super003
Interviu cu Strut Gheorghe, din tandem Strut+Tiron+Lungu – loc 1 FCPR Nat. AS Maraton 2014 si loc 1 FCPR Maraton National 2014, loc 2 National Maraton Crescator.

Buna ziua Dle Strut.
Pentru cei care nu va cunosc prea bine, va rugam sa ne spuneti cateva cuvinte despre dumneavoastra.

Buna ziua, ma numesc Strut Gheorghe, am 38 de ani, locuiesc in localitatea Udesti din judetul Suceava. Imi plac porumbeii dintotdeauna, dar primul an de concursuri cu porumbeii a fost 2006.

Legat de rezultatele in plan columbofil, primele satisfactii au aparut chiar din primul an, la concursurile de viteza, castigand locul 1 pe judet. Apoi in 2008 in cadrul FRC am obtinut loc 1 National palmares fond 2007-2008. Cronologic urmeaza 2011 cu rezultate pe plan national FCPR, adica loc 1 National Fond Palmares 2 ani. Anul acesta am obtinut doua locuri de 1 la nivel national, adica locul 1 National AS Maraton si locul 1 Maraton National.

Cum ati inceput aventura in sportul columbofil cu atatea succese chiar de la bun inceput ?
Cu porumbei buni si sfaturi bune. La inceput am incercat sa procur prin intermediul unor crescatori, porumbei cu sangele porumbeilor domnului profesor Vasiliu Mihai. Dupa ceva timp am reusit chiar sa-l cunosc in persoana pe dansul, si am dezvoltat cu domnia sa o relatie de prietenie adevarata. Porumbeii dumnealui Fabry si J. Rijckaert, sunt faimosi in toata zona noastra, poate in toata tara, ca zburatori formidabili in cursele grele, de la distante scurte la distante mari.

Pe langa porumbeii de la domnul profesor Vasiliu Mihai ce altfel de porumbei mai detineti ?
In acei ani domnul profesor Vasiliu urmarea cu multa atentie tot ce se intampla in Belgia si Olanda in plan columbofil. Dansul cunostea detalii despre fiecare crescator important, cum ar fi: ce fel de porumbei detine, metodele cu care lucreaza, detalii despre crescatorie si numarul de porumbei angajati in concursuri, samd.

Impreuna am ajuns la concluzia ca porumbeii Florizoone reprezinta o familie compacta, omogena dpdv genetic, care de 30 de ani, cu 5-6 generatii din aceiasi stramosi, tin stacheta la cel mai inalt nivel in concursurile de 500-1000 km.

Asadar, ati decis sa cumparati porumbei Florizoone ?
Usor de zis, greu de facut. Roger Florizoone era trecut pe lumea cealalta de cativa ani. Am aflat cine a cumparat porumbeii, am mers pe fir si am ajuns la Andre Colbrandt si Etienne Devos. Dupa multe insistente si eforturi financiare am cumparat 4 porumbei de la acestia, cu sange de Florizoone, 2 de la Andre Colbrandt si 2 de le Etienne Devos, dupa cum urmeaza: De la Andre Colbrandt 100% Florizoone:
– Fiu direct cu Vlaamse Leeuw care a fost 2 Nat / 2 International Dax in anul 2000
– Sora cu 1 Nat. St. Vincent 2005 yarlingi (nepoata din celebrul Witneus) De la Etienne Devos cu 50% Florizoone:
– Fiica din Ronaldo si fiu din Rivaldo

RONALDO avand premii 5x Barcelona, 5x Perpignan, incadrare la maraton extrem; locul 6 in 2003, respectiv
RIVALDO: 6x Barcelona + 6x Perpignan; 2004 loc 4 nat. extreme long distance (Barcelona + Perpignan); in 2005 locul 2 nat extreme long distance (Barcelona + Perpignan)

In concluzie, am cumparat atunci 4 porumbei cu sange Florizoone, care aveau pe toate casetele pedigree-ului numai si numai zburatori de top national. O contributie foarte importanta la realizarea acestor achizitii au avut-o prietenii mei Tiron si Lungu.

Ati pus atat de multa increderea in 4 porumbei Florizoone de la Andre Colbrandt ?
Da. Domnul profesor Vasiliu spune mereu ca studiul salveaza timp si bani in columbofilie. Motivele sunt simple: cu 20 de porumbei in lotul de zbor a castigat tot ce se putea castiga in Belgia, si este singurul crescator care a castigat tot ce se putea castiga. 30 de ani de rezultate la top cu aceeasi familie de porumbei. La concursurile de Barcelona angaja 5 porumbei si clasa 5 porumbei. Avea 12 perechi la matca. Deci multa, foarte multa valoare condensata. Aceste lucruri inseamna valoare nu loterie. Sunt foarte fericit ca am sangele Florizoone.

Ce rezultate concrete ati avut cu acesti porumei de-a lungul anilor ?
Campionul national din 2010-2011 la fond palmares este 50% Florizoone (tata) si 50% Fabry (mama). Imediat ce i-am adus am constatat ca acesti porumbei bat cu 30 de minute orice porumbel din susa mea veche. A trebuit sa le acord din ce in ce mai multa atentie la matca. Campionul de anul acesta este si el la randul sau 50% Florizoone si 50% Moise Dinu din Vrancea.

In acest moment am doar porumbeii din linia porumbeilor vechi ai domnului profesor Vasiliu (Fabry si J. Rijckaert), porumbei Florizoone si porumbei Carteus proveniti de la Moise Dinu (din cei 8 porumbei importati direct de dansul din care 5 nepoti consangvini pe celebrul Limoges).

Porumbeii Florizoone sunt si ei porumbei de import, ce au totusi diferit fata de altii de care nu confirma ?
Se aduc foarte multi porumbei buni din Belgia si Olanda in Romania dar cei mai multi dintre acestia nu sunt concurati in conditiile in care stramosii acestora au ajuns faimosi. Vreau sa spun ca acestia trebuie concurati pe cat posibil, in aceleasi conditii de crescatorie, antrenamente, metoda de zbor, samd. Eu avand porumbei Florizoone, am incercat sa respect cat mai mult din ce facea dansul cu porumbeii sai.

Porumbeii Florizoone (Andre Colbrandt) au reprodus atat la mine cat si in alte crescatorii, si pot da exemple in total 5 porumbei cu rezultate top 3 la nivel national, in 3 crescatorii diferite, fara sa-i mai amintesc pe cei cu rezultate la nivel judetean.

Acestia sunt porumbei care vin foarte bine pe canicula, cu vant din fata, si transmit foarte bine materialul genetic mai departe.

Cati porumbei aveti in lotul de zbor ? Si cati in restul crescatoriei ?
In anul 2014 am inceput cu 16, dar in mod obisnuit incep sezonul cu circa 20 porumbei in lotul de zbor. Dintre acestia in jur de 10-12 sunt maturi, de 2 ani sau mai multi. Formez echipe de 5 pentru maraton si 5 pentru fond si inafara de acestia restul sunt zburati pentru a capata experienta. Uneori, cum a fost cazul acesta, porumbeii de fond pot trece in lotul de maraton sau invers, dupa cum simt ca trebuie procedat.

La matca am 15 masculi, iar femele am in jur de 50, toate scoase din matca, pe care le folosesc prin rotatie ca femele pentru vaduvi sau pentru matca. Reproduc in jur de 30 de pui in fiecare an.

Care este metoda de zbor in crescatoria dumneavoastra ?
In momentul de fata eu practic o metoda de zbor care se bazeaza pe gelozie. Incep imperecherile la 1 mai, vor avea cateva zboruri pe oua, la prima etapa de fond porumbeii vor avea 1 pui mic, la prima etapa de maraton potrivesc ca puiul sa fie mare, apoi femeia se ascunde, si este momentul in care incepe vaduvia bazata pe gelozie.

Ce ne puteti spune despre tratamente si despre antrenamente ?
Tratamentele sunt cele uzuale, fac ce face toata lumea. Dau recuperatori, vitamine si mancare la sac. Ca profesie eu sunt sofer, si uneori am posibilitatea sa iau porumbeii cu mine ca sa le fac lansari. Alteori nu am posibilitatea si ii las liberi sa zboare cum vor. Cand am timpul necesar ii tin sa zboare macar 1 ora in jurul casei.

Cum arata crescatoria dumneavoastra ?
Crescatoria mea este orientata catre Est, se afla in pod, am paie pe jos si este compusa din compartimente pentru matca, femele, pui si maturi. Am cate un compartiment pentru fiecare lot de zbor (1 pentru maraton, 1 pentru fond si 1 pentru ceilalti). Compartimentele sunt la dimensiuni de 2×3 si in fata lor am un hol. Acoperisul este din onduleuri si se produce o buna aerisire naturala.

Curatenie generala se face lunar, dar in boxe curat cat de des pot.

Spuneti-ne despre porumbelul campion de anul acesta.
Porumbelul campion este mascul si are seria 0198003-12 denumit Super003. Este un mascul cu un temperament puternic, bataios si plin de energie. El e de tale mijlocie spre mare, cu sternul cam pronuntat, iarna nu se ingrasa si vara nu slabeste. La primul concurs de maraton chiar m-am consultat cu dl. Moise Dinu in privinta sa fiindca sternul era foarte putin acoperit.

Acest porumbel a realizat cel mai bun punctaj la AS MARATON de cand s-a infiintat categoria: 4,72p.

Cum au fost etapele la care a zburat campionul Super003, si care este originea sa ?
La Gdansk National (937km, 1/864p, 1,16p) s-a facut lansare intarziata, la ora 9. Super003 a venit cu avans 40 km in jud suceava de locul 2, si 22min avans fata de locul 1 Botosani la corectie cu 2km mai buna a dansului fata de mine.
La Lebork National (977km, 19/6004p, 3,16p) s-a facut lansare intarziata la 7.30 si au participat numai putin de 6 judete.
La Elblag (876km, 3/7425p, 0,40p), cu locul 3 pe masina, la 6 secunde de locul 2.
Ca origine Super003 este combinatie Florizoone x Carteus (de la Andre Colbrandt respectiv Moise Dinu)

Care este relatia dumneavoastra cu dl. Moise Dinu ?
In 2008 domnul profesor Vasiliu a propus a se face un schimb de porumbei intre mine si dl. Moise Dinu. Din acel moment, de-a lungul anilor am construit o relatie de prietenie cu dl. Moise Dinu, pe care il respect in mod deosebit. Porumbeii dumnealui sunt deosebit de valorosi si in incrucisarile pe care le-am facut Florizoone x Carteus am descoperit un campion national. Campionul meu din 2011 este ruda cu campionul meu de anul acesta Super003. Campionul meu Super003 este nepot din celebrul Super61 al dlui Moise, campion national in 2008. In plus, Super003 este ruda apropiata si cu campionul national la maraton din 2011 al dlui Moise, cat si cu cel de anul acesta 2014 la fond si as fond, al dlui Moise. Concluziile sa le trageti dumneavoastra.

Aveti locul 2 National Maraton Crescator, cum ati jucat la categoria Crescator ?
In 2014 rezultatele la etapele de maraton au fost:
Loc 9/422 crescatori la concursul Elblag, 876 km, angajati 5 porumbei si clasati 4 locuri porumbei 3….. 282….. 399….. 676 dintr-un total de 7425 porumbei
Loc 1/578 crescatori la concursul Lebork, 977 km, angajati 5 porumbei si clasati 4 Locuri porumbei 19….. 46…. 202….. 237 dintr-un total de 6004 porumbei
Loc 3/408 crescatori la GDNSK national, 937 km, angajati 5 si clasati 4 Locuri porumbei 4….. 48….. 181….. 471 dintr-un total de 2447 de porumbei
Cu aceste rezultate am ocupat locul 2 National Maraton Crescator 2014.

Un cuvant pentru incepatorii care vor citi aceste randuri ?
Sa se uite la crescatorii care au multe prezente in top judetean/national pe o perioada de cativa ani. Despre acestia si porumbeii sai sa afle tot ce pot. Sa cumpere porumbei de la crescatori care au rezultate bune cu putini porumbei sau cu o familie de porumbei lucrata in consangvinitate. Apoi sa tina si sa zboare putini porumbei. Doar asa vor putea sa controleze tot ce se intampla cu acestia.

Pedigree 003:
pedigree-super003

Parintii lui 003:
parinti003