Exista un tip de imperechere pe care l-am intalnit in diverse pedigree ale Crescatorilor de Top, iar prin acest fel au reusit sa obtina exemplare deosebite atat pentru zbor cat si pentru reproductie.

Se considera exemplarul (Y) etalonul, iar imperecherile se vor face dupa urmatorul plan:
lab-gen-3

Se poate observa tipul de imperechere consangvina de tipul Nepot x Fiica. De asemenea se pot efectua si imperecheri de tipul Nepoata x Fiu.

Atat masculii X, cat si femelele X poseda in bagajul lor ereditar caracterele etalonului Y fiind astfel bine fixate genetic si vor fi capabili sa isi transmita intr-o mare proportie calitatile generatiilor urmatoare.

In situatia in care femela ( B ) provine din imperecherea Y x E si masculul ( C ) provine tot din Y x E, deci sunt frati, atunci situatia se schimba iar in aceasta situatie este important ca femela ( D ) sa fie consangvina dar din alta linie diferita din punct de vedere genetic.

Exemplarele X obtinute din acest tip de imperechere se pot folosi cu succes la reproductie deoarece caracterele etalonului Y sunt mult mai puternic fixate genetic, iar generatiile urmatoare vor mosteni aceste caractere cu o mai mare fidelitate.

Succes in viitor si pe curand.

Cristian Alexa