Astăzi a ieşit şi cel de-al doilea pui. Sunt sănătoşi amândoi, iar părinții au mare grijă de ei :)
Mulțumesc încă o dată!

Topic initial:

Mă confrunt cu o problemă a sezonului de ouat. Acum 2 zile (18.04) femela unei perechi la care țin mult a făcut un ou. Din experiențele anterioare am ştiut că niciunul din parteneri nu se omoară cu clocitul. Nu după mult timp, am avut şi confirmarea: oul era afară din cuib, masculul cântând în cuib.

Dat fiind faptul că aveam o altă pereche care se apucase de clocit cu 3 zile înainte de a se oua această pereche (15.04) am aruncat un ou al acelei perechi şi l-am înlocuit cu cel de la prima. Părinții actuali sunt foarte grijulii în ceea ce priveşte clocitul. Însă, încă de la început, mi-am pus problema dacă diferența de 3 zile nu va fi prea mare între cei 2 pui. Nu după mult timp (19.04) o altă pereche a făcut primul ou (pe această pereche nu o las să facă pui din cauză că este formată din frați de cuib). Aşa că m-am gândit că le-aş putea înlocui ouăle cu unul de plastic şi oul care a fost părăsit şi mutat ulterior. Asta ar însemna că pentru noua pereche formată din frați de cuib, puiul ar ieşi în a 14-a zi de clocit.

Întrebarea mea vine aici: ştiu că în ultimele zile de clocit, guşa părinților începe să secrete acel lapte, dar în a 14-a zi (cu 3 zile mai repede) nu este cam devreme? Sau oare există ceva mecanisme hormonale de stimulare în cazul în care puiul există mai repede în cuib? Sau să las ouăle aşa cum sunt acum şi să risc cu diferența de 3 zile între pui? Repet, țin foarte mult la puiul primei perechi. Sunt părinți performanți, iar acesta ar fi primul pui pe care aş reuşi să-l scot de la ei.

Mulțumesc anticipat!
Vlad