Instinctul de reproducere are prioritate


Fiind primul an in care schimb perechile de matca in timpul sezonului, la un moment dat intr-un compartiment se aflau cativa masculi fara pereche, cu boxa si cuib liber, respectiv cateva femele cu pereche, cuib ocupat de pui mari si masculi care se pregateau de goana la cuib. Am observat un lucru interesant: femelele care aveau cuibul ocupat de pui mari, desi aveau pereche, s-au dus la masculii stingheri care aveau cuib liber.

In toate cazurile, femelele au ales masculi liberi cu boxa situata mai sus fata de a lor. Din pacate nu a fost nicio situatie de a avea boxe disponibile sub ale lor, ca sa imi dau seama daca au parasit perechea din dorinta unui cuib mai sus (instinct de conservare) sau pur si simplu pentru ca aveau cuib liber unde puteau creste rapid o noua serie de pui, cuibul lor fiind ocupat cu 2 pui mari. Sigur ca acolo unde mai doresc o serie de pui pun al doilea cuib inca de cand puii sunt mici, pentru a determina femela sa se pregateasca de ouat in acel cuib gol, pentru ca evident ii incomodeaza puii, desi unele mai oua peste pui chiar daca au inca un cuib gol in boxa.

Deci: atasamentul fata de boxa(teritoriu) sau de pereche? Povesti. Instinctul de reproducere are prioritate.

porumbei.ro

19 comentarii la “Instinctul de reproducere are prioritate”

  1. Așa pățesc si eu, doar ca la mine ambii părinți lasă boxa cu cuibul în care stau puii mari și se mută ori in stânga, ori în dreapta, ori mai sus, ori mai jos. Ai mei nu cred că au acel instinct de “apărare”, adică: să nu se simtă ei bine în boxele cele apropriate de podea. Eu am la porumbei 4 rânduri de boxe, ei îmi ocupă primul rând de sus și ultimul de jos, iar cele 2 rânduri din mijloc sunt ” pustii” nici găinaț nu găsesc în ele, iar cei ce nu vor in acele boxe din mijloc, își fac cuib pe podea.
    Cand încep reproducția, eu o fac la liber, îi las să-și aleagă ei perechea si boxa. Masculii de la început își aleg câte 2 boxe ca să fie ei “pregătiți si pt. a doua serie de pui.

  2. Si eu am inceput cu porumbei care dupa o etapa chiar scurta in tara nu isi mai luau cuibul. Am intrebat si eu alti columbofili si se uitau c-am chiorash la mine. Poate te superi acum dar un singur sfat pot sa ti zic: nu au valoare de voiajori. Scoate-i afara. Sa nu zici ca au dat uni odata un pui bun care a facut…. E intamplare si la randul lui va reproduce tot ciori. Domnul care este in videoclipul cu imbarcarea pentru Barcelona spune un mare adevar. Porumbelul trebuie sa fie voiajor. Astia ai tai in situatii dificile la un zbor mai greu vor umbla din voliera in voliera pana vor gasi un cuib sus liber daca se poate si cu o pereche. Daca vrei columbofilie scoate-i afara, daca vrei porumbei lasa-i asa.

  3. Si la mine sa intamplat acest lucru in primavara,dar la mine masculul isi urma perechea si cloceau toti trei,la fel si cu hranitul se ocupau toti trei de acest lucru.Dar eu cred ca factorul care a determinat acest lucru este ca ai schimbat iar perechile si sau cam dezorientat un pic.

  4. @claudiu: incurci crescatoria cu boxa. Una este crescatoria straina, alta este cautarea unui alt loc de cuibarit in propria crescatorie.

  5. Totusi…………..dc lasati boxe libere, mai multe de cate perechi aveti ? Eu am 20 de cuiburi si doar 14 perechi. Primavara las 14 cuiburi libere ( sau cate am in anul respectiv ) si restul le inchid………….simplu………….

  6. Si incercati ca in fiecare an, masculii sa isi pastreze aceleasi boxe……….

  7. Anul asta porumbeii au avut niste comportamente cel putin dubioase. Inca din primavara unii masculi au luat boxele altora iar cand am bagat femelele ” la liber ” s-au dus la fostele boxe cu masculi noi . Fostii masculi – pauza. Dupa etape isi lasa prea usor ouale iar cei care vin dupa doua zile salut pereche . Eu zic ca Ad avea dreptate : ”mancarea este prea ieftina ” . Dar oare pe care sa-i crestem … ?

  8. nu are nici o legatura.ai dreptate una e crescatorie staina alta e cuibul!

  9. Nu incurc crescatoria cu boxa. Daca se muta perechea este un lucru normal. Daca se muta doar un partener care fuge la alt partener in alta boxa este grav. Au atractie de pereche , boxa , voliera foarte slaba. Porumbei care cedeaza foarte usor psihic. Nu le cauta scuze ca o faci pe nervi tai. Sunt slabi voiajori, parerea mea.

  10. Ok. Tocmai am avut un fond foarte greu unde mi-a venit doar un porumbel in prima zi, seara. Este dintr-o astfel de femela. Cred ca o elimin.

  11. Pentru prima data mi s-a intamplat si mie acelasi lucru in compartimentul de reproducere, cam de 3 saptamani…. Aveam 2 pui superbi la o pereche iar sub boxa cu puii era un mascul stingher de 3 zile. Ii mutasem femela pentru ca era tardiva si nu am vrut sa o mai fortez cu inca o serie de oua. Dupa 3 zile de burlacie, masculul a inceput sa bata la cuib foarte agresiv femela din boxa de deasupra care avea pui de 14-15 zile. Am ramas foarte surprins cand am vazut ca femela s-a ouat in boxa masculului stingher si a abandonat masculul si puii ei. Mentionez ca acesti 3 porumbei sunt de 2015, iar femela masculului stingher era rosie, noua femela fiind guta deschis, deci, nici o asemanare fizica intre cele doua femele. Totusi, stingherul si noua lui femela sunt frati buni. Imi voi opri ambii pui si ii voi urmari in mod special….. poate nimeresc puiul de aur :)))))))
    Probabil instinctul de reproducere este foarte puternic la unii porumbei, mult mai puternic decat instinctul teritorial.

  12. Am prevazut acest raspuns in primul comentariu. Este o intamplare 1-2 porumbei. Parerea mea ramane aceiasi. Columbofili suntem multi , campioni putini. Oare asa se comporta si pasarile campionilor? Mai repet odata sa nu incepem iar cu , porumbeii conteaza nu rezultatele, daca vrei porumbei e ok.

  13. Ale mele par ceva mai fidele pe principiul ăsta, e drept că nu am avut decât un mascul free vreo 2 luni pe care l-am dat unui prieten ca să evit diferite bătălii pe bază de hormoni aprinşi. În primăvară am avut o situaţie nouă pentru mine, oarecum asemănătoare M1 + F1 au cuibărit şi au depus ouă. Deasupra lor M2 + F2 erau în perioada goanei la cuib. Când am venit peste o săptămână M2 clocea cu F1 iar deasupra lor M1 construia cuibul pentru F2. Un fel de stringeri :D
    Altfel, masculii mei de la matcă sunt complet cretini. Am 5 bucăţi cu posibilitatea de cuibărit în 20 de boxe, unele mai mici, unele mai mari. Doi dintre ei tot pe podea se simt mai bine la cuibărit , sigur au şi câte 4 boxe pe diferite etaje pe care le folosesc pentru dormit şi pe care le păzesc cu străjnicie. M-am obişnuit, nu mă mai agit, cine vrea boxă, să lupte, cine nu, săntate la neamurile de pe podea!

  14. La mine cand au puii cam 3 saptamani, se mai gaseste cate o pereche, doua sa se mute si sa inceapa o noua serie.

  15. Alex..la 3 sapt sa scoata oua e bun..la mine exact la 2sapt de cand a iesit puiul din ou femelele au facut primul ou.ABIA sunt in cotori puii cand depun deja urmatoarea serie de oua…nu stiu de ce asa repede…poate mancare prea buna:p

  16. @ claudiu – comentariul nr. 13
    Nu stiu daca comentrariul tau se refera la mine, dar daca da, doresc sa te informez ca am o crescatorie foarte buna cu rezultate mai mult decat decente. Te asigur ca si in crescatoriile campionilor nationali se regasesc astfel de porumbei.

  17. @Vlad: probabil se refera la mine, eu sunt ciurucarul de serviciu pe net, cu toti bolnavii, speriosii si schimbatorii de boxe.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *