Sinteza dintr-un articol recent de Ad Schaerlaeckens.
Ad cunoaste aproape toti campionii din Europa si spune despre acestia ca ei recunosc, spre deosebire de sarlatani, ca nu stiu nimic despre porumbei: nu pot sti daca un porumbel e bun sau nu (fara a-l zbura), nu stiu sa reproduca pasari bune si nu stiu nimic despre teoria ochiului. In afara de partea cu ochiul, restul afirmatiilor sunt cam greu de digerat… e greu de crezut ca un crescator experimentat nu ajunge la un nivel la care pe baza unor observatii poate intui care vor fi buni zburatori si cam ce combinatii ar putea reproduce ceva bun.

Mai departe spune despre Charel Schellens, un crescator care a investit mult in porumbei, ca pierdea multe nopti facand cupluri pe hartie. Dupa un timp s-a plictisit si a ales imperecherile libere, si de atunci a inceput sa reproduca mai multi pui buni. Hmm.

Dirk van Dijck – nume mare in Belgia, in 1994 avea un rosu super zburator care s-a pierdut. L-a asteptat multa vreme si pierderea lui l-a afectat foarte mult. Alt zburator a luat boxa ramasa libera si femela rosului si din aceasta imperechere intamplatoare a luat nastere faimosul zburator pe plan mondial Kannibaal.

Cel mai bun zburator pe care l-a avut vreodata Klak a fost “613”. Klak avusese un mascul pe care nu reusea sa il vanda pentru ca era mult prea urat, nimeni nu il vroia. Cand s-a decis sa il elimine, alt mascul a murit si avea de ales intre a elimina femela ramasa fara pereche sau a il pastra pe urat. L-a pastrat, si asa s-a nascut “613”.

Ad mai afirma ca nu exista cuplu de aur, si ca nu a intalnit niciun super porumbel care sa fie avut frati la fel de buni. De cele mai multe ori, un cuplu reproduce un singur super-porumbel. Hmm. Stiu mai multe cazuri de frati de cuib prezenti in expozitia nationala.

Apoi, nu pentru prima data, Ad se intreaba de ce cumparatorii prefera porumbei consangvinizati cand toti super porumbeii sunt incrucisari… Doh! Pai poate pentru ca lumea ii cumpara pentru matca si nu sa ii zboare?! Se stie ca un consangvin reproduce mai bine. Niciodata nu am inteles de ce face Ad misto de cumparatorii care vor sa cumpere consangvini pe porumbei celebri si nu incrucisari.

Mai vorbeste despre un concept: necesitatea aducerii de porumbei de viteza in crescatorie, pentru ca poseda la cel mai inalt nivel cea mai importanta calitate de care are nevoie un voiajor: orientarea.

Cineva l-a rugat pe Ad sa scrie un articol despre cum se pot reproduce porumbei buni. Ad a spus ca va fi un articol destul de scurt, dupa care ni-l prezinta:

Cum sa reproduci porumbei buni?
?
?
?
Autor: Ad Schaerlaeckens.