Exista un tip de imperechere pe care l-am intalnit in diverse pedigree ale Crescatorilor de Top, iar prin acest fel au reusit sa obtina exemplare deosebite atat pentru zbor cat si pentru reproductie.
Se considera exemplarul (Y) etalonul, iar imperecherile se vor face dupa urmatorul plan:
Se poate observa tipul de imperechere consangvina de tipul Nepot x Fiica. De asemenea se pot efectua si imperecheri de tipul Nepoata x Fiu.
Atat masculii X, cat si femelele X poseda in bagajul lor ereditar caracterele etalonului Y fiind astfel bine fixate genetic si vor fi capabili sa isi transmita intr-o mare proportie calitatile generatiilor urmatoare.
In situatia in care femela ( B ) provine din imperecherea Y x E si masculul ( C ) provine tot din Y x E, deci sunt frati, atunci situatia se schimba iar in aceasta situatie este important ca femela ( D ) sa fie consangvina dar din alta linie diferita din punct de vedere genetic.
Exemplarele X obtinute din acest tip de imperechere se pot folosi cu succes la reproductie deoarece caracterele etalonului Y sunt mult mai puternic fixate genetic, iar generatiile urmatoare vor mosteni aceste caractere cu o mai mare fidelitate.
Succes in viitor si pe curand.
Cristian Alexa
Multumim pentru bunavointa dar am si eu o intrebare dle Alexa aveti porumbei,concurati cu ei ?
Eu sunt adeptul consangvinizarii si o voi practica tot timpul,bineinteles numai pe porumbei de calitate,folosesc porumbei consangvini la matca acestia incrucisandu-i cu alte linii deci produsii vor fi din incrucisari,voi incerca sa zbor pe viitor si direct consangvinii considerand ca viata e prea scurta sa nu le incerc pe toate,imi doresc ca prin aceasta metoda sa pot descoperii o alta pereche de aur pt categ care o zbor MARATONUL.Parerea mea este ca dintr-o pereche daca reusesti sa scoti un singur campion (de varf) intr-un an o poti numii PERECHE DE AUR.Ganditi-va foarte bine nu-i asa?
Pacat ca nu explica nimeni pe larg. Asa generic nu are nici un sens si nici un rost. Pentru Isbasoiu Dan: daca porumbeii tai vor deveni in urma consangvinizarii homozigoti dominanti pe caracterele care ii fac campioni si daca nu vor avea defecte o sa fii campion sigur cu cei consangvini.
Rog autorul, sau pe altcineva care a inteles schema de imperechere prezentata, sa mai explice o data, cine cu cine se imperecheaza succesiv si cine rezulta. Eu nu am prins integral logica explicatiilor in raport cu schema. Daca B rezulta din YxE, inseamna ca C rezulta din YxF, nu tot din YxE…Cum se imperecheaza D, care in schema apare clar Wanroy, nu cosangvin, si ce rol are A? Pana la urma, din cine rezulta porumbeii X? Imi cer scuze pentru ignoranta, dar poate mai sunt si altii care au nevoie de lamuriri! Multumesc!
*consangvin
pentru ionel
D se imperecheaza cu C si rezulta A . A se imperecheaza cu B si rezulta X .Procentul de consangvinizare al lui X , este de 37,5 %. Multa bafta !
Rolul lui A este pe de o parte de a reduce gradul de consangvinizare al lui X , iar pe de alta parte de a introduce gene noi de la D.
In schema asta A si B la nivel de individ sunt hibrizi. Cand doi hibrizi sunt pusi in pereche daca vor scoate un super pui care va iesi campion, desi e putin probabil, puiul mai departe nu va mai transmite nimic. Nu e homozigot pe nici un caracter!!!