenzile ( valoarea de despagubire ) pentru pasarile de prada de zi si de noapte , incepind cu ulii si soimii .
Anexa nr. 2
FAUNA SALBATICA
B . Pasari
De interes vanatoresc la care vanarea este interzisa , precum si cuantumul despagubirilor in cazul unor fapte ilicite :
Pasari de prada de zi :
1 – ULIUL PORUMBAR ( Accipiter gentilis ) 270 Euro
2 – Uliul pasarar ( Accipiter nisus ) 270 Euro
3 – Uliul picioare scurte ( Accipiter brevipes ) 270 Euro
4 – SOIMUL CALATOR ( Falco peregrinus ) 1660 Euro
5 – Soimul dunarean ( Falco cherrug ) 2700 Euro
6 – Soimul de iarna ( Falco columbarius ) 540 Euro
7 – Soimul rindunelelor ( Falco subbuteo ) 540 Euro
8 – Vinturelul de seara ( Falco vespertinus ) 1350 Euro
9 – Vinturelul mic ( Falco naumanni ) 1350 Euro
10 – Vinturelul rosu ( Falco tinnunculus ) 540 Euro
11 – Acvila de cimp ( Aquila heliaca ) 2700 Euro
12 – Acvila de munte ( Aquila Chrysaetos ) 2700 Euro
13 – Acvila de stepa ( Aquila orientalis ) 1350 Euro
14 – Acvila mica ( Aquila pennatus ) 1350 Euro
15 – Acvila tipatoare mica ( Aquilq pomarina ) 1350 Euro
16 – Acvila tipatoare mare ( Aquila clanga ) 1350 Euro
17 – Acvila porumbaca ( Hieraaetus fasciatus ) 540 Euro
18 – Codalbul ( Haliaeetus albicilla ) 2700 Euro
19 – Gaia neagra ( Milvus migrans ) 1350 Euro
20 – Gaia rosie ( Milvus milvus ) 1350 Euro
21 – Heretele (( Circus sp. ( toate speciile )) 270 Euro
22 – Serparul ( Circaetus circaetus gallicus ) 540 Euro
23 – Sorecarul mare ( Buteo rufinus ) 540Euro
24 – Sorecarul incaltat ( Buteo lagopus ) 270 Euro
25 – Sorecarul comun ( Buteo buteo ) 270 Euro
26 – Uliganul pescar ( Pandion haliaetus ) 540 Euro
27 – Viesparul ( Pernis apivorus ) 540 Euro
28 – Vulturul hoitar ( Neophron percnopterus 2700 Euro
29 – Vulturul negru ( Aegypius monachus ) 2700 Euro
30 – Vulturul sur ( Gyps fulvus ) 2700 Euro
31 – Zaganul ( Gypaetus barbatus ) 2700 Euro
Pasari de prada de noapte :
1 – Bufnita ( Bubo bubo ) 1350 Euro
2 – Ciuful ( Asio sp. ) 270 Euro
3 – Ciuvica ( Glaucidium passerinum ) 270 Euro
4 – Ciusul ( Otus scops ) 270 Euro
5 – Cucuveaua ( Athene noctua ) 270 Euro
6 – Huhurezul ( Strix sp. ) 270 Euro
7 – Striga ( Tylo alba guttata ) 540 Euro
Pentru conformitate rog sa accesati urmatorul Link :
http://www.agvps.ro/download/Legea_vanatorii.pdf
Andrei .
nu vad care este prblema in programul initiat pt protejarea soimului? vedeti voi vreo interventie a omului pt al ajuta sa supravietuiasca?
eu vad doar o monitorizare a acestor indivizi . nu li se asigura hrana, nu li se asigura medicamentatie, singurul lucur pe care il ofera este eventual un cuib sau ma rog o “cutie ” in care sa cuibareasca deoarece tot omul a “distrus acele cutii naturale” scobituri in stanci copaci etc. oricat va incerca acea organizatie o inmultire pe un anumit teritoriu nu va fi posibila deoarece fiecare pereche are un teritoriu si se vor elimina intre ei daca teritoriile se suprapun treaba valabila la orice specie “salbatica”. am porumbei voiajori si nu ma incanta nici pe mine cand imi cad victime pasarile dar nu vad care este problema. daca poate cineva sa ma convinga in vreun fel ca sar putea mari nr de rapitoare pe suprafata necesara unei perechi sau individ mai mult decat ar fi ei in mod natural eu ma arunc in cap de la etaj. nici o data nu poti compara 2 specii diferite ex soim calator cu uliu porumbar deoarece tacticile, arealu de raspandire si alti factori difera de la o specie la alta. fiecare stim ca uliul prefera zonele impadurite sau zonele aglomerate unde poate sa isi puna in aplicare dexteritatea si ambuscada pe cand soimul prefera zonele deschise unde se poate folosi de viteza. o sa imi ziceti ca daca se inmultesc peste masura pe un anumit teritoriu o sa “migreze” spre alte zone. da corect da in veci nu spre zone unde nu au existat NICIODATA aceste specii cu toata puterea lor de adaptare la nou. ganditiva cine a fost primu in locul unde tineti pasarile dv sau pradatorul de orice fel. cine a fost introdus acolo sau a aparut din senin? pasarea dv sau el? oricat ziceti dv ca au exagerat cei implicati in aceste programe ei nu pot sa o faca nici daca o vor in ruptul capului. atata timp cat nu vad vreo filmare prin care se dovedeste ca acele pasari lasate in libertate sunt ajutate cu hrana de catre om nu aveti nici macar dreptul sa va plangeti de nr prea mare al acestor “dusmani”. da acum cei cu pagube mari o sa ziceti ca normal ca zic asa dar daca mias perde 90% din pasari as gandi altfel! insa nu trebuie decat sa ganditi logic, daca ecosistemul permite sisustine o populatie insumand un anumit nr de rapitoare este datorita dv “cei cu pierderi” enorme, pt ca dv le asigurati hrana si nu NATURA sau cei ce monitorizeaza aceste pasari. la orice teorie sau afirmatie o veti aduce cu referire la posibilitate omului de a suprapopula vreo suprafata cu vreo anumita specie va garantez ca va aduc alte 10 afirmatii pt a va combate.
daca var fi foame si vati afla in fata unui mar ce ati face ati incerca sa vanati un iepure sau ati manca niste mere? credeti ca cineva face in ciuda crescatorilor de porumbei de orice fel si incearca cu disperare sa readuca aceste pasari la nr ce se gasea odata pe acel teritoriu pe care aveti si dv pasarile ? au existat vreodata in natura atatia porumbei cati sunt in zilele noastre? ma refer la cei domestici, oare ei nu suprapopuleaza anumite zone? trebuie sa invatam ca pt orice “moft” al nostru trebuie sa platim un sacrifici. oare nr de soim ulii etc a scazut in mod natural? este placut sa ne gandim la orice specie inca prezenta in libertate ca la dinozauri? dc nu prinde fiecare porumbar si porumbeii adversarilor pt a castiga mai usor un concurs? AAAAAAAAAAA aceia sunt braconieri? da cei ce prind rapitoarele nu? porumbeii sau inmultit natural sau am intervenit noi? cred ca pana la urma se va ajunge la CARE pe CARE, sau lounea au ceru la dispozitie porumbeii marti rapitoarele, miercuri porumbeii, joi rapitoarele. oare pana unde se va ajunge? dc nu incercati supravietuirea dv fara a intervenii asupra celuilalt? antrenativa porumbeii ca in momentu in care sunt atacati sa riposteze ca doar sunt atacati de 1, 2 , sau 3 si ei sunt cu stolul. noi zicem ca dc au ales soimu si nu lupu ca si ala e in pericol , fermierii o sa zica de ce lupu si nu fluturele si asa mai departe
cat despre implicarea in alte proiecte cu alte specii va asigur ca este aceiasi . normal ca nu este poate in germania o implicare identica in favoare bufnitei poate din lipsa de exemplare deci sanse mai slabe in realizarea proiectului insa cred ca avem acesta parere de lipsa de implicare si pt ca nu ne intereseaza pe noi deoarece bufnita nu e dusman natural al porumbeilor insa daca are cineva amabilitatea sa caute si timpul necesar sunt sigur ca va gasi destule proiecte asemanatoare si cu alte specii sau poate chiar mai mari si cu incercari mai disperate decat cazul soimilor.
Deci putem concluziona ca soimii inelati ajunsi in sudul Romaniei sunt din cei monitorizati in Bulgaria?
Buna Andrei ,
da, pot fi din Bulgaria sau din orice tara din jurul Romaniei unde sint in derulare astfel de programe , ca de exemplu Ungaria , Polonia etc . dar in nici un caz din repopulari fantomatice – fara un fundament real , demonstrabil ! – repopulari de panicare , altfel nu le pot numi !
Astept raspunsul , dovada palpabila in acest sens , de la domnul Manfred si mai ales de la Dieter care a initiat acest Topic !
Pina vine insa aceasta dovada trebuie sa ma repet inca o data prin a spune ca respect toate pasiunile precum si persoanele care le practica , fiindca ii inteleg in parte , ce nu pot intelege este faptul ca unele din aceste persoane nu sint sau nu vor sa fie constiente de faptul ca orice pasiune are un avers si un revers ca un medalion ! Cine nu le cunoaste din start pe amindoua are numai de pierdut !
Am fost , sint si voi fi intotdeauna fascinat si de porumbei mai ales din cei calatori din care pe vremuri am detinut si eu 6 bucati , foarte frumosi !
In parantza fie spus am facut chiar o cursa de zbor pe atunci , pe o distanta de 20 Km ( linie aeriana ) , nu mai retin exact , dar cred ca pt. strabaterea acestei distante au avut nevoie de aprox. 12 – 15 minute , nu stiu cit de bun sau cit de rau este acest timp dar in orice caz am fost foarte mindru de ei ( din nestiinta i-am luat pe toti pt. aceasta prima cursa atit masculi cit si femele , asta este ! ) .
A doua iarna mi-au mai ramas doi , pe care i-am gasit spre sfirsitul acelei ierni mincati de uliu in gradina din spatele casei – cu asta a luat sfirsit cariera mea columbofilistica .
Din aceste motive urmaresc aproape zilnic forumurile de columbofilie din tara din dorinta nu de a apara numai pasarile de prada ci si porumbeii dumneavoastra mai ales de astfel de afirmatii fara fundament real , afirmatii care pot costa viata a multor pasari de prada nevinovate care incearca in aceste vremuri tulburi , intretesute de paienjenisuri de interese care mai de care , sa supravietuiasca cumva sa-si afirme cumva dreptul la viata fiindca in definitiv nu fac altceva decit sa-si indeplineasca rolul in natura ca intotdeauna !
Toate sfaturile pe care v-i le dau sint sincere si puteti face linistiti uz de ele pt. binele si siguranta porumbeilor dumneavoastra findca toate sint demonstrabile , au un fundament real in comparatie cu altele luate din auzite si de aiurea !
Inca un sfat ca incheiere , incercati sa tineti pasul cu schimbarile care au loc in fiecare moment in lume , in natura si pretutindeni in cadrul pasiunii dumneavoastra , incercati sa creati rase usor adaptabile acestor vremuri in continua schimbare deoarece au trecut vremurile unde se puteau executa ” zboruri in conditii normale ” cum spunea domnul Dieter !
In acest sens mi-am permis sa dau un sfat pe un alt topic de pe site-ul dumneavoastra in care sugeram printre altele scurtarea rutelor de zbor , consider dupa parerea mea , ca o astfel de schimbare ar fi in ton cu schimbarile din jurul nostru , mai ales si pt. faptul ca astfel de actiuni de reabilitare a pasarilor de prada o sa urmeze curind si in Romania , in acest sens au fost infiintate deja asociatii de mediu specializate in acest domeniu !
Andrei .
Buna d-le Andrei Keszeg ,
In final descoperim din nou ca discutam fara nici un rost !
Bine ca avem cel putin un lucru comun – natura . Inca nu am cunoscut un porumbar care nu a aratat interes fata de natura si cea ce se intampla in jurul lui in natura .
Va inteleg dezamagirea fata de aceste discutii . Sunt porumbar si vad poblemele mari cu care se confrunta acesteasta pasiune care cere mult efort financiar timp si rabdare . Multi pun ultimul Leu / Euro pentru aceasta pasiune , de multe ori le merge la pasari sau animalele tinute mai bine ca la crescator . Cu atat mai mult doare pierderea fiecarui exemplar sa nu vorbim de pierderile in masa ca in ultimii ani .
Dumneavoastra cresteti si indaragiti soimii , faceti totul pentru ca aceasta specie sa aibe un viitor . Frumos din partea voastra si a colegilor d-voastra . Afirmatiile dumneavoastra sunt corecte in legatura cu natura pe care eu nu le-am criticat . Critic doar aceasta suprapopulatie pe care d-voastra nu vreti sa o vedeti .
Ce ma deranjeaza este ca va tineti mari si tari fiindca aveti in mare parte dreptate ignorind total problemele porumbarilor si frustratia creste cu zi ce trece , de la atac la atac .
Punctul de vedere a presedintiilor columbofili este arhicunoscut de toata lumea , raspunsul pe care l-ar fi primit cred ca ar fi fost cam acelasi pe care v-i l-am dat si eu la inceputul acestui text . ( poz 60 )
D-le Keszeg , inteleg ca nu sunt singurul fraier care se plange de situatia data ci suntem cu totii fraieri care nu avem nimic de spus sau sa fie cineva injosit din acei ” competenti ” sa mai dea un raspuns la repetentii de noi din clasa 1-a .
Un lucru uita acesti ” competeni ” ,
sunt multi porumbari pe lumea aceasta si rabdarea scade cu fiecare atac . Cred ca nu trebuie sa ne facem iluzii ce va urma ?! Chiar daca d-voastra nu obositi sa ne puneti de fiecare data aceasta frumoasa lista cu amenzi si incercati sa speriati oamenii , eu cred ca situatia se va schimba rapid . Sunt sigur ca tot mai multi porumbari prepara porumbei cu otrava pentru a scapa pentru cateva saptamani de aceasta problema . Vreau sa vad cati la % din ei vor fi prinsi la ceasta fapta …. Este pacat ca se ajunge asa de departe . Sunt sigur ca aceasta tema o sa ajunga tot mai des discutata la reuniunile tinute de NABU .
Domnul Manfred Beringer , pe care il cunosc ca un crescator responsabil si om serios , va spus ca a fost martor ocular si a avut actele in mana de la pasarile trimise in Romania . Desigur ca nu vrea sa spuna numele acelei persoane cu care a avut contact . Si pe alta parte d-le Keszeg , nu vi se pare ciudat cand spuneti ca in toate tarile vecine au fost repopulari doar in Romania nu ? De ce nu in Romania ? Nu si -a facut lectile ?
D-voastra incercati sa tineti ” mata in sac ” pana nu se mai poate ! Buna tactica …. Sa vedem cat tine .
Da , a fost bine ca am discutat aceasta ” problema ” pe o pagina de porumbei din Romania . Acuma stiu si ei de unde se trag soimii cu care se confunta si o sa se confrunte tot mai mult !
Poate le trimiteti si pedigreele ca sa stie si ei din ce linie se trag soimii prinsi sau otraviti ….
M-am bucurat ca v-ati implicat in aceasta discutie , nu am intalnit o persoana mai competenta la acest domeniu ca d-voastra .
Sincere felicitari si admiratie !
Salutari ,
Dieter
Buna d-le Dieter ,
eu imi dau interesul sa discut cu un rost in speranta ca in urma acestor discutii sa ma fac inteles si persoanele interesate de aceste discutii sa inteleaga si la nevoie sa invete ceva din ele mai ales ca punctele mele de vedere in aceasta problema spinoasa sint reale , se pot proba / dovedi !
Foarte frumos din partea acelor columbofili care arata interes fata de natura , sincere felicitari ! – asta ar fi si normal , tot la fel de normal ar fi insa ca acestia ( unii dintre ei ! ) sa traiasca si sa actioneze in consens cu natura si nu impotriva ei !
Ambele pasiuni necesita dupa parerea mea eforturi financiare considerabile si extrem de multa rabdare , cit credeti ca a costat numai Germania un asemenea proiect de o asemenea amploare in ultimii 30 de ani , proiect care in unele parti ale Germaniei inca nici nu s-a incheiat – de exemplu Bavaria in care traiti ? Vorbiti de pierderi si noi avem pierderi anuale continue , am explicat in topic ca in primul an pierdem in jur de 75% din efectivul de pasari tinere , majoritatea din ei din cauza constructiilor umane si din alte cauze pe care dv. cu siguranta le cunoasteti mai bine decit mine , daca amintesc aici doar otrava de care ati binevoit a doua oara s-o amintiti pe acest site ! Si pe noi ne doare pierderea fiecarui exemplar in parte dar pt. aceasta nu otravim pe nimeni ci cautam alte cai prin care sa limitam pierderile de aceasta natura pe viitor !
In acest sens am primit ieri o scrisoare de la LBV / Bavaria a dat startul la o actiune cu numele :
GLASFLÄCHEN UND VOGELSCHUTZ ( Suprafete de sticla si protectia pasarilor ) scotind in acest sens o brosura cu acelasi nume , distribuita in toata Bavaria , scopul ei fiind limitarea pierderilor de pasari de tot felul ca urmare a impactului acestora cu geamuri de toate dimensiunile deoarece s-a constat ca in Europa isi pierd zilnic viata un numar de 240.000 de pasari in urma unor astfel de coliziuni !
Criticati suprapopulatia , dar nu v-ati pus niciodata intrebarea daca nu ar fi cumva posibil ca tocmai voi sa fiti aceia care contribuiti din greu la crearea acesteia pompind in natura cu miile specii preferentiale care sa-ntimplat sa fie si pe lista de bucate a acestor pasari de prada ?
Nu ignor deloc problemele columbofililor ci din contra incerc sa-i ajut cu sfaturi cit se poate de utile , asa putine cum sint , dar incerc sa ii ajut , ajutindu-i pe ei sper sa pot salva de la o moarte ieftina si nedreapta prin capcana sau otrava citeva din aceste pasari care nu fac altceva decit sa-si duca cumva la bun sfirsit rolul atribuit lor in natura , in lantul trofic .
D-le Dieter nu incercati sa introduceti pe toata lumea in aceasi oala sperind prin aceasta sa obtineti cit mai multi adepti de partea dv. fiindca nu gindesc toti ca dv. fapt care l-ati putut constata dealtfel citind cele scrise pe acest topic ! Nu am facut pe nimeni fraier ci sint doar consternat de faptul ca o asemenea problema simpla este pt. unii de nerezolvat , nu ca n-ar putea s-o rezolva ci nu vor sa vada adevarul care se afla dincolo de interesul lor personal !
Cu aceasta frumoasa lista cu amenzi nu intentionez sa sperii pe nimeni n-am conceput-o eu d-le Dieter , adresa autorului se afla sub acea lista !
Sa stiti ca chiar as fi crezut ca situatia s-ar fi putut schimba si in Romania daca cei ca dv. ar fi avut mina libera sa dezinformeze si sa instige la astfel de fapte rusinoase de gen OTRAVA ! Stiti a cui arma este OTRAVA ? – este doar o simpla intrebare , rog sa nu fie interpretata in alt fel !
Este de-adreptul rusinos si odios din partea dumneavoastra sa veniti cu astfel de rezolvari a situatiei , as fi tare curios cit de bun sinteti in pasiunea dv. cite pocale ati cistigat in urma cunostiintelor dv. columbofilistice ? Mai ales ca anul trecut tot dv. ati fost acela care a spus pe un alt topic al acestui site ca este in lucru un alt gen de otrava greu de detectat , otrava care paremi-se trebuia prezentata la o reuniune columbofila din Ungaria ! – va rog sa ma corectati daca gresesc cumva locatia !
Nu pot spune decit : ODIOS DE RUSINOS , BRAVO ! – o rezolvare care va va aduce cu siguranta multa cinste si respect din partea tuturor columbofililor din ambele tari !!!
Tare as fi curios sa stiu cine va fi persoana sau persoanele care vor distribui eventualilor doritori aceasta rezolvare distinsa in Romania ??? Stiti , de bine de rau cunosc destul de bine acest forum si nu cred ca individul sau indivizii o sa se umple de bani in urma acestei afaceri in Romania !
Da , probabil ca va fi discutata si aceasta problema la NABU daca gindesc si actioneaza multi in sensul sugerat de dv !
D-le Dieter privitor la repopulari :
– NABU , dupa cum am descris pe scurt actiunile de reabilitare din Germania nu are acces la pui de soim decit in cazul inelarilor oficiale , nu creste in nici un caz soimi in stare de captivitate pe care sa-I ia din voliera , sa scrie pedigreele , sa-I impacheteze in cartoane si sa-i trimita in Romania ani in sir cu sutele ! – ar fi de-a dreptul absurd !
– o repopulare cu o specie adusa din alta tara nu se face fara un acord comun dintre cele doua guverne / ministere !
– o eventuala repopulare nu este in nici un caz similara cu un transfer de porumbei de la un columbofil la altul , porumbeii se inchid dupa cunostiintele mele citeva zile / saptamini in noul porumbar si acestia ramin in preajma acestuia ! Soimii precum si alte pasari de prada ca comportament , nu sint identici cu porumbeii , fazanii , potirnichile sau prepelitele – acestia dupa cum ati putut remarca pe Linkul pus de mine pe topic ( cel din Polonia ) dupa parasirea cuibului se deplaseaza la distante enorme de cuib si nu scrie nicaieri ca acestia o sa se-ntoarca la anul si o sa cuibareasca in continuare in apropierea locatiei de provenienta ! Pt. a reusi cit de cit o repopulare a unei zone anume este nevoie anual de sute de pui soimi care sa fie eliberati in respectiva zona astfel incit la sfirsit susnumita zona sa se aleaga cu citeva perechi de soimi stabile ! Oare d-ul Manfred a vazut si avut in mina aceasta suma de documente ? – ma indoiesc .
– cine ar fi putut duce la indeplinire astfel de actiuni ? – numiti-mi o institutie , fundatie sau asociatie mai veche cu experienta in astfel de programe in Romania !!
– Da , din acest punct de vedere cu pareri de rau trebuie spus ca Romania nu si-a facut lectiile !
D – le Dieter nu va absolv nici in ruptul capului de prezentarea acelor dovezi prin care sa reiasa ca Germania / NABU a livrat / exportat soimi in Romania pt. repopulari , aici pe acest forum si in fata tuturor ! deci nu va mai eschivati , nu mai provocati la alte discutii fara sens pt. a distrage atentia de la tema principala a acestor discutii !!! – am impresia ca ati cam ajuns in fundul sacului , avind in vedere si faza cu otrava !
Eu cred ca stiu ce anume a vazut si ce acte a tinut in mina d-ul Manfred , tot export se cheama dar nu de catre NABU si nu in Romania !
Am sa va spun mai multe pe aceasta tema dupa ce ne prezentati acele documente doveditoare !
Da , intr-adevar a fost bine ca am discutat acest subiect pe un site din Romania acuma cel putin stiti si d-voastra de unde provin soimii cu inel din Romania – in nici un caz de la NABU din Germania !
Tin mita in sac cit doresc deoarece imi pot permite acest lux , si stiti de ce ? fiindca adevarul este de partea mea !
Da , columbofilii din tara cu siguranta o sa se confrunte pe viitor cu aceasta problema , dar sint sigur ca nu multi o sa fie aceia care vor imbratisa rezolvarea sugerata de dv ! – mai exista si alte cai mai inteligente de rezolvare a problemei si anume consensul cu natura ! de care dv. din pacate n-ati prea auzit .
Aceasta dilema s-ar putea dealtfel rezolva daca eventualii prinzatori al acelor soimi ne-ar pune la dispozitie macar datele de pe inele , in felul acesta s-ar rezolva rapid problema – poate cunoaste cineva persoanele in cauza si ii poate convinge sa faca acest lucru pt. noi chiar si anonym , le-am ramine bineinteles recunoscatori !?
In ceace priveste pedigreele … si otravirea etc . nu pot spune decit RUSINE ! frumos exemplu dati columbofililor din ambele tari , ar avea intr-adevar multe de invatat de la dv .d.p.d.v columbofilistic – SINCERE FELICITARI SI VINT IN PENE IN CONTINUARE !
Andrei .
Buna d-le Keszeg ,
ca incheiere vreau doar sa clarific un lucru !
Nu eu am inventat aceasta otrava , nu eu comercializez sau castig ceva din aceste ” afaceri ” , nici eu nu am facut-o publica in lumea columbofila si nici eu nu am folosit-o pana in prezent ….
Este bine cunoscuta in lumea columbofila si din pacate multi o folosesc ! Acesta este adavarul de care fugiti si de care v-am atras din nou atentia ! Chiar credeti ca sunt atat de multi care au remuscari eliminand un soim ? Viata e crunta , mai ales in estul Europei problemele sunt mari din cap pana in coada de dezamagiri sa nu mai vorbim . Sunt aproape lunar in Romania si sunt la zi cu sitatia de acolo . Vizitez multi columbofili pe care -i pot considera prieteni fie ca sunt in Romania , Ungaria , Austria sau Germania . Sunt oameni din toate clasele ai societatii dar cand e vorba de porumbei suntem cu totii la fel . Nu exista odata sa intru intr-o discutie sa nu apara tema cea dureroasa – rapitoarele . Ce sa facem ? Tinem un juc de Galati , un zburator de Budapesta , zburator de Viena , Voiajor etc in voliere cand tot farmecul lor este in aer ? Chiar credeti ca se fac de azi pe maine toti cotetari si cresc Maria Stuard sau Kingi ?
Asa va inchipuiti consolidarea cu natura ?
Atunci va spun ca puteti astepta mult si bine , acest lucru nu se va intampla asa de repede . Si nu spun asta fiindca nu-mi convine mie , o spun findca stiu cum gandesc porumbarii !
Recunosc ca ironia in legatura cu otrava si a pedigreelor nu era la locul ei dar asta este !
Pot doar inca odata sa spun ( nu ma refer acuma la d-voastra personal ) ca cei ” competenti ” sa nu le inchida usa porumbarilor chiar daca treaba este atat de incurcata . Acest lucru nu duce la nimic . Poate candva se gaseste un consens cu care pot trai ambele parti .
Acest consens egal cum suna , important sa fie cumva o cale de mijloc , sper sa-l mai traiesc si eu …
va salut ,
Dieter
Domnule Keszeg, imi imaginez cum stati linistit in fotoliu si cu zambetul pe buze ne dati sfaturi despre consensul cu natura, despre respectul care trebuie sa-l avem fata de rapitoare, etc.
Spre deosebire de dumneavoastra, noi columbofilii nu stam deloc linistiti. Este perioada in care tragem linie si constatam ca munca si eforturile noastre sunt mai importante decat ce faceti dumneavoastra pentru aceste rapitoare. Dumneavoastra le inelati si le monitorizati, noi le dam sa manance.
Durerea mare este la rasele de porumbei de agrement care zboare ore multe la altitudine mare. Daca in randul voiajorilor sunt luati cei slabi sau bolnavi, la agrement este total invers. Ne sunt rapite cele mai bune pasari. Nu ar deranja pe nimeni o pierdere de 10-15% din efectivul de zbor dar din pacate este exact invers. Cu aceste procente ramanem dupa un an competitional.
Incercati putin sa lasati statisticile, hartiile si sedintele si mergeti si pe teren. Va recomand cu caldura Drobeta Turnu Severin unde este o mare densitate de crescatori de porumbei de agrement si va garantez ca scumpul dumneavoastra soim dunarean (uitandu-ma in “lista de preturi” este chiar scump) nu o sa va ofere un spectacol ci un macel. Fara nici o exagerare: macel!! Vorbiti cu crescatorii fata in fata, nu pe forumuri si poate atunci o sa ne intelegeti si pe noi.
De ce sa ne fie rusine ca punem otrava pe porumbei? Ca incercam sa-i protejam? Nu mi-ar fi rusine deloc. M-as simti chiar mandru ca am razbunat sutele de porumbei dupa care plang multi crescatori.
Am mai spus-o si o mai spun: pusca este solutia. Si promit ca o sa va comunic personal numerele de inele ale soimilor ca sa-mi fiti recunoscatori.
Poate ne pune domnul administrator la dispozitie pe site o rubrica intitulata “ulii si soimi……pripasiti”.
Citesc cu interes acest topic. De la inceputul lui caut sa vad care e rezolvarea. Pana acum mie imi seamana cu o bataie cu rosii stricate, unii spun tacticos vai amenda vai concensul cu natura pe de o parte si de cealalta parte rezolvari asa punct ochit punct lovit in presupusa problema OTRAVA-CAPCANE. Eu cresc porumbei de 19 ani. Mereu i-am tinut liberi, chiar nu inteleg de ce unii ii tin inchisi mai bine ar creste alte pasari. In toti anii de cand cresc porumbei s-a vazut asa in ultima perioada (2-3ani) o indesire a atacurilor si a disparitiei porumbeilor. De exemplu in primii 3-4 ani cand eram copil si cresteam porumbei nu imi pot aminti nici un atac asupra pasarilor si va asigur ca ii supravegheam, numaram foarte atent. In urmatorii ani a devenit ceva normal sa fie prinsi 1-2 pe an stiu eu poate intre timp s-a invatat o pereche de soimi si la porumbeii mei. In ultimii 3 ani sa o luam asa defalcat : acum 3 ani mi-au disparut toti porumbeii deschisi la culoare ( albi, baltat pe galben) nici macar unul nu a reusit sa zboare si el liber asa macar 2 luni ( a venit un prieten la mine intr-o zi sa ii dau 2 fete puici baltate pe galben si a vrut sa le vada la zbor . le-am lansat si soimul le-a mancat pe ambele la 15 minute de la lansare), acum 2 ani a inceput sa prinda si porumbei mai maturi ( de 1-2 ani) porumbei cu performante reale nu bolnavi nu schilozi porumbei in forta au inceput sa apara atacurile repetate din zona de licarire disparitie pana la pamant urmariri spectaculoase cu 5-6 atacuri pana jos si uneori o adevarata haituiala a porumbelului din partea mai multor soimi in atacuri succesive. nu de putine ori porumbeii au scapat ascunzandu-se in boscheti tufe etc, si anul asta din 37 de pui opriti a prins 15 desi puii sunt zburati in stoluri mici desi sunt zburati la program etc. Eu capcane nu am pus si nici otrava si daca ma gandesc asa ambele nu sunt metode ingenioase pentru ca sunt metode care te pot asa implica intr-o serie de evenimente care pot aduce repercursiuni ca sa zic asa se pot dovedi etc. Va intreb eu acum politicos ca un om care iubeste natura desi tin sa precizez ca nici o musca care pana acum mi-a intrat in ochi nu a scapat vie desi sincer chiar iubesc natura dar sunt imbracat cu geaca de piele, plover de lana si pariez ca si dumneavostra la fel. Vad ca la solutie dumneavostra veniti si aratati o amenda. Eu totusi vad ca scrieti multe randuri asa aranjate frumos in pagina cu virgule puncte aliniat etc de unde deduc c sunteti baiat destept. Solutia domnule? unde e solutia? si cat costa? ce trebuie facut? Ca de programul NABU nu prea sunt interesant , e frumos el inaltator asa vine dintr-o tara civilizata etc. Spuneti-ne solutia ca sa fim toti fericiti.
Incerc sa fiu obiectiv. Inteleg total supararea crescatorilor si probabil as proceda la fel daca n-as putea sa imi practic hobbyul (consider ca orice an in care pierderile sunt peste 70% este un an amar, pierdut). Pierderi de 50% mi s-ar parea maximul suportabil.
Pe de alta parte nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca anumite rase au fost selectate de om intr-o directie care nu le permite supravietuirea in natura deci pentru rapitoare este o invitatie la masa fara efort. Nu am crescut multa vreme porumbei de agrement dar din observatiile mele, stilul lor de zbor este diferit de al voiajorilor: jucatorii prin tumbele lor care la origine sunt niste tulburari nervoase din cate stiu, devin prazi usoare – cand selectezi o rasa promovand tulburarile nervoase, nu poti sa te astepti ca ea sa se descurce bine in natura. Orice om obiectiv ar recunoaste ca asemenea exemplare nascute in salbaticie la orice alta specie n-ar mai apuca sa se reproduca si ar disparea la primele iesiri din cuib. Unii jucatori se sinucid, jucand de sus pana cad pe sol sau pe acoperisurile caselor – este un comportament departe de a fi natural si nu prea inteleg de ce ar tine cineva asa ceva, DAR… gusturile nu se discuta.
Apoi ar fi porumbeii de agrement din celalalt segment expus la rapitoare si anume cei cu zbor de inaltime si durata – am osbervat ca stilul lor de zbor este mai lent, mai planat si probabil intervine si oboseala la fel cum la concurs un voiajor devine vulnerabil datorita oboselii. Iarasi consider ca imprimand unei rase un stil de zbor mai lent decat in mod normal nu este tocmai in avantajul pasarilor atunci cand ies pe cer.
