Mazarea in hrana puilor

Va propun spre discutie MAZAREA. Este stiut si verificat faptul ca puii cresc mai mari daca parintii primesc in hrana mazare.

Am facut o comparatie personala intre puii mai multor perechi: puii din seria 1 au fost hraniti cu o dieta saraca in mazare si sunt mai mititei, mai “fasneti” si au un zbor foarte usor si fara zgomot. Puii din seria 2 au primit prin hrana parintilor mazare in cantitate mare si sunt mai dezvoltati dar zboara mai zgomotos, sunt greoi si “plescane” din aripi (dupa intarcare, e posibil sa slabeasca dupa iesirea la zbor). Ca sa incerc o comparatie, avem fluturasi si gascani. Este sau nu mazarea recomandata in hrana puilor? Care gen de fizic este de preferat – cel mai dezvoltat sau cel mai subtire, mai usor?

La un seminar al unui comerciant de produse foarte populare, se spunea ca mazarea este “toxica”, greu digerabila, proteina ei nu se foloseste de organism decat in mica masura, si nu se recomanda in hrana porumbeilor deloc. Dar mai apoi recomandau unul din produsele lor care ofera proteina de calitate superioara…

Am observat ca intr-adevar mazarea se digera intr-un timp mai indelungat. Unii crescatori o recomanda pentru cantitatea mare de proteina (comparativ cu alte boabe gen porumb, grau, etc).

Proteina porumb: 9%
Proteina grau: 13%
Proteina mazare: 22%

Alti crescatori sunt impotriva acestei legume in hrana porumbeilor. Care va sunt propriile concluzii?

44 comentarii la “Mazarea in hrana puilor”

  1. Sunt in aceias situatie cu tine…..asa ca astept si eu alte pareri……inferesant subiect

  2. Salut Dupa parerea mea porumbei cresc mult mai bine puii cand au in hrana o cantitate mai mare de mazare ,dar pot spune ca prea multa mazare nu este buna in special puilor intarcati si porumbeilor de zbor si in privinta puilor mai mari sau mai mici (ma refer la pui intarcati) eu zic ca pui care primesc in mancare mazare ,atunci cand sunt mici, au musculatura mult mai buna ,nul compari niciodata cu un pui care creste numai cu mancare dietetica pentru ca pe el nu are ce sa il dezvolte cand e mic ,si daca puiul nu creste cum trebuie nu ai ce sa faci cu el la maturitate. Stima

  3. eu recomand mazarea in hrana porumbeilor.
    eu personal folosesc mazarea si da rezultate bune in dezvoltarea puilor, pentru ca oricum ei cand sunt intarcati slabesc putin, incep sa si zboare si sa faca miscare.
    un pui bine dezvoltat e intotdeauna mai bun ca un pui ramas mai micut.

  4. Fara mazare nu se dezvolta puii cum trebuie, eu le dau la reproducatori 30% mazare, n-am avut pui sa nu creasca perfect si cresc o gramada, puii dupa intarcare se poate reduce dar tot au nevoie de 10-15 %, la zburatori se poate si fara mazare.

  5. si mazarea si borceagul sunt foarte bune ptr porumbeii reproducatori, ptr zburatori nu este recomandata in timpul concursurilor, anul trecut nu am folosit mazare la prima serie de pui , de la a doua am folosit si s-a vazut diferenta, puii au fost mai mari

  6. Simplu,mazarea contine multe proteine deci
    puii cresc mai bine.!!!!

  7. sal,,, mazarea este buna, dezvolta puii foarte bine si la porumbei maturi pnt ,,fond si mai ales pnt maraton dar nu in cantitate mare,, intradevar daca e data in cantitate mare face mult rau. uitati-va la mancarea de specialitate contine mazare dar in cantitate redusa cam 5/% din hrana, mul succes.

  8. Salutare tuturor.Din cate stiu eu mazarea e foarte buna acum la cresterea puilor…Eu le dau doar 2 zile pe saptamana vinerea si duminica ,iar sambata graunte mici.In aceste 2 zile mazarea este in 20 % ,porumb 40% ,5 % floarea soarelui, 5 % soia ,si 30 % grau de panificatie…In restul saptamanii bunica le da 60 % porumb si 40% grau zilnic…E primul an in care le dau mazare si sunt foarte multumit de ea puii sunt bine dezvoltati si nu au probleme la primele zboruri in jurul crescatoriei…Asta e tot ce le ofer eu puilor si chiar sunt multumit…Mentionez ca nu zbor porumbeii intr-o asociatie…Daca ii zbori , si aici depide de distantele pe care ii inscrii ,sau pentru compartimentul de matca ,gasesti la magazine columbofile mancare specala……Vant in pene tuturor

  9. Nu mananca verde, sau n-am auzit de asa ceva. Se gaseste mazare uscata/maturizata (ca in poza) la magazinele care tin si mancare pentru porumbei. De regula e in amestec cu alte boabe dar unii prefera sa-si faca amestecul singuri si iau mazarea separat.

    Sunt procente ideale de proteina / carbohidrati / grasimi care se dau in functie de etapa, varsta, vreme, etc… nu e asa simpla columbofilia, iei mancare amestec la sac, o arunci in hranitoare si ai terminat treaba, astepti performanta. Si daca performanta nu vine, injuri porumbeii ca sunt prosti sau crescatorii ca te-au tepuit. Trebuie ceva mai multa atentie la detalii, cu ignoranta stam pe loc. Din pacate pe la noi nu prea se vorbeste, cei de afara sunt mai darnici cu informatiile.

  10. Oare………retzetele ( din sacii cu mancare din strainatate ) se potrivesc si ptr. porumbeii din Romania, tinand cont de tipul porumbelului, clima, etc. ?!?!

  11. Indicat e sa le dati mazare la porumbei mai ales la matca … si cu cat puii sunt mai dezvoltati de mici cu atat mai bn … la mine in mancarea la matca 70 % e amestec de floare si mazare si nam probleme cu puii.

  12. ieu dau porumbeilor mazare alba ,adevaru ca ie foarte buna cresc puii foarte frumosi mai multa le dau la porumbei de la matca la zburatori o cantitate mult mai mica

  13. mazarea este foarte buna in hrana porumbeilor,majoritatea amestecurilor la sac au mazare,pana si amestecurile pt vaduvie au in jur de 10% mazare.deci mazarea este buna

  14. Eu le-am dat porumbeilor mei, si sunt foarte surprins cat de bine cresc puii cu mazara. Apropo eu le mai dau si floarea-soarelui,porumg,grau,mazare.

  15. george:stomacu il au la fel atit cei din afara cit si cei din tara,din cite vad la ai mei aleg boabele dupa anotimp,iarna mai multe graunte,vara mai multa floarea soarelui si tot asa,sa aiba ce baga in gusa indiferent din ce tara vine,eu iau boabe gata amestecate special porumbei si este destula mazare in sac e un pic cam sump dar nu are griu si graunte,pe alea le complectez eu la ochi,oricum ei aleg.

  16. Merci ptr. sfat mirela 28, dar spune-mi te rog…..la ce spui tu grauntze ?
    Eu ma gandeam ca daca este o clima mai blanda…..nu se omoara cu porumbul, etc…….daca exista o asa diferentiere.

  17. Eu le dau porumb,grausi floarea-soarelui si puii sunt bine dezvoltati si sanatosi.O sa incerc si cu mazare.Va rog sa-mi raspundeti si mie la o intrebare:La ce varsta pot fii lansati puii de la o dist. mica(5km).

  18. la mine porumbeii primesc :
    grau in proportie de 60%
    porumb cam 10%
    paine 30%
    in rest porumbeii sunt crescuti la natural…le dau drumul si mananca sfecla vecinei , vita de vie , flori de piatra si pietricele….
    asta e dieta lor si puii sunt de statura medie…
    uni sunt mari , alti mici…depinde de parinti…
    EU SUNT CONTRA MAZAREI!!!

  19. Nutrienti care se folosesc in hrana porumbeilor

    Cunoscand necesarul organismului unui porumbel in principii nutritive,in substante minerale si vitamine,este util sa se stie cum trebuie alcatuita o ratie de hrana

    pentru a raspunde cat mai complet unui organism in crestere si dezvoltare sau al unui organism care sa fie capabil sa produca energia necesara zborurilor etc.

    In principiu ,o ratie bine echilibrata trebuie sa cuprinda 45-50% graunte de cereale(porumb,orz,ovaz,grau,secara,etc..)7-8-10% seminte de oleaginoase (floarea-soarelui,canepa,rapita etc..)

    Stabilirea ratiei si alegerea grauntelor celor mai potrivite se fac cu mult discernamant ,cerand o buna cunostere a nevoilor organismului in perioada data.In functie de scop,de sezon,se pot da mai multe cereale sau dimpotriva acestea se reduc; se mareste cantitatea de leguminoase ,la nevoie se adauga oleaginoase s.a.m.d

    Cereale

    In alcatuirea unei ratii pentru porumbei ,vor intra in mai mare proportie grauntele de cereale.Acestea au cam 70% hidrati de carbon(glucide),8-12% substante proteice so 2-8% lipide,putine substante minerale(1,5-4%) si cantitati apreciabile de vitamine E si B,insa sunt sarace in carotene(pro-vitamina A),cu exceptia porumbului galben ,care e ceva mai bogat.

    GRIUL. Este cautat de porumbei,dar trebuie dat cu multa chibzuinta,pentru ca fiind bogat in hidrati de carbon,favorizeaza ingrasarea si sterilitatea masculilor.

    PORUMBUL. De asemenea este cereala apreciata ,este un furaj cu putere energetica mare ,fiind bogat in proteine si glucide;avand si o cantitate oarecare de carotene,mareste pofta de mancare si ridica digestibilitatea ratiei.De preferat este sa se dea porumbeilor porumb cu bobul mic.Porumbul are valoare calorica mare , administrat in cantitati mari duce la ingrasare.

    OVAZUL. Desi nu le place porumbeilor este un furaj bogat in feruginoase ,se asimileaza usor si contribuie la formarea unor pene de calitate ,netede si unsuroase.Este bine ca ovazul sa se dea in hrana porumbeilor in special iarna,adica in perioada de asteptare a viitorului sezon sportiv;el ajuta ca zburatoarele sa fie usoare dar cu muschi tari.In acelasi timp ,este un tonifiant al sangelui si al sistemului nervos.Are insa un usor effect de franare a ouatului la porumbei;asadar in perioada ouatului ar fi bines a fie redus.

    ORZUL,se recomanda sa se dea in hrana porumbeilor obositi dupa concursuri ,dupa gonire la cuib etc..

    Amestecul de orz si ovaz constituie o hrana foarte buna pentru lunile ianuarie si februarie .Este bine sa nu se dea in hrana tineretului deoarece varfurile ascutite ale boabelor pot produce raniri pe traiectul digestiv.

    Grauntele decorticate de ovaz si orz ,se recomanda sa se administreze pentru actiunea lor linistitoare ,pentru neutralizarea efectului produs de unele seminte excitante.Orzul, mai ales ,are actiune calmanta asupra stomacului si este eficace in oprirea fermentatiilor intestinale ,in combaterea diareei.

    Secara are valoare nutritiva ceva mai redusa decat graul sau porumbul ,dar nu prea este pe placul porumbeilor.

    Leguminoase:

    Boabele de leguminoase sunt bogate mai ales in substante proteice (22-40%) dar au grasimi putine (1-5%); au mai multe minerale decat cerealele,fiind bogate mai ales in saruri de fosfor si calciu;ele contin cantitati mai mari decat cerealele vitamine din grupa B, in special vitamina B1,dar mai putin carotene.

    Mazarea contine 22-26% proteina,50-52% substante neazotate,1-2% lipide si 4-5% celuloza.Avand digestibilitate ridicata ,ea poate sa intre in ratie in proportie de 15-20%, iar in amestec cu borceagul pana la 50-54% .Fiind bogata in substante minerale ea are,alaturi de porumb ,actiune favorabila asupra dezvoltarii organismului ,mareste rezistenta la eforturi,ajutand la reducerea oboselii.De retinut ca bobul de mazare verde are actiune diareica.

    Mazarichea ,prin continutul sau ,actioneaza asupra sistemului nervos.Ea poate intra in ratie pana la 20% ,desi unii columbofili introduc in ratie pana la 60-70 sau chiar 80%,dar in acest caz cu borceag,deci in amestec cu grasime.Se va avea grija deosebita ca introducerea acesteia in ratie sa se faca treptat ,cantitatile majorandu-se saptamanal.Introdusa in ratie fara pregatirea tubului digestiv,mazarichea produce tulburari intestinale ;fecalele devin vascoase,cleioase,urat mirositoare. NU se recomanda in hrana porumbeilor tineri ,intrucat uneori produce congestii intestinale.

    Soia.Desi foarte bogata in proteine ,nu se recomanda sa se dea in hrana porumbeilor ,intrucat poate produce tulburari manifestate prin schiopaturi ,ologeala etc..

    Lintea are o valoare nutritiva ridicata :30-32% proteine ,fiind si destul de bogata in saruri minerale(calciu, fosfor, fier asimilabil etc).Se poate introduce in ratie in cantitate de 5-10% ,avand actiune de inviorare a porumbeilor obositi.

    Oleaginoase:

    Nutreturile mai bogate in lipide sunt semintele oleaginoase;ele contin aproximativ 34,2% lipide, 24,3% proteine,22,55 substante extractive neazotate (in care intra si glucidele) si vitamina A .Dintre acestea amintim semintele de canepa ,in ,floareasoarelui si rapita.

    Semintele de oleaginoase se recomanda sa se administreze in deosebi in timpul neparlirii ,avand actiune de stimulare a cresterii penelor ,fapt care ajuta la scurtarea perioadei respective.Datorita actiunii favorabile asupra cresterii penelor ,aceste seminte se dau in amestec ,in perioada premergatoare participarii la expozitii ,conferind penelor un luciu frumos.Ele stimuleaza ouatul si maresc procentul de fecunditate si ecloziune.Au usor effect laxativ, drept pentru care se administreaza si ca depurative.Aceste seminte pot intra in ratie in proportie de 5-7%,cunoscand ca excesul lor poate produce ,mai ales vara anumite tulburari :indispozitie,febra,congestia ficatului ;ca atare ,ele trebuie dozate foarte atent,in special in perioada concursurilor.

    Floarea-soarelui fiind foarte bogata in proteine si ulei ,cu continut de sulf usor asimilabil ,are actiune deosebit de favorabila in cresterea penelor ;ca atare, se recomanda ca in perioada naparlirii sa fie prezenta in ratie in proportie de 5-6%

    Rapita,semintele acestei plante sunt utilizate in hrana porumbeilor pentru continutul bogat de calciu ,magneziu,acid fosforic,sulf asimilabil ,precum si in substante grase (cca 38%).In cantitati mici (3-5% din ratie) au effect stimulator ;invioreaza ,prin marirea activitatii diferitelor functii vitale.

    Rapita rosie ,desi contine mai putin sulf si fosfor ,stimuleaza activitatea sistemului nervos si mareste forta de zbor ;se va da in cantitati mici:1/4 dintr-un degetar pe zi pe cap de porumbel,in amestec timp de 8-10 zile in perioada premergatoare zborurilor .Rapita ,fiind foarte hidrofila si mucegaind usor ,se va pastra in locuri uscate si in cantitati mici .

    Canepa, semintele acestei plante plac foarte mult porumbeilor ,fiind bogate in substante proteice ,lipide si saruri minerale usor asimilabile;au actiune excitanta asupra instinctului genezic;se dau in ratie circa 3-5%.

  20. Si eu cred ca in procent de apr. 10%-15% se poate da in mancarea pt. porumbei, unele amestecuri au chiar si 30% mazare: porumb 28%, grau 18%, 11% -mazare galbena, 11% mazare verde, 9% mazare bob mic … etc.
    Pt. Denis 20, puii pot fi dusi la antrenament atunci cand incep sa zboare la disparitie, si e bine sa incepi cu distante scurte pe care sa le maresti treptat. Numai bine!

  21. este foarte bine sa folosim mazarea in hrana porumbeilor,mai ales in timpul cresterii. da este adevarat ca din mazare porumbelul consuma o mica cantitate de proteine. in hrana zburatorilo se foloseste aprox intre 2%-10%, eu o folosesc cam 2-3%,pun mai multa dupa concurs pentru refacerea musculaturii,luni si marti. la reproducatori se foloseste cam 30% pt cresterea buna a puilor,iar la pui in cantitate mica. mazarea este buna pt crestere,refacerea musculaturii dupa efort si naparlire. bafta

  22. Mazarea este foarte buna pentru porumbei care scot pui si cresc pui pentru ca au destula energie sint grasi dar este foarte rea pentru porumbei care ii zbori cit despre orzoaica si ovaz nu le fac nimic la pui nu ii mai pacaliti pe copi porumbei mei au de cind scot pina incep zborurile si nu am avut niciodata probleme din contra

  23. Mazarea sanatoasa , isi face efectul pozitiv si este mai bine valorificata cand se da dupa trei zile de incoltit ( doua zile in apa intr-un vas sau o galeata si o zi fara apa ) Inportant este insa sa se schimbe apa zilnic in cele doua zile pentru a evita mucegaiul .

  24. Numai profesionisti in Romania si nici unul habar nu are cu ce se mananca columbofilia si columbocultura porumbeiilor calatorii.Numai subiecte de doi lei se discuta. Am inceput si in domeniu columbofiliei in Romania sa fim 1000 de amatorii 1000 de pareri. Dr. Bricoux spunea ca exista mult mai multii porumbei buni decat crescatorii priceputi!!!!!!! Cine are dreptul sa vorbeasca sa dea sfaturii sunt numai CAMPIONII NATIONALI, SI CEI CARE SUNT, PARTICIPA IN CAMPIONATUL OLIMPIC. Porumbeii cand se duc la camp sau sunt lasati liberi ei aleg sa manance ce le place si ce cred ca au nevoie, cand au pui pe cuib o pereche cand se duce la camp si gaseste MAZARE ce credeti ca face?????????? Puneti mana pe carti si studiati si lasati VRAJEALA!!!

  25. Imi pare bine ca Dordin este printre noi. :) De acord ca sfaturile ar trebui sa fie date de campioni, dar acestia isi pastreaza cunostintele pentru ei. Ce ne mai ramane de facut este sa incercam sa invatam intre noi, mai prindem o idee de colo, una de colo. Un mesaj arogant nu ne ajuta prea mult… si nu cred ca s-a nascut nimeni invatat.

  26. Mersi pentru idee Dieter. La fel procedez si eu cu migdalele inainte sa le consum, apa se face maro, se zice ca ar lasa in apa antinutrientii care sunt oarecum toxici.

  27. eu in mincare le dau intro cantitate forte mica mazarea,dar la mine vara porumbeii zbor pe,linga porumbarie se afla niste saci cu mazare si ei de acolo o mininca in cantitati mare,cind nu ma duc la ei vesnic sunt pe saci,si au pui si tot am obserrvat ca cresc mai mari si mai dolofani nu sunt slabi!!!!!!!!!

  28. da si eu am fost curios cum poate dezvolta mazarea un pui de porumbel.. sunt incepator si nu am crezut pana cand nu am vazut cu ochii mei.. intr-adevar pe langa mazare am rapita floarea soarelui porumb grau si orz dar pana nu am introdus mazare in meniu puii nu sau dezvoltat atat de bine…

  29. SUNT DE ACORD DAR DE UNDE PUTEM FACE ROST ;D SI MAI AM O INTREBARE E BINE SA DAM SARE DE BUCATARIE LA PORUMBEI MS;D

  30. Salut, am gasit un pui de porumbel acum 4 zile, inca are pe cap puf galben, prima zii nu I-am dat sanse, era bleg rau, I-am dat apa cu seringa, si prin rasnita grau cu ovaz tot cu seringa. Astazi am riscat si I-am dat Paine, si dupa aceea apa. Sarea din Paine il poate afecta? Tot aici am citit ca pot sa-I dau branza, galbenus de ou Paine inmuita in lapte etc, e ok?
    Si Mai tin sa mentionez ca acum e foarte vioi, face galagie, se gudura cand ma duc sa-I dau sa manance, dar nu mananca singur. Astept sfaturi, multumesc anticipat!

  31. am si eu o intrebare…mazarea cumparata din magazin,supermarket este buna pt pui de aprox. o saptanama?astept raspuns

  32. sylvyu: Nici ei nu stiu,incearcal,nu poate fi mare diferenta intre cele doua.
    Eu am observat recent,ca place foarte mult dovleacul la porumbei,maruntit bine inteles cu cutitul.Am 5 pui si la fiecare place la nebunie :)

  33. ESTE FOARTE BUNA MAZAREA SA SE DEA ZILNIC EU ASA LE DAU DE 17 ANI ESTE OK.

  34. Mazarea din fotografie este furajera, ceea ce nu este rau, dar, fiind patit, cred ca este bine sa va aprovizionati la recoltare pentru ca deja de la intrarea in depozit fermierii aplica tratamentul impotriva gargaritelor iar dupa uscare este iarasi tratata si nu va mai fi utilizata o perioada de trei-sase luni. Aceasta se foloseste la nutreturi concentrate dupa mai multe etape de vanturare si uscare industriala, procedura care nu poate fi indeplinita de columbofili. La hranirea porumbeilor, mai ales cei de la matca atunci cand au pui medii, aleg in special mazarea si la cinci-zece minute mor instantaneu ! . De asemeni stiti ca in prezent sunt multi asa zisi fermieri care utilizeaza tot felul de substante pentru combaterea gargaritelor dupa care vand la cateva zile mazarea la piata (obor ). In lipsa une surse sigure , eu prefer hrana la sac cel putin pentru matca ( cu toata durerea din buzunar ). !

  35. eu le dau numai mancare la sac care contine si mazare verde si mazare alba .de ce dreacu o mai fi puso astia in sac si e si belgiana ,inseamna ca e buna .si in legatura cu programe de recuperare si hranire cel mai bun program este ala facut de tine dar aici trebuie sa exsperimentezi .o baie la intoarcere din concurs face cat 5 produse asa fac eu la noi in prahova se joaca tare sa ajuns mai rau ca in belgia

  36. Am văzut mai sus un mesaj foarte arogant cum ca numai campionii trebuie sa vorbească , însă câți campioni ați văzut ca își împărtășesc cunoștințele …si știți de ce ? Simplu … Nu vor concurenta , marea majoritate sunt niște bișnițari de lux …concurenta înseamnă profituri mai mici , într-adevăr ca si investesc enorm in hrana , medicamente , păsări etc ….o idioțenie din partea lor , pentru ca ochiul de crescător nu ți-l ia nimeni …chiar daca cineva încearcă sa te copieze in alimentație , medicație etc …

  37. Eu vorbesc desi nu-s columbofila. Maidanezilor nu le place mazarea. Au incercat s-o manance dar au scuipat-o. Eu le pun seminte de susan (proteina 20 %) si de in, drojdie de bere (proteina 40 %) un bob pe zi dat pe gat sau dizolvat in apa si inmuiat painea in acea apa.
    Daca laptele e mai greu de digerat, iaurtul (deja fermentat) este usor de digerat, si au aceeasi cantitate de proteina. De aceea se recomanda batranilor iaurt nu lapte.
    Nici soia nu le place porumbeilor, aici ii inteleg, este oribila la gust.
    O sursa de proteina a maidanezilor de prin piete este … parizerul si branza.
    vant in pene!

  38. salut prieteni eu le dau in parti egale la MATCA la un kg de mincare
    _mazare 200 gr
    porumb 200 gr
    floarea soarelui 200 gr
    orz 200gr
    orzoaica 200 grame
    excelent se dezvolta puii de porumbel

  39. Doar atat primesc puii mazare pana la întarcare dupaia amestec de boabe marunte si cava porumb în amestec







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *