Astăzi a ieşit şi cel de-al doilea pui. Sunt sănătoşi amândoi, iar părinții au mare grijă de ei :)
Mulțumesc încă o dată!
Topic initial:
Mă confrunt cu o problemă a sezonului de ouat. Acum 2 zile (18.04) femela unei perechi la care țin mult a făcut un ou. Din experiențele anterioare am ştiut că niciunul din parteneri nu se omoară cu clocitul. Nu după mult timp, am avut şi confirmarea: oul era afară din cuib, masculul cântând în cuib.
Dat fiind faptul că aveam o altă pereche care se apucase de clocit cu 3 zile înainte de a se oua această pereche (15.04) am aruncat un ou al acelei perechi şi l-am înlocuit cu cel de la prima. Părinții actuali sunt foarte grijulii în ceea ce priveşte clocitul. Însă, încă de la început, mi-am pus problema dacă diferența de 3 zile nu va fi prea mare între cei 2 pui. Nu după mult timp (19.04) o altă pereche a făcut primul ou (pe această pereche nu o las să facă pui din cauză că este formată din frați de cuib). Aşa că m-am gândit că le-aş putea înlocui ouăle cu unul de plastic şi oul care a fost părăsit şi mutat ulterior. Asta ar însemna că pentru noua pereche formată din frați de cuib, puiul ar ieşi în a 14-a zi de clocit.
Întrebarea mea vine aici: ştiu că în ultimele zile de clocit, guşa părinților începe să secrete acel lapte, dar în a 14-a zi (cu 3 zile mai repede) nu este cam devreme? Sau oare există ceva mecanisme hormonale de stimulare în cazul în care puiul există mai repede în cuib? Sau să las ouăle aşa cum sunt acum şi să risc cu diferența de 3 zile între pui? Repet, țin foarte mult la puiul primei perechi. Sunt părinți performanți, iar acesta ar fi primul pui pe care aş reuşi să-l scot de la ei.
Mulțumesc anticipat!
Vlad
Cred ca e un decalaj mic si o sa aiba lapte.
N-as incuraja inmultirea fortata, artificiala a porumbeilor degenerati care nu sunt in stare sa isi creasca singuri puii daca nu au o problema de varsta sau ceva similar, scuzabil.
100% vor avea lapte, am testat si eu inlocuind ouale altor perechi si pot spune ca laptele de gusa incepe sa se formeze probabil
cam din ziua 12-13 de clocit poate si mai devreme si incepe sa scada in cantitate treptat cam dupa 4-5 zile de la eclozare. am avut oua schimbate si care au fost clocite de respectivele perechi doici doar 12-13 zile dar si oua clocite 20-21 zile si in ambele cazuri puii au fost crescuti normal. o diferenta de + – 3 sau 4 zile este acceptabila .
Nu cred ca vei avea probleme,decalajul e destul de mic! Am citit recent un articol,legat de laptele de gusa,in care se spune ca in acel lapte se gasesc si anticorpii naturali transmis de acei parinti buni si sanatosi!Ideea este ca daca ai pus unei perechi de doici cu o sanatate nu asa de buna,sansele ca acel pui sa semene cu parintii lui scad(nu ne referim la mostenirea genetica aici)…ci la faptul ca nu poate transfera mai departe acesti anticorpi E doar o teorie,luati o ca atare!
acum am citit comentariul mai cu atentie ….parintii vor avea lapte si in ziua 13-14 de clocit dar si in ziua 20-21 deci cum spuneam nu e o problema diferenta de 3-4 zile in clocitul parechilor dar nu cred ca este bine sa fie aceasta diferenta intre pui pt ca daca unul iese cu 3 zile mai devreme desi parintii vor avea lapte si cand va iesi al 2 lea , fiind mai mic nu va supravietui in fata fratelui mai puternic care va primi mai multa hrana. eu am testat cum ti-am spus dar am inlocuit fie ambele oua la o pereche fie am pus cate un ou la 2 perechi diferite de doici aruncandu-le pe ale lor, niciodata nu am avut un pui mai mare cu 3 zile decat altul in acelasi cuib. gandeste-te ca femela face al 2 lea ou la aproape 2 zile distanta de primul si pt a nu iesi un pui mai devreme pana nu le are pe amandoua nu incepe clocitul pe motivul ca puii sa fie de aceeasi varsta si altfel avand sanse egale de supravietuire.
daca am inteles bine de la acea pereche care nu se omoara cu clocitul ai un singur ou ….in acest caz parerea mea sincera este ca cel mai bine ar fi sa-l pui la perechea care a ouat pe 19.04 formata din frati de cuib si sa le arunci ouale lor fara a mai pune unul de plastic, ei clocesc si un singur ou iar cealalta pereche caruia i-ai aruncat un ou facut pe 15.04 ramane cu el . astfel reusita va fi de 100 % binenteles daca oul este fecundat . in primul rand ca in acest fel puii fiind cate unul in cuib vor fi hraniti mai bine si in al 2 lea rand diferenta este mai mica fata de perechea cu fratii de cuib pt ca ziceai ca perechea neatenta cu clocitul a ouat pe 18.04 iar ceilalti pe 19.04 deci doar o zi in comparatie cu cealalta pereche care a ouat pe 15.04 si in nici un caz nu ar trebui pui cu diferenta de mai multe zile in acelasi cuib. sper ca ai facut un semn pe ou pt a nu le incurca . PS : cand mai ai de gand sa arunci oua bine ar fi sa o faci in primele 2 zile maxim , de exemplu daca il arunci pe primul o faci in ziua cand l-a ouat inlocuindu-l cu unul de plastic pana apare oul 2 . dupa ce se incepe clocitul la 3-4 zile daca te uiti la bec vei observa niste vase de sange si embrionul cum se formeaza , acolo deja este viata si mi se pare pacat sa le arunci . este doar umila mea parere .
ca sa-ti raspund vlad in concordanta cu titlul topicului “lapte de gusa mai repede de termen vs diferenta de 3 zile intre pui ” clar cea mai buna si sigura varianta este prima , cea cu diferenta avand riscuri destul de mari . as fi curios sa ne dai de stire aici peste 3-4 saptamani cum a mers indiferent care va fi alegerea ta. te salut si sper ca ti-am putut fi de folos in a te ajuta sa iei cea mai buna decizie.
Mulțumesc pentru răspunsuri!
Se poate ca acel caracter de “părinte iresponsabil” să se transmită ereditar şi descendenților?
Cu siguranță voi reveni cu noutăți când vor apărea puii (asta dacă mai apar, că la temperaturile de afară…:)) )
Nu cred ca se poate transmite ereditar, cat despre pui daca porumbeii stau pe ou de acum incolo vor iesi pt ca in prima zi cand nu a stat nimeni nu se formase embrionul.
Da, caracterul de parinte iresponsabil se poate transmite. Am avut un mascul care nu clocea ouale. Fiul lui si-a mostenit mama, clocind normal, chiar cu mare atasament.Insa fiul acestuia(deci nepotul celui”rau”)isi mosteneste bunicul intocmai si nu cloceste, caracterul respectiv sarind o generatie.
@Vlad: Vad ca baietii deja ti-au raspuns. Intaresc si eu raspunsurile lor spunand ca daca sunt 3 zile diferente intre oua, nu e problema. ( am avut si eu oua mutate sub alte perechi cu diferente de 3 zile si au iesit si crescut pui perfecti sanatosi).
Varianta cea mai sigura, dupa cum a zis si Dumitru Dumitrache, ar fi sa pui oul sub perechea formata din fratii de cuib, pentru ca diferenta de oua e de doar o zi.
Sper sa-ti iasa un pui viguros si sa-ti aduca multe bucurii!
muta oul la perechea de frati
perfect* sanatosi. :d
Astăzi am facut primul miraj (7 şi 4 zile). Ambele ouă sunt perfect ok. M-am gândit totuşi să efectuez mutarea pe la 11-12 zile de clocit, întrucât, la acea vârstă, embrionii au căldură şi metabolism propriu, iar mutarea va fi mai uşor suportată de ei. Concluzia după miraj e că actuala pereche care se ocupă cu clocitul face o treabă destul de bună, iar perechea de frați este foarte fericită, grijulie şi protectivă cu ouăle lor de plastic:))
Din experienta proprie iti spun ca e in regula. Poti face linistit mutarea.
sa inteleg ca pe la 11-12 zile de clocit vrei sa iei un ou si sa-l pui sub perechea de frati iar celalalt sa ramana unde e acum ?
Diferenta de 3 maxim 4 zile e ok..ca majoritatea de aici si altii fiecare schimbam de la matca la doici ouale..etc..si nu intotdeauna se oua la fel…cu toate ca am imperecheat matca zburatorii si doicile in aceleasi zile..am avut diferenta si de 3 sapt ..la primul ouat…intre perechi….nici ei nu mai stau la clocit daca puii intarzie sa apara..cand diferenta e prea mare si puii nu eclozeaza .abandoneaza ouale..dak puii ies mai repede batranii se descurca cu hranitul….
Din experienta mea stiu ca parintii care inca nu si-au format laptele de gusa in primele zile dau mai mult apa puiului nou eclozat pana cand in gusa le apare laptele iar puiul nou eclozat nu creste cu putere in primele zile pana primeste hrana adecvata, asta cu frigul de afara nu duce la mult bine pentru puiul tau cel valoros, sfatul meu este ca dupa ce puiul eclozeaza sa-l rotesti cu ceilalti 2 pui de la perechea nr 2 cel putin odata pe zi sau chiar de 2 ori daca este posibil ca parintii adoptivi sa l hranesca si pe el cu acel lapte de gusa. Caracterele se transmit, de foarte multe ori partile rele, mai mult decat partile bune, dar nu stii ce partener va avea acel pui si poate il pune viitorul lui partener pe pozitie buna.
dumitru dumitrache, da. Şi, pe lângă fiecare ou natural, să pun câte un ou de plastic, ca să imit cât mai bine caracterul natural al reproducției
Am gasit un filmulet postat de Alex Gherghe, in care hraneste puii mici, de cateva ore, cu mana: https://www.youtube.com/watch?v=aHX5ER8J02U
Este interesant. Daca tii la pui atat de mult, poti sacrifica din timpul tau. Numai bine!
vlad e ok ca separi ouale pt a nu fi 2 pui in acelasi cuib dar cu diferenta de varsta semnificativa . eu ii las si cu un singur ou fara a mai pune unul de plastic si clocesc la fel .
Laptele de gusa apare din momentul cind porumbeii simt miscari in ou al puilor…
acum cateva zile, m-am trezit cu o pereche de pui de o zi respectiv 2 la o pereche de zburatori. avand paie pe jos si boxe insuficiente pentru cate perechi am avut la inceputul anului, astia si-au facut cuib dupa o usa. asta fiind al doilea rand de oua, ca din primele nu s-a ales nimic. am avut in intentie sa nu ii mai las sa scoata pui, dar cuibul lor fiind dupa usa am uitat de ei si nu le-am pus oua de plastic, asa ca m-am trezit cu doi puisori cand am luat masculul sa il bag la zbor. acum ce dracului fac?! noroc ca tot dupa usa s-a cuibarit o femela care la randul ei avea oua. o tardiva pe care nu am zburat-o, pentru ca nus de ce, dar are ceva special si nu m-am indurat. perechea ei s-a pierdut si ea se tot chinuie cu niste oua pe langa puii aia mici. asa ca am lasat un pui sub ea si pe al doilea l-am bagat sub o femela pe care nu o zbor special pentru manevre d-astea si care avea oua nu de mult timp. asa ca am luat puiul si l-am bagat sub ea. nu ma asteptam sa supravietuiasca tocmai datorita faptului ca nu avea inca lapte. dar am zis asta e! ce o fi o fi! si ce credeti?! puiul ala e mai mare decat decat celalalt lasat dupa usa. :))))
Cred ca porumbeii au un fix cu cuiburile dupa usa ca am mai auzit de cazuri ca al tau, unul era pe aici la top 10 campion national :))… stii vorba aia “in cur dupa usa”.
Pacat ca nu stii ce inseamna exact “avea oua nu de mult timp” pentru ca daca avea oua de vreo 10 zile si deja a facut lapte, imi pica fatza.
Am pe telefon un excel unde notez toate termenele cuiburilor, vreo 60 la numar… in fiecare dimineata trec si vad unde a aparut ou seara precedenta la cei care erau in goana, adaug o zi pauza, apoi 18 zile si gata celula de excel pentru cuibul x.
pai ce sa spun! atunci cand am bagat puiul sub ea, am luat unul din cele doua oua si l-am aruncat tocmai sa stea puiul mai bine sub ea, am lipit oul ramas de pui. initial doar in ideea in care el sa nu moara de frig pana a doua zi. a doua zi, adica duminica seara, am vazut ca puiul misca si e bine, moment in care am decis sa nu il mai iau de sub femela. iar dupa o saptamana, cam pe vinerea care a trecut, am aruncat si al doilea ou. acum ce sa zic…:))
Off-Topic
Cuibul nu e incomod??
Nu mai “scapa” pigioarele printre bete in gaurile alea?
Nu are pasla de aceea intreb , mi-as lua si eu , nu ar mai exista umiditate mai deloc in cuib.