Linii de culoare; cum am inceput sa tin porumbei; fac selectie in Valea Mortii

Salutari tuturor, sunt Adrian Malinescu (Adrian Madlin) din Pischia, vreau sa va povestesc cum am inceput sa tin voiajori si de ce dupa o pauza de 20 de ani am reinceput cu columbofilia. Am copilarit in localitatea Bozovici din Valea Almajului (Caras Severin), inconjurat de paduri si ape, aer curat si vise de copil. Imi placea sa ma uit la porumbeii unui vecin – Ion Disela – isi formase o familie de voiajori mari cu aripi lungi care dadeau si rezultate la concursuri.

M-am imprietenit cu el cand l-am ajutat sa-si curete voliera, a capatat incredere in mine si m-a rugat sa merg cu autobuzul la Timisoara ca sa-i dau drumul la porumbei. Zis si facut, in scurt timp mai multi crescatori din Bozovici isi trimiteau porumbeii cu mine la Resita, Oravita sau Timisoara, imi dadeau bani de bilet si ceva de buzunar, asa am vazut pentru prima data Timisoara la 15 ani.Vazand ca imi plac porumbeii Ion Disela mi-a dat si mie 7 pui din care anul urmator pe 3 i-am zburat pana la Gyor in Ungaria. La 18 ani am intrat la Facultatea de Zootehnie din Timisoara, am mers in armata apoi la studii asa ca porumbeii i-am lasat in grija mamei, in scurt timp au fost furati sau prinsi de uliu. Terminand facultatea am lucrat in Timisoara, apoi am plecat pentru 10 ani in Italia de unde dorul de casa m-a facut sa ma intorc, ca un voiajor bun ce nu-si uita casa (cine e curios cum e sa fii imigrant in Italia sa citeasca cartea mea “Captiv in Valea Lupilor – Despre peripetiile unui timisorean in Italia”).

Reintors in tara in 2008 stateam la bloc in Timisoara, unde ma simteam ca intr-o cusca asa ca vizitele din weekend la socrii la Pischia imi reincarcau bateriile pentru o alta saptamana de munca.

Intr-o buna duminica de mai, fiind in vizita la socrii, vad ca se lasa pe acoperis o porumbita trestie inelata si cu clema de concurs, flamanda si insetata, a coborat la gaini ca sa caute mancare. I-am dat sa manance din palma, era blanda si frumoasa. Cum la lasarea serii nu si-a luat zborul, i-am amenajat o cutie pe acoperis, din care nu a mai plecat pana dupa ce mi-a scos un pui (am facut rost de un mascul rosu de la un prieten din Bozovici – Inut (Florin Popescu).

Deci din 2008 am reinceput sa tin voiajori, doar ca este greu sa gasesti pasari bune, dupa care te mai taxeaza bolile, pisicile, uliul sau dihorul. Nu particip la concursuri oficiale pentru ca vreau sa-mi formez porumbei buni ca sa intru in forta in sistem, la mine in voliera nu are ce cauta un porumbel adult care nu a venit din “Valea Mortii”, adica de la 185 km cat este pana la Bozovici – prietenul meu Inut a poreclit Valea Almajului ca Valea Mortii, este plin de soimi si ulii ce decimeaza stolurile. Inut chiar a cumparat un spray de vopsea speciala roz cu care da pe penajul porumbeilor, reflectia culorii ar deranja uliul.

Ca sa va dati seama ce inseamna Valea Mortii va dau un exemplu: In 23 noiembrie anul trecut am dus 6 porumbei maturi la Bozovici, in prima zi mi s-a intors o porumbita rosie, apoi in zilele urmatoare o porumbita cu coada smulsa si sternul rupt, o alta cu pieptul spart sangerand, deci in final 4 din 6.

O placere a mea este sa merg in piata duminica si sa cumpar cate un porumbel ce-mi place, sunt zile cand nu-mi place nici unul si raman doar cu placerea plimbarii la oras impreuna cu fii mei Leonard si David. Lui David (cu ochii albastri) ii plac porumbeii, daca-i dau un inel de porumbel in mana nu-l mai lasa pana adoarme sau il pierde…

Sa va marturisesc ceva foarte important: eu simt ca trebuie sa existe o metoda, ceva ce nu poate sa tina doar de rezultatul la zbor, mi se pare imposibil sa nu creezi o linie consangvina uniforma, sa nu uitam ca efectul heterozis este cu atat mai mare cu cat diferentele sunt mai mari.

De acord ca sunt culori dominante ale porumbeilor si culori ce exista doar in stare heterozigota iar apoi se produce segregarea caracterelor, selectia se face si in cadrul culorii in functie de musculatura, stern, ochi si penaj.

Ca final va cer parerea in privinta porumbelului meu numit “Pasarea”, l-am vazut in voliera domnului Muresan de la Dumbravita si a fost dragoste la prima vedere, atat am insistat pana cand mi l-a vandut, mama pasarii ar fi facut zboruri lungi. Intuitia imi spune ca este o pasare cu potential, mare si usoara, stern lung, musculatura dezvoltata dar nu voluminoasa, oare imi da descendenti valorosi ?

Categories Diverse

48 comentarii la “Linii de culoare; cum am inceput sa tin porumbei; fac selectie in Valea Mortii”

  1. In Valea Mortii doar porumbeii buni pot sa supravetuiasca, e foarte trist ca in fiecare zi sa-ti prinda uliul cate un porumbel.

  2. foarte tare…tine o tot asa si o sa ai in lotul de zbor numai porumbei rupti de uliu

  3. cand ai boala asta in sange niciodata nu se uita ….cred k este k un drog , care trebuie sa il ei mereu….

  4. foarte frumos stiu si eu cum e acolo la tine in CARAS am si eu o mini poveste despre zona aia..intr-o zi de joi am fost la imbarcare pentru concursul AMSTETEM (AUSTRIA) Sambata a fost lansarea si a fost prapad..putini porumbei intrati in prima zi pentru ca le-au dat drumu pe vreme nefavorabila si ploaia si vijeliile i-a impins pe porumbei in alta directie..in fine, luni dimineata la ora 6 imi suna telefonu , raspund si vorbesc cu un domn pe nume Marius din OTELU ROSU JUD CARAS..si imi spune ca un are un mascul treistiu cu seria 547893-09 poposit cu o seara inainte adica mai exact Dumineca, si ma intreaba de unde sunt si ii raspund ca sunt din Jud Hunedoara din satul Mintia si ma intreaba daca vreau sa il elibereze deoarece era ceata si inoorat dupa o zi si o noapte de ploaie si eu i-am zs sa il elibereze . Am asteptat dar nimic seara ma suna alt domn tot din Otelu Rosu si imi spune de acelasi mascul iar in timp ce vorbea cu mine a mai vazut un solzat la el in gradina tot noroi si vai de el si voresc cu el si ii spun sa nu il mai elibereze ca merg eu dupa el.A-2-a zi seara am mers la el si mi-a spus ca toata ziua a batut in plasa sa plece ca a fost soare si frumos dar nu ia dat drumu daca a vorbit cu mine sa merg dupa el..si mi l-a inapoiat si ii multumesc pentru asta si mi-a dat si masculul acela solzat era de cugir sa il eliberez de aici de pe valea muresului deoarece acolo la ei intre munti este VALEA MORTI si nu va putea gasi drumul spre casa si i-am dat drumul si a ajuns acasa la domnul Micu Adrian din CUGIR in timp bun si m-am uitat pe internet si acel porumbel avea norma in 2009 si in 2010 facuta ..deci nu era un porumbel slab si uite ca tot nu a reusit sa gaseasca drumul spre casa de acolo din VALEA MORTI si multi porumbei nu mai pot gasi drumul spre casa de acolo dintre munti. asta e povestea mea despre valea mortii..dar m-am mirat ca porumbelul meu a trecut de zona mea si a ajuns tocmai acolo…la 100 de km departare de casa dupa casa mea.LASATI PORUMBEII SA ZBOARE!!!

  5. Pasarea este foarte frumoasa si cu formarea unei linii bune bafta sa speram ca vei fi ajutat si de david !!
    bafta

  6. Pe romaneste iti spun ca: te dor mucii, iar pe italiana ca: te lo potevi risparmiare. Cu riscul de a-mi pune toti internautii in cap.

  7. Cristian, te-as ruga sa imi traduci si mie… expresia romaneasca.

  8. felicitari pentru noul inceput,iar despre pasarea din fotografie,este un exemplar minunat.
    mult succes.

  9. columbofilia= DROG…………………clarrr…..poata sa spuna orice columbofil…;)):X

    vant in pene!!!

  10. FRUMOASA POVESTIOARA….CAT DESPRE ANTRENAMENTUL DE PE 23 NOIEMBRIE !!!! ACOLO M-AI DEZAMAGIT , PORUMBEII LA ACEA DATA SUNT PE FINALUL NAPARLIRII : A 8-9-10 PANA SI LE-A FOST FOARTE GREU SA ZBOARE 185KM PE MUNTE …SI DIN VALEA MORTII …..CHIAR SI CEI MAI BUNI MARATONISTI SE POT PIERDE IN ACESTE CONDITII . AM MULTI PRIETENI DIN ZONE MONTANE : BRASOV , SIBIU , HARGHITA…. EI INCHID PORUMBEII IN SEPTEMBRIE SI LE DAU DRUMUL IN APRILIE , SI AU SI REZULTATE BUNE LA FOND SI MARATON. DECI ACESTE EXPERIMENTE TE POT COSTA CEI MAI BUNI PORUMBEI. REFERITOR LA MASCULUL DIN IMAGINE POT SPUNE CA NU E GENUL MEU….ARE CAPUL PREA FRUMOS ….ORICUM DACA E DE FAMILIE BUNA , PORUMBEI CU TRADITIE IN SPATE VA DA URMASI BUNI ZBURATORI . IN SPERANTA CA NU VEI LUA IN NUME DE RAU COMENTARIUL MEU , ESTE DOAR O SIMPLA PARERE PERSONALA,, ITI UREZ SUCCES SI NUMAI BINE !!!

  11. nu stiu asa din poza frumos porumbelul mie unul nu imi place ochiul lui in rest e ok… sincer mult noroc iti urez..

  12. FRUMOS EU STAU LA CANPIE SI NU SUNT RAPITOARE NU PREA ARE CINE SAI SELECTEZE
    DA NU LE BAG CU MANA IN CALEA RAPITOARELOR SA VAD CARE TRECE TESTU

  13. Povesti de adormit incepatorii. Continua asa si o sa ai vise frumoase. Sportul cu porumbeii a fost inventat de mult,si are careva reguli clare.Nu cred ca o sa reinventezi tu columbofilia cu asemenea povesti.Mai bine citeste cateva carti de specialitate ca sa-ti dai seama ca nu stii nimic despre voiajori.

  14. i-l cunosc pe domnul Muresan,dar pasarea de care intrebi mai bine o bagi la concursuri si vei vedea valoarea sa.nu stiu mama ce zboruri lungi a facut pt ca dansul nu este inscris la asociatie.(asta in caz ca nu e cumparata de la altii)
    iti doresc mult succes si ai grija ce achizitii faci!
    stima!

  15. —ca sfat : nu-ti vei face niciodata porumbei buni de zbor aducandu-i din piata!
    —cel din poza pare cam disproportionat, genul acesta stil ” trompeta” nu prea dau rezultate la zbor,[ are remorca de tras].
    —nu-i mai antrena in plina naparlire!

  16. Isi formase o familie de voiajori mari cu aripi lungi care dadeau si rezultate la concursuri imi place cum suna.Imi plac porumbei cu corpuri mari zbor rapid (greoi intr-un fel) fara multe intoarceri mai mult la disparitie porumbei cu capacitate mare de efort si forta pentru a putea zbura pe oricefel de vreme.Sa si dea rezultate la concursuri ar fi perfect.

  17. Multumesc tuturor de raspunsuri, pasarea in discutie se trage din cel mai frumos porumbel neamt pe care il are d-l Muresan, am aflat dupa ce l-am cumparat. Are ochi aproape roz si o energie devastanta, abea reusesc sa-l tin in mana, seamana cu porumbelul neamt ce a castigat Barcelona. Este adevarat, sunt foarte exigent si nemilos cat priveste intorsul acasa dar incep sa am rezultate mai bune, puii mi se intorc acasa la primul zbor direct de 40 km incepand cu varsta de 2 luni si o saptamana, observa uliul cu 30 de secunde inainte de a aparea si plesnesc aripile toti impreuna…
    O zi buna tuturor

  18. Andrei, expresia se gaseste in vocabularul manelisto-cocalar, dar se pare ca am scris-o un pic gresit. Corect ar fi fost: te doare mucii.

  19. Frumoasa povestea si pasarea,dar……. Tu duci porumbeii acol sai macelaresti sau sai antrenezi ? ? ? parerea mea ,gaseste alt loc de unde sa le verifici calitatea nu in cuibu uliului. Este adevarat ca daca vine deacol e bun si daca vine si rupt de uliu e si mai bun,dar daca a venit deacol vine si din alt loc poate mai indepartat si fara atatia ulii ca pana la urma nu mergi sa dai mancare la uliu. Vorba lui fcpr de mai sus, continua tot asa si vei avea lotul de zbor numai din porumbei rupti de uliu. O zi buna tuturor!

  20. Interesant modul de abordare insa tind sa dau dreptate si celor care spun ca pietarii si antranementul in perioada nepotrivita pot dauna, stricand o munca de cativa ani buni!

    In legatura cu porumbelul nu pot sa ma pronunt insa e un exemplar cel putin frumos, daca nu si destept!

  21. Daca pot sa-mi dau o parere fara sa-mi fie luata in nume de rau :

    -Intai si mai intai, daca despre voiajori este vorba, trebuiesc selectati prin cat mai multe concursuri ,si abia apoi sa incercam sa vedem care culoare a mai ramas… samd.
    -Daca este vorba despre ornament atunci este alta poveste…
    -Pasarea din imagine nu poate sa demonsreze nimic decat cum arata si cam atat – zboara TOTI puii din el pana la ultima etapa inclusiv Derby-ul si dupa aceeea ne spui si noua daca este bun sau nu.
    -Zootehnia este una , si columbofilia este un pic cam altfel !!!!!!!
    -Fara suparare si eu am aceeasi profesie !
    Mult succes si toate bune.

  22. Pasarea a fost crescuta de un altul, nu stiu daca are rost sa-l zbor, o sa vad puii de ce sunt in stare. Am 10 porumbei in matca pe care-i tin inchisi pentru ca nu vreau sa risc nici 5% sa pierd vreunul din ei mancat de uliu sau altceva.
    Cine zice ca nu tine de columbofilie ce fac eu sa nu uite ca am crescut printre columbofili inraiti si copil fiind am invatat multe, eu nu tin porumbei pentru frumusete ci pentru instinctul si puterea lor de a se intoarce acasa.
    Cea mai adevarata senzatie este cand astepti sa-ti aterizeze porumbeii dusi la zbor, o sa fac tot posibilul ca de la anul sa incep zborurile oficiale, deocamdata merg eu cu masina si ii lansez in stol sau individual, in functie de varsta si zboruri la activ.
    Daca duc la un zbor 10 porumbei in conditii bune de sanatate si se intorc 5 nu vad logica pentru care unul dintre porumbeii pierduti ar putea fi mai bun decat cei care au ajuns acasa. Realitatea este cea din voliera, ca este asteptata sau nu.

  23. Sunt multi care da prada uliului porumbeii,acei oameni nu judeca.Una este sa iti ia uliu de acasa porumbeii si alta este sa ii duci la antrenamente sau nustiu io unde intr’o zona muntoaza in care rapitoarele sunt flamnde de s’ar manca intre ele
    Acest om isi face raul cu mana lui si nu cred ca este singurul.Multi zic ca daca un porumbel daca scapa de uliu este bun (fals)uliu nu intreaba,nu tine cont ca porumbelul respectiv ii campion sau ca o fost in nustiu io ce expozitie.Acesti oameni nu merita sa tina porumbei ptr ca isi bate joc de ei,mai ales cu Valea Mortii este o prostie sa duci porumbeii acolo mai ales cum i’au ajuns por acasa si mai sus spunea ca la el nui porumbel in cotet care sa nu treaca prin acel loc ii o prostie poate ca uliu io luat porumbelul cel bun si o scapat cel prost.Uliu nui ca un zbor de 10000 km ii mai periculos.La un zbor de maraton porumbeii se selecteaza cei mai buni dar aici la uliu se selecteaza cei mai prosti aici depinde de norocul porumbelului sau in forma in care este o simpla miscare si la si agatat.
    Succes tuturor columbofililor

  24. fara suparare dar adevarata selectie o sa o faci la zbor concurand etapa de etapa cot la cot cu restul crescatorilor . si apoi dupa ce faci norma porumbelului o sa poti spune daca e bun sau nu. pana atunci incearca sa nu te distrugi singur ducand porumbeii in ,,VALEA MORTII”” . uliu va prinde si porumbei buni si asta o spun din experienta. in ghearele lui au ajuns si pasari care au fost in expozitii!
    iti doresc mult succes si la anu sa auzim de tine in clasamente!
    stima!

  25. oricum rapitoarele i-si fac treaba…porumbeii tot timpul vor fi ataca-ti de rapitoare…,dar oricum merita de continuat nobila pasiune…pe-ru porumbeii voiajori cele m.intelegente pasari…

  26. Imi imaginez ca la un moment dat o sa fie si vreun concurs peste munti. Ce fac crescatorii ce locuiesc in zonele muntoase, nu concureaza ? Sunt la fel de rau ca cei care locuiesc acolo ? Eu am copilarit la munte. Deci sa repetam: din 5 femele si un mascul lansate la Bozovici in 23 noiembrie mi s-au intors 4 femele, chiar daca le dadeam drumul la campie cred ca era acelasi rezultat. Pa

  27. Este o diferenta enorma intre porumbelul LANSAT intr-o astfel de zona si porumbelul care vine de la concurs. Cel de la concurs este deja pus pe directie, este inaltat, probabil si in grup, si are un zbor pistonat rapid, sigur pe el. Rareori se oboseste vreo rapitoare cu ei asa. Cel lansat acolo insa, pana se inalta, pana da ture de orientare, pana ia avant… e foarte expus.

    Eu am avut porumbeii la munte. Atacurile erau de regula pana se inaltau porumbeii dupa iesire sau la final la coborare cand pierdeau elanul. In rest erau miguri pe cer. De asta la lansare invatasera sa se ridice aproape in spirale cat mai repede, si la coborare sa se arunce direct inauntru, sa nu mai piarda vremea pe acoperis.

    Daca tot vrei sa ii selectezi pentru concursuri, ii poti lansa dupa Valea asta, deci sa treaca prin ea cand deja sunt pusi pe directie.

  28. Punct ochit, punct lovit, Andrei. Bine spus, cu toate ca imi da impresia ca este in zadar, domnul AdrianMadlin adora monologul. Oricum felul tau de a gindii, Andrei demonstreaza exact diferenta colosala dintre cine a facut concursuri cu porumbei si cine doar viseaza si isi inchipuie cum ar fi.

  29. Inscriete in asociatia de voiajori si poti sa vezi cu adevar valoarea porumbeilor,zburindui sa vezi la noi valea plingeri,la sfirsit de sezon,vint in pene.

  30. Porumbelul din fotografie e un porumbel iansen,si de unde spui tu ca lai cumparat omul ala din dumbravita nu a zburat in asociatia timis nici o singura data,iti las nr de tel daca vrei sa vorbim,0744 285148.

  31. Domnule ! nu te supara dar porumbei nu se zboara in luna noembrie,si eu am facut lansari de acolo dar vara si nu am avut pierderi,merg la socri mei in fiecare an,cred ca conteaza si fondul genetic al porumbeilor,scuze dar nu vreau sa supar pe nimeni.

  32. Aline ! tu crezi caci noi zburam pe cinpie din germania ,Hale, timisoara sau etc nu sint munti,cred ca sint mai mari ca ai nostri,si o distanta mare de zbor si voi nu zburati unde zburam noi,eu cred ca conteaza si materialu ce il ai,multa stima,vint in pene.

  33. Este o prostie ca face selectia din asanumita ‘valea mortii’.
    Selectia se face la concursuri unde trebuie sa gaseasca casa dintre atatia mii de porumbei de la distante lungide la 500 km in sus,nu ca ii duci la antrenament si vine tot stolu acasafara sa se desparta de alti porumbei asa si cei mai prosti vin se lasa dusi de cei mai buni sau cel mai bun.

  34. Pentru bostiogioian: sunt adeptul lansarilor individuale, nu vreau ca un porumbel destept sa aduca stolul de prosti acasa, se pierd timp si resurse. In stol lansez puii la primul lor zbor, altfel pierd pui care poate sunt buni (vorbesc de primul zbor la 40 km).
    In esenta, nu vreau sa incep un sezon cu 50 de porumbei si sa raman cu 5, mai bine incep cu 10 forjati si termin cu 6.
    Campionu: ai un ochi istet (adica amandoi), Pasarea are bunicul un negru Iansen. Stiu foarte bine ca Muresan nu participa la concursuri din convingere personala, are porumbei prosti si porumbei foarte buni. In special are matca de porumbei austrieci, avantajul este ca pe bani putini merg inainte.
    Sangeorzan: Iti respect remarcile si convingerile personale, putem in mod democratic sa nu fim de acord. Tine minte zicala asta: “Daca faci ca ceielalti nu o sa ajungi niciodata primul”.
    Am reusit lucruri deosebite in viata, datorita viziunii mele, da cautare pe net la nume.
    Andrei, saptamana urmatoare duc porumbei tineret la zbor, pot sa va cer sfatul cum sa-i lansez ? (de la ce distanta). Hai ca de data asta o sa ascult de “batranii sfatului”, ca sa nu ziceti ca sunt prea testaccio…

  35. Si eu sunt 100% pentru individuale, chiar si la primul zbor din viata puiului (dar asta undeva sub 10 Km). Nu stiu ce sa spun mai mult despre pui, nu m-am obosit niciodata pe cont propriu, nu i-am dus decat 1-2 zboruri pana in 20 Km si apoi direct cu clubul care facea antrenamente treptate cu puii incepand de la sub 50 Km. Mi s-a parut suficient.

    Fraza “are porumbei buni dar nu participa la concursuri” este incorecta in columbofilia pe puncte si norme concrete in carte. Porumbei buni au cei care sunt in primele pagini din carte si punct. :) Restul sunt vorbe.

    Dar poate ca tine si de inteligenta crescatorului. Pe mine nu m-a ajutat cat sa fac rezultate cu ciori din piata sau adunaturi de la crescatori care “nu zboara din convingere”.

  36. Daca tu crezi ca pe bani putini ,si selectia ce o faci intre munti.valea morti, e ceva gresit,cind o-sa zbori cu asociatia o sa iti schimbi parerea,iti doresc mult noroc,poate mergem amindoi sa facem o lansare ?din valea morti,cum ii spui tu.sa iti dovedesc ce inseamna fondul genetic al porumbeilor,ce ii am,nu vreau chear sa ii laud.

  37. ai o viziune buna asupra lucrurilor,dar cand vei participa cu adevarat la concursuri cu restul crescatorilor iti vei schimba parerile. pana atunci te invit sa te alaturi asociatiei si zbori puii impreuna cu noi.( anu asta sunt multi incepatori care au venit pt prima data si nu este rusine sa vi si sa pierzi,toti am pornit de jos! ). ……..cat despre porumbeii lu Domnu Muresan te rog nu-ti fa prea mari sperante( nu inelu conteaza si stiu f bine provienenta Austriecilor).
    bafta la antrenamente!
    stima!

  38. Si altii au reusit lucruri deosebite in viata si nu pun asta pe seama viziunilor. Si inca ceva: ceea ce pentru unii poate fi deosebit pentru altii poate fi ceva banal si irelevant. Nu o sa poti sa fi primul nici daca intr-un concurs toti fug intr-o directie si tu fugi in ce-a opusa doar pentru a nu face la fel ca ceilalti. Un fel de ” Gica contra” national. Sa vorbim mai bine despre porumbei pentru ca de fapt asta-i profilul topicului. Pentru antrenamentele cu puii incearca sistemul lui Ad Schaerlaeckens, daca ai timp si faci totul cum spune el nu vei fi dezamagit.

  39. Buna prieteni, de la anul ma inscriu la asociatie si incep zborurile, anul asta mai merg pe mana proprie pentru ca simt ca nu am o baza puternica de porumbei. Ce “forjez” pana la sfarsitul anului asta o sa fie parintii puilor cu care voi concura, am inca si porumbei neinelati.
    Sper ca nu v-am plictisit cu scrierile mele, am lucrat 4 ani ziarist in Timisoara si am ramas cu reflexul si placerea de a scrie.
    Vreau sa lansez o sfida daca administratorul imi permite.
    Pe langa scris imi place si actiunea, vreau sa propun: FACEM UN PRONOSTIC LA LANSAREA DE PIETRARI ?
    Sambata urmatoare merg la ruga la Prilipet (langa Bozovici) si lansez de la Oravita (127 km rutieri) 10 porumbei pui pietrari cumparati cu 5-7 lei, ii salt de la 40 km la 127 km cu lansare individuala, varsta intre 3 – 4 luni si neinelati.
    Pa

  40. In primul rand felicitari Adrian pentru intoarcerea la columbofilie! In al doilea rand vreau sa ti spun ca lansarile care le faci cu porumbeii din asa zisa Valea Mortii o sa ti aduca deceptii foarte mari daca continuii sa le faci. Nu contest valoarea porumbeilor tai dar iti spun asta din experienta, cresc porumbeii la o aruncatura de bat de acest loc si anume in Carbunari, care nu este nici pe departe mai diferit si am avut si eu curiozitatea si nebunia sa lansez acum cativa ani buni, porumbeii din Bozovici, dar a fost prima si ultima! Rezultatul : din cca 25 porumbei lansati – 15 intorsi in prima zi -4 intorsi raniti de soim -6 pierduti definitiv, nu zic ca erau niste porumbei valorosi dar nu erau porumbei de pierdut la o distanta aeriana de aprox 23 km. Deci, parerea mea este ca acolo poti sa te scapi usor de cel mai bun porumbel si nu merita sa iti asumi acest risc iar la urma urmei distanta parcursa de acolo nu edifica valoarea unui porumbel, balanta inclina spre norocul pe care il are porumbelul de a se intalnii cu cat mai putine rapitoare, deci intr un cuvant “loz in plic”. Mai vb dc vrei pe mess si dc te intereseaza iti pot oferii mai spre toamna 1-2 puii daca crezi ca te ajuta. ID.danyelsirbu@yahoo.com. Numai bine!

  41. Distanta aeriana Oravita – Pischia = 100 km. Pronostic: 3 – 4 buc in prima zi !

  42. Campionu, hai pe bune… Un pui ce mi-a venit la varsta de 2 luni si jumatate la prima lui lansare directa individuala de la 40 km (Sag) mananca la micul dejun 100 km la varsta de 4 luni si 3 saptamani…
    Oricum ii lansez sambata si ma intorc luni dupamiaza.
    Maine dimineata trimit articolul cu detaliile despre cei 10, nu se poate face un pronostic fara a cunoaste datele complete. Eu spun 6 intorsi pana luni, dar mai vorbim.

  43. Dela 40 km vine ori ce ceoara,parerea mea e sa vizitezi niste crescatori,care concureaza cu porumbei sa poti sa ai niste discuti sa iti dea niste porumbei la mina sa ii analizezi sa vezi cam cu ce se maninca sportul asta,tiam lasat nr de tel mai sus sunama sa vorbim poate te ajut cu niste pui,sau si batrini pentru reproducere.

  44. Porumbelul din imagine ii clar din ceva neamt, dar neamtul de unde o fi ? Nemti au in general porumbei buni dar mai sunt putini buni.
    Te invat ceva daca vrei sa faci o selectie personala inainte sa participi la concursuri adevarate, iati porumbei la vara si cand se fac ceva lansari de la un demifond din directia din care iai antrenat dale si tu drumul in stolul mare sa vezi atunci cum vin catre casa . Eu zic ca ii mai greu sa se desprinda de stol decat sa vina individual.
    Multa bafta si vezi ce femela ii dai la masculul din neamt







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *