Medicamentele? O strategie alternativa: nu le folositi!

Autor: Alan Wheeldon
Traducere: Andrei Dejan

Publicat 16.10.2006

Andrei: Un articol curajos, care da de gandit. Ne putem aventura sa aplicam ce spune in crescatoriile noastre?

Nu folositi anti-coccidioza, nu folositi antibiotice, nu folositi nimic. Oamenii ce folosesc astfel de lucruri semneaza un pact cu moartea pentru toti porumbeii nostri. Daca un porumbel se imbolnaveste si nu poate trece singur peste problema, scapati de el. Daca nu e in stare sa claseze, scapati de el. Daca nu-si poate gasi drumul catre casa, nu este bun, nu aveti nevoie de el. Are lipsuri. Porumbeii cu lipsuri vor avea numai urmasi cu lipsuri. Sunt incompetenti imunologic. Urmasii lor vor fi la fel. Veti cumpara tot mai multe tratamente, din ce in ce mai scumpe si mai sofisticate, ii veti ajuta si cu tonice. Opriti acest proces acum. Daca e bolnav si nu se reface singur, nu-l mai pastra. Folosirea medicamentelor duce la aparitia porumbeilor dependenti de ele pentru a se mentine sanatosi. In realitate nu avem nevoie de aceste medicamente.

Sa ne uitam la marii atleti ai lumii. La Olimpiade participa cei mai in forma, mai puternici si mai rapizi atleti din lume. Trebuie sa treaca o multime de teste anti-dopping. Nu li se permite sa ia nici macar medicamente contra racelii ? Niciun fel de remediu, NIMIC. Toti cei ce au avut nevoie de astfel de ajutoare nu au reusit. Unul dintre ei a fost trimis acasa din pricina unei simple pastile impotriva durerilor de cap. Continea o substanta interzisa. Ne-au ramas de urmarit cei mai in forma atleti ‘curati’ pomeniti vreodata.

Fara indoiala este la fel si cu porumbeii. Daca vrem sa creem cele mai puternice, rapide si in forma pasari care au existat vreodata, daca vrem sa daramam recorduri, trebuie sa incetam sa le bagam porumbeilor pe gat gunoaie. Se poate observa ca e din ce in ce mai rau, nu numai ca porumbeii sunt tratati pentru orice prosteala, la orice mic semn ce apare, dar au inceput sa fie tratati si cand nu sunt simptome! Crescatorii le dau antibiotice in timpul sezonului de concurs, “sa fie”?! Cumpararea si folosirea medicamentelor este deseori o totala pierdere de vreme, pentru ca administrarea medicamentelor de catre crescatori a fost intotdeauna o farsa.

Sa luam ca exemplu medicamentele anti-viermi si anti-coccidioza. Deseori crescatorii ofera porumbeilor doze din aceste substante la inceputul sezonului, inainte de imperechere. Apoi crescatorul se asteapta ca prin magie, pasarile sa nu mai aiba viermi si coccidioza tot anul. Este ca si cum ai lua aspirina in Ianuarie crezand ca nu te va mai durea capul tot anul.

La fel de absurd este crescatorul care colecteaza atent excremente, le pune in pungulite de plastic si le trimite la veterinar…odata! Dar cum ramane cu restul anului? Ca sa stii exact starea de sanatate a pasarilor ar trebui sa iei mostre saptamanal, de la fiecare pasare, tot anul. Si cate mostre trimite crescatorul? Una, doua, o suta? Daca un crescator are 100 de porumbei, ar trebui sa trimita 100 de mostre. Nu are niciun rost sa afli ca unii dintre porumbei sunt sanatosi daca altii sunt rezervor de boli.

Si de ce doar excremente? Cum poate spune veterinarul ca este vorba de o infectie a tractului superior al aparatului respirator analizand chestii care ies pe la capatul celalalt? Ce ziceti de probe din trahee sau si mai bine probe de sange? Cand va sunati doctorul si ii spuneti ca nu va simtiti bine, aveti temperatura sau va lipseste pofta de mancare, doctorul nu spune… “trimite-mi o punga cu excremente!?”. Trebuie sa te examineze, sa se uite in gat, sa iti verifice respiratia, sa-ti ia temperatura, sa-ti analizeze bataile inimii. Poate lua o proba de sange pentru analize de laborator. Vor face o numaratoare a celulelor albe din sange, vor masura nivelul de proteine sau cel de anticorpi. Nu se vor lega de …excremente. Si ajungem la ideea urmatoare.

Din diverse motive, crescatorii au impresia ca si-au dat doctoratul in bolile porumbeilor. Doar daca mentionezi ca tineretul nu prea zboara bine, deodata ei stiu ca-i vorba de salmoneloza, tricomonoza, paramixoviroza, ornitoza, etc. Si mai rau, stiu ei medicamentul ce va rezolva problema. Putem lua ca exemplu boala tineretului, “adenovirus”, ce are ca simptome vomitatul mancarii, excremente apoase si scaderea in greutate. Acum sa ne gandim la simptomele otravirii ? Vomitare, excremente umede, deseori verzi si scadere in greutate… si acum sa ne gandim la simptomele salmonelozei? Vomitarea mancarii, excremente apoase si deseori verzi, si… ati ghicit, scaderea in greutate.

Sa ne uitam la semnele paramixovirozei? Gat intors, care este si semn al otravirii, cat si semn al salmonelozei uneori… sa mai continui?

Este o mare suprapunere de simptome ale diverselor boli incat pentru a pune un diagnostic sigur, este nevoie de analize de laborator facute de experti. Dar multi crescatori se multumesc cu sfatul primit la o bere de la un “mare cunoscator” ce nu face decat sa regurgiteze ce tocmai a citit in ultimul ziar columbofil. Pentru a identifica daca un tanar chiar are boala in cauza, este nevoie de o proba de sange. De exemplu, pentru a idetifica boala tineretului este nevoie de un test biochimic pentru a identifica proteine exclusive adenovirusului (si sunt cel putin 3 tipuri). Sau alternativ, ati avea nevoie de un microscop de mare putere (costand in jur de 250.000 lire) pentru a putea identifica particulele din celulele porumbelului afectat.

Crescatorii merg pe ghicite, intuiesc ce boala au porumbeii, ce tratament trebuie aplicat, ce doza si cat timp a dureze. Fara indoiala, ei intuiesc gresit.

Deci, putem zbura porumbeii fara a da fuga la dulapul cu medicamente?

Pai sa ne intoarcem cu gandul 50 de ani in urma. Intrebati orice crescator din acea era daca porumbeii lor erau secerati de paramixoviroza sau adenovirus. Intrebati-i cat de des vaccinau sau cat de des ofereau porumbeilor antibiotice… raspunsul lor va fi “niciodata”, nu erau astfel de boli pe atunci. Sigur ca bolile pandeau, dar porumbeii voiajori aveau niste sisteme imunitare atat de puternice incat bolile nu le puteau invinge.

Crescatorii nu vaccinau si nu foloseau antibiotice. Daca un porumbel se imbolnavea si nu se refacea singur, tratamentul oferit era…oala. Totusi, ei zburau curse de peste 1000 km. Efectuau intregul plan de zbor, de regula cu un mic cotet de gradina si o echipa mica de porumbei, si nici nu cunosteau imensele pierderi de tineret ce se inregistreaza astazi.

Astazi vaccinul de paramixoviroza este obligatoriu prin lege dar se face lobby pentru eliminarea acestei restrictii. Ironic este ca se doreste eliminarea vaccinarii obligatorii care se face totusi odata pe an, dar in rest crescatorii umfla porumbeii cu medicamente saptamanal plini de entuziasm, chiar daca lipseste obligativitatea in acest caz.

Deci, ce consecinte vor fi daca o sa continuam sa folosim medicamente precum antibioticele? Ei bine, raspunsul poate fi usor argumentat cu un exemplu de la populatia umana. Folosirea in exces a antibioticelor a adus MRSA – methicillin resistant staphylococcus aureus. Este un super microb. Este rezistent la aproape toate clasele de antibiotice existente si a speriat lumea medicala. Pacientii pot merge la un spital pentru un control oarecare de rutina si sa se trezeasca ca nu mai pot pleca. Sunt izolati in carantina. Motivul cresterii puterii acestui microb este folosirea in exces a antibioticelor. In anii ’70 – ’80, doctorii prescriau antibiotice pentru orice. Te duceai la doctor pentru o infectie virala si primeai antibiotice. Antibioticele nu ajutau impotriva virusului dar erau date pentru a preveni infectii bacteriene secundare. Tot ce au facut antibioticele a fost sa omoare bacteriile normale si supravietuiau doar cele rezistente la antibiotic.

Sa luam ca exemplu boala tineretului. Este produsa de un virus (adenovirus) si ce fac crescatorii? Ofera antibiotice! De ce? Ca sa impiedice infectii secundare provocate de bacterii – antibioticele nu au efect asupra virusului, ci doar asupra bacteriilor. Fiti pe faza, porumbei, super microbii se pregatesc sa atace! Sa nu va inchipuiti ca nu poate fi asa. S-a intamplat deja la oameni. In 1940 penicilina distrugea usor bacteria ce cauza meningita, insa astazi, in SUA, datorita utilizarii in exces, 3 sferturi dintre bacteriile cauzatoare de meningita sunt rezistente la penicilina.

Sa luam exemple din lumea pasarilor. In Kenya unde antibioticele sunt adaugate in hrana pasarilor de ferma, gusile lor sunt pline de bacterii rezistente la tetraciclina. Ce nu reusesc crescatorii sa inteleaga este ca porumbeii sunt plini de bacterii binefacatoare. Sunt necesare pentru functionarea normala a porumbelului in care traiesc. Sunt in competitie si tin la distanta alte bacterii letale. Acest fenomen se numeste simbioza, traiul in comun a doua organisme pentru beneficiul ambelor. Deci bacteriile bune primesc o casa calda inconjurata de nutrienti si gazda porumbel primeste protectie impotriva bacteriilor nocive. Unele bacterii din gusa chiar ajuta la descompunerea mancarii. De asta cand iei antibiotice ai probleme la stomac si cand porumbeii le iau au gainat umed.

Deci, despre cate bacterii bune vorbim? Sa luam organismul uman. Sunt de 10 ori mai multe bacterii in corpurile noastre decat celule. Pe un centimetru patrat de piele sunt 10 milioane de bacterii. Cand este necesar, numarul de bacterii din intestine se poate dubla la fiecare 20 de minute. Si astea sunt doar bacteriile, nu am inceput sa numaram inca virusii, sau ciupercile. Nu stim numerele exacte raportat la porumbel, dar daca reducem scara de marime si adaugam numeroase specii de ciuperci si protozoare, ne apropiem de realitate. Se pot vedea deci consecintele in cazul interventiei asupra acestui delicat echilibru. O cura de antibiotice ar distruge bacteriile prietenoase lasand cale libera adevaratelor organisme periculoase care pot fi si letale. Nu dureaza mult pana la aparitia acestor organisme rezistente la antibiotice. Si ce e mai rau e faptul ca aceste organisme pot pasa rezistenta lor la antibiotice catre alte forme de viata, prin schimb de DNA.

Deci ce strategie sa adoptam impotriva acestor boli? Raspunsul este: niciuna. Lasa porumbelul sa se descurce. Ani de evolutie l-au slefuit intr-o vietate cu un super sistem imunitar. Este chiar mai bun decat al oamenilor. L-ati vazut si voi in actiune. Analizati un porumbel ce vine dintr-un zbor sau concurs cu o gaura in piept, dupa ce a lovit un fir sau a fost ranit de uliu. In cateva saptamani porumbelul este ca nou, fara nici un medicament. Imaginati-va echivalentul uman al unei astfel de rani: fara ingrijire medicala atenta, intr-o saptamana am fi morti. Oricum, porumbelul se poate descurca, fara vasta colectie de medicamente ce ne sunt necesare noua.

Sigur ca vor fi epidemii, cea de paramixoviroza a fost cea mai recenta, dar odata ce populatia de porumbei si-a dobandit rezistenta necesara, boala se va stinge. Doar uitati-va la porumbeii maidanezi de pe strazi. Cad ei pe capete rapusi de paramixoviroza? Nu, si totusi nu beneficiaza de un vaccin. Cei slabi, ce nu au dobandit un sistem imunitar puternic, au murit de mult. Cei puternici au supravietuit, au dat nastere la noi generatii ce sunt perfect capabile sa se lupte cu virusul. Ei nu traiesc in custi calduroase, nu primesc apa curata sau o dieta echilibrata ci resturile ce le arunca oamenii pe strada. Dar de gugustiuci ce ziceti? Sunt la fel de expusi la paramixoviroza si adenoviroza ca si voiajorii nostri, si totusi traiesc fara probleme. Nimeni nu le da medicamente, sunt imuni.

Vor mai fi epidemii, se crede ca adenovirusul, responsabl de “boala tineretului” incepe sa atinga proportii epidemice. Avem nevoie de o noua strategie de a aborda aceste boli. Medicamentele nu sunt raspunsul. Atat timp cat nu incepem sa creem porumbei cu sisteme imunitare mai bune, vor fi si mai multe epidemii in viitor. Defapt se spune ca deja este un nou virus pe drum catre porumbei, a inceput intr-o crescatorie din Germania. Se numeste Circovirus. Este echivalentul SIDA in lumea porumbeilor. Este cauzat de un virus ce infecteaza si distruge limfocitele B, acestea fiind celulele ce produc anticorpi ce dau raspunsul imunitar. Virusul face porumbelul incapabil sa raspunda la alti agenti patogeni. Nu se stie niciun leac.

Epidemii similare s-au intalnit la oameni. In anii ’90, o epidemie de hepatita C a afectat toata America de Nord. Da, oamenii s-au imbolnavit, unii au murit, dar sistemele imunitare ale majoritatii sanatoase, au luptat cu boala. Aceasta este inca prezenta, sunt 4 milioane de purtatori, ce isi continua viata fara simptome. Natura va invinge mereu medicamentele.

Sa luam ca exemplu HIVul, care si-a ridicat capul urat in anii ’70. Medicamente sunt acum disponibile, dar deindata ce un nou medicament este folosit, virusul sufera mutatii si devine rezistent. Terapiile curente se bazeaza pe oferirea a duzini de medicamente zilnic, si deindata ce acestea nu mai sunt luate, boala revine. SIDA este pe tot continentul African. In unele orase, peste jumatate din populatie are HIV. Oricum, se dezvolta o sub-populatie de oameni imuni la aceasta boala ce poseda in celulele corpului niste proteine unice ce fac imposibila penetrarea virusului.

Similar, trebuie sa incepem sa selectam porumbeii cu cele mai bune sisteme imunitare. Dealtfel, o facem deja dar pentru alte lucruri. Sa luam cursele, daca un porumbel are rezultate proaste in mod constant, ajunge mereu acasa fara a clasa, nu il bagam la matca, nu construim o familie pe baza lui, ci scapam de el.

Dar cu bolile cum facem? Apare ipocrizia. Daca avem un porumbel ce se imbolnaveste, unul cu un sistem imunitar slab, il indopam cu medicamente si scoatem pui din el. Este o nebunie! Cei mai puternici porumbei nu au nevoie de medicamente, au un sistem imunitar ce ii protejeaza perfect. Am observat de atatea ori: unii il au, altii nu. De exemplu raceala la ochi, de ce unii porumbei o iau dar majoritatea nu au nicio problema? Pentru ca sunt imuni. Ce face crescatorul cu porumbeii bolnavi? Ii trateaza si mai produce niste bolnaviciosi din ei!

Dar ce ziceti de tricomonoza? In trecut am avut o pereche de pui pe cuib, unul avea tricomonoza, celalalt nu. De ce? Pai cel ce nu avea tricomonoza, avea un sistem imunitar puternic. Stiti pe care l-am tinut? Pe niciunul! Nu doresc porumbei nici macar colateral inruditi cu bolnaviciosii. Puteam sa tratez, dar e destul de greu sa castigi cu porumbei perfect sanatosi, ce sa mai complici situatia incerci sa faci treaba cu toti bolnaviciosii indopati de medicamente.

Sunt destule exemple ce arata de ce e in stare sistemul imunitar. De ce unele crescatorii au sindromul puilor (adenovirus) iar altele nu? Poti amesteca porumbeii saptamanal in masina de concurs, unii raman perfect sanatosi pe cand altii culeg toate bolile posibile. Deci ce facem in viitor?

Din pacate se face o publicitate prea agresiva medicamentelor, deci nu pot sa dispara. Uitati-va la publicatiile columbofile, multe sunt pline de reclame la substante ce va fac porumbeii “mai sanatosi”. Marile companii fac pe dracu in patru sa va vanda ultimele terapii miraculoase. Au rasarit o multime de specialisti ce ofera diagnostice care sa te ajute. Chiar poti cumpara microscoape, pentru ca seara, cand n-ai nimic mai bun de facut, sa te uiti fascinat la pretioasele excremente de porumbel!

Publicatiile columbofile ar trebui numite “Jurnale pentru porumbei bolnavi”, prea abunda de astfel de subiecte. Ni se spala creierele. Suntem mereu in alerta, e de ajuns ca un porumbel sa stranute si alergam la dulapul cu medicamente. Incet incet, creem o populatie de porumbei dependenti de medicamente.

Consecintele? Mai multe linii de bacterii rezistente la antibiotice, mai multe tipuri de coccidioza rezistenta, mai multe epidemii letale. Tot mai mari pierderi de tineret. Totusi putem opri asta acum. Mergi la dulapul de medicamente, ia-le pe toate, arunca-le si nu mai cumpara niciodata. Porumbeii nu au nevoie de ajutorul nostru.

Tineti custile curate si uscate. Oferiti hrana de calitate si apa curata, mult aer curat. Nu suprapopulati. Daca un porumbel are o problema si nu trece peste ea singur, eliminati-l. Tineti-i pe cei puternici. Foarte curand, cusca dvs. va fi plina de putere si vigoare, cu porumbei imuni la toate bolile ce incearca sa-i inconjoare. Pierderile de tineret vor fi probleme date uitarii. Cursele de porumbei pot fi o placere, nu ingrijorare.

25 comentarii la “Medicamentele? O strategie alternativa: nu le folositi!”

  1. Sint perfect de acord cu continutul acestui articol, fac aceasta afirmatie si o motivez cu o experienta pe care am dobindit-o in cei trizeci de ani de columbofilie in care punctul culminant a fost un titlu national la cat. maraton. Am fost si sint foarte exigent cu mine insumi cind achizitionez noi porumbei pentru ai introduce in crescatorie, o fac numai din crescatoriile pe care le urmaresc si am incredere in cei ce le administreaza, conditiile fiind,efectiv redus, omogen, porumbei zburati la singe. Dar ca pe oricare dintre noi m-a luat si pe mine valul introducerii de ” super porumbei” din crescatoriile de peste granita, a caror valoare ( sa nu fiu inteles gresit ) nu le contest, chiar respect munca celora care le-au creat, ideea este alta, cu ei au aparut in crescatoria mea boli care nu le-am avut sau erau trecatoare cu durata foarte scurta si acum apare greseala capitala si anume tratamentul cu sau fara antibiotice facut in disperare de cauza, lucru cu care nu am facut altceva decit sa reduc imunitatea lotului meu de porumbei, fapt ce a dus la pirderi in concursuri de maturi, pui cu sechele, nu vorbesc de pierderi in rindul tineretului care au fost ajutati inca de mici sa cresca cu ”medicamente” . In acel moment am revenit la vechile mele metode, am oprit medicamentatia si am eliminat din crescatorie tot ce a fost rebut si am lasat ”natura” sa-si faca treaba iar lotul meu de porumbei a redevenit competitiv. Cu aceste rinduri nu vreau sa par sfatuitorul cuiva ci am redat cu sinceritate prin ce am trecut eu cu o medicamentatie facuta (nu chiar dupa ureche dar prea increzatoare si exagerata ) as fi totusi curios citi dintre columbofili ar fi recunoscut ca au gresit ei si nu cei care produc medicamente, ba din contra sint ferm convins ca multi ar fi folosit sloganul ” produsele facute de aceasta firma sint slabe ia sa caut ceva mai tare ca sigur o sa ajute” dupa parerea mea total gresit. Sa nu uitam totusi de acele firme producatoare de medicamente, vitamine si alte produse pentru porumbei care nu comercializeza produsele direct crescatorilor numai prin intermediul medicului veterinar care si face tratamentul, nu dau numele firmei , muliti stim despre ce este vorba spun numai ca se practica in Germania si atunci ma intreb ca nu tocmai producatorii sint cei care si-au dat seama ca imunitatea porumbelului voiajor este pusa in pericol? Pentru cei care vor sa conversam adresa mea de mail este gavrilmaries@yahoo.com Stima si respect pentru toti columbofilii si nu in ultimul rind pentru cei ce ne inteleg si sint alaturi de noi.

  2. Sunt intru totul deacord cu articolul ,despre utilizarea in exces a medicamentelor in mod necontrolat .Daca se respecta conditiile de baza,SPATII USCATE ,AERISITE CORESPUNZATOR FARA CURENTI DE AER ,SI SA PATRUNDA SOARELE INNAUNTRU,PE JOS GRATAR DE LEMN ,CUIBARE USCATE TOT CU GRATAR SI SERTAR,O HRANIRE CORESPUNZATOARE LA CARE SA ADAUGE VERDEATA ,GERMINATURI,ADAPATORI DE PLASTIC SCHIMBATE ZILNIC LASATE LA USCAT 24 ORE ,APA PROASPATA DE 2 /3 ORI PE ZI,FOLOSIREA PRPDUSELOR NATURALE echinacee,extract de usturoi ,mierea de albina ,otetul de mere ,suc de lamaie,EFECTIV CORESPUNZATOR ,EVITAND SUPRA POPULAREA,ELIMINAREA PASARILOR CARE SE INBOLNAVESC DE MAI MULTE ORI DE ACEEASI BOALA INTR-UN SEZON .SELECTIE RIGUROASA,VOM AVEA VIITORI CAMPIONI ,CU O SANATATE DE FIER.SUCCES !

  3. Sunt de acord cu acest articol. Sa dau un exemplu si eu :Am 18 ani si am porumbei de la varsta de 14 ani.La 15 ani am luat o porumbita batrana de la tara de la mine(neinelata,nenimic…..pur si simplu porumbita) am tinut-o la mine in voliera 1 an jumate si m-am gandit sa-i dau drumul afara nemaicrezand ca o sa se duca inapoi la tara ( 180 km ). I-am dat drumu afara si mi-a plecat.Prima data am crezut ca s-a pierdut , dar odata de Pasti m-am dus la tara cu familia si am gasit porumbita acolo ( avea si pui in cuib ).Nu credeam ca o sa se intoarca.M-a uimit.De aceea am luat-o iar de la tara si acum o tin la reproducere…..si am zburat pui scosi din ea tocmai de la Pitesti (eu fiind din Tg-jiu) si s-au clasat in primii 30 de porumbei din 1200.O femela mi s-a clasat chiar pe locul 8.De aceea sfatuiesc si io incepatorii sa nu foloseasca tratamente si vaccinuri la porumbei si sa le ofere cat de cat conditii bune(mancare buna , locul sa fie aerisit,curat si luminos)

  4. si eu am porumbei si intradevar cel mai bun porumbel de al meu sa dovedit de afi un mascul care nu avea nici o bolala de cand stiu eu ,dar ce spuneti de paramixoviroza sau alte boli pe care poate lua orce porumbel in masina de zbor,sau un priten de al meu are un mascul linia aarden si care tot timpul a fost tratat cu medicamente si de la drumuri de 950 km reuseste tot timpul sa claseze nu de la 150 km cum ziceti vai de pasarile voastre de aici distanta de la care si un
    gutan vine acasa.
    Pai hai sa fim seriosi inainte sa le dam sfaturi incepatorilor sa ne documentam un pic in reviste columbofile si vedem ca cei mai mari fac tratamente sistematizate la pasari.

  5. De cand ma ocup eu de porumbei nu am vazut un articol mai bun.O minunata si stralucita idee pe care toti ar trebui sa o urmam.l

  6. eu tin in jur de 20 , 30 porumbei pina in anul 2000 nu tratam porumbeii decit ocazional ,din anul 2001 am inceput sai tratez preventiv primavara cit si in timpul sezonului, cu o metoda a lui dl munteanu vasile ,pina in 2001 nu am avut nici un rezultat ,din 2001 au inceput sa apara mai multe rezultate decit ma asteptam eu chiar clasarea unui porumbel de la manderburg 2003 cum comentati /

  7. Inca odata vreau sa va spun ca un adevarat atlet se cunoaste fara steroizi,energizante si alte sbstrante

  8. ash avea si eu o intrebare. Cu ce vaccinuri vaccinati porumbeii? Columbovacul e ok? Sau strainele? Exista ceva strain bivalent, care sa atinga si pseudopesta si paramixo?
    Sau le lasam naibii de vaccinuri si mergem pe ideea de selectie naturala?
    Mentionez ca eu cresc in general porumbei din rase mari : king, mondain, texan

  9. asa am sa fac si eu,multumesc pentru sfaturi

  10. unii dintre voi incercati sa va umflati de medicamente tot timpul atunci cand sunteti bolnavi iar apoi veti vedea voi ca nu veti mai scapa de boli si veti deveni dependenti de medicamente precum de droguri …boala se trateaza singura daca ai organismul puternic are dreptate si ………… are mare dreptate

  11. SALUT. SUNT CRESCATOR DE PORUMBEI DE 5 ANI DAR M-AM INSCRIS INTRU-N CLUB DE 2ANI SI AM AUZIT CA DACA NU LE DAI PORUMBEILOR CATE CEVA PE GAT(MEDICAMRNTE),IN APA SI O MANCARE CUMPARATA NU FACI NIMIC.
    ESTE ADEVARAT?
    CE EFECT ARE ULEIUL DE USTUROI?
    ASTEPT UN RASPUNS.
    MULTUMESC.

  12. Bravo….chiar dc majoritatea crescatorilor nu am gandit asa,de acum incolo ar trebui sa o facem. Dar noi oricum ne am uitat in gradina belgienilor ,a nemtilor…si asta nu a adus decat rau,de la ei importam tot felul de prostii si va asigur k nu toti de akolo folosesc …

  13. Hmmmm,
    Sa medicam sau sa nu?
    Personal am observat va echilibru este undeva pe la mijloc.
    Prefer produsele naturale din care multe mi le produc singur din anumite plante medicinale dar am vaccinat pui cu 2 luni inainte de competitie.
    Da, suprapopularea in voliere duce la boli intre porumbei.
    Da, inghesuiala in cutiile de transport pt antrenament sau curse duce la transmiterea bolilor de la un crescator la altul.
    Adevarat iarasi ca daca faci eforturi pt intarirea sistemului imunitar al porumbeilor au o rezistenta mai ridicata.
    Problema eu o vad la indivizi care nu au conditiile sanitare pt porumbei si fac eforturi majore pt ai vindeca de bolile pe care le au fara sa redreseze problema.
    Dezinfectarea sistematica.
    Soare si aerisire corespunzatoare.
    Apa si alimente curate.
    Tratamente cu produse naturale.
    Vaccinele necesare puilor la timpul potrivit.
    Si asa am castigat la 1000km printrun zbor de zi.

  14. asa zisele masuri cuprise in art. de mai sus sunt aplicabile in salbaticie,unde trebuie sa respectam selectia naturala.conform art,prin extrapolarea masurilor prezentate,ar insemna ca atunci cd un om este bolnav,el nu trebuie tratat ci lasat sa se recupereze singur.vi se pare corect?mie nu.ce pot sa spun despre uzitarea antibioticelor:ele trebuie administrate in cazul unui diagnostic cert iar apoi sa nu uitam ca sa le admin in doza corespunzatoare si pe o durata de timp necesara,de obicei5-7 zile.daca un porumbel se imbolnaveste,nu inseamna ca el nu este dotat corespunzator dpdv imunologic. exista anumite perioade in care o imunitate competenta,in prezenta unor factori stresanti,se degradeaza.in acele momente,interventia noastra prin antibiotice este salutara deorece ofera posibilitatea organismului debilitat imunologic sa depaseasca mom critic.as fii curios sa aflu dc domnul cu articolul apeleaza la antibioterapie atunci cd are o inf bacteriana,o angina streptococica de exemplu,ale carei complicatii cardiovasc pe termen lung implica o mortalitate semnificativa.rezistenta bact la diferitele ab a aparut dat admin incorecte a acestora,ma refer la doza,durata de trat,dg.sfatul meu e ca sa apelati cu incredere la tot arsenalul terapeutic existent DAR nu abuzati.inca ceva,cd e vorba de o boala genetica intradevar nu are rost sa apelezi la trat pt ca defectul e la niv cromozomial si acolo doar dumnezeu poate rezolva problema insa cd apare o boala ca urmare a interactiunii dintre un organism si un microorg,totdeauna tb sa intevenim pt a modifica balanta in partea care ne convine.

  15. SALUT
    EU PERSONAL AM FACUT ACEASTA MARE GRESALA SI DUPA CE AM CITI T ARTICOLUL AM HOTARAT SA NU MAI DAU NICI UN FEL DE MEDICAMENTE LA PRIMA MEA SERIE DE PUII,O GRESALA MAI MARE CA ACEASTA NU AM SA MAI FAC DEOARECE PUI O DATA DUSI LA CONCURSURI SI STRESATI DIN CAUZA BOXELOR SI A MASINI S-AU INBOLNAVIT SI AU FACUT SI TRICHOMONOZA SI PARAMIXO.ASA CA NU VA SFTUIESC SA RENUNTATI LA MEDICAMENTE MAI ALES DACA ZBURATI PORUMBEI IN CONCURSURI.AM PIERDUT CAM TOT ACEL LOT IAR CARE AU MAI RAMAS SUNT SI ACUM CU SECHELE ,ASA CA TRATAMENTELE SUNT BUNE DACA SUNT FACUTE CU CAP,MA DUREA SUFLETUL SA II VAD CUM ZAC IN VOLIERA.IN CONCLUZIE DATI LA PORUMBEI DOAR CAT ESTE NECESAR NU DEPASITI LIMITA SI TOTUL VA FI BINE PENTRU EI SI MAI ALES PENTRU VOI

  16. salut!!
    eu am porumbei de la varta de 10 ani dar in acest an mam inscris la club.acum o luna am vazut cum le apare porumeilor pe picioareniste bube care se sparg la suprafata .toti am crezut cai salmoneloza iam tratat cu ce era mai bun dar in zadar din 50 de porumbei mai am 4 .dar si aceea or sa duca ca cei lalti.eu am hotarat sa dezinfectez cotetul si sa o iau de la capat .si sa zbor pui .am avut un mare noroc cu tovarasi mei care le multumesc pe aceasta cale.ei meau dat cate 20 de pui fiecare ca sa pot concura din nou cu ei la pui.IN CONCLUZIE TREBUIESC VACCINATI DE PARAMISOVIROZA ,SALMONELOZA…….SI APOI O SA VEDETI CA AVETI REZULTATE DIN CE IN CE MAI BUNE

  17. am avut o porumbita bolnava ……..practic ii paralizasera aripile ,,,,,,,nu mai pute sa sboare ,,,,apoi shi picioarele ..umbla cu aripile taras ……nu i-am facut nimik eram incepator ……dupa doua saptam,ani si-a revenit incetu cu incetu …..ma uimit eu credeam ca va muri iar acum are vreo 9 ani si e un porumbel foarte sanatos …..shi mi-a dat pui frumoshi shi sanatosi .

  18. e cel mai tare articol!!!toti ar trebui sa-l urmam,dar trebuie sa-i vaccinam de paramixoviroza altfel se duc 80% din ei…………

  19. Pai tocmai asta e ideea………………….construiesti pe ceilalti 20%…….care vor avea imunitate crescuta impotriva paramixovirozei!

  20. Daniele, aia 20% ii omoara guvernu’ … pentru eradicarea bolii !! Ca sunt destepti rau… Ma refer la reactia “inteleapta”, de mari “crescatori”, pe care au avut-o la gripa aviara, cand au omorat pasarile supravietuitoare, rezistente la virus…

  21. Lasa ca au adus apoi pui santinela, d-aia “strong” de gostat, sa vada daca mai e focar :)).

  22. columbofilii adevarati care participa la zboruri stiu :nu se poate fara medicamente.

  23. corect nu in prostie dar tebe faraiele nu se poate se vede cum gindeste unul care zboara

  24. este bine sa administram sirop de usturoi odata pe saptamana pentru imumitate?







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *