Un reportaj foarte interesant: “Acvila ‘Narcis’ a plecat, la 21 septembrie 2011, din Piemontul Făgăraș, spre ținuturile arse ale Africii. Pe 28 februarie 2012 a luat drumul înapoi spre casă. La 3 aprilie 2012 a ajuns înapoi acasă, în zona lui de cuibărit din Făgăraș. A zburat, dus-întors, 26.032 km. Pasărea este prima sosită acasă din cele 13 plecate. Din păcate, două nu se vor mai întoarce pentru că au murit pe drum.”
impresionant…. face intr un an mai multi kilometri decat o masina din romania…
Am si eu in zona 2 perechi de acvile tipatoare dar sunt de amvergura mare, bine, s-ar putea sa se fi inmultit, ultima data cand am avut ocazia sa le vad primavara imediat dupa intoarcere a fost acum 3 ani de zile, nemaiajungand in zona aia unde isi au ele teritoriul, din lipsa de timp.
Pentru noi columbafilii e un plus, fiindca nu se ating de pasari ci doar de mamiferele de talie mica.
E fascinant si misterios in acelasi timp: cum de isi aleg aceste pasari destinatii atat de indepartate pentru cele doua sezoane. Traverseaza o parte din Europa si practic intreaga Africa. Imi explic prin faptul ca doar zonele respective intrunesc conditiile de care au nevoie acvilele. Ramane totusi fascinant- nici un porumbel nu ar putea strabate o asemenea distanta, si misterios pentru ca e greu de crezut ca nu exista posibilitati similare de supravietuire si in zone mai apropiate. Dealtfel migratiile in sine constituie adevarate miracole naturale.
eu sunt din sambata de sus (la 30 km de fagaras)si intr-o zi la noi la scoala au venit niste indivizi si ne-au povestit ca pot avea anvergura aripilor chiar si de 2 metri
Admin pentru articolul acesta simt nevoia unui buton de FB share.
Da,intradevar fascinant…….nu am stiut detaliile astea…….in zona unde am eu porumbeii(limita dintre Bacau si Harghita….depresiunea vaii Trotusului)sunt cateva exemplare….multe:))))))))……mereu am crezut k sunt ulii,dar acum sunt sigur k sunt acvile mici(dak la 1-2 metri anvergura aripilor sunt mici:)))))))))))…ma gandeam eu k ulii nu pot ,,locui,,asa multi la un loc:P
Acvila tipatoare mare are anvergura aripilor de peste un metru si lungimea corpului de circa 60-70 cm. Sigur nu sunt acvile tipatoare mici alea cu anverguri de 1-2 metri.
Nu ataca porumbeii, prind doar mamifere, iepuri, soareci si diferitele animale de talie mica din padure. Uliu niciodata nu-l vezi atacand sau zburand in grupuri, uliu il gasesti in grup in zbor doar cand se imperecheaza, pe cand acvile poti sa vezi 2-3, eu am avut sansa sa vad 2 perechi de acvile in zbor, acum presupun ca s-au intors si cred ca sunt mai multe .
În ţara galilor a fost prins un furtunar si dus în sua,la boston.după ce i sa dat drumul si-a croit drum înapoi ajungâd în 6 zile,făcând distanţa de peste 6000 km. Eu as vrea sa pot să le împerechez cu aardeni,poate facem maraton de 5000 km….
Deputatul Boldea s-a crezut acvila tipatoare )))