Interviu cu Dinicu Alexandru


1. Cateva cuvinte despre Dvs.: varsta, ocupatie, alte pasiuni in afara de columbofilie?
Ma numesc Dinicu Alexandru Valentin, varsta 71 ani, actualmente pensionar, in afara de pasiunea pentru porumbeii calatori am facut canotaj cunoscandu-l aici pe maestrul Ivan Patachin si inchegand cu dansul o buna prietenie, pasionandu-ma cursele de fond unde am avut si rezultate deosebite la diverse concursuri si chiar campionate culminand cu un loc 3 la o etapa de canotaj categoria 5000 fond.

In afara de aceste hobby-uri am avut pasiunea cantatului – canto clasic – mostenire artistica din partea bunicului meu maestrul violonist GRIGORAS DINICU. Am luat nenumarate locuri in primii 3 la diverse simpozioane si culminand cu locul intai la canto clasic in anul 1981. Datorita unei chestiuni legate de faptul ca sora mea a plecat in Elvetia, n-am mai putut continua dedicandu-ma treburilor gospodaresti din familia noastra.

2. Cand si cum ati devenit columbofil?

Columbofil am devenit in anul 1957, inscriindu-ma la Asociatia Columba 02 din Bucuresti unde am activat doar un an din varii motive. In anul 1960 impreuna cu bunul meu prieten si coleg de servici pe nume Igu si a unui columbofil de la inteprinderea Adesgo pe nume Stere impreuna cu inginerul Bors George am intemeiat un club columbofil in cadrul sectorului 4 unde mi-am continuat activitatea de columbofil pana-n anul 1961 moment in care am fost recrutat militar, satisfacandu-mi stagiul la Tecuci timp de 2 ani.

In anul 1963 , dupa cateva zile, intors din armata , mi-am reluat activitatea de columbofil si tot odata m-am si casatorit. In anul 1968 impreuna cu inginerul Bors George si a altor columbofili cum ar fi : Grigore Manea, Petre Andrei si Izveran Adrian am format clubul columbofil Anticorozivul in cadrul Uniunii Columbofile din Romania actualmente Gyo-ICCF.

Am ocupat functii in cadrul Uniunii Columbofile dar si in A.C.M.B. indeplinind inca din anul 1969 functia de responsabil tehnic al clasamentelor celor 165 de cluburi existente la ora aceea in tara. Aceasta sarcina mi-a fost incredintata de catre inginerul Corneliu Cretulescu. Din anul 1973 am devenit responsabil tehnic cu functie deplina in cadrul Uniunii Columbofile din Romania si in cadrul A.C.M.B.-ului.

Pot considera ca cea mai mare realizare, cea mai deosebita manifestare pe perioada mandatului meu de tehnic a fost Spartachiada Tarilor Socialiste din anul 1973 in cadrul careia in afara de germani, au fost prezente toate tarile care faceau parte din asa-zisul lagar al tarilor socialiste.

Acest mare eveniment a fost foarte special pentru suflarea columbofiliei romane deoarece se amanase de 7 ori pana atunci.

I-as enumera pe cei care au pus umarul la realizarea acestui maret eveniment de nivel international: primul si cel mai important a fost Meiloiu Savu care impreuna cu inginerul Bors George au obtinut Sala Polivalenta din Parcul Tineretului unde s-a si desfasurat aceasta grandioasa manifestare columbofila. As mai aminti pe : Musat Lucian , inginerul Ionescu Valentin , Alexandru Florentin, colonelul Georgica Popescu, Craioveanu Mihai, Teodorescu Ioan, Mihai Pavel, dr. vet. Oracescu Vasile, dr. Nicolae Vlase, Chirita Florian, Gheorghe F. Gheorghe si multi altii.

Impreuna cu acest colectiv am ajuns in situatia sa prezentam la un nivel deosebit aceasta manifestare .
In anul 1970 am fost solicitat de Paul Niculescu , fostul presedinte al Uniunii Columbofile sa indeplinesc functia de Secretar General.

In anul 1973 am pus la punct un plan de lansare doar pe vreme excelenta cu informatii precise primite din cadrul Institutului National de Meteorologie impreuna cu doctorul Dumitru Paul si inginerul Mihai Pavel din Ministerul Transporturilor .

Tot in anul 1973 am sprijinit in totalitate dactilografierea unui regulament national sportiv [ RNS] bazandu-se pe regulamentul sportiv columbofil al Frantei tradus si diortosit de inginerul Corneliu Cretulescu. Cu acest maret proiect am reusit sa impingem columbofilia romana cu 30 de ani inainte pentru ca totul sa se faca intr-un mod unitar desi sportul columbofil romanesc se ghida deja dupa un regulament general dandu-ne seama de acest lucru in momentul in care am aderat la Federatia Columbofila Internationala in anul 1969, acestia ramanand foarte surprinsi de rigoarea si posibilitatile columbofiliei romanesti din acele vremuri.

Am tinut cursuri de clasificatori, tehnici si reglori impreuna cu domnul inginer Chirita Florian – de mentionat faptul ca dansul s-a implicat cu prilejul Spartachiadei in a insoti si indruma delegatiile tarilor participante intr-o excursie la Brasov si sprijinit indeaproape de domnul Meiloiu Savu – ocupand functia de presedinte al A.C.M.B. si vice-presedinte in cadrul Uniunii Columbofile din Romania.

Un mare sprijin pentru realizarea acestor lucruri marete l-am avut si din partea doamnei Doncea presedinte pe atunci a Avirom-ului, avandu-se in vremea aceea sediul Uniunii Columbofile in incinta A.G.V.P.S.-ului.

In alta ordine de idei este faptul ca vechea conducere a U.C. din Romania al carei presedinte era colonelul Cherestes Gheorghe si impreuna cu doctorul Dumitru Paul si inginerul Corneliu Cretulescu au facilitat cumpararea sediului Uniunii Columbofile din Romania , sediu care exista si la ora actuala.

In dorinta de a avea lansari in deplina siguranta impreuna cu profesorul Vasiliu Mihai am pus la punct modul in care se poate asista la lansarea porumbeilor pe teren mai exact observatorii de teren care aveau sarcina sa constate integritatea sigiliilor la toate boxele metalice cu care se efectuau deplasarile. Ei aveau si sarcina ca in cazul in care li se parea ca numarul porumbeilor din custi nu corespunde cu realitatea sa desfaca aceste custi si sa treaca la numararea propriu-zisa a porumbeilor.

Am mai avut ca obiectiv tinerea unor cursuri pentru obtinerea licentelor de lansator lucru ce nu l-am putut realiza din varii motive dar aparand totusi in revista Uniunii Columbofile din Romania.
In anul 1990 am candidat pentru functia de presedinte al Corpului National de Arbitri pe care am castigat-o cu brio fiind ratificata in a 3-a conferinta nationala.

Tot in anul 1990 la 2 ianuarie sub imboldul revolutiei din 1989 am format Frontul Salvarii Nationale al Columbofiliei Romane impreuna cu presedintele de pe atunci domnul Ioan Benoni Carmazan si multi altii cum ar fi: inginerul Puf Ilie , inginerul Cososchi Mihai, Zamfir Gheorghe , inginerul Cretulescu Corneliu, Popescu M. Petre, inginerul Mihai Pavel, Buica Mihai, Grigore Marin , Alexandru Florentin, Popescu Victor, Iordache Petre, Iancio Ernest, Marinescu Nicolae, Josan Eugen , Tolle Virgil, Bilius Mircea, Ionescu Adrian , Popescu Dan, Kercso Atila, Leonte Ovidiu, Tanasescu Petre, Faifar Ioan , Vasile Mihai.

Am realizat cu ocazia expozitiilor nationale cursuri de arbitri columbofili oferindu-le toate conditiile cursantilor sa poate examina la mana un porumbel si sa acorde punctaje de penalizare la clasa sport.

Astfel ca in anul 1991 Romania a reusit sa obtina un merituos loc 4 la clasa standard in cadrul Olimpiada Columbofila sustinuta la Verona – Italia. Deplasandu-ma la Verona din parte F.C.I. am avut ocazia sa-l cunosc pe Carlos Marguez Prats presedintele Federatiei Columbofile Internationale prilej de a lega o stransa prietenie.

In anul 1992 am avut placuta surpriza sa primim vizita oficiala in tara noastra a regretatului Carlos Marguez Prats , presedinte F.C.I. , in cadrul celui mai mare club din Capitala si din tara pe vremea aceea A.S.C. Cu sprijinul dezinteresat al domnului Carmazan Benoni Ioan presedinte in vremea aceea al U.F.C.R , si din partea domnului Dinca Valeriu, Carlos Marguez Prats a facut o vizita istorica si in cadrul clubului I.C.C.F. din Bucuresti.

In anul 1992 am tinut ultimele cursuri de arbitri columbofili reusind sa scot 3 arbitri columbofili la nivel national dupa cum urmeaza: Bizdrigheanu Nicu-Urziceni, Teodorescu Ioan-Bucuresti, Bratu George – Medgidia.

In timp am constatat de la an la an, spre regretul meu, ca nu mai exista o atractie deosebita pentru porumbelul de clasa standard desi normele de participare sunt mult mai mari decat categoriile [km] viteza, demi-fond si fond.

Ultima participare a porumbeilor de clasa standard la o Olimpiada Columbofila s-a efectuat in Las Palmas – insulele Canare – De Grand Canaria – din anul 1993 unde lotul de standard al Romaniei a obtinut un impresionant loc 1! De mentionat faptul ca atat loturile de standard la femele cat si la masculi au apartinut in mare parte domnilor Babagianu Mihai si Bizdrigheanu Nicu. Decernarea premiilor s-a facut in cadrul complexului Feeria. Dupa decernarea premiilor a urmat deplasarea in insula Tenerife – Casa de Apa a acelei zone unde am interpretat vocal diverse piese internationale reeditand succesul pe care-l avusesem la Verona-Italia 1991.

Pot spune ca am mostenit acest dar artistic de la bunicul meu, maestru violonist GRIGORAS DINICU.

La Las Palmas am facut parte din juriul de arbitri si am obtinut si o placheta de la presedintele de pe atunci, domnul Carlos Marguez Prats pentru serviciile inestimabile aduse columbofiliei romane!
Cu ocazia celei de-a cincea Conferinte Nationale a Columbofililor din Romania – U.F.C.R. din anul 1998 la propunerea comitetului Director mi s-a acordat titlul de COLUMBOFIL EMERIT iar cu ocazia celei de-a sasea Conferinte Nationale a Columbofililor din Romania – U.F.C.R. din anul 2002 la propunerea Comitetului Director mi s-a acordat titlul de ARBITRU EMERIT.

3. Cum aveti organizata crescatoria? Cate compartimente aveti si cati porumbei aveti in fiecare?

Crescatoria mea se afla amplasata pe doua nivele. La partea superioara am un numar de 60 de boxe iar la partea inferioara un numar 30 de boxe.

La parter, fiind impartit in 3 compartimente obisnuiam sa tin intr-un compartiment matca propriu-zisa formata din 5 cupluri, porumbei ce detin palmares impresionant de cupe si medalii la categoria fond-marathon iar in celelalte doua compartimente obisnuiam sa tin intr-unul puii iar in celalalt surplusul de femele deoarece concurez rar femelele.

In partea superioara la etaj, impartit in 6 compartimente obisnuiam sa tin lotul de zbor format in fiecare an din aproximativ o suta de porumbei.

Din pricina varstei am redus activitatea din partea inferioara a volierei concentrandu-ma mai mult pe partea superioara avand avantajul accesului din locuinta direct in voliera, reducand numarul de porumbei la aproximativ 100 [ o suta ] incluzand matca , zburatori si pui.

4. Spuneti-ne cateva cuvinte despre hranire: frecventa, tipuri de boabe, diferente intre ratiile reproducatorilor, zburatorilor si puilor.

Folosesc amestecul clasic de hrana: porumb , grau , floarea soarelui, orz, in parti egale la care mai adaug 2-3 % rapita , 4 % in , sorg in cantitate injumatatita fata de cele 4 mentionate anterior. Mai adaug mazare , jumatate din cantitatea de baza recomandata.

Ca desert le ofer cate o lingurita, maxim doua de canepa de miercuri pana sambata cand porumbeii merg la imbarcare. Asemenea le ofer si la intoarcerea din concurs in prima zi.

Puilor le ofer mancare cat mai marunta in prima perioada de cand au fost intarcati, acestia avand organele interne in formare .

5. Care este planul de tratamente si vaccinari in timpul unui an si in special in timpul sezonului competitional?

In legatura cu tratamentul profilactic inaintea vaccinarii contra paramixovirozei aplic urmatoarele tratamente: contra viermilor de toate genurile ofer Vermifug, pentru tricomonoza Trichoplus, contra salmonelozei, orinitozei, corizei ofer un cocktail antibiotic cu ajutorul caruia in mod profilactic reusesc sa combat aceste boli.

Vaccinarea o fac de regula in cursul lunilor august si septembrie si in felul acesta reusesc sa–mi mentin porumbeii sanatosi pe tot parcursul anului.

6. Ce concursuri preferati si de ce?

Am ajuns la concluzia ca zborurile de FOND–MARATHON imi aduc cele mai multe satisfactii. In general cred ca animalele / porumbeii imprumuta din trasaturile si temperamentul proprietarului si probabil si porumbeii mei au imprumutat ceva de la mine.

7. Considerati ca porumbeii sunt “de viteza” si “de fond” sau un porumbel bun poate clasa la fel de bine si la fond si la viteza?

Consider ca sunt porumbei de viteza – demi-fond si fond dar si mai rari sunt porumbeii care pot participa la toate categoriile de concurs.

8. Cum pregatiti porumbeii maturi pentru concursuri? Le faceti lansari pe cont propriu? Daca da, acestea sunt lansari individuale sau in stol? Acordati importanta si antrenamentelor in jurul crescatoriei?

Datorita faptului ca nu am o situatie financiara deosebita care sa-mi permita sa-mi antrenez porumbeii in cursul saptamanii in timpul sezonului competitional , ma rezum in a-i antrena doar la inceput de sezon, 4-5 antrenamente intre 10 si 60 km ultimul cu lansari individuale .

9. Zburati porumbeii la vaduvie sau la natural? De ce?

Ii concurez la natural desi am boxele special concepute pentru vaduvie dar fara un ajutor permanent pentru a zbura vaduvie si antrenamente in timpul saptamanii la distanta si datorita faptului ca locuiesc in sudul Bucurestiului unde jumatate din bucuresteni au distante mai mici, am decis sa concurez doar la natural aducandu-mi aceasta metoda nenumarate premii la categoria Fond-Marathon.

10. Cat timp petreceti pe zi cu porumbeii in timpul sezonului competitional, respectiv in extrasezon?

Petrec de regula aproximativ 3 ore pe zi in mijlocul porumbeilor pentru hranire si observatii si uneori chiar mai mult daca-i cazul.

11. Culorile nu conteaza pentru performanta dar toti avem o culoare preferata la porumbei. A Dvs. care este?

Intr-adevar culorile un conteaza pentru a obtine performanta cu un porumbel bun dar eu prefer porumbeii de culoare albastra care de regula intr-un stol sunt mult mai greu de reperat de catre pasarile rapitoare gen soimul calator sau uliul porumbar .

12. Cum abordati reproducerea? Pe ce criterii formati cuplurile? Ce porumbei ajung la matca?

In legatura cu formarea cuplurilor daca observ in compartimentul de zbor ca doi porumbei se doresc ii las in boxa respectiva pe care si-au ales-o singuri. In compartimentul de matca fac perechile numai pe criterii de performanta maxima, porumbei cu palmares bogat la fond si maraton .