In ultimul an cand m-am hotarat sa renunt la porumbei pentru o vreme, i-am tinut iarna afara pentru a face un experiment. Zona este premontana – daca te uiti in zare se vad piscurile, deci soimi si ulii la super oferta. Am zburat stolul de 50 de voiajori toata iarna iar atacurile au fost aproape in fiecare zi, atat de la ulii cat si de la soimi. Pierderile au fost 0 (zero). Atacurile de soim imi dadeau fiori, exact cum descria Vlad mai sus, nu renunta si ataca si de 6-7 ori pana nu mai raman porumbei pe cer. Dupa cateva atacuri porumbeii i-au inteles stilul si nu au mai stat sa-i sparga ci cum il vedeau la orizont, plecau furtunos intr-un stol compact in directia opusa, un spectacol incredibil al naturii care iti face pielea gainii, fara sa exagerez. Intr-o zi o femela mare de soim a trecut chiar pe deasupra mea si a disparut la orizont spre munte in urma stolului si asteptam cu inima cat un purice sa-i vad aparand impartiti pe tot cerul. I-am vazut dupa vreo 10 minute aparand din alt punct cardinal la fel de uniti ca la inceput, cred ca aveau suta la ora. In dreptul casei au incetinit brusc, si dupa inca 2-3 rotocoale erau toti 50 in cusca (altfel pe acoperis ataca uliul). Deci practic cu putin antrenament au priceput cam cum se poate aborda fiecare gen de rapitoare si au actionat in consecinta.
Cu 2 ocazii am vazut acelasi soim care dupa ce a ratat de 5-6 ori pe stolul meu, a intrat in alt stol vecin si a luat fara probleme din prima. O fi si vorba de noroc, dar cred ca antrenamentul si sanatatea pasarilor conteaza foarte mult. Nu au avut acelasi succes mereu, in anii de inceput cand nu stiam sa-i tin sanatosi si aveam tot felul de adunaturi imi dispareau cate 2-3 per atac de soim, recordul a fost de 6 (!!!) intr-o zi (voiajori). Nu e foarte surprinzator ca era vorba de porumbei de Bucuresti unde nu au vazut rapitoare de generatii.
Si eu am inceput cu porumbei de agrement in 2003 dar nu mi-au placut acele particularitati care ii indeparteaza de fiinte adaptabile in natura – pentru ca asta imi place cel mai mult la porumbel – “este cel mai salbatic animal domestic”. Dar repet, gusturile nu se discuta si colegii au aceleasi drepturi ca oricine sa se bucure de hobbyul lor. Pan la urma unii se distreaza impuscand animale fara aparare prin paduri si o fac total legal… si nu o fac de foame.
Trebuie insa sa se gandeasca mereu la reversul medaliei – odata disparute rapitoarele si inmultite fara control alte specii s-ar putea sa ne fie mai rau decat cu rapitoarele.
” Trebuie insa sa se gandeasca mereu la reversul medaliei – odata disparute rapitoarele si inmultite fara control alte specii s-ar putea sa ne fie mai rau decat cu rapitoarele. ”
Dupa multe discutii inteligente dar pline de patos, care nu au facut decat sa confirme inca o data lipsa de viziune unitara a noastra, a oamenilor, in sfarsit ceva ce ar trebi sa stea la baza modului nostru de interactiune cu Natura. Tocmai eram deznadajduit de reactia oamenilor la o stire care a trecut neobservata, intre alte zeci si sute de stiri politice si mondene mai “importante” sau “comerciale”, ce ne asalteza viata secunda de secunda. Prestigoasa revista ” Science ” anunta in ultimul sau numar, ca sunt pe cale de disparitie totala 1/5 din totalul speciilor de animale, bineinteles ca din cele salbatice. Si ma gandeam daca aceeasi reactie am fi avut-o daca s-ar fi anuntat ca 1,3 miliarde de oameni din cele 6,5 miliarde de pe planeta urmeaza sa dispara in perioada imediat urmatoare….?!!!!…..
S-ar putea sa dispara mai multe miliarde, am vazut un documentar despre disparitia albinelor, un fenomen tot mai alarmant: “Colony Collapse Disorder”. Daca dispar albinele am pus-o, avand in vedere rolul lor major in polenizare.
” Ca de programul NABU nu prea sunt interesant, e frumos el inaltator asa vine dintr-o tara civilizata etc. Spuneti-ne solutia ca sa fim toti fericiti.” Solutiile, pentru a avea efecte pozitive, nu se pot lua fara o colaborare a tuturor celor implicati, intr-un fel sau altul. Degeaba institute de cercetari prestigioase gasesc solutii si cauta implementarea lor in Natura, daca populatia daca nu cunoaste si nu participa activ si responsabil la acel plan. Deci, noi stim foarte multe despre porumbeii nostri, soimari despre pasarile lor, crescatorii de dihori despre comportamentul acestora, crescatorii de pisici …….si asa mai departe. Daca nu punem cunostiintele tuturor la un loc pentru a cauta si a lua masuri in interesul tuturor, dar mai ales in interesul Naturii, s-ar putea ca stranepotii nostri sa poata vedea si invata numai in camere holografice digitale despre fauna si flora Terrei de altadata. Asa ca sa nu mai asteptam solutii, ci sa le cautam impreuna !
Buna d-le Barboianu Ionut ,
contrar asteptarilor dv. va asigur ca nu stau linistit deloc in fotoliu , atita timp cit sint constient de faptul ca mai sint persoane care nu au inteles pe deplin rolul si semnificatia acestor discutii !
Mi-am permis sa recomand mai sus ca pe viitor sa se incerce crearea / promovarea unor rase de porumbei care sa fie capapili sa tina pasul cu schimbarile continue din jurul nostru , cred ca acest pas ar fi cel mai important cel putin din punctul meu de vedere ,
Dat fiind insa faptul ca fiecare columbofil in parte are gusturile si inclinatiile lui vizavi de rasele de porumbei , este logic ca aceia care prefera sa zboare / tina rase de porumbei mai lente in ceace priveste viteza de croaziera sau porumbei cu un stil de zbor neadecvat va trebui sa se astepte la pierderi mai mari datorita faptului ca pasarile de prada o sa profita de aceste oportunitati oferite de om direct pe tava !
D-voastra ce ati face in locul oricarei pasari de prada cu burta goala pe sub nasul careia ar ” zbura ” un astfel de porumbel , mai ales in perioada aceasta a anului ? l-ati lasa sa plece si ati astepta un porumbel mai bun zburator care sa fie demn de o urmarire din partea dv ? – ma indoiesc .
Paralel cu aceasta intrebare imi permit sa recomand in modul cel mai calduros columbofililor din zona amintita de dv . o eventuala schimbare a raselor de porumbei , deorece nu vad rostul tinerii unor rase de porumbei de care pina la urma nu ma pot bucura ! este doar o recomandare ! – fiecare columbofil avind bineinteles dreptul sa tina rasa pe care o doreste , dar fara a pierde insa din vedere faptul ca o medalie are intotdeauna doua fete .
D-le Barboianu , am repetat de doua ori doar pe acest topic ca inteleg si respect aceasta pasiune a d-voastra si ma folosesc de acest forum deoarece prin intermediul lui pot comunica cu columbofilii din intreaga tara nu doar dintr-o anumita zona a tarii !
” De ce sa ne fie rusine ca punem otrava pe porumbei? Ca incercam sa-i protejam? Nu mi-ar fi rusine deloc. M-as simti chiar mandru ca am razbunat sutele de porumbei dupa care plang multi crescatori.
Am mai spus-o si o mai spun: pusca este solutia. Si promit ca o sa va comunic personal numerele de inele ale soimilor ca sa-mi fiti recunoscatori ” ,
Da , ati spus corect – Razbunat – deoarece mai mult nu ati reusi sa faceti prin aceasta fapta eroica deloc laudabila ! s-a repetat de “n” ori pe acest forum de ce !
Mindru – nu vad de ce ati fi mindru de o asemenea fapta , eu stiam ca a fi mindru de o anumita fapta se poate vorbi doar daca aceasta a fost dreapta din toate punctele de vedere , ori in cazul acesta omul a oferit pe tava porumbeii favoriti / iubiti cu buna stiinta ca acestia sint inapti din start sa faca fata legilor naturii , iar aceasta a profitat de oportunitate !
Cine a gresit si cine ar trebui sa fie mindru in acest caz ?
In ceace priveste numerele de inele primite de la dv . va promit ca o sa ajunga exact acolo unde este nevoie , dupa care mai putem discuta daca doriti !
Andrei .
e chiar asa greu sa intelegeti ca rapitoarele nu se pot inmultii peste masura peun anumit teritoriu? nu poate omul sa le faca sa se inmulteasca mai mult decat normal oricat ar incerca, ca doar nu iau oule cum facem noi de la un cuplu din care dorim mai multe ponte si le pun sub doici ca reproducatorul sa depuna altele , deci nu intervine cu nimic in afara de punerea unor inele la picioarele puilor pt a putea fi facut un “recesamant”. daca am putea inmulti un pradator asa usor in 50 de ani africa ar fi plina de leoparzi gheparzi lei si tigrii cateva din speciile de feline pe cale de disparitie. sunt sigur ca in ceea ce priveste crescatorii de por de agrement si zbor, nu voiajoristii nu sunt de acord cu mine dar daca vreti sa va convingeti ganditiva sau interesativa cati ulii erau in zona dv acum 100 de ani si cati sunt acum si atunci daca obtineti un nr mai mare in prezent eu nu mai zic nik. dc nu intelegeti ca acesti soimi nu sunt din aceea dresati special si pusi intentionat sa atace por. dv? daca vati afla in fata unui mar si var fi foame ati alege sa alergati dupa un iepure sa mancati?
dc nu intelegeti ca noi am intrat pe “teritoriul ” lor si nu ei pe al nostru. ne plangem in continuu ca ne-au invadat rapitoarele ca s-au mutat la oras si ca locul lor nu e printre junglele de beton, DAR UNDE E? daca nu mai sunt paduri si locuri naturale UNDE?
mentionez ca sunt crescator de porumbei insa nu vad dc nu intelegeti ca totul e legat in natura, ne plangem ca sunt orase unde exista prea multi por salbatici care distrug fatadele unor cladiri de o mare importanta istorica dar oare nu din cauza noastra sau inmultit? oare acolo sunt suficienti pradatori care sa tina nr lor sub control?
ma repet daca este vreun crescator ce poate afirma cu dovezi ca nr rapitorilor din zona a crescut fata de acum 50 ani jos palaria, tinand cont ca acestia sunt teritoriali, teritoriul variind in functie de suprafata necesara pt a gasi hrana. ca exista o concentrare mai mare in unele zone nu zic ca nu dar acea zona poate sustine un nr mai mare datorita ambundentei prazii. Nu cred ca exista porumbar ce nu ar accepta amplasarea unei custi pt a prinde aceste rapitoare si a fi stramutate. dc nu se incearca o colaborare in aceste zone mai afectate cu ornitologii ce au in observatie aceste pasari si nu cred ca daca nu li sar cere o astfel de cusca, nu li sar oferi ajutor, iar in eventualitatea unei capturari acestia sa fie anuntati pt ridicarea pradatorului. nu vad o asa mare greutate in gasirea unei solutii. TOtul e sa se doareasca si sa fie intelegere de ambele parti. solutia nu e pusca otrava sau capcanele ce duc la moarte.
Buna d-le maftei ovidiu ,
in cazul acesta precum spune si d-ul Marian , solutia trebuie s-o cautam impreuna ! – trebuie gasit un compromis la infaptuirea caruia sa fie dispuse sa participe in egala masura ambele parti .
Andrei .
Buna d-le Dieter ,
Citez : ” Ce sa facem ? Tinem un juc de Galati , un zburator de Budapesta , zburator de Viena , Voiajor etc in voliere cand tot farmecul lor este in aer ? Chiar credeti ca se fac de azi pe maine toti cotetari si cresc Maria Stuard sau Kingi ?
Asa va inchipuiti consolidarea cu natura ? ”
O intrebare : – chiar credeti ca o sa sucim gitul la toate pasarile de prada ca sa puteti dv. zbura porumbei din rasele enumerate mai sus , exceptind voiajorii ” in conditii normale ” ?
Cei care au creat in timp aceste rase sau gindit si la consecintele si pericolele pe care trebuie sa le ia asupra lor acesti porumbei nevinovati , nenorociti in mod voit de catre om in interesul si pentru placerea lui ?
Dar cei care manevreaza si in ziua de astazi la adaptarea raselor de porumbei , pt. a fi conformi placerilor vizuale ale columbofilului modern de acest profil se gindesc la conseciintele si pericolele la care este expus un astfel de porumbel ajuns afara in natura ? – unde mai ramine farmecul lor in aer daca nu mai sint in stare nici macar sa zboare ?
Cum se poate numi asa ceva farmec cind nenorocitul de porumbel nu poate decit cu efort sa zboare de pe un acoperis pe altul ?
Sa iei citiva porumbei si sa creezi in timp o rasa mai buna , mai adaptabila conditiilor mereu schimbatoare din jurul nostru comparativ cu rasa din care provin este dupa parerea mea un lucru laudabil , dar in acest caz nu pot decit sa depling soarta acestor porumbei nevinovati !
Pasarile de prada in tot acest timp cit o rasa / rase de porumbei a / au fost nenorocite in timp tot mai mult pt. a conveni cumva intereselor tot mai crescinde a omului , au evoluat sau adaptat conditiilor din mediul inconjurator , decalajul devenind in acest timp tot mai mare intre aceste specii , ce sanse credeti ca mai au acesti porumbei afara in natura unde guverneaza legile naturii ?
Cine este dupa parerea dv . vinovatul privind lucrurile de asta data si din acest unghi ?
Andrei .
adunaturi ne adunaturi,bolnavi sau sanatosi porumbeii vor disparea can se vor inmulti soimii cu care nu am nimic si spre norocul meu nu am avut nici parte ,cat despre uliu toata vare nu a uat decat un pui florat ca re era si cam subnutrit , si intr-o seara am gasit tot un pui de 2010 spart in piept putin care in 2 zile s-a refacut ,e bine ca eu nu am muntele in preajma ,dar padurea din plin
era sa uit mi-a mai luat si o porumbitza de rotat ,am avut o pereche dupa ce k nici nu prea se inmultesc ,am ramas doar cu masculul care e smeker mereu cand vede uliul direct in spatele volierei , cat i-o mai merge si lui ,acum in primavara trebuie sa ii iau si lui porumbitza ,adica bani dati degeaba k al mortii uliu nu putea sa ia si el o vrabie ceva.mult noroc mai ales la ornament
Gutu, rotatul la cum bataie din gat de parca are crize si cu coada aceea n-are nici cea mai mica sansa, sunt pasari de voliera. Risti enorm daca-i lasi afara.
Buna ,
ma preocupa in continuu gindul , oare aceia care au rasucit si mai rasucesc si in prezent la roata evolutiei incercind sa creeze rase noi , care sa placa vizual unor persoane fascinate de aceste rase de porumbei chiar nu-si pun deloc intrebarea daca acestea sint si fiabile pt. a supraviatuii cit de cit si in natura ? – indivizii acestia nu sint constienti de schimbarile continue din jurul lor ?
Chiar nu le trece deloc prin minte ca cu fiecare rasucire condamna aceste pasari nou create si nevinovate la o moarte si mai sigura , sau sa devina cum spunea d-ul Dieter pasari de ” cotet ” ?
Ce fel de om / oameni este / sint acela / aceia care este / sint in stare sa faca astfel de modificari morfologice in timp , in mod constient , fara mustrari de constiinta pt. viata si viitorul acestor vietuitoare nevinovate ?
Oare astfel de indivizi vad in porumbeii produsi doar banii pe care ii va incasa ? – bani care sint proportionali cu gradul de nenorocire a fiecarui ” porumbel ” in parte ?
Incredibil , dar din pacate adevarat ! si pt. toate acestea trebuie sa sufere in primul rind porumbeii in cauza , proprietarii acestora si la urma urmei pasarile de prada care sint in capatul lantului trofic , acestea din urma trebuind sa plateasca pretul suprem la fel ca porumbeii care n-au mai fost in stare sa se salveze chiar daca ar fi incercat din cauza faptului ca au fost mutilati , deveniti inapti , descapacitati , handicapati in mod voit de catre unii oameni care declara sus si tare ca sint mari iubitori al naturii etc ! – si pt. toate acestea devina este natura prin reprezentantii ei ca nu se mai pot zbura porumbeii in conditii normale ?! – oare fiintele acestea se mai pot numi porumbei ? – nu sint decit umbra distorsionata a ceace au fost odata stramosii lor !
Ce as mai putea spune in acest sens ? nu mai am cuvinte .
Desi cunosc doar citeva rase de porumbei , sint de parere ca dintre toate rasele , cea a porumbelului voiajor este unul din reusite in acest domeniu al columbofiliei – aici deficitara ar fi doar problema zborurilor la mare distanta , unde este foarte posibil ca si cel mai bun campion sa cada in ghearele unei pasari de prada , obosit fiind de parcurgerea unor astfel de distante anormale pt. orice porumbel din lume fie el si salbatic !
Andrei .
Mestecam mamaliga degeaba d-le Keszeg !
M-ati facut la pozitia 76 de tot cacatul doar fiindca v-am amintit de realitatea de care d-voastra nu vreti sa luati cunostinta pe aceasta pagina ! Nu am dat nici o indicatie si nici nu am de gand sa o fac . Totul este deja cunoscut ! De ce rusine ?
Diferenta intre mine si d-voastra este ca eu nu sunt in stare sa-i sucesc gatul la un porumbel bolnav pe care nu-l mai pot salva , pe cand dumneavoastra ucideti animale pentru a practica sau de dragul unui Hoby .
Sub acest aspect , predicile de moralitate in legatura cu fiinte nevinovate din partea d-voastra nu-si mai au rostul la mine . Ce vina au acele fiinte sa moara fara nici un rost – doar de dragul unui Hoby ? Poate-mi spuneti si mie care este diferenta intre a fi mancat de Soim sau a fi otravit ? Care moare mai fericit ?
Dormiti bine noaptea d-le Keszeg avand atatea animale pe constiinta doar pentru un sport / Hoby ? Mila se pare ca nu aveti !
Porumbarii incearca doar sa-si apere porumbeii . Daca mai cititi odata cele patite de domnul Vlad Hadarau , va puteti da seama in ce situatie se afla un asemenea porumbar . Mai puteti sa-l judecati daca intervine la o asemenea situatie / pierderi ? ( chiar d-voastra care nu are remuscari de a omora fiinte nevinovate ne tineti teorii ?)
Teoriile d-voastra sincer nu ajuta nimica si nu vor schimba situatia! Mie personal imi ies deja pe gat !
Rusine ? Oare cui sa-i fie rusine ! Uitativa odata in oglinda !
In legatura cu pocale si medalii , pot sa va linistesc ca nu am . Nu am findca nu ma intereseaza acest lucru .Am putut sa reproduc pasari cu care as putea fara probleme sa particip la orice expozitie europeana cu succes . Dar tin aceste pasari doar pentru placerea mea .Deasemenea am si porumbeii cumparati din diferite crescatorii. Nu comercializez porumbeii , nu o sa ma gasiti in nici o piata cu ei . Singurul lucru ce mai fac este un schimb de sange cu cativa crescatori alesi .
Sunt cotetar ! Din cauza lipsei de timp am renuntat deocamdata la rase de zbor dar sper ca se va schimba in urmatorii ani acest lucru … Sunt curios cum o sa-mi mearga !
Deci , nu sunt un pericol in urmatorii ani pentru Soimi .
Dieter
Buna d-le Dieter ,
citez : „ M-ati facut la pozitia 76 de tot cacatul doar fiindca v-am amintit de realitatea de care d-voastra nu vreti sa luati cunostinta pe aceasta pagina ! Nu am dat nici o indicatie si nici nu am de gand sa o fac . Totul este deja cunoscut ! “
De cine este cunoscuta aceasta realitate pe care nu sinteti in stare s-o dovediti desi o sustineti in continuare ? – as dori din toata inima sa iau la cunostinta de acest fapt dar aratati-mi si mie un act , ceva , care sa ma convinga de aceasta realitate “ cunoscuta déjà “ ! – inclin sa cred tot mai mult ca n-o sa puteti demonstra absolut nimic in aceasta problema nici acuma si nici in viitorii 100 de ani !
Nu amestecati soimaritul in ceace discutam noi aici pe site deoarece nu are nici o relevanta ! – soimaritul este vinatoare legala !
Citez : “Ce vina au acele fiinte sa moara fara nici un rost – doar de dragul unui Hoby ?” – da , foarte buna intrebarea , poate imi raspundeti si mie la aceasta intrebare dar cu referire la pasarile de prada care nu fac altceva decit sa-si indepinesca rolul in natura ?!
Citez : “ Poate-mi spuneti si mie care este diferenta intre a fi mancat de Soim sau a fi otravit ? Care moare mai fericit ? “ – consider ca ambii ar muri foarte nefericiti , trebuie insa pusa intrebarea de ce au trebuit sa moara ? – oare numai din vina lor ?
Citez : “ Dormiti bine noaptea d-le Keszeg avand atatea animale pe constiinta doar pentru un sport / Hoby ? Mila se pare ca nu aveti ! “ – deviati din nou discutia cu un anume scop – intrebarea neavind nici o relevanta in acest subiect !
Am luat la cunostinta cele intimplate d-lui Vlad Hadarau si-mi pare sincer rau pt. pierderile suferite !
Da , trebuie sa fac acest lucru , sa tin teorii , mai ales in astfel de cazuri in care sint provocate discutii si sustinute afirmatii nedemonstrabile , sint tinute teorii care nu concorda cu realitatea si in cele din urma sugerate solutii nedemne pt. zilele noastre !
Citez : “Teoriile d-voastra sincer nu ajuta nimica si nu vor schimba situatia ! Mie personal imi ies deja pe gat !” – imi place ca cel putin sinteti sincer , aproape ca v-as crede pe cuvint , dar ceva imi spune ca chiar ceva, ceva vor schimba aceste discutii in constiinta acelor persoane care vor sa vada adevarul din spatele lor ! – ca va iasa déjà pe git este problema dv. , nu eu am provocat discutiile ! – eu incerc doar sa apar cauza unor fiinte care stiti bine singure nu se pot apara !
Rusine – pt. ce ? – sa ma uit in oglinda – ma uit zilnic ! – tot ce am spus pot dovedi la orice ora comparativ cu dv .
Citez : “In legatura cu pocale si medalii , pot sa va linistesc ca nu am . Nu am findca nu ma intereseaza acest lucru . „ – ERAM 100% SIGUR DE ACEST LUCRU – inca n-am intilnit pe nici unul din forumurile columbofile din Romania un singur campion cu pocale , premii etc sa se plinga si sa sugereze astfel de solutii rusinoase ca ale dv , ar fi de-adreptul rusinos pt. el un asemenea lucru !
Citez : „ Am putut sa reproduc pasari cu care as putea fara probleme sa particip la orice expozitie europeana cu succes “. – da , va cred , pina la proba contrarie !
Citez : “Sunt cotetar ! Din cauza lipsei de timp am renuntat deocamdata la rase de zbor dar sper ca se va schimba in urmatorii ani acest lucru … Sunt curios cum o sa-mi mearga ! “ – la acest punct trebuie sa recunosc ca ati fost foarte sincer , dar nu ma pot abtine de a va intreba de ce incurajati crearea / promovarea acestor rase de porumbei condamnate prin schimbarile morfologice impuse la statutul de “ porumbei de cotet “ ? nu este pacat de fiintele acestea asa nenorocite , infoiate , handicapate pt. viata de afara ?
Andrei .
coada ii afecteaza la zbor pe rotati ,dar cu bataia din gat nu stiu ce probleme ar avea ,oricum masculul rotat cu aude un semnal de la cocos,cotofene etc imediat se piteste in spate le volierei si-a insusit o tehnica ,oricum daca il ia si pe asta nu mai tin rotati.noroc porumbeilor liberi iarna
Eu v-am intrebat ceva si nu am primit nici un raspuns. Doar asa o ampla prezentare generica pentru care ar trebui sa ma bucur. Sa va prezint cateva lucruri pe care vad ca nu le stiti. Sunt printre putinii care selecteaza zborul rapid si ager la rasa de porumbei pe care o cresc, surpriza sunt unul din cei mai buni ( am cupe medalii etc) si surpriza si mai mare nu ma ocup cu comertul ci dimpotriva cu popularizarea ( tot ce este in plus ofer cadou la cei interesati). Desi v-am cerut sfaturi nu am primit nimic, mai mult decat atat observ la dumneavostra dorinta nebuna de a da vina pe crescatorii de porumbei care in opinia dumneavostra sunt niste tortionari si niste doctori frankenstein care isi modifica porumbeii transformandu-i in niste creaturi hidoase care isi merita doar moartea in ghearele soimului. Ar trebui sa mergeti si pe teren sa vedeti de exemplu ca micii frankenstein de la la mine din cotet zboara bine, rapid, tin stolul, nu au probleme cu respiratia cu metabolismul, nu traiesc indopati cu pastile, etc. In concluzie explicatia pe care o afisati dumneavostra e ZERO BARAT si tinand cont ca sunteti un cunoscator asa cum va prezentati aici nu stiu ce sa cred. Daca spuneti ca in Europa mor zilnic 200.000 de pasari din cauza geamurilor de ce nu infoliati toate geamurile? Sunt folii mate, nu cred ca trebuie sa vi le prezint eu, sunt si geamuri mate nici pe alea nu cred ca trebuie sa vi le prezint, de ce nu va implicati in chestia asta? Asa nu o sa mai moara alea 200.000 de pasari si o sa fie hrana din belsug pentru toti. Sau de ce nu se refac arealurile despadurite pe nicaieri? Sau scuzati intrebarea , dar tinand cont ca soimul nu e pe cale de disparitie, de ce continuati cu proiectul asta? Daca tot sunteti asa un iubitor de natura si frumos de ce nu salvati floarea de colt? Testoasa din muntii macinului? Dropia? Vipera? Sau de ce nu il clonati pe Trex? Ca pana la urma saracu era perfect adaptat dar un meteorit i-a facut felul, ce vina avea el saracutul ca i-a cazut un pietroi din spatiu in cap, cu siguranta e un fenomen rar care nu se poate numi normalitate. AR TREBUI SA NE IMPLICAM SI SA IL READUCEM LA VIATA. Areal ar avea, hrana din belsug si inca frageda, oameni de birou tratati cu pastile pentru toate bolile pamantului care fie vorba intre noi nu mai sunt asa de adaptati la mediu ar trebui sa se cam readapteze si ei. Eu cand am scris prima oara mi-am prezentat cauza unui om pe care il credeam cunoscator, sper sa nu fiti doar un ignorant in spatele unei tastaturi care isi sustine cauza pana in panzele albe, inca astept un raspuns la problema ridicata de mine. Va rog sa aveti in vedere toate lucrurile pe care vi le-am prezentat si sa tineti cont de faptul ca am zis ca mi se pare normal sa am anumite pierderi si in urma atacurilor de soim care sunt perfect normale. DECIMAREA EFECTIVULUI NU MI SE PARE NORMALA, NICI ATACURILE SUCCESIVE DIN PARTEA A 4-5 SOIMI NU MI SE PAR NORMALE. NICI HAITUIREA PASARILOR PE CER NU SUNT NORMALE, NICI ATACUL SOIMULUI PANA LA NIVELUL SOLULUI SI PANA PE SPUTNIK NU E NORMAL. Va rog inca odata sa prezentati solutia. Cealalta parte a venit cu o solutie radicala dar totusi a venit cu o solutie, prezentati si dumneavostra o solutie ca sa nu fim nevoiti toti sa o alegem singura solutie prezentata.
Domnule Keszeg, initial am crezut (sperat) ca mi se pare dar cu cat ati inaintat in comentarii cu parere de rau constat ca ne tratati cu un aer de superioritate avand convingerea ca dumneavoastra detineti adevarul absolut. La fel ca pasarile pe care le protejati dumneavoastra si cei ca dumneavoastra va considerati in varful lantului trofic, iar noi, bietii columbofili suntem niste victime sigure. Sincer va compatimesc domnule Keszeg.
Domnul Dieter se referea la rase de agrement (de zbor) pe care dumneavoastra le numiti “fiintele aceastea nenorocite, infoiate, handicapate pentru viata de afara”. Din acest motiv va trimiteam eu pe teren sa discutati cu crescatorii!! Pentru propria dumneavoastra informare. Veti afla cu stupoare ca aceste rase “nenorocite, handicapate”, de sute de ani presteaza zbor de durata si altitudine care au fost adaptate la atacuri de soim si intr-adevar numai pasarile slabe sau puii fara experienta cadeau prada. Dar problema este ca de cativa ani acei soimi s-au perfectionat. Motivele nu le stim. Putem decat sa le banuim asa cum a facut-o colegul Vlad Hadarau.
Ne tot aburiti cu solutii simple de genul: creati o noua specie care sa faca fata atacurilor!!! Bun. Dar daca cream una care sa-i manance pe protejatii dumneavoastra? Sa se schimbe putin rolurile si discutiile intre noi? Sau alta solutie: Sa-i tinem inchisi!!! Daca nu eram pasionati de zbor, cresteam gaini si struti. Sau alta….. Cresteti voiajori ca sunt mai bine adaptati! Eu sunt mai patriot de feul meu si prefer rasele romanesti de zbor. Deci in concluzie, care ar fi solutiile? Avem noi unele mai simple si cu prima ocazie promit ca o sa va trimit inele. Si asa cum cereti dumneavoastra dovezi domnului Dieter pe care stiti bine ca nu o sa le aduca fiindca sunt bine protejate, asa o sa va cer si eu dovezi ca am ucis rapitoarea, dovezi pe care nu o sa le puteti aduce nici in viitorii 100 de ani!!!
Buna d-le Keszeg ,
din toate discutiile pana acum nu ati prezentat nici o solutie reala la aceste probleme serioase .
Desfintarea raselor de zbor si joc nu este o solutie ! Si nu se va intampla !
Romania are si se mandreste ca are rase de zbor si joc . Aceste rase au fost formate si zburate inca inainte sa apara DTT si E 605 . si au supravietuit faorte bine in libertate . Nu prea exista pe vremurile acela “matca ” doar mici exceptii .
In directia aceeasta pot sa va urez vise placute in continuare !
D-voastra si ” competentii ” va faceti viata prea usoara . Nu va batei gandul la solutii . De a publica niste amenzi nu este o solutie si nu ajuta nici una din parti .
Daca cotizantii asociatilor de porumbei ar face o mica ” asigurare ” investind doar o suma de 0,5 Euro intr-un cont , cont din care se poate despagubi porumbari sicanizati de organizatiile ” competente ” , amenzile acelea nu-si mai merita hartia pe care sunt tiparite .
Simplu , fara birocratie , eficient !
Este doar o simpla ideie care poate fi pusa oricand in practica . Si mai sunt si alte idei si posibilitati pe care ” competentii ” nu vor fi asa usor in stare sa le conturbeze sau sa le controleze dar totul depinde de comportamentul lor .
O alta posibilitate ar fi daca putem prinde pasari care exagereaza total ( vezi domnul Vlad Hadarau ) si sa le ducem la puncte de colectare unde le puteti recupera si sa le duceti in zone mai putin frecventate de porumbari . Stiu ca nu degeba il cheama soim calator . Stiu ca pote sa parcurga distante mari chiar si de 1000 km dar ar fi o incercare fara sa moara aceasta pasare .
La fiecare problema sunt cel putin doa parti inplicate si nu doar una ! Nu uitati acest lucru !
Si suntem multi , foarte multi porumbari ….
Specia aia de bufnita care are draci pe soimi se poate imblanzi si creste pe langa casa? :D Cred ca e cea mai naturala si simpla solutie. Dau si eu cu presupusul, dar imi inchipui ca defapt zboara mai greoi si tot ce face e sa atace soimii sau puii lor noaptea in cuiburi deci ar trebui ajutata in mediul unde este crescatoria nu numai pe langa casa.
Mai am o curiozitate: la porumbeii de agrement pagube la fel de mari face si uliul? Ma gandesc ca ei zburand sus nu prea sunt vulnerabili la uliu, avand in vedere ca el prefera ambuscada pe jos. In cazul asta solutia ar fi sa nu se mai prinda ulii en-gros la capcana pentru ca si ei sunt dusmanii soimilor. In zona mea cel putin pana sa inceapa prinderea uliilor, nici nu stiam cum arata soimul. Este deja toamna tarzie, acum trebuia sa fie plin de ulii pe cer daca imi aduc aminte de copilarie. Dar in toate zilele astea am vazut un singur uliu ieri.
Buna d-le maftei ovidiu ,
ma scuzati ca v-am scapat din vedere , nu a fost cu siguranta o actiune intentionata din partea mea , sper sa ma intelegeti .
Ca atare am sa raspund acuma ambelor posturi ale dv :
Anul 1991 , an in care ati inceput dv. cu columbofilia situatia pasarilor de prada nu numai in Romania dar si la nivel UE nu se asemana cu situatia de astazi de acea n-ati inregistrat nici o pierdere de porumbei in primii 3-4 ani . Situatia Soimului calator in special , datorita diferitelor programe din UE , in acesta perioada , s-a imbunatatit continuu in tarile din vestul europei , fapt care s-a reflectat si se reflecta si in prezent prin atacuri tot mai intense ale acestuia si in Romania , conform celor spuse de mine printre altele pe acest topic .
De ce v-au disparut in special porumbeii de culoare deschisa – nu pot decit sa asociez acest fapt cu perioada de primavara – toamna cind acestia sint mai usor si mai rapid de distins pe fondul mai inchis al mediului , mai ales in cazul soimului care ataca de deasupra lor , alta explicatie nu gasesc acestui fapt , nu cunosc nici un studiu efectuat special in acest sens , altfel va puteam da mai multe detalii .
Pt. ca na-ti specificat o perioada exacta , asociez acele atacuri succesive executate de mai multi soimi deoadata cu lunile iunie- iulie cind familia de soim mai este impreuna si cind parintii isi invata puii cum sa vineze , in aceste cazuri puii secondeaza atacurile parintilor si nu arareori reusesc si ei sa faca cite o captura . Le mai pot asocia si cu lunile de iarna in preajma unei localitati mai mari unde se poate intimpla sa se afle in acelasi timp si spatiu mai multi soimi la un loc – dar asta se intimpla foarte rar .
D-le Maftei , solutii viabile , aplicabile pe plan mondial in aceasta problema spinoasa sint deocamdata extrem de putine , mai importante dupa parerea mea si aplicabile de toti columbofilii ar fi doar patru la numar :
• – porumbeii trebuie scosi direct la zbor intins fara ai lasa sa zaboveasca pe porumbar , curte gradina pt. a preveni eventualele ambuscade executate mai ales in astfel de moment de catre uliul porumbar , la intoarcere trebuie chemati direct in porumbar unde primesc mincarea .
– zborul pe cit posibil facut doar in prezenta columbofilului
– schimbarea orelor de zbor , pe cit posibil zilnic.
– in cel mai rau caz inchisi pe timpul iernii etc .
• – utilizind ajutorul naturii insasi pt. a ne proteja de pasarile de prada in perioada verii prin ( este din pacate o metoda pe care n-o poate aplica toata lumea datorita locatiei diferite a acestora ) :
– Protejarea cuiburilor de Sorecar , Soim vinderel , Soimul rindunelelor , Corb si cioara care pot cuibari in apropierea locatiei noastre – toate prezinta un comportament foarte teritorial in perioda verii ( de cuibarit ) ataca toate pasarile de prada care se apropie de acesta si sint inofensivi vizavi de porumbei etc.
Amenzile pe care le-am publicat pe topic nu am facut-o pt. a fi privite ca o solutie la problema discutata de noi ci ca o dovada ca si Romania odata cu aderarea la UE incearca prin aceste masuri sa contribuie la protejarea acestor pasari !
Felicitari sincere pt. rasa de porumbei pe care o promovati mai ales ca este o rasa de buni zburatori capabila sa se descurce in cazul unui atac , pt. actele de caritate pe care le faceti in acest sens , cit si pt. medaliile obtinute !
Citez : “ Desi v-am cerut sfaturi nu am primit nimic, mai mult decat atat observ la dumneavostra dorinta nebuna de a da vina pe crescatorii de porumbei care in opinia dumneavostra sunt niste tortionari si niste doctori frankenstein care isi modifica porumbeii transformandu-i in niste creaturi hidoase care isi merita doar moartea in ghearele soimului “ – in acest caz d-le Maftei m-am referit la rasele de porumbei amintite de d-ul Dieter ca fiind de “ cotet “ – si in nici un caz nu am lasat sa se inteleaga ca acesti porumbei isi merita aceasta moarte , acestia neavind nici o vina ca au ajuns in starea in care sint !
Referitor la acel studiu referitor la moartea zilnica a celor 240.000 de pasari si actiunea la care s-a dat startul in Bavaria , acesta are tocmai rolul de a se lua masuri ca aceste geamuri sa fie protejate in mod corespunzator , la nevoie chiar si cu folia propusa de dv pt. a se limita pierderile rezultate zilnic in urma coliziunii cu acestea ! deci precum puteti deduce ne implicam in multe , incercam sa facem ceva , sa schimbam ceva – dar in bine , ca rau poate face rapid si cu usurinta oricine .
Da , consideram specia Falco peregrinus ca salvata , subliniez – doar consideram – chiar daca efectivele acestuia a ajuns aproape de efectivul din anii ‘ 50 , exista si aici o problema spinoasa in sensul ca arealele de cuibarit a acestei specii trebuie neaparat unite intre ele deoarece odata cu prabusirea populatiei de Soim calator incepind cu anul 1950 cu cea mai joasa cota in anul 1975 sub actiunea agentilor chimici DDT etc. precum si a altor factori , deci o reducere a evectivelor intr-o proportie de 95% in doar 25 de ani , fapt care a avut ca urmare o pierdere enorma si definitiva de informatie genetica a speciei , fapt care are drept urmare o scadere a variabilitatii genetice a speciei actuale si ca urmare o adaptibilitate redusa a specie la conditiile de mediu mereu schimbatoare din ziua de astazi . Populatia de astazi din Germania a fost refacuta pe baza a 39 – 40 de soimi care a avut sansa sa scape cu viata in acea perioada ! De acea a aparut acest paradox in tarile vestice unde ca efectiv specia este salvata , dar tot mai sint necesare masurile de protectie dar nu in sensul de marire a efectivelor existente ci in sensul de unire a arealelor pt. a se putea face mai efficient acest schimb de gene interspecie . Aceasta situatie este valabila in toate tarile care au in derulare astfel de programe , este situatia prin care va trebui sa treaca si Romania in viitor . Este pretul pe care-l platim toti in urma unor masuri aplicate fara a fi dinainte verificate cu exactitate si efectele acesteia !
Da , problema cu padurile , a reimpaduririi etc . este o problema globala , eu cel putin o consider una de importanta extrema de preintimpinare pe cale naturala a incalzirii pamintului daca este sa luam de bune pronosticele vechiculate actualmente de expertii in materie !
D-le Maftei sint destule asociatii si fundatii in tara care au concesionat in munti areale protejate , situri 2000 etc . care printre altele , acolo unde exista floarea de colt au obligatia sa ia masuri constructive de protectie a acesteia , nu cred ca ar fi nevoie si de mine acolo deoarece imi ajung problemele déjà existente etc.
Problema cu T-rexul , Dropia etc . le las in seama altora cu inclinatii in acest sens , eu incerc sa perseverez in domeniul meu !
Andrei .
Orice animal salbatic poate fi domesticit intr-o masura mai mare sau mai mica. Exemplul cel mai elocvent si concret este cel al soimului. Si cred ca solutia ar merita o atentie mai deosebita, fiindca nu de putine ori, este de ajuns numai prezenta altui pradator in zona pentru ca un altul sa ocoleasca perimetrul, nu trebuie sa se implice neaparat in lupta cu el. Cat despre raportul de pagube intre porumbeii de ornament si cursa, nu cred ca acesta diferentiere facuta de om este evidenta si la ce te referi cand vorbesti de pagube. Atacul unui rapitor are la baza rapiditatea si surpriza si mai putin capacitatea de efort de urmarire, asa ca un porumbel ce stapaneste foarte bine miscarile de evitare de ultim moment cat si capacitatea de urmarire a miscarilor pradatorului sunt factorii ce fac diferenta. Poate ca diferenta dintre capacitatea de aparare a unui Voltat fata de un Jucator este inferioara primului, dar s-ar putea ca si fata de al unui Voiajor sa fie superioara, chiar daca acestia din urma sunt porumbei de cursa. Eu unul nu sunt de acord catusi de putin cu afirmatia ca unele rase de porumbei sunt mai superioare altora. Una dintre greselile importante ale omului care fac diferenta in apararea porumbeilor fata de atacurile pradatorilor, consta in modul lor de crestere. Acum aproximativ 3 ani, pe vremea cand inca mai aveam grosul porumbeilor mei Hunkari in Bucuresti, am fost martorul unui atacal uliului asupra acestora. In momentul aparitiei unei perechi de uliu la inaltime, acestia au prezentat nervozitate si si-au luat zborul de pe cladire, formand un grup compact la o distanta destul de mica fata de cladire si zburand pe langa aceasta destul de linistit. In acele momente mi-a fost teama si nu stiam cam ce as fi putut face pentru a indeparta uliul care deja intrase in coborare catre ei. Atacul a fot destul de scurt. Cam in momentul in care mai avea aproximativ 2-3 metri pana sa intre in grup, acestia s-au despartit in grupuri mai mici in diverse directii. Banuiesc ca uliul pusese deja ochii pe unul, fiindca a tinut drept catre un grup de 3-4, acestia zburand descendent pe langa cladire iar in momentul atacului decisiv, porumbei au facut o miscare brusca de evitare si au intrat intr-un balcon. Uluiul era cat pe ce sa intre in geamurile unui balcon inchis cu termopan, reusind in ultimul moment sa ocoleasca cladirea, dupa care si-a luat talpasita definitiv impreuna cu celalalt, care a fost doar martor la atacul partenerului. Deci locul unde se produce atacul pradatorului are o influenta deosebita asupra reusitelor acestuia, iar un porumbel, cred ca degeaba este campion la maraton sau viteza daca nu stapaneste excelent manevrele de evitare a pradatorilor, iar aceste lucruri nu tine de cum ii categorisim noi, ornamentali sau altfel. Si inca ceva, un porumbel care nu cunoaste sau traieste cu frica un pradator, nu va sti niciodata cum sa se apere de el. In final vreau sa va reamintesc de atacurile organizate ale ciorilor asupra porumbeilor, care mi s-au parut a fi mai periculoase, tinand cont de faptul ca acestea sunt foarte insistente si se folosesc de tehnici de ambuscade, iar locul lor de trai concide cu cel al porumbeilor. Noroc ca sunt ominivoare si au de unde alege, ca altfel, sa ne fereasca Dumnezeu de stoluri de ciori flamande !!…..
Buna d-le Barboianu Ionut ,
ce incerc sa scot in evidenta in acest topic nu este in nici un caz o etalare a cunostiintelor mele in domeniul pasarilor de prada , ci sa atrag atentia cit de periculos este mediatizarea in lume a unor informatii fara baza reala , demonstrabila – care pot avea urmari nefaste daca acestea nu sint verificabile !
Cu exceptia d-lui Dieter , in cazul caruia imi permit luxul de a etala acest aer “ de superioritate “ fiindca toate argumentele mele sint demonstrabile , verificabile oricind , in timp ce argumentele dinsului se bazeaza pe … – nu-mi permit sa tratez pe nimeni dintre dv. in acest fel deoarece nu am nici un motiv – sintem pe acest forum sa schimbam pareri chiar daca unele dintre ele pot fi contrarii .
Precum i-am explicat adineauri domnului Matei referile mele au fost facute vizavi de porumbeii de “ cotet “ de care a amintit aici d-ul Dieter .
Aveti dreptate , pasarile de prada se perfectioneaza – trebuie , sint nevoite sa se adapteze continuu la schimbarile de zi cu zi daca vor sa ramina in viata – motivul fiind chiar acest fapt !
Nu cred ca se poate numi “ abureala “ un sfat bineintentionat , menit sa ajute acolo unde nu este alta iesire mai comoda din situatie , deoarece nu cred ca bucura pe nimeni detinerea unor porumbei care sint anihilati la primele contacte libere cu natura – nu fac referire la persoana dv !
Da , solutia de a-i tine inchisi este valabila acolo unde porumbeii n-ar avea alta sansa de supravietuire , pot fi tinuti bineinteles si liberi dar cu suportarea consecintelor de rigoare , fapt valabil in special la rasele de porumbei amintiti mai sus de mine ( d-ul Dieter ) .
In ceace priveste gusturile individuale privitoare la rasele de porumbei nu am nimic de comentat fiecare avind dreptul si libertatea de a alege singur rasa preferata , in cazul d-voastra rasele romanesti de zbor – o promovare cit se poate de buna , deoarece este timpul sa se ia la cunostiinta si in exterior ca si Romania are rase de prombei proprii cu care se poate mindri – cu felicitarile de rigoare bineinteles !
In concluzie solutiile le-am mai postat inca o data si pe acest topic la raspunsul pt. domnul Maftei , intr-adevar sint putine dar oricum mai mult decit deloc – la nivel mondial nu cred ca ar mai fi si alte solutii de care columbofilii din tara nu ar fi luat deja cunostinta , dovada fiind solutiile cu vopseaua pt. aripile porumbeilor , mai nou cele cu globurile , CD-urile etc . solutii care din punctul meu de vedere nu merita doi bani la rezolvarea siuatiei !
Am explicat la inceputul textului de ce anume cer acele dovezi de la d-ul Dieter , nu le poate aduce fiindca nu exista , nu pt. faptul ca as incerca sa musamalizez ceva ci pt. faptul ca un asemenea export cu acest profil nu a avut loc si nici nu o sa aibe loc cel putin din Germania si am explicat si de ce pe acest topic !
Andrei.
Buna d-le Dieter ,
da , intr-adevar , dar am facut-o pe acest topic mai adineauri cu ocazia raspunsului pt. d-ul Maftei ! sint putine ce – i drept dar astea sint la ora actuala – in lume nu cred sa existe si altele exceptind pe acelea care urmaresc sa scoata bani din buzunarul omului naiv , a mele cel putin sint viabile , aplicabile si serioase .
Precum am repetat si in cazul raspunsurilor pt. d-ul Maftei si d-ul Barboianu m-am referit acolo la rasele de porumbei de „ cotet „ cu probleme majore de zbor !
Va asigur ca viata noastra nu este prea usoara avind in vedere realitatile inconjuratoare cu care sintem confruntati si precum vedeti mi-am dat silinta sa caut solutii pt. acest caz special !
De ce am publicat acea lista de amenzi va rog sa cititi in acest sens ultima postare catre domnul Maftei !
Da , ar fi o solutie de a scapa in rate de amenda , dar nu este nici acesta o solutie comuna ci ca toate celelalte solutii oferite de dv. o solutie unilaterala , pt. pasarile de prada aproape echivalenta cu otravirea – simpla , fara birocratie , eficienta , ma opresc aici cu comentariul !
Da , intr-adevar aceasta ar fi o solutie salutara, excelenta ( pe care nu mi-as fi permis sa o fac deoarece i-as fi dat putine sanse de reusita ) cu conditia sa fie transpusa si in parctica – pe tema aceasta am putea discuta !!!
Da stiu , eu am incercat sa actionez in acest sens , dar in solutiile dv . exceptind-o pe ultima nu prea ati tinut cont de acest sfat , au fost solutii unilaterale in detrimentul total al celeilalte parti , nu v-i se pare ?
Andrei .
Buna Andrei ,
este pe lista pasarilor rare , se poate procura insa din crescatorii specializate din strainatate cu acte in regula , tinind-o linga casa imblinzita obtii exact efectul contrar . Idea in sine ar fi fost buna dar din pacate nu functioneaza !
Da, uliul si soimul sint concurenti la hrana si dusmani de moarte cu sorti schimbatori in multe situatii din natura !
Andrei .
Buna!
D-le Andrei Keszeg,
Mai sus cativa dintre colegii nostri, iubitori de rase de zbor si/sau joc, v-au expus sumar traditia cresterii acestor rase in Romania.Exista si un articol , scris de regretatul arh. Feliciu Bonatiu in care Romania este numita “tara porumbeilor de zbor si joc”. Eu chiar mi-as permite sa va sfatuiesc a citi cu atentie cand s-au format rasele noastre de porumbei autohtoni, veti descoperi ca s-au format inainte de 1950 si culmea, au ajuns sa zboare f.sus si f. mult; oare ce facea soimul calator atunci? oare nu exista la noi sau era intr-un numar in care nu dauna asa mult ca azi? Sau erau porumbeii de atunci mult mai adaptati? Sincer sa va spun eu nu pot sa-mi dau cu parerea cam cati soimi erau pe atunci, ca nu eram nascut.Ceea ce pot sa va spun este ca in anii ’80-90 nu stiu pe nimeni sa se fi plans de acest soim asa cum se plang acum si cum eu stiu pe pielea porumbeilor mei.Nimeni nu are ceva impotriva sa asigurati viitorul acestei specii, dar va rog sa tineti cont de noi, crescatorii si iubitorii de porumbei de zbor si/sau joc, pentru ca si noi si porumbeii nostri avem acelasi drept de a supravietui si a ne delecta cu zborul si jocul lor.
Daca doriti ca proiectele dv sa aiba un rezultat pozitiv, ar trebui sa tineti cont de parerile macar a asociatiilor legal constituite si care se ocupa de acesti porumbei.Aici pot sa va aduc la cunostinta ca din cei ce am scris aici suntem membri ai unei asociatii Roller Club Romania, care oricand ar putea sa ia parte la eventuale discutii pe aceasta tema.Nu cred ca este benefic ca cineva sa lupte impotriva proiectului dv, fortat fiind, sau ca dv. sa asistati nepasator cum rasele noastre autohtone vor fi tinute inchise, devenind acei porumbei “handicapati” iar noi, crescatorii sa ne transformam in fiinte odioase care le transformam, astfel incat dupa cativa zeci de ani titulatura de “zburator” sau “jucator” vor fi doar triste amintiri.
Deci incercati sa luati in calcul mai multe aspecte precum si traditia noastra in cresterea acestor rase de porumbei care s-au adaptat perfect mediului.
Personal va fac o invitatie in vara lui 2011 sa vedeti cu ochii dv. ce poate sa faca acest soim, apoi va las sa trageti concluzia daca este normal sau nu.
Referitor la intrebarea mea anterioara “cati porumbei trebuie sa prinda o pereche de soimi ca sa creasca 2 pui?”, eu va pot da un raspuns orientativ, din zone mea, facand o medie a porumbeilor prinsi de la mai multi crescatori in lunile iunie-august, si anume in jur de 150. Asta in conditiile in care, eu cred ca avem doar o pereche de soimi. UN alt exemplu este cu pierderile provocate de catre uliul porumber, avem 2 crescatori la ataca aproape numai uliul, va pot spune ca unul din ei a pierdut in acest an peste 80 de pui, anul trecut in jur de 60; celalalt s-a saturat sa hraneasca uliul si ia tinut mai mult inchisi, pierzand mai putini, in jur de 20-30.
Eu as fi de parere ca acolo unde pierderile suferite de noi, crescatorii, sunt prea mari, s-ar putea captura aceste rapitoare si duse intr-un loc unde crescatorii tin porumbeii mai mult inchisi sau pur si simplu rarite si populate in alte zone.
Sunt convins ca daca se vrea se pot gasi solutii care sa multumeasca ambele parti, trebuie doar dialog si respect reciproc.
Numai bine!
Vlad, ar fi calumea sa incerci o filmare.
BUna!
Eu nu-mi permit o asemenea filmare din lipsa de aparatura.
As face o provocare, pentru cine are interes sa filmeze asa ceva: sunt dispus sa pun la dispozitie doua loturi de pui din seria 1 si 2, pe care sa-i zbor zilnic, alternativ, fiind filmati de catre un cameraman profesionist, pe o durata de cateva zile in perioada iunie-august. Sunt 100% sigur ca ar avea ce filma , putand deveni un documentar interesant.
NUmai bine!
vlad a punctat foarte bine cand a spus ca ar trebui incercata o capturare a rapitoarelor dintro zona unde pagubele sunt de peste 30% si stramutate. ATENTIE !!!!!!!!!!!!! STRAMUTATE si nu OMORATE. totusi nu inteleg cum in locurile unde exista si unnr mare de crescatori sunt si pierderi fff mari la nvel individual. la mine in localitate suntem doar 2 crescatori de voiajori insa pierderile sunt mai mult decat minime din 80 de pasari cate avem impreuna daca au cazut victime 7-8 si logic ar fi sa fie mai multi ca doar suntem doar 2 de la care sa se infrupte. ce este adevarat este faptul ca sunt din belsug si por comuni de unde are ce vana si por au fost invatati la program : zbor dupa care imediat dupa aterizare inauntru la masa, hoinareala fiind permisa doar puilor iesiti la inceput din voliere care nu poti sai faci sa intre imediat ce aterizeaza in
adapost. si credetima sunt destule exemplare in zona fiind zile cand daca stai 2 ore cu ochii pe cer ajungi sa vezi peste 10 exemplare in diferite zone ale localitatii insa dau doar tarcoale si tot la comunitari se duc daca vad ca stolurile de voiajori nu stau la hoinareala pe acoperis ci zboara in continuu. am vazut in ultimii 3 ani si exemplare de soimi calatori dar tot nau facut ravagii, acuma nu zic ca nu sunt zone unde e jale dar decat sa se recurga la otrava, pusca sau capcana mai bine se incearca capturarea si stramutarea lor. si totusi sunt oarecum in dubii: eu unul stiam ca regiunea temperata in care ne aflam si noi este parasita de acesti “vampiri” insetati de sange si care dupa opina unora omoara mai mult decat au nevoie pe timp de iarna si “migreaza spre regiuni calde spre sud.stiua ca sunt raspanditi pe tot globul si pe toate continentele mai putin antartica existand mai multe subspecii in functie regiunea geografica insa la noi cel putin pe timp de iarna stiu ca parasesc teritoriul nostru sau daca raman poate prin sud unde eventual sunt mai blande iernile uneori. acuma nuj poate ma insel insa sunt ff curios daca este asa si daca este asa ma intreb daca revin in aceiasi zona in care au cuibarit cu un an inainte, si ma indoiesc ca vin si puii care pleaca dupa ce zboara din cuib spre alte teritorii deci ma insel ca ar exista o suprapopulare a vreunei zone din tara. cred ca atacurile ce fac prapad la unii crescatori se datoreaza adaptarii pradatorilor la regiune si pt ca gaseste mai usoara capturarea unor pasari domestice ce siau pierdut din simturi si experienta in a se feri decat prada gasita in mod natural pe acel teritoriu si atunci mi se pare normal sa se intample asa, si nu se poate spune ca atacurile repetate se datoreaza nr-ului mare de rapitoare din zona.
Buna d-le vlad hadarau ,
am sa incerc sa gasesc cartea propusa de dumneavoastra deoarece ar fi interesant de stiut cum au luat nastere aceste rase de porumbei romanesti !
Din datele putine pe care le detin referitoare la anii 50 nu as putea sa va spun nici macar cu aproximatie care era situatia efectivelor de Soim calator din acea vreme .
Efectivele actuale ale acestuia din Romania in ziua de astazi nu sint cunoscute , datele existente fiind doar date estimative , deduse etc . dar cu siguranta erau mult mai mari ca cele din ziua de astazi !
Cum am spus si pe un post anterior extinderea acestei specii in estul Europei a inceput odata cu perfectionarea programelor de reabilitare a acestuia de la inceputul anilor ‘ 90 .
D-le Vlad va rog sa ma credeti ca va inteleg perfect , intrebarea care se pune insa este cum putem rezolva aceasta dilema , deoarece pericolul mare este de obicei dupa parasirea porumbarului de catre porumbei si aici guverneaza alte legi ?! Solutia propusa de d-ul Dieter este oricum salutara daca si este transpusa in practica , prin aceasta se garanteaza cel putin viata pasarii de prada in cauza , problema este ca in locul ramas vacant este f. posibil sa se instaleze alta pasare de prada , precum v-am explicat si pe alte topicuri ! De aceea am tot repetat sa nu se prinda in capcana Ulii porumbari din zona pt. ca locul acestuia sa nu fie ocupat de un eventual Soim aflat in apropiere !
Ar fi de asemenea salutara o asemenea initiativa din partea Cluburilor columbofile din tara , ma tem insa ca n-o sa se gaseasca o rezolvare convenabila ambelor parti desi este mult dorita de acestea ! Este un paradox , discutabil dar cu putina sanse de reusita dupa parerea mea ! – problema aceasta este o problema mondiala ! Precum puteti vedea si dv . din cele doua societati mari din tara , respectiv Societatea Ornitologica Romana , Milvus Group si alte zeci de asociatii si fundatii de mediu din tara nu se implica nimeni in aceste discutii ale noastre , deoarece nici una dintre ele nu detine o solutie viabila avantajoasa ambelor parti . Fac aici o mica paranteza cu refrire la tarile vestice unde problema aceasta s-a rezolvat cumva unilateral in sensul ca s-a spus ca natura cu speciile existente are prioritate in fata intereselor personale , toate speciile avind dreptul la viata in special cele aflate in prag de disparitie cum este si cazul Soimului calator , statul sprijinind actiunile de reabilitare a acestor specii atit financiar cit si legal si cu asta au rezolvat problema . Stiu ca este dureros pt . dv dar cred ca nici Romania nu va putea proceda in viitor in alt fel daca intre timp nu se gaseste o alta solutie convenabila ambelor parti .
D-le Vlad va pun si eu o intrebare : ce mai este normal in ziua de astazi ?
Multumesc de invitatie , nu pot promite nimic dar daca am sa pot am sa incerc s-o onorez !
Pt. a putea raspunde la intrebarea dv. citi porumbei trebuie sa prinda o pereche de soimi pt a creste 2 pui , trebuie facut un studiu la cuibul si in jurul acestuia a perechii respective dupa perioada de cuibarit dupa care se poate spune cu o oarecare aproximatie de cite prazi a fost nevoie pt. cresterea acestora !
O intrebare , stati cumva intr-o zona montana / submontana sau in imediata apropiere a acesteia ?
Da , mari pierderi ! in ambele cazuri este vorba de rasele de porumbei romanesti amintite de dv .sau si de alte rase ?
Da , sint si eu de aceasi parere , cu dialog si respect reciproc se pot rezolva multe probleme in mod amiabil , problema care survine si deranjeaze intr-o oarecare masura aceste dialoguri este faptul ca uneori una din parti se simte oarecum ofensata de propunerile , ideile , constatarile venite de la cealalta parte si asta nu este bine deoarece doar discutam pe acest forum incercind sa gasim solutii in comun ! Nu sint nicidecum specialist in colubofilie precum nici dv. columbofilii nu sinteti specialisti in domeniul pasarilor de prada , dar cumulind cunostiitele ambelor parti in mod amiabil ar fi posibila gasirea unei eventuale solutii , solutie pe care n-au descoperit-o altii fiindca n-au stiut sa profite de aceasta oportunitate !
Andrei .
Buna d-le Rares ,
problema expusa de dv . este cit se poate de simpla : daca o anumita zona de o anume marime este promitatoare in ceace priveste cantitatea de hrana , este posibila si o aglomerare temporara cu pasari de prada , care pot fi si de diferite specii , mai ales pe timp de iarna , care sa fie interesate de aceste prazi ! existind astfel posibilitatea ca porumbeii sa fie atacati ca atare consecutiv de mai multe pasari da prada micsorind astfel sansele de scapare a fiecarui porumbel in parte ! – comparativ cu zonele care nu pot oferi aceste conditii , cum este locatia dv. de exemplu .
Intrebare : pierderile suferite constau in special din pui de porumbei / porumbei mai in virsta , prinsi in apropierea porumbarului sau in curse ?
Deci pt. lamurire : prada prinsa de o pasare de prada daca nu are tocmai pui de crescut este consumata de aceasta pasare de prada , exceptie de la regula este atunci cind aceasta este deranjata tocmai in timpul mesei ( de om , animal , alta pasare de prada mai puternica etc ) fiind silita in aceste imprejurari sa renunte la mincare . O astfel de pasare de prada daca nu a apucat cit de cit sa manince ceva din prada si a ramas cu burta goala este clar ca va porni din nou la vinatoare in cautarea unei alte prazi . Este singura situatie in care una si aceasi pasare de prada nevoita fiind de cele relatate mai sus face mai multe prazi consecutive , daca poate bineinteles , aceasta este valabila pe toata perioda anului !
Toate pasarile de prada adulte , direct implicate in problema noastra , respectiv Uliul porumbar si Soim calator ramin permanent in revierul de vinatoare si cuibarit , al carui marime sint nevoite sa-l mareasca in timpul iernii din cauza lipsei de hrana ( migratia pasarilor etc ) . Puii acestora sint izgoniti de catre parinti din revier , puii trebuind sa-si cauta un revier propriu liber , in care conditiile de hrana si cuibarit sint indeplinite – este posibil ca unii sa se intoarca in apropierea locului de nastere daca acolo este un loc care sa indeplineasca conditiile mai sus amintite si revierul nou constituit nu se suprapune cumva cu cel al parintilor deoarece in astfel de cazuri se pot ivi conflicte nu de putine ori cu urmari mortale ! Deci dupa cum puteti deduce si dv. cu usurinta nu are cum sa se ajunga la o suprapopulare !
In natura se mai poate vorbi si de – specializare – , aceasta poate surveni si la pasarile de prada , unde acestea in timp se pot specializa in vinarea unui anume fel de vinat care poate fi in cazul nostru si porumbelul domestic , aceasta specializare nu se face de azi pe miine ci are nevoie de un anume timp care poate fi mai lung sau mai scurt in functie de abilitatile fiecarei pasari de prada in parte . Aceasta specializare se poate instala insa in timp si la porumbei , in sensul ca acestia daca sint zburatori buni pot in timp sa studieze metodele de atac al pasarii de prada in cauza si pot dezvolta singuri contramasuri care sa dejoace atacurile pasarii de prada respective – conditia care se pune in cazul acestor porumbei este zborul zilnic indelungat care sa le inlezneasca ducerea la bun sfirsit al acestui studiu ca contramasura de siguranta , de supravietuire a acestora !
Andrei .
Buna!
Eu sunt din Bistrita, cum am mai mentionat. Dar nu cred ca asta e cel mai important, v-am mai spus si o repet, acest tip de soim nu a facut asemenea pagube in trecut, anii 80-90; si in acele vremuri se zburau mult mai multi porumbei ,in comparatie cu ziua de azi, in Bistrita.Soimi sunt si la Turda, la Targoviste, la Bucuresti, la Drobeta Turnu-Severin, la Craiova,Satu-Mare, etc si toata lumea se plange de pierderile provocate de ei.
Mai mult, daca e sa studiem stilul si inaltimea de zbor, putem sa concluzionam ca zborul la mare inaltime nu este intamplator, ci este un mod de adaptare la atacul rapitoarelor; porumbeii zburau si zboara acolo pentru ca se simt in siguranta, ceea ce ne face sa ne gandim ca ei se fereau in primul rand de uli, nu de soimi. Deci in vremurile cand s-au format rasele noastre de porumbei se poate ca soimii sa fi fost intr-un numar mai restrans. Acum va dati seama ca nu avem ce repopula in Romania, este mai mult incercarea de a mari arealul de raspandire a soimului, ceea ce va dauna porumbeilor de zbor si/sau joc. Rasele romanesti sunt un bun al tuturor si ar trebui sa ne mandrim cu ele si sa le ocrotim, pastrandu-le nealterate calitatile.
De aceea spun si repet, ca trebuie dialog , iar eventualele decizii sa fie luate tinand seama de pozitia asociatiilor care promoveaza zborul si jocul raselor autohtone de porumbei si nu numai. Altfel vom ajunge “sa ne punem unii altora bete in roate” ceea ce ar insemna pierderi de ambele parti si rezultate nesatisfacatoare, adica pe de o parte se populeaza, iar pe de alta se depopuleaza.
Colegii mei , care au aceleasi probleme cu rapitoarele, cresc rase de zbor si/sau joc, dar si cei care cresc porumbei voiajori se plang, mai ales cei care stau langa paduri. Deci fiecare plateste tribut rapitoarelor, numai ca e una sa perzi un 10% din efectiv si alta sa pierzi peste 30-40 %.De asta trebuie sa se tina in principal cont, daca se vrea mentinerea populatiei de rapitoare sub control. Selectia porumbeilor o face crescatorul si inca nu am auzit pe nimeni sa se planga pentru ca sunt prea multi porumbei de rasa si ar zbura de se intuneca cerul sau mai stiu eu ce.Crescatorul selecteaza porumbeii care au calitati de zbor si/sau joc, asta daca o sa mai poata si nu se ajunge in situatia in care nu o sa mai aiba ce selecta, din cauza pierderilor provocate de rapitoare.
Pentru a studia istoricul raselo romanesti, puteti cauta cartea prof. Stefan Peterfi ” Cresterea porumbeilor”.
Numai bine!
Buna d-le Vlad hadarau ,
Aveti dreptate cind spuneti ca in anii 80 – 90 soimii nu produceau atitea pierderi ca in ziua de azi la porumbei – raspunsul este simplu : fiindca in acea perioada erau extrem de rari ! fac aici o paranteza – din mijlocul anilor 70 pina spre mijlocul anilor 90 am organizat cu prieteni din Romania expeditii speciale de cautare a acestor soimi , printre alte multe locuri am cautat si in locurile renumite in evul mediu ca fiind traditionale pt. cuibaritul soimului din acele vremuri – locuri de unde se luau soimii necesari pt. tributul catre inalta poarta otomana si asta sute de ani in sir !
Stiti care a fost rezultatul ? nu numai ca n-am gasit cuibarind soimul , nici macar nu am reusit sa vedem vreunul in zonele cercetate !
Intr-un alt post al meu am spus ca soimii au reaparut in tara cam de la inceputul anilor 90 cind in vestul europei in urma programelor de reabilitare , populatia Soimului calator si-a revenit incetul cu incetul , iar metodele de reabilitare a acestuia s-au perfectionat etc.
Facind un rezumat rezulta ca nu se poate concluziona insa ca efectivul de Soim calator inainte de marele Crash chimic ar fi fost la fel de mic ca in anii 70 – 90 asta insemnind o mare eroare !
Sa va spun eu ce este cu acest zbor la mare inaltime al porumbeilor , aici ma refer insa numai la porumbeii de viteza care se simt in siguranta doar in doua locuri :
– In apropierea solului = in porumbar
– La inaltime = au avantajul inaltimii care le permite o manevrabilitate mai mare atita timp cit se afla deasupra dusmanului – nu au de ce sa se teama deoarece de pe o astfel de pozitie deocamdata ei impart cartile de joc , de la aceasta inaltime pot la o adica atinge viteze mari de croaziera pe orizontala in cazul unei urmariri , la nevoie si daca este posibil pot executa coboriri rapide spre porumbarul salvator etc . Orice zbor la medie sau joasa inaltime poate fi periculos pt. ei deoarece se pot trezi cu doi dusmani dupa cap , scapa de unul si dau de altul ( Uliul porumbar )!
Intrebare : credeti ca este posibil ca aceasta rasa de porumbei care s-a format intr-o perioada cind soimii erau putini in tara din cauzele enumerate , sa nu-si fi format inca aptitudinile de salvare / aparare impotriva acestei specii de soimi reaparute in tara ?
Deci precum vedeti studiind zborul porumbeilor este complect gresit tragerea concluziei ca in vremea cind s-au format aceste rase n-ar fi existat , sau au existat dintotdeauna soimi putini in tara si ca urmare o reabilitare a acestuia nu si-ar avea rostul ! Acesti soimi au existat intotdeauna in Romania si anume in numar cu mult mai mare decit cele citeva perechi existente aici in ziua de astazi , acest fapt este arhicunoscut in toate cercurile de specialitate din tara , este verificabil la orice ora . In acest sens va recomand doar citirea cartii “ Istoria vinatorii in Romania “ de Ion Nania – Soimaritul pag. 185 ! – Romania a fost si este si in prezent un areal de cuibarit al acestei specii de soimi , prin reabilitarea acestuia si in Romania nu se extinde sub nici o forma arealul de cuibarit al acestuia ci se repune in drepturi in mod legal specia .
Ceace incerc sa fac aici pe acest forum este gasirea din timp a unei eventuale solutii comune in aceasta problema , deoarece precum vedeti desi nu s-a facut inca nimic in sensul reabilitarii acesteia in Romania , specia a inceput sa revina incetul cu incetul ! dar ca si in cazul Germaniei si a celorlalte tari specia este inca labila la schimbarile continue ale mediului inconjurator …
Domnule Vlad populatia de pasari de prada o poate tine sub control si in echilibru in mod natural doar natura , a incerca tinerea sub control a acestora de catre om ( artificial ) nu prea este posibil decit prin metode ilegale , pedepsite de lege !
Exista doua metode de selectie cunoscute : una este cea artificiala executata de om dupa criterii omenesti si mai este selectia naturala – pt. obtinerea unui porumbel de rasa de inalta performanta este in mod obligatoriu nevoie de ambele selectii altfel nu functioneaza ! A incerca crearea / promovarea unei rase de porumbei doar prin selectie artificiala este de la inceput sortita esecului – exemple in acest sens sint destule .
Andrei .
Norocul soimilor cu programele voastre. Am o curiozitate: ulii sunt mai putin nobili si nu intereseaza pe nimeni? In curand s-ar putea sa fie mai putini decat soimii, se prind la capcane cu zecile. Zilele astea m-am plimbat mult pe afara intr-o zona impadurita care in trecut era plina de ulii, nu se putea sa treaca zi fara sa vezi cativa ulii pe cer sau in actiune dupa gugustiuci sau porumbei – inca din august – septembrie. Vreau sa va spun ca n-am vazut nici macar un singur uliu, si asta e o perioada in care trebuiau sa fie deja in actiune. Colcaie gugustiucii prin pomi.
Buna Andrei ,
toate pasarile de prada sint nobile in felul lor , fiecare avind un rol bine definit in angrenajul naturii , comparativ cu soimii care sint specializati de la natura doar pe vinat zburator , ulii sint multilaterali putind vina oricind si mamifere deci pericolul crahsului chimic nu i-a atins atit de tare precum a facut-o in cazul soimilor , asta nu inseamna insa ca n-ar interesa pe nimeni situatia lor . Sper sa nu se ajunga pina acolo , deoarece si acestia o sa fie repusi in drepturi cu siguranta tot cu sprijinul legii. Am repetat de ” n ” ori pe acest forum ca prinderea acestora in capcana si uciderea lor ulterioara nu are ca rezultat decit moartea unei pasari nevinovate si o razbunare personala , prin aceasta razbunare nu se rezolva insa de fel situatia din zona respectiva ci din contra este posibila o inrautatire a acesteia cu repercursiuni nedorite pt. columbofilii de acolo ! de ce ? – raspunsul il gasiti pe topic .
Uliul se poate vedea destul de rar pe cer comparativ cu alte pasari de prada si atunci cind il vedem este de obicei in plina vinatoare ! Este o pasare care nu agreaza defel prezenta omului in apropierea ei preferind sa ramina in mediul ei – padurea . Parasirea acestui mediu protector il face doar pt. procurarea hranei care in acesta a devenit prea rara , mai ales in perioada cresterii puilor sau in aceasta perioada a anului ca urmare a migratiei pasarilor , iarna etc.
Andrei .
Din pacate aici gresiti dl. Keszeg. Cu cat omul devine mai “nesimtit” in a le distruge arealul, cu atat devin si ei mai “tupeisti”, iar prezenta omului nu-l mai deranjeaza, atat timp cat supravietuieste el si urmasii lui. De aici si manifestarile lor din ultima vreme fata de animalele domesticite ale omului. In urmatoarele perioade, comportamentul acestora va cunoaste transformari importante, atat datorita efectelor nefaste a implicarii irationale a omului dar si a transformarilor planetare (climaterice, geologice, magnetice, etc.) la care vom fi martori. Nevoia de supravietuire va scoate la lumina caracteristici ale animalelor pe care nici nu le banuim. Trebuie sa admitem ca nu suntem singura fiinta vie cu inteligenta si constiinta de sine, iar in momentul in care vom accepta acest lucru ca fiind ceva normal, atunci vom putea face si ceva constructiv pentru Intregul numit Pamant si vom depasi aceste discutii in contradictoriu, in care toti avem dreptate, in schimb animalele sunt cele care trag ponoasele. Programele de protectie, asa cum le ganditi dumneavoastra pentru soim, ar trebui sa fie globale si nu individualizate pe speci de animale sau interese umane, iar in loc sa ne amenintam cu legile umane strambe, mai bine am incepe sa ne ascultam unii pe altii si am cauta solutii in armonie cu legile Naturii, fiindca altfel s-ar putea ca stranepotii nostri sa nu mai cunoasca bucuria de a creste un porumbel sau sa poata urmarii un soim la vanatoare, deoarece “aruncatul cu batul” in ograda altuia si amenintarile, acest rezultat il va avea. Romanul are o vorba din batrani – “vorba lunga, saracia omului”- e vremea actiunilor concrete si responsabile, asa cum accentueaza si dl Dieter si Maftei mai sus.
Ah……. uitam dle Keszeg, priviti cat de nobil poate fi si un porumbel, nu numai pasarile de prada http://fengshuigmg.sunphoto.ro/Porumbei_mei_HUNKARI_-_Old_Fashioned_Oriental_Frill/PXPSTGSSSBZOMSEWNFK. Singurii care au cam uitat sa fie nobili, suntem noi, oamenii. Doresc numai bine soimilor protejati sau nu, tuturor celorlalte animale, cat si oamenilor interesati de ele.
aveti dreptate dar de ce nu se incearca indepartarea acestor rapitoare si prin alte metode decat moartea?….. oare este singura metoda? cat despre intrebarea mea in legatura cu “migrarea ” soimului pe timp de iarna din zonele de munte sau deal unde iernile sunt oarecum mai aspre nu m-am lamurit sau poate nam citit destul de atent explicatia data mai sus ori sunt TIMPIT. ca raspuns la intrebarea colegului despre ce exemplare cad prada mai des balanta inclina spre puii neexperimentati deoarece in cazul unui atac din partea uliului ei se desparta si pot sa rataceasca la zeci de km distanta nemaigasind casa sau se arunca in diferite obstacole de disperare sa scape( pomi, cladiri, sarme , garduri etc.), insa cad victime si pasari adulte insa de obicei cele cu un penaj ce lasa de dorit si care au dificultati in zbor. stiu ca e greu in cazul celor cu pagube enorme si incerc sa ma pun in locul lor dar apelez la dragostea lor fata de natura si ii rog sa se gandeasca la faptul ca prin actiunile lor de “eliminare ” a acestor 2 pradatori vor aduce un aport negativ in evolutia naturii si lanturile trofice isi vor schimba balanta. uitativa ce se intampla in AFRICA de exemplu: si acolo exista un conflict permanent intre asa zisii agricultori unde culturile lor sunt “atacate ” de elefanti, rinoceri sau hipopotami sau crescatorii de vite unde au pierderi mari datorate carnivorelor si vedem k sa ajuns la amenintarea cu disparitia a atator specii care nu au ajuns aici doar braconajului. cred ca printr-o mai buna colaborare intre crescatorii de pasari de ornament sau pasari de curte si “protectorii” sau simpatizantii acestor 2 pradatori sar putea salva ffff multe exemplare de ambele parti. SPAER sa se ajunga la o intelegere si daca voi putea da o mana de ajutor in vreun fel o voi face-o bucuros.
Buna!
Daca se crede ca soimul nu este capabil sa ajunga deasupra porumbeilor sau ca nu-i ajunge pana jos,in urmarire, este gresit.
Intradevar selectia naturala are si ea rolul ei,nimeni nu contesta asta.
Personal, am spus ce am avut de spus.Invitatia mea este valabila pentru oricine, in mod special pt dl.Andrei Keszeg; dupa ce veti vedea ce se intampla in aer si cat % din porumbei cad prada, astept sa-mi spuneti parerea dv. daca este normal, iar daca incercam sa ne amagim intreband “ce mai este normal in Romania?” atunci cu siguranta nimic din ceea ce se va intampla si in acest domeniu nu va fi normal.
Numai bine!
Buna seara d-le Marian ,
da , aveti dreptate sint silite de imprejurari sa devina tot mai tupeiste , in definitiv este vorba de viata sau de moartea lor daca n-ar raspunde in felul acesta la schimbarile continue care au loc in jurul lor , schimbari care de cele mai multe ori sint induse de catre om .
Da , cu conditia sa nu fie prea tirziu !
Programele de protectie in ziua de astazi sint inca in foarte mare parte dependente de programe de finantare adecvate in domeniu . Pina nu se gaseste o rezolvare a acestui impediment va trebui sa ne multumim cu finantarea acestor programe de reabilitare considerate ca fiind prioritare .
Domnule Marian , privitor la aceasta problema sint de parere ca oamenii ar fi interesati sa se asculte intre ei , problema este insa ca locatia unde are loc impactul intre speciile de pasari crescute de om si natura se petrece intr-un mediu unde noi ca oameni nu mai avem nici o putere , unde guverneaza cu totul alte legi !
Sint de acord cu dv . ca trebuie in sfirsit facut ceva , intrebarea este ce anume ar trebui facut , cum ar trebui actionat in mod responsabil pt. a impaca ambele parti , atit natura cit si oamenii ? Pina nu gasim raspunsul corect nu are rost sa actionam in nici un fel deoarece s-ar putea sa stricam mai mult si aceasta intr-un mod iremediabil , exemple in acest sens exista berechet .
Cred ca sinteti in asentimentul meu ca toate fiintele sint nobile in felul lor indiferent de punctul de vedere a omului . Referitor la acesta din urma , sint de aceasi parere cu dv .
Andrei .
Buna seara d-le Rares ,
inca o data , referindu-ne strict la rasa de soim calator din Romania :
– soimii adulti nu migreaza nici macar iarna , isi maresc doar revierul de vinatoare pt. a gasi vinat destul – acesta marire de revier poate fi prop. cu conditiile climatice din iarna respectiva .
– puii de soim se departeaza la distante mari de cuib in primul an , nu se poate insa numi migratie , deoarece aceste deplasari ( calatorii ) , daca iarna este mai blinda nu este obligatoriu sa fie in directia sud .
Am aflat de existenta unui studiu efectuat de o Universitate din Germania la cererea columbofililor de aici referitoare la hrana soimului calator – daca il gasesc am sa – l expun pe forum .
Andrei .
Buna seara d-le Vlad hadarau ,
am spus doar, ca atita timp cit porumbeii controleaza cerul de deasupra locatiei lor nu au de ce sa se teama , deoarece au timp si la o adica pot lua contramasurile de rigoare , nu pot fi luati prin surprindere ceace este de asemenea un mare atu in favoarea lor .
Este de la sine inteles faptul ca un soim poate la orice ora sa ajunga fara prea mari probleme la astfel de inaltimi sau chiar sa treaca mult de aceasta , dar pina face acest lucru este nevoie de timp , timp pe care porumbeii il pot folosi in favoarea lor pt. a putea scapa cit de cit basma curata .
Precum am spus si in celalalt post al meu , daca va fi posibil am sa incerc sa onorez aceasta invitatie .
Multumesc !
Andrei .
Eu v-am scris niste lucruri pe care nu ati reusit sa le intelegeti. Chiar ati raspuns la T-rex etc crezand ca am facut o gluma proasta. Nu e o gluma proasta si nu e nici intamplatoare. Tot ce am scris acolo nu e intamplator. Spre exemplu eu v-am intrebat de fapt asa mascat daca organizatia dumneavostra si-a pus intrebarea ce o sa se intample cand vor populariza cu soimi niste regiuni total schimbate fata de acum 100 de ani, niste regiuni in care fosta mancare a disparut ( asa cum ziceti si dumneavoastra 240.000 de pasari mor zilnic, la cate zile au trecut s-au cam terminat pasarile), practic ati aruncat niste pradatori in aer sa vedeti ce se intampla. Sloganul ,, lasa ca oricum isi regleaza ei numarul in functie de prada” nu tine, de fapt pentru unu ca mine e chiar o insulta avand in vedere ca pasarile mele is prada. Ce sa inteleg ? Ca atunci cand o sa se termine porumnbeii mei o sa se regleze si numarul soimilor in natura? Faceti multe afirmatii gresite, spre exemplu una care e gresita grosolan e cu numarul perechilor de soimi care pot cuibari intr-o anumita zona. Va invit in muntii dobrogei sa numarati pe varful Tutuiatu cate perechi sunt, va raspund eu in primavara anului 2010 erau 8 perechi intr-o zona nu mica ci foarte mica. Poate ar fi bine sa publicati un studiu cu hrana soimilor, inafara de porumbei ca pe aia ii stim, sa vedem si noi daca mai traiesc pasarile alea in libertate.
Buna ziua dle Keszeg
Soimaritul cred ca este o indeletnicire a omului, mult, mult mai veche decat cresterea porumbeilor. Astazi insa nu mai poate avea decat doua principale motivatii si anume: frumusetea vanatorii cu soimi si eventuala protectie a acestuia pentru a nu disparea ca specie, ceea ce ma indoiesc ca ar fi de extrema urgenta, tinand cont de pierderile columbofililor din ultima vreme. Cresterea porumbeilor nu a fost niciodata decat un hobby, nici macar o necesitate de hrana de luat in seama. Din pacate astazi, numarul celor care cresc porumbei si sumele ce sunt vehiculate in acest hobby, competitional sau nu, sunt incomparabil mai mari decat cele ce sunt folosite in slujba soimului si a pasarilor de prada in general si de aici poate si atitudinea crolumbofililor fata de pierderile datorate pradatoarelor. Asa cum gandim la ora actuala, este greu, daca nu imposibil, ca cu finantarile actuale sa se faca ceva concret si de durata. Trebuie schimbate insasi conceptiile noastre de viata si comportament, ceea ce iarasi este aproape imosibil de facut, daca nu facem noi insine ceva personal, la nivelul constiintei fiecarui om in parte. Si poate atunci vom sti ca fiecare banut conteaza si vom face in asa fel incat sa-l folosim in avantul Naturii ca intreg si nu doar a unor specii care ne incanta sau ne “zgandare” orgoliul de oameni la un moment dat al vietii. Nu sumele in sine sunt problema, oricat de mici sau mari ar fi ele, ci modul lor de folosire si pentru asta avem nevoie de o schimbare profunda in modul nostru de gandire si actiune, iar in acel moment ar ramane o singura prioritate, viata sub toate forme sale vazute ca intreg.
Nu, oameni din pacate nu sunt inca interesati sa se asculte unul pe altul. Suntem inca tributari “egoului” personal sau de grup si va trebui intai sa facem aceea schimbare de care vorbeam mai sus si sa invatam, ca trebuie sa fim asemenea unei colonii de albine sau furnici, daca vrem ca schimbarea sa aiba loc in mod pozitiv. Personalitatea individuala trebuie respectata si cultivata, dar nu in detrimentul colectivitatii, ci tocmai in beneficiul ei.
E o falsa impresie “ca locatia unde are loc impactul intre speciile de pasari crescute de om si natura se petrece intr-un mediu unde noi ca oameni nu mai avem nici o putere, unde guverneaza cu totul alte legi !” Granita acesta de care vorbiti, nu mai exista tocmai datorita noua, oamenilor, iar legile respective, de cele mai multe ori sunt ignorate prin actiunile noastre si le impunem pe cele prin care ne rezolvam interesul nostru de moment. De aceea noi nu trebuie sa “impacam” Natura si oamenii, ci trebuie sa invatam sa avem grija Vietii pe aceasta planeta si sa mai lasam ambitiile umane, undeva de unde nu mai poate distruge ! Inaintea Omului, a fost Natura, Geea sau mama Terra.
Din pacate, eu unul cred ca a nu face nimic, fiindca inca nu stim cum sau ce, este mai catastrofal pentru Natura decat a face ceva, chiar daca mai gresim. Pana nu te arzi, nu vei sti cum sa te aperi de foc iar pe noi oamenii, nu prea are cine sa ne invete ce trebuie sa facem si ce nu. Marea problema este ca trebuie sa constientizam tot ce facem si sa continuam numai cu solutiile viabile, sa nu perseveram in greseli.
Nu prea am inteles la ce va refereati cu ” Da , cu conditia sa nu fie prea tirziu !” Oricum ne cam aflam in situatia de limita extrema cu multe, dar si-n ceasul al 12 lea tot este bine sa facem ceva decat sa acceptam inevitabilul, puterea Naturii de regenerare este imensa, ea este adevarata pasare PHOENIX.
Buna domnule Maftei ovidiu ,
Citez : „Spre exemplu eu v-am intrebat de fapt asa mascat daca organizatia dumneavostra si-a pus intrebarea ce o sa se intample cand vor populariza cu soimi niste regiuni total schimbate fata de acum 100 de ani, niste regiuni in care fosta mancare a disparut ( asa cum ziceti si dumneavoastra 240.000 de pasari mor zilnic, la cate zile au trecut s-au cam terminat pasarile), practic ati aruncat niste pradatori in aer sa vedeti ce se intampla. Sloganul ,, lasa ca oricum isi regleaza ei numarul in functie de prada” nu tine, de fapt pentru unu ca mine e chiar o insulta avand in vedere ca pasarile mele is prada. “ .
Precum au spus intr-un alt post al acestui topic , noi nu reabilitam ( repopulare fiind o expresie incorecta in acest caz ! ) aceasta specie in mod fortat in anume zone care din punct de vedere uman ar fi ideale pt. ea , ci lasam aceste pasari sa-si aleaga de la sine , in mod cit se poate de natural aceste viitoare reviere de cuibarit , numai dupa aceea ele intra sub directa observare , monitorizare un eventual ajutor in fixarea durabila a eventualelor cuiburi alese de ele , inelare etc. Deci daca acesti soimi isi aleg o zona si decid sa ramina inseamna ca aceasta corespunde pt. ele din toate punctele de vedere . Deci cu alte cuvinte nu aruncam sub nici o forma pasarile in aer , intr-o anume zona si asteptam sa vedem ce se intimpla , este coplect gresita aceasta perceptie a situatiei , ar fi o actiune sortita esecului inca din start si asa ceva nu se face ! Aveti insa dreptate cind spuneti ca in timp se schimba regiunile cu tot ce a existat odata in ele , este si cazul in Germania unde foste regiuni renumite pt. numarul soimilor de acolo in evul mediu nu mai sint frecventate de aceasta specie , in ziua de astazi insa soimii “ moderni “ cuibaresc in alte zone in care sint inca implinite toate cerintele de viata , de multe ori nu departe de zonele vechi , medievale unde au trait odata predecesorii lor .
Spuneti ca fac afirmatii si greseli grosolane in ceace priveste numarul perechilor de soimi , despre ce specie de soimi vorbiti cind va referiti la virful Tutuiatu din M-tii Dobrogei , v-as ramine dator daca ati putea sa-mi dati un raspuns exact la aceasta intrebare ? – poate este o zona de cuibarit de care ornitologii din tara inca n-au aflat inca !
Daca reusesc sa gasesc acel studiu de care am pomenit am sa traduc rezultatele si am sa le postez aici pe site , pot insa sa va linistesc in sensul ca specia de pasari prinse de acei Soimi in afara porumbeilor este bine sanatoasa si in ziua de astazi in natura zonei cercetate pt. studiu .
Andrei .
Buna domnule Marian ,
imi place gindirea d-voastra profunda , realista in ceace priveste relatia om – natura ca intreg , d.a p.d.v sint de acord cu d-voastra , pacat insa ca acesta nu este impartasita de mai multa lume , pt. majoritatea dintre ei “ egoul “ personal fiind mai important deocamdata decit natura in care traiesc .
Granita de care am pomenit este valabila doar pt. oameni care inteleg sau incearca sa inteleaga natura ca intreg , este clar ca pt. ceilalti aceasta nu are nici o relevanta atita timp cit ea contravine intereselor lor personale . Am expus aceasta idée in acel mod deoarece consider marea majoritate a columbofililor ca fiind oameni care inteleg natura in care traiesc si nu intreprind nimic in vederea intervenirii sau a modificarii legilor naturii , a acelei granite din relatia om – natura ca intreg .
Parerea mea este ca omul de-alungul istoriei si chiar si astazi a facut si mai face inca greseli colosale , consider ca sintem la limita si nu ne putem permite si alte grseli care ne-ar putea fi fatale , deoarece intr-un fel n-o sa avem timp sa le mai remediem .
M-am referit la urmatorul pasaj al postului dv : “Trebuie sa admitem ca nu suntem singura fiinta vie cu inteligenta si constiinta de sine, iar in momentul in care vom accepta acest lucru ca fiind ceva normal, atunci vom putea face si ceva constructiv pentru Intregul numit Pamant si vom depasi aceste discutii in contradictoriu, in care toti avem dreptate, in schimb animalele sunt cele care trag ponoasele. „
Andrei .
@ dlui Keszek
– “Am expus aceasta idée in acel mod deoarece consider marea majoritate a columbofililor ca fiind oameni care inteleg natura in care traiesc si nu intreprind nimic in vederea intervenirii sau a modificarii legilor naturii, a acelei granite din relatia om – natura ca intreg .” – ce bine ar fi pentru mine daca as impartasi aceasi parere ! Din pacate eu consider ca tocmai columbofilii au fost cei ce s-au jucat cam prea mult cu Natura si au cam pierdut esentialul, aceea de a nu modifica ceea ce nu noi am creat. Si de aici poate si atitudinea puternica de proprietate pe ceva ce nu vom fi niciodata stapani, cat si a intolerantei fata de actiunile unor animale care nu vor decat sa supravietuiasca si ele in aceasta lume care inaintea Omului, a fost a Lor. De aceea nu mai pot fi de acord cu programele individuale de protectie a unei specii sau alteia, ci cu implementarea unor programe de protectie si supraveghere a arealurilor in totalitate, pornind de la rezervatii si in final ajungand la intreaga planeta, inclusiv asezarile umane, care ar trebui sa-si schimbe complet filozofia de realizare si traire. Pana atunci, mult succes tuturor si ” sa ne dea Dumnezeu mintea romanului de pe urma ” cat mai repede cu putinta.
Buna d-le Marian ,
avind in vedere ca peste tot in lume organizatii de mediu , de protectie etc . lupta pt. drepturile si protejarea dif. animale , pasari , biotopuri etc este posibil sa se ajunga in final , cumulind toate aceste actiuni la un loc la acea actiune comuna de protejare a intrgii planete pe care v-o doriti si d-voastra .
Cu cit mai repede sint implementate aceste programe cu atit mai bine pt. toata lumea si natura , timpul de care este nevoie pt. a se ajunge la un consens cu acele persoane , asociatii , fundatii , organizatii etc este foarte important , cu cit dureaza mai mult cu atit mai rau pt. toata lumea si natura – este de asemenea clar pt. toata lumea ca daca la mijloc n-ar fi si interesele personale rezolvarea si implementarea unor astfel de programe sofisticate ar fi floare la ureche !
Din punctul nostru de vedere a acelora de pe acest forum consider ca este important , ca apelind la sprijinul si intelegerea columbofililor din tara sa putem ajunge cit mai repede la un consens in relatia porumbel – pasare de prada .
Andrei .
e vreo sansa sa gasiti lista de care ne povesteati?
Am primit eu lista de ceva vreme, sper sa am timp s-o postez zilele astea.
Buna d-le maftei ovidiu ,
poate va faceti timp pina pune Andrei tabelele acelea pe site sa-mi spuneti ce fel de specie de soim cuibareste in M-tii dobrogei pe virful Tutuiatu ( 8 perechi ) , as fi tare curios de acest lucru mai ales ca ati spus ca as face greseli grosolane in ceace priveste nr. soimilor din tara .
Andrei .
Am postat acum in articolul principal materialele trimise de Andrei K.
Buna ,
tabelele se afla chiar la inceputul acestui topic sub textul d-lui Dieter .
Tabelele initiale au fost in format – Word – trebuiau transformate in format – jpg – sau excel pt . a putea fi publicate pe acest forum .
I le-am trimis lui Andrei in format – jpg – fotografie – sint destul de sterse dar cu putina bunavointa – lizibile , ce nu se intelege va trebui sa explic pe forum !
Andrei .
Nu cred ca amplasarea de locuri de cuibarit pe cladirile din orase este o metoda buna sau ”naturala” de protectie a soimului calator.
Acum vorbind de crescatorii de porumbei,de multe ori daca un porumbel se pierde la zbor spun ca l-a luat soimul desi nu au vazut asta cu ochii lor.
Solutia nu este sa crestem noi porumbeii inchisi sau care zboara mai repede ca soimul …
Cunosc cazul unui crescator de tippleri din Toronto care a reusit zboruri bune de 16 -17 ore,dar cu pierderi foarte mari de 50-60 de porumbei pe an,cind au facut curatenie la cuibul soimului aflat la o mila de locatia lui au gasit zeci de inele de porumbei,pe care cu generozitate i le-au innapoiat,va dati seama ce bucurie pe el…
Buna d-le Amiral ,
precum am subliniat intr-un alt post al acestui topic , soimii isi aleg singuri locul de cuibarit , nu este amplasat de nimeni acolo , decit atunci cind se incearca fortat acest lucru .
Inainte de anii ’50 au cuibarit si la noi doua perechi pe cladiri in Bucuresti precum si una in Timisoara si nu cred ca pe acele vremuri se ocupa cineva cu reabilitarea soimului calator sau a oricarei alte pasari de prada si amplasarea de cuiburi artificiale pt. acestea .
Poate va uitati si pe tabelele mele expuse chiar sus la inceputul topicului din care puteti trage unele concluzii deoarece se refera chiar la problema expusa de dv . Sint mai greu lizibile dar cu putina bunavointa o sa va descurcati cu siguranta .
Andrei .
In zona mea,padurea este aproape,maximum 500 de metri in orice directie.Porumbei tin de vreo 30 de ani si inainte tinea tata.Ulii au fost o prezenta constanta de-a lungul timpului,pierdeam din cauza lor 5-6 bucati pe an,zburindui din aprilie pina in septembrie.Pe la sfirsitul anilor 90 populatia de ulii a crescut asa de mult incit daca scoteam la zbor 10 porumbei,vara,intr-o saptamina riscam sa ramin fara ei.Situatia s-a schimbat de citiva ani de cind s-au stabilit in niste pomi din apropiere niste ciori cenusii care ii cam iau la fuga pe ulii,numarul lor a scazut,dar tot mai sint 3 perechi care cuibaresc in jurul orasului.Deci eu sint multumit de situatia actuala,ultimii porumbei luati de uliu au fost in noiembrie 2008,desi ii zbor si iarna acum.Sigur si porumbeii mei sint mai puturosi ca cei de acum 20 de ani …
Buna d-le Amiral ,
felicitari , folositi ajutorul naturii pt. a va proteja porumbeii !
Aveti numai de cistigat de pe urma unui astfel de serviciu din partea ei , n-ar fi rau daca si alti colegi a d-voastra columbofili ar lua exemplu .
Andrei .
in oras e f bn k au reusit sa populeze cu somi pt k sunt multi gutani in fiecare oras si mie uliul mia dus anul acesta mult mai multi porumbei fata de cati am pierdut la zbor dar dak nu miii antrena uliul se pierdeau mai multi , akm numai cei mai descurcareti porumbei miau mai ramas, intradevar mai ia si cate unu bun dar asta e ei vaneaza k sa traiasca nu de placere
atasati-ma in messenger mafteiovidiu. daca scriu aici unde am vazut perechile de cae vorbesc sunt sanse mari sa nu mai gasiti absolut nimic.
Buna d-le maftei ovidiu ,
bun , nu este nici o problema , cred ca cunosc raspunsul , atita timp cit spuneti ca pe un singur virf ar cuibari 8 perechi de soimi acestia pot fi cu mare probabilitate soimi vinderei ( Falco tinnunculus ) , o specie mica de soimi care nu ataca de regula deloc porumbeii ! – au si obiceiul de a cuibarii mai multe perechi la un loc intr-o zona relativ restrinsa etc .
Soimii periculosi pt. porumbei sint teritoriali si nu permit accesul altei perechi de soimi de aceasi specie in imediata apropiere .
Cind am amintit de nr. de perechi de soimi periculosi / tara pt. porumbei n-am facut bineinteles referire si la Vinderei , deoarece ei nu sint relevanti pt. tema discutiei noastre .
Andrei .
P.S – Tabelele de care am vorbit le-a atasat Andrei la inceputul Topicului sub textul d-lui Dieter !
nu e raspunsul corect.
Buna d-le maftei ovidiu ,
bun , in cazul acesta astept sa-mi numiti d-voastra raspunsul corect la aceasta problema !
Andrei .
Buna d-le Amiral ,
fac o mica paranteza aici paralela cu exemplul d-voastra cu ciorile grive care va protejeaza porumbeii pe timpul cuibaritului .
In exemplul meu este vorba de protejarea puilor de gaina si rate din ograda de catre Soimul calator .
In timpul expeditiilor noastre de cautare a Soimului calator am ajuns la un moment dat intr-un loc idilic de munte , unde intr-o vale destul de larga , impadurita in mare parte , ascunsa intre brazi uriasi se gasea casa unui padurar batrin , pensionar .
In spatele casei , pe panta , la cca. 100 – 150 m se ridica semeata o stinca singuratica renumita din batrini ca loc de cuibarit al soimului calator , loc de unde pe vremuri se luau anual pui de soimi pentru haraciul catre Inalta poarta otomana .
Discutind , batrinul ne-a povestit printre altele cu mare parere de rau si de un fapt interesant care merita amintit aici si anume :
Pe stinca respectiva cuibarise pina in urma cu 2 ani ( era pe la mijlocul anilor ’80 ) o pereche de Soimi calatori fapt care i-a permis sa creasca in curtea casei ani la rind fara probleme pui de gaina si de rata deoarece soimul , teritorial fiind , nu lasa sa se apropie de revierul lui si deci implicit si de ograda batrinului nici un fel de pasare care i-ar fi putut cauza acestuia pierderi , printre altele ciori , corbi sau Uliu porumbar .
De cind a disparut insa perechea de soimi din zona , trebuia sa acorde o grija deoasebita la cresterea si paza puilor din ograda deoarece mai ales uliul ii face parapad printre orataniile din gospodarie .
Andrei .
Foarte interesant Andrei. Pacat ca nu ai si poze de pe acolo, mi-ar fi placut la maxim sa le vad.
Buna Andrei ,
da , o amintire interesanta , de unde insa nu am personal nici o fotografie .
Trebuie sa intreb un prieten de-al meu , fotograf pasionat , care a fost si el acolo , poate mai are in archiva o fotografie ( alb – negru probabil ) din acele locuri – daca o are , o trimit pe adresa ta de mail .
Andrei . .