Inspirat de topicul Libertate, am zis să vă împărtăşesc o idee de obişnuire a porumbeilor tineri cu noua crescătorie, învăţată de la Radu V. Ion (aka Nela). Personal, nu suport porumbeii închişi, agăţaţi pe plasă cu ochii după cei care se bucură de libertate. Ciunţii mi se par înfiorători, iar penele filate au dezavantajul că până la năpârlire, chiar dacă s-au obişnuit cu noua crescătorie, porumbeii au prea puţină forţă în aripi şi există riscul să cadă în diverse locuri unde pot deveni ţinţe sigure pentru prădători cu două sau mai multe picioare.
Răspunsul e săpunul. Banalul clăbuc aplicat cu degetele pe fiecare pană de avânt (minimum 3) acţionează exact ca şi cum penele ar fi filate. Avantajul este că procesul este reversibil, în sensul că la o simplă baie, săpunul dispare, iar pana revine la forma iniţială. Am aplicat cu succes formula anul acesta la un tardiv care apucase să iasă afară de câteva ori la fostul proprietar, aşa că în prima zi în care l-am eliberat a fost “filat cu săpun” iar acum, după ce s-a obişnuit cu noua casă, are toate penele intacte. Eu zic că e cea mai bună metodă pe care o poţi aplica unui porumbel care iese, ca matur, prima dată la zbor, pentru că îi poţi lăsa suficiente pene cât să se urce pe casă 2-3 zile până se obişnuieşte cu ideea de stol şi libertate, însă insuficiente pentru un zbor bezmetic specific porumbeilor care nu au apucat să iasă afară ca pui.
Nelu
Foarte buna ideea si foarte practica.. + ca te poti folosi de el, zburandu-l in anul respectiv. Multumim de informatie :D
Cand cred ca stiu cam tot ce se poate despre porumbei in general, apare cate o chestie d-asta…
Multumesc!
Buna idee, am mai citit pasager, pe ici-colo dar o data sau de maxim doua ori la comentarii pe ceva site-uri. Abia astept sa experimentez. Cu orice risc, anul asta eliberez absolut tot. Intrebarea este o aripa sau ambele? Logic, una ar fi suficient pentru a-l dezechilibra si a descuraja lansarile de adio.
Cat traiesti in viata inveti multe! Mult succes in sezonul ce sta sa inceapa!!……
multumesc , am miine de lucru cu o femela
Salut, interesanta idee si mai putin dureroasa pentru porumbel!
Acum o intrebare as dori sa fac o “mini” voliera de 2 m lungime, 2 m latime si 2 inaltime pentru matca, cati porumbei (perechi) incap in “mini” voliera??? Tinand cont ca le dau drumul afara zilnic!
Interesant , nu am mai auzit pana acum. E ceva de care se poate folosii orice incepator. Multumesc!
Cat traiesti inveti…..o sa incerc si eu.
metoda practicabila in zone fara ploaie °^ ;-)
in rest …………………..
bravo.n-am auzit-o pe asta.daca merge…..nota 10.
eu stiam treaba asta dar cu ceara…..este foarte practica treaba cu sapunul da trebe mult timp liber ca sa dai dinou cu sapun dupa fiecare baie sau cand sta in ploaie
Cum pot invata puii de porumbel in crescatorie am patru se vor invata daca le dau drumul’ ” daca vor zbura pe casa va rrrroooogggggg sa ma ajutati sunt incepator
@ Dorel, eu am mers întotdeauna pe varianta o aripă, inclusiv la filări, creează un dezechilibru.
@ stefan oncioiu, poți merge pe varianta din acest topic și neapărat să îi lași să iasă singuri, să nu îi zorești. Dacă mai ai și alți porumbei e perfect, îi vor vedea pe ceilalți și se vor lua după ei
Metoda se aplica de mult timp la Columbodromul din Africa unde puii ajung mai maturi si trebuie invatati acolo.
@ Andrei eu zic ca vreo 3-4 perechi..
nu ai putea pune un videoclip
multumesc
porumbei.ro,le faci constant tratament anticoccidioza? Cam ia coccidii din pamant,mai ales in perioada asta… Cat despre aripi…eu prefer filarea ,atat cat sa nu se poata indeparta. E marfa cu sapunul,dar asa cum zici,doar in cazul celor care se invata rapid.
ideea pare buna dar dak porumbelul este lasat afara si apuka s urce pe kasa dupa dak da o ploaie stai si te uiti in urma lui k la avioane.
@petre: nu le-am facut anticoccidioza niciodata. Coccidioza nu are nevoie de gazda? Nu prea imi inchipui cum ar putea sa o ia din pamant… si chiar daca ar “lua”, din cate stiu ei au oricum permanent o populatie de coccidii care variaza in functie de stres, capacitate imunitara, etc. Oricum porumbeii in mod natural umbla prin pamant inainte de a inventa noi columbofilia. :)
Cunosc personal crescatori din Danemarca, care achizitioneaza un numar de pana la zece pui din columbodroamele locale. Pretul fiind relativ mic in raport cu salariile lor. Ii tin in voliera crescatoriei din septembrie-octombrie pana in anul urmator in luna martie-aprilie, dupa fiind pur si simplu eliberati cu ceilalti porumbei ai lor. Cea mai buna perioada in care un porumbel se poate invata este primavara, asta din spusele crescatorilor batrani de aici. Cei care vor vrea sa plece, vor pleca indiferent de situatie. Unii se vor intoarce altii ba. Trebuie sa va asigurati sa au vedere in afara crescatoriei. Un lucru e sigur, nu se poate face performanta in primul an dupa obisnuirea la o noua locatie.
foarte interesanta metoda!!!
Multumesc @Nelu
Am avut 15 porumbei ‘ s-au obisnuit la mine 2 luni’ apoi in podul vecinului.De ce , el mi-a spus ca in voliera mea e frig sunt din olt asa este?
Poti s-al pierzi daca ploua sau face baie
@nelu si cum procedes? Le ung penele de la o aripa cu sapun?
Super idee ;)
pt sima sorin,nu baiatu mergi cu porumbeii la fabrica de sapun si i rogi sa le bage aripile in forma de sapun,….ce intrebare idioata…
Buna ziua am si eu o intrebare .Am cumparat din piata un porumbel de 2 ani cu inel daca il inperechez la mine pana face oua v-a sta? Va ROOOG raspundetimi!!!!!!!!!!!!!!!
FACI CHESTIA ASTA CU PORUMBEII PRIMITI CADOU, DAR DACA DAI PE UN PORUMBEL CATEVA MILIOANE NU ITI MAI ARDE DE SAPUN…………..
cea mai simpla metoda de a invata un porumbel nu conteaza cat de batran e,este sai ai tragi primele pene din aripa,numai la una,o sa-l doara pe moment iar apoi sa-i dai o pereche si al lasi liber pe afara ,asta daca ai cusca pe sol ,treptat se va obisnui cu imprejurimile iar dupa 3-4 saptamani cand ai va creste penele la aripa nu va mai pleca se va tine dupa perechea sa,eu asa am facut cu toti porumbei care i-am luat si toti s-au invatat
Ms mult ‘alin” l-am inperecheat deocamdata ms de sfat!!!
Eu unul iti multumesk din tot sufletul pentru aceasta postare cu ajutorul tau am invatat un mascul de 2010 zburat de primul proprietar care cu cateva dati innainte mia plecat de 7 ori la fostul proprietar fara sa mai stea pe ganduri sper sa va fie si voa de folos decai vreau sa spun ca puteti face acest lucru si la cei batrani!
AM UN MASCUL VANAT CARE ESTE INVATAT LA MINE ATAT SI AM LOAT O PERECHE DE VOIAJORI SI SUNT INCEPATORI LA ZBOR CE SA FAC CA SA II INVAT LA MINE FARA SA IMI PLECE VA ROG AJUTATIMA SUNT INCEPATOR ! MULTUMESC!!!
ce este ala clabuc?