Autor: Adrian Filipache
In acest sport NU EXISTA RETETE MAGICE PENTRU A OBTINE SUCCESUL.
Pentru performante deosebite NU SE POATE FARA: porumbei testati, conditii de cazare deosebite, medicatia si hrana potrivita, multa munca, metoda prin care sa-ti motivezi porumbeii, informatii de specialitate aprofundate.
De cele mai multe ori datorita ignorantei noastre acesti SUPER-ATLETI nu capata toata atentia de care au nevoie si sunt supusi la adevarate torturi de catre “stapanii” lor.
Unii din pacate inca spun: “apa, paie si bataie”; este un exemplu de genul ASA NU.
FARA a avea pretentia ca cele ce urmeaza a fi prezentate reprezinta ,”adevarul absolut”, consider ca sunt destul de utile incepatorilor in acest sport si nu numai lor.
O sa insist doar asupra alimentatiei si medicatiei porumbelului calator, celelalte atribute necesare obtinerii marilor performante urmand sa le aprofundeze fiecare dintre noi.
In ceea ce priveste ALIMENTATIA, retetele de hrana difera foarte mult.
Celor care nu stau tot timpul langa porumbeii le recomand sistemul Marc Roosens: “hrana la discretie si tot timpul”. Nu stiu daca este optiunea cea mai buna dar din cauza faptului ca nu ne vedem porumbeii decat in week-end eu personal as prefera ca acestia sa fie bine hraniti decat sa sufere de foame.
Le administram un amestec format din: porumb, grau, floarea-soarelui, mazare, orz, in, mei, canepa, etc.
De regula procentele sunt: 20-25%porumb, 20-25% grau, 15-20% mazare, 20-25% orz, 5% floarea-soarelui. Inul, mei, canapa mai mult ca desert.
In functie de compartiment: matca, pui, zburatori ratia este ajustata.
Mazarea: este folosita doar cea galbena, este foarte buna pentru dezvoltarea musculara, astfel incat o gasim in procent mai mare la matca si pui.
Orzul: asigura supletea musculara si ajuta la o buna naparlire; de asemenea folosit in orice cantitate nu ingrasa. Se foloseste cu preponderenta la zburatori si la puii care ies la zbor. Iarna se gaseste in amestecul de boabe, ce formeaza hrana, in procent de peste 50%.
Canepa: are efecte holocinagene daca este consumata la discretie. Mare atentie, mai ales ca este printre semintele preferate de catre porumbei.
Putem sa-i ,,dezmierdam? si cu o salata foarte bogata in vitamine: papadie, salata, laptuci, frunze de ceapa verde, stevie, etc. Se toaca toate marunt si se presara sare. Porumbeii o vor ,,devora?.
Vitamine
Mierea– contine 40% fructoza, 30% glucoza.
Nu se pune in apa in fiecare zi ci dupa cum urmeaza: Vineri si Sambata daca cursa este Duminica, Luni si Marti daca imbarcare este Miercuri. Se folosesc 1-2 linguri pline pentru 2 l apa.
Complexul de vitamine se adauga in apa o data sau cel mult de 2 ori pe saptamana. Sa ne asiguram ca vitaminele au in componenta D si D3 care dau cea mai mare energie. Sa nu lasam apa ce contine vitaminele la soare deoarece aceasta poate distruge o parte din ele.
Dupa tratamentele medicamentoase la 1, 2 zile se adauga vitamine in apa niciodata in timpul tratamentului.
Vitamina A: prezenta in porumb, mazare, verdeturi. Importanta in crestere, la vedere. Nu este necesar un adaos suplimentar in hrana.
Vitamina B: sunt peste 10 feluri de vitamina B, este foarte importanta in concursuri. Se gaseste in legume si drojdia de bere.
Vitamina C: se gaseste in vegetale proaspete, lamaie, portocale, etc. Are un rol important in procesul de recuperare. Se poate administra doar cand porumbeii sunt in recuperare dupa o boala. Vitamina C se produce de catre organismul porumbeilor, au aceasta capacitate.
Vitamina D: are un rol important in formarea oaselor. Este produsa de porumbei daca au suficienta lumina solara. Este foarte important sa aiba hrana suficienta si diferite feluri de legume in hrana. Semintele de canepa, fasole si alune, daca sunt administrate, trebuie numai in procente mici nu puse la dispozitie in cantitati mari.
Vitamina E: este foarte importanta pentru fertilitate. Se gaseste din abundenta in germenii de grau, porumb si mazare. O suplimentare in hrana cu aceasta vitamina nu este necesara, doar daca sunt probleme cu fertilitatea.
Vitamina K: este necesara pentru circulatia sangvina. Vitamina K este prezenta in plantele verzi.
Vitaminele care sunt fat solubile sunt stocate in ficat. Vitaminele solubile in apa sunt pentru consumul imediat pentru concursuri, pentru energie. Astfel de vitamine AO3, E, K3, B1, B2, B6, B12,. Biotin. A se verifica prospectul complexului de vitamine. Se folosesc morcovii pentru vitamina A si orz in drojdia de bere pentru vitamina B.
Mineralele sunt foarte importante, grit si pickstone.
Apa trebuie sa fie curata si daca se poate sa fie schimbata la 24 h.
Nu concep ca in secolul “informatiei si al vitezei” sa nu se cunoasca principalele actiuni intreprinse pentru a se asigura SANATATEA efectivelor noastre de porumbei.
Amintesc principalele boli care pot afecta porumbeii nostri si medicatia aferenta acestor boli. O sa vorbim despre medicamentele produse de catre firmele romanesti, pentru simplu motiv ca sunt mai la indemana noastra gasindu-se in aproape farmaciile veterinare.
De preferat sa folosim produse din import create special pentru porumbei.
BOLI VIRALE
1.Pseudopesta aviara (Boala de Newcastel)
2.Paramixoviroza
3.Difterovariola
BOLI BACTERIENE
1.Salmonelozele
2.Colibaciloza
3.Mixoplasmoza
4.Chlamidioza (Ornitoza-Psittacoza)
5.Pasteureloza
6.Stafilococia
7.Streptococia
BOLI PARAZITARE
1.Coccidioza
2.Tricomonoza
3.Raia
BOLI MICOTICE
1.Candidoza
2.Aspergiloza
BOLI VIRALE
PREVENTIA PARAMIXOVIROZEI
Paramixoviroza este o boala infectioasa virala care afecteaza atat adultii cat si tineretul. Singura modalitate de prevenire a bolii este vaccinarea profilactica. Se vaccineaza pui de porumbei incepand cu varsta de 30 zile( de la ecloziune) precum si pasarile adulte nevaccinate.
Daca folosim produsele Romvac, se utilizeaza pentru prima vaccinare VACCIN VIU AVIPESTISOTA administrat oculo-conjuctival.
Dupa un interval de 2 saptamani efectivele se revaccineaza cu vaccin inactivat PARAMIXOVACOL.
Daca folosim produse Institutul Pasteur, se utilizeaza pentru preventia Pseudopestei aviare vaccinurile: NEDEVAC COL sau NEWVAC LA SOTA.
Produsul COLUMBOVAC are dubla actiune, atat in preventia pseudopestei aviare cat si pentru paramixoviroxa.
In scopul reducerii efectului de stres de vaccinare, se recomanda cu 2 zile anterior vaccinarii si alte 3 zile dupa vaccinare sa se administreze:
a)COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL
b)Medicatie antimicrobiana cu unul dintre urmatoarele produse:
ENROFLOXAROM- 1ml/litru apa;
NORFLOXAROM- 1ml/litru apa;
FLUMEQUINOROM- 1ml/litru apa
PREVENTIA DIFTERO-VARIOLEI (varsatul).
Pentru preventie se foloseste VACCIN VIU ROMPORPOX ( Romvac) sau COLUMBO DIV ( Institutul Pasteur).
ATENTIE: Cu 5 zile anterior vaccinarii si 5 zile dupa vaccinare este interzis folosirea unor antibiotice.
In schimb se recomanda folosirea de vitamine in apa: COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL (1-2 ml/ litru apa), VITA B COMPLEX(2 ml/litru apa), VITAMINA AD3E (1ml/litru apa).
REGULA: Anterior operatiunilor de vaccinare cu circa 7-10 zile efectivele de porumbei vor fi deparazitate atat pentru parazitii interni cat si externi.
Pentru viermii intestinali si alti paraziti interni se foloseste ROMBENDAZOL sau SINGAL.
Pentru prevenirea si combaterea Tricomonozei se folosesc produse pe baza de metronidazol. Un astfel de produs este COLUMBOVIOFORT comprimate sau ROMETRONIDAZOL.
Pentru parazitii externi se foloseste ROMPARASECT. Se recomanda de asemenea cel putin 1 data/ saptamana imbaierea porumbeilor cu sare/pudra de baie cu unul dintre produsele din import.
BOLI BACTERIENE
Pentru depistarea bolilor bacteriene se recomanda, un examen de laborator iar tratamentul se fie administrat in urma unei antibiograme.
Dupa administrarea tratamentului medicamentos, la cateva zile, se recomanda administrarea unui complex de vitamine( CPB, ROMBIOTIM, etc)
SALMONELOZA
Este o boala grava cu implicatii dramatice.
Tratamentul curativ se poate realiza cu ENROFLOXAROM ( 1 ml/litru apa), 5-7 zile consecutiv.
Alte produse: NORFLOXAROM, FLUMEQUINOROM, TRIMETOSEPT, etc.
COLIBACILOZA
Afecteaza atat puii cat si adultii.
Produse folosite: ENROFLOXAROM, NORFLOXAROM, COLISTIROM, GENTAMICINA, DOXICICLINA.
MICOPLASMOZA
Este o boala ce afecteaza in special aparatul respirator.
Micoplasmoza este prezenta in stare inactiva la generatii succesive de pasari datorita faptului ca se transmite prin oua.
Infectia poate sa se declanseze cand dispune de factori favorizanti: stres, vaccinari, supra aglomeratie, transporturi grele si lungi, mizerie in crescatorie, etc.
Tratamentul se poate realiza timp de 5-7 zile si repetat dupa o pauza de 3 zile.
Produse folosite: OXITETRACICLINA pulbere, ERITROM (1-2 gr/litru apa/zi), TYLAVET pulbere, ENROFLOXAROM (1 ml/litru apa/zi), AVIAN PROTECT pulbere ( 1 gr/litru apa/zi) sau comprimate (1cpr/kg greutate vie/zi).
CHLAMIDIOZA (ORNITOZA-PSITTACOZA)
Provoaca leziuni in special la nivelul aparatului respirator. Mare atentie ornitoza este contagiosa si se transmite la om.
Tratament- se recomanda DOXICICLINA pulbere hidrosolubila, in doza de 15 mg/kg greutate vie/zi, minim 14 zile, administrata de preferinta in apa distilata sau deionizata.
Sunt necesare perioade repetate de tratament.
PASTEURELOZA, STAFILOCOCIA, STREPTOCOCIA
Sunt de asemenea boli infectioase care ne pot afecta porumbeii.
Produse folosite: AMOXINEOVIT, COLISTIROM, DOXICICLINA, ENROFLOXAROM. OXIROM, OXIVIT, OXITETRACICLINA, TRIMETOSEPT, NORFLOXAROM, etc.
BOLI PARAZITATE
TRICOMONOZA(malai)
Pentru prevenirea si combaterea Tricomonozei se folosesc produse pe baza de METRONIDAZOL. Doza preventiva este de 20-25 mg/ porumbel/zi, timp de 3-5 zile, iar cea curativa este de 50 mg/porumbel/zi, timp de 5-7 zile consecutiv.
Individual putem folosi COLUMBOVIOFORT comprimate de 10 mg ROMETRONIDAZOL.
COCCIDIOZA
Tratamentul se poate administra individual cu SULFACOCCIROM comprimate (1 cpr/500gr. greutate vie/zi), in 2 reprize de 2 zile consecutiv, despartite de o pauza de 3 zile.
BOLI MICOTICE
Pentru evitarea neplacutelor boli micotice se recomanda curatenie permanenta in crescatorie, evitarea introducerii de pasari necunoscute in crescatorie si de asemenea dezinfectia profilactica si de necesitate a adaposturilor.
Se poate folosi DECONTAMINOL solutie 0,5% pulverizat uniform in adaposturi.
In speranta ca nu va-ti plictisit citind aceste randuri, sper sa va fie utile, in cazul in care din nefericire o sa aveti vreodata probleme de sanatate cu porumbeii dumneavoastra.
Pentru mai multe detalii legate de bolile porumbeilor puteti cerceta cartea: ,,Bolile Porumbeilor?-Igor Severeanu si colaboratorii; Ed. Ceres si alte materiale de specialitate. De asemenea puteti consulta urmatoarele pagini web:
www.romvac.ro
www.farmavet.ro
www.intervet.ro
www.biovet-impex.ro
www.montero.ro
Ma bucur ca exista si oameni binevoitori, care sa inpartaseasca din cunostintele lor si altora.Desigur fiecare dintre noi avem nevoie de sfaturi competente. Ar fi de dorit sa se publice cit mai multe astfel de “sfaturi’ FELICITARI
Sunteti un exemplu de urmat va doresc sa mai publicati astfel de articole
Sunt un tanar columbofil care doreste sa invete foarte multe despre porumbei voiajori,si sunt foate bucuros ca exista astfel de publicati(care sper sa apara mai des) din care pot invata multe lucruri interesante!!Felicitari si tineti-o tot asa,si sper sa mai publicati din multele secrete ale columbofiliei!!Bafta in viitorul an columbofil!!
vreau sa multumesc autorului acestui articol pentru bunele sale intentii. am cateva intrebari daca se poate….sunt obligat sa pun aceste intrebari pentru ca nu am deloc experienta in aplicarea de tratamente porumbeilor mei si din aceasta cauza am si avut probleme.
1. Ce tratamente trebuie sa fac pana in primavara cand vor depune oua?, cand sa le fac? cu ce medicamente? mod de administrare? (cat mai multe detalii aici va rog daca se poate).
2. Iarna trecuta porumbeii mei au stat inchisi 6 luni intr-o voliera amenajata in fuga in podul casei. Nu aveau prea multa lumina si efectiv nu au zburat toata aceasta perioada afara.
In primavara femelele au depus oua moi si primele serii nu au depus nimic. Ce imi recomandati sa fac sa nu mai patesc asa ceva pe viitor?
Oricine ma poate ajuta cu un sfat este rugat sa-mi scrie la bricoux2002@yahoo.com
daca ar mai exista omaneni asa ca domul Adiran Filipache tinerii columbofili ar avea de unde sa invete cat mai multe despre porumbei dar cum acestia sunt foarte rari cunostiintele intarzie sa apara in randul tinerilor colombofili
nu ma prea pricep la cresterea acestor pasari fenomenale dar as avea si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.Am si eu cativa porumbei voiajori si nu de 3 ani de zile si in fiecare an sau ouat normal dar anul acesta nu am prins numai un pui de la ei si acesta a murit dupa ce a iesit afara.
1)oare de ce nu sau ouat normal si ce ar trebuii sa fac?
cine ma poate ajuta il rog frumos sa-mi scrie pe adresa de mail
gigolosex_4u@yahoo.com
scuzatima dar am uitat sa-l felicit pe posesorul acestei p[agini de web si pe autorul acestui articol va multumesc si scuzatimi greselile de ortografie dar sunt disperat.iImi petrec ore in sir uitinduma la porumbei si nu mai stiu ce sa ma fac cu ei din cauza ca nu sau inmultit
aceste informatii sunt foarte bune,pt k nimeni nu cunoaste toate aceste kestii.fiekre stie kte ceva sau poate kiar totul despre bolile kre se manifesta mai des asupra porumbeilor(paramixoviroza,microplasmoza,ornitoza,tricomonoza,salmoneloza…)dar nu despre toate acesta boli.e bine k acum stim!!!
si inca ceva!sincer sa fiu a cam exagerat cu tratamentul,mai ales la paramixoviroza.adica,nu isi poate permite oricine sa administreza toate acele vaccinuri si medicamente.va spun eu k ajunge doua vaccinuri de columbovac sau paramixovacol pe an,unul in februarie si al doilea in august!daca va permiteti alte produse(de preferat straine)e si mai bine!!!
Daca spatiile in care stau porumbeii,sunt corespunzatoare ,aerisite ,fara curenti de aer ,uscate ,sa patrunda soarele ,mancare diversificata cu complectare de germinaturi ,verdeata ,apa proaspata in recipiente de plastic ,cu dubluri alsate 24 ore la uscat ,folosirea produselor naturale (drojdia de bere 1-2 ori / sapt.,miere de albine ,otet de mere 1 / sapt.in apa de baut 5 ml la 5 Lapa ,suc de lamaie ,grit la discretie ,vaccinati obligatoriu de paramixo .,salmonela si difterievariola ,curatenie mecanica in cuibare si in celelalte spatii ,tratamente preventive ,program de antrenament zilnic 40 -60 min ,de 2 ori pe zi ,eliminarea pasarilor care nu au imunitate crescuta,fara abuzuri de ori ce fel ,) veti constata ca si nr. bolilor scad Numai cu o sanatate de fier si cu o selectie riguroasa ,veti reusi Nu complicati acest sport ,respectati regulile de baza si succesul vine de la sine BAFTA !!!
Adresa pentru contactare gruescusava@yahoo.com RESITA jud CARAS-SEVERIN
ma bucur enorm cand vad k mai sunt si oameni care nu chinuie porumbeii si ii trateaza k pe sine insusi,mai ales k porumbeii sunt simbolul PACII.
va multumesc domnule Filipache!!eu caut sfaturi pe internet de f mult timp si abia acum am aflat si eu mai multe despre porumbei(cu privire la boli si tratamente)!!Va multumesc tare mult!Am ramas placut surprins sa gasesc astfel de sfaturi!!Poate asa va mai progresa makar un pik sportul columbofil!!sper sa fiti un exemplu si pentru altii!!sunteti de apreciat!!va multumesc!!as dori un nr al dvs de tel sau o adresa de e-mail pentru ca la vreo problema poate imi veti da un mic sfat!!!!
In legatura cu sfaturile legate de bolile si trtamentele recomandate pentru porumbei, regret ca pe acest site interesant au fost publicate asemenea aberatii ,din cauza carora porumbeii din tara noastra sint imbolnaviti .Si ca sa dau un singur exemplu ,asa zisa Gripa aviara din Romania a fost cauzata in mare parte de vaccinul pe baza de lasota produs doar in Romania, si interzis in Comunitatea Europeana inca din 1993, cind in Belgia au murit si s-au imbolnavit foarte multi porumbei,datorita efectelor secundare pe care la citeva luni de la vaccinare.
DOMNU GRUESCUSAVA DACA SANTETI AMABIL PUTETI SA TRANSMITETI NISTE INFORMATI MAI CLARE DESPRE ADMINISTRAREA ACESTOR PRODUSE CA;; MIEREA DE ALBINE OTET DE MERE SUC DE LAMAIE SI ALTETLE . SI APROPO CE E ALA GRIT ?? SI CINE POATE SPUNE CUM SE MANIFESTA PORUMBEI BOLNAVI DE SALMONELOZA SAO TRICOMONOZA SAU CUM AI POTI DEPISTA . VA MULTUMESC SI ASTEPTAM RASPUN CHIAR SI DE LA ALTI COLUMBOFILI CU ECSPERIENTA . DA SI FELICITARI PENTRU DOMNU ADRIAN .!.
D-nule ZALY ??? va invit sa ma contactati ,ID mes. gruescusava ,si va pot soune mai multa daca doriti Si acum sa va raspund ,punctat .MIEREA pe langa efectul energizant,are actiune calmanta ,usor laxativ ,si se administreaza la sosire din concurs ,dupa ce si-au tras sufletul ,si se baga in apa de baut proaspata ( nu foarte rece ) 1 lingura / 1 L apa ( sau mai exact 1 gr . / porunbel ) niciodata ,in adapatori de tabla ,intrucat oxideaza foarte repede ,ci in adapatori de sticla sau plastic .Consumul trebuie facut in aceeasi zi . Asimilarea se face direct , dupa 3 ore EU folosesc pana seara ,alt tip de RECUPERATOR ,ex.BELGAFORME .in continuare ptr. a doua zi , ori ce fel de ADAUSURI de VITAMINE, AMINO ACIZI , precum si administrarea de MEDICAMENTE ( contra tricomonozei ) o efectuez pana miercuri dimineata .OTETUL DE MERE SAU SUC DE LAMAIE ,fac parte din gama …ALTOR ACIZI …acid acetic ,respectiv acid citric .utilizarea lor ,prezinta un deinficiu ex .un intestin SANATOS este slab acid ,deoarece bacteriile normale ,sunt dezechilibrate si pH-ul din intestin este modificat Bbacteriile vatamatoare ,cum ar fii E . coli si SALMONELA ,nu le prieste mediul acid ,si mentinerea unui concentratii ridicate reduce riscul aparitiei acestor maladi .a doua zi dupa concurs ,adaug 5 -10 ml /1 L apa ,depinzand de taria produsului ,in saptamana cealalta ,1 lingura de suc de lamaie la 1 L apa
ULEIUL DE USTUROI ,larg raspandit ca supliment ptru. porumbei ,are efecte benefice ,contine un IMUNO STIMULATOR ,allicina ,si e bine de folosit in perioada POST-INTARCARE si la recuperarea dupa boli ,inhiband sau distugand 2 duzini de bacterii si aprox. 60 de tipuri de mucegaiuri si ciuperci .contine elementele SELENIU si GERMANIU ,aceste 2 elemente ,ajuta dezvoltarea normala a sistemului imunitar ,capobil sa lupte impotriva microorganismelor producatoare de boli .Stimuland si anumite enzime ,care duce la indepartarea substantelor toxice din organism ,fiind cunoscut ca PURIFICATOR AL SANGELUI sau AL TESUTURILOR Se gaseste sub forma de ulei ,in mag .de specialitate ,folosirea lui dupa concurs sjuta porumbelul sa-si revina la forma normala de concurs .EU il folosesc in ziua concursului 40 picaturi / 1 kg .mancare depurativa ,si 1-,2 .ori in tot restul anului la tot efectivul GRITUL -ca ai intrebat ce este ,-este un amestec compus din materii prime naturale ,ARGILA ,ALGE MARINE ,MAGNEZIU ,CREMENE ,LUT ,CARAMIDA ROSIE ,NISIP PIETRIS ,CARBUNE DE LEMN ,ESTE O COMBINATIE INDISPENSABILA folosit ,in cresterea puilor ,a naparlitului in concursuri ,numinduse si DINTII PORUMBEILOR ,asigurand o digestie obtima a grauntelor in pipota .PENTRU A-TI RASPUNDE despre cele 2 boli COCCIDIOZA si SALMONELOZA ,trebuie sa stiti d-nule ,ca coccidioza este o boala PARAZITARA iar SALMONELOZA ,este o boala INFECTIOASA produsa de microbi ( bacterii ,virusi ) ,exprimata prin tulburari ale functiile organismului ,fiind rezultatul infectiei . aceste infectii pot patrunde din exterior EXGENE ,si incepe sa se inmulteasca ,numindu se infectie primara Daca microbii au existat in organism ,fara sa se inmulteasca ,ei se declanseaxa numai in cazul in care rezistenta organismului scade ( ca urmare a unei alimentatii dificitare ,a oboselii excesive ,a frigului ,umiditatii ) ,ei incep sa se inmulteasca si sa agreseze organismul si se numesc CONDITIONAT PATOGEN .In cazul acesta acesta ,infectia este numita ENDOGENA 9 auto infectie ) iar daca se produce pe un alt organism unde exista deja o alta infectie ,se numeste INFECTIE SECUNDARA .Evolutia poate lua forme SUPRAACUTA ,ACUTE ,SUBACUTE si CRONICE ,iar cintactul poate venii DIRECT ,prin contact nemijlocit intre subiectii bolnavi si posari sanatoase , prin lapele din gusu la pui ,prin oua ,de la femele bolnave ,va iesii un pui bolnav ,Contaminarea INDIRECTA ,se realizeaza prin apa de baut hrana infectata , cosuri de transport .condaminarea se mai poate face si prin muste ,tantari ,paduchi ,soareci ,sobolani ,vrabii ,Infectarea poate fii DIGESTEVA sau OVARIANA ,sunt anumiti oameni care sunt purtatori si eliminatori de salmonele .Evolutia bolii este in functie de varsta por. si de prezenta anumitor factori ,boala actioneaza acut la pui de 5 ,-8 zile sau la cei de 10 -12 zile moartea ,survenind in cateva ore .la porumbei adulti ,boala evolueaza lent cu semne de boala sterse .Manifestarile ,au urmatoarele forme ,DE ENTERITE (intestinale ) exprimata printr-o diaree apoasa ,sau mucoasa ,urat mirositoare de culoare galben-verzuie .Diareea este mai accentuata la pui .(penele din jurul cloacei si penele cozii ,sunt murdare cu fecale ) .Pasarile ,sunt triste ,penele zburlite ,n-au pofta de mancare ,sete pronuntata ,ochii sunt retractati ,slabesc repede ,si moarte survine in cateva ore (in forma septicemica ) iar puii ,din cauza desidratarii FORMA ARTICULARA -se man. prin unflaturi calde ,dureroase la nivelul unor articulatii ,pareze la picioare sau aripi ,degete ,cot .Pasarea are dureri schioapata ,nu se poate tine pe piciorul bolnav ,aripa atarna ,nemei putand zbura ,transformandu-se in artroze sau paralizii FORMA NERVOASA (cerebrala ) ,-este manifestata prin tulburari de echilibru ,tine gatul si capul pe spate sau lateral FORMA MIXTA -se desfasoara cu simtome le descrise in celelalte forme (diaree ,inbolnaviri ale articulatiilor tulburari nervoase ,oprirea pontei ) FORMA CRONICA -se poate manifesta lent ,mai ales la adulti ,porumbeii nu au pofta de zbor , incapabili sa-si ia zborul ,alte ori schioapata ,sau in timpul naparlirii pierd cateva pene cu sange ,Se constata si tulburari de reproducere ,masculii pot deveni sterili ,iar femelele ,fac oua cu aspect schimbat ,de culoare gri -verzui ,cu galbenus branzos ,oua deformate ,sau cu coaja moale ,alte ori ,puiul este ne viabil si moare la eclozionare ,sau la 1 -2 zile dupa accea ,Acesti subiecti pot trece neobservati ,sunt PURTATORI si EXCRETORI de GERMENI ,constituind un pericol permanent ,de infectie ,EI trebuie eliminati din crescatorie mai ales femelele ,care ale caror posibilitati de de difuzare ,sunt mai mari .Sunt numeroase posibilitati de confuzie ,intrucat multe afectiuni cu manifestari asemanatoare (viermii intestinali ,tricomonoza ,colibaciloza ,chlamidioza ,aspergiloza eimerioza ,stafilococia ,intoxicatiile guta ,carentele minerale ) Ptru. a evit confuzii care ar duce la tratament gresit ,se impune precizarea diacnosticului ,ceea ce se face numai prin examinare bacteriologica de laborator si in baza anti biogramei ,se instituii tratamentul adecvat .BOALA poate fii oprita si chiar lichidata ,dar sa nu se UMBLE CU JUMATATI DE MASURA ,si se va trece trierea severa ,ELIMINAND bolnavii sau suspectii ,dupa care se va face curatenie si desinsectie .Tratamentul se va face numai in urma rezultatului de laborator -ANTIBIOTERAPIE si SULFAMIDOTERAPIE ,pe nrana se va adauga obligatoriu DROJDIE DE BERE ,cat si vitamine in apa de baut ( in special complex B vit. A ,si K ) de aceea EU nuti pot da un tratament precis .
cat despre EIMERIOZA ,este o boala parazitara ,cunoscuta sub numele generic de COCIDIOZA ,este o boala raspandita ,in randul mamiferelor ,cat si a pasarilor (porumbei ,gaini ,gaste ,curcanii ,fazanii ,pasarile de colivie ) Emerioza ,este produsa de diferite tipuri de protozoare din ordinul cocidia ,fiecare din ele fiind strict specifica speciei pe care o afecteaza , Adica coccidiile care produc boala la porumbei ,nu inbolnavesc gainile ,cat si invers ,-nu sunt patogen porumbeilor.Indiferent de specie ,eimeirele ,au acelasi ciclu de evolutie (de dezvoltare ) O pasare bolnava ,elimina in mediu exterior ,odata cu fecalele ,OUA DE COCCIDII ,putand traii in mediu neprielnic ,chiar 10 -10 luni . Daca au conditii prielnice (caldura ,umiditate sa oxigen ) incep sa se dezvolte in 24 ore ,in interiorul intestinelor ,fixindu-se in peretii acestuia .aceasta boala este destul de frecventa ,chiar daca trece uneori neobservata la adulti ,demonstrand ca patologenitatea accentuata a coccidiilor la organismuli tanar este mai ridicata ,in comparatie cu cei mai in varsta ,deoarece ,acestia is-i creeaza mijloacele sale de aparare (un gen de imunitate sib aparent rezistent la boala ) ,adica nu face forme clinice .Din observatiile MELE am constatat ca porunbeii ,in virsta de peste 3 ani ,nu manifesta semne de boala ,desi ,la examan coprologic ,se gaseste un nr. mare de eimerii .Ca sa intelegi de ce apare totusi mortalitatea , invadarea celulelor eiteliale ale intestinului ,provoaca leziuni ale acestei mucoase si deci micsoreaza functia de absortie intestinala ,iar numeroasele leziuni ,constituie tot atatea porti de intrare ptru. diferiti agenti patogeni (virusi ,microbi ,si alti paraziti ) Aceasta boala se instaleaza in acele crescatorii in care se incalca normele de igiena cat si cele legate de alimentatiea igienica si rationala a porumbeilor ,SUNT INCALCATE GROSOLAN Deasemeni,in adaposturi supra aglomerate ,cu umiditate crescuta ,murdare ,cu ezcremente neridicate la timp in mod regulat ,care duce la crearea conditiilor obtime de dezvoltare a formelor de eimerii .Deasemen ise mai poate transmite si din cauza adapatorilor si hranitorilor ,asezate astfel incat ,apa si furajele ,sa fie murdarite de dejectii infestate .O hranire deficitara in vit.A ,conplezul B ,E , K ,si unele elemente (calciu ,seleniu ) cat si a substantelor proteice (aminoacizi ,esentiali indispensabili vietii ) ,precum si necorelarea ,la alcatuirea ratiei de furaje ,egzistand mari decalaje intre vitamine si enzime ,cat si intre vitamine si saruri minerale ,ATRAG dupa sine REDUCEREA MIJLOACELOR DE APERARE ale organismului si inplicit la dezvoltarea COCCIDIILOR .aceasta boala apare catre sfarsitul verii ,inceputul toamnei ,cand se creeaza usor factorii favorizanti in adaposturi Simtomele se pot observa mai usor la pui si tineret ,apare diareea ,care uneori e hemoragica ,alte ori semnele sunt sterse si poate sa scape neobservata ,Pasarile stau triste ,apatici ,nu mananca ,beau multa apa ,manifestata de sete exagerata ,slabesc ,penajul este zburlit ,si mat ,pielea este VANATA -ALBASTRUIE .Prezenta eimeriilor in organism in infestatie slaba si repetata ,produce O STARE DE IMUNITATE ,intretinuta continuuprin existenta unui numar mic de eimerii , un fel de latent ,inaparent .Aceasta stare ,explica de ce la examenele coprologice de rutina ,procentul de infectatie este mare si totusi ,nu apar NECAZURI .Se spune ca cine are puse in vase separete nisip pentru pui si pietris peutru adulti ,ajutandui la digestie ,nu are coccidioza . G. S Resita
Tot respectul meu!
Nu pot sa stau nepasator ,si sa nu intervin in continuare ,cand citesc ,ca multi tineri se simt inselati de crescatori,cu reneme ,ceea ce nu cred din mai multe considerente .Eu incerc sa formulez o ideie ,din care d-voastra puteti trage concluzia dorita ,in functie cum o intelegeti .Se stie ca daca ai bani multi ,ai POSIBILITATEA SA-TI cumperi o casa mai mare ,o masina mai buma ,s. m d. -decat pentru mai putini bani .In cazul porumbeilor SI AICI MA REFER DUAR LA PUI CA SA INTELEGETI DE CE PUI ,poti sa cumperi si porumbei buni ,chiarpasari extra ordinare ,cu bani multi ,dar ,deasemeni POTI CUMPARA SI CU BANI MAI PUTINI .-POTI CHIAR SA II PRIMESTI GRATIS ,-ptru. simplu motiv ,ca nimeni in lume nu poate sa zica ,CA UN PUI DE $ SAPTAMANI ,e bun sau prost ,sau mediu .Eu personal am reprodus porumbei buni ,din parinti tineri ,care nu au stralucit in concursuri ,si de asemenea am reprodus pui prosti ,din parinti campioni .Nu este rau daca mergeti sa cumparati pui de la crescatori mari ,dar sa nu ignorati nici pe ce mai mici ,daca constatati ca inceo sa se afirme ,nicetul cu incetul .credeti-ma ,ca acesti campioni ,intradevar sunt fericiti cu fiecare porumbel bun pe care il reproduc ,dar in fiecare crescatorie ,este si calitate medie la pui .Dar asta e alta poveste ,ptru. ca am spus mai sus ,(nu stiu care e bun si care e prost ) Esential cand cumperi pui ,este ca trebuie sa realizezi ,ca acestia nu sunt SUPER PORUMBEI .-nu la toti le place sa auda astfel de afirmatii ,dar s-a scris si se mai scrie in diverse publicatii ( si cei care se pricep ,o stiu ) ,ca porumbeii campioni reproduc mai multi pui prosti ,decat pui buni ,cu toate ca formula de inperechiere este la fel BUN CU BUN ,din simplu motiv ,ca aceste pasari (campioane ) care fac performante bune in multe curse ,SUNT PASARI CU O SANATATE DE FIER ,cu o dorinta mare de a veni acasa ,DAR SA NU UITAM SI NOROCUL PASARII respective (si aici ma refer la rapitoare ) Cu astfel de pui ,proveniti di combinatia bun cu bun ,ai intradevar mai multe sanse -SI DUAR ATAT -nu esti niciodata sigur .daca ar fi cineva sigur de calitatile puilor ,,asta ar insemna dupa opinia me ,SFARSITUL sportului columbofil ,intrucat pasarile bune ar fii cumparate de cei cu bani multi .Nu este nimic rau sa ai in crescatoria ta un lot de pasari apropiate in grad de rudenie ,sau o asa numita familie .Dar astfel de pasari ,trebuiesc incrucisate ptru a obtine ceva .cand cumparati pasari ,incrucisatile cu ale voastre care AU DOVEDIT ca sunt INVINGATORI SAU CAMPIONI .Aceasta este o cale mai rapida sa gasesti daca pasarile aduse ,au valoare ,SAU TOTI MARII CAMPIONI GRESESC ? dar pe langa stiinta ,trebuie sa ai nevoie de mult noroc sa ai o pasare de EXCEPTIE in voliera ta .cu cat reproduci mai multi pui ,cu atat ai maimulte sanse sa obtii un porumbel bun ,si asta e valabil si ptru. crescatorii mari ,dar si ptru cei mici .poti compara asta ca la loto .Atunci repet ,-nimeni in lume nu poate vedea cu exactitate daca un pui este bun ,dar cei mai buni CUNOSCATORI pot vedea un pui daca este slab calitativ .dar asta e cu totul altceva si cand ajungi sa observi ca un pui are defecte ….ASTA E DEJA CEVA …Ptru. ca multi pui au insumate toate caracteristicile inportante ,cum ar fii ,un corr fin ,muschiulatura buna ,penaj matasos ,vitalitate ,sanatate impecabila ,SI TOTUSI nu au o orientare si vointa de a veni acasa .De asta s-a spus ca COSUL rezolva si spune totul .Rezultatele din concursuri i-ti spune daca un porumbel are calitatile care sa il faca un porumbel bun ,pentru ca nimeni nu si -ar vinde puii de 4 saptamani ,daca ar sti cu siguranta ca sunt zburatori buni sau reproducatori de exceptie -ptru ca nu poti sa vezi sata unmai dupa aspectul unui pui m Personal si pe mine ma intreaba colegii daca pot sa le dau un cuplu de porumbei ,din care sa scoata CAMPIONI si le raspund sincer CA NU STIU ,spunandule in continuare ca nasterea unui super porumbel e o chestiune de noroc (BINE INTELES I-TI TREBUIE SI PORUMBEI BUNI CU CARE SA PORNESTI ) -nu poti fi sigur niciodata de asta .In foarte multe cazuri s-a intamplat ca un cuplu sa dea un pui valoros ,insa mai tarziu nu va mai da nici UNUL LA FEL .Ptru ca multi nu inteleg acest principiu ,s-a intamplat sa fiu si eu criticat ,insa intodeauna DE PIERZATORI .este vorba despre acei colegi care nu inseamna nimic ,care nu au realizat nimic si care nu au decat o minte plina de frustrari si complexe de inferioritate .acesti oameni sunt prea obositi sa invete ,prea stupizi ,prea siguri pe ei ,si totusi prea netalentati ,de aceea cateodata devin enervanti .Faptul ca ei pierd concurs dupa concurs (SI ASTA DIN CAUZA CA NU SUNT COLUMBOFILI TALENTATI ) ,ii macina si se gandesc ca campionii sunt norocosi ,si folosesc ceva -ce tin secret fata de ei Atata timp cat columbofilii tineri refuza sa creada ca cel mai important lucru in acest sport este -porumbelul cu sanatate de fier -simt ca nu am reusit sa-i conving .Unii crescatori ,intraba ,ce lucruri sunt mai inportante ,in sportul colunbofil ,ptru a fii un concurent de succes ,crescatorul ,voliera hranirea si tratamentul ,porumbeii ?-unii spun intr-un fel ,altii in alt fel …. iar eu afirm ca rolul crescatorului este cel mai inportant ,deoarece UN BUN CRESCATOR ,FITI SIGUR CA ARE O VOLIERA FUNCTIONALA ,ESTE CEL CARE IA PASARI BUNE ,ESTE CEL CARE STIE CUM SA UMBLE CU ELE ,AVAND LUCRURILE SUB CONTROL ,EL STIE CAT DE IMPORTANTA ESTE SANATETEA ,SAU CUM SA SI HRANEASCA .cunosc multi oameni cu bani care au cumparat super pasari ,dar aceasta NU IA FACUT SUPER CAMPIONI din cauza motivelor mai sus enumerate -NU AU TALENT .Cunoscatorii stiu ce pasari sa le indeparteze -o selectie buna -acesta e secretul pe care multi nu ii inteleg .Trebuie sa fii bun cu pasarile ,dar strict cu ele in acelasi timp -o mana de fier into-o manusa da catifea -Un porumbel de 2 ani trebuie sa fie un porumbel bun ,sau unul MORT .Un crescator bun daca selectioneaza si dupa sanatate ,nu va elimina pe cel sanatos ,propia ezperienta te face sa intelegi ce este adevarat ,si ceea ce nu este ,ceea ce este corect ,sau ceea ce nu este .Daca un pui nu este sanatos ,eliminal si apoi uita-te din cine a fost ,sa nu fii tentat din cauza parintilor .Uncolumbofil este mai inteligent decat altul intr -adevar ,insa in general NOI stim atat de putin despre porumbei .NOI inseamna TU , EU ,chiar si marii CAMPIONI .Si daca ai cumparat pui si care nu sunt buni ,asta nu inseamna ca ai fost INSELAT .Cand un porumbel e super ,asta nu inseamna ca si fratii sau surorile lui sunt deasemenia super .NIciodata nu esti sigur de calitatea unui porumbel ,insa de aceea ,este cel mai deosebit lucru in sportul cu porumbeii.POTI DEVENI CAMPION si fara prea multi bani ,dar trebuie sa fii putin mai destept decat ei ca sa comprnsezi lipsa ,nu trebuie sa fii batran sau tanar ,barbat sau femeie ,bogat sau savant ,CI TREBUIE SA VEZI PURUL ADEVAR ,TREBUIE SA AI OCHII DESCHISI SI SA AI SIMTURI PTR , PORUMBEI ca sa invingi Nu cumpara pui grei la mana ,sau cu semne de boala ,nu fa achizitii necunoscute si ocazionale ,pui care au defecte majore si vizibile in constructie sau penaj ,nu giftuii porumbeii cu tot felul de medicamente ca asa ai vazut la altii fara sa consulti un specialist in materie ,sau sa crezi ca excesul de medicamente face posarea mai buna ,oferitile toate conditiile de hrana si de viata ,nu supra populati incaperea .facet-i antrenamente zilnice in jurul casei de cel putin 2 ori pe zi indiferent de vreme ,resprctati tot programul ,nu ingrasati porumbeii ca grasimea ca sportul nu se inpaca eliminati pasarile care s-au inbolnavit de prea multe or intr-un an refaceti porumbeii intodeauna cand zin de la concurs ,oferitile si liniste ,nu aveti incredere in ouale poroase sau cu coaja ca zgrumturi ,cand inelezi puii odata cu celalti si constati ca uni au picioarele prea subtiri ,fata de puii cu aceeasi varsta ,eliminai ca astia niciodata nu vor fii pui puternici ,cu vitalitate ,fii atent intodeauna la puii care piuie prea mult in cuib sau care au cuibul umed sau ud ,elimina puii care au o crestere lenta ,penele de pe umeri sunt intoarse ,la intarcare uni pui se duc dupa altii si mai cer de mancare ,cel care sta trist si are tendinta sa nu manance singur si vezi ca moare de foame ,in voliera ta nu are ce cauta .Safim intelesi ACEST MATERIAL ESTE ADRESAT TINERILOR FARA MULT EXPERIENTA SI CARE NU AU AVUT POSIBILITATEA SA CITEASCA CATE CEVA ,SAU NU AU PRIMIT NICI UN SPRIJIN Daca respectati TOATE regulile ,de pa acest site si veti intelege ca trebuie cunostinte despre ABCDAR ,va asigur ca cu munca si rabdare veti reusii fara sa mai invinuiti pe nimeni ca va insala asteptarile G.S. RESITA
Stimate Domn Gruescu am sa va spun ca faceti foarte multe afirmatii care nu au legatura cu porumbeii si majoritatea lucrurilor pe care le afirmati sar putea sa fie valabile pentru alte pasari,dar in nici un caz nu sint valabile la porumbei.Pentru inceput as fi interesat sa imi spuneti un singur nume de doctor care se pricepe la porumbei.Eu am cautat inca din 1993 si nu am gasit nici unul in tara,iar de teste de laborator nici nu poate fi vorba in tara noastra.Faceti multe afirmatii care nu corespund cu realitatea:antrenamentele la porumbei trebuie facute de doua ori pe zi indiferent de vreme.Pot sa va informez ca daca porumbeii zboara pe o vreme friguroasa si cu umezeala multa in mod sigur o sa fie imbolnaviti. 2.Puii scosi intr-un an nu sint toti la fel de buni, cam 5% pot fi pui cu niste calitati deosebite, iar pe acestia nu o sa-i dea nici un columbofil bun;3.Nisipul si gritul din voliera nu au nici o legatura cu coocidioza, iar folosirea acestora in mod excesiv poate duce la efecte negative asupra porumbeilor.Va dau un singur exemplu: cind se fac tratamente cu antibiotice gritul trebuie scos din crescatorie;4.Dupa tratamente ,drojdia de bere si celelalte vitamine pe care le recomandati nu au efectul dorit.Va recomand sa folositi o lingura de iaurt la 3 litri de apa pe zi care trbuiesc amestecate bine,atitea zile cit a durat tratamentul. In mod sincer si respectuos va recomand sa cititi mai multe carti de specialitate inainte de a face recomandari de genul celor de mai sus.
Ptr. dl. NICULESCU MIHAI un medic veterinar care se pricepe -bine- la porumbei ar fi DINU MIHAI com. Copaceni jud. Ilfov nu-l cunoasteti ?
as dori un nr de telefon la care sa pot suna pentru mai multe informatii daca se poate si doreste careva sa ma contacteze 0752290170..am mari cu porumbei adulti.. va rog
Domnule Gruescu Sava, multumim ca existati.Avem nevoie de oameni ca d-vtra.
Eu personal multumesc pentru sfaturi.
Domnule Niculescu nu cred ca trebuie sa jigniti.Puteti sa va prezentati puntele de vedere si dv. la fel ca dl Gruescu, iar noi incepatorii, sa decidem ce avem de facut in functie de argumentele prezentate de fiecare dintre dv si, bineanteles, de capacitatea de intelegere a fiecaruia dintre noi.Oricum, orice sfat venit de la persoane cu experienta sunt totdeauna foarte binevenite.
Va multumim mult!
Dle Niculescu M , decat sa incercati sa intrati in polemica cu oameni binevoitori precum dl Gruescu, mai bine cautati-va ceva mai bun de facut fiindca sunteti jenant. In loc sa impartasiti din experienta dvs ,pe care banuiesc ca o aveti daca va permiteti sa criticati,si incepatorilor care au nevoie de sfaturi,dvs va inscrieti pe lista majoritatii in sensul ca”sunteti prea ocupat sa coborati la nivelul nostru”in schimb nu precupetiti nicio secunda sa demonstrati(fara o argumentatie solita) cat de multe stiti in domeniu,citind printre randurile celor precum dl Gruescu si criticand de cele mai multe ori nejustificat.Ar trebui sa multumim cu totii dl Gruescu pentru tot ceea ce face
iar dvs dle Niculescu daca vreti sa ne convingeti ca sunteti un om de valoare etalati-ne din cunostiintele dvs. si evitati sa fiti carcotasi, fiindca sunteti la limita cu penibilul.Lasati-ne pe noi sa decidem.Dar mai intai impartasiti-ne din vastele dvs.cunostinte.
am un porumbel care ,, si-a cam pierdut echilibrul” in sensul ca intoarce capul spre stanga si nu mai poate zbura …. am fost la farmacie si mi s-a indicat a folosi vanoxine C timp de cinci zile este a patra zi de tratament si nu da semne de ameliorare mi-ar parea rau daca ar….. fi o solutie si nu as adopta-o …Ce sa fac ?
Pentru Cristian Stoian:
Daca porumbelul nu este vaccinat (si sunt foarte mari sansele in sensul asta) atunci are Paramixoviroza, boala care din nefericire, este incurabila.
Puteti administra ca paleativ VITA B COMPLEX (0,2 – 0,3 ml/zi individual) chiar si timp de 1 luna, asociat cu BIOVIT PLUS comprimate (1 cmp/zi timp de 3-7 zile).
interesant,dar as vre si io o intrebare ,care ma poate ajuta.eu deja am imperecheat porumbei si au ouat cateva perechi.Dar apare salmoneloza la aripa .Se poate trata in timpul cand scot acestia oua.va rog ajutatima ma gasiti la adresa de mess gygy_smen17,merci
Buna ziua.Am gasitsi eu un porumbel care tine capul intors in parteastanga.din cauza asta banuiesc ca nu poate zbura.ce pot sa fac pt al ajuta???????
Cititi http://www.porumbei.ro/2006/07/11/paramixoviroza-porumbeilor/
Doar as vrea sa va spun, nu lasati nuciodata porumbeii in contact cu pasarile de curte (gaini, rate…)
Incepatori! luati porumbei tineri! si de la persoane de incredere!
Daca se poate sa fie lasati liberi in natura
as vrea sa ma ajutati cu ceva am si eu porumbei si am la cativa harca adica harcotesc tusesc si au flecma mai am lavreo2 au pe nari ceva colbe galbema va rog contactatima pe id marcello_bodea va multumesc
DL. GRUESCU NU NUMAI CA E UN COLUMBOFIL NEMAIPOMENIT,DAR E SI UN OM GROZAV,DECI SA-I MULTUMIM LUI DUMNEZEU CAL AVEM.SANATATE.
AM SI EU O INTREBARE;CUM ESTE MAI BINE SA SE ADMINISTREZE VACCINUL NEWAC LA SOTA,INJECTABIL SAU oculo-conjuctival?
VA ROG DATIMI RASPUNSUL PE ID alinsteaua96
va multumesc
porumbei.ro imi poti da shm ID-ul tau de mess…ai putea sa ma ajuti cu cateva sfaturi.Anul acesta voi participa pt prima data la concurs…astept sa ma contactezi la id-ul pol_paul7:D…oricine doreste sa schimbam o vorba despre porumbei(in special cei voiajori)…va ast pe mess la id-ul pol_paul7(scuzatzi repetarea:D)
Buna! Am si eu o intrebare : Mi-a sossit un porumbel dupa un an de zile de la un drum, fiind foarte slabit, sternul ii afara 1-2 centimetri, si rasufla, scaun destul de moale negru verzui si sticlos, porumbelul are pofta de mancare,si este schimbat foarte frumos , mai are 2 pene in aripa. Cateodata cand manca vomita semintele afara. Poate sa fie ceva infectii virale cum ar fi virusul herpes. Asa am citit despre bolile porumbeiilor insa nu pot asocia aceste simptome cunostiintelor mele. Va rog frumos nu ma puteti informa cam cu boala ma confrunt.
da este un exemplu de urmat..ar mai trebuisa mai dati exemple ..
am si io o problema la 2 porumbei. Li sau unflat cate un picior si nu mai pot merge (personal cred k e o boala) dar nu stiuce medicamente sa le dau sa se faca bine. Dak are cineva vreo ideea despre problema mea va rog frumos sa ma ajutati.
este salmoneloza..se da 5-7 zile enrofloxacina 1ml la 1L apa..dupa tratament se da vitamine 2-3 zile(complex polivitaminic bulvabil)..
am si eu o intrebare pt cei kre stiu din experienta,ce kntitate de flagyl se pune in hrana?? Am inteles k in apa nu produce efectul dorit…
eu incerc o noua metoda de hranire…cu granule concentrate pt. porci si vitamine pt purcelusi pana in 9 zile le dizov in apa si le dau porumbeilor sa bea.:credeti ca fac bn???
EU SUNT UN TANAR COLUMBOFIL DEABIA ANUL ACESTA AM DESCOPERIT PLACEREA ZBORURILOR SI CONCURSURILOR DE PORUMBEI O SA URMEZ SFATURILE VOASTRE IN MATERIE DE PORUMBEI SI SPER CA PESTE CATIVA ANI SA ACUMULEZ EXPERIENTA PE CARE O AVETI SI VOI MEARSI MULT PT SFATURILE BUNE
Imi cer suze daca intrebarea mea va parea puerila, dar nu am gasit inca un raspuns.
Am citit in mai multe locuri ca se pune in apa de baie sare si otet de mere. Cred ca nu se intampla nimic daca porumbeii beau din aceasta apa … dar :
De cate ori pe saptamana se poate face acesttratament si in ce concentratii?
Va multumesc.
Nu le-am pus niciodata asa ceva. Am folosit doar sare speciala pentru baia porumbeilor de la magazinele de specialitate din care puneam ochiometric 1-2 linguri intr-un lighean de 10 litri.
Baia le-o faceam odata pe saptamana:
http://www.porumbei.ro/porumbeii-la-baie/
Iar revin cu puii mei orfani de la 10 zile:
daca nu mananca singuri grit nici acum, la aproape 50 de zile, trebuie sa le dau eu pe cioc cateva zile, sau se vor invata singuri?
buna seara.Am si eu o intrebare:la mine la porumbei a inceput sa apara exemplare cu un ochi umed sau mai bine zis din care curge o zema uleioasa,stiti cumva ce tratament sau ce pastile sa le administrez?va multumesc anticipat
Este ornitoza:
http://www.porumbei.ro/ornitoza/
:) mananca singuri grit, cu mare placere, asa cum mi-a zis cineva
am o porumbita care vomita, numai zboara, este apatica si nu mananca,traiesta in casa cu noi in colivie are trei ani si nu stiu cu ce ma confrunt.va rog ajutati-ma.aceasta problema a aparut in aceasta seara.astept un sfat,multumesc
ma scuzati sunt incepator imi puteti spune si mie am auzit de la alti crescatori ca ii bine sa le dai la porumbei caramida zdrobita
pt.bebe Sa le dai caramida zdrobita marunt,o sa ramai surprins cu ce pofta o mananca.sa le pui si pietricele,nisip.
puteti sa imi spuneti si mie ce boala am in pui de porumbei simtome: are un gajait, nu are pofta de mancare sta zgribuliti si la uni dintre ei am gasit in cioc ceva galben precizez numai la pui. multumesc !
am omis precizez pui de voltati
Tricomonoza.
tricomonoza! i-am tratat cu flagelstop 5 zile 25 g / 2,5 l apa / pe zi si nicio schimbare. Cu ce sa mai incerc ? MULTUMESC
am si eu cativa porumbei voltati si vreau sa-i vaccinez pt paramixoviroza,trebuie facute alte tratamente inainte de vaccin? va rog frumos. MULTUMESC
felicitari pt articol!
buna am si o problema la un porumbel care de cateva zile nu prea mananca si tot slabeste din ce in ce mai mult ce trebuie sa ii administrez ajutatima si pe mn plss:X
da-i o pastila de AVICAS si vezi daca-i trece!
da ma bucur ca intalnesc asa oamneni deosebiti ca voi eu nu am asteptat nikiodata rezultate de la porumbei mie exagerand iam tratat ca pe copii mei venind fericiti de la instante impresionante inapoi in voliera
care sint vaccinarea necesare pe an si cum se numeste ele lasat sms va rog mult putet sa ma sunat si la tlf
trebuie o anumita mancare pe timpul iernii la voiajori ?
Buna ziua am si eu o intrebare pentru toti cititori
Cum se pregatesc pui inainte de prima etapa nu ma refer la antrenamete ci al tratamente