Jucatorul de Galati vazut de la Craiova de catre un incepator

Autor: Barboianu Ionut

Acest articol este un raspuns la interminabilele certuri si contradictii vis-a-vis de aceasta minunata rasa: Jucatorul de Galati.

Fel si fel de persoane (nume de persoane), mai tinere sau mai batrane, mai interesate sau mai dezinteresate, intervin pe acest site gata sa-si dea cu parerea, sa dea sfaturi sau in cele mai multe cazuri ?sa traga de urechi? pe aceia care indraznesc sa aiba o opinie diferita de cea a dansilor.

Si cum in orice actiune exista cauza si efect, eu ma voi limita la a analiza cauza acestor interminabile contradictii.

Principala cauza este BANUL, in nici un caz binele acestei rase. Fiecare urmareste denigrarea interlocutorului pentru a-si atrage potentialii clienti de partea lui.

Du-te la un crescator de galateni frumosi (cap, geana, ochi, simetrie, etc.). ?Ai mei sunt cei mai frumosi. Restul, porumbei de copii mici. -Pai, bun, unde e zborul si jocul?- Pai, nu e, ca eu nu risc sa pierd pasare de cateva milioane. Dar garantez ca zboara si joaca?.

Trecem mai departe la crescatorii de galateni de zbor fara joc. ?Ai mei sunt cei mai buni! Garantez 10 ore. Mai zboara si 2 ore cand sunt prost dispusi. Nu lua gloabe de voliera care nu stiu sa dea din aripi, nici din aia care joaca, fiindca daca vrei 10 ore, nu ai cum sa le obtii cu jucatori.?

In sfarsit, ajungem la crescatorul galateanului de joc. ?Asta e rasa pura. Restul: infuzii, infuzii, infuzii si nu in ultimul rand, infuzii! La mine de-asta vezi o multitudine de culori (unele care chiar s-ar lua la tranta cu genetica), pentru ca eu lucrez in rasa pura, fara infuzii. Aceasta categorie de crescatori este cea mai pornita.

Suficient cat sa-ti faci o idee despre crescatorii acestei rase. Despre rasa in sine, esti intr-o nebuloasa totala. Daca mai citesti si comentariile de pe net, situatia se complica si mai mult.

Voi incerca sa lamuresc, dupa o parere personala, repet: personala, fiecare categorie in parte:

1. Galateanul ?de expozitie?

Haideti sa aruncam o privire peste hotare. Exista voiajori de expozitie? Germani, belgieni, etc.? Acestia mai merita titlul de voiajori? Ce s-ar intampla daca toti crescatorii de voiajori sport s-ar simtii ofensati ca atletii dansilor poarta aceiasi denumire cu niste gloabe care vad exteriorul volierei doar cand sunt dusi la expozitie?

Va garantez ca sunt foarte multi care nu au timp sa antreneze porumbeii si sunt nevoiti sa-i tina la voliera. Asta inseamna ca nu iubesc galateanul si ca distrug rasa? Singura lor ocazie sa-si etaleze pasarile sunt expozitiile.

Acele capete mari si berbecate sunt obtinute prin infuzie? De cosangvinizare pentru intarirea unui caracter ati auzit? Rog pe aceasta cale pe dl Dina Mergeani sa intervina obiectiv, repet: obiectiv, si sa ne spuna daca prin aceasta metoda se poate obtine o anumita forma de cap sau o anumita structura a corpului. Este imperios necesar sa dam vina pe infuzii?

Sa presupunem prin absurd ca s-au facut infuzii. Nu s-a mai auzit de rase infuzate pentru a se aduce un plus acelei rase?

2. Galateanul de zbor fara joc.

Aici, ca o introducere, vin cu un citat din cartea domnului Peterfi, carte cu care multi crescatori dorm sub perna si o invoca de cate ori au ocazia: ? dupa maniera jocului crescatorii deosebesc: porumbei cu zbor de inaltime fara joc (zburatorii); jucausi sau jucatori care fac 4-5 tumbe in aer; moriscarii-20-30 tumbe, sau, in limbajul crescatorilor, joaca o suta de metrii in sirag sau fac o dunga, si porumbeii ?cazatori? care joaca pana la pamant?

Bun, deci ?zburatorii? au existat de foarte mult timp. De ce-i renegam? Exista foarte multi adepti ai zborului fara joc care trebuie luati in seama. Unii se multumesc sa-i arunce si pe ei in oala cu infuzii si sa-i acuze ca au distrus rasa. Nu, domnilor, nici aici nu cred ca este nici o urma de infuzie. Si hai sa va argumentez prin faptul ca la Zburatorii de Severin, dupa infuzii pe care nu le mai stiu nici crescatorii acestei rase, daca ele au fost facute, inca se mai nasc pui care joaca. Galatenii de zbor fara joc sunt doar o linie ?inghetata?. Bagand in aceasta linie de zbor o linie de joc, ei vor ?reveni? la jucatorul de galati fara nici o problema. Ereditar, zburatorii transmit joc.

3. Galatenii de zbor si joc

Aici este mult de discutat. Majoritatea crescatorilor, desi sunt constienti ce inseamna adevaratul joc, se multumesc cu 2 tumbe si o cadere in coada si se umfla-n pene ca detin Jucatori de Galati.

Adevaratul Jucator de Galati, din descrierile celor mai in varsta, zbura de dimineata pana seara, iar la coborare tragea niste siraguri incat te lasau picioarele. Mai exista asa ceva? S-a discutat foarte mult asupra numelui. Da, corect, Jucatorul de Galati trebuie sa joace. Dar cum?????? Aici e problema. Cine face mai mult rau rasei?: cei care au eliminat jocul sau cei care-l promoveaza alaturi de un zbor de maxim 30 de minute? In ce directie se merge cu jocul? 90% din crescatori selecteaza spre o directie gresita. Consider ca aceasta este directia spre care merge Jucatorul de Galati: http://www.youtube.com/watch?v=v1gXvYTu0f0 daca nu se iau masuri. Acest filmulet ar trebui sa fie un mare semn de intrebare.

Ma bucur sa vad ca mai sunt si oameni dezinteresati de partea materiala si care promoveaza adevaratul joc, gen Maftei, Hadarau, etc., care nu de putine ori au fost catalogati ca incepatori, malefici, de catre persoane fara identitate si fara coloana vertebrala. In loc sa li se ceara sa studieze niste carti expirate, ar trebui impulsionati sa scrie ei una.

Haideti sa atingem putin si subiectul expozitiilor. Foarte multe voci sustin ca nu vor cupe, nu vor diplome, ca nu vor participa niciodata la o expozitie. Pai cu ce, domnilor? Cu ce sa participati? Cu exemplare la care trebuie facut testul ADN sa stim sigur ca sunt galateni? Nici eu nu sunt nebun sa-mi duc nevasta la un concurs de miss atat timp cat o vad ca e stramba. Dar o laud ce desteapta e, ce bine gateste si nici nu vreau sa aud de vreo frumoasa din aia. Dar in gandul meu………..Asa si cu voi, domnilor. Va multumiti la a trece prin expozitii ca simplii vizitatori inghitind in sec.

Concursurile de zbor ? alta durere. Toti se bat cu pumnul in piept ca zboara, joaca! Ma uit pe tabelele cu concurenti (care multumita internetului sunt publice), si ce vad? 7-8 persoane. Unde sunt restul? Decat atati am mai ramas? Nu, suntem chiar foarte multi, numai ca unii se multumesc doar sa dea din gura. S-a facut apel de atatea ori sa se vina in numar cat mai mare la concursuri de zbor. Nici un raspuns. E prea mult 10-20 ron, taxa de participare? Nu au arbitrii ce sa arbitreze? Nu se face nimeni de ras daca-i zboara pasarile in concurs 10 minute si fac 2 tumbe. Poate au prins o zi proasta. Din contra, a avut curaj, a demonstrat. Dar nu, adevaratii crescatori ori considera ca sunt prea valorosi sa intre in competitie cu niste incepatori, ori se multumesc sa cante la tastatura si sa critice orice(oricine) le iese-n cale.

Deci haideti sa lasam criticile la o parte si incepand cu 2009 sa mai si demonstram ceva. Sa mai si promovam ceva. Altfel, o sa ne trezim peste cativa ani ca sunt mai numerosi Castaniii de Craiova decat galatenii. Promovarea se face prin expozitii si prin concursuri oficiale de zbor, nu prin scandaluri, invidie si indiferenta.

In acest articol nu am vrut sa iau apararea nimanui, nu am vrut sa critic pe nimeni, am vrut doar sa fac un apel pentru promovarea asa cum trebuie a acestei minunate rase.

Sunt numai pareri personale, care in multe privinte as vrea sa cred ca sunt eronate.

Va multumesc pentru atentia acordata si in cazul in care vreti sa criticati cele de mai sus, mai duceti-va o data pana la voliera si analizati problema de acolo.

Cu respect, Barboianu Ionut, Craiova

73 comentarii la “Jucatorul de Galati vazut de la Craiova de catre un incepator”

  1. Uhhh… este groaznic ce au facut cu rasa “palor roller”. In filmuletul ala parca este o gaina cu capul taiat care se zbate. Dar daca stau sa ma gandesc mai bine, pe principiul “nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie” ar trebui sa-mi tin gura (tastele), poate ca nu reusesc sa vad frumusetea acelui joc pe sol.

    Mi-a placut articolul, chiar daca nu cresc galateni. Observ ca si la voi sunt tot felul de probleme care umbresc hobbyul, exact ca la voiajori. Sa speram ca 2009 va veni cu mai multe ganduri bune si colaborari… si fiecare sa incerce sa mai lase de la el.

    Ce-mi place la galateni este ca mi se pare rasa cu cea mai mare vitalitate dintre cele romanesti, deci se pare ca totusi aveti destui adepti ai zborului.

  2. salut.dl barboianu,m-am dus pana la voliera si inapoi de vreo cateva ori pana sa-ti raspund la punctul nr 2.fiindca am inteles care ”linie” iti place mai mult,iti spun ca nu este asa de simplu.cand zici ca jucatorul de galati de zbor fara joc e doar o linie ”inghetata” si doar bagand o linie de joc in ei or sa devina perfecti nu mi se pare asa de simplu.ca atunci am lua de la voi de la craiova sau de la bucuresti si gata problema rasei ar fi rezolvata,dar au incercat si altii si fara spor.ca primii 3 din clasament au peste 5 ore,iar la restul e media de 2-3 ore de zbor fara joc.asta e si media mea,2-3 ore dar cu joc.am mai auzit chestia asta”d-le jocul il faci repede cu zborul e mai greu.”de fapt aici am auzit vrute si nevrute dar fapte vad putine.cand vlad hadarau a pus topicul cu concursul CUPA LEONTE ,am vazut cati se ingramadeau la el.si totusi cativa de la bucuresti erau semn ca deja ceva a inceput sa se miste.in rest pauza,doar comentarii.
    iar in romania inca se mai gasesc destui porumbei buni,important sa stii unde sa cauti,poate nu cu performantele de o data(desi eu nu le-am crezut niciodata),ca zburau toata ziua si jucau,dar inca se mai gasesc.
    problema cea mai mare e ca lumea nu participa la concursuri,participarea in numar cat mai mare poate duce rasa la performante cat mai mari.intervine concurenta,dar cea leala,corecta bazata pe incredere,iar aceasta poate influenta viitorul rasei.daca nu o sa vedem tot mereu discutii si articole de aceste fara cap si coada,fara inceput si sfarsit,fara ca nimic sa se schimbe.

  3. Buna!
    Un articol binevenit, care reflecta o stare de fapt.
    As avea o intrebare: ce s-a stabilit la sedinta de astazi , la Bucuresti, cu privire la organizarea concursurilor de zbor si joc in comun? Exista sanse sa avem un campionat cu 20-30 de concurenti, dupa un regulament cinstit sau nu? As vrea sa ne si detaliati…..
    Multumesc anticipat!

  4. Nu inteleg ce se intampla in acea filmare.Chinuie porumbelul sau ce?

  5. Dinspre Craiova jucatorul de Galati n-are cum sa se vada intr-o lumina prea grozava,chiar si prin ochii unui incepator,pentru ca acolo,din nefericire,e locul in care se lucreaza cu sarg la distrugerea rasei asteia.Poate ca dl.Barboianu facea un lucru mai bun daca ne explica cum e cu metodele alea “spartane” de selectie folosite pe-acolo decat sa para ca ne poate da ceva lamuriri in privinta discutiilor controversate care au ca obiect jucatorii galateni.Ori in articolul de fata se incearca a se acredita ideea ca orice porumbel pe care proprietarul lui il eticheteaza drept “galatean”,chiar ar fi asa ceva,ceea ce in realitate e fals.Rationamentul d-lui Barboianu e gresit din toate punctele de vedere,desi el are un singur scop, anume ca toti porumbeii plecati din tulpina jucatorului de Galati isi merita si ei locul sub aceasta denumire.
    Astfel,trimiterea la voiajorii sport e nefericita pentru ca voiajorii de frumusete au denumiri corespunzatoare si n-au ce cauta niciodata intr-o expozitie unde sunt prezentati cei din categoria sport,acolo lucrurile sunt clar delimitate si nu denumirea e ceva de nesuportat.
    Apoi,trimiterea la descrierile din cartea lui Peterffi e una iar standardul OFICIAL al rasei e altceva asa ca nu va mai iluzionati degeaba,standardul jucatorilor de Galati nu recunoaste existenta zburatorilor ca parte a rasei sau macar ca subrasa.Nu exista nicaieri in lume vreo rasa standardizata drept roller,jucator ori zburator care sa admita ca si conforme alte varietati decat cele care definesc rasa respectiva.Daca la toate rasele de zburatori jocul e considerat o abatere grava de la standard si invers in cazul raselor de jucatori,noi vrem sa facem din galateni cea mai cu susu-n jos rasa,acceptandu-i in toate formele posibile?!
    Pe de alta parte,inainte sa va raspunda dl.Mergeani,care-i mai specialist ca mine in genetica,va informez eu,din mai putinul cunostintelor mele in domeniu,ca nu prin consangvinizare s-au obtinut ciocosii si berbecatii.Variabilitatea genetica,care e mama si tata aparitiei diverselor rase n-are decat 3 categorii de cauze determinante:mutatia,modificarile fenotipice si recombinarea genetica.Prima,adica mutatia si-a avut rolul sau si si-l mai are numai in cazul aparitiei si formarii de rase noi si necesita un timp indelungat pentru a-si face pregnante efectele.A doua,adica modificarile fenotipice sunt schimbari asupra fenotipului sub influenta unor factori de mediu,dar modificarile nu se mostenesc fiindca nu afecteaza baza ereditara.A treia,adica recombinarea genetica,e singura care aduce modificari rapide,cu efecte ereditare,dar asta se produce numai prin hibridare,adica prin corciri d-le Barboianu,sau infuzii sau ziceti-le cum vreti,ca tot aia inseamna.
    Asa ca,va place ori nu,nu prin consangvinizare au devenit galatenii superciocosi si berbecati ci prin corciri cu alte rase care puteau aduce tipurile astea de conformatie.Si-ar mai trebui sa stiti ca nu consangvinizarea duce la marirea taliei,asa cum se intampla in cazul anumitor “galateni”,ci metisarea care e exact opusul.
    D-le Barboianu,am observat c-ai fost oarecum scandalizat ca unii crescatori au expus la Craiova niste zburatori de Severin pe custile carora au scris ca-s “zburatori de Galati”,rasa care evident ca nu exista.Dar porumbeii pe-ale caror custi scria “jucator de Galati” ti s-au parut a fi in regula?!Adica aia isi meritau numele?! Eu sunt convins ca nu, asa cum la fel de convins sunt ca nu esti de aceeasi parere cu mine,ceea ce inseamna ca putem lesne intra intr-un “dialog al surzilor”
    Personal,admir tenacitatea si perseverenta unui incepator dar am si mari rezerve in a accepta judecatile lui de valoare.Daca vrei sa cresti jucatori de Galati sfatul meu este sa recitesti articolele d-lui Torino cu care am vazut ca esti de fiecare data de acord si poate iti schimbi viziunea despre ce-i ala un jucator galatean.Daca,in schimb vrei sa cresti ce se gaseste pe la voi prin Craiova,nu-i nici o problema,fiecare are dreptul sa creasca ce vrea,numai c-ar trebui sa stii ca porumbeii aia sunt departe de rasa jucatorilor galateni.

  6. Pt. Dl Nicusor:
    Intr-adevar, la cupa Ovidiu Leonte s-au aratat interesati 6 crescatori din Bucuresti, iar din Craiova am fost 4. Nu a fost vina noastra ca nu ne-a lasat vremea.
    Pt. Dl Vlad:
    Din punctul meu de vedere, nu va exista in viitorul apropiat o competitie nationala. Detalii nu pot (vreau) sa va dau eu. Sunt altii mult mai “abilitati”
    Pt. Dl Nistor:………………………..
    Dumneavoastra va incadrati perfect la a 3-a categorie: “INFUZII, INFUZII, INFUZII…….” Imi permit sa ma citez: “Aceasta categorie de crescatori este cea mai pornita.” Imi dau dreptate inca o data!
    Multi ca dumneavoastra au incercat sa ma convinga de o parere pur personala, apeland in exces la SOFISME.

    (sofism=silogism sau rationament corect din punct de vedere formal, dar gresit din punct de vedere al continutului (fiind bazat pe un echivoc, pe utilizarea aspectelor neesentiale ale fenomenelor, etc.) adesea folosit pentru a induce in eroare; argument, afirmatie, etc. false SAU rationament corect in aparenta, dar fals in realitate)
    In rest………”dialog al surzilor”

  7. Ptr dl Barboianu:

    O sa intaresc parerea d-lui Nistor: e mai usor sa produci o modificare fenotipica stabila printr-o infuzie decat prin selectie in mai multi ani. Daca dvs. credeti ca e usor dintr-un jucator de 300-350gr sa obtineti unul cat un voiajor prin selectie simpla si care doar zboara si nu joaca va asigur ca este greu. La fel si in cazul berbecatilor de azi (se pare ca sunt doua linii azi) care semana cam prea mult cu Odessanii sau cu Pescarusii orientali.
    Referitor la cat sunt de porniti sustinatorii liniei de jucatori de Galati de tip vechi (care inca mai joaca) am o mica nedumerire. Toti suntem de acord ca jucatorii de Galati trebuie sa aiba mai multe calitati cumulate: joc (ca de la aceasta caracteristica le vine numele), zbor (ca fara zbor nu poti avea joc decent), culoare (dupa unii cat mai strict standardizata) si baltatura (tot cat mai standardizata dupa unii).
    Acum o sa vorbesc despre joc si zbor, pe restul le consider mai putin importante pentru o rasa care se vrea performanta si nu de voliera. Exista in regulamentele de zbor de azi penalizari pentru ca nu toti porumbeii de zbor zboara o minima durata stabilita prealabil. Sunt de acord ca ar trebui punctati suplimentar toti porumbeii care zboara peste 1 ora si ca ar trebui descalificati cei care zboara sub durata minima de 30 minute. D-nul Anghele Nicusor stie la ce ma refer. Dar nu am vazut nicio prevedere similara in care sa se precizeze ca, daca macar 80% din cei zburati nu joaca, tot stolul sa fie descalificat. O sa primesc comentarii cum ca cei fara joc sunt buni pentru a temerea avantul de a juca al unor moriscari si ca asemenea exemplare au existat din totdeauna intr-o crescatorie. Dar cine va spune ca asemenea pasari trebuie sa fie in stolul de concurs? Ele ar trebui sa fie numai pasari de “lucru”, pasari folosite numai pentru obtinerea unor exemplare bune de zburat cu joc. Cand o sa vedem o mentiune intr-un regulament de zbor cum ca, daca minim 80% din pasari nu joaca stolul e descalificat? Pentru ca daca nu joaca nu au ce cauta in stolul de zbor in concurs (exista o prevedere cum tot stolul trebui sa fie din porumbei din aceeasi rasa, adica “jucatori” de Galati). Poti spune fara sa exagerezi ca daca unii nu au jucat a fost rodul intamplarii dar nu poti spune asta in cazul a ff multi porumbei din stol.
    Personal consider ca daca un stol are mai mult de 9-10 pasari, ca arbitru, nu poti spune cu mana pe inima ca ai urmarit exact ce si cum joaca fiecare. Iar “scuza” ca te uiti doar din 15 in 15 minute nu e credibila. Asa ca, o limitare a pasarilor din concurs la aceste cifre ar fi necesara.
    Referitor la sofisme, usor de catalogat, greu de demonstrat ca sunt asa si de combatut.
    Si, in final, o intrebare personal pentru d-nul Barboianu: ce va doriti sa fie “galatenii”, rolleri cu zbor sau zburatori? Multumesc anticipat pentru raspuns, oricare ar fi el.

    Cu stima

  8. D-le Barboianu,daca singurul scop pe care ti l-ai propus e sa-ti dai dreptate singur,atunci “succesul” e asigurat.Vreau sa-ti spun insa ca atunci cand iei decizia sa iesi in spatiul public in dorinta de a-ti spune parerile e musai sa fii in stare sa le sustii si nu cu pretentia ca expui “axiome”.Daca te simti capabil sa-ti argumentezi logic afirmatiile apuca-te de treaba si lamureste tu lumea din postura de incepator si atotcunoscator in acelasi timp al fenomenului.Eu speram ca ai ceva concret de spus si nu ca dai fuga la biblioteca dupa dictionarul de neologisme ca sa aflam cu totii ca nimeni n-a fost in stare sa te convinga de ceva.Iar daca multi ca mine n-au fost in stare sa te convinga de ceva,am senzatia ca problema nu e la astia “multi”.Nu-ti convine ca nu-ti impartasesc “parerile personale”?! Nu-i nici o problema,adu-mi contraargumente,daca le ai,insa nu mai pune in discutie prostii de genul “consangvinizare” ori “crestere in rasa pura” ca sa va justificati porumbeii pe care-i cresteti fiindca nu mai crede nimeni povestile astea.Daca tot te-ai plans de rationamentele false oferite de altii ofera-le celor interesati o argumentatie logica privind evolutia galatenilor de la modelele prezentate de d-l Torino in primul articol la ciocosii si berbecatii de azi cu pretentii de “galateni”.Daca ai o explicatie logica de expus eu sunt curios s-o aflu,daca nu,cred ca subiectul e o palarie cam mare pe care te-ai gandit s-o porti.

  9. Interesant acest articol. Am si eu o nelamurire. Undeva in acest articol s-a scris asa citez: “Principala cauza” a acestor contradictii “este BANUL, in nici un caz binele acestei rase.” Acum as fi curios cum ar putea sa ne demonstreze D-l Barboianu Ionut ca dansul ar creste galateni doar pentru binele acestei rase si nu pentru bani. Nu stiu de ce ne tot mai ascundem dupa deget. Este foarte simplu sa demonstrezi ca ai porumbei buni. Stim cu totii ca toata lumea zice ca el are galatenii cei mai frumosi si cei mai buni, este normal ca lumea sa vrea sa isi promoveze marfa mai ales in zilele noastre. Eu unul vreau sa cred ca mai sint oameni care nu considera porumbeii doar marfa. Ziceam mai sus ca este simplu de demonstrat cum iti sint porumbeii si anume prin concursuri, numai ca aici intampinam greutati pentru ca toata lumea vorbeste ca are dar nimeni nu vrea sa si demonstreze si degeaba se tot enerveaza unii pe noi ca spunem lucrurilor pe nume aici pe internet, spre deosebire de altii noi am cei care am participat la ceva concursuri avem un avantaj in plus, noi macar am facut ceva, am avut “curajul” sa ne expunem porumbeii si in aer nu doar in boxa. Oricine poate sa vina la aceste concursuri, nu se ascunde nimeni de nimeni. Eu cred ca am si o explicatie de ce sintem atat de putini cei care participa la aceste concursuri; aici nu ii ca la voiajori unde mai poti avea si noroc sa iti ajunga porumbelul acasa adus de stolul vecinului care are porumbei foarte buni; aici daca tu iti zbori porumbeii zi de zi si vezi ca mai mult de o ora nu zboara si de jucat nu joaca te gandesti ca nu ai de ce sa participi la concurs; asa vad eu treaba asta, nu este vorba de curaj, este vorba de realitate, si aici ii dau dreptate D-lui Barboianu, unii nu au cu ce; ce nu inteleg eu este de ce unii spun ca nu mai exista porumbei cum erau pe vremuri numai pentru ca ei nu mai au; exista domnilor, numai ca unii nu vor sa ii vada, sau nu vor sa recunoasca, probabil din invidie, si unii chiar daca recunosc ca sint porumbei care joaca si zboara o iau pe panta cealalta a frumusetii si niciodata nu se mai termina discutia asta. Acum nu vreau eu sa afirm ca eu si cu Vlad am avea porumbeii cei mai buni si ca altii nu exista, ce vrem noi este ca cei care au porumbei buni de zbor si de joc sa participe la astfel de concursuri si sa demonstram ca inca mai exista astfel de porumbei; ba mai mult, cei care participa la astfel de concursuri ar trebui sa isi impuna punctul de vedere si sa expuna acei porumbei zburati cu fisa de zbor la expozitii, abia atunci putem zice ca se face ceva pentru aceasta rasa; pana atunci toate acestea raman doar vorbe si de vorbe ni-i plin sacul.

  10. “Sunt de acord ca ar trebui punctati suplimentar toti porumbeii care zboara peste 1 ora si ca ar trebui descalificati cei care zboara sub durata minima de 30 minute.”
    De ce sa fie punctati suplimentar? Daca depasesc 1 ora, fac cumva efort? Aici trebuie sa se incadreze galateanul: 30 min-1 ora? Refuz sa cred ca astea sunt limitele Jucatorului de Galati.
    Si ca sa va raspund la intrebare: Nu-mi doresc nici una din variantele propuse de dumneavoastra. Imi doresc sa fie zburatori cu joc bun! Si spre surprinderea unora, chiar detin asemenea exemplare. Sic.
    Domnule Apian, nu am cum sa va demonstrez asta, deoarece nu ma cunoasteti. Va pot spune ca am fost si sunt un investitor in porumbei. Consider ca bani din galateni nu se pot scoate. Pentru bani sunt alte rase sau………munca.
    Pt. Dl Nistor “……….si marmota invelea ciocolata in staniol……..”
    Imi pare rau ca nu ati inteles nimic din esenta acestui articol. Chiar v-am cautat prin cataloage de expozitii si liste cu participanti la concursuri si……nimic! Chiar traiesc cu speranta ca v-am ambitionat atat de tare incat din 2009 sa ne demonstrati ca sunteti capabil si de zboruri nu numai de comentarii………lungi.
    Si nu in ultimul rand, va spun sincer ca nu cu mine sunteti in razboi. Poate suntem de aceeasi parte a baricadei. Dar samanta de scandal este mai puternica decat colegialitatea.
    Pt Dl. Oprea:
    Pasarile provin in proportie de 80% din Craiova.

  11. Imi pare rau pentru dumneavoastra dar nu eu am sustinut ca disputele privind galatenii sunt legate de bani. Nici eu nu fac bani din galateni dar macar noi avem curajul sa participam la concursuri si macar avem ceva dovezi ca porumbeii zboara si joaca.

  12. D-le Barboianu,sa-nteleg ca mesajul articolului pe care l-ai scris a fost atat de “adanc” incat mi-a fost mie cu neputinta sa-l pricep?! Hai d-le,fii serios,straduieste-te sa depasesti faza basmelor si vino in realitate.Chiar daca am indoieli serioase c-am fi de aceeasi parte a baricadei te asigur ca nu purtam niciun razboi.Relatiile mele sunt amicale cu majoritatea celor cu care nu intotdeauna sunt de acord asupra unui subiect sau altul.
    Legat de tema articolului,ma asteptam de data asta sa vii si sa demolezi “sofismele” care ti-au fost servite daca tot ai ajuns la concluzia ca asta sunt.Si chiar mai astept sa-ti vad argumentatia plecata din cunoasterea precisa a problemei in cauza.Asta ca sa nu ramanem doar la stadiul de contrazicere de dragul contrazicerii.
    Privitor la interesele financiare,lucrurile stau cam asa:in aproape orice piata sau targ din tara asta preturile solicitate de crescatori pentru diversele categorii de galateni sunt cam in felul urmator:15-20 de lei pentru un jucator galatean obisnuit,70-80 de lei pentru un ciocos care nu joaca si de la 150-200 de lei si mai mult pentru aia berbecatii.Concluziile privind ale cui sunt mai mari interesele in cauza se trag de la sine.
    In ceea ce priveste expozitiile si participarea la ele d-le Barboianu,nu esti primul care moare de grija lipsei mele din cataloage insa vreau sa te asigur ca nu-mi lipsesc nici mijloacele financiare si nici porumbeii pe care sa-i duc acolo.Explicatia e ca eu nu-s ipocrit ca multi altii care-si permit sa expuna porumbei galateni intr-o expozitie in lipsa unor dovezi ca ei sunt ceea ce-ar trebui sa fie.Orice rasa a fost creata cu un scop ,care in cazul galatenilor este zborul si jocul;poti demonstra asta,e-n regula,te duci cu ei la expozitie,altminteri stai cuminte acasa sau cresti voltati ori gulerati,fiindca aici nu-i nici o problema.Eu nu-i invidiez pe cei care ajung,in mod meritat si corect,sa expuna jucatori galateni, pentru rezultatele obtinute cat pentru ca au timpul necesar sa obtina aceste rezultate.Cand voi avea si eu timpul ala la dispozitie va fi altceva,deocamdata nu e.
    Iar legat de exemplarele alea cu zbor si joc bun pe care sustii ca le detii,da-mi voie sa am indoielile mele.In primul rand ca daca sunt doar cativa intre alti cateva zeci sau sute care n-au calitatea asta,nu inseamna nimic,iar in al doilea rand,cred c-ar fi fost prioritar sa ni-i arati pe astia de ce sunt in stare in locul stolului acela imens de fluturi al d-lui Radoi.

  13. Usor, usor, incepem sa ne intelegem. Eu am fost, sunt si voi ramane un militant al galateanului insotit in expozitie de fisa de arbitraj in aer. Numai asa o sa zboare mult mai multi porumbei, crescand calitatea galateanului.
    Sunt convins ca aveti cu ce sa participati, dar lipsa timpului nu o vad o scuza. Majoritatea nu au timp si totusi o fac.
    Sa revenim putin asupra jocului si sa lasam deoparte acel filmulet propus de mine.Sa ne indreptam atentia concret asupra stadiului in care a ajuns Jucatorul de Galati: http://light.sunphoto.ro/photos/normal/U/UYCCBYCGAKAKXWRLMDH.jpg si
    http://light.sunphoto.ro/photos/normal/J/JGOODJSLOXOXYKQVEFW.jpg
    Eu vad asa. Un baiat care este in fata unui laborator foto, arunca in sus un Jucator de Galati care nici macar nu deschide aripile si incepe sa joace. Imi imaginez ca voliera in care traieste acel Jucator de Galati este una de gaini, la nivelul solului, caci daca ar avea o stinghie putin mai sus, pasarea s-ar sinucide. Acela este mai Jucator de Galati decat zburatorii fara joc? Cati pui din acea pasare vor zbura 5 minute?
    Aici e durerea. Daca considerati ca eu sunt impotriva jocului, impotriva acestui joc sunt!
    Domnule Nistor, apropo de metodele “spartane” de la Craiova: de ce nu-l intrebati direct pe Leonidas de Craiova? Sunt convins ca o sa va raspunda.

  14. Deci wow! Chestia aia nu poate fi decat o eroare a naturii.

  15. sau poate un truc ieftin.porumbelul poate avea o aripa rupta si este aruncat invartindu-se.(sau poate nu)

  16. Domnilor dv. aveti dreptate fiecare cite putin .Haideti sa facem o competitie si sa avem premii mai consistente .De exemplu fiecare concurent sa plateasca la inscriere cite 100 de Euro si asa o sa-si deie fiecare interesul sint sigur ca ar fi multi interesatii.premiul cel mare sa fie de 1000 euro la inceput locul 2 600 iar locul 3 300de Euro si cite o cupa la fiecare participant .ce ziceti ? stiu ca la multi le este greu ,.pensionari sa participe gratis in primul an. spunetiva pererea ?Multa sanatate

  17. Nu cred ca ne-am inteles asa cum pare d-le Barboianu,pentru ca sunt rabdator si astept explicatiile alea lamuritoare vizavi de “sofisme”.
    Iar legat de fisele de concurs iar cred ca ne dorim altceva:eu vreau ca din alea sa rezulte ca porumbeii aia joaca,altfel nu ma intereseaza daca au zburat 2 ore ori 9 ore.Pana una-alta la voi la “Dacia” fisele de zbor nici macar n-au rubrica pentru punctarea jocului,ceea ce mi se pare aproape firesc avand in vedere porumbeii pe care-i promovati.Personal am fost multumit de pozitia d-lui Torino expusa in articolele alea,numai ca punctele de vedere prezentate raman deocamdata,in cel mai bun caz,doar niste deziderate,pentru ca in practica lucrurile stau cu totul altfel.
    Privitor la jocul galatenilor cred ca nu e cazul sa prezinti un “parlor roller” pe post de sperietoare pentru ce-ar putea sa fie jucatorii galateni si ce bine-i de aia care nu joaca.Intai de toate ca jucatorii galateni sunt la distanta uriasa de exemplul tau si nu cred ca vreun crescator sanatos la cap si-ar dori asa ceva din porumbeii lui.Iar in al doilea rand ca jocul galatenilor,asa cum e el,si cum in mod cert nu-l cunosti pentru ca-ti lipseste practica,face tot farmecul cresterii rasei asteia.Despre jocul galatenilor nu poti invata din carti ori din auzite,e musai sa-i vezi cu ochii tai,cum incep si cum modeleaza acest joc pe masura maturizarii,iar pentru asta iti trebuie ani de zile de experienta.Stiu ca in zilele noastre mai toata lumea se naste invatata,toti ard etape si se trezesc experti peste noapte dar realitatea ne demonstreaza ca nu e deloc asa.Cu referire stricta la galateni si jocul lor parerea mea e sa renunti la aratarea lui “bau-bau” ca sa demonstrezi ca-s mai buni aia de nu joaca si ca daca vrei sa fii credibil in materie apuca-te de crescut porumbei jucatori si nu falsuri,iar dupa aia mai vorbim.Eu constat cu oarecare mirare ca de-o vreme – o fi vreo moda?! -multi se declara adepti ai porumbeilor care si joaca,chit ca asta se intampla numai la nivel declarativ.Ca sa devina si realitate practica ar fi insa nevoie de ceva reforme adanci prin multe crescatorii,ceea ce,din diverse motive,sunt convins ca nu se va si intampla in prea multe cazuri.Singura modalitate practica de a se da o sansa adevarata rasei galatenilor nu ramane decat modalitatea de acceptare si apreciere a porumbeilor in expozitiile nationale.La Craiova am vazut ca s-a pus,ca de obicei,batista pe tambal.Sper ca la Cluj sa se faca un pas inainte si sa nu se procedeze asemanator.

  18. INTREBARI:
    -POTI SA NUMESTI O RASA,, JUCATOR DE GALATI” SI SA NU JOACE?
    -UN PORUMBEL POATE JUCA FARA SA ZBOARE?(ala care se zvarcoleste pe pamant se incadreaza in alta rasa)
    -CINE MA INVITA SI PE MINE SA VAD PORUMBEI ROMANESTI CARE JOACA IN SNURURI DE 10- 20 METRI(si cat costa un de genul acesta)

  19. In exemplul prezentat,cu porumbelul care cade aruncat din mana,avem de-a face cu un efect de degenerare al unei consangvinizari exagerate,rezultat al prostiei ori sadismului unora.Este insa exclus ca din doi porumbei normali sa obtii prin consangvinizare porumbei ciocosi ori berbecati,oricat de mult ti-ai dori.

  20. Buna!
    In privinta variabilitatii genetice la porumbei, in general, metodele expuse de dl. Nistor sunt corecte. La fel de corect este si faptul ca cel mai repede se obtin unele modificari ale aspectului exterior( forma capului, desen , forma ciocului, statura, conformatie, etc.) prin infuzie, iar cei ce urmaresc cistigul, cit mai repede si fara eforturi, chiar asta fac, sa fim sinceri.Ca dovada, este faptul ca cei care fac acest lucru, nu vor sa lase porumbeii in libertate, pt ca atunci ar vedea oricine ca acele exemplare nu au de-a face cu Jucatorii de Galati.Apoi oricit ai consangviniza, unele forme ale capului nu se pot obtine, la porumbeii astia Jucatori de Galati, pt ca nu sunt specifice.Ele apartin altor rase se vede de departe acest lucru.
    Ceea ce este cert, este faptul ca Jucatorii de Galati, nu se limiteaza la o singura culoare, respectiv cei baltati pe vinat.Sunt si pe negru, pe galben, pe rosu, unicolori.Oare de ce numai vinetii astia zboara asa teribil? oare de ce numai astia sunt cu alta conformatie, au alta greutate, nu le mai este bun inelul de 07 mm,este prea mic.In orice carte Jucatorii de Galati sunt catalogati ca apartinind grupei de porumbei cu coada lata si ciocul mijlociu.Faceti o comparatie sa vedeti, care nu se incadreaza.La ce rasa de jucatori, se face un regulament de concurs care sa nu puncteze jocul? O sa va dau un citat, de la o rasa care in opinia mea se aseamana ca si situatie, cu Jucatorii de Galati:
    “Este foarte clar ca Bursa este o rasa de performanta. Oricum ,in ultimii ani, multi crescatori au privit rasa ca pe una de frumusete. Aceasta a cauzat scaderea calitatilor de zbor si a performantei. Zborurile lor de durata au devenit din ce in ce mai scurte,la fel si jocul lor. Abilitatea de joc este in genele lor si asta face ca Bursa sa fie ceea ce este. Ca si crescatori nu avem dreptul sa distrugem acestea sau sa nu le recunoastem existenta. Un adevarat Bursa este un bun jucator. Nu poate fi nici o explicatie rezonabila pentru incercarea de a sterge aceasta calitate din zestrea lor genetica.”
    …”Poate pentru acest fapt, vechii crescatori spun: ??Un adevarat Bursa iti va redeschide inima ?.
    “La scurt timp dupa ce incetam sa ne zburam pasarile, fara nici macar sa ne gindim, calitatile de frumusete devin mai importante. Cind calitatile fizice, ale unei rase de performanta, devin mai importante decit orice altceva, aceasta semnaleaza sfirsitul rasei.”
    Daca cei care sunt pentru joc, ar fi rupt si ei giturile la cei care nu jucau, unde se ajungea oare? Credeti ca selectia unilaterala aduce ceva bun, pe termen lung?
    Unii oameni chiar au inima “inghetata”, poate li s-ar “dezgheta ” putin, privind un stol de Jucatori de Galati, care ar mai si juca, asa macar la coborore cite un sirag de tumbe, dupa un anumit timp de zbor la mare inaltime……
    Un lucru trebuie sa tineti minte, Jucatorul de Galati are standard, dupa model european si este o rasa omologata-la nivel european, in curind o sa o regasiti pe lista oficiala cu rase Internationale, alaturi de celelalte rase romanesti omologate.
    Desi am spus ca m-am saturat sa vorbesc despre aceasta rasa, uite ca nu m-am putut abtine…
    Numai bine!

  21. Rautatea si invidia nu are margini. Cum puteti sa-mi vorbiti mie despre practica, despre realitate, cand arbitrii dumneavoastra sunt copiii din cartier? Cum puteti sa-mi vorbiti mie de orele de pe fisele de zbor, cand nu ati completat niciodata una. Cum puteti sa-mi vorbiti mie de cum ar trebui sa fie o expozitie sau alta cand ati vazut una doar din exterior? Cum puteti sa-mi spuneti mie ca nu cunosc jocul galateanului cand prima mea pereche de baltati pe negru am avut-o cand am implinit varsta de 5 ani. Si jucau. Si cum jucau…..
    Imi vine sa rad cand vad explicatiile cosangvinizarii: prima data nu are nici un efect, a doua oara creeaza monstrii. De fapt, nici nu stiu de ce va dau explicatii! Delirati cat doriti, domnule Nistor, umpleti-va de lauri. Noi, ceilalti, o sa ardem in continuare etape in timp ce altii incearca sa arunce cu noroi in munca noastra.
    Pt. dl Talpas:
    Toti suntem de acord cu domneavoastra, domnule Talpas. Dar numai teoretic. Cand e vorba de practica, nu este timp. Unora le este greu sa plateasca 100 ron/an cotizatia la o asociatie, nemaipunand la socoteala taxa de participare le zbor. Si dumneavoastra le vorbiti de euro? Si daca se va realiza, tot se va ajunge la critici de genul: “a urmarit banul, a pus bataia pe pasari…”
    Ce rost mai are sa organizam concursuri daca ele se pot tine din fotoliul din fata calculatorului?
    Domnule Vlad, despre ce forme de cap vorbim aici? Stim amandoi ca cei care au creat acele forme, au recunoscut “metodele” prin care s-a ajuns aici. E treaba dansilor. O pot omologa linistiti ca alta rasa. Acolo e alta treaba. E ceva restrans.
    O alta problema este standardul. Ce standard are Jucatorul de Galati? Cel care ne-a fost prezentat mai sus?:
    – ciocul: mijlociu, de 12-15mm.
    (vrabia are 11mm)
    – picioarele: puternice, de lungime mijlocie (7,5-8,5cm)
    Hai sa ne imaginam un galatean cu picioarele de 8,5cm si cioc de 12mm

  22. D-le Barboianu,consider c-am fost suficient de ingaduitor cu tine in a-ti raspunde la toate aberatiile pe care esti in stare sa le emiti.Nu-s obligat sa-ti suport si mojicia insa.Ca esti habarnist in problema galatenilor o dovedesti nu doar prin prostiile pe care le spui cat si prin porumbeii pe care-i cresti.Si-ai demonstrat cu varf si indesat ca esti doar un “incepator” in prea multe privinte ca sa-mi mai pierd vremea cu tine.Obraznicia nu e o virtute asa cum iti inchipui si nici tupeul nu tine loc de cunostinte asa ca mai pune mana pe carte inainte de-a veni cu pretentii de a da lectii altora.Te-ai trezit intr-o zi crezand ca esti detinatorul adevarului absolut si-ai reusit performanta penibila si unica pe site-ul asta in care nimeni nu poate sa-ti dea dreptate din cauza prostiilor pe care le sustii.Nu crezi c-ar fi cazul sa te opresti?!

  23. Am observat ca avem numai critici dar cind e vorba de facut ceva o dau pe dupa degete cu oameni care vorbesc este ca si aia “cainii latra ursul merge mai departe” nu stiu dinsi care sint mai intelepti si mai cultivati in columbofilie sinteti slabi domnilor . am propus ceva de ce va este frica .haideti sa alegem 10-12 albitri si cei din sud sa vina in ardeal iar cei din ardeal unde o fi nevoie la Galati, Craiova, orisiunde sint concurentii. normal trebuie sa ne hotarim dupa ce regulament se zboara propuneti si haideti sai dam drumul.

  24. Sincer pe mine nu ma prea deranjeaza berbecat ,neberbecat sa joace si sa zboare 4-5 ore si este k. ce va tot contraziceti atita domnilor care nu joaca in concurs descalificat si cu asta basta . de altfel tineti tipleri aia numai zboara .vau prezentat oamenii care au facut standardele si scrie clar JUC.DE GALATI ce mai vreti mai mult de atita este specificat si ca sint 2 lini SAVESCU -GHITA ROSU .Ca lumea din ziua de azi doreste perfectiunea adica sa zboare,joace ,sa fie frumos nu vad nimic gresit in asta la urma urmei si asa majoritatea care comentati nu participati la concursuri cu galatenii cei aveti in porumbare .sariti cu banul si poftiti la competitie va asteptam cu drag .

  25. Buna!
    Pai asa ar trebui sa faca cei care nu cresc Jucatori de Galati,cei care nu au porumbei care sa corespunda standardului, stiind ce inseamna sa nu corespunda- sa aiba mai mult de 3 defecte cumulate, in acelasi porumbel, sa nu mai vorbim de necesitatea prezentarii dovezii ca acei porumbei au pastrat caracterele de baza.
    Ati specificat bine, deci, acei indivizi, ar trebui sa recunoasca ca , cresc alta rasa. Pentru asta, pot incepe demersurile necesare, ar face mai mult bine si ar avea si ei un standard dupa care sa-si selecteze porumbeii, pt ca dupa cel al Jucatorilor de Galati, multi nu prea obtin mai mult de un calificativ corespunzator, cu indulgenta.
    Deasemenea, cred, d-le Barboianu, ca nu dv. sunteti cel care trebuie sa dea explicatii, eu am facut o referire in general, iar formele alea de cap nespecifice, stim toti care sunt, doar ca, in conceptia asta noua de marketing, nu se mai “vinde ce se produce”, ci se “produce ce se vinde”……iar cum cunoscatori in materie de “galateni” sunt putini, fiecare striga in gura mare ca el detine adevaratii “galateni”.Cum “galateni” se numesc mai multe tipuri de porumbei, iar cartile de specialitate le-au descris cam pe toate, toti cred ca au dreptate si pe undeva sunt de inteles.
    De aceea va spun, Jucatorul de Galati, nu include toti “galatenii” ci doar pe aia care corespund standardului, standard pe care l-a prezentat crescatorii din Galati, a suferit unele mici adaugiri si a fost aranjat dupa modelul european , fiind si omologat.Tot crescatorii din Galati sunt cei mai in masura sa vorbeasca despre aceasta rasa si o pot face public, ori de cite ori cred de cuviinta.Din pacate, se pare ca putini fac asta pe internet.
    Personal, mi-am spus parerea in legatura cu articolul dv. d-le Barboianu,,la prima interventie. Discutiile ulterioare sunt ceva ce nu lipseste ori de cite ori se dezbate subiectul “galateni”.
    Numai bine!

  26. “Ce s-ar intampla daca toti crescatorii de voiajori sport s-ar simtii ofensati ca atletii dansilor poarta aceiasi denumire cu niste GLOABE care vad exteriorul volierei doar cand sunt dusi la expozitie?”
    Domnule Barboianu, cred ca mai intai de toate, ar trebui sa invatati respectul fata de cei care iubesc porumbeii, fie ei “gloabe” sau porumbei si abia apoi sa aveti tupeul de a posta pe site-ul iubitorilor de porumbei articole in care expuneti…parerea personala.
    Rog pe acesta cale administratorul sa urmaresca mai atent articolele postate sau eventual sa apostrofeze pe cei care nu stiu ce este respectul. Spun aceasta fara a insinua ca dinsul este cel care trebuie sa ii invete pe diversii impatimiti ai scrisului respectul fata de oameni.
    Dumneavoastra, domnule Barboianu, nu faceti altceva decat sa va bateti cuie in talpa si sa porniti articolul cu stangul, prin atacul asupra celor care cresc orice altceva decat rasa la care faceti referire in epistola dumneavostra!
    Va urez La multi ani! si… minte multa…

  27. Domnule Barboianu,ne spune-ti si noua cite perechi de negrii,rosii sau galbeni care joaca “si cum joaca” mai aveti?Sau cresteti linia “inghetata” de albastrii?Care nu scot 2 pui la fel,nu joaca {conform fiselor de zbor de la asociatia in care faceti parte},dar ar trebui sa revigoreze rasa “Jucatorului de Galati”.La multi ani si sarbatori fericite tuturor!

  28. Ei ei ca iar se ajunge la cearta.
    Pentru Barcelona.
    Invitatii la concursuri de zbor s-au facut de mult, ba mai mult concursurile au si inceput, s-au si derulat, numai ca sunt foarte putini care raspund acestor invitatii. Nu cred ca trebuie sa luam aceste concursuri ca pe un razboi intre o zona si alta. Aceste concursuri ar trebui sa fie ceva frumos, sa iti faca placere sa mergi sa asisti la niste zboruri frumoase, pacat ca intre “unii” porumbari exista incrancenare si mai ales multa invidie. In rest cred ca deja s-au spus prea multe.

  29. cand am citit primul articol scris de torino am inlemnit, nu stiam ce sa cred, m-am gandit? A INNEBUNIT LUPUL? cand l-am citit pe al doilea iar uimirea mi se putea citi pe fata, era deja clar lupul nu innebunise el isi revenise. acum imi e dat sa citesc un articol scris de cineva de la craiova care isi doreste porumbei jucatori mai mult decat atat le si zice pe nume ” jucatori de galati”. o sa trec intamplarea asta langa celelelalte intamplari care mi-au marcat viata : revolutie, democratie, economie de piata, eclipsa totala de soare. sincer va felicit din toata inima, e mare lucru ce face-ti voi acum. mai exact din inima clubului dacia, mai exact de la presedintele clubului dacia sa auzi un comunicat oficial prin care sa se spuna ca porumbeii au fost corciti cu tot felul de pasari cu ciocuri mari, mici si au fost distrusi si ca se doreste REDOBANDIREA CAPACITATII DE A JUCA. apoi sa mai aud asta odata si de la craiova. sincere felicitari. eu citind astfel de articole imi place sa inteleg esentialul si sa citesc printre randuri. traduc ce am inteles eu : dupa indelungi hibridari am ajuns la concluzia ca am dato in bara, nu putem recunoaste asta dintr-o data, dar ne dorim porumbei care sa zboare bine si sa joace. articolele astea au fost pentru mine cadoul de craciun.

  30. maine respectiv 30.12.2008 voi scrie un comentariu in care voi exemplifica cu poze diferenta dintre berbecat-ciocos-rupt la cap. voi prezenta cele 3 forme. porumbeii prezentati vor fi in cadrul rasei. nu corcituri de 3 lei. porumbei de care eu stiu sigur ca nu au fost corciti. porumbei la care le stiu originile, porumbei care stiu ca zboara si joaca, mai mult decat atat nu ca zboara si joaca izolat doar el ca si exemplar in cadrul unei linii ci porumbei care chiar sunt jucatori. voi prezenta niste poze tehnice, respectiv cu rigla la cioc sa se vada odata pentru totdeauna ceea ce era de vazut. de fapt sa se vada odata pentru totdeauna ceea ce s-a stiut mereu dar a fost ignorat respectiv speculat de catre tot felul de diletanti.

  31. Pt. d-l Barboianu Ionut
    Multumesc! Acum se pot vedea pozele si la mine.
    Foarte interesant ceea ce vad acolo.
    In liceu (pe care l-am facut in comuna Nucet din judetul Dambovita, profil silvicultura) am cunoscut cativa baieti care cresteau “galateni”. Majoritatea erau baltati pe vanat (mult mai rar baltati pe negru) si recunoscuti ca mari jucatori.
    Deseori mergeam sa le vizitez cotetele (caci porumbare nu prea le puteai numi) si eram uimit de capacitatile acestor porumbei care, impreuna cu jucatorii bimotati, ofereau spectacole demne de toata lauda.
    Cu toate acestea niciodata nu mi-a fost dat sa vad un astfel de joc.
    Am vazut jucatori bimotati “cazatori” (picau pe casa, pe grajd si chiar pe jos prin curte, erau foarte pretuiti de stapanii lor care-i inaltau numai sub stricta supraveghere si le urmareau zborul fluierand si batand din palme atunci cand incepeau sa joace pentru a-i speria si a-i face sa se opreasca din “cadere”, de teama sa nu-i piarda) insa la “galateni” niciodata nu am vazut asa ceva.
    Ei zburau mai mult, uneori aveai impresia ca se iau la intrecere cu voiajorii.
    “Crescatorii” de care vorbesc (de fapt niste pusti adolescenti si uneori cate un tanar pe la 20-25 de ani) locuiau in comunele (respectiv satele) Mircea Voda, Cuza Voda, Nucet, Ghinesti si Cazaci (din sudul judetului Dambovita).

  32. Salut, fara sa fiu de partea nimanui vreau sa spun ca articolul d-lui Barboianu mie imi pare f aproape de realitate. Aceasta realitate o cunoasteti, o cunoastem cu toti, fie ca recunoasteti fie ca nu. Va rog sa va masurati cuvintele si sa fiti sinceri cu voi si veti vedea ca totul pleaca de la orgolii si nu 100% de la porumbei.
    Vlad, sincer, nu vreau sa pierd un prieten.
    Nici in 1000 de ani nu veti reusii sa impuneti jocul la toate exemplarele, cum nu veti putea impune desenul. Amindoua fac parte din standard, daca luati apararea unui aspect de ce pt celalalt ramine loc de discutii?
    Mai mult de jumate din porumbeii galateni de la ora actuala NU joaca. Si sunt indulgent.
    Vreau sa mentionez ca nu am porumbeii cei mai buni, nu sunt cel mare cunoscatori la galateni si nici nu “m-am nascut cu ei in curte”.
    Pt. domnul Barboianu- la voiajori, cei care nu participa la zboruri, nu sunt acceptati decit la carat de custi, nicidecum la discutii.
    A fost o simpla parere personala, nicidecum un inceput de dialog…
    Va urez la toti un an nou linistit si cu mai mult timp pt porumbei si nu in ultimul rand sanatate, putere si rabdare tie, Andrei Dejan.

  33. Nu zice nimeni ca toti Galatenii trebuie sa joace. Intr-un stol trebuie sa existe un echilibru, trebuie sa fie si din cei care joaca si din cei care zboara, altfel cazi in extreme, zboara mult si nu joaca sau joaca mult si zboara foarte putin, depinde aici ce vrei de la acesti porumbei. Important este pentru mine ca in oricare exemplar sa existe sange de jucator chiar daca el nu joaca macar sa iasa din cand in cand din el cate un jucator. Cine a zburat intr-un stol numai jucatori trebuie sa fie corect cu el si sa recunoasca ca este foarte greu sa ii faci numai pe ei sa zboare mult, desi daca ma gandesc bine in trecut existau astfel de porumbei care prima data urcau sus la disparitie, zburau si apoi la coborare jucau. Am auzit ceva comentarii de genul ca cel putin 80% dintre porumbeii dintr-un stol ar trebui sa joace si imi permit sa afirm ca acea persoana nu a fost la nici un concurs sa arbitreze si sa vada cat de greu este sa numeri jocurile daramite sa mai si faci o statistica daca au jucat sau nu 80% din ei. Asta ar fi un motiv in plus de cearta. Cred ca nici un arbitru din lume nu poate demonstra cu ochiul liber ca a jucat X sau Y din stol. Crescatorul care este tot timpul cu ei poate sa o faca, pentru arbitru care ii vede doar atunci este destul de greu mai ales daca este un stol mare. Eu nu sunt impotriva Galatenilor care doar zboara, am avut surpriza sa vad ca acest caracter inca nu s-a pierdut nici macar la porumbeii de la Bucuresti care au fost selectionat strict numai dupa zbor. Problema nu este ca ei nu mai joaca, problema este ca exista posibilitatea ca ei sa fi fost corciti si iar ma leg de alt aspect: nu se poate ca la o rasa pe care vrem sa o promovam si in strainatate, de exemplu, sa fie diferente atat de mari intre exemplarele de culori diferite si din pacate diferentele sint foarte mari. Un necunoscator cand merge intr-o expozitie si vede 10 exemplare dintr-o rasa ar trebui sa isi dea seama ca fac parte din aceeasi rasa ori daca imprastiem 10 Galateni de culori diferite intr-o expozitie sint mai mult ca sigur ca majoritatea crescatorilor de Galateni nu ar fi in stare sa ii culeaga pe toti 10. Nu stiu de ce ii asa de greu de inteles ca ar trebui sa ne punem pe lucru si sa facem selectie dupa un standard sa avem si noi cu ce sa ne mandrim nu cu ce sa ne tot certam. Nu stiu de ce ne incapatanam noi sa avem de la aceasta rasa un porumbel frumos ca un bluet sau blondinet, zburator asemenea unui tippler si daca se poate si jucator ca un Birmingham si astea toate la un loc. Este posibil si asa ceva dar asta ar fi doar o exceptie, trebuie gasita o cale de mijloc. Eu unul o sa selectez si voi creste totdeauna porumbei care zboara macar de cateva ori pe luna peste 4 ore si care joaca, apoi ne uitam si la cum arata. Va doresc un An Nou Fericit cu impliniri in toate domeniile.

  34. Un om intelept mi-a spus odata un lucru pe care l-am respectat: pragul trebuie pus atat de sus incat sa nu ajunga nimeni la el. Poate domnun Nistor sa jigneasca si sa denigreze in continuare, pe mine personal nu are cum sa ma clinteasca. Oricum, nu cred ca mai are timp, ca acum dupa ce ne-a spus preturile, e coada la dansul la poarta. Nu o sa-l vedem nici in 2009 in vreo competitie deoarece scuza va fi alta: i-am vandut pe toti!
    Sunt multe mesajele si telefoanele de felicitare pe care le-am primit pentru curajul de-a spune lucrurilor pe nume.
    Asteptam cu nerabdare exemplificarile domnului Maftei.
    Sa aveti toti un an nou fericit, plin de impliniri si de bucurii.
    Si fiecare sa dam de mancare la porumbeii care ne plac si care ne multumesc, nu la cei care vor unii sa ni-i bage pe gat.
    Va multumesc!

  35. va rog sa nu trisati si sa faceti urmatorul experiment: luati o foaie de hartie si un pix si scrieti dimensiunile ciocului uitandu-va la primele poze in dreptul fiecarui porumbel, dupa ce ati scris verificati realitatea in setul urmator de poze. va multumesc.
    porumbita baltata pe rosu
    http://img246.imageshack.us/my.php?image=dsc08820dv7.jpg
    porumb baltat pe rosu
    http://img367.imageshack.us/my.php?image=dsc08816cn0.jpg
    porumbita baltata pe vanat ciocoasa
    http://img237.imageshack.us/my.php?image=dsc08837sa5.jpg
    porumbita baltata pe vanat ciocoasa
    http://img522.imageshack.us/my.php?image=dsc08828zj4.jpg
    porumbita baltata pe vanat rupta
    http://img522.imageshack.us/my.php?image=dsc08833md0.jpg
    porumbita baltata pe vanat boaxa ( berbecata)
    http://img187.imageshack.us/my.php?image=dsc08848lm4.jpg
    si acum dimensiunile

    porumbita baltata pe rosu
    http://img220.imageshack.us/my.php?image=dsc08821rd1.jpg
    porumb baltat pe rosu
    http://img50.imageshack.us/my.php?image=dsc08817dt6.jpg
    porumbita baltata pe vanat ciocoasa
    http://img514.imageshack.us/my.php?image=dsc08838wh7.jpg
    porumbita baltata pe vanat ciocoasa
    http://img519.imageshack.us/my.php?image=dsc08830ms1.jpg
    porumbita baltata pe vanat rupta
    http://img291.imageshack.us/my.php?image=dsc08834rb6.jpg
    porumbita baltata pe vanat boaxa ( berbecata)
    http://img230.imageshack.us/my.php?image=dsc08849eu1.jpg
    si acum concluziile mele :
    concluzia 1 toti autorii de pana azi habar nu au avut ce au scris si mai mult de atat nici macar nu au avut bunul simt sa masoare
    concluzia 2 mult mai importante decat dimensiunile sunt proportiile corpului si stransa corelare intre caractere ( asa zisele fineturi)
    concluzia 3 majoritatea astora cu asa zisii porumbei de zbor si joc ( joaca doar in gand) cresc berze.

  36. D-le Barboianu,cu regret trebuie sa te informez ca intuitia ti-a jucat inca o data feste.Nimanui si niciodata nu am pretins bani pe porumbeii pe care i-a primit de la mine.Iar daca “denigrarea” de care vorbesti se refera la “munca” voastra de a rupe gatul porumbeilor care comit imprudenta sa joace,atunci da,recunosc,pe-asta as face-o oricand e vorba de jucatorii galateni.
    In rest,sa va deie Dumnezeu sanatate si destula minte cat sa pricepeti c-ati apucat-o demult pe cai gresite.

  37. Buna!
    Pt. Nicu: o prietenie adevarata nu se pierde din 2 contre pe net.
    Pt Ovidiu: in sfirsit ceva concret,acum, faceti domnilor masuratori la porumbeii din voliere, sa vedeti care este lungimea ciocului.
    In concluzie, un adevarat porumbel Jucator de Galati, trebuie vazut mai intii in aer, doar dupa aceasta proba eliminatorie, putem sa ne legam de felul cum arata.Sunt de parere ca cei fara fisa de zbor, ar trebui sa fie arbitrati separat, intr-o clasa distincta, asta din respect pt cei care iubesc aceasta rasa si nu au timp sa-i zboare. Dar nu sunt de acord sa fie catalogati ca Jucatori de Galati autentici, fara sa demonstreze ca merita acest nume.
    In rest, doresc tuturor crescatorilor de porumbei din Romania, un AN NOU FERICIT! Mai multa intelepciune, pentru a ne putea gasi fiecare linistea si a invata sa ne acceptam unii pe ceilalti, pentru ca avem aceeasi pasiune PORUMBEII
    Numai bine!

  38. Ovidiu,demersul tau e salutar,dar pentru cine are habar despre rasa asta nu ar trebui sa fie o noutate.Este cunoscut faptul ca pentru masurarea dimensiunii ciocului la porumbei exista doua variante:prima,care inseamna masurarea lungimii intre varful ciocului si frunte si cea de-a doua care presupune masurarea lungimii intre varful ciocului si cotul gurii,metoda pe care ai aplicat-o si tu.Curiosii si necunoscatorii ar trebui sa stie ca pentru prima metoda dimensiunile sunt cuprinse intre 12-15 mm iar pentru cea ce-a doua intre 16-18 mm sau 18-21 in cazul varietatii de ciocosi(a nu se intelege ca referirea se face la ciocosii din ziua de azi).Limitele minime sau inspre minim indicate mai inainte se refera la varietatile de unicolori,capaciti si moriscari iar celelalte cuprind celelalte varietati de galateni cunoscute.
    Pentru nedumeriti fac precizarea ca dimensiunile de mai sus nu sunt inventate de mine,ele se regasesc intr-un tabel in cartea lui Peterfii(pag.73-77).
    Mai este important de precizat ca in cartea cu standarde a lui Bonatiu sunt preluate dimensiunile ciocului masurate in prima varianta pentru toate rasele romanesti,care dupa mine a fost o optiune a autorului si nu o incercare de mistificare a unei realitati.
    Asa ca,Ovidiu,daca o sa fii arbitru la Cluj,ia si instrumentul ala de masurat cu tine,poate asa scapam de “berzele” aduse in expozitie.

  39. De acord intrutotul cu pozitia lui Vlad,anume ca porumbelul trebuie judecat primordial dupa prestatia in zbor,insa cu un amendament:respectivul exemplar trebuie sa treaca si testul masuratorilor metrice,ca doar de-aia avem standarde.Daca tot ne uitam cu jind la nemti si la felul in care fac ei expozitii si-si prezinta porumbeii,poate c-ar trebui sa incepem si noi sa lucram “nemteste”.

  40. Domule Nisor, pentru prima data va dau dreptate. Exista in Craiova persoane care rup capul la cei care joaca. Dar din cauza a 2-3 criminali, sa catalogati toti crescatorii din Craiova, este inacceptabil.
    Este foarte urat din partea dumneavoastra sa faceti asta mai ales in necunostinta de cauza. Daca mai aveti vreo urma de bun simt, ar fii cazul sa va cereti scuze.
    Eu personal va invit la primavara atat la mine cat si la alti crescatori din Craiova sa va prezentam un zbor de Jucatori de Galati.
    LA MULTI ANI!

  41. “37
    30-12-2008
    Calin Apian:
    Am auzit ceva comentarii de genul ca cel putin 80% dintre porumbeii dintr-un stol ar trebui sa joace si imi permit sa afirm ca acea persoana nu a fost la nici un concurs sa arbitreze si sa vada cat de greu este sa numeri jocurile daramite sa mai si faci o statistica daca au jucat sau nu 80% din ei. Asta ar fi un motiv in plus de cearta. Cred ca nici un arbitru din lume nu poate demonstra cu ochiul liber ca a jucat X sau Y din stol. Crescatorul care este tot timpul cu ei poate sa o faca, pentru arbitru care ii vede doar atunci este destul de greu mai ales daca este un stol mare.

    D-le Apian, daca nu stiati, eu sunt cel cu comentariul cu 80%. Dar acest comentariu era intr-un anume context in care mai scria si:
    “Personal consider ca daca un stol are mai mult de 9-10 pasari, ca arbitru, nu poti spune cu mana pe inima ca ai urmarit exact ce si cum joaca fiecare. Iar ?scuza? ca te uiti doar din 15 in 15 minute nu e credibila. Asa ca, o limitare a pasarilor din concurs la aceste cifre ar fi necesara.” Acum parca comentariul cu 80% suna altfel.

    Calin Apian: “Nu stiu de ce ne incapatanam noi sa avem de la aceasta rasa un porumbel frumos ca un bluet sau blondinet, zburator asemenea unui tippler si daca se poate si jucator ca un Birmingham si astea toate la un loc. Este posibil si asa ceva dar asta ar fi doar o exceptie, trebuie gasita o cale de mijloc.”

    Foarte bine zis dar am si eu o intrebare: la rasa asta pe care ziceam ca o crestem multi (fiecare cum putem) si care are la calitati jocul si zborul, ce considerati un defect major lipsa jocului sau lipsa zborului? Sau ca defect un joc slab sau un zbor slab? Nu de alta dar cand definim o rasa o definim prin cateva calitati si prin lipsa catorva defecte. Astept raspunsul dumneavoastra ca sa stiu ce anume cresteti de fapt asa cum mai astept si raspunsul d-nului Barboianu la intrebarea din mesajul 8.

    Sarbatori fericite si un An Nou mai bun tuturor!

    Cu stima.

  42. Cu tot respectul domnule Mergeani, v-am raspuns la mesajul 12. Va multumesc pentru interventie.
    Sa aveti un an nou asa cum va doriti!

  43. D-le Barboianu,am incercat sa purtam un dialog rational dar ma convingi incontinuu ca e foarte greu de facut asta.Acum vad ca ma pui sa-mi cer scuze ca omorati voi porumbeii care joaca.Pai bine oameni buni,daca sunteti asa multi astia adepti ai jucatorilor,de ce nu v-am auzit pana acum tunand si fulgerand impotriva acestui fenomen,ca doar zici ca aia de omoara jucatorii sunt doar 2-3?!Unde ati fost pana acum ca unii dintre noi am facut basici la degete de cativa ani de cand tot dezbatem problema galatenilor pe site-ul asta?! De ce nu v-ati revoltat voi de-acolo din interior,ca doar va cunosteati mai bine care,ce si cum procedeaza cu porumbeii?! Asociatia “Dacia” e constituita de cativa ani,de ce n-ati organizat concursuri cu jucatorii?! Nu voi ati ridicat in slavi porumbeii de tip “Enachescu”?! Sigur,acum dupa ce presedintele vostru v-a dat “verde” prin pozitia pe care a adoptat-o v-ati trezit mari partizani ai jocului,ceea ce din punctul meu de vedere nu e un lucru rau.Numai c-ar trebui sa va schimbati optiunile,daca chiar va doriti asta,ceva mai discret si nu facand harmalaie degeaba.

  44. d-nule Nistor nu mai fiti asa de dur ,are dreptul si d-nul Barboianu la o parere buna, rea trebuie sa o acceptam . ati afirmat mai sus ca trebuie arbitrati cu liniarul mai sint 9 zile si asa trebuie procedat trebuie aplicate regulile eoropene numai asa se va face curatenie . cu toate ca eu personal nu sint de acord sa se arbitreze aceasta rasa fara fisa de zbor poate se vor mai aseza lucrurile si dupa un an doi sa nu mai aiba ce cauta galatenii fara fisa de zbor in expozitie .Tare as vrea sa vad asa ceva . multa sanatate sa ne vedem cu bine la expo CLUJ 2009 in IANUARIE 7.

  45. Ma asteptam din partea dumneavoastra la un raspuns de genul: din curiozitate o sa vin sa vad la Craiova galateni care joaca. Si mai asteptam si o eventuala invitatie sa-i vedem si noi pe ai domniei voastre. Dar se confirma ce m-i s-a spus chiar de unii pe care-i considerati prieteni: nu are ce prezenta! Chiar imi pare rau ca v-am raspuns pana acum. Nu meritati sa fiti bagat in seama!

  46. Ai devenit de-a dreptul obositor d-le Barboianu ca sa nu mai spun ca esti de-o inconsecventa rara.Acum doar nu ti-oi inchipui ca ma afecteaza cumva parerile tale de copil tafnos caruia i s-a furat jucaria.Nu merit sa fiu bagat in seama?! Pai sigur ca nu…Dar daca aveam reactiile pe care le-ai fi dorit tu,meritam?! Chiar nu realizezi penibilul in care te afunzi cu fiecare interventie?!Ti-am mai oferit odata ocazia sa te opresti,dar se pare ca ridicolul n-are limite pentru tine.De data asta o sa ma opresc eu din a mai dialoga cu tine fiindca m-am convins ca esti incurabil.Insa,inainte de a te lasa definitiv in pace,am sa-ti ofer spre aducere aminte un citat din propriile-ti ziceri,ca sa vezi cat de tare esti stapan pe convingerile si cunostintele tale.
    “In partea de sud a tarii se apreciaza foarte mult forma capului. Sunt si cativa care selecteaza dupa principii voiajoresti: imperechezi bun cu bun si nu te intereseaza cum arata. Poate sa fie si verde, totul e sa zboare.rnReferitor la partea cu jocul, nu ma pot pronunta. Aici s-a facut selectie mai mult pe zbor, dupa conceptia eronata ca daca joaca scade durata zborului.” Iti recunosti magistrala expunere?! Daca nu,iti reamintesc eu c-ai facut afirmatiile astea cu vreo 2 luni in urma pe propriu-ti site,acolo unde iti prezinti asa-zisii jucatori despre care insa nu te poti pronunta daca joaca ori ba fiindca pe la voi selectia se face ba dupa principii voiajoresti ba dupa dracu mai stie care principii,ca oricum nu poti fi sigur daca sunt jucatori ori ba.Daca tu atat poti se pare ca pragul ala despre care ziceai ca e asa sus e,de fapt, atat de jos ca dai mereu in el neinvatand totusi nimic.Mi-ai mai spus ca esti de neclintit si m-ai convins pana peste cap de treaba asta.Altceva n-am sa-ti mai spun pentru ca m-am saturat sa toc ca popa la babe surde.

  47. nu inteleg de ce totul trebuie transformat in cearta, chiar nu inteleg. pana la urma urmei toti fiind crescatori de porumbei ar trebui sa avem ceva interesant de spus, fiecare are experienta lui cunostintele lui, fiecare s-a format ca si crescator intr-o anumita zona de tara acea zona familiarizandu-l cu rasele locului si cu obiceiurile si traditiile locului. pana la urma urmei e perfect normal ca la craiova porumbeii jucatori sa se bucure de mai putina popularitate avand in vedere ca traditia locului e formata cu porumbei zburatori. rasele e si normal sa se transforme in functie de traditia locului in care ajung. anormalul intervine atunci cand o tranformare asupra unei rase facuta intr-o alta zona geografica dupa alte traditii si obiceiuri care nu tin cont de specificul rasei tinde sa acapareze toata rasa. cand crescatorii acelei zone incep sa spuna ca de fapt anormalul e normalul si normalul e anormalul. privind lucrul asta din punctul lor de vedere imi dau seama ca desi majoritatea constientizeaza ca au dus o munca de selectie gresita e totusi extrem de dificil sa renegi toata traditia locului, tot ceea ce ai invatat de la colegii si prietenii tai si sa realizezi intr-o zi ca e gresit totul. chiar daca ai realiza ti-ar fi extrem de dificil sa schimbi porumbeii cu care lucrezi, sa iti schimbi prietenii cu care colaborezi, pentru ca pana la urma negand traditia locului s-ar putea sa ii superi tare pe cei impamanteniti. intotdeauna am zis ca cresterea porumbeilor e o arta si ca orice arta are niste limite mai largi in care se manifesta, nu e ca o matematica oarecare dar e mult mai melodioasa ca o opera. daca o sa face-ti un experiment o sa observati urmatoarea chestie. porumbeii in funcite de zona geografica , desi sunt aceasi rasa, difera ca si comformatie. din mai multe motive: materialul genetic de la care s-a inceput selectia, crescatorii zonei si traditiile lor, clima zonei, bolile specifice zonei si nu in ultimul rand rasele autohtone ale zonei respective care vrand nevrand pe undeva infuzeaza rasa. mai apare un fenomen de mic crescatorii zonei te influenteaza si te influenteaza drastic oricat de mult ai nega tu lucrul asta mai tarziu esti practic format ca si crescator in zona in care te nasti. experimentul de care va spuneam ar fi urmatorul: cu o harta in fata analizati liniile de jucatori de galati in funcite de zona in care s-au format. o sa observati ca in partea de sud de la bucuresti in colo spre vest predomina porumbeii zburatori fiind un lucru perfect normal avand in vedere ca atunci cand te uiti la celelelalte rase vezi zburatori de severin, niste porumbei medii intre jucatorii de galati si zburatorii de severin un tip intermediar, ciungii de ploiesti etc. toate aceste rase sunt cu specific de porumbel zburator. alta chestie la un tamplar daca ii dai un copac si o randea el face ceva din lemn, produsul finit pe care il face tine de calificarea lui ca tamplar. daca e tamplar mobilier va face o piesa de mobilier daca nu in functie de calificarea lui va face alt ceva. exact lucrul asta se intampla cu porumbeii ei ajunsi intr-o zona sunt transformati de crescatorii zonei in functie de calificarea si gusturile lor. sa luam alt exemplu: zona ardealului. aici o sa observati ca majoritatea sunt porumbei rupti la cap care si-au pastrat capacitatea de a juca si-au pastrat si talia tot din aceleasi motive pentru care cei din sub nu si le-au pastrat. rasele cu care au fost infuzati sau nu au avut specific de porumbel jucator. crescatorii zonei au aut cultura porumbelului jucator in sange si au selectat in spiritul ei. sa luam alta zona zona constantei de exemplu. aici rasa locala e jucator de constanta. care e mult mai scurt si mai gros cu ochii mult mai curati si putin proeminenti. sa luam la analizat jucatorii de galati care se gasesc in aceasta zona. ce gasim? porumbei micuti scurti in cioc si grosi spre bocsi, cu ochii mult mai curati. de unde vin caracteristicile astea? clar de la jucatorii de constanta. cand intrebi crescatorii unei zone se jura si se si taie cu lama numai sa iti demonstreze ca ei nu au corcit in viata lor, nici macar strabunicii lor nu corceau si nici macar aia cu 300 de ani inaintea lor stiu ei sigur asta. dar privind porumbeii si analizand fenomenul de departe influentele sunt mai mult decat clare. acum o sa va zic o chestie care pe majoritatea o sa va socheze dar care este concluzia mea personala. eu personal nu vad nici o problema in existenta liniilor astea distincte de porumbei atata timp cat exemplarele se incadreaza in cadrul rasei. problema din punctul meu de vedere apare atunci cand cultura zonei se incapataneaza sa se mentina pe o directie gresita. cand fiecare zona incearca sa isi promoveze tipul desi e clar ca porumbelul din zona respectiva e un tip derivat si nu e rasa pura. sa mai analizam o chestie. daca prin anii 30-40-50-60-70 sa zicem chiar si 80 desi eu deja cred ca nu mai e cazul ar fi existat schimbul de informatii din ziua de azi crede-ti ca ar fi fost posibila formarea tipurilor astea distincte? asta in conditiile care crescatorii zonei desi ar fi avut o alta cultura ei ar fi primit informatii corecte din zona de origine a rasei. asa cum e astazi de exemplu la orice ora din zi si din noapte poti merge in crescatorie cu un aparat foto aprinzi becul si te pui pe fotografiat, ori ziua cu o camera foto ii dai afara si ii filmezi, sau pui mana pe un catalog si un celular si suni la un crescator si pui tot felul de intrebari care tie ti se par super interesante si lui i se par cretine si omul iti explica cum sta treaba de fapt. eu zic fiecare dintre voi sa se gandeasca pe langa cine s-a format ca si crescator, ce traditie are locul unde a crescut el si o sa isi raspunda singur la multe intrebari. inca o chestie: odata cu procesul de sistematizare a romaniei dupa razboi multi crescatori s-au mutat luandu-si cu ei porumbeii. multi au fost mutati chiar fortat. daca priviti ( nu vreau sa jignesc pe nimeni si nici ca insinuez ca adevarul suprem e aici) povestirile de pe vremea acelor crescatori, porumbeii de pe vremea acelor crescatori cu povestirile din ziua de azi si cu porumbeii din ziua de azi o sa observati ca cunostintele care v-au fost infuzate de ei la un anumit moment voi le-ati prelucrat in funcite de specificul zonei voastre implicit prelucrand si descendentii porumbeilor lor in functie de zona voastra. culmea e ca nu realizati un lucru esential. o rasa se formeaza in foarte multi ani. sute de ani. oricat de mult incercati sa ii negati originile si specificul nu veti reusi niciodata. singura metoda de a modifica e de a distruge pur si simplu rasa, de ai rupe legaturile genetice formate in sute de ani, adica de a o transforma iremediabil. in momentul ala porumbeii rezultati vo spun cu parere de rau nu mai au nici o treaba cu rasa in sine. alt aspect in codul genetic caracterele vin legate in perechi. oricat ne place noua sa credem ca punand in pereche un porumbel negru cu ochi albi cu unu alb cu ochi negri vom obtine pui albi cu ochi albi si pui negri cu ochi negri ( e doar un exemplu pueril nu o stare de fapt) lucrurile nu stau deloc asa. mai mult decat atat rasa la originile ei e logic ca a fost formata din alte rase. dintr-o combinatie pe care nu o mai stie nici biblia. insa codul genetic ar rasei o stie. fiind niste porumbei care imbina foarte multe caractere ( zbor de mare inaltime, joc spectaculos pe mai multe parti in siraguri foarte lungi sau mai putin, frumusete specifica rasei) nu va e clar ca atunci cand selectionati unilateral nu faceti decat sa reactivati genele specifice raselor de formare si acele gene sa reactiveze in lant alte gene specifice acelei rase si sa va treziti cu niste produsi care nu is nici in car nici in caruta? raspunsul crescatorului respectiv cand l-ai intreba ce porumbei creste care ar fi? jucatori de galati? galateni? acum intrebarea bomba : ar avea dreptate omul ala? tehnic da . produsii sunt obtinuti in cazul ala nu dintr-o infuzie ci dintr-o proasta selectie. practic ? categoric nu! lasa-ti jignirile la o parte. va faceti de ras. am 27 de ani si ar trebui sa invat de la voi… din pacate nu vreau sa invat ce vreti voi sa ma invatati. sper sa invatati voi ceva de la mine. cititiva bine standardele, educativa gustul, tineti cont si de cultura si de specificul raselor ca va faceti de ras, aveti niste regulamente de zbor sora cu penibilul, niste reguli strigatoare la cer, o exprimare care sincer uneori nici limbaj articulat nu poate fi denumita. incadrativa asa zisele rase in functie de momenclatorul mondial, regulamentele de zbor deasemenea. in incercarea voastra de a rasturna ordinea mondiala ca sa demonstrati ca voi aveti dreptate nu o sa realizati decat un singur lucru: o sa va distrugeti rasele si o sa va bateti joc de voi si de munca voastra. si in incheiere o s ava urez ce mi-a urat mie un personaj patetic CITITI O CARTE! da aveti grija sa fie cartea buna.

  48. mesaj pentru domnul care compara jucatorii de galati cu rasele de caini. sa stii ca exista o rasa de caini extraordinara care este extrem de hulita de toti si care seamana perfect cu jucatorul de galati se numeste american pitbull terrier. cand o sa privesti acea rasa si o sa intelegi formarea ei, din punctul meu de vedere ai inteles formarea jucatorului de galati, asta daca faci paralela corecta.

  49. Bine spus la pct.51 Ovidiu, dar cu pct.52-55 te-ai complicat! Intrand in clinciuri ai deviat de la subiect si ti-ai anulat aproape tot mesajul de la 51 care era super bun.

  50. linkurile le-am pus pentru a se vedea versatilitatea rasei de caini si pentru a se putea face o paralela. E adevarat ca atunci cand cineva le vizioneaza daca nu are ideea in cap nu poate pricepe adevaratul mesaj pe care l-am transmis. Insa studiati bine rasa asta de caini. Metodele de selectie. Hibridarile neincetate. Standardul diferit de a altor rase de caini. O sa aveti o revelatie!

  51. As avea cateva completari la comentariul de la pct.51 al lui Ovidiu. Promovarea zburatorilor in detrimentul jucatorilor are cauze economice si chiar sociale. Intelegem “drama” Jucatorului de Galati daca intelegem drama Galatiului, Brailei, Sulinei si a zonei de la gurile Dunarii. Aceasta “poarta” a Orientului a fost o zona extrem de bogata si activa economic timp de sute de ani.Tot ce insemna comert in Tarile Romane se intampla acolo!… O zona poliglota, multiculturala, pulsand de viata, de activitate intensa, dar mai ales de bogatie materiala si spirituala. Jucatorii de Galati sunt expresia tocmai a acelei exuberante a multiculturalitatii : ei nu au numai o culoare( ca multe din rasele romanesti) ci mai multe, ei nu au numai un desen ci ORICE desen, ei nu joaca nici scurt ca tumbleri, nici grupat ca rolleri de Birmigham, ci si lung si scurt si pe o parte si pe alta, fac si moristi si le leaga una de alta in orice combinatie, deci nici vorba sa poti sa stabilizezi acest tip de joc ! Revenind la zona lor de origine, dupa al-ll-lea razboi mondial, regimul popular si apoi cel comunist au pus la pamant zona (ca prea bine traiau ei din comert) si i-a facut pe locuitori salariati la combinat sau la taiat stuf in Delta. Exuberanta de odinioara a devenit lupta pentru existenta si multi din crescatorii Galatiului au luat drumul Bucurestiului, devenit centrul economic al tarii. Dar aici, cum recunostea si Leonte, jucatorii erau priviti cu rezerve (fiind o zona in care se apreciau porumbeii de zbor) si ca sa-si gaseasca locul in comunitatea columbofila locala, nou-venitii au trebuit sa “reformeze” putin jucatorii care i-au adus cu ei. Asa a aparut “tipul ameliorat” sau “porumbelul romanesc de zbor si invartitura -rasa galateni” denumire definitorie pentru limba de lemn a acelor vremuri. Binenteles ca in acest titlu bombastic, cuiul lui Pepelea era …”invartitura” …care la Bucuresti insemna ca zboara in cercuri deasupra crescatoriei (se invarte) iar la Galati insemna ca se da peste cap in timpul zborului (deci…tot se invarte), Fiind impacate si capra si varza, s-ar zice ca toata lumea era multumita si fiecare crestea ce dorea – o noua victorie a Partidului !.. Tristetea era ca BANII erau la Bucuresti nu la Galati, ca de altfel si promovarea rasei, dar interesul fiind starnit, bucuresteni faceau adevarate expeditii de shoping la Galati. Si asa cum legea cererii si ofertei a facut din canalele de televiziune de azi adevarate “canalizari”, tot asa zburatorii care initial erau doar suse de lucru la Galati (folositi cu masura pentru ameliorarea duratei de zbor) au devenit treptat tot mai apreciati chiar si la Galati, nu fiindca le placeau localnicilor ci fiindca aduceau bani…multi bani.S-a infuzat chiar si la Galati ca sa creasca timpul de zbor si sa rezulte marfa cu pret bun, s-a infuzat si in alte locuri functie de interes, fiindca degeaba ne ascundem dupa deget, infuzia e mama progresului la noi !…Nu avem cultul perenitatii, al traditiilor, astia suntem ! Asa ca jucatorii de Galati adevarati au ramas doar la cei care ii aveau in inima, crescandu-i nu pentru bani, concursuri sau expozitii ci pentru ca reprezentau un varf, o culme a valorilor culturale create pe acele meleaguri in vremuri bune, de prosperitate. Acum noi ( la Galati, la Bucuresti, la Cluj, la Craiova, la Bistrita, la Turda, la Sibiu, in Suedia sau in America) intelegem fiecare cat vrem si cat putem sau cat ne duce mintea pe fiecare, din ce a insemnat spiritul rasei sau ce ar trebui sa insemne el azi, asta e altceva. Ne putem contra la nesfarsit si fiecare avem suficiente argumente solide pe probleme punctuale. Cu ansamblul… e putin mai greu !!!

  52. Totdeauna raspund la intrebari. Numai mi se pare ca deja am raspuns la aceasta intrebare demult si nu o data. Toate defectele pe care le-a enumerat D-l Mergeani mi se par majore. Eu sint foarte drastic in privinta porumbeilor; mie imi trebuie sa si zboare sa si joace si la joc iarasi sint foarte drastic, adica imi plac snururile si mai presus de toate trebuie sa si arate ca galatean porumbelul pe care ii tin. Eu nu sint de acord ca la o rasa de zbor si joc sa fie acceptata o ora ca fiind un zbor foarte bun, nu am zis ca ceilalti trebuie sa fie de acord cu mine, eu unul nu o sa tin niciodata un porumbel care sa aiba ca record personal o ora de zbor. Pot fi de acord cu Ovidiu ca realitatea arata ca fiecare zona isi pune amprenta asupra acestei rase si ca este normal sa fie diferente, dar asta trebuie sa fie rolul nostru sa mai reducem din aceste diferente pentru ca sint foarte mari altfel ramanem fiecare in zona noastra, crestem fiecare ce vrem, ca la expozitii si concursuri de zbor nu o sa ne putem intelege niciodata daca lasam totul asa cum este. An Nou Fericit.

  53. d-le Ovidiu, inspirata si plina de continut post 51. e ca o urare de sfirsit de an, … felicitari !

  54. salut.pentru claudiu punctul 22:daca vrei sa vezi siraguri poti sa te duci la galati,sau daca nu te invit la mine desi e cam departe si ai spectacolul garantat.porumbei care joaca in siraguri sunt si inca o gramada numai ca trebuie sa stii unde sa cauti,poate nu toti sunt extraordinari de frumosi
    ,dar frumusetea lor este jocul.

  55. p.s.suntem 3 aici si avem circa 20 de pe vineti,TOTI joaca,absolut TOTI,ca sa nu mai pun si cazacii care fac spectacol.

  56. sant crescator de jucatori de galati de30 deani si as vrea sa va invit pe cei ce vor sa vada adevaratii jucatori de galati sa vina la turda sau la mine la viisoara sa vada cum trebuie sa joace un galatean adevarat iar cei ce nu au vazut moristi de 50 sau100 demetri vor avea ocazia sa vada sa se convinga cum joaca adevarati galateni dintre cei ce au facut comentari au fost an zona si pot confirma daca spun adevarul

  57. pentru domnul nicusor un nr de telefon va rog.sunteti din bistrita nasaud?sau gresesc.

  58. si de la dumneavoastra as vrea un nr de telefon daca se poate .Multumesc as vrea sa vad intr adevar ca mai sunt ceea ce caut.Va dati seama ca sunt interesat.

  59. mare drepatate ai c jucatorii io am galateni de 15 ani si ii am de la cineva care are aceasta linie din 70 si nu sunt ei prea frumosi da zboara si joaca toti peste 10 tumbe pana la 0 de tumbe odata . aia de frumuste care sunt akm am luat 2 perechi si i am taiat ca nu am ce face cu ei daca imi place aspectu cumpar alta rasa care e de ornament nu galateni ca nu sunt de ornament ci pt ce face in aer. bafta!

  60. as vrea sa stiu mai multe informati despre porumbei mai ales dupa ce ii cumpar, cat trebuie sa ii tin … etc .
    va rog informatiile la id-ul light.music21







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *