Am considerat ca se cade sa ii iau un interviu lui Ilie Chisalita, cel care a reprezentat cu succes Romania la Derbyul de la Arona din acest an. Iata mai jos cateva raspunsuri oferite de Ilie pentru porumbei.ro.

1. Cateva cuvinte despre Dvs.: locatie, varsta, ocupatie, alte pasiuni in afara de columbofilie?

Ma numesc Ilie Ion Chisalita, am 36 de ani, sint din comuna Gradinari, Jud.Caras-Severin si am plecat din Romania prin 1998 temporar si am ajuns in Spania in vara anului 2000.

In Gradinari aveam porumbei de cind m-am nascut, erau ai parintilor mei dar erau amestecati intre dragoni, carieri si voiajori germani de frumusete. In timp am achizitionat citeva perechi de voiajori de concurs, de la cel mai bun prieten al meu de la Timisoara dar am fost obligat sa-i las in grija parintilor si a unchiului meu.

M-am stabilit in Barcelona si m-am apucat iarasi de sport fiindca mai practicam si culturism dar porumbeii mereu i-am purtat in inima mea oriunde mergeam.

2. Cand si cum ati devenit columbofil?

In anul 2008 l-am cunoscut pe Cristian Paul Suciu care era veteran deja, la federatie la Barcelona, il cunosteau toti si in scurt timp am devenit foarte buni prieteni. Cind avea concursuri, mergeam vreo 30 km pina la el acasa si asteptam impreuna porumbeii de la concurs. Atunci eu nu aveam conditiile disponibile sa imi fac o crescatorie asa ca porumbeii lui erau si ai mei pentru ca prietenia noastra s-a strins foarte mult.

In anul 2010 am schimbat locuinta, mi-am ales o terasa mare unde imi facusem planul pentru crescatorie. Impreuna cu Cristian am mers in Belgia si am achizitionat citeva exemplare pe gustul nostru. Am achizitionat de la Sr. Carlos Marquez Pratz tot ce ne dorea sufletelul fiindca eram foarte buni prieteni. Iar din cind in cind mai cumparam cite un loc 1 la Derby-uri si As porumbel pe Cataluñia la fond si maraton, am primit cadou de la bunul meu prieten Martin Matas, etc.

3. Cum aveti organizata crescatoria? Cate compartimente aveti si cati porumbei aveti in fiecare?

Crescatoria mea este formata din 4 compartimente: unul cu reproducatorii, alte doua cu lotul de zbor si unul pentru loturile de pui. Am inceput antrenamentele cu 70 de porumbei intre care sint : (viteza, demifond, fond si maraton), toti din 2011, citiva dintre ei cu inele din Romania.

4. Ce concursuri preferati si de ce?
Nu am preferinte la concursuri. Imi plac toate categoriile, de la viteza pina la maraton.

5. Considerati ca porumbeii sunt “de viteza” si “de fond” sau un porumbel bun poate clasa la fel de bine si la fond si la viteza?

Da. Consider ca porumbeii sint de viteza si de fond, dar sint porumbei care merg bine la toate categoriile. Spun asta din propria si putina mea experienta nu din auzite.

6. Cum pregatiti porumbeii maturi pentru concursuri? Lansarea o faceti individual sau in stol? Acordati importanta si antrenamentelor in jurul crescatoriei?

Nu le fac nici o pregatire sofisticata sau cu vre-un secret in special. Lansarile le fac in stol impreuna cu Cristian, in zile cu soare, innorat si ceata, sa se obisnuiasca cu tot felul de obstacole, asa in concurs nu mai trebuie sa ia decizii in aer sau sa fie preocupat (speriat) .

In jurul crescatoriei zboara in fiecare zi si uneori toata dupamasa pentru ca zbor la natural anul acesta fara prea multe motivatii in favorul lor, sau batai de cap in defavoarea mea. Iar daca nu functioneaza metoda, am sa o schimb anul viitor.

7. Cum abordati reproducerea? Pe ce criterii formati cuplurile? Ce porumbei ajung la matca?

La reproductie deocamdata i-am facut pe categorii sau mentin linia de unde provine porumbelul deocamdata. Sau loc1 cu loc1 cind am posibilitatea. Fac perechile cum vreau eu dar intotdeauna respect categoriile, adica viteza cu viteza, fond cu fond.

8. Cati pui scoateti anual si cum ii pregatiti pentru cariera de mai tarziu? Credeti ca puii nezburati in anul nasterii vor avea rezultate mai slabe la maturitate? Pana la ce distanta trebuie sa zboare puii in anul nasterii? Dar yearlingii?

In 2011 am scos ceva mai multi pui pentru ca nu aveam niciun porumbel in lotul de zbor si am crezut ca se pierd multi asa (cum se plinge lumea de obicei), si nu a fost asa. Anul acesta 2012 o sa scot vreo 50 de pui pentru anul viitor. Iar cu pregatirea incep cind au aproxiativ 3-4 luni. De exemplu in Derbyarona am trimis puii in septembrie 2011, erau foarte tineri la finala in comparatie cu cei ce au fost trimisi in aprilie sau mai.

Nu ma consider nici un expert dar stiu sigur ca puii in primul an al nasterii daca sint de fond pot zbura multi km. Pot da si rezultate bune, ba chiar surprinzatoare. Yearlingii pot participa la etape de peste 1000km, lejer. Care e bun vine acasa.

9. Nominalizati 3 porumbei (foto + rezultate), cei mai buni din intreaga Dvs. activitate columbofila.

Sint incepator si nu am avut activitati importante ca sa pot nominaliza vreun porumbel am facut doar primul meu zbor duminica 25.03.2012 si am fost super multumit. Sper sa nu fiu dezamagit la urmatorul. In primii 20 de porumbei marcati duminica trecuta au fost 12 ai mei.

10. In ce concurenta zburati? Numiti 1-2 columbofili foarte buni cu care va luptati in mod direct la concursuri.

Santiago Cruz Rodriguez
1º social Lisabona 1060 km / 2007
1º national Melilla 900 km / 2010
etc.

Si multi alti buni columbofili sint in club unde m-am inscris, ba chiar profesionisti care concureaza de zeci de ani, dar poate mai revin in alta zi cu mai multe detalii.

11. Ce parinti au puii lui Vitamina C si Diazepan care au reprezentat asa frumos Romania la Derby Arona? Pe ce criterii l-ati activat pe unul si pe celalt nu?
Vitamina-c are parinti pe AS porumbel din Catalunia si o femela tot de fond cu inel de España. Diazepan provine din crescatoria d-lui Carlos Marquez Pratz iar mama lui este o femela “fara inel”, tot de la el cadou. Nu sint frati cum a crezut o lume intreaga.

Am activat pe vitamina-c din timp iar pe diazepan urma sa o activez mai tirziu, dar cind m-am uitat pe pagina era deja prea tirziu pentru ca era activata de un Scotian si ibuprofen activat de un German. Atunci am zis “sa aibe noroc de ei”. E adevarat ca sint foarte importanti banii dar eu consider ca e mai mare satisfactia sa stii ce ai in crescatorie.