Lucruri simple

Sinteza dintr-un articol recent de Ad Schaerlaeckens.
Ad cunoaste aproape toti campionii din Europa si spune despre acestia ca ei recunosc, spre deosebire de sarlatani, ca nu stiu nimic despre porumbei: nu pot sti daca un porumbel e bun sau nu (fara a-l zbura), nu stiu sa reproduca pasari bune si nu stiu nimic despre teoria ochiului. In afara de partea cu ochiul, restul afirmatiilor sunt cam greu de digerat… e greu de crezut ca un crescator experimentat nu ajunge la un nivel la care pe baza unor observatii poate intui care vor fi buni zburatori si cam ce combinatii ar putea reproduce ceva bun.

Mai departe spune despre Charel Schellens, un crescator care a investit mult in porumbei, ca pierdea multe nopti facand cupluri pe hartie. Dupa un timp s-a plictisit si a ales imperecherile libere, si de atunci a inceput sa reproduca mai multi pui buni. Hmm.

Dirk van Dijck – nume mare in Belgia, in 1994 avea un rosu super zburator care s-a pierdut. L-a asteptat multa vreme si pierderea lui l-a afectat foarte mult. Alt zburator a luat boxa ramasa libera si femela rosului si din aceasta imperechere intamplatoare a luat nastere faimosul zburator pe plan mondial Kannibaal.

Cel mai bun zburator pe care l-a avut vreodata Klak a fost “613”. Klak avusese un mascul pe care nu reusea sa il vanda pentru ca era mult prea urat, nimeni nu il vroia. Cand s-a decis sa il elimine, alt mascul a murit si avea de ales intre a elimina femela ramasa fara pereche sau a il pastra pe urat. L-a pastrat, si asa s-a nascut “613”.

Ad mai afirma ca nu exista cuplu de aur, si ca nu a intalnit niciun super porumbel care sa fie avut frati la fel de buni. De cele mai multe ori, un cuplu reproduce un singur super-porumbel. Hmm. Stiu mai multe cazuri de frati de cuib prezenti in expozitia nationala.

Apoi, nu pentru prima data, Ad se intreaba de ce cumparatorii prefera porumbei consangvinizati cand toti super porumbeii sunt incrucisari… Doh! Pai poate pentru ca lumea ii cumpara pentru matca si nu sa ii zboare?! Se stie ca un consangvin reproduce mai bine. Niciodata nu am inteles de ce face Ad misto de cumparatorii care vor sa cumpere consangvini pe porumbei celebri si nu incrucisari.

Mai vorbeste despre un concept: necesitatea aducerii de porumbei de viteza in crescatorie, pentru ca poseda la cel mai inalt nivel cea mai importanta calitate de care are nevoie un voiajor: orientarea.

Cineva l-a rugat pe Ad sa scrie un articol despre cum se pot reproduce porumbei buni. Ad a spus ca va fi un articol destul de scurt, dupa care ni-l prezinta:

Cum sa reproduci porumbei buni?
?
?
?
Autor: Ad Schaerlaeckens.

38 comentarii la “Lucruri simple”

  1. Imperechere libera…? Asta inseamna automat aceleasi cupluri pe vecie, excluzand porumbeii noi, pentru ca la primavara cand le dai drumu la pereche, sa moara dracu daca se schimba vreun cuplu fata de cum era anul trecut.

  2. cam asa este,in fiecare an aceleasi perechi vechi de anul trecut

  3. e ca la lotto ..binenteles ca trebuie sa iti cumperi bilet(porumbei buni macar pe hartii)

  4. Schaerlaeckens spune ca poate sa vada doar daca o pasare are calitati sau defecte si asta e ceva. Cand a ales 30 de pasari din 300 unui chinez, cum a facut-o daca nu stie nimic despre porumbei?

  5. “Wonderboy 05” (2 Nat. Ace Pigeon WHZB 1990) “Wonderboy 06” (4 Nat. Ace Pigeon WHZB 1990)

    Din cate stiu daca bine stiu amandoi au fost si in Olimpiada. Oricum sunt 2 frati! Ad este ca si vremea.

  6. Foarte interesant articolul.Totusi norocul are partea lui,sunt patit.

  7. Dupa parerea mea cel m-ai important este sa ai porumbei de calitate,este lucrul primordial,pe langa asta daca ai un pic de cultura columbofila este aproape imposibil sa nu reproduci ceva de valoare.

  8. PENTRU PORUMBEI .RO in ceea ce priveste imperecherea libera si eu o practic si vreau sati spun cum procedez. Eu am la matca 22 de perechi si am pus anul acesta 11 masculi intro boxa iar ceilalti in alta boxa si am pus in asa fel femelele la ei in boxa ca sa nu mai ajunga cele de anul trecut ,binenteles am fost nevoit sa schimb boxa la uni masculi si totul e in regula deja au inceput sa oua citeva perechi nu am avut probleme ,desigur mai sint citiva care inca nu sau imperecheat dar au timp suficient , sti cum e fiecare cu metoda lui eu nu mai vreau sa ma complic cu imperecheri ,ma gindeam inainte de imi zburau fulgi cum sai imperechez ,la un timp mam plictisit de stresul care il aveam de fiecare data .Tin cont de un aspect care pt mine conteaza enorm la imperecheri pun in boxa doar porumbei de caeeasi categorie de exemplu in boxa de maraton e numai maraton ,unde sint porumbei de la 100 -700 sint doar asa nu pot sa vad de exemplu un janssen cu batemburg ,combinatii de asa natura nu le suport ,in rest fiecare cum vor ei si inca ceva reproduc in sistemul liber foarte ,foarte bine scot pui ,dupa pui nu prea se intimpla sa fie intreruperi ,deaici trag concluzia ca au si ei afinitati si daca exista atractie reciproca totul e in ordine vorba aceea ,,unde dragoste nu e nimic nu e ,, Aceasta e metoda pe care eu o folosesc .

  9. @arad: interesanta metoda. De mult ma bate gandul sa fac 2 compartimente la matca pentru a schimba mai usor perechile chiar si in timpul anului. Totusi daca ii pui pe categorii, daca ai maraton in compartimentul 1 si scurte in compartimentul 2, la anul daca vrei sa schimbi perechile va trebui sa amesteci categoriile si se pot lua si viteza+maraton, nu? Doar sa ai mai multe compartimente, minim 4. :)

  10. o alta sinteza care e de fapt copy-paste, deci doar din cuvintele lui :) si care imprima un adevar ascuns de multi. eu nu-l cunosc pe omul Ad Schaerlaeckens, dar pot spune ca am sa il citesc cu placere de acum inainte si nu neaparat pentru a invata unele lucruri despre porumbei, cat pentru sinceritatea si simplitatea cuvintelor de care da dovada cu o relaxare greu de imaginat pentru unii. e ceva foarte foarte rar in omul Ad Schaerlaeckens si e de privit.

    “Aþi auzit vreodatã de William Geerts? Sigur aþi auzit. Aþi auzit vreodatã de un bãtran numit Fons Jacobs? Probabil cã nu. Dar pãsãrile bãtranului Fons Jacobs l-au fãcut celebru pe Geerts.
    Deci care este concluzia? Foarte mulþi campioni din Olanda ºi Belgia au devenit faimoºi cu porumbei proveniþi de la columbofili complet necunoscuþi. Aceºti `necunoscuþi` sunt adevãraþii campioni. Ei nu isi fac publicitate, nu plãtesc agenþi pentru publicitate pentru ca nu le place publicitatea ºi nu vor sã plãteascã exportatori sau importatori de porumbei sã dea pentru ei `marea loviturã`. Pentru cã banii nu sunt atat de importanþi pentru ei. Ceea ce îi face fericiþi sunt porumbeii buni ºi rezultatele bune. Pentru aceºti oameni presa `poate sã se ducã dracului`. Ei vor sã caºtige concursuri, alþii pot sã aibã faimã.”

  11. si era sa uit ce era mai important. ca fel de a scrie aduce cu Bukowski. :)

  12. Atentie la traducere! S-ar putea sa rastalmaciti cuvintele lui Ad.
    De exemplu: “De cele mai multe ori, un cuplu reproduce un singur super-porumbel.”

    Ad de fapt spune: “Couples that only produce good pigeons only exist in auction catalogues and on auction sites on the internet.”
    Cupluri, care sa reproduca doar porumbei buni, se gasesc doar in licitatii…

    Asa ca mare atentie la traducere!

    O sa incerc sa traduc articolul cat mai curand pe blogul meu:
    http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/2015/01/articole-ad-schaerlaeckens.html

  13. In the whole country there is not even one pair that produces ONE super every year.” It is a bit exaggerated, I agree, but he does have a point.
    Some more food for thought:
    If you finally have bred that super bird that you have been longing for so long there is NO guarantee the parents will ever produce another super.

  14. E dificil sa traiesti lucrurile simplu … Multi cred ca fiind mai complicati cu atat sunt mai interesanti. Dar a te complica nu e totuna cu a fi complex. Personalitatile complexe pot fi simple si complicate,restul ar trebui sa traiasca lucrurile asa cum sunt,altfel se complica. Eu cred ca Shaerlaekens se referea la calitatile si defectele fizice,ca doar nu poti intra in capu’ porumbelului. Faza cu consangvinii….cine stie de ce abordeaza Ad,subiectul,in felul asta… Poate pt ca consangvinizarea e o sabie cu doua taisuri. V-ati uitat vreodata la doi porumbei si ati imperecheat doar pt ca asa ati simtit? Si asta e un fel de a imperechea…

  15. Prima parte este afirmatia lui Stefaan Lambrechts, nu a lui Ad Schaerlaeckens.

    Ad spune doar ca nu avem NICIO garantie de a mai reproduce un alt campion din aceeasi pereche.

    Asta nu inseamna ca nu este posibil. Sa nu uitam de celebrul ACE FOUR al lui Ad. Sora DE CUIB a acestuia a fost, de asemenea, o super pasare.

  16. Eu sunt ferm convins ca Ad EXAGEREAZA mult, in mod INTENTIONAT ! De ce ? Pentru a se face mai bine inteles si pentru a da articolelor sale EXTRAORDINARUL de care orice subiect, in media, are nevoie !
    Acum datoria noastra, ca baieti isteti ce suntem, este sa citim printre randuri !
    Noi trebuie sa facem ” Ce zice popa , nu ce face popa !”. Scoate si el consangvini pe banda rulanta, doar are si el “taxe comune” de platit. In plus a fost elevul celor care au consangvinizat cel mai mult, Fratii Petreus !
    In ansamblu mie imi face placere sa il citesc si cred ca are destula dreptate in tot ceea ce spune !
    Imperecherea libera, mai ales la zburatori, cred ca este o motivatie in plus. El spune , ca o lauda pt. eventualii clienti, ca nivelul calitatii in porumbaria sa este atat de ridicat ca orice ar imperechea tot pui buni ar iesi !
    Pe sistemul ” parintii nu pot reproduce ceea ce nu au nici ei ” !
    Norocul are un rol foarte important in viata dar de multe ori si-l mai face omul si cu mana lui, iar ce face omul cu mana lui …. ” lucru manual ” se numeste !

    Bafta !

  17. Alta chestiune pe care nu o înțeleg – în sfaturile lui ne spune să încrucișăm să avem rezultate, apoi să consangvinizăm, uneori nu mai înțeleg nimic.

  18. Cine a facut sinteza?
    Adevarat ce ai scris Valentin la pozitia 18 acest amanunt a observat si de catre mine, important totusi ca mai scrie si mai poti gasesti unele lucruri bune in ciornele lui dar in acelasi timp fabuleaza dupa cum sunt si condiitle meteo, uneori instabil in pareri.

  19. Se cheama “teoria bradului de craciun” in unele tari. :) consagvinizezi apoi porumbelul consagvinizat il incrucisezi iar apoi produsul lor, adica porumbelul incrucisat il aduci inapoi si il pui cu unul din perechea de baza ( de la care ai plecat)

  20. Daca stai si citesti toate articolele lui Ad,ai foarte multe de invatat.Unele din ele se bat cap in cap,sunt multe sfaturi date de alti mari crescatori dar puse pe hartie prin condeiul lui.Pana la urma este alegerea noastra cum facem imperecherile.Putem experimenta sa ii lasam sa se cupleze liber si dupa aceia sa incercam produsi la zbor si vom vedea ce rezultate au.Mai exista si varianta, ii imperechem noi dupa pedigreu, rezultate…si ii verificam la zbor.Dl Carmazan spune ca in momentul cand tu prin vointa ta pui 2 porumbei la pereche, produsul iti apartine.Daca ai mai multi porumbei,poti face experimentul intr-un singur an si poti confrunta rezultatele.Pana la urma este decizia noastra ce si cum,personal eu pun porumbeii la pereche.nu ii las la libera alegere.Eu cred ca imperecherea libera a porumbeilor e un fel de loterie in cee ce priveste puii lor.Deja am inceput sa ii pun impreuna cate 2 ore la pereche,ptr ca atunci cand le voi da drumul la definitiv, sa nu inceapa nebunia si sa stau linistit si fara nervi.Va doresc imperecheri reusite!

  21. Com. 17, Lord Sculah
    Multumesc prietene, am avut o revelatie! O relevatie!
    Fratii Petreus… ii stiam de rapsozi populari, asa beu oamenii buni… N-am stiut de pasiunea lor ascunsa, de prietenia cu Ad.
    :)))))))))
    Ion si Stefan Petreus! Uraaaaa!
    Nu-mi spuneti ca-s tacanit ca stiu asta.

  22. Cateva exemple, de exceptie,nu poate fi o regula cand alte mii de pasari ajung top 3, din atatea milioane

  23. Nu va sfatuiesc sa fortati pre mult destinul, prin imperecheri libere. Mai bine jucati la loto, unde aveti aceleasi sanse de reusita. Imperecherile lotului de zbor sunt foarte importante. Poti testa o imperechere cu un an inainte, prin produsii celor doua perechi.

  24. Si eu am fost candva mare fan Ad pana ce am descoperit foarte multa reclama mascata la anumite firme de produse pentru porumbei si ceva reclama pentru anumite crescatorii.

  25. Conteaza foarte mult si capacitatea noastra de a filtra informatia si de a pastra decat lucrurile care chiar ajuta. Insa, pentru asta avem nevoie fie de o experienta bogata, fie de foarte multa documentatie analizata.
    Si, ca tot veni vorba despre cupluri de aur, eu am avut 3 frati in Expo Nat., doi dintre ei fiind frati de cuib, ambii cu locuri fruntase. Deci, cred ca mai exista inca foarte mult de explorat in columbofilie!

  26. Toate metodele de imperechere sunt bune, cheia e ce face crescatorul cu produsii lor.

    Cat despre porumbei frati de cuib si buni zburatori sunt multe cazuri, chiar anul acesta loc 2 national expo ucpr as 2 ani si loc 2 national expo ucpr super as 3 ani sunt frati de cuib.

  27. Despre imperecheri: eu nu practic imperecherea libera, in fiecare an schimb perechile. Cum procedez: timp de o luna de zile fac preinperecherile. Ce inseamna: in fiecare week-end (ca doar in week-end ajung la porumbeii de matca acum) ia pun in boxe perechile care le gandesc eu, 1-2 zile tine toata treaba. Anul acesta s-au imperecheat toti in cateva minute si am inceput sa ii las pe rand in crescatorie, in general las cuplurile care nu au avut legatura anul trecut. Si asa repet acest procedeu de vreo 4 ori. In final am cuplurile pe care eu le vreau si cu mai putine batai de cap.
    Cand se vor face ouala in general toti le fac cam in aceeasi perioada, si prima serie de pui toti la diferente de 2-3 zile asa ca pot sa ii intarc mai usor si sa ii obisnuiesc cu crescatoria de pui mai bine.

  28. Salutare. Frumos subiect. Mi-am ales acest supra nume tocmai pt ca am citit multe articole a lui Ad si aici sunt de acord cu Lord Sculah, com. 17 . Cand cineva ajunge la nivelul lui de critic columbofil si este rugat cu multi bani sa scrie articole la comanda pe diverse teme, nu cred, ca se poate refuza de dragul artei. Toti marii columbofili au un secret pe care nu-l divulga tocmai pt a fi tot timpul acolo sus. Sunt ani de practica si cu greu asimilezi informatii pe care incerci sa le pui in valoare, cu toate ca de baza va ramane cosul dar sunt 100% sigur ca legendele columbofiliei nu au mers la intamplare si spun doar Janssen. Ad a devenit un columbofil apreciat tocmai pt sfaturile care le-a dat dar banul te schimba. Se contrazice in multe articole si vorbeste la modul general fara a puncta esentialul tocmai de aceea aplica CODUL LUI DAVINCI. In concluzie, fiecare intelege ce vrea dar intrebarea ar fi urmatoarea: DE CE UNII SUNT CAMPIONI? Sa auzim de bine

  29. @Dorel, Gherla
    Dupa pui de morosan, sa nu dai cu bolovan…..hai turai si turai :-))))
    Cum ma n-ai stiut? Pai era acle, pălang in pălang cu iei. Ii mai ajuta din cand in cand la culesul prunelor si la scosu grumpilelor. Ca escia erau batrani si oricum nu sa puteu apleca din cauza căputurilor. Tătă zâua umbau cu niste căputuri albastre pă iei si cu niste ciupilici pă cap, gândei ca-s fegheu de la ola cu sarmale. Şapă intr-o zî li so facu mila la estia de saracu Aditza si io dat si lui un fiu din celebrul lor mascul “Tanaru Mircea”. Atata s-o fi bucurat saracu Adisor, de n-ai vazut delea. So dus acasa si io zîs la muiere “muiere ma-mbet!” iar muierea io zîs “te-mbețî pe amaru ca mâne meri la cosă in Valea Ciorii, be more de curechi , ca ța trece si sez blîn cu porumbii ceia ca deloc ț-oi baga mâța la iei in cocina” Atunci Adisor so mai muiet otâruca da tât nu s-o lasat pana nu o dat numele unui porumb dupa spurcata si dereglata de muieri-sa “Sisi” !

    No se’ !

  30. O PARTE SE ANPERECHEAZA LIBER CEI CARE MA INTERESEAZA IN MOD DIRECT LA JUCATORI DE EXENPLU EU ALEG O PARTE DIN PERECHI DACA LAS LA INPERECHERE LIBERA PA TOTI ESE DEZASTRU

  31. Campionul germaniei la maraton in 2010 a imperecheat porumbei tot la liber si a fost foarte simplu, porumbei care nu au dat zburatori buni au fost pur si simplu eliminati si a venit ceva nou in locul lor.

  32. Ca sā eviti sā se reâmperecheze porumbei ca anul trecut’ dupā ce au stat desperecheati pe perioada ierni,se bagā toti masculii in boxā, se aduc in compartimentul de reproductie cele mai bune 5 femele,dupā care se elibereazā cel mai bun mascul si se lasā sā aleagā una dintre cele 5 female.Dupā ce a ales o femelā se inchide perechea nou formatā in boxa mascului,se mai aduce o femelā si se elibereazā un nou mascul care va alege o femelā îi închidem si pe ei în boxa mascului si continuām pânā ce formām toate perechile.Evitām ca in momentul in care eliberām un mascul între cele 5 female sā nu se afle si femela de anul trecut,mama,sora sau o altā ruda prea apropiatā.Multā baftā.

  33. Sa fiu drept, procedez cum spune com.29, Columbofil.com, preimperechez cu ceva timp inainte, ori inchisi in boxa – daca se cunosc suficient si nu-s foarte agresivi partenerii – ori ii scot in custi compartimentate si-i las cateva ore acolo. La 3-4 repetari, se intampla ce trebuie. Am si exemplare care ma determina sa intru eu in boxa si sa m-apuc de turuit. Am vazut ca n-ajuta.
    Inteleg ca fiecare porumbel are ritmul lui, dispozitia lui de a face ceva, ori ba. Starea sanatatii, varsta, ii place partenerul sau nu, temperamentul, cat timp au fost despartiti, starea vremii, momentul din zi, cunoasterea locului unde sunt asezati si te miri cate variabile mai pot interveni (un rapitor, un vizitator galagios, alti porumbei etc.)
    La vremea lui Martisor, când fac cuplurile finale, mai raman de obicei caposii, nu-i oblig la imperechere, ii las in pace si se intampla când sunt pregatiti. Unii zgomotosi, altii se iau din priviri, discret, numai ce-i vezi in cuiburi. Cum astea le fac cu o luna si jumatate inainte, nu mai am scandaluri, criminalitate pre-juvenila sau juvenila. Pe parcursul anului evit sa aduc masculi noi. Întotdeauna când am adus masculi dupa ce mi-am imperecheat porumbeii, am avut oua sparte, pui ucisi ca victime colaterale pentru ca-si confundau cei noi boxele.
    Mi-a placut com.37, Balan Florin, Craiova si mai sunt cateva, tare interesante.
    @31, Lordule, multzam fain, m-am veselit. O tzaruca. Doua tzaruci :)))
    Frumos topic, felicitari tuturor pentru idei!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *