Autor: Laurentiu Stoica
Scopul acestei liste de verificari este acela de a reaminti fiecarui crescator cand sa-si pregateasca reproducatorii pentru a asigura cea mai mare fertilitate posibila a oualelor,abilitatea de eclozionare a puilor si cresterea viguroasa , sanatoasa a puilor.Vom reduce totul ca si in celelalte articole la stilul practicat in Taiwan…este necesara acordarea unei atentii indeaproape a reproducatorilor…aceasta insemnand ca trebuie sa tinem porumbeii in cele mai bune conditii 365 de zile din 365 posibile.
Toate detaliile pe care le voi enunta sunt importante pentru a creste pui sanatosi.
1. Tineti toti porumbeii pe o dieta de proteine de 15-17% mixtura pentru reproducere plus o varietate de numeroase seminte,plus electroliti,vitamine ,minerale in apa de doua ori pe saptamana 365 zile pe an.
2. Tineti reproducatorii pe un plan regulat in ceea ce priveste ora hranirii si hraniti cel putin de doua ori pe zi.
3. Tineti toti reproducatorii separati de zburatori si compartimentul destinat acestora,in asa fel incat sa nu existe nici o sansa sa intre in contact cu bacterii contagioase sau virusi.
4. Tineti cotetul cat se poate de uscat cu mult soare si aer curat.
5. Tratati si vaccinati toti reproducatorii cu 6-8 saptamani inainte de inceperea sezonului de reproducere. Tratati,dar nu vaccinati la inceputul celei de-a doua si a treia serie de reproducere a aceluiasi an.
6. Introduceti masculii destinati reproducerii in compartimentul destinat acestei activitati cu 4 saptamani inaintea inceperii sezonului de reproducere,in asa fel incat ei sa-si poate alege boxele.Aceasta activitate previne bataile inutile pentru teritoriu.
7. Pre-imperecheati masculii si femelele cu 3 saptamani inainte ca sezonul de reproducere sa inceapa.Aceasta previne de asemenea bataile si dezordinea in compartiment.
8. Tineti toti reproducatorii pe lumina cel putin 14 ore (lumina naturala sau artificiala),45-60 de zile inainte ca sezonul sa inceapa.
9. Folositi usturoi,ceapa,otet de mere ,lamaie si infuzie de ceai in apa cel putin o data pe saptamana tot anul.Adaugati-le in apa in acelasi timp cu vitaminele ,mineralele,etc.
10. Dati laptuca,varza,spanac cel putin o data pe saptamana tot timpul anului.
11. Folositi grit proaspat din belsug si scoica.
12. Dezimfectati toate boxele de ouat cu 2-3 saptamani inainte de a incepe reproducerea.
13. Puneti la dispozitia pasarilor destul material pentru construirea cuiburilor.Inmuiati materialul si uscati inainte de a introduce in cotet-paie,surcele de cedru,tulpina de tutun etc.
14. Curatati cotetul o data pe zi si spreiati o data pe saptamana de paraziti externi.
15. Adaugati alune crude in dieta pasarilor cu o saptamana inainte ca puii sa eclozioneze. Continuati administrarea alunelor pana cand sezonul de reproducere se va incheia. 450-960 grame la fiecare 20-25 de perechi de reproducatori.
16. Odata cu eclozionarea, procurati lumina in cotet astfel incat sa fie lumina 24 de ore pe zi.In felul acesta reproducatorii pot manca si hrani la orice ora.
17. Pastrati mancare si grit in cotetul de reproducere tot timpul.In nici un moment nu trebuie sa lipseasca mancarea si apa.
18. Schimbati apa de cel putin doua ori pe zi dezimfectati recipientele de apa si mancare regulat.
19. Asigurati cotetul contra pericolelor exterioare(om sau animal).
20. Dati destul spatiu pentru exercitiu si odihna fara stres (lipsa aglomeratiei).
21. Izolati si bagati in carantina toate pasarile noi din cotetul de reproductie atunci cand pasarile reproduc. NU INTRODUCETI NICI O PASARE IN COMPARTIMENTUL DE REPRODUCTIE ODATA CE PASARILE INCEP SA REPRODUCA.
22. Tineti o evidenta exacta a reproducatorilor cand oua,eclozioneaza si conditiile de sanatate a puilor pe care-i produc.
Sfaturi bune, am insa niste obiectii:
La pct. 3 – este esential sa tinem pasari cu imunitate ridicata, nu cred ca putem tine deoparte bacteriile si virusii, sunt niste elemente imposibil de evitat in afara unor conditii de laborator. Numai faptul ca un crescator isi viziteaza zilnic matca si compartimentul de zburatori, deja este un vector…
La pct. 16 – lumina nonstop 24/24? Nu este o greseala de scriere? Cred ca ar fi foarte daunatoare treaba asta organismului.
Nici eu nu sunt deacord cu iluminatul non-stop. Sa nu uitam de odihna porumbeilor, care este foarte importanta mai ales in perioada de reproducere. Hranitul pe timp de noapte solicita la maxim anumite organe din corpul porumbeiilor si sa nu confundam porumbeii nostri cu puii (de gaina) de carne pe care in 3 luni ii sacrificam. Multa bafta!!!
da si io sunt de aceiasi parere, ideea era sa crestem pui cu imunitate cat mai puternica, asta insemnand nu absolut tot ce spui….dar oricum sunt sfaturi fff bune, multumim ptr ele, si sa mai vi cu astfel de initiative….bafta all, si la multi ani:*:*:
Sfaturi bune, sper ca multi procedeaza
in felul acesta.
Stilul clar si concis,te obliga sa reflectezi si
sa compari cu propria experienta.
Am dubii mari la pct.16.Metoda se practica in
zootehnie.Nu as aplica-o niciodata la porumbeii
mei.In primul rind parintii sunt foarte stresati fara
odihna noaptea .Puii hraniti la orice ora.., vor
creste mai repede. Nu cred ca un organism
crescut “turbo” ca animalele destinate
sacrificari sa fie robust la boli si capabil de performante.
Cu hranirea in timpul nopti ,pozitia 16..eu am avut bec la ai mei si am urmarit ce fac timp de o luna dar ai mei stateau la locul lor mai cantau dar nici vorba sa hraneasca puii sau sa manance ,doar ca erau mai atenti pentru k se vedea ca si ziua ,nu stiu poate ai mei tin la odihna sau nu stiu din ce cauza ai mei nu sau adaptat la acest stil de viata,dar nu erau activi cum m-am asteptat,iar dupa am renuntat la bec pe timpul nopti pentru a nui deranja .Eu nu am aplicat aceasta metoda pentru k am avut cva probleme cu un sobolan care mia furat oule la cateva perechi si am auzit k daca este lumina nu va ataca,am reusit pana la urma sa-l extermin p intrus fara a mai face si alte pagube, cu ajutorul a 2 caini de sobolani care pazesc voliera de oaspeti nepoftiti.Salutare….(este doar o parere si o situtie prin care am trecut)
Nu ANDREI….NU este o greseala de scriere….nu trebuie sa fie vb de o lumina puternica de genul celei de 75 w sau 100 w ci lumina difuza(veghe)…se gasesc in comert lampi colorate in diferite nuante pe care le putem folosi…si oricum aceste insemnari sunt recomandate si de marii campioni,putem noi oare sa-i contrazicem????Vant in pene!!!
Sa le dam alune mi se pare o prostie…nu merge si o bere rece pe langa alune??? ce sunt veverite?..Dati-le mai fratilor mancare de porumbei….
foarte interesant si frumose sfaturi dar cu lumina 24/24 e cam ..exagerata shi bacterile virusi nu potzi sai feresti tot timpul oricum foarte folositoare frumos articol:)
Are dreptate petrica in leg cu lumina… nu poate fi o idee buna. Lumina 24 din 24 se foloseste doar pt cresterea in scop alimentar pentru o acumulare rapida de masa.
Alunele se folosesc, avand un continut nutritiv foarte ridicat. Porumbeii le mananca chiar cu placere dupa ce se obisnuiesc cu ele.
In legatura cu berea… poate ca ar merge, insa doar fara alcool. De fapt in alimentatia porumbeilor se foloseste drojdia de bere, care are un bogat continut in vit B.
Cand am citit acest artico mi-am adus aminte de cursurile de avicultura din facultate.
He,he aia cu surcelele de cedru ptr. cuiburi mi-a placut cel mai mult,-de unde luam Liban???
Simpatica faza si cu iluminatul da, asa se procedeaza in practica zootehnica la crestarea puiului de carne , dar are si el o pauza de o ora la 24 de ore deci are 23 ore lumina cu 1 ora intuneric.!!!!
Este un lucru laudabil si admirabil ca incercati sa scrieti articole dar , as spune ca mai indicat ar fi sa si aplicati teoria si mai apoi sa publicati.
Despre proteina nu am inteles cele 15-17 procente sunt de proteina bruta sau digestibila si sunt din substanta uscata sau nu?
Imi cer scuze .Oricum este un lucru bun ca publicati.NU?
Felicitari pentru articol!De multe ori ne intrebam de ce nu suntem ajutati cu sfaturi de cei cu experenta si rezultate?Dar atunci cand o persoana cu experenta si rezultate incearca sa intervina cu sfaturi de calitate , intervine un xxz sau zzh si-l ia “peste picior” .Evident ca o persoana cu o coloana vertebrala dreapta se va retrage si ne urmareste din “umbra”.Sunt atatea nume care ar fii pacat sa fie jignite de catre o persoana care are legatura mai mult sau mai putin cu acest sport.Nu putini sunt dintre dumneavoastra care au citit de mai multe ori aceias carte sau vizionat acelas film .De ce? Pentru ca a avut calitate (priza) .Dar cate articole nu am avut si noi pe acest site cu “priza”?De multe ori cand nu apare ceva nou pe site recitesc “Daca as incepe maine…”DE asist.univ .drd .Marian D Ilie.ACESTI OAMENI ESTE PACAT SA FIE JIGNITI .Lista poate continua,insa am convingerea ca pe viitor comentariile vor fii mult mai calde .Cu deosebit respect pentru toti !Mitica Marghescu.
Am si eu o intrebare; daca eu tin porumbeii mei in conditii foarte bune are aceias imunitate creata si aceias rezistenta la boli, cum il pot ferii in cazul ambarcarii atunci cind sta alaturi de un alt porumbel care nu a fost cocolosit ca al meu, in conditiile in care el si-a creat o imunitate in mod natural, fara sa aiba conditiile impuse de igiena si tratamente impuse. Va multumesc
niste sfaturi foarte utile si binevenite,nu sunt de acord cu doua puncte ceea cu lumina in continu si ceea ca porumbei sa aiba mincare tot timpul,in rest toate bune,te saluta nelutu!
sfaturi bune;)
Si eu cred ca lumina prea multa si hrana la discretie sunt …”discutabile”… Facand legatura cu stilul de zbor cu puii al taiwanezilor, s-ar putea sa se lege : acest stil necesita un grad mai mare de precocitate in dezvoltare, ori hrana la discretie si lumina continua (care stimuleaza si procesele hormonale) pot fi explicatia. Nu cred ca ar fi indicate pentru situatia de la noi si cred ca si uzura unor astfel de produsi va fi mai rapida. Eu sunt mai degraba adeptul “conditionarii prin hrana” in cazul porumbeilor de la care se asteapta performanta. Iar alunele sunt mai degraba “prajituri” care se dau cu masura, decat hrana de crestere. In rest mi se pare corect.
…bai Laurentiu,tu stii ce sunt PORUMBEII?M-ai luat pe( cuoarne )ca sunt din trecut ,daca te-am adus mai .,,,aproape de Europeni,,ai spus niste baliverne de nici tu nu le ?ntelegi!,daca tu faci porumbei cum ai redactat ,tu ai atins PERFECTIUNEA.!!!! Varza sa fie acra?ce tot spui de legume ..tot timpul anului,tu nu vezi ca saracia e pe noi,tu nu vezi unde ne-a dus politica,voi nu vede-ti ca si-au batut de TARA ROM?NEASCA…desteptii Rom?niei,RUSIN E;;;RUSINE,,
Voi a-ti vazut filmul ,,Cuibul de viespi?Laurentiu tu o sa fii autor si eu critic de arta?…nu o sa treci examenul…!cu scuzele de rigoare dar cred ca multi ,care aproba ,eu cred ca va uitati doar c-am c?t de mult a scris,dar ?n esenta ,aprobati.,,sa n-e aflam ?n( tema)…dl.Nelutu,Dl.Manu ,mai dau continuitate,Dl.Marghescu am citit un articol publicat de dvs-tra.care nu-l voi uita,frumos, nu am ce spune,dar ce scrie copilul acesta ,sunt …vise…(asa visam cu totii)de columbofil,nici Dl TRAIAN NITESCU,cel care a facut cunoscuta columbofilia rom?na,care si-a cheltuit banii.munca ,VIATA,LIBERTATEA,astazi sa n-e trezim ?n Taiwan,,,,pacat…
D-le Ilie Aguta nu cred ca acest om este rau intentionat, el doar propune, nu va obliga nimeni sa puneti in practica.Fiecare creste porumbeii cum crede mai bine. In legatura cu varza daca v-ati documenta putin ati sti ca varza este o leguma “miraculoasa” bogata in saruri minerale(calciu,sulf,fosfor,potasiu,magneziu,cupru) si vitamine(C,B,A,H,K).Iar in legatura cu saracia nu cred ca daca mergeti in piata nu puteti obtine 3-4 frunze de varza (fara bani) de la vanzatorii de legume, o data pe saptamana.Multa bafta in cresterea porumbeilor!
Va multumesc domnule ILIE AGUTA pentru aprecierea articolului meu ,cu toate ca a trecut ceva timp!Laurentiu poate sa referit la ceva si a fost inteles gresit,cu toate ca sunt cateva puncte unde nu suntem de acord cu el(dar nu trebue sa-i dam in cap).La o analiza generala nu-i chiar atat de rau .Il iertam nu!? Cu acelas deosebit respect .MITICA
V
Problema nu-i articolul ci comentariile care nu-si au rostul. Atita timp cit stim cu totii ca metodele difera de la crescator la crescator, nu putem face comentarii pentru ca vom critica orice metoda este diferita de a noastra. Deci……turnul babel. Eu cred ca aceste articole ar trebui recoltate intr-o baza de date(fara posibilitate de comentarii), unde fiecare citeste, avind in felul acesta acces la informatii variate, si apoi alege pt. el ceea ce crede ca i se potriveste mai bine. Oricum ca sa fac o paranteza, sunt convins ca daca acest articol ar fi fost scris de unul din ”monstrii sacri” ai columbofiliei mondiale, ar fi fost doar comentarii pozitive, dar daca a fost scris de unul dintre noi comentariile sunt ceea ce sunt.
D-l Sangeorzan Cristian a pus punctul pr “i”.Asa este: tot ce spun marii columbofili noi luam de buna, fara sa analizam, dar sa nu uitam ca si ei odata au fost incepatori sau necunoscuti ca noi.Toate cele bune!
Oare aceste articole sa fie o prefata a unui import de porumbei din Taiwan.In general dupa ce apare un articol despre un crescator dupa scurt timp apar si porumbeii de la el .Daca aceste articole au fost scrise doar pentru a ne delecta noi,trebuie sa va multumim pentru tot ce faceti ,dar daca in curand o sa apara si porumbeii atunci totul se schimba.
Aveti dreptate ,am sa-lrog pe dl.Andrei daca se poate sa-mi stearga cele afirmate,e un pic de prost gust,nu e caracterul meu,am devenit gelos,citind si ca se sustine ideea celor din Taiwan,multumesc,cu respect,
Dle Laurentiu v-asi ruga sa puneti in practica cele spuse de dvs si apoi mai discutam Unele lucruri spuse de dvs din reviste sunt adevarate dar nu in totalitate Va urez succes in continuare
fiecare cu stilul si trucurile lui,ia din fiecare articol ce crede ca este bun.
Ar fi bine,dupa cum s-a zis si mai sus ,sa nu se mai poata face comentarii.
Parerea mea este ca aceste articole ajuta pe multi incepatori……
Numai bine tuturor si SARBATORI FERICITE!!!!!!!!!!!
Probabil ca ceea ce scriu eu in interes general(informativ) este pe placul unora in timp ce ptr ceilalti sunt doar baliverne…haideti sa va spun ceva…intrebati-va atat: de cate ori a-ti facut un rau si de cate ori a-ti facut un bine,care dintre aceste lucruri a fost mai usor de realizat…daca va puteti raspunde sau nu depinde de cat de corecti sunteti cu d-voastra…apoi ganditi-va ca ceea ce facem in viata ne defineste pe noi ca oameni,ca fiinte vii cu judecata.In ceea ce priveste acuzatiile sau ironiile d-lui Ilie Aguta…le gasesc nepotrivite si lipsite de sens…a scrie ceva nu poate fi comparat cu o arta asa cum nici d-voastra nu sunteti critic de nici un fel.Am prieteni care ma intreaba de ce oare ma obosesc sa pun la dispozitie informatii unor columbofili incepatori care de fapt sunt plini de ei,atotstiutori si care se gasesc sa critice tot ceea ce apare pe acest site.Ma intreb daca tot stiti atatea domnilor cum de mai sunteti prezenti pe un site care cuprinde informatii legate de porumbei,oare nu aveti altceva mai bun de facut???Apoi stimabilul domn care se intituleaza singur Omu’ spune ca a da alune porumbeilor este o prostie …stiu ca putem fi ironici atunci cand nu avem cunostinta de cauza…asa ca domnule poate inveti si dumneata ca aluna este cel mai bogat aliment in grasimi si ca aceste grasimi eliberate din aluna constituie combustibilul necesar unui zbor indelungat…poate vreti sa aflati si ca,o gusa plina cu alune reprezinta dublul unei ratii normale de mancare…deci cu o cantitate mai mica de mancare de buna calitate porumbelul poate zbura un timp indelungat,pe langa aceste considerente aflati ca tot aluna prelungeste perioada in care porumbelul poate sa zboare fara a fi nevoit sa bea apa.Una peste alta oamenii care pretind ca sunt ”inteligenti ” sunt de fapt doar simplii bagatori de seama.In speranta ca nu am jignit pe nimeni…mai mult decat era nevoie va urez SARBATORI FERICITE TUTUROR!!!
Faptul ca anumiti oameni se implica si isi expun parerile scriind articole pe acest site,dand posibilitatea dezbaterii multor subiecte controversate nu poate fi catalogat altfel decat UTIL,POZITIV si ar trebui ca efortul lor sa fie apreciat.
Eu cred ca renuntarea totala la comentarii pe baza articolelor nu ar fi benefica.Uneori frazele sunt interpretabile si necesita intrebari suplimentare pentru lamurire.
Desi exista riscul bulversarii unor incepatori care citesc comentarii contradictorii,o informatie nu poate fi catalogata drept valabila sau falsa pe baza unui singur articol.Citind mult si realizand o statistica a parerilor se risipesc multe nebuloase din mintea noastra.
Asteptam interviurile cu columbofili care au creat pasari de succes,cu experienta care(daca vor fi dispusi sa o si impartaseasca cu sinceritate) vor furniza sfaturile cele mai pretioase pentru multi.
Referitor la topic,impartasesc ideea d-lui Adrian Cocu(pozitia 15).
Am vazut aici cateva comentarii legate de vitamine..medicamentatie…da..dar daca nu ma insel un sfat al lui Dusarduyn nu zicea asa? >>>Nu poti ignora medicina ca in trecut. Pe de alta parte, daca o sa crezi ca VETERINARUL te poate face campion, te inseli. ..(nu cred ca trebuie ignorat sfatul celui mai bun columbofil..castigator a 13 nationale.!)
Analizand situatia din ultima perioada si existenta unor comentarii personale ale unor crescatori sau poate ar trebuii sa-i numesc novici in ale sportului cu porumbeii calatori ,care nu au cunostinta de cauza si cu riscul ca unii dintre d-voastra sa se simta lezati…am ajuns la aceeasi concluzie cu a unor apropiati de-ai mei …exista la noi o vb “FACEREA DE BINE E F….E DE MAMA” sincer imi pare rau ca s-a ajuns la aceasta situatie …multi dintre d-voastra nu stiti sa apreciati un ajutor gratuit asa ca de acum inainte am sa stau in umbra si am sa privesc activitatea de pe acest site.Astazi ,vorbind cu un prieten am realizat inca o data ca mentalitatea noastra a romanilor ne-a adus in postura in care suntem, adika suntem ca niste paraziti oriunde mergem,pacat….mare pacat. V-ati intrebat voi oare de ce nu intra pe acest site personalitati de marca ale Columbofiliei Romane??? cred ca nu a-ti avut aceasta curiozitate…ei bine ,ganditi-va ca nimeni nu vrea sa-si pierda timpul citind comentarii rautacioase si inutile atintite asupra lui.. Va doresc o calatorie cat mai placuta prin aceasta lume a Porumbeilor Calatori…si va las la incheiere o chestiune la care sa va ganditi indelung….Fiecare dintre noi are stilul lui propriu de a judeca lucrurile insa un om intelept nu va contesta niciodata o anumita metoda de lucru doar ptr simplul fapt ca lui nu-i convine un anume aspect ,ci cel mai probabil o va trece cu vederea ,apoi in sportul nostru nu exista loc de sentimentalisme ,totul trebuie facut ca la carte pentru a pasi pe drumul spre succes sau daca tot suntem sentimentali sa ne rezumam doar la cresterea porumbeilor si nu la concursuri.Toate cele bune si mi-a facut placere sa stau de vb cu “UNII” dintre d-voastra.
Laurentiu, de intrat intra toti, dar de scris nu scriu, din motivul pe care bine l-ai identificat…pe propria piele.
Dar despre tema asta voi face un topic in curand.
Domnule Laurentiu_Bv aici va contrazic..eu cred asa: Cred ca acest site a fost facut pentru schimbul de idei..ganduri..metode..etc. Acest topic a prezentat cateva aspecte observate de “cineva” in crescatoria propie sau mai stiu eu unde..sau macar daca scrieti ceva..ar trebui sa scrieti si sursa…poate aceste lucruri sunt benefice doar pentru cativa..care se mai pricep la columbofilie..DAR altul nepriceput daca a aplicat lucrurile acestea si nu a dat nici un radament normal ca isi exprima nemultumirea in diferite moduri…Si la fraza ” insa un om intelept nu va contesta niciodata o anumita metoda de lucru doar ptr simplul fapt ca lui nu-i convine un anume aspect”…fiecare are dreptul sa isi exprime liber opinia atata timp in cat nu foloseste termeni vulgari..jigniri etc..fiecare are dreptul la exprimarea libera..iar daca dvs acest tip de lucru cu porumbei va dat rezultate e bn. Dar poate pe alti ia nemultumit..si isi spun si ei metodele lor..(Excluzand pe cei care isi bat jok)..Mult succes in continuare!!!
ANDREI,in legatura cu acei campioni pe care romania ii are,nu vroiam sa intelegi ca nu intra pe acest site ci ma refeream la faptul ca nu isi bat capul cu oameni care nu inteleg ca o metoda folosita de unul dintre ei poate foarte bine sa nu de-a rezultate la un altul,aici totul tine de alegerea fiecaruia….iar daca cineva nu intelege de ce a esuat folosind acea metoda poate ar fi mai bine sa isi faca un examen de constiinta inainte….in viata mai trebuie sa si gandim nu sa mergem orbeste pe un anume drum….apoi ptr. UnnamedPlayer da-mi voie sa te contrazic si sa-ti spun ca ptr a-ti etala metoda de lucru persoanala e necesar sa-ti faci un nou topic altfel este o lipsa de respect fata de cel care a postat subiectul dezbatut aici…nimeni nu a zis sa nu lasi comentarii insa sa fie strict legate de ceea ce s-a scris….si asta este valabil ptr multi care lasa comentarii aici…se pare ca s-a facut un obicei din a ,amesteca borcanele…Mult succes…si as vrea sa citesc si eu articole scrise sau doar traduse de domniile voastre…ca de comentat vad ca stiti sa o faceti foarte bine.
Acum asteptam d la domnul ilie aguta un articol.,sa vedem ce baliverne spune si dumnealui k am observat k de comentat o face foarte bine…
o paranteza la iluminatul 24/24 din nefericire si din grija unor pui prea tarzii porumbeii mei nu prea au lumina adica e difuza doar 4 ore pe zi le aprind becul 2 dimineata si 2 seara. e mai bine sa aiba lumina dar sa stea la minus multe grade? ms anticipat
…nu are rost,eu aplic metoda din trecut,astazi suntem ?n secolul vitezei si e ceva mai dificil..cel putin ptr…mine!La Multi Ani!