Va propun spre discutie MAZAREA. Este stiut si verificat faptul ca puii cresc mai mari daca parintii primesc in hrana mazare.

Am facut o comparatie personala intre puii mai multor perechi: puii din seria 1 au fost hraniti cu o dieta saraca in mazare si sunt mai mititei, mai “fasneti” si au un zbor foarte usor si fara zgomot. Puii din seria 2 au primit prin hrana parintilor mazare in cantitate mare si sunt mai dezvoltati dar zboara mai zgomotos, sunt greoi si “plescane” din aripi (dupa intarcare, e posibil sa slabeasca dupa iesirea la zbor). Ca sa incerc o comparatie, avem fluturasi si gascani. Este sau nu mazarea recomandata in hrana puilor? Care gen de fizic este de preferat – cel mai dezvoltat sau cel mai subtire, mai usor?

La un seminar al unui comerciant de produse foarte populare, se spunea ca mazarea este “toxica”, greu digerabila, proteina ei nu se foloseste de organism decat in mica masura, si nu se recomanda in hrana porumbeilor deloc. Dar mai apoi recomandau unul din produsele lor care ofera proteina de calitate superioara…

Am observat ca intr-adevar mazarea se digera intr-un timp mai indelungat. Unii crescatori o recomanda pentru cantitatea mare de proteina (comparativ cu alte boabe gen porumb, grau, etc).

Proteina porumb: 9%
Proteina grau: 13%
Proteina mazare: 22%

Alti crescatori sunt impotriva acestei legume in hrana porumbeilor. Care va sunt propriile concluzii?