13. La ce data imperecheati porumbeii si de ce?

Imperecherea porumbeilor o fac de ani de zile numai dupa data de 1 aprilie astfel ca zburatorii in cursul lunii iunie naparlesc prima pana, a doua pana in luna iulie si in felul acesta ajung sa termin sezonul cu cei mai buni porumbei cu doar 3 pene naparlite.

14. Cati pui scoateti anual pentru Dvs. si cum ii pregatiti pentru cariera de mai tarziu? Credeti ca puii nezburati in anul nasterii vor avea rezultate mai slabe la maturitate? Pana la ce distanta trebuie sa zboare puii in anul nasterii? Dar yearlingii? Pastrati si tardivi toamna?

In general scot pui de preferinta masculi pe care-i folosesc la inlocuirea porumbeii pierduti sau pe cei fara performanta dar si o parte din pui ii reproduc anual special pentru a fi oferiti cadou tinerilor columbofili la inceput de drum .

De ani de zile nu zbor puii deoarece porumbeii de fond au cu totul si cu totul alte conditii de dezvoltare . Puii care au sechele, cei care nu sunt apti pentru concursuri , va fi suficient sa faci cu ei un simplu antrenament de 5 km continuand pana la 70 km si se vor pierde garantat.

In concluzie , toamna nu zbor puii iar in primul an ca yerling ii zbor doar la viteza si demi-fond tinand cont si de starea vremii pe care acum este mult mai usor de aflat .

In al doilea an incerc sa-i angajez la o etapa mai scurta de fond [ 680 km] iar in al 3-lea an trebuie sa zboare toate concursurile de fond si marathon incepand cu 680 km si terminand cu 1.200 km [ Moscova 1.480 km]. In legatura cu porumbeii tardivi sunt asa zisi campioni CRAHI.

15. Nominalizati cei mai buni porumbei din intreaga Dvs. activitate columbofila.

14737-2006-RO-M-SZ – loc 6 national fond maturi frsc 2009

5861-2005-RO-M-AB – loc 3 national as maturi palmares frsc 2009

5808-05-Ro-M-AB

2007 F.C.P.R. national:
loc 15 general maturi
loc 28 as maturi

A.C.M.B.
loc 4 general maturi
loc 9 general maturi palmares
loc 28 as maturi

2008 F.R.C. national:
loc 7 fond maturi palmares – EXPO Bucuresti

2009 F.R.S.C. national:
loc 12 fond maturi palmares EXPO Mizil

2010 F.R.S.C.
loc 16 FOND

10609-2010-Ro-M-Ab

Loc 4 fond – marathon GyoSport 2012

1212619-2008-RO-M

Loc 1 fond-marathon Gyosport 2011

201396-2001-RO-M

Loc 1 Przelmyls 680 km pe lansare.

274174-2001-M-SZ
Loc 20 Varsovia 980 km

099072-2001-ro-m-szpa
Loc 2 Moscova 2005 1.480 km

Palmaresul meu pe ultimii doi ani:

Dinicu Alexandru Valentin: maestru columbofil F.C.P.R. , arbitru emerit F.C.I. , campion FOND-MARATHON GyoSport 2011 , vice-campion FOND-MARATHON Crescatori GyoSport 2011 , nepotul maestrului violonist GRIGORAS DINICU.

Loc 4 FOND-MARATHON GyoSport 2012 la doua puncte de locul 3 !!!

LOC 1 FOND-MARATHON 2011 gruparea GyoSport.ro

LOC 2 FOND-MARATHON 2011 crescatori gruparea GyoSport.ro

LOC 13, 26, 30 FOND 2011 gruparea GyoSport.ro

LOC 1 FOND-MARATHON 2011 club GyoSport-ICCF

LOC 1 FOND-MARATHON 2011 crescatori club GyoSport-ICCF.ro

LOC 3, 8 FOND 2011 club GyoSport-ICCF

LOC 5 NATIONAL FOND-MARATHON F.R.S.C. 2011

Site-ul meu: http://dinicualexandruvalentin.sunphoto.ro/

16. In ce concurenta zburati? Numiti 1-2 columbofili foarte buni cu care va luptati in mod direct la concursuri.

Concurez in cadrul GyoSport. Cat priveste concurenta la fond si marathon , in ultimii ani am avut 2 adversari redutabili luptandu-ma in competitii in mod direct, acestia fiind domnii Grigore Iosif si Popescu Victor.

17. Ce ati dori sa se schimbe in columbofilia din Romania?

Doresc o unificare a columbofiliei bucurestene. Pot spune ca am obtinut mari succese columbofile la categoriile fond si marathon in perioada cand Bucurestiul era unit intr-o singura suflare columbofila, obtinand la categoria fond-crescatori de 3 ori locul 1 ocazie cu care am confectionat o cupa transmisibila pentru columbofilii care obtineau locul 1.

Dorinta cea mai mare a mea de a vedea acest Bucuresti UNIT o data pentru totdeauna, nu imi poate fi indeplinita decat de catre domnul Antonescu Spanu Gyany -om cu un management ireprosabil – facand mari demersuri in aceasta privinta.

In conditiile actuale, cand poporul roman se confrunta cu o criza economico-financiara grava , domnul Antonescu Spanu Gyany a reusit prin eforturi financiare proprii in cadrul GyoSport , numarand 4 cluburi si aproximativ 130 de membri , cu lansari de aproximativ 5.000 de porumbei la primele etape de concurs, mizandu-se pe CALITATE si NU CANTITATE, sa ofere absolut totul gratuit oricarui columbofil care detine statut de membru GyoSport plus un standard european foarte ridicat conditiilor de practicare a sportului columbofil.

18. Porumbeii sunt capabili de multe surprize. Va rog sa relatati cea mai interesanta intamplare la care ati asistat de cand sunteti columbofil.

Tin minte ca in anul 2000 pentru ca a intrat la facultatea de Medicina Veterinara, i-am oferit conform promisiunilor un pui direct din Negoro domnului dr. Mihai DINU reprezentant PiPa-Romania , fiind bun prieten de familie cu parintii dansului .

Dupa ceva timp puiul a disparut din voliera dansului asa ca i-am inlocuit cadoul cu un alt pui tot din Negoro [ porumbel celebru pentru performantele sale la categoria Fond] de data aceasta oferindu-i o porumbita de culoare neagra in varsta de 25 de zile [doua zeci si cinci de zile] rugandu-l sa o introduca direct in compartimentul de matca.

Nu mica mi-a fost mirarea cand dupa 2 ani de zile [doi ani de zile] , intr-o dimineata insorita de vara m-am trezit cu o porumbita de culoare neagra pe trapa de la intrare in compartimentul de matca al volierei mele.

Prinzandu-o si uitandu-ma la anul si seria de pe inel, curiozitatea m-a impins sa iau carnetul pentru evidenta puilor si am constatat cu mare uimire ca aceasta porumbita fusese reprodusa la mine si oferita cadou domnului dr. Mihai DINU. Mentionez faptul ca intre voliera mea si cea a dansului sunt aproximativ 15 km aerieni.

Video top porumbei voliera:

Video cu volierele:

Premiere Gyosport 2011:

Interviu de Cosmin Tudor

26 comentarii la “Interviu cu Dinicu Alexandru”

 1. Felicitari pentru cariera columbofila de exceptie si pentru rezultatele de top chiar si in prezent la varsta Dvs.!

  Intamplarea cu puiul intors dupa 2 ani fara sa fi zburat este senzationala. La fel sunt porumbeii prezentati, in special cei batrani, parca sunt niste franturi de istorie.

  Toata stima.

 2. Felicitari dl Dinicu,speram sa va avem cat mai mult printre noi,ptr sfaturi si multe altele tinand cont de experienta dumneavoastra columbofila.Cu respect!

 3. Un interviu foarte bun, care iese din tiparul clasicelor interviuri cu cateva informatii.
  Treaba cu canepa nu o stiam :) , este un fel de stimulare, canepa creste apetitul “sexual” al porumbelului deci il va face sa doreasca mai mult sa se intoarca acasa la perechea lui iar cand vine acasa plin de “hormoni” si se “gigiuleste” cu perechea lui ce bine si relaxat se va simtii porumbelul :)))) ca si oamenii dupa o partida de dragoste, k tare bine mai e k o faci :)))
  Vant in pene :))

 4. In primul rand, SANATATE, pt un nume greu din columbofilia romaneasca, un om deosebit. Numai prin numele MARI pe care ni le-a prezentat dl. Dinicu, arata la cel nivel a fost si va fi in columbofilie. Dumnealui chiar ofera pui cadou columbofililor incepatori, nu ca majoritatea “campionilor”, care cer unui copil sute de lei.
  Sunt curios, cine din conducerile federatiilor din Romania mai organizeaza cursuri de arbitraj pt porumbeii voiajori? Mai ales pt tinerii columbofili?
  Numai bine sa va dea Dumnezeu, maestre!

  Respect!

 5. Intr-adevar porumbeii par desprinsi din cartile cu poze alb-negru ale anilor 80 din care am invatat cate putin despre sportul acesta frumos. Toate felicitarile pt activitatea desfasurata in decursul prestigioasei cariere si multa sanatate in viitor!

 6. Poate putem afla mai multe detalii despre acel “cocktail antibiotic”.

 7. Frumoase rezultate, de apreciat cu atat mai mult la o varsta inaintata, multa sanatate ca-i mai buna decat toate..daca-i sanatate, vin si rezultate !

 8. Este cineva din familia d-voastra care sa va calce pe urme in ale columbofiliei? Cred k acea persoana ar fii foarte norocoasa…

 9. Multa sanatate si putere de munca pt D-l Dinicu Alexandru!!! Rezultate vorbesc de la sine, si pasarile care le-am vazut la d-voastra m-au lasat mut!!! Jos palaria pt d-voastra!! Sanatate la toata lumea!!!

 10. video cu porumbel de 9 ani concurat Terespol 880 km- Dinicu Alexandru says:

  VIDEO

  Acesta este masculul 099028-2001–RO-M-Sz care a fost concurat la varsta de 9 ani la etapa de MARATHON Terespol-POLONIA 880 km de catre domnul DINICU ALEXANDRU, intorcandu-se in ziua a doua a lansarii la ora 05:45:

  http://www.youtube.com/watch?v=JxrM4PALrS0&list=UL

 11. video cu porumbel de 9 ani concurat Terespol 880 km- Dinicu Alexandru says:

  In anul 2010 !

 12. Felicitari pentru toate realizarile columbofile si nu numai ! Succes in continuare si multi ani cu sanatate !

 13. Felicitari pt.tot ce-ati facut pt.sportul columbofil
  Felicitari pt.toate premile cistigate
  Felicitari pt.porumbei pe care ai detineti
  Felicitari pt. ca nu renuntati la sportul columbofil
  FELICITARI LA MULTII ANI SARBATORI FERICITE SI UN AN CIT MAI BOGAT IN CUPE PE 2013

 14. FELICITARI pentru toate realizarile atat columbofile cat si in alte domeni, mult succes in continuare la cat mai multe rezultate cel putin la fel de bune.
  Am si eu o mica relatare cun un pui cuc si el femela, am vandut mai multi pui unui prieten datorita faptului ca vroia sa ii trimita in tara si nu stia ziua cand va reusi sa ii trimeata a venit si ia luat din voliera la 18 zile puiul cu pricina impreuna cu alti 9 pui un pic mai mari cu cateva zile . Voliera mea e inchisa pe toate laturile , puiul avand posibilitatea sa vada in afara ei doar cand deschideam usa. Voliera se afla in mijlocu paduri deci avea posibilitatea sa vada doar copaci si partial ceru.
  Pleca de la mine la prietenu meu si sta 6 zile in mica lui voliera cu 3 pereti de plasa unde vine hranit de el, are posibilitatea sa vada jur imprejur sa prinda multe repere in jurul volierei. Porumbelu ajunge la Vaslui in 2 zile cand vor sa puna pui in voliera cucu scapa din cutie si zboara pe casa . In urmatoarele zile este vazut prin imprejurimile casei dar nu poate fi prins dupa acre dispare . Surpriza mare dupa exact 7 saptamni ca a plecat din voliera mea gasesc seara pe voliera un porumbel cuc , dupa 4 zile in care sta pe afara , a zburat cu porumbei mei a papat mancare pusa de mine si apa pe sputnic intra in voliera. Surpriza mare cand citesc seria inelului si o confrunt cu caietu si vad despre ce porumbel e vorba. In accea perioda am dat mai multor persoane pui printre care 7 cuci, fiind mici nu am retinut la toti culoarea si care la cine a fost dat. Dau porumbelu cadou unui prieten care sta la 35-40 km de mine il baga la matca si in acesta tomna il elibereza , porumbita ramane la el, zboara in jurul volierei o perioda. Vazand ca a ramas incepe prietenu meu sa faca zboruri de antrenamet de 30-50 km de la care se intoarce la el , la al treilea antrenament de grup 10 pui printre care si femela sunt dusi din nou la 30 km. Femela si alti doi pui insa nu mai revin acasa.
  Am porumbei cumparati din Romania, Olanda, Italia clasati la diverse categori si cu destul de multi km in palmares. Dupa 1-2 ani mai rar 3 sunt lasati liberi in primavara in perioda cand au pui si dau din nou la cuib, asa fac cu toti porumbei pe care ii cumpar de cand detin voiajori, sunt fericit daca raman si mai fericit daca ajung la casa lor. Am multi care au ramas si sunt liberi de 3 ani incoace chiar au fost dusi de mine la antrenamente pana la 70 de km si au revenit la mine dar un caz ca un pui plecat la 18 zile de la mine si intors dupa 49 de zile nu am mai avut .

 15. De ce nu se vrea unirea cu tot Bucurestiul.Noi in provincie zburam cu 50 -60 km distanta unii fata de altii, ca sa facem nr de porumbei ,iar bucurestenii ar vrea sa fie toti pe aceeiasi strada.Pacat ,domnul Dinicu are dreptate ar fi frumoase concursurile cu 15 -20 mii de porumbei.Felicitari domnul Dinicu pentru intreaga cariera columbofila

 16. O adevarata istorie columbofila,prin trecerea in revista a atator columbofili care au facut numai bine si care astazi din pacate nu mai sunt.D.l Dinicu a luat de la ei si a dus mai departe aceste calitati.Stiu ce a insemnat Bucurestiul sub “acelasi acoperis”dar mai stiu ca tot ei ne-au impartit in federatii,uniuni ,asociatii.Ma gandesc,ca tot ei ar trebui sa indrepte aceasta greseala.Maestre va doresc multa sanatate sa ne traiesti multi ani…si poate o sa ne vedem visul implinit.Cu stima IUSTIN

 17. Cum ganditi domnule Dinicu e foarte bine ,cred ca ar fi buna o unire a tot Bucurestiului,dar nu va ganditi ca multi or sa-si piarda painea[nu vreau sa dau nume ]dar bucurestenii ma refer aici la cei care activeaza in cadrulFCPR nu sunt in stare sa organizeze o expozitie nationala.Oare unde se mai intampla asa cevaca o capitala a unei tari sa nu organizeze o expo nationala de cel putin 30 de ani incoace .Ce putem spune de conducatorii Bucuresteni.Multa stima si sanatate domnule Dinicu dar cu unirea e mai greu

 18. Daca domnul Giani Spanu s-ar uni acum cu domnul Florea Sorin,si in bucuresti sunt multi oamenii de valoare cred ca sansele ar fi mai mari pentru unire.De ce nu vreti sa fiti o filiala puternica.Si dvs ati avea un cuvant mare de spus

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *