Migratie inaripata


“Winged Migration” este cel mai tare documentar pe care l-am vazut in viata mea. Avand in vedere ca toti cei care cititi porumbei.ro sunteti indragostiti de pasari si ZBOR, cred ca v-ar placea acest documentar care imbina niste imagini fantastice cu un fundal sonor exceptional.

Prezinta migratia diverselor specii de pasari, fiecare specie parcurgand mii de kilometri anual pentru supravietuire, o calatorie cu multe pericole, o selectie dura… Filmate cu super tehnologie, putem insoti stolurile la inaltime ca si cum am face parte din ele, putem vedea in lunga lor calatorie peisaje superbe privite de sus, orase, munti, vai, ape… Sunt multe secvente care iti fac pielea gainii si pe care cu greu o sa le poti uita. Producatorii au muncit peste 4 ani la realizarea acestui documentar.

Mereu m-au fascinat stolurile de pasari calatoare care trec pe cer odata cu venirea primaverii, am urmarit acele V-uri misterioase si m-am intrebat… de unde or veni si unde s-or duce? Documentarul clarifica aceste intrebari si adanceste si mai tare fascinatia pentru acest fenomen natural ce se petrece cu precizie de mii de ani, ca un ritual tacut purtat de la o generatie la alta cu sfintenie.

Ca un exemplu de supravietuire este o gasca pe care un copil o salveaza dintr-o plasa pescareasca unde era agatata intr-un un helesteu, unde familia de gaste venea in fiecare an. Gastei ii ramane pe picior o bucata de plasa, care va fi element de identificare. Reuseste sa ajunga stolul care o lasase in urma. Migratia lor de 3000 Km din Sud Vestul Europei in Scandinavia dus si inca pe atat intors, le decimeaza – oboseala, furtuni, vanatori… dar primavara urmatoare, in acelasi helesteu unde le asteapta copilul, cu stolul de supravietuitori apare si gasca salvata, cu bucata de plasa pe picior…

Cele mai lungi migratii

Maratonisti, ridicati din sprancene.

O specie de sitari are recordul mondial la cea mai lunga distanta de migratie zburata FARA PAUZA si anume 11.000 Km, de la Alaska la Noua Zeelanda. Inainte de migratie, 55% din greutatea lor este compusa din grasime drept combustibil.

Specia de pescarus “Arctic Tern” are recordul mondial la marimea distantei de migratie la pasari. Un pui inelat pe coasta britanica a ajuns in Melbourne, Australia dupa doar 3 luni de la iesirea la zbor, facand o calatorie pe MARE de “doar” 22.000 Km !!!

Atasez un fragment cu cateva scene edificatoare… un ritual dramatic ce se petrece in liniste de mii de ani, stricat pe alocuri de interventia OMULUI (cum altfel?). Anumite secvente te duc cu gandul la un pluton fruntas de voiajori care se apropie de CASA la asfintit, dupa o etapa de fond.

Sunt pe Youtube toate bucatile numerotate, se tot sterg dar reapar.

Categories Stiri

58 comentarii la “Migratie inaripata”

  1. – Pasarea migratoare care zboara la cea mai mare altitudine este gasca indiana (anser indicus).
    Ierneaza in India (a se vedea denumirea stiintifica) si cuibareste in Tibet, fiind astfel nevoita sa traverseze lantul muntos Himalaya.
    Pentru a nu ingheta in zbor la o altitudine de peste 8.800 m (imaginati-va compozitia aerului, ganditi-va la alpinistii care au cucerit Everestul si la echipamentul lor) are in sange o substanta care seamana, ca si compozitie, foarte bine cu antigelul!

    – Pasarea migratoare care atinge cea mai mare viteza pe distante lungi (si prin forte proprii – adica ajutandu-se de propria musculatura) este rasa Eider (somateria mollissima).
    Viteza pe care o atinge este de 90 km/h!

    – ……………

    Viata pasarilor este uimitoare, a celor migratoare este d-a dreptul EXTRAORDINARA!

  2. Imi cer scuze, s-a strecurat o greseala in postul meu de mai sus!
    Nu “rasa Eider” ci “rata Eider”!!!

  3. Pt. cei care au copii si vor sa le prezinte fenomenul migratiei astfel incat sa fie foarte interesant si captivant si pt. ei, le recomand filmul artistic “Fly away home”!

    Pt. adulti si nu numai, musai vizionati filmul documentar (seria de filme documentare, mai bine spus) “The life of birds” realizat de BBC – sir David Attenborough.
    Aspecte din viata pasarilor incepand cu iesirea din gaoace si terminand cu, spre exemplu, hibernarea (ati citit bine, vizionati si veti afla! ;) ).

  4. Tehnica actuala si mai ales perseverenta anumitor oameni indragostiti intradevar de natura,dezvaluie oameniilor secretele naturii!
    Voiajorii sunt minciuna comparativ cu miile de pasarii care fac distante enorme pentru a supravietui!! Calitatile porumbeiilor calatori sunt de necontestat,,dar si amprenta umana e viiziibila si nu in avantajul rasei!

  5. Corbule, m-ai spart cu gasca cu “antigel”. Wow. Deci WOW! Habar nu aveam.

    Cand am cate o zi de rahat, inainte de somn iau documentrul asta pe laptop si ma “purific”. Ar trebui sa dea asa ceva si pe la TV din cand in cand, la ore de maxima audienta, in loc de politica imputita, crime si vedete de doi lei. Cred ca unui pensionar cu burta lipita de spate de foame si dardaind de frig i-ar prinde mai bine pentru moral asa ceva decat intoxicatia din media (cine a mai murit, cine a mai furat, cine s-a mai cuplat, cu cat cresc IARRR preturile etc).

    Mare vorba a spus ala care a spus ca aparentele inseala. Dupa ce am vazut un stol intreg care a supravietuit cu greu drumului ca mai apoi sa fie decimat total de niste vanatori relaxati, cuprins de o indignare de-mi venea sa musc din masa… a fost secventa cu batrana si cocorii. Initial m-am gandit: “sa vezi acu si asta, vrea sa prinda vreo doi sa-i bage la oala, nehalita!”

    Dar vai cat m-am inselat… pentru mine, secventa respectiva, prin decorul simplu si arhaic, aproape nepamantean, prin momentele inedite surprinse, completate de melodia aia fantastica din fundal…cred ca-i una dintre cele mai reusite scene pe care le-a dat vreodata cinematografia…………..

  6. Performanta pasarilor migratoare este mult mai mare
    decat cea a pasarilor noastre.Ca si la porumbelul
    voiajor “busola” se afla in cioc,adica granule minuscule
    de magnetit care reactioneaza la campul geo-magnetic.
    Ca si voiajorii nostri,pasarile migratoare au nevoie de
    un oarecare “antrenament”,la primul zbor tineretul
    se ia dupa batrani.Exista si la ei “navigatori” si “stolari”
    Un subiect foarte interesant si super imagini.

  7. fantastic eu unul am ramas fara cuvinte este uimitor ce pot aceste pasari:0felicitari:))

  8. ……….RAMAI FARA CUVINTE…
    ti se pune asa si un nod in gat, de nu-ti mai vine sa mananci rata sau gasca…..cardul ala de “stridii” zburatoare e beton.
    Numai bine!

  9. super tare si poza rata cu aripi de porumbei :)):)) oricum frumos chiar am stat toamna asta si am vazut cateva stoluri

  10. Am inteles ca si porumbelul de stanca strabate mii de kilometri cand migreaza. geo bucuresti

  11. Da asta apartine din timpuri vechi deci vedem si noi cat fac pasarile sa ajunga la destinatie si noiiiiiiiiiiiiiii daca ajung porumbeii tarziu le luam gatu pacat, felicitari pentru documentar si subiect porumbeii traiesc pentru noi si noi pentru ei deciiiiiiiiiii bravo andrei

  12. deci haideti sa apreciem ce avem chiar si acel porumbel ce vine tarziu face tot ce poate sa ajunga acasa dar filmul dumneavoastra e cel mai tare domnule andrei maty facut sa iubesc toti porumbei numai conteaza cand vin multumesc

  13. Se poate lesne observa ca apar in multe secvente gaste (gaste canadiene, gaste cu gat rosu, gaste cenusii).
    De ce oare?
    Simplu!
    Gastele, indiferent de specia din care fac parte, sunt pasari migratoare cu puternic instinct gregar, care migreaza intotdeauna in formatii organizate – stoluri in forma de V (mai multe familii impreuna).
    Astfel sunt preferate altor palmipede, pt. studii .
    Ratele spre exemplu, pot migra in carduri mici, in stoluri imense, in formatii in forma de V sau “gramada”, ba chiar si in familii sau individiual (se cunosc cazuri).
    Lebedele asisderea desi de multe ori migreaza in familii sau in perechi.
    Ca si la celelalte palmipede, la gaste apare fenomenul de “imprinting”.
    De indata ce ies din ou urmeaza instinctiv prima fiinta pe care o vad (in speta om). Astfel pot fi facute sa urmeze in zbor “avioane” usoare.
    Gastele fiind pasari mari, zboara mai lin, fiind usor de filmat, studiat si urmarit de-a lungul rutei de migratie.
    Dintre toate pasarile migratoare, gastele (in marea lor majoritate, specii care nu se afla pe cale de disparitie ci doar in declin datorita expansiunii speciei umane) sunt pasarile preferate pt. studiul migratiei, ajungand iata, personaje de film documentar si oferindu-ne in acest fel o fereastra catre fenomenul numit “migratia pasarilor” (pe cale de consecinta, modului in care se orienteaza pasarile, locurile de iernat si cuibarit, modul in care invata ruta de migratie, cum pot fi facute sa schimbe ruta la nevoie sau ce anume le face sa-si retraseze traseele folosite de generatii etc.).

    Pt. gaste (diferitele specii de gaste) – RESPECT, le putem numi pe drept cuvant, DOMNII/DOAMNELE PROFESORI!

  14. ce fac pasarile acestea ca sa isi atinga scopul,sunt in satare sa manance chiar si din mana,si sacrifiociile,ca si la porumbei noi vrem numai campioni dar cate intampina pe drum
    este extraordinar si in acelasi timp cum spune si andrei revigorant

  15. Un seit ceva cu aceste documentare daca stie cineva? Multumesc!

  16. Din nou lumea inaripatelor ne fascineaza si ne incanta sufletul de bucurie.Un documentar excelent …

  17. e greu si pentru ele, mai au si pericole pe drum ca fiecare vanatori rapitoare una alta nu toate ajung sa duca la bun sfarsit cursa

  18. foarte frumos materialul sper sa ne faca pe toti sa gandim mai mult si sa fim mai buni cu tot ce ne inconjoara

  19. aceste pasari pargcurg 10000-1500 de km si nu el baga nimeni in seama dar un porumbel daca a zburat peste 1500 de km toata lumea se bate care sa il cumpere asta e adevarul;)

  20. IMPRESIONANT!!!!!!!SE POT FACE CORELATII IN CEEA CE PRIVESTE PORUMBELUL VOIAJOR SI PASARILE MIGRATOARE ,FAPTUL CA PARCURG DISTANTE MARI PENTRU A MIGRA SAU A SE INTOARCE LA CRESCATORIE ,PRACTIC AU ACELASI SISTEM DE ORIENTARE.CEEA CE CRED CA LE DEOSEBESTE PE ACESTE SPECII ESTE INSTINCTUL APARTE PE CARE IL DETIN PASARILE MIGRATOARE CARE STIU CAND SA MIGREZE ,CAND SA SE INTOARCA SI UNDE SA SE DUCA ,PREALABIL SE PREGATESC INAINTE DE A MIGRA .ACEST INSTICT SALBATIC LE DEOSEBESTE SI LE FACE NET SUPERIOARE FATA DE UN VOIAJOR. PORUMBELUL ESTE PASARE DOMESTICA ,HRANIT ,ANTRENAT , MOTIVAT SI SELECTAT DE OM ,TRANSPORTAT LA LOCUL LANSARII SI TREBUIE SA SE INTOARCA ACASA .TEORETIC AU MAI PUTINE DE FACUT FATA DE O PASARE MIGRATOARE. PORUMBEII VOIAJORI SI-AU PIERDUT ACEST INSTINCT DE SUPRAVIETUIRE ,IL MAI PUTEM OBSERVA TOTUSI LA UNII INDIVIZI DE EXEMPLU PORUMBEII CARE SE INTORC DE LA ZBOR DUPA 1-2 ANI SI SE DUC DIRECT LA BOXA LOR SAU LA PORUMBEII CARE NU SE INVATA LA O ALTA CRESCATORIE CHIAR DACA A LOR A FOST DARAMATA.PRACTIC ACEST INSTINCT NATIV AL PASARILOR MIGRATOARE FACE DIFERENTA. MI-A PLACUT FAZA CU ACEA BATRANICA CARE CRED CA IN FIECARE AN ESTE VIZITATA DE MIGRATOARE SI LE ASTEAPTA SA LE DEA DE MANCARE. IMI ADUC AMINTE IN COPILARIE LA TARA IN FIECARE AN VENEAU NISTE RANDUNELE DEASUPRA USII DE LA CASA SI TOT TIMPUL BUNICA LE ASTEPTA ,ZICEA CA VIN LA CASA UNDE ESTE ARMONIE SI NU SUNT VRAJI PRIN APROPIERE ( NU STIU CAT ESTE DE ADEVARAT). MAI TARZIU TATAL MEU ,COLUMBOFIL FIIND MI-A SPUS CA ACELE RANDUNELE ERAU UN BAROMETRU PENTRU EL :NICIODATA NU INCEPEA ANTRENAMENTELE PANA NU VENEAU RANDUNELELE SI INCEPEAU SA-SI REPARE CUIBUL.

  21. ii fain ar fi tare sa filmeze cineva porumbeii in drum spre casa

  22. … pentru mine, secventa respectiva, prin decorul simplu si arhaic, aproape nepamantean, prin momentele inedite surprinse, completate de melodia aia fantastica din fundal…

    Probabil ca o sa va placa si filmul Avatar…

    Vasi

  23. pt corbu eu stiam ca randunica zboara cu o viteza de pana la 120 km/h.
    documentarul e foarte captivant.

  24. @Vasi: din cate am vazut in trailer, Avatar inseamna: nave spatiale, personaje ireale generate pe calculator, etc…hmm, not my thing. Prefer gastele alea naturale si cinstite. :)) Dar cum spuneam, aparentele inseala… ramane de vazut ce-i si cu Avatarul asta.

  25. toma vs a scris: “pt corbu eu stiam ca randunica zboara cu o viteza de pana la 120 km/h.”

    Intrebarea este: pe ce distanta poate mentine aceasta viteza?
    Eu vorbeam de anduranta pe distante uimitoare la viteza greu de imaginat! ;)

  26. @Corbu – nu inteleg o chestie, gastele cu V-urile lor, sunt defapt familii cam cum este o haita de lupi, cu membri inruditi? Migreaza toate pe aceeasi ruta la diferente de cateva zile? Intreb pentru ca prea se vedea un singur stol, si ala mic.

    In documentar mai sunt niste secvente incredibile… nu pot sa uit cand un stol se opreste in varf de munte sa se odihneasca, adormind in ZAPADA.

  27. @UNDERCOVER: prin partile noastre legenda randunelelor mai spune ca nu e bine sa le strici cuibul ca aduce ghinion. :)

    Sunt cam curajoase, am vazut anul trecut unele care aveau cuib intr-o gara… intrau si ieseau toata ziua pe usa, cuibul fiind pe interior in incinta.

    Oricum in timpul etapelor sunt mega enervante, cand te uiti pe sus si le confunzi cu un voiajor inaltat de-ti sare inima in gat degeaba. :)))

  28. super .le am vizionat pe toate.daca arputea sa schimbe ceva in mentalitatea omului modern.cred ca de accea au si fost realizate.sa respectam natura cu tot ce cuprinde altfel se vor razbuna pe noi actiunile negative pe care viata moderna a omului de azi o exercita asupra planetei albastre.terra nu poate suporta ecuatia doua lumi o viata.sa ne bucuram de toate momentele traite linga porumbeii nostri

  29. Porumbei.ro:

    Stolurile, V-urile mai mici, care trec toamna sunt formate din cateva familii de gaste (parinti si bobocii lor din anul respectiv).
    Primavara sunt formate din mai multe perechi si exemplare tinere care insa nu si-au gasit perechea.
    Nu sunt comparabile cu lupii.
    Acolo vorbim de familie extinsa, la V-urile gastelor vorbim de mai multe familii mici (cei 2 parinti si, dupa caz, 3-4 boboci in general – per familie).
    Uneori mai multe V-uri de unesc pe drum si formeaza un V mai mare sau un fel de formatie din mai multe V-uri.

    Stolurile care apar in filme sunt compuse din exemplare crescute de om si aflate in prima lor migratie, fiind conduse (ca si in filmul Fly away home) de aeroplanul din care se si filmeaza, sau chiar din cate o barca cu motor atunci cand filmarea se face de pe apa (stolul zburand la foarte mica inaltime).

    Referitor la dormitul pe zapada, e’ ceva absolut firesc.
    Poposesc pt. odihna acolo unde gasesc loc care le ofera siguranta.

    http://www.youtube.com/watch?v=yd_w3biT3TU&feature=related – subiectii – anser indicus

  30. da andrei ai dreptate si mie mi sa intamplat asteptam porumbeii de la concurs si am zarit 2 de imedeiat m-am ridicat dupa scaun am zis ca gata astias da de unde randunele:))

  31. cati dintre noi ne dam seama ca cineva se ingrijeste si de ele?credeti ca aiurea ,sau din intamplare migreaza in acelasi loc si in aceeasi perioada?exista cineva,ceva,undeva care le conduce pe toate,,,,,,,asta cu pasarile e putin sunt si alte lucruri extraordinare in lumea aceasta care trecem in fiecare zi pe langa ele si n-i se par o obisnuinta,dar nu e asa….ganditi-va cat de frumos sunt create

  32. pentru Corbu, poz.1, pe ce te bazezi cand spui ca anser indicus zboara la 8000 de metri inaltime? Ma refer la o informatie stiintifica acreditata, sa nu fie cu suparare, dar nu-mi vine sa cred ca trece peste cele mai inalte varfuri cand stim ca muntii mai au si vai.

  33. Fantastic!
    Un documentar de nota 10+!!!
    Urmarindu-l m-am intors in timp,la momentul cand principalul element care ma fascina la porumbei era zborul lor, fiind in stare sa-i urmaresc ore intregi fara sa clintesc.De altfel, cred ca majoritatea columbofililor au fost atrasi in prima instanta de latura naturala a lucrurilor – pasarea in sine, zborul ,comportamentul, delicatetea – ulterior intervenind si latura competitiva a frumoasei noastre pasiuni.
    Urmarind documentarul am remarcat aproape involuntar(“deformatie profesionala” :) lungimea si proportionalitatea aripii la toate aceste zburatoare de distante mari si foarte mari, precum si ventilatia ultimelor remige primare(in special la cocori).Toate elementele imbinate perfect,natural, pentru a crea un organism “airborn”,simtindu-se in largul lui intr-o dimensiune pe care omul cu greu a cucerit-o si care,nefiind “respectata” indeajuns, il mai pedepseste din cand in cand cu cate o prabusire(probabil rasplata pentru gasca careia glontul unui vanator i-a curmat zborul??)
    Felicitari pentru imagini si sunete!Multumim,porumbei.ro!

  34. haha! ce simpatici sunt bobocii ! :D
    Propun ca filmele de genul asta sa fie difuzate la întrunirile vânătorilor!

  35. danielcrisan a scris: “pentru Corbu, poz.1, pe ce te bazezi cand spui ca anser indicus zboara la 8000 de metri inaltime? …..”

    Studiaza specia la modul foarte amanuntit (lucrari scrise pe tema migratiei acestei specii) si vei constata singur pe ce ma bazez!
    ;)

  36. pt daniel crisan vezi ca au fost zeci de documentare despre acele gaste daq nu crezi asta e problema ta incearca si cauta pe google si o sa fioi uimit/:)

  37. si danile crisan poti sa te uiti pe fi9lmuletul pe kare la trimis andrei la komenatiul 30 si ceva si o sa vezi:)vant in pene

  38. eