1. porumbei.ro: Cum te numesti, ce varsta ai si de unde esti?
Salut! Ma numesc Sebastian, prietenii imi spun Sebi, am 13 ani si sunt din satul Soldanesti, jud. Botosani.
2. porumbei.ro: Cand ai devenit columbofil si cum s-a intamplat acest lucru?
Am devenit columbofil vazand la varul meu porumbeii lui si am luat “microbul” lor si atunci mi-a venit sa imi iau si eu porumbei.
3. porumbei.ro: Cati porumbei ai si ce rasa?
Acum am 6 porumbei, am avut 8 dar din pacate cand le-am dat drumul prima oara 2 mi-au plecat, am 2 voiajori si 4 gutani.
4. porumbei.ro: Cum este perceput hobbyul tau de catre familie si prieteni?
Acest hobby este perceput de catre familie bine mai ales de tata care ma mai ajuta cand sunt la scoala, ii deschide si le da de mancare si de prieteni e perceput bine doar de unii, la unii nu le plac.
5. porumbei.ro: Ce ti se pare cel mai greu in acest hobby?
Nu mi se pare nimic greu, imi place foarte mult acest hobby, imi place sa-i vad zburand, sa-i vad plimbandu-se prin curte, dar e rau ca exista si rapitoare, dar ce sa-i faci, asta e natura… .
6. porumbei.ro: Te-ai hotarat ce meserie doresti sa ai?
Nu m-am gandit ce meserie o sa am, o sa ma gandesc mai pe viitor.
7. porumbei.ro: Ce hobbyuri mai ai in afara de columbofilie?
Pai.. ma mai duc vara la pescuit cu prietenii dar nu e un hobby, ma mai relaxez putin.
8. porumbei.ro: Daca ai o intrebare care te framanta in legatura cu porumbeii spune-ne, sa incercam sa iti oferim raspuns.
Nu am nicio intrebare care ma framanta, am vazut multe cazuri intamplate la oameni de pe acest site, as vrea un singur lucru daca se poate, sa-mi doneze si mie niste porumbei pui cine vrea, sunt la inceput si nu pot produce bani ca si ceilalti pentru ca am 13 ani. Nu vreau neaparat porumbei voiajori, eu nu ma uit la calitatea lor(rasa), mie imi place orice porumbel. Multumesc si la revedere!
Porumbelul din imagine e preferatul meu. Imi place mult si mi-ar parea rau sa-l pierd, eu l-am primit gratis de la un columbofil din sat de la mine impreuna cu femela si un pui care aproape putea sa zboare. Vant in pene!
Sunt multi crescatori din Botosani, sigur vei primi pui in primavara. Pana atunci documenteaza-te cat poti despre ingrijirea lor. Succes!
Parerea mea este sa renunti la gutani deoarece acestia se imbolnavesc repede si cand ii zbori pe langa casa dupa cateva ture se lasa , pe cand voiajori nu ..
Ramai cu voiajorii ca este mai bine , sa te ocupi serios de casuta lor ca se vor inmulti repede , iti garantez eu acest lucru ..
Salut, ma bucur ca vad pe cineva care iubeste porumbeii, indifetent de rasa..
Si eu tin doua femele de gutan(au niste culori trasnet!!!)cel mai important e ca zboara de numa.. la fiecare zbor fac tumbe(mi-e si teama sa nu se paleasca de pamant :)) )
Alex, com 2: daca si gutanii se imbolnavesc repede, pe ceilalti ar trebui sa ii tinem pe perfuzii :))
Gabriel com 3: aia numai gutani nu sunt daca fac tumbe pana la pamant si zboara mult. Probabil sunt niste metisi de te miri ce rase de zbor si joc.
Bucura-te de porumbei
Ai grija de ei..
Din pacate eu am 18 ani .. si anul acesta termin liceul, urmand sa renunt la porumbei ( ma doare sufletul) si sa plec in strainatate…
Asta e..
Bucurate de ei cat mai poti viata ne va purta pe drumuri “straine”
Salut la toată lumea. Intru aproape in fiecare zi pe site dar de foarte mult Timp nu am mai lăsat nici un comentariu, ținând cont ca pustiul sta la o aruncătură de băț de mine mi sa parut amuzant si am zis sa nu ratez ocazia de ai spune de câte ori am fost cu bicicleta in Joldesti(sAtul lui) cu vântul din față,mai mereu. Cam tot 13,14 ani aveam. cumpăram porumbeii ajungeam acasă si a doua zi le dădeam drumul, si Iarăși du-te cu vântul in față 15 kilometri, de multe ori ma întorceam cu mâinile goale :))) mi-am adus aminte de copilărie si porumbei :))) .. Vroiam sa iti spun ca sigur in joldesti ai sa Găsești oameni care iti vor da porumbei ;) eu o sa te astept la Tudora la vara si iti promit ca iti dau 3,4 pui . Bafta
Mulțumesc de comentarii și sfaturi!
Sorin eu nu stau în Joldești ci în Șoldănești…
Am vrut să va întreb ceva dar am uitat și va zic acum:cum îmi învăț porumbei să între înapoi în volieră după ce au ieșit afară ca să pot și eu sa-i ajut intr-un fel când vine uliul.
Acum ai putini si nu e stolul inchegat, tine-i inchisi pana la primavara cand vin pasarile calatoare si nu mai ataca asa rau uliu. Trimite poze cu cotetul/voliera si mai ales intrarea sa vedem despre ce e vorba.
O să-i țin închiși până vin pasarile. Iar cu pozele voi reveni mâine după-masă.Acum porumbei îi țin în podul grajdului pentru ca încerc să strâng bani să îmi fac o volieră și nu prea aș putea strânge o șuma prea mare și va rog să mă ajutați cu imagini sau planuri de construcție a unei voliere ieftină.
Mulțumesc!
amenajeaza podul grajdului , sigur e un loc uscat si destul de bun ptr porumbei , cum zicea si adminitratorul , trimite poze sa vedem despre ce este vorba , poti amenja la grajd o voliera exterioara si asa reduci mult din cheltuieli
Am încercat să fac poze din interiorul podului dar ne fiind lumină destulă nu am reusit… Aș vrea totuși niște imagini cu voliere din exterior ca de amenajat boxele,odihnitori mă voi descurca eu.
Salut daca te doare sufletul sa renunti la gutani,tinei pe post de doici asa vei reproduce mai repede voiajorii,eu am 0 pereche de gutani ca doici si cresc imediat puii
Cat despre porumbei cauta crescatori pe acolo si roagai macar daca nu iti vor da in primavara sa iti scoata 3.4 tardivi sa iti fie mai usor si cu timpul vei renunta si la gutani
Voi încerca să renunț la gutani după ce o să îmi construiesc o volieră afară căci în ea o să pot să-mi fac și boxe și odihnitori totuși îmi poate da cineva niște planuri de volieră ieftină?Mai am niște întrebări:
1.Cum pot să fac să fie mai blânzi porumbei,să vina să mănânce din mâna mea sau să nu se sperie prea tare de mine?
2.Cum să fac să între la loc în pod la “semnalul” meu?
3.De ce nu zboară porumbei mei se plimba de pe casă pe grajd sau pe casă vecinului?
Îmi cer scuze pentru deranj dar sunt începător încerc să învăț cât mai multe despre porumbei…căci nu e greu cu acest hobby dacă îți place și ai voință e totul ok!?
sebi, sunt din botosani. lasa un nr. de telefon,si vorbim.
Cu mancarea controlezi totul. Nu le dai mancare la discretie. Iti iei un scaunel si te asezi in cotet, dupa care le dai mancare langa tine repetand mereu un semnal (fluieri de exemplu dar mereu la fel) pe care in timp il vor asocia cu hranirea. Cei care nu se apropie de tine sa manance raman nemancati, a doua zi se vor apropia. Le pui doar cateva boabe si dupa ce consuma mai pui, repeti semnalul, si tot asa pana nu mai mananca, dupa care ridici boabele, sa nu ramana nimic pana la urmatoarea hranire. Iarna ii poti hrani si odata pe zi, dar vara le dai dimineata si seara. Acum pe frig ii vei imblanzi si mai repede, frigul ii face foarte lacomi la mancare. Mereu te misti prin cotet calm, lent, miscarile bruste ii sperie.
Apoi cu semnalul ii vei putea chema in pod cand vrei sa ii inchizi. Niciodata nu ii hranesti inainte de eliberare, doar cand vrei sa ii inchizi ii chemi la masa, ii hranesti si inchizi.
Gutanii nu prea zboara, si acum sunt si putini. Cand vei avea un stol de vreo 10 voiajori, sanatosi si bine ingrijiti vor zbura bine. Niciodata sa nu dai dupa ei sa zboare, trebuie sa zboare doar de placere.
Verifica bine cotetul actual, sa nu ai nicio gaura mai mare decat ochiul de plasa rabits, multi incepatori au patit-o cu sobolanii, dihorii sau pisicile, ar fi bine sa scapi de etapa asta ca nu e placuta deloc.
Multumesc porumbei.ro voi imcerca astazi sa fac ce mi-ai spus.Nu am gauri in pod mai mare decat plasa rabits,e foarte rau de sobolano,dihori,pisici am vazut pe site ca le intra pisica in cotet ai nu mai intrau la loc porumbei cate 2-3 zile si totusi e un sentiment naspa…
Si pentru Domnul Muraru Catalin numarul meu este 0747480881- Orange.Daca nu raspund acum suna-ma mai tarziu.
Vă mulțumesc iarăși pt. comentariile pozitive.În primăvara imi voi construi o volieră de 2m lungime, 1.2m lățime și 1.8m înălțime îmi voi cumpăra materialele și cu ajutorul lui tată o voi construi.
Astăzi am încercat ce mi-ai spus porumbei.ro și chiar a dat roade unii porumbei se temeau dar după aceea au venit,ba chiar unul se suise pe capul meu…:))✌Si ca sunet am ales să băț din palme…e o problemă sau trb.să schimb sunetul fluierând?
Scuze am vrut să scriu”bat din palme” dar tableta corectează singură și nu am fost atent…
Batutul din palme e mai mult sa ii sperii cred :)). Incearca fluierat sau agitatul boabelor intr-un castron, recipient. Eu bat din palme cand vine uliul, seamana cu bataia de pusca si il mai intimideaza.
Cand faci cotetul la primavara sa il pui undeva unde sa poti extinde, ca asa se intampla mereu. Sa aiba fata spre soare S-E.
Cotețul va fi făcut pe 4 pari cu o înălțime de 40-50cm de la sol și o săl poziționez după soare… Și o să-mi schimb semnalul din bătutul din palme în fluierat.
Mai am niște întrebări banale pt voi dar adevărate dileme pt mine:)))
1.Ce înseamnă tardivi(sau ceva de genul)?
2.Ce este văduvia și cum se practică?
3.Ce dimensiuni ar trebui să aibă o boxă?
4.De ce porumbei mei nu vin la mâncare când sunt găinile prin preajma,se sperie?
5.Care este perioadă de facere a ouălelor la porumbei?
6.De ce despart iarna masculi de femele?
7.Am un pui când lam luat avea puf pe gât acum ia căzut și începe să năpârlească și își schimba culoarea e normal?
P.S:Vă rog frumos acordații puțină atenție sunt începător,nimeni nu s-a născut învățat…
Mulțumesc și la revedere!?
Tardivii sunt puii scosi tarziu, toamna. Sunt articole despre vaduvie pe site, deocamdata nu cred ca iti trebuie. ;) O boxa: 50-60 lungime, 30 inaltime. Sper ca nu le dai mancare cu gainile sau ca gainile nu stau la ei in pod. Porumbeii maturi oua mai mereu daca sunt ingrijiti bine, dar normal ar fi sa ai primele oua in primavara dupa ce vine caldura. De asta se si separa pe sexe iarna, sa nu oua, si sa faci cum vrei perechile in primavara. Culoarea se mai schimba la naparlire.
Mulțumesc porumbei.ro
Am încercat o dată să le dau mâncare cu găinile..
Și nu doamne ferește cum să stea găinile în pod la porumbei:))
Acum aștept să îmi fac voliera o voi face din osb,plasă rapiță și o voi acoperi cu tablă.
Voliera va avea urmatatoarele dimensiuni
Lungime-2,5m
Latime-1,25m
Inaltimea-1,8m
La înălțime este destul de mare?
Daca nu va rog să-mi spuneți voi o măsură.
Având în vedere ca la 13 ani nu sunt chiar să de înalt am aprox 1.7m cred…
O voi despărți în două compartimente unul pt.porumbei de zbor și altul pt.pui sau noile achiziții sau chiar și pt pripășiți(nu îi voi ține pe pripășiți,le voi da drumul)
Mulțumesc anticipat!
Vânt în pene!
Ieri aveam porumbei afară,păscând și nu am mai văzut un porumbel din cei 4 care ies tot timpul afară… Uliul nu a venit și nici pene pe jos nu am găsit oare ce poate fi misa mai întâmplat o dată și nici atunci nu am găsit cauza.
Vă rog frumos să mă ajutați.
Mulțumesc anticipat.
Le-am dat drumul afară fiind o zi frumoasă ca de primăvara…
Da-le drumu doar cat stai cu ei, cand pleci ii chemi la masa si ii inchizi. Eu asa fac de ani de zile.
Mulțumesc,dar trebuie să mai lucrez cu ei la capitolul “chemarea la masa”…
Și lungimile de la comentariul 24 sunt ok?Volieră va fi în panta, în față va avea 1.9m și în spate 1.8m…
Cați porumbei vor încăpea în volieră?
P.S:Nu aș vrea să țin un număr de 20 de porumbei.
Aștept păreri.
Scuze am vrut să scriu un număr mai mare de…
Astăzi am pierdut iarăși 2 porumbei,cel din imagine preferatul meu și femela lui o porumbiță albă…
S-au înălțat cu ceilalți porumbei și cei 2 au plecat și restul au aterizat pe acoperișul podului…din 8 porumbei în toate zilele astea am mai rămas cu 3 pui
Îmi pare foarte rău după ei,mai ales ca masculul era preferatul meu.
De ce oare au plecat??????
Nu cred ca le-am dat motiv să plece
Aveau program de mâncare, apă mereu la dispozitie curată…
Ce oare i-au determinat să plece?
Erau la mine de 2 luni și învățați fiind dați drumul zilnic și nu dădeau semne de plecare.
Poate cineva să-mi ofere niște pui? De voiajor sau gutan?
Vă rog frumos,am început să-mi pierd curajul pierzând acești porumbei.
E foarte frumos acest sport,dar eu nu-l consider un sport ci un hobby.
Pai tocmai vorbisem ca nu le dai drumu decat la primavara. Probabil s-au speriat de uliu si s-au dus unde erau invatati. Posibil sa mai apara maine. In general porumbeii maturi din alte parti sunt instabili si cum nu le convine ceva pleaca. Cu puii nascuti la tine sau luati de mici si invatati, iesiti la zbor la tine, nu vei mai avea probleme.
Regula spune 2 porumbei pe metru cub de cotet, dar nu prea respecta nimeni. Asa ar fi ideal. Acum nu are nimeni pui, ai primit promisiuni pentru la primavara. S-ar putea totusi sa mai gasesti pui mici nezburati de la cei care vand mereu in piete, mai scot pentru comert.
Cei care vand mereu in piata si scot pentru comert sunt cam de evitat, eu m.am ales cu paramixo asta vara si stiam de unde provin porumbeii, s.au imbolnavit la samsar doar intr.o saptamana. La spartul pietei ia toti porumbeii celor care vor sa scape de porumbei si ii dau la preturi mici si strang asa toate bolile pamantului.
Vin in piata si oameni care scot pentru ei si vand surplusul, au de ani de zile aceiasi porumbei pe care ii cultiva, nu toate adunaturile. Am cunoscut in piata si oameni de calitate de la care am luat porumbei fara probleme, dar pentru asta tre sa mergi in piata ceva vreme, sa cunosti oamenii, sa stii fiecare ce creste si ce vinde. Sunt si persoane care nu scot porumbei la vanzare, vin in piata doar sa se intalneasca cu prietenii pentru recreere, dar poti merge sa iei porumbei de acasa.
Nu era nici un uliu,s-au pornit în zbor au dat două ture pe deasupra curți și pur și simplu sau despărțit de ceilalți și au plecat.
Nu mai îmi pare rău a fost o experiență pe propria mea piele,de acum când fac noi achiziții vor fi pui nezburați
Asta e din greșeli se învăța.
Vânt în pene!
Am recuperat porumbei de la fostul proprietar,ia-m cerut să îmi dea niște pui dar din păcate nu avea și ia-m luat pe cei pierduți ieri și îi voi ține până îmi va face ouă…
E bine ca mai sunt columbofili și cu suflet.
Și mai am o întrebare:
Când e perioada când uliul umbla cel mai des și căuta hrana și au pui?
Vânt în pene!
Salut! Îmi poate cineva va rog frumos să-mi răspundă la întrebarea de la comentariul 34?
Mai precis mă refeream când e cel mai bine să dai drumul la porumbei și până când trebuie să faci acest lucru.
I’m happy.Am început să construiesc nouă voliera mai devreme cu ajutorul tatălui meu care ma ajutat cu materialele.
Astăzi am făcut “scheletul” construcției și sper ca până de crăciun să fie gata.
Voi poștă niște imagini cu volieră după ce va fi gata cu interiorul/exteriorul ei cu încă câteva detalii despre ea.
Și plănuiesc ca la vara să-mi construiesc și un tărculeț din plasă rapiță.
Vânt în pene și la mai mare!
Scuzați-mi greșelile de scriere din comentariul de mai sus.
De regula primavara dupa ce vin pasarile calatoare, inverzesc pomii, cam prin aprilie ar fi cel mai sigur, si apoi ii inchizi prin toamna tarziu in functie de atacuri. Dar daca iti formezi un lot sanatos si bun, poti sa nu ii mai inchizi deloc… pana acolo insa trebuie sa ai rabdare.
Spor la treaba!
Mulțumesc!
Și cam cați porumbei ar trebui să fie intr-un lot de zbor?(sau nu e o “regulă”)
Mă scuzați ca va deranjez iarăși dar ad vrea să mă ajutați cu încă ceva:
1.Dați-mi și mie va rog frumos niște imagini sau linkuri cu imagini care contin boxe pentru porumbei.(pe care le-aș putea face împreună cu tatăl meu)
P.S:Cât mai simple.
2.Linkuri cu odihnitori pentru porumbei(pe care le-aș putea face cu tatăl meu)
Mulțumesc anticipat.
Ia la rand toate siturile de crescatori din categoria columbofili http://www.porumbei.ro/columbofili-pe-internet/ si o sa gasesti foarte multe idei in imagini.
Multumesc și sărbători fericite ție și porumbeilor tai!
Salut!
Am o întrebare:
Se poate preveni intr-un fel înghețarea apei din adăpătoarea porumbeilor?
P.S:Am întrebat acest lucru pentru ca am observat ca m-ia înghețat apa la porumbei.
Sunt incalzitori speciale dar de preferat e sa le dai apa doar dupa ce ii hranesti si sa le-o iei dupa o ora, si sa pui adapatoarea la uscat pana la urmatoarea adapare. Prin apa isi transmit multe boli mai ales daca nu e proaspata.
Nu aș vrea să cumpăr încălzitori speciale cred căs pe curent…? Și dacă sunt pe curent e un risc la incendiu…
Și merci pt răspuns porumbei.ro
Eu nu le ridicam și apa doar mâncarea după ce îi vedeam ca nu mai mănâncă,o să mă apuc să fac și acest lucru începând de mâine…
Alte intrebari(cu care tot va plictisesc…)
1:Ce sunt porumbei yearlingi?
2:Porumbeii pot face ouă/pui și iarna?(dacă e cald?)
Astăzi am fost la un prieten care a auzit de la alt prieten:)) ca mi-am făcut voliera și ca am dat câțiva bani pe materialele folosite la ea…
Iar el ma întrebat:
-Ce ai câștigat din “fază” asta?
Iar eu ia-m răspuns:
-Ce poți câștiga,plăcere.
Sunt sigur ca nu va păsat chiar așa tare, dar totuși am postat întâmplarea de azi pentru ca mai sunt întâmplări asemanatoare sau chiar identice.
Nu va descurajați începătorilor(și eu sunt la fel) dacă vi se intampla asemenea întâmplare fiindcă ei nu au cum să știe cum va simțiți alături de porumbei voștri!
O sa vezi cat o sa iti foloseasca porumbeii in viata, de cate ori vei simti nevoia vei merge la ei si vei uita de toate grijile, sunt ca un medicament… si nu se pot estima in bani.
Yearlingii sunt porumbeii de un an. Daca a iesit din ou in 2015, in 2016 se va numi yearling (tanar). Abia apoi va fi matur de la 2 ani.
Fac pui si iarna. Si mie mi-au facut cand eram de varsta ta dar acum nu i-as mai lasa, e impotriva naturii… la primavara e normal sa inceapa inmultirea.
M-ia plăcut răspunsul tau, cel legat de întâmplarea mea…
Și îți mulțumesc de răspunsurile de la intrebari.
Astăzi fiind foarte frig în zona mea m-ia înghețat iarăși apă din adăpătoare și am decis să pun apă calda, încălzită pe sobă.(Nu chiar caldă,cam cum se încălzește vara de la soare).
Și am niște intrebari:
1.E bine ce fac?
2.Se poate întâmplă ceva cu porumbei?
P.S:Am folosit această metodă pentru ca îngheța foarte repede apa și am folosit metoda ta(porumbei.ro) și cred ca în 30 min era deja înghețată.
Vă rog să îmi răspundeți la intrebari.
Nu stiu cat e de bine. Sa fie doar usor calduta. Eu am 3 compartimente acum, si stau cu adapatoarea cate o jumatate de ora la fiecare, inca nu ingheata… depinde si ce adapatoare ai. E din cele speciale pentru porumbei?
Pun mancarea, apa si dupa jumatate de ora ridic apa si o mut in urmatorul compartiment si tot asa. Vara o las mai mult, dar pe frigul asta ei oricum beau mai putina apa.
Da,adăpătoare e din aia specială.
Salut!
Am o intrebare:
Ce dimensiune ar trebui sa aiba un inel pt amatori?
Îmi poate răspunde și mie cineva la com 51?
Dimensiunile sunt parcă:7mm,8mm,9mm,10mm,11mm,12mm.
Care e cea mai potrivită?
Se ia inelul cu dimensiunea “n” în funcție de porumbel?
Și dacă se ia,cum aflu dimensiunea?
Vrei sa iei rase de ornament cu picioare prea mari sau prea mici? Daca nu, iei in primavara de la clubul local sau de pe net inele pentru voiajori care se potrivesc la orice voiajor. Nu stiu dimensiunea.
Nu vreau sa iau porumbei de ornament.
Si nu cresc porumbei pt concursuri doar pt placere
Voiam doar sa stiu ce dimensiune e normala pt un voiajor!
Multumesc anticipat
A postat acum cineva un anunt cu inele oficiale FCPR. Comanda de acolo si ineleaza cu ele puii pe care o sa ii scoti anu asta. Chiar daca acum nu vrei sa concurezi, poate o sa vrei peste cativa ani… si atunci o sa ii ai inmatriculati cum trebuie, altfel nu ii vei putea concura pe acestia. E bine ca vrei voiajori, sunt cei mai rezistenti la boli si cei mai inteligenti (ii pierzi mai greu de acasa).
Mulțumesc porumbei.ro
Voi cumpăra inele
Mă puteți ajuta cu un site cu accesorii pentru porumbei,la un preț ieftin?
Eu de la ei am mai luat:
http://accesorii-porumbei.ro/odihnitoare-ace-intrare-oua-plastic-cuibar-porumbei/odihnitoare-porumbei-plastic-demontabila
E bun site-ul dar nu au inele ci doar cleme..
Merci,totusi mai astept alte raspunsuri
(Nu ma grabesc cu “cumparaturile”)
Intrebari:
1.Izolati cu ceva iarna,voliera?
2.Cate mese primesc porumbei pe zi,iarna?
3.Inblanzirea porumbeilor:
Cum se face?
As vrea sa fie:
-in pasi
-detaliata
4.Le face rau zapada la porumbei?
Imi cer scuze daca va-m deranjat si scuzati-mi greselile de scriere.
La revedere!
Inele ti-am zis de unde sa iei.
Nu izolez voliera, le iei aerul asa. Daca au un colt protejat unde nu bate vantul direct pe ei e ok. Important e sa nu fie deloc umezeala, sa nu bata ploaia, etc. Cand e ger sub zero grade da mai mult porumb, peste 50% ca ii ajuta sa se incalzeasca.
Eu le dau odata pe zi iarna, mi-e mai comod, altii de 2 ori, nu e regula.
Si ai mei mananca zapada, nu stiu cat e de bine…
Imblanzirea cel mai bine o faci cu puii scosi la tine, de mici. Ti-am spus, cu hranirea faci din ei ce vrei.
Salut!
Acum că am început școala nu prea mai am timp de luni până vineri de columbofilie…
Și am o rugaminte:
Să mă ajute și pe mine cineva să mă ajute să fac un program de hrănire a porumbeilor pe timp de iarnă.
Să va dau niște detalii după cum am eu timp:
Luni-Vineri:la 6:30 plec la autobuz spre școală și ajung acasa se face ora 14:40-15:00.
Și dacă fac program pt luni-vineri trb să îl folosesc ai sambata-duminica…?
Mulțumesc anticipat!
Scuzați-mi greșelile de scriere.
E bine ca te concentrezi pe scoala.
Le poti da mancare si apa la ora 15:00 cand te intorci, e inca lumina. Dupa vreo ora le ridici apa care oricum o sa inghete, si iei si mancarea care ramane. Bine ar fi sa le pui cate putin sa manance toti langa tine daca zici ca ii vrei blanzi si cand vezi ca incep sa lase sa nu le mai pui.
Mulțumesc dl Andrei pt ajutor.
Acum pt ca sunt clasa a-VIII-a mă concentrez pe școală o mare parte din timpul meu liber, ca să pot lua examenul la sfârșit de an și să pot intra la un liceu cât de cât …
Dar oricum nu voi lasa porumbei mai ales ca în câteva luni se aproprie primăvara și aștept primi pui de la porumbei mei.
Și când ai pui ții mai mare dragu’ să-i privești.
Aștept primul meu moment în care inelez un porumbel(pui).
Am câteva întrebări:
1.Câte serii de pui fac o pereche de porumbei pe an?
2.Câte serii ar trebui păstrate din acel an?
(Să fie sănătoși și buni de zbor)
3.Tardivii trebuie păstrați?
(Și dacă nu oferă vreun dezavantaj sau din contră?)
4.Câte inele se pune la un porumbel 1 sau 2?
(Pentru ca am mai văzut ca le pune 2 in caz ca unul pica)
-Am văzut pe acest site(parcă) cazul.
Mulțumesc!
Fac aproximativ 4-5 serii de pui pe an. Nu e o regula, din cei mai buni pastrez si 5 serii daca am loc. Tardivii au dezavantaj ca ies la zbor mai spre frig cand ataca uliul rau si in primele zile pana invata sa tina stolul si prind forta sunt mai vulnerabili.
Se pune un inel oficial. Altii mai pun inel personalizat cu nume si numar de telefon pe celalalt picior. Eu am renuntat la al doilea ca ii incarc degeaba, piciorul 2 va avea cipul de concurs. Mai lipesc pe cip numar de telefon sa aflu pe unde au ajuns daca ii pierd la concurs.
Asta am vrut să știu.
Mulțumesc mult dl Andrei,încă o data.!
Dacă am mutat porumbei din pod în nouă volieră și îi voi țin închiși în volieră până la primăvara(când da frunză la copaci) porumbei se vor duce înapoi în pod sau rămân?
Distanță între cele 2locuri e de circa 5-7 metri.
Am o rugăminte la dumneavoastră dacă ai punea să-mi trimiți niște poze cu:
Volieră dumneavoastră(interior-exterior)
Boxe(exterior)
Odihnitori
P.S:Aș vrea ca văd pozele și să le “exminez” să mă inspir să pot face și eu ceva ce îmi va place.
Și pentru ca sunt începător în ale columbofiliei și la mine în sat nu prea am de la cine să mă inspir pt. ca majoritatea țin porumbei în niște medii nu prea bune din care nu am cum să mă inspir și mai sunt unii care îi țin pt.sacrificare…
Nu spun ca nu au voie dar mă refeream ca mie nu îmi place acest lucru(poate când voi crește,dar nu cred ca îi voi sacrifica mai bine îi dau unui începător sau îi voi vinde)
Anunțul e valabil pt toți cei care vor să mă ajute nu doar pt dl Andrei.
Ma-m uitat la secțiunea “Columbofili” și nu prea am găsit prea multe majoritatea paginilor nu mai sunt valabile.
Sper ca nu cer prea multe(puteți sa-mi spuneți să nu mai supărz nu mă supăr).Dar poate va amintiți și voi primi porumbei și miile de întrebări,cerințe,rugăminți de la început până să ajungi să iti poți crește porumbei fără un ajutor și partea unui alt om.
Îmi cer scuze ca va-m deranjat,dar totuși sper să nu fie un mare deranj pentru ca cred eu ca îmi va ajuta acest lucru…
Și dacă vreți să m ajutați să-mi cereți o modalitate de contact(facebook,e-mail.etc..)
Sau dacă puteți să le puneți direct aici.
Scuzați-mi iarăși greșelile de scriere pt ca scriu repede și nu prea mă uit la ce scriu.
Acolo unde am scris între paranteze “(puteți să-mi spuneti să nu mai suparz nu mă supar)” :))
E de fapt :”(puteți să-mi spuneti să nu mai postez ca nu mă supăr)”
Boxele se vad bine in filmuletul asta:
http://www.porumbei.ro/la-o-aluna-sezon-2014/
sau asta
http://www.porumbei.ro/la-o-aluna-cu-baietii/
Cu exteriorul am poze pe Facebook dar nu e un cotet frumos deloc.
Posibil sa se mai duca in pod dar cu mancarea ii aduci inapoi in cotet. Inchizi podul si sa nu aiba acolo mancare, apa, doar in noul cotet.
Ar trebui poze cu noul cotet si zona unde e sa-mi dau seama de mai multe.
Domnule Andrei îmi puteți da adresa dvs de facebook?
Pai ma ai deja in lista pe FB.
Salute!
Imi cer scuze de deranj dar am o nedumerire:
Azi dimineata am fost pe LA porumbei sa le dau APA si am luat o porumbita in mana IAR ea avea primele 2 pene(cele mai mari) rupde de LA jumatate.
1.nu e nine sa-i fie rupte?
2.Ii mai cresc LA loc?
3.daca ii cresc,cand se va intampla?
P.S:Pana pe 15Martie sau mai tarziu nu o sa le dau drumul afara.
Erau mai scurte sau erau rupte? Daca erau mai scurte sunt in crestere.
Naparleste toamna si ii cresc iar, dar va zbura mai greu afara. Daca sunt rupte merg trase si cresc altele in cateva saptamani.
Normal penele nu se rup. Au ceva carente de alimentatie.
Nu erau scurte,ci rupte de LA jumatate,sa le trag?
Trage una si cand vezi ca a crescut jumatate sau mai mult, o tragi si pe cealalta.
Penele sunt din aripa,o va deranja cumva?
Acum o să va mai întreb ceva:
Am luat ieri doi porumbei,un mascul și o femela și nu erau împerecheați pt ca cel de la care i-am luat îi are despărțiți(masculii de femele) și aș vrea să imperechez acești doi porumbei.
Dar nu am boxe pt împerechere și eu porumbei îi am toți la un loc masculii cu femelele și aș vrea să știu dacă porumbei cei noi se vor împerechea fără ai pune intr-o boxa și ai ține în ea o perioadă de timp.
Vânt în pene!
Daca restul sunt perechi deja, cei doi se vor lua intre ei cel mai probabil. Daca nu, nu prea ai control. Noi de regula separam pe sexe porumbeii iarna, iar primavara facem perechile dupa plac, bagandu-i in boxe.
Salut,am revenit din nou pe site am mai evoluat față de ultima dată, acum am reușit să îmi fac un stol de 15 porumbei voiajori,ba chiar am și ouă.La o pereche am 2 ouă și la una azi dimineață mi-a făcut un ou dar ceilalți fiind stingheri(neîmperecheați) lau spart…Și tocmai de asta am nevoie de puțin ajutor,și am niște întrebări:
(1).Cât trebuie ținuți porumbei la împerecheat?
(2).Ce să fac dacă porumbeii se ouă pe podeaua volierei ci nu în boxe?
(3)Când se da drumul la porumbei(după odihnirea de iarna) și până cand?
(4).Ce fac dacă porumbeii puși de mine la împerecheat nu vor să se împerecheze?
Cam atât dacă mai îmi aduc aminte de ceva o să postez și scuze de deranj dar am nevoie de ajutor.
Vânt în pene!
Fiecare mascul trebuie sa aiba inca din iarna cand se separa pe sexe cate o boxa. Daca nu au unde sa stea pe grinzi, etc, isi vor alege cate o boxa unde dorm si va fi teritoriul lor. Primavara ii inchizi in boxa cu femela si cand se pupa si se cheama intr-un colt sau in cuib sunt imperecheati. Trebuie sa ii pazesti, daca bate femela o poate rani si trebuie sa o scoti. Unii nu vor sa se imperecheze. Mai simplu le dai drumu impreuna la femele si masculi in compartiment si isi vor alege ei perechile.
Oua pe jos cand nu au cuib sau boxa. Normal trebuie sa aiba boxa cu un cuib in care isi cara ei crengute si paie (daca sunt inchisi trebuie sa le pui tu pe jos betisoare sa isi duca in cuiburi).
Le dai drumu cand e cald si inverzeste natura, in jur de 20 de grade, atunci ataca mai rar uliul. Cam prin aprilie.
Mulțumesc pentru raspuns
Salutare din nou!
Am doi pui de porumbel,sunt cam de 8-11 zile.
Și am hotărât să îi cresc eu după ce părinți lor nu aveau grijă deloc de ei,pe unul lam găsit pe spate și rece și lam adus în casă la cald lângă sobă după ce și-a revenit lam adus și pe fratele lui și cam de 5 zile îi țin în casă și îi hrănesc și le dau apă.
Când sunt la școală mă trezesc dimineața la ora 6 îi hrănesc și când ajung acasa cam pe la ora 3 după-amiază le dau a două tură de mâncare și spre seara la ora 7 a treia tură de mâncare și bineînțeles la fiecare tură de mâncare le dau și apa.
Iar când sunt în weekend le dau mâncare cam din 3-3 ore pt ca atunci am mai mult timp și puii chiar au o evoluție bună le dau aripile.Am citit pe site tot un caz asemănător cu porumbei crescuți de mici și am văzut la comentarii ca nu va mai scăpa de el(în sensul ca va fi blând și se va ține după mine)și aș vrea să știu ca după ce pot mânca,bea,zbura singuri puii mei și îi voi duce în volieră cu ceilalți,puii vor zbura cu stolul sau mă va căuta:))?
Vânt în pene!
Dupa ce ii “intarci” si raman cu ceilalti porumbei vor zbura cu ei dar probabil vor fi ceva mai blanzi depinde de gena lor.
si eu sunt amatoare de porumbei! desi sunt fata,sunt foarte atasata de porumbei! Am 20 de voiajori inclusiv un jucator de galati!! eu ii tin intr-o camera din BCA,jos au ciment,am boxe pe pereti,odihnitori,iarna le fac curatenie o data la saptamana…mazare,rapita si bucati,floarea–soarelui! eu ii las sa fac oua iarna!primavara am boxele cu oua,iarna mai fac o pereche sau doua pui atat! in apa le pun un antibiotic numit OXITETRACICLINA,le dau proteine si vitamine,sunt vaccinati,mai vine uliul dar nu prea am probleme cu el! eu inelez puii cu inele FCI sau UCP! intra pe PORUMBEL SHOP si ai sa vezi niste inele de 2017 foarte bune!!! camera in care ii tin are cam 3-4 m lungime 4-5 m si latime 7 m.
aveti porumbei voiajori de vanzare?