Salut tuturor, ma numesc Marius si vreau sa ajut tinerii columbofili care inca nu stiu cum se face infometarea si de ce.
– se face in luna ianuarie o data pe saptamana adica de 4 ori in aceasta luna. Nu li se da de mancare 48 de ore, li se lasa doar apa de baut
– ajuta la naparlirea de primavara sa dea tot puful jos astfel o sa fie mai usori iar vara vor suporta mai bine caldurile caniculare.
– dupa 48 de ore de infometare porumbeii bolnavi vor iesi in evidenta.
Acest subiect nu l-am vazut discutat pe nici un site, astept comentarii. :)
interesant….sincer,nu stiam.
mersi marius pentru sfat chear nu abarnaveam de infometare vant in pene tuturor
sall rugam cei care folo acesta metode sa confirme daca se poate nici eu nu stiam asa ceva dar sa vb cei care au rezultate an de an.multumesc
care sunt bolnavi ies in evidenta…si care nu sunt se imbolnavesc acum, metode invechite cred…
http://www.porumbei.ro/despre-naparlirea-pufului-pe-timpul-iernii/
Sa fie adevarat? Sincer sa fiu nu am auzit asa ceva pina acum ….
O s aincerc si eo
Astea sunt aberatii. Lasati porumbeii sa manance bine, avand in vedere ca e anotimpul rece.
Cu respect,
Cosmin
pt com 4: nu se imbolnavesc merg impleticit :)))
este o teoreie probata de mine… este adevarat.
si sportul columbofil este un sport vechi.;))
este adevarat.practic infometarea de ceva timp, dar in luna decembrie.crescatoria se umple de puf.insa cu cei bolnavi care se vad in aceasta perioada nu stiu ce sa zic.bolnavii se vad in tot timpul anului…
Nici un porumbel nu moare sau se imbolnaveste
daca nu manaca 2-3 zile.( vezi situatia in natura)
Dimpotriva la aceasta “infometare” se “curata”intesti-
nele se diminuiaza infectiile si se incita sistemul
imunitar.Se produc si ceva endorfine, porumbelul
devine mai usor si zboara cu placere.
Totusi infometarea nu este o metoda minune.Dupa
scurt timp totul revine la “normal”.In nici un caz nu
poate fi o legatura intre foame iarna si suportarea
caldurii vara.
Deci “infometarea” nu strica dar nici nu face ravagii.
un porumbel atunci lasa pufu pe boxa cind se simte bine si este ingrijit corespunzatot.Daca vreti sa constatati va rog sa verificatii boxele la care gasiti puf in timpu concursurilor si o sa va dati seama ca porumbelu care nu arunca puf pe boxa nu va fi in forma[are probleme de sanatate].La porumbeii cu puf care fac baie putem observa ca acestia pot sa se ridice mai usor pe acoperisul casei iar care nu detin puf pe ei se vor ridica mult mai greoi.Ne putem da seama ca la vreme ploioasa aceii porumbei care au puf au avantaj sa tina piept vremii nefavorabile.La canicula ori ce animal deune efort mai mare si depinde de starea lui de sanatate[a cailor respiratorii]de acea este importantsa facem un tratament preventiv cu anumite medicamente cum ar fi BLYTFORM,etc….Sper sa nu supar pe nimeni cu acest comentariu.MULTUMESC
ll
sa imi scuzati ortografia dar am fost grabit MULTUMESC
DE UNDE A-TI MAI SCOS-O SI PE ASTA? STATI SI VOI NEMANCATI VREO DOUA TREI ZILE SA VEDEM CUM O SA VA SIMTITI.
Si eu folosesc aproximativ asemanatoare metoda, cu mentiunea ca-i las nemancati odata pe saptamana si nu 48 ci 24 de ore. Am un prieten care are o teorie referitoare la hranirea porumbeilor :” porumbelul valoros e zburacios nemancacios”!
cu cit este mai frig cu atit porumbeii trebuie sa manince mai mult nu umblati cu prostii.
Spunene si noua domnule Marius ce rezultate ai in concursuri ,si de citi ani cresti porumbeii.
nu as face asa ceva porumbeilor nici pentru un miliard…mai bine stau eu pt ei nemancat 2 zile :)
o sa incerc si eu
ms de sfat
Deci se baga apa si sa se spele sau numa sa bea
Ceai de urzica pentru aruncarea pufului si e mai bine decat infometarea zic eu !
crescatorii care nu au auzit de aceasta metoda,sunt cei care nu au rezultate!!!
@Aty,in primul rand BLITZFORMUL nu este un medicament,in al doilea rand nu inteleg ce legatura are coada ciocarliei cu stampila primariei adica aruncarea pufului cu,caile resp.Blitzformul are alt rol,deci nu mai vorbiti ce ati auzit pe la altii.
Si eu folosesc metoda infometarii,o data in noiembrie-decembrie,iar apoi o data in februarie- martie.
si eu folosesc aceasta metoda.nici eu nu cunosc foarte bine care este scopul aruncarii pufului ,dar majoritatea crescatorilor spun ca trebuie sa-l arunce.pentru cei care nu au inteles cat inseamna 48 de ore am sa incerc eu sa ,,traduc”. 48 de ore inseamna ca nu dai o zi pe la ei.eu de obicei in aceasta perioada hranesc porumbeii o singura data pe zi, la pranz.
asa ceva nu am auzit.
eu nu cred ca este o solutie porumbeii chiar daca merg la concurs nu anseamna ca stau nemancati
infometarea la porumbei este forte buna .este ca postul la oameni . postul este tinut penrtu detoxifierea organismului. la fel si la porumbei.
Draga Marius ,vorbeste-ne despre rezultatele tale in urma aplicarii acestei metode.Ce zici?
In “traducerea” lui Leo nu le dai mancare intr-o zi a saptamanii, NU doua zile la rand. Dar asta nu se “pupa” cu 48 de ore ale articolului initial… O zi are 24 de ore. Deci 48 ar veni tot 2 zile nemancati…
Dar ramane intrebarea: de ce trebuie facut acest lucru? (explicatie stiintifica, argumentata, exista?)
Puful ala n-ar fi crescut acolo daca ar fi daunat organismului… sau stim mai bine decat evolutia de mii de ani?
Apropo de chestia asta, cand eram mic mi-a intrat un porumbel in pod si apoi geamul podului a fost inchis. Am crezut ca acel porumbel a fost halit de vreun uliu. Insa peste vreo saptamana ma anunta bunica sa ma duc in pod ca e un porumbel. Cred ca timp de o saptamana i-a cazut tot puful… si puful nepotilor lui :))). Era doar un manunchi de pene si oase. Nu am sa uit niciodata cum dispareau in gura lui boabele de porumb cand l-am dus in cusca. Apa probabil a baut ce s-a prelins de la ploaie printre tigle sau ceva, nu imi inchipui cum ar putea trai fara apa mai mult de 2-3 zile.
Stiam demult de aceasta metoda de la niste prieteni,dar m-i se parea ciudat pentru ca la mine stateau hranitorile pline pe atunci.Cand intram in voliera lor, porumbeii asteptau mereu sa le arunci cate un bob si atunci se napusteau care sa-l inhate.Chiar si asa infometati aratau super,nu erau slabi si penajul stralucea pe ei ,fiind in acelasi timp si usori.Eu nu practic aceasta metoda pentru ca nu pot sa-i vad cum stau agatati pe plasa cand vine ora mesei,dar pe timpul iernii le dau o singura data pe zi,o ratie mica.Personal cred ca este o metoda buna pt sanatatea porumbeilor in afara de aruncarea pufului si cum spunea domnul de la com. 12,se curata si intestinele.Anul acesta dupa etapele cu puii am avut ceva probleme cu adeno-coli si un prieten mi-a zis sa nu le mai dau mancare sa se curete intestinele.Un pui care avenit mai tarziu cu 2 saptamani dupa ultima etapa avea penajul sifonat,trecuse deja prin boala,insa pe unde bantuise cine stie daca o fi apucat sa manance ceva in fiecare zi,iar cei de acasa erau in plina boala si abia si-au revenit cu tratament si mancare full.
Domnilor eu 3 zile nu le dau mancare nici apa,ultima masa pe 31 decembrie, pe 4 ian.pe la ora 10 primesc 25%din hrana si apa,si rezita,o fac de vreo 4 ani si e bine.Postul acesta iti arata care e cel mai bun la maraton. Ca succes anul acesta am loc 1 la maraton pe as.BT cu 40 puncte.succes
Sa nu uitam ca un porumbel bun zboara 12-14 ore la o etapa,innopteaza pe cine stie unde si mai bantuie o zi pana ajunge acasa.Deci infometare +efort si totusi rezista,asa ca de ce pe timp de iarna cand e la repaus i-ar face rau o asfel de cura.Probabil aceasta metoda este pentru grabirea naparlirii pufului cred,pentru ca un porumbel sanatos oricum il arunca.Porumbei.ro , porumbelul din pod a vazut “Tehnici de supravietuire” pe Discovery:)
Va salut cu stima si ma bucur ca mai sunt columbofili care practica asa ceva,INFOMETAREA.Eu practic asta din 1997 si nu am gresit nici odata.Dar eu ii tin 3 zile si trei nopti fara apa ,fara mancare si la semiintuneric ,si ma bucur de rezultate.Cine va incerca se va convinge.O seara buna va doresc.
Pentru cei care practica metoda: va rog sa precizati si daca aveti porumbeii in cotet tip belgian inchis cu mici aerisiri sau mai deschis. Eu ii am ca afara si pe gerul ala cred ca un post de 2 zile i-ar pune pe butuci…
Nu ar merge mai bine infometarea cand afara sunt cateva grade peste ZERO sau e si frigul o variabila necesara in ecuatia noastra?
boga are dreptate
Domnule Stoicheci,pentru columbofilii cu mai putina experienta,ne puteti spune care este motivul real pentru aceasta metoda?
Am citit ca porumbelul poate traii , in medie , 5 zile fara apa si 21 de zile fara mancare !
aceasta practica mi se pare foarte cruda….
ar trebuii sesisate cei de la protectia animalelor… practic ii chinuim , nu credeti ca natura ar trebuii sa decida cand sa naparleasca fara a chinuii bietele animale. daca vrem sa fim in top ar trebuii sa ne si gandim la ce simt bietele animale. nici un om nu moare cateva zile fara mancare , dar oare ii este bine sa stea atat nemancat?
eu nu as face asa ceva la porumbeii mei pentru ca tin mult la ei si nu as putea sa ii fac sa se simta nasol.
Ar fi bine sa-i mai ingrijim si cu sufletul , nu numai cu ratiunea !
o metoda destul de controversata…am folosit si eu metoda la auzul miraculos al ”aruncarii” celebrului puf care in opinia unor ”specialisti” ingreuneaza zborul porumbeilor :))) alte bancuri mai stiti? . dupa ce am facut si eu trebusoara asta 2-3 ani am decis sa renunt si sa nu-mi mai chinui porumbeii si pe mine…rezultatele au fost cam la fel , nu am putut sa trag vreo concluzie certa. Ce am observat insa este faptul ca porumbeii mei arunca puf aproape intreg timpul anului , dar mai ales atunci cand sunt intr-o stare sportiva foarte buna – ”forma” ( asa cum o numesc unii) , pt. mine forma porumbelului reprezinta cu totul altceva. NU am observat dealulngul timpului ca porumbeii sa arunce puf atunci cand sunt bolnavi sau obositi dupa etape dure , deci faptul ca gasec puf in voliera cand fac curatenie este pentru mine un parametru care indica sanatatea si un bun metabolism al porumbeilor. De ce sa fortam anumite lucruri care pot deregla metabolismul natural al pasarilor noastre? aaaa uitasem ….ca sa devina mai usori , sa nu le vina sete si sa se intoarca mai repede de la concursuri….cica
Cred ca e o idee buna cu infometarea pt 2 zile ,o practic si eu si prietenii mei columbofili(doar o data in ianuarie,cand e f. frig) si as vrea sa incerc si o explicatie cat de cat logica .Iarna majoritatea porumbeilor sunt tinuti inchisi iar consumurile obisnuite (imperecherea ,bataia la cuib, cresterea puilor si concursurile) lipsesc cu desavarsire.Porumbeii au tendinta sa se ingrase si eu am observat ca porumbeii grasi napirlesc foarte prost puful.Glumind un pic(cu toate ca e posibil sa fie mult adevar in chestia asta) si oamenii mai grasi suporta frigul mai bine, deci nu simt nevoia de a pune multe haine pe ei, deci practic prin slabire fortam porumbelul sa isi ia hainele de iarna pe el….sa nu stea la caldura oferita de suncutze…))
Apropop de suncutzele de iarna ale porumbeilor…
Un crescator celebru de porumbei(Dusarduyn,daca nu ma insel) spunea “porumbeii mei se ingrasa cand cresc primii pui”, starnind uimire…apoi,dupa cateva momente de gandire interlocutorul si-a dat seama…porumbeii iarna trebuie hraniti exact cu cit au nevoie.Orice e in plus, e daunator.
Va salut!
sunt de acord cu domnul Stoicheci.Domnul Gruescu Sava,ma sfatuit acelasi lucru,3zile de post,rezista doar cei sanatosi.Si porumbeii mei postesc intocmai ca ai domnului Stocheci.Zilele de post ajuta la aruncarea pufului,puf ce trebuie aruncat pana in primavara.Puful impiedica porumbeii sa intre in forma.Asta stiu eu,altii poate au alte secrete.
Eu stiam ceva de 36 de 0re dintr-un breviar columbofil.Intre 15 ian si 1 feb.Peste 8 zile incepe sa le cada puful.Nu am practicat metoda,dar poate o sa incerc.
se practica si in randul oamenilor aceasta cura,chiar mai lunga
Dar despre porumbeii tinuti inchisi la matca? Este nevoie de acelasi tratament si pentru acestia?
CEL MULT AI LAS FARA MANCARE 24 DE ORE
CRED CA FARA MANCARE CEI SLABI CEDEAZA PRIMI
AM VAZUT LA CINEVA CARE A ANCERCAT AVEA SUPRAPOPULARE IA TINUT FARA HRANA PANA AU AJUNS LA NR DORIT SPECIFIC AVEAU APA LA DISCRETIE
CAND A OPRIT EXPERIMENTU AN URMATOAREA SAPTAMANA IA MAI CONTINUAT DECESELE
E FOARTE MULTUMIT DE TRIERE
EU PERSONAL NU AM SA FAC NICIODATA ASA CEVA SI NICI NU SFATUIESC PA CINEVA SA FACA
CU LIPSA MANCARI 48 DE ORE GARANTAT NAI NICI O PERDERE
METODA INFOMETARII:Doua zile fara mancare,apa la discretie.Dupa cela doua zile porumbeii vor manca inca doua zile numai orzoaica,dupa cele doua zile cu orzoica inca doua zile vor manca,o hrana buna ex[olimpia],apoi se trece la ratia normala.Veti vedea ce repede arunca puful.
PS:Daca veti gasi intre 4 si 7 pufuri dimineata in locul unde a dormit pasarea indica sanatate.Intre 7 si 12 pufuri indica o super forma a pasarii.
mi-a venit o idee….:ce-ar fi sa tinem 48 de ore porumbeii fara aer ? asa ai vom obisnui cu golurile de aer din atmosfera cu care se vor intalnii cand vor zbura la mare inaltime? bineinteles cei care scapa de triajul infometarii , asfixierii , mana crescatorului , pisica vecinului etc etc…:))
am practicat aceasta metoda la pui si maturi anu trecut si sincer sa fiu porumbeii au mers destul de bn dar nu cu mancare la 48 de ore ci din 24 de in 24 ajuta la naparlire la pui f mult
Se poate face post negru o zi pe saptamina toata luna ianuarie daca folosim mincare de sezon si porumbeii stau inchisi. Dupa mine cu infometarea de o zi ai urmatoarele avantaje :
_ imblinzesti porumbeii ,”vad cine-i ajuta la greu”
_depistezi exemplarele ce sufera fizic dupa astfel de cure si le poti elimina, sportul columbofil find de anduranta.
Marele WIM MULLER in anii lui de glorie ierna pasarile in voliere , o metoda inversa ,necesar mai mai mare de calorii din cauza vintului rece si a temperaturii dar alimentare normala, aceleasi obiective .
off topic: @ porumbei.ro…am inteles din com 36 ca ai porumbei..te-ai apucat iarasi de ei?
raspuns: da!
eu zic ca ar fi bine sa nu le mai dam deloc pana in primavara cand ies ghioceii.atunci un castron de graunte si apoi pauza pana in toamna,ca oricum se face graul la camp si ei coboara sa se alimenteze.
doamne,cate ii mai trece omului prin cap si de ce e in stare ca sa ajunga in frunte
A ÎNFOMETÁ ~éz tranz. A face să îndure foame; a ține nehrănit; a flămânzi. /în + foamete DEX
porumbelului i se creeaza o suferinta,nu e ca postul la oameni,cum am citit mai sus:)).ca pe om nu il obliga nimeni sa nu manance si daca nu mai suporta rupe frigiderul.
[editat de admin]
SARBATORI FERICITE
Fac asta pentru ca:
-1.arunca puful care e un balast pentru ei;
-2.raman numai cei perfect sanatosi(precizez ca fac asta dupa efectuarea tratamentului specific anotimpului);
-3.pentru a nu se ingrasa ,iarna zburand mai putin;
-4.pentru detoxifierea organismului;
Niciodata nu vei face performanta cu pasari care nu sunt perfect sanatoase,fa tot ce tine de tine si la randul lor vor face si ele(pasarile)tot ce pot pentru a reveni cat mai repede acasa de la concurs.
Asta fac eu ,dvs.faceti cum credeti.Vant in pene tuturor.
48 de ore inseamna o zi nemancati si nu 2 zile. Daca le dati o data pe zi de mancare de pe o zi pe alta trec 24 de ore. Daca sariti o zi din schema trec 48 de ore intre 2 mese.
Eu le dau 1 pe zi mancare buna pe saturate si nam treaba nici cu boli cu nimic si porumbei stralucesc ca oglinda.
In Ianuarie fac tratament pentru Viermi si Paramixoviroza si atat tot. in sezon din 2 in 2 saptama, Trichomoniada si Org Respiratori +mancare buna si antrenament zinic 2 ore.
Paul Bostyn practica aceasta metoda ,lasa porumbeii fara mancare de asta seara pana poimaine dimineata ,spunea el ca acesta e cel mai bun depurativ [detoxifiere ] dupa cum spune si dl Stoicheci .
Daca nu stiti sa va exprimati parerile civilizat sa nu va intrebati de ce nu va apar comentariile.
Ieri mi-a zapacit soimul porumbeii si unul a venit azi dimineata. Avand in vedere ca ii hranesc odata pe zi dupa zbor, a facut post negru+zbor vreo 3 ore. Arata foarte bine, nici macar nu s-a repezit la hranitoare unde era orzoaica.
Este util de reamintit ca in natura multe animale fac foamea cu zilele, lucru cu care organismele s-au obisnuit si deja le e in codul genetic. Sunt multe cazuri de animale care isi scurteaza viata datorita mancarii date la discretie, lipsei de miscare si alte cocoloseli facute de om (vezi cainii si pisicile obeze, porumbeii de matca ce-si pierd luciul si vitalitatea, zboara greoi prin cusca, etc).
S-au facut studii pe diverse specii si cele cu restrictii alimentare au trait mai mult. Intr-un experiment cu rozatoare, lotul cu restrictie calorica a avut in medie, o viata aproape dubla. Si la oameni anumite studii spun ca restrictia calorica prelungeste viata. http://en.wikipedia.org/wiki/Calorie_restriction
Dar totul trebuie cu moderatie. Daca nu sunteti de acord cu o teorie nu e sfarsitul lumii si nici nu trebuie sa vedeti negru in fata ochilor. Nici eu nu eram de acord cu teoria expusa in topic dar dupa ce am mai analizat si am mai citit chestii, mi-am cam schimbat parerea. Nu mai fiti asa categorici…
Multumesc pentru raspuns domnule Stoicheci.Multa sanatate si Sarbatori Fericite!
Nu stiu ce sa zic de aceasta metoda dar daca stam si ne gandim putin in natura porumbelul salbatic daca nu gaseste de mancare tot ciugule pietricele,pamant,bea apa, am sa incerc si eu metoda dar cu apa si minerala la discretie ;)
dl. veverka are dreptate tot asa procedez si eu .
Nu stiu nimic despre infometare si aruncarea pufului dar pot sa va relatez doua lucruri pt. mine destul de interesante. Anul trecut prin toamna iarna un fost coleg de club care renuntase la concursuri de vre-o citiva ani( fusese un concurent destul de bun si avea pasari), s-a hotarit sa doneze unui nou concurent toata echipa de porumbei, lasindu-l sa concureze cu porumbeii chiar din propriile voliere. Pina aici nimic curios. Un prieten de-al noului venit( concurent vechi cu experienta si cu rezultate), nu pierdea ocazia de fiecare data sa-i faca ”muzicuta”: ca tine porumbeii flaminzi, ca-si bate joc de pasari, ca ratia de mincare nu-i deajuns pt. toti (vre-o 200), ca pasarile de concurs nu se tin cu apa, paie si bataie, etc. O adevarata panarama, ce mai. Vreau sa va spun ca la zborurile de viteza si demifont a facut furori, ne-a batut pe toti de ne-a ascultat cu urechea. Ii veneau porumbeii de-ti era mai mare dragul, grupati si cu pierderi minore, spre oftica mai experimentatului coleg. La fond au inceput sa ”scirtaie” dar cred eu, nu din cauza alimentatiei ci din cauza faptului ca i-a angajat saptamina de saptamina fara menajamente.(A mai fost si cite o etapa grea in mijloc). Deci…..
O a doua experienta o traiesc acum pe pielea mea: din lipsa de timp recunosc spre rusinea mea ca porumbeii (carora de obicei in extra sezon le dau sa manince o data pe zi), vrind nevrind mai sar peste cite o masa doua, odata la o saptamina, doua(n-am urmarit cu precizie de cite ori se intimpla). Vreau sa spun ca porumbei asa bine si in forma iarna nu cred c-am avut de cind ma stiu. Fiind primul an in care se intimpla nu stiu daca este din cauza ”infometarii” sau pur si simplu este doar ”un an de sanatate” cum spune un coleg mai virstnic. Precizez ca din cind in cind (fara o cadenta anume), dau otet de mere in apa si mai pun pe boabe ulei din ficat de merluciu uz veterinar( bogat in omega3 si vitamine). Una peste alta deocamdata sunt multumit :)
interesant articol. sarbatori fericite tuturor columbofililor si vant in pene pentru anul urmator!!!!!!!!
Stoicheci are dreptate a confirmat ai mutumesc la multi ani
yo cred ca este ff buna aceasta metoda chiar daca nu am incercat-o niciodata…..mai exact cn stie pe ce data trebuie practicata
e clar, ….”postul”, chiar “negru” uneori, nu face rau in sine ci doar, poate accentua eventualele probleme preexistente! ….in principiu, exista o multime de efecte pozitive cumva logice, dar, nu inteleg cum poate fi “balast” puful! evident, calitatea penajului are in mod direct legatura cu hranirea dar, ….imi imaginez ca densitatea “pufului” tine mai degraba de genetica decat de alimentatie!
numai bine!
Eu va propun totodata sa nu mai mancati nici voi 48 de ore si sa ne spuneti cam cum e !
eu stiam doar o zi in saptamina nu se da mincare deloc numai apa-in tot cursul anului, dar perdonal n-am practicat asa c
O observatie personala pe care am facuto in urma schimbarii modalitatii de crestere a jucatorilor de galati. Pana acum 2 ani ii tineam ca pe voiajori in boxe multiple dispuse intr-o camera ( maturii) si puii pe odihnitori in alta camera. De ani de zile la mine porumbeii care nu au pui nu mananca o zi pe saptamana si cand e foarte frig de la -10 grade in jos primesc 50% din ratia zilnica. Consider ca postul asta negru are numai efecte benefice. Pana la urma e vorba de selectie si in urma selectie doar cel de o valoare superioara trebuie sa ajunga sa reproduca, prin valoare superioara nu se intelege in primul rand caractere de rasa si apoi rezistenta la boli aptitudini fizice deosebite caracter puternic inteligenta etc la mine in cusca e exact invers intai sa vedem cat de rezistent inteligent usor manevrabil ( usor de antrenat) esti apoi daca treci seria de teste incepem sa te analizam si din punct de vedere al aspectului daca nu indeplinesti caracterele de rasa sfarsesti ca ceilalti in ciorba. Am descris aceasta metoda pentru a intelege toata lumea ca practic metoda care o practici iti selecteaza pasarile in ani si te ajuta la creerea unui anumit tip. Pentru un om care e abia la inceput si nu are nici o metoda si incepe asa de maine sa nu hraneasca porumbeii 24 de ore pun pariu ca o sa i se para straniu si pun pariu ca multi din favoritii lui o sa fie toti ghebosi de foame a doua zi. In ani dupa ce tragi cateva concluzii, dupa ce vezi ca pasarile pe care le-ai pasuit si ai zis ,, hai asta saracu sa manance un pic ca e frumos” cand le vine randul la reproductie o sa faca exact zero barat. Poate din punct de vedere a frumusetii o sa faca dar din punct de vedere a calitatii sportive nu o sa faca absolut nimic. Pana la urma daca e sa gandim logic performanta este data de un randament maxim pe care il poate sustine organismul o perioada cat mai indelungata de timp. Pentru selectarea pasarilor care au cel mai bun randament trebuie adoptata o metoda care intr-un anumit fel pune in evidenta acest lucru si face vizibila diferenta intre exemplare. Asa in timp poti selecta si poti chiar imperechea prin compensare pe rezistenta si randament diversi indivizi. Daca pentru caracterele exterioare sunt multe criterii pe care le poti aprecia pentru calitatile astea 2 sunt doar teste si de ce sa nu recunoastem nu numai ca foarte multa lume habar nu are care e de fapt scopul infometarii cei care stiu bine nici nu sunt dispusi sa explice. Ma gandesc ca puful e ca penele din aripi doar ca e el mai mic asa dar din aceasi radacina dupa ce cade un puf ma gandesc ca o sa creasca acelasi puf un fel de perpetuum mobile asa pana cand porumbelul o sa moara. Nu cred ca isi imagineaza nimeni ca dupa o foame porumbelul ramane cu 50% din puf nu? 50% care nu o sa mai creasca niciodata! Cel putin nu cat sunt concursuri! Acum sa descriu metoda folosita de mine acum in momentul de fata cu puii. Ii intarc la 27 max 30 de zile indiferent de gradul de dezvoltare. Toti sunt pusi in custi de pui ( kit-uri) si primesc mancare de 2 ori pe zi cate 22 de grame de cap de porumbel pentru 24 de ore, mai exact 11 dimineata 11 seara. Apa o primesc dupa ce mananca ultimul bob din tava si o au la dispozitie 20 de minute. Cand au in jur de 3 luni le inchid usile kitului si pentru 2 zile consecutiv le deschid doar la pranz si primesc doar apa. In timp am facut diverse observatii pe diverse exemplare, observatii in urma carora am tras si concluzii.
Concluzii:
1. Porumbeii cu imunitate slabita nu isi mai revin niciodata dupa soc, niciodata niciodata, poate isi revin ca forma fizica dar nu isi revin nicodata ca performante sportive, devin foarte emotivi nu tin stolul au asa un instinct de conservare foarte puternic si nu sunt dispusi sa dea nici o aripa in plus la zbor. Fac un pic mai putin decat strictul necesar decat baremul minim care ii face sa isi merite mancarea.
2. Sunt porumbei care slabesc ingrozitor de mult dar care in timp record castiga toata greutatea inapoi. Acesti porumbei sunt foarte agitati ca si caracter sunt primii care nu tin stolul cand apare un soim sau un uliu, sunt primii care se sperie de orice sunt foarte greu de antrenat in preajma imperecherii si nu sunt constanti in rezultate desi intre ei sunt destui care sa te faca sa reproduci din ei.
3. Porumbei care prezinta o pierdere de forma dar nu foarte accentuata, sunt mai agitati decat in mod obisnuit dar nu exagerat. In urma socului li se vascularizeaza ochii dar nu foarte puternic ca la celelalte 2 categorii de inaintea lor. Practic sunt porumbeii care sunt peste medie. Se refac repede fara nici o problema din nici un punct de vedere.
4. Porumbei care prezinta doar o usoara scadere in greutate dar aproape nici o diferenta din punct de vedere sportiv.
Fiecare trebuie sa se gandeasca bine ce pasari vrea sa creasca si in urma alegerii sa caute o metoda potrivita. Cred ca nu toti dorim aceleasi lucruri de la pasari dar ca sa obtinem ce dorim trebuie sa alegem metoda corecta. Atata timp cat nimeni nu descrie o metoda atata timp cat nimeni nu experimenteaza cat nu e interesat de colaborare rezultatele vor fi la toate rasele asa cum sunt MEDIOCRE! SELECTIA PORUMBEILOR E UN EFORT CARE TREBUIE SA FIE FACUT IN MASA NU DOAR DE CRESCATORI IZOLATI CARE SA FIE CONSIDERATI ORI NEBUNI ORI CAMPIONI INCONTESTABILI!
Salutari de la Campulung Andrei:D si bine ai revenit in randurile crescatorilor activi:D, (tot aici ai crescatoria sau ai mutat la capitala?daca esti tot aici te asteptam cu mare drag la concursuri in cel mai scurt timp). Acum legat de topic parea mea simpla infometarea nu isi are rostul (exemplul personal: hranesc porumbeii o data pe zi si devoreaza tot ce primesc in mom ala (se pune ca fac post 24 de ore cred pana la urmatoarea masa:D?) si e plin cotetul de puf iar primavara ii gaseste subtiri si in plina forma(altfel nu apuca vara ca ii aranjeaza jupanu uliu). Concluzia: natura in mii de ani de evolutie stie mai bine decat noi cum si cand trebuie sa se intample un anumit lucru in mod firesc. p.s.: decat sa discutam despre infometare mai bine ne-am pune ceva semne de intrebare legat de clima care tinde sa dezordoneze lucrurile in sportul asta de il practicam( vezi iarna asta care e prea calda si in mod cert se va intampla ca anul trecut cand in aprilie la primul antrenament veneau porumbeii prin lapovita si ninsoare).
Ma scuzati ca ma abat de la subiect .
Tocmai am ramas fara mancare la porumbei si pana imi sosesc saci cu seminte trebuie sa le dau doar porumb :(
credeti ca va afecta porumbei daca o saptamana vor sta pe porumb
!!!!!
va rog dl Porumbei.ro ca imi aprobati comentariul poate voi primi un sfat ceva
va multumesc mult !!!!
@DANIEL nu, am un var la tara ca ii hraneste exclusiv cu porumb tot timpul anului, vara mai mannca vara grau de la camp si porumbeii lui arata foarte bine, mult mai bine decat ai mei care sunt ,,cocolositi”.
Un porumbel care vine de la maraton sau vreo catastrofa sta pe drum cateva zile, si nu cred ca se plimba prin lanuri de porumb sa faca plinul… si mai trebuie sa si zboare sute de Km pe nemancate. Apropo de post negru: la crescatoria veche fiind la inaltime, am facut un experiment acum cativa ani – doream sa-i invat sa coboare in curte si i-am lasat nemancati, dand mancare doar in curte. Dupa 2 zile abia au coborat 2-3 maturi care aveau pui mari pe cuib (nevoie disperata de hrana), restul nici nu s-au obosit. Pur si simplu ma ignorau. Dupa 3 sau 4 zile am renuntat ca incepeau sa stea tristi cativa din puii mai marisori si nici nu mai zburau.
@Colegul Daniel: sper sa ne vedem cu bine la anul la club, daca imi mai lasa si mie uliul vreunu, defapt tu stii mai bine situatia :). Si eu ii hranesc odata pe zi acum, in conditiile in care inca zboara.
@Ovidiu: foarte tare comentariul, si multumesc pentru informatiile impartasite! Ce mi-ar placea sa scrie mai multi astfel de experimente si concluzii…
@toata lumea: Ovidiu a evidentiat o chestie simpla de care nu am vorbit – ok, puful ala il arunca dar apoi creste frumos la loc, ca doar foliculii de puf nu sunt diferiti de cei ai penelor mari si isi “permit” sa nu mai “inmugureasca”?!
uau…chiar u stia asa cv… foarte interesant si corect! bafta in continuare columbofililor si mult noroc la anu cu zburatori!
fac aceasta infometare in fiecare an de la 15 ianuarie pina la 15 februarie ii tin nemancati de 2 ori,[exemplu de duminica la 12 pina miercuri la 12],special pt aruncarea pufului si multumesc lui dumnezeu ,verificati-mi rez.am uitat sa va spun nici apa nu le dau. incercati aceasta metoda si nu o sa aveti nimic de pierdut.
MULTUMESC rapnameploiesti PENTRU SFAT
VANT IN PENE ;)!!!!
intresant articol o sa incerc si eu dar nu aceea cu 48ore ci aceea cu 24ore porumbei mei sunta agitati daca le dau o data pe zi apai sa nu le dau deloc
este foarte adevarat si foarte bn ce zice marius bafta tuturor o metoda excelenta vant in pene
asa este Domnule Maftei Ovidiu, ….se poate accentua caderea pufului prin infometare dar sigur va creste la loc pana la concursuri asa incat metoda nu are sens din acest punct de vedere! cum spuneam, trebuie sa fie genetic determinata densitatea pufului!
utilitatea privarii de hrana poate fi insemnata insa, prin evidentierea exemplarelor cu un metabolism “sanatos” ori prin depistarea celor ce au probleme ascunse si de ce nu prin “experienta” castigata de pasari! ….vor sti sa “negocieze” cu foamea si setea in timpul zborului si poate nu vor ateriza in fiecare rau si-n fiecare lan de porumb! :) oricum, pana la eliberarea de energie, in prima etapa dupa hranire se consuma energie si utopic au ba “popasul” facut de porumbel pt. alimentare nu-i chiar un avantaj! …totusi, echilibrul ar trebui sa primeze si nu cred ca cel ce nu moare dupa 3-4-5 zile de post (cum inteleg ca procedeaza unii) este in mod abligatoriu si un super zburator!
eu cred ca E suficienta privarea de hrana o zi la doua saptamani iar lunar o zi chiar fara apa! procedez astfel dar, …trebuie sa recunosc ca “trisez” si in acele zile de post negru le ofer cate ceva de ciugulit, … un mar, morcov ras, varza etc.! :)
numai bine!
Faptul ca nu moare dupa postul negru nu il face automat un super zburator. Pana la urma calitatea de super zburator este data de o multitudine de caracteristici. Imi amintesc bine o intamplare care m-a marcat :in 2007 am avut un pui care zbura fenomenal, era peste medie cu mult dar nu vedea bine in fata ciocului, nu putea prinde boabele din tava, putea manca doar din hranitor. Nu am schimbat modalitatea de crestere doar pentru el si l-am considerat obiect de studiu. A zburat pana la extenuare fizica, era o mana de oase si tot zbura, intre timp i s-au decolorat ochii si i s-a accentuat afectiunea. L-am sacrificat.
Am citit multe din comentariile de aici, pro si contra, dar ma gandesc… CEL DE SUS ne-ar tine si pe noi infometati dc ar fi un lucru benefic pt. organsm, dar noi postim deci o ratie de orzoaica si putin grau, porumb = postul nostru).
Si in plus… un adapost curatat, pasarea RESPECTATA face cat 3 milioane de zile de “INFOMETARE” in opinia mea… sa fim seriosi, cine are porumbei fae performanta cu ei, cine nu (inclusiv eu care ii iubesc si nu ma pot desparti de unii, chiar dc m-au dezamagit) prefera sa le asigure un trai bun si sa se roage sa le cada puful :))))
Asta dc asa o trebui…
O zi excelenta tuturor colegilor!
Am auzit acest lucru cu infometarea la un columbofil cu experienta dar el ai verfica pe fiecare in parte la mana.Se poate afla cate ceva de potentialul fiecaruia de arezista.
punct de vedere. PAREREA MEA E CA ACEST SPORT O IA USOR DAR SIGUR PE UN DRUM GRESIT RAU DE TOT, SI VA SPUN DE CE.;VAD DIN CE IN CE MAI MULTE ARTICOLE CU PORUMBEI OMORATI LA VACCINARE, INFOMETATIA(CA SA IASA BOLNAVII IN EVIDENTA),stresati cu curatenia de 5 ori/zi,INDOPATI CU TOTI DRACII,VAD ARTICOLE DE ADMIRATIE FATA DE ULII CARE VANEAZA(ca de… asa sunt invatati sa faca),articole cu ”COLUMBOFILI” iubitori de soimi etc.Domnilor columbofilia e simpla ,noi o facem complicata,iar eu cred ca devine campion acela care stie sa isi asculte pasarile. cu stima.
FATI 1-2 PRIETENI BUNI CARE SUNT ZBURATORI DE TOP DIN ZONA TA SI FA SI TU LA FEL CA EI SI NU VEI REGRETA IN TOT CE FACE , DAR SA-TI CAUTI PRIETENI SERIOSI ASA AJUNGI SI TU CRESCATORULE INCEPATOR SA INVETI MAI MULTE CA NIMENI NU SA NASCUT INVATAT TOTI AM COPIAT BA PE UNUL BA PE ALTUL SI TOT ASA
multumesc…nu m-as fi gandit…
am incercat si eu si a dat roade
MERSI PENTRU SFAT
chiar o sa incerc si eu acest sfat mersi si VANT IN PENE
Se stie ca mancarea distribuita porumbeilor ,are doua fatete ,una care ajuta la dezvoltarea ,htanirea si recuperarea porumbelului iar in timpul marii naparliri ,de a reface penele .In aceasta perioada de mare naparlire ,majoritatea crescatorilor de porumbei voiajori ,despart perechile ,separandu-i ,tinandu-i inchisi pana primavara .Naparlirea corecta se va termina in fumatatea lunii decembrie ,cu cresterea penelor din lateralul cozii . In toata aceasta perioada din octombrie pana in decembrie ,porumbeii primesc mancare diversificata .In toata aceasta perioada ,porumbeii care stau inchisi permanent ,incep sa ia in greutate ,asta insemnand ca se ingrasa ,grasime care se depune in muschi ,pe ficat pe inima ,pe artere . Se constata ca porumbeii sunt mai grei ca de obicei ,masa musculara este marita iar muschii sunt tari . E aici este marea problema pe care trebuie fiecare sa o inteleaga ! – Concluzia ; daca mancarea pana acum a fost benefica porumbeilor ,acum putem spune ca mancarea in aceasta perioada ne da bataie de cap ,( asa cum am enuntat mai sus ) . O data cu ingrasarea porumbeilor ,ficatul fiind incarcat cu grasimi , nu mai proceseaza si organismul acumuleaza si multe toxine . Ce este de facut ? – Se stie ca ultima forma de naparlire ,este aruncarea pufului . Pentru a grabi aruncarea pufului in timpul iernii ,in asa fel ca porumbeii sa fie pregatiti pentru primavara ,se recurge la post negru . Concomitent cu aruncarea pufului ,scopul nostru este si de a forta dizolvarea grasimilor din muscgi ,ficat ,de pe artere ,inima .Vom constata ca dupa acest post porumbeii devin mai usori ,muschii pectorali devin moi si elastici . Am citit multe comentarii ,ca aceasta metoda trebuie facuta o zi ,sau cel mult doua zile . Gresit ! Un post riguros se face trei zile ,deorece in prima zi ,in organismul porumbelului inca mai are mancare ,excrementele sunt la fel ca in ziua cand le-am administrat mancare normal ,a doua zi ,excrementele sunt intr-o cantitate mult mai mica ,dar cu adaus de toxine ,iar a treia zi ,excrementele sunt numai toxine rezultate din consumul de grasime din organism . In aceasta a treia zi porubmelul devine mai usor ,muschii devin moi si elastici iar de acum incep sa arunce in mare o cantitate de puf .In ziua a patra si a cincea ca hrana se da mancare depurativa ,constand din orz ,orzoaica si orez ,iar in loc de apa ,se va da ceai hepatic, cu adaus de urzica doua …patru zile . In prima zi nu se da mancare pe saturate ,ci jumatate din tainul lor ,a doua zi se poate da ratie normana . Aceste trei seminte nu contin grasimi ,ci multe minerale care ajuta digestia ,iar ceaiul hepatic cu adaus de urzica ,restabileste functiile ficatului .In continuare ,se va da ca hrana mancare depurativa cu adaus de porumb ,in functie de temperatura de afara .In data de 30 decembrie ,este ultima hrana distribuita porumbeilor .31 dec. 1 si 2 ianuarie , post negru ( spun negru deoarece porumbeii nu mai consuma apa ) in data 4 ian. administrez jumatate din tainul lor zilnic pentru a nu le incarca gusa care poate duce la o digestie proasta . In data de 5 ian. hrana este data la cantitate normala . In aceste zile in loc de apa se foloseste ceaiul hepatic cu adaus de urzica . Nu trebuie folosit probiotice ,intrucat flora intestinala nu avea nici un motiv sa fie distrusa .Pentru celelalte zile se poate introduce treptat porumb si sorg ,dar in cantitati mai mici ,in asa fel sa contribuim la restabilirea digestiel . In cealalta saptamana adausul de porumb si sorg poate sa creasca in functie de frigul de afara . In a doua saptamana de la post cand ne asiguram ca digestia este buna si excrementele sunt din nou solide in doua culori ,se poate incepe protocolul dinaintea vaccinarii pentru paramixoviroza . Se va face tratament pentru viermi ,apoi ptru. tricomonade ,coccidii ,salmonela ,E-coli ,respiratie ,apoi vaccinul ,iar dupa trei saptamani de la vaccin ,se vor pune la pereche . In toata aceasta perioada ,hrama va fi fara grasimi si proteine sa preantampinam ingrasatul ,iar dupa vaccin ,se va incepe treptat cu o hrana mai bogata in grasimi si proteina ,in vederea imperechierilor .Cu o hrama mai buna si cu un supliment de vitamine ( ADE3) ne asiguram ca fecundarea este reusita 100 % . Cand femela a depus si al doilea ou ,si perechea a facut schimbul clocind ,este vremea ca porumbeii sa fie eliberati afara , in vederea initierii si antrenamentelor dinaintea inceputului de sezon sportiv.
Un articol scris de mine acum 3 ani ;)
Multumim pentru completare domnul Sava, succes in noul an.
Dupa parerea mea e cea mai mare prostie care am auzit-o vreodata! Ganditi-va daca sportivii de performanta stau cate 2 zile nemancati in scopul unei performante mai bune , la o jumatate de an distanta.
E aberant.
pt com 90 sportivii de performanta nu au pene si puf sau acelas metabolism ca porumbeii. Domnul Asmarandei foloseste aceasta metoda
pt cei care comentati fara sa stiti,care o tot dati cu”spune ce rezultate ai…” asta cu infometarea e o metoda mai veche ,scrie de ea in cartile lui Georgica Popescu. Cine vrea o practica,cine nu,nu. Acum fiecare face cum crede el mai bine….
E la fel ca si aia cu “sa dam sau nu sare la porumbei”,la fel in cartile lui Georgica Popescu scrie si despre asta.
E o metoda buna daca se aplica corect.
Intr-adevar imfometezi porumbeii 2-3 zile. In aceste 2-3 zile dai porumbeilor apa (sau ceai). Si dai si putina mancare depurativa (sau orz, orzoaica).
Scopul este acela de a arunca puful existent si al inlocui cu un puf nou (sau pudra).
Prin decembrie am vazut un documentar in care se vorbea despre beneficiile postului in cazul oamenilor; unul dintre beneficii este acela ca stimuleaza sistemul imunitar.
Stati si voi nemancati 2 zile…sa vedeti ce bine va simti-ti….
Am citita , sincer nu pina la capat , dar mi se pare mai ok sai tii din friu cu mincarea , decit sa bagii in ei ca in porci , e mai rational mai sanatos.
Ca sa nu zica oamenii ca sunt aberatii dati si voi o explicatie stintifica.Daca vine cineva si va zice sa nu hraniti porumbeii numai odata pe saptamana ca zboara mai bine voi ati crede?
Si ceaiul de urzici,trebuie sa il bea sau sa se scalde in el???????
Una din cele mai Mari PROSTII ce le-am auzit in ultimele 6 Luni :))))
Intrebare: metoda e eficienta doar in cazul zburatorilor? Sau este buna si pentru porumbeii din compartimentul de matca?
Aho aho, copii si frati ….ia mai manatzi maaaaai !
La multi Ani !
Metoda infometarii , in extrasezon, o practic de cand am porumbei, dar nu asa drastic si fara a avea ca scop aruncarea pufului ! Pentru simplul motiv ca asa e natural, iarna in natura pasarile si animalele mananca foarte putin. Urmariti “Secrets of Champions” de la 1 la 3 si veti vedea ca si baietii de acolo sunt de aceeasi parere.
Incepand din luna octombrie si pana cand porumbeii au pui de 2, 3 zile primesc o singura masa pe zi, pe la amiaz.
Amestecul il fac eu si contine : 1kg mancare la sac (cu multe feluri de boabe), 1 kg porumb, 1 kg grau, 1 kg orzoaica (orz evit sa le dau pt. ca e ascutit si le poate provoca rani, mai ales puilor cand sunt hraniti de parinti), 0.2 kg floarea soarelui in coaja neagra, ocazional 0,25 kg sorg (cand gasesc si cand am bani). Ratia per porumbel este in jur de 30 gr. Amestecul, modul de hranire si gramajul difera in perioadele de crestere a puilor si in timpul concursurilor.
Otet de mere 0,5% dau ZILNIC 5ml/ litru apa de baut, 2 zile pe saptamana dau ulei de usturoi cu ierburi medicinale facut de mine ( 2 litri ulei masline, 500 gr usturoi PISCACIOS, 30 gr ceai echinaceea, 30 gr cimbru, 30 gr licheni de piatra, 30 gr menta, 30 gr lavanda, 30 musetel, in principiu ce vreti voi sa puneti, mai pun miere si putina sare, chiar si ceapa. Se incalzeste uleiu, NU SE FIERBE, doar cald cam la 60 , 70 grade , altfel plantele se vor cali, se pune usturoiul tocat, NU PASTA, la blender cu tot cu coaja, se adauga plantele si se amesteca, se lasa circa 30 zile la macerat amestecand zilnic, apoi se strecoara.)
Otet de mere cu putina sare in apa si ulei de usturoi le dau tot timpul anului alaturi de grit , vitamineral si lut, pamant galben, drojdie si colostru din piata de la tarani ( nu scumpeturi de pe site-uri frumos colorate) si bineinteles miere inainte si dupa zbor.
Ocazional, cand e mai cald afara, porumbeii mai “sar” cate-o masa.
Am citit undeva ca un anume campion facea saptamanal o zi de pauza la mancare, cand si cum nu mai retin si cred ca in momentul cresterii puilor nu aplica aceasta metoda. Cred ca cel mai bun depurativ dupa zbor este intradevar “pauza alimentara”. Exemplu : in ziua sosirii mancare usor digerabila (seminte mici si porumb) iar a doua zi PAUZA, dupa care incepem usor INCARCAREA pentru zborul viitor.
Lipsa hranei:
– disciplineaza si imblinzeste porumbeii
– caleste pasarile si le invata ca nu vor muri daca nu mananca o zi si le va face sa se pripaseasca mai greu
– detoxifiaza organismul
– va scoate verigile slabe in evidenta
Am un var care zboara bine si care controleaza NAPARLIREA in timpul zborurilor cu ajutorul mancarii, atat la pui cat si la maturi. Cum procedeaza si daca e adevarat nu pot sa afirm cu certitudine ! Poate cunoaste domnul Marian Stoicheci aceasta metoda si ne ajuta si pe noi.
Nu va speriati, veti avea numai de castigat !
Daca stati la Intorsura Buzaului si afara sunt -35 de grade iar porumbeii ii tineti in voliere deschise, aveti curent, nu dati vitamine si suplimente si ii mai “trageti” si doua zile de pauza , la hrana care oricum e compusa doar din grau, veti avea neplaceri MARI , asta va promit ! Totul in viata cere RABDARE, STUDIU SI CREIER !
Aveti de grija cum si ce aplicati……parerea mea !
Bafta, super topic !
@Columbofil.com
Apropo de post in cazul oamenilor, parca il si vad pe doctoru Bacalbasa zicand : “Avand in vedere ca taiatul animalului guitzator este o traditie bine infipta in foalele romanului, in aceasta perioada a anului suntem asaltati de cetateni care au tinut neaparat sa dea normele si recordurile traditiei noaste peste cap, consumand saracul porcusor intr-o singura zi si mai ales de unii singuri. ” :-))
Paul Haelterman ” Eu si cu tine daca mergem zilnic la restaurant, la un moment dat ne vom imbolnavi. Porumbeii sunt la fel ! ”
Boafta.
Buna ziua. Anul trecut am folosit o metoda asemanatoare si a functionat: 2zile (48h) fara mancare si fara apa la sfarsitul lunii ianuarie, o singura data. Din metoda folosita ne-am dat seama si de alte aspecte. Succes
Nu faceti asa ceva.e o tampenie.porumbeii arunca puful daca sunt sanatosi .
Credetima ca in fiecare an la sfarsitul lunii ianuarie sau iaceputul lunii februarie practic metoda infometarii tinindui fara mincare de duminica la ora 13 ultima masa pana miercuri la 13 prima masa iar de anul acesta cred ca o sa mai maresc infometarea inca cu o zi deci pana joi ora 13.Infometarea consta in aruncarea pufului care in zilele toride la zboruri le tine de cald iar in zilele ploioase ii ingreuneaza.In tot timpul cand nu le dati mancare important este sa nu treceti de loc pe la ei pentru a nu se agita.Practicati aceasta metoda cu incredere nu va luati dupa cei ce nu stiu, dar vorbesc.Succes in 2015.
Corect @ceh porumbelul arunca puful daca este sanatos, dar nu il arunca pe tot. Si din metoda pe care am practicat-o eu iti dai seama si de alte aspecte, bineinteles doar daca porumbelul este sanatos.
Pe linga exemplele care le dati cu ..teoria,practica …va rog dati si exemple cu rezultatele care le aveti asfel putem gasi si vede exemplele, voastre cum faceti si ce rezultate aveti…Adica mai pe romaneste un exemplu…Numele care il aveti ati dat la porumbei sau iati lasat nemincati in perioada de x si z… au dat puful la cite zile… si am rezultatele in 2014 acestea….CAM ASA TREBUIE SA SUNE PE INTELESUL NOSTRU…. asa poate invat si eu cite ceva….
Cu alte cuvintele, anonime, hai sa mai bagam ceva publicitate!
Porumbei dau natural puful, daca sunt intr-o conditie buna. Eu ii hranesc o singura data pe zi, cu mancare ca in sezon, cu ratie sensibil mai mica la femele, nu am probleme cu ingrasatul si nici cu puful. Spre sfarsitul lui ianuarie, inceputul lui februarie, in zona de nord – est , porumbeii arunca masiv fulgii. Si asta pentru ca nu mai au acelasi apetit la mancare, odata cu marirea zilei si a temperaturii diurne.
Am auzit de chestia asta de ani de zile,dar n.am folosito. N.am folosito de mila celor slabi,dar mila nu are ce căuta in selecție,după cum zicea Sherleakens,sa avem mâini de fier, in mănuși de mătase. Așa ca nu doar pufu pica, pica si cei cu vitalitatea la pamant.Concluzie : trebuie sa o folosim
La un zbor de maraton,rezista doar cei puternici,ca sa nu mai zicem, ca trebuie sa si claseze
Durata infometarii, frecventa posturilor negre si alte detalii depind si de crescatorie asa cum bine spune Lord.
La mine in varf de deal, cu podea de plasa de-i gadila crivatul in freza acum pe cancerul asta de frig nu prea merge postul negru extins pe mai mult de o zi. Chiar si fara post negru, cand vin cu mancarea efectiv ma darama, sunt plin de zgarieturi pe maini, se calca in picioare, pana apuc sa pun in toate hranitorile mananca in straturi unii peste altii, sunt disperati in cel mai crunt hal – pe ambele parti ale hranitorii sunt cate 2 straturi de porumbei unii peste altii iar pe centru sunt altii care se sprijina in aripi, cu coada in sus si capul in hranitoare…
Citesc si ma minunez, sunt oameni care explica clar ca aceasta pauza de hrana, aduce beneficii si ca a dat rezultate, iar altii vor “exemple” pe intelesul lor.
Pai ce exemple mai vreti? intrati pe clasamente si vedeti rezultatele d-lui Asmarandei, este atat de greu? poate pentru unii chiar este greu sa descifreze si rezultatele daramite sa inteleaga ce inseamna “infometarea” asta
De fapt nu este nicio infometare, ci pur si simplu o detoxifiere care aduce numai beneficii, cineva mai sus chiar a si enumerat unele dintre ele
Ganditiva ca in mediul natural in conditii de iarna cu ninsoare, viscol sau mai ales polei, pasarile salbatice nu mananca cate o saptamana si supravietuiesc, asa ca lipsa hranei pt 2 zile nu este chiar atat de chinuitoare
Asa cum au mai spus-o si altii, pe langa beneficiul detoxifierii, este si un barometru de testare a sanatatii si formei pasarilor, adica un mod de selectie pe baza de stare fizica si nu neaparat dupa povesti si pedigreu
Pentru cei care zic sa stam si noi nemancati 2 zile sa vedem ce bine ne simtim, sa se gandeasca la batranii care chiar posteau cu adevarat si chiar tineau postul negru, oricum se simteau mai bine dupa, decat daca mananci ca de sarbatori necontrolat si apoi ajungi la urgente.
Adica dupa 2 zile de foame nu se moare, garantat, insa dupa 2 zile de mancare pe nesimtite chiar se poate muri.
Ce stiu eu este ca fiecare organism are un sistem de protectie pentru a rezista si fara mancare o perioada limitata de timp care este cu siguranta mult mai mare de 2-3 zile, adica sunt glande care elibereaza niste enzime sau ceva asemanator, ce pot conserva energia si incetini metabolismul.
Probabil aceasta aptitudine a fost dobandita la inceputuri cand viata era foarte vitrega, iar acum face parte din instinctele care inca nu s-au pierdut, insa avem noi “grija” sa le dam la pasari “de toate” ca sa le piara si instinctele care le mai au
Daca crestem pasari pentru competitii, eu cred ca trebuie sa folosim mai mult logica si exemplul, daca crestem pasari pentru sufletul nostru, atunci sa le tratam cu sufletul, insa sa nu avem pretentii la ele
Va doresc succes tuturor in 2015 si La multi ani!!!!
Sunt curios daca cineva a devenit campion la o categorie(nu conteaza federatia) fara acest post
@Ionut™: Sunt exemple din ambele tabere.
Comentariul 90 Lutu Ionut – impotriva postului, rezultate:
http://www.porumbei.ro/falcao-loc-1-national-maraton-palmares-loc-2-nat-as-maraton-palmares-loc-3-nat-maraton-fci-ucp-2014-11-000-km-clasati/
Comentariul 104 Asmarandei Florentin – sustine postul, rezultate:
http://www.porumbei.ro/2-femele-loc-1-si-3-as-national-fcpr/
si multe alte exemple pe site.
Sint tot cel care a scris com 106….Ati facut vreunul greva foamei dupa care ati consultat un medic sa va spuna plus de detali ?..Ati muncit in echipa cu arabi care fac acel post al lor si sa vedeti in ce ritm muncesc sau situatia organizmului lor in acele zile?… DA…..aveti dreptate papam de sarbatori multa carne dupa care facem post si dupa incepem iarasi cu multe gratare…..Poate este mai bine o alimentare mai dietetica multe salate etc etc…. Apropo amestecul de dieta de ce este?Sportul a evoluat nu trebuie sai lasam nemincati vedetiva de treaba sint produse sinteteice si naturale care sint date la porumbei..De ce sa cada puful in luna Ianuarie?…Aaaaaaaaa….asa am citit in carti darrrrrrrr domni meiii sa sti ca la domnii aceia sezonul sportiv incepe in luna martie si la noi in ultima saptamina din aprilie…Este corect in luna Ianuarie?…..Cineva sus comenta de super form……. da este un astus ca si otetul si aclool cu propolis ca si o doza marita in concentratie pentru tricomonoza mai este bun si lapte cu apa,ceai de urzica zeama de la cartofi fiertii…….darrr ce au cartofi in compozitie….mama ei de columbofilie…….sanatatea este ca fierul
Mutumesc de raspuns, eu nu le fac pentru ca ii zbor de placere si nu vreau rezultate dar e bine de stiut
Sunt campion la mai multe categorii.,, Ionut,, fara acest post, porumbeii mei mananca aceiasi mancare,, fara mazare,, pe timpul iernii , …provoc pe oricine se crede mare sportiv sa stea 2 zile fara mancare si apa si as vrea sa.l intreb cum a trecut prin asta, din punct de vedere psihic ………..puful e o dovada de sanatate, trebuie sa fie aruncat treptat, nicidecum prin socuri provocate de infometare sau alte tampenii,respectati porumbeii, iubiti aceste ninunate creaturi si o sa va faca campioni…..
Pt domnul Asmarandei…tot respestul pt dv…nu cred ca asta e motivul rezultatelor dv.
@TOATA LUMEA
Englezii spun : “Never change a winning team !” , reteta succesului nu se schimba ! Daca un campion are succes cu o anumita metoda, normal , ca va continua sa o practice si chiar sa o promoveze ! Daca cei care nu ati incercat asa ceva si totusi sunteti multumiti de rezultate , atunci NU VA SCHIMBATI RETETA, continuati sa faceti ce stiti voi mai bine ! Dar nu mai vorbiti aiurea !
Vaduvia a fost o metoda controversata !
Intunericul la pui a fost considerata o metoda “inumana” !
Zborul femelelor in concurs cu masculii, o prostie !
Lezbianismul la femele, o cretinitate si poate un pacat, sunt crescatori care inca elimina femelele care se imperecheaza intre ele (Preda Ghe.)
Deci nu mai judecati !
Daca Asmarandei are rezultate tinind porumbeii 2 zile fara aer NU esti obligat sa faci si TU !
TU poti sa-i iei cu tine in PAT, daca tot te lauzi ca ii ADORI si ii zbori din PLACERE si nu pentru REZULTATE !
DACA NU VREI REZULTATE DE CE BAGI IN CEAS ?
Daca regret ceva este faptul ca nu am avut curajul sa rup capul la mai multi porumbei de-alungul timpului !
Bafta !
buna ziua draji cititori ma numesc Valeriu Dobrovolschi am 45 ani si cresc porumbei voiajori dela virsta de17 ani . un coleg de liceu mia cadodonat o pereche de porumbei si de atunci nu mai pot fara ei .Sportul columbofil il practic din anul 1993 deci 22 ani.din anul 1994 sunt presedintele clubului columbofillilor amatori dinRepublica Moldova .o r Chisinau . Vreau sa va inpartasesc si eu despre experienta din sportul columbofil .Imi plac fondu si maraton .mai ales campionii AS general deoarece pina in 2011 zburam numai aciasta categorie .Ca etapa finala era maratonul MOSCOVA 1150 km. -1 200km .depinde din ce loc al m0scovei erau lansati . Porumbeii erau transportati cu trenul in cutii de banane cite 10 porumbei in cutie . deci 37 ore fara apa si mincare .La sosire erau intimpinati de catre presedintele federatiei columbofile RUSE si 5-6 columbofili .se clemau de catre ei se xraneau adapau si la ora potrivita se lansau .La sosire trebuea sa telefonam laMOSCOVA si sa anuntam numarul clemei si numarul porumbelului.Porumbeii erau zburati etapa de etapa 9-10 .neavind de unde culege ceva informatie despre sportul columbofil am zburat cum nea dus mintea .Din luna FEBRUARIE SI PINA LA ETAPA FINALA MOSCOVA -1150KM PORUMBEII CRESTEAU 3-4 PERECHI de pui . Despre produse speciale pentru porumbei nici nu stieam .Material genetic foarte putin noroc de pripasiti . Primii ani cumparam cite 30-40 pui dela doi campioni ai acelor timpuri dor dupa concursuri in fiecare an imi ramineau 1-2 porumbei. Deoarece criteriul meu era ca toti iarlingii trebuiau sa zboare maratonul -1150km.In 1997 am avut posibilitatea sa ma aflu in GERMANIA or DREZDEN unde munceau niste priteni . Miau comunicat ca au reformat locuinta unui columbofil si sau inprietenit cu el .Eam rugat sa ma prezinte .In ziua cind avea un concurs de 670km ma invitat la el sa intilnim porumbeii inpreuna . dupa ce mia prezentat porumbeii in jur de 250 am servit cite o bere lam rugat sa-mi vinda ceva la ce mia raspuns ca porumbeii care nu claseaza la etapa de azi mii vinde la pretul de 50 marci fiecare .Intre neclasati sau nimerit si porumbei cu rezultate foarte bune in anii precedenti si pina la etapa data . Dar mosu sa tinut de cuvint si mia mai vindut citva care miau placut din cotet in total 20 porumbei .Din 1998 cu descendenti din acei porumbei nu am lipsit nici o data din fruntea clasamentului deci singele apa nu se face .Cel mai bun rezultat la maraton a fost 2002 cind a doua zi miau veñit 3 femele cu locu 2.3.5. din 6 sositi a doua zi .au fost lansati 325 porumbei .In 2010 ultimul an cind am lansat de la MOSCOVA am angajat 22 porumbei si am clasat 16 cu locurile 1.2.3.4.5.8.9.10…………In 2008 masculul 00661-2004 a clasat doua MOSCOVE in 14 zile. MOSCOVA 1- locul 5 . MOSCOVA 2- locul 1. Cred ca rezultatele sedatoreaza faptului ca in anul 2001 am fost apelat la telefon de catre prietenul meu STEFANESCU LIVIU care se afla la CHISINAU pentru a stabili relatii de colaborare in vederea efectuarii concursurilor de pe teritoriul Republicii Moldova .IN urma colaborarii noastre am putut sa obtin 20 reviste SPUTNIC de unde am aflat foarte mult despre arta sportului columbofil . In 2010 aflinduma la piata de po rumei din Chisinau de mine sa apropiat un cetatan CEH care mia spus ca a trecut cu traiul in Chisinau si este columbofil dar locueste la bloc si sal ajut cu un sfat unde ar putea creste voiajori .iam comunicat ca am 10 compartimente si pentru inceput ii ofer unul .asa sa format o prietenie .De lael am aflat ca in localitatea sa din Cexiea sepractica in ianuarie cind porumbeii se ingreleaza 4 zile consecutiv nu le dau mincare numai apa .Din ianuarie 2011 practic aceasta cura si mia dat roade .Explicatia este urmatoarea porumbelul care perde mult in greutate nu este bun pentru munca grea la fond si maraton . Multi vor spune ca imi bat joc de porumbei . Le raspund ca innainte tineam 250 porumbei acum 100 darprimesc tot ce le pofteste .posibil . PE aciasta cale vreau sa le dau citeva sfaturi incepatorilor procurati porumbei sau primiti cadou de la columbofili care au rezultate citiva ani consecutiv cu porumbei rezistenti cit mai natural . Aplicati macsimum posibil acelias metode de zbor . Nu va luati dupa pedigree cu nume mari si sume fabuloase. Cind ajunget sus nu uitati ca ati pornit de jos . In incheere imi cer scuze daca vam plictisit . SUCCES IN 2015.
Eu stiu ca sunt doua feluri de puf : puf de “iarna” (mai gros) si puf de “vara”(mai subtire) . Puful se schimba in tot timpul anului , dar in doua perioade naparlirea acestuia este mai abundenta :
-dupa finalizarea naparlirii (decembrie-ianuarie) se schimba puful de vara cu cel de iarna , si astfel porumbeii sa reziste mai bine la frig
-dupa depunerea oualelor (martie-aprilie) se schimba puful de iarna cu cel de vara , pentru a face mai bine fata caldurilor .
Cand porumbeii slabesc mai brusc (postul negru din timpul iernii , batutul la ou ) , naparlirea pufului este mai abundenta.
Probabil postul negru conduce la o schimbare a pufului mai abundenta si implicit la o scurtare a perioadei in care puful de vara este inlocuit cu cel de iarna .
Porumbeii nu sunt porci si in acelasi timp nu sunt nici oameni.cu alte cuvinte nu le mai dati mancare ca la porci si nu mai faceti comparatii intre sportivii umani si porumbei.cand pleaca la o cursa scurta porumbelul se indoapa cu mancare?sunt lucruri logice dar am inceput aa ne comportam u porumbeii ca si cum ar fii cainele familiei.o zi buna
Infometati-i!!! Este o metoda buna de a economisi niste bani si timp. Dar daca tot aveti de gand sa o incercati, faceti-o fara apa, sa vedeti dupa 2 zile ce prefera fiecare porumbel si sa notati in caietel.
Daca nu veti face nimic in campionat, infometati-i din nou la anu’, si la anu’, si la anu’, si la anu’, pana veti avea norocul sa va agatati de ceva si sa aburiti si pe altii ca metoda asta e buna la ceva.
Chiar, ce s-ar intampla daca le-am da mancare – sa zaca pe jos – in perioada asta?
interesant, prin 2007 sau 2008 am pus aceasta problema adminului acestui site e adevarat sub alt id si in alt topic,dar ….nu prea am fost bagat in seama,deci FELICITARI, ca totusi cineva se gandeste sa ajute.
Eu stiam despre caini ca o zi pe saptamana nu se da mancare pt a se stimula,accelera metabolismul,dezintoxicarea organismului… Daca la caini le face bine,de ce nu ar face bine si porumbeilor?Ar face bine si oamenilor,da’ cine dracu rezista fara sa manance! Eu am renuntat la fumat acum 4 ani ca sa cresc porumbei si m-am cam ingrasat un pic. Am renuntat la fumat,dar sa nu-mi zici sa nu mananc,ca fac urat! Fac si sport si faptul ca m-am ingrasat nu prea se impaca cu miscarea.De vreo luna beau otet de mere in apa dimineata pe burta goala ca cica accelereaza metabolismul…. Deci:fac ce vreau eu,ce consider eu ca e bine(vezi com lord scula),ca daca vii si-mi spui ca nu trebuie sa fac asa si sa fac invers nu ne intelegem. Spuneti-va parerea,dar nu sustineti ca e mai buna a voastra,pt ca riscati sa va luati vreun pumn in bot pe-aci prin site si nu e vina nimanui decat a voastra… O zi buna! :)) :))
D.lor columbofili eu fac aceasta infometare din 2009 si va zic sa nu faceti ca mine , faceti cum credeti voi ca e mai bine,dar vreau sa spun ca sunt foarte dur cu porumbeii in privinta zborurilor si multumesc lui Dumnezeu si de rezultatele facute,daca nu faceam rezultate renuntam la aceasta metoda.Va rog sa nu va luati dupa mine , faceti cum credeti ca e mai bine ,eu am fost sincer si am spus cum procedez,cu toate ca stiu multi colegi de-ai nostri care procedeaza la fel dar nu recunosc.
Eu aplic aceasta metoda, dar pt mine personal pe langa alte beneficii pe care le observ este ca se imblanzesc si cele mai mari “bestii” din voliera. Consider ca este cea mai mica greseala din care le facem la porumbei – tratamente preventive cu antibiotic (asa trebuie :-) ), alte produse bagate in ei si exemplele cred ca pot continua, dar nu vreau sa mi se incarce frigiderul de muschi. :-)
in tote cartile care am citit si am citit nu gluma nu am gasit asa ceva si inca mai caut dar am observat ca daca le pui otet de mere in apa in fiecare saptamina arunca fuful mereu ,metoda cu infometatul o fac la zborurile scurte unde in tradevar daca nu le dau in ziua inbarcari decat apa in ziua concursului vin fulger si intra si repede.la viteza joc dor cu depurativa tota saptamana
mai incercati si ceaiurii forte bine arunca puful
@george 127,128:
georgele nu stiu cat si ce ai citit tu,dar in cartile lui Georgica Popescu scrie de metoda asta.
dar poate nu ai auzit nici de Georgica Popescu georgele.
Rezultate(Bitica+Balan)Loc 1+Loc 9 jud 2013;Loc 5 jud 2014;Loc 1;3;4 pe lansare etc intr-o concurenta care a investit si investeste enorm.Acum vreau sa spun parerea mea despre ,,postul negru”.Daca te intereseaza citeste mai departe dar NU COMENTA. Postul negru tinut 3 zile consecutive fara apa si fara mancare te ajuta sa:
-cred ca cel mai nesemnificativ avantaj este intradevar ca ajuta la caderea pufului.
– un alt avantaj este detoxifierea ficatului si a integului organism
-ajuta enorm la selectie. Daca dupa cele 3 zile ii triezi “la mana” pe toti cei care au slabit mai mult decat ceilalti scutesti mult timp si bani. Acele pasari nu te vor ajuta cu nimic.
– te ajuta sa descoperi pasarile cu imunitate slaba, purtatoare de boli sau cu defecte interioare.
-cel mai important cred ca te ajuta sa pastrezi o crescatorie sanatoasa.
De ce? “Postul negru” ajuta la eliminarea de EColi. Ad Schaerlaeckens si cativa crescatori din Belgia si Olanda recomanda in cazul unei emidemii de EColi infometarea timp de 2 zile.
Chiar si unii oameni bolnavi de cancer de colon tin post timp de 14 zile. Incep cu un post negru dupa care nu consuma hrana solida timp de mai multe zile si uneori se vindeca.
Va multumesc Domnilor pentru comentariile utile si interesante. Cu siguranta am sa readuc topicul in atentie anul viitor.
Foamea intareste imunitatea.
eu folosesc citeva zile ovaz , orzoaica , in deosebi fibre , simple fara alte proteine . am observat o curatare de intestine , si o aglomeratie de puf pe odihnitori .
Este util de reamintit ca in natura multe animale fac foamea cu zilele, lucru cu care organismele s-au obisnuit si deja le e in codul genetic. Sunt multe cazuri de animale care isi scurteaza viata datorita mancarii date la discretie, lipsei de miscare si alte cocoloseli facute de om (vezi cainii si pisicile obeze, porumbeii de matca ce-si pierd luciul si vitalitatea, zboara greoi prin cusca, etc). D-nule Bălan Florin-Craiova:( 130),ma bucur ca ati inteles ideea , deasemenea andrei:( 129),ASMARANDEI:( 125) ,valeriu:(119),Lord Sculah:( 118),nicuszor:( 111),ASMARANDEI:( 104),gabi:(102),Lord Sculah:(100),Maryus:( 89) – cu respect!!! Daca se tot cer dovezi ,din intamplare in toata cariera mea sportiva ,am fost si campion national si vice campion national ,in top 10 national am fost de cateva ori ,am avut onorata placere visata de foarte multi ” crescatori ”, sa particip la Olimpiada de la Oostende – Belgia ,locul 28 la cat Palmares general.In toata activitatea mea am cunoscut mari crescatori cu renume European ,dar si national , cu care discutam numai programe” inteligente ”. Gabi Vandenabeele ,mi-a spus – afiseaza pe fata toate metodele care le folosesti fara frica ,ca de aplicat nu aplica decat 1% ,din cei carora le impartasesti .Si a avut mare dreptate !? ( Asta este si explicatia ca multi crescatori cu rezultate marete din tara nu au chef sa intre pe anumite sit-uri sa faca comentarii in topicuri ,ca nu sunt luati in seama !?- sunt asa de multi golumbari si putini crescatori .) Singurul din Resita care a inteles cu ce se mananca rezultatele de TOP la vit. demi-fond, fond ,general ,As si mai nou As national, este unul din elevii mei – Pasla Daniel , care de 6 ani este in TOP. De la anul se specializeaza si pe cat. maraton ,sa fie buchetul complect ! Din 2013 ,sunt in spatele crescatoriei Iordache – Adascalitei ca administrator . (http://www.bondar-gruescu.home.ro)
nu am performante ,dar am porumbei, nu ar fi mai bine s-ai lasati afara liberi?? sa vedeti ce puf mai raman pe ei?? si bine inteles si ce porumbei aveti??
D- nule Aurelius ( 135) – cu respect , va doresc performante ! – porumbei avem toti !?- daca-mi dati vre-un argument plauzibil cu justificare coerenta ,va promit ca am sa-i las liberi ! Ma intrebati ce porumbei am ? ( albastri ,guti ,negri ,marmurat, baltati ) – seamana leit cu ai d-voastra ,poate numai la culoare !
Le facem postul ? Da !!! Cum ne dam seama de cei care sunt cu probleme ? Daca au slabit le rupem gatul? Ii taiem pe toti ???
Perioada de ”post negru” cand este indicat sa o aplicam?
– inainte de tratamentele din perioada de iarna
– in timpul tratamentelor
– dupa terminarea tratamentelor
– vitaminizarea influenteaza in vreun fel perioada de post
Ca sa va raspund d-nule Stefan (138) , va rog mai cititi inca o data ce am scris la pozitia ( 88 ) si veti intelege ,de ce imediat dupa terminarea marii naparliri – ( mijlocul sau sfarsitul lunii decembrie ) – inainte de tratamentele din perioada de iarna.
In perioada postului ,nu se face nici un fel de vitaminizare !
D-nule tudorionut77 (137), ca sa va dati seama singur ce aveti de facut ,am sa incerc sa va explic in alt mod :
-Organismul este un sistem complex constituit din trei elemente majore: materie fizica, energie si inteligenta. Conservarea energiei si materiei urmareste mentinerea organismului in perfecta stare de sanatate si vitalitate.Un porumbel cu o vitalitate de mică , se îngraşă uşor, sau slabeste foarte repede , deoarece organismul dispune de o rezistenţă naturală mică. Acesti porumbei nu o sa fie performanti niciodata ,deoarece ori sunt prea grei ( grasi ) ,ori sunt epuizati ( slabi ) Un porumbel cu o vitalitate crescuta ,nu se ingrasa niciodata ,el se mulţumeşte cu hrană puţină, de aceea este uşor ca o pană, dar totuşi pare umflat ca un balon.Acesti porumbelul nu se îngraşă, dar nici nu slăbeşte cand creşte doi pui, ci îşi păstrează greutatea normală.Pe acesti porumbei trebuie sa ne axam !
După concursuri dure porumbelul cu vitalitate, recuperează rapid forţele pierdute. Vitalitatea este principala calitate a porumbelului voiajor, fara de care nu se poate realiza nici o performanta.Partea proasta a problemei este ca aceasta nu poate fi vazuta, palpata, masurata sau cuantificata in vreun fel.
Totusi exista unele indicii, care ne pot atrage atentia asupra ei. Dintre acestea as aminti:
-Rezistenta ridicata a individului si a familiei la actiunea germenilor patogeni.Aceasta este un semn de vitalitate si de obicei si un semn de calitate a rasei.
-Un alt aspect foarte important este capacitatea de a fecunda pina la varsta foarte inaintata.Astfel nu sant rare cazurile, cand masculii fecundeaza pana la airsta de 18 – 20 ani si femelele pana la 13 – 16 ani.
-Capacitate ridicata de valorificare a hranei.Aceasta atesta un metabolism perfect, capabil sa valorifice toate componentele care se gasesc in hrana. Aici mai intervine un aspect important, si anume ca hranirea sa fie facuta cu produse naturale, anume: cereale cit mai diversificate, seminte oleaginoase si proteine ,hrana minerala, hrana verde (salata, sfecla, sfecla rosie, morcovi, patrunjel, telina, ridichi negre, ceapa, usturoi, hrean, mere, varza, chel, etc).
Un porumbel sanatos, nu este acela, la care nu este prezenta nici o boala, ci acela, care indeplineste conditia de absenta a bolii, dar are un organism care functioneaza
impecabil.Prin aceasta se intelege ca organismul sau sa genereze in mod natural, anticorpi la agentii patogeni la care este expus, dar are si o functionare impecabila a tuturor mecanismelor de sinteza a vitaminelor si a altor nutrienti vitali,care nu se gasesc ca atare in hrana si trebuie
“preparati” de propriul organism.
– Rezistenta la zbor .
-Puterea de refacere in timpul cel mai scurt ,dupa un zbor greu .
Postul este cea mai eficienta metoda de purificare a sangelui, a organelor si a tuturor tesuturilor din organism ,asa cum a mentionat D-nule Bălan Florin-Craiova:( 130) .Alimentatia reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de care depinde obtinerea sanatatii. Supraalimentatia genereaza o digestie incompleta care are ca rezultat aparitia unor subprodusi toxici, daunatori organismului,acumulandu-se in organism.Organismul sufera, energia se consuma si materia imbatraneste.
Pentru detoxifiere.e ca postul la oameni….iti face rau daca ti post dupa o iarna in care ai mancat ca porcu si nai facut nimica?nu cred….asa si ei…nu au zburat cateva luni si doar au mancat.cum sa le faci alt post ?le dai iarba?asa credeam si eu la inceput ca e cruda treaba asta….dar am inteles un lucru….iti faci mila de ei dar ei de tine nu….fiecare intelege ce vrea….ma doare si pe mine inima cand ii tin infometati….dar e spre binele lor.numai bine la toata lumea