Autor: Dinu Mihai

31 Ianuarie-Marea Finala Africa de Sud !

“Sambata 31 Ianuarie s-a desfasurat marea finala a celui mai vestit columbodrom din lume : Million Dollar Race; Cel mai vestit si cel mai sigur dupa cum afirma toti columbofilii!

In acest an au fost mai multe premiere: In primul rand in finala au fost 3082 porumbei,columbodromul incepand cursele cu peste 5000 de porumbei inscrisi!
Porumbeii au fost lansati la ora 6 dimineata,porumbeii avand vant din fata pe tot parcursul celor 553 km,media fiind de 15 km/h vant frontal!
Primul lot de porumbei in numar de 6 a aterizat dupa 9 ore si 17 minute de zbor,intrand in ordinea urmatoare:locurile 1 si 2 din Anglia,locul 3 Gerard Koopman (Olanda),locurile 4 si 5 Germania,iar pe locul 6 celebra familie Houben,care domina acest columbodrom in jurul anilor 2000.

O a doua premiera,de care sunt mandru prin prisma faptului ca sunt roman,este rezultatul de exceptie a lui Bibi Stefanescu (Balkanik Fair Play Loft) care a reusit sa claseze 2 porumbei in primii 100 performanta egalata,daca nu ma insel ,doar de un singur crescator in aceasta editie si anume Frank si Horst Sander ( anul trecut acestia au ocupat locul 5 in finala).

Bibi claseaza primul porumbel pe locul 46 si urmatorul pe locul 69,la numai 17 minute unul de celalalt,asta in situatia in care doar jumatate din porumbei au ajuns acasa in prima zii.Foarte ,foarte interesant( pentru mine cel putin) este faptul ca parintii acestor porumbei,sunt porumbei clasati foarte bine la categoria AS pe columbodroame!!!!!!
In acest an Romania si-a facut simtita prezenta din plin prin participantii sai.

Tandemul Stanescu+Dobre a avut 2 porumbei de exceptie,cel mai celebru fiind PRADA care inainte de finala ocupa locul 26 !!!!!! la As( 23 de etape) si asta dintr-un numar de peste 5000 de porumbei cati au fost la primul antrenament!

Din pacate acest porumbel nu a clasat de top in finala ,dar tandemul a avut un porumbel devreme sosit clasat pe locul 112 !
O a treia premiera a reprezentat-o nimeni altul decat Gerard Koopman. Acest crescator respectat peste tot in lume,si in aceiasi masura vehement criticat a scris istorie : in 2009 locul 3,iar in 2008 locul 2 !!!!

Ce este foarte interesant este faptul ca privind doar la primii 100 clasati observam ca locurile 15,82 si 88 au un parinte original de Koopman.
Daca privim la Categoria As la Hotspoturi(5 etape),observam ca locurile 2, 6, 10, 17, au ca parinte un porumbel Koopman,locul 35 fiind chiar al lui Koopman!
Porumbelul ocupant al locului 3 este 50% Koopman-50% De Rauw-Sablon (fiu din Dromer),porumbelul fiind frate cu locul 10 in Finala Shanghai Race 2006 din China.
Koopman este crescatorul anului 2008 si inceput de 2009 cu siguranta.Subliniez si faptul ca locul 1 As Demifond Olanda 2008 al celebrilor Verkerk se trage dintr-o femela originala Koopman ( Mighty Man-Amore).

Vreau sa subliniez inca un aspect interesant,si important,si ma adresez in special carcotasilor de la noi din tara,care au descoperit internetul si continua barfa ieftina de la poarta pe internet,uitand un aspect primordial al sportului columbofil de azi: nu investesti ,nu esti in fata.

Gerard Koopman l-a cumparat pe Dromer cu 22.000 euro,nepotul lui ocupand acum locul 3 si castigand 75.000 dolari!!!!!! Merita?
Tandemul Stanescu+Dobre a investit masiv,si ca dovada si aceste rezultate de exceptie.
La Bibi Stefanescu exact la fel,nici un porumbel roman “de linie veche ” in pedigree.
La fel Nicolaescu-Adi,Cosmin Olteanu,Geronimo Branescu!

Insist asupra acestui fapt concret si prin prisma meseriei mele de medic veterinar.In chinologie este la fel : sunt campioni nationali numai cei care investesc! In lumea felinelor la fel! In lumea ecvinelor la fel!

Nu poti persevera daca nu aduci material genetic de actualitate!

Cine zboara aceiasi porumbei de 20-30 de ani si spune ca are rezultate inseamna ca nu are concurenta!
FELICITARI TUTUROR ROMANILOR PARTICIPANTI ,cu siguranta a-ti adus o bila alba Romaniei in lume !!!!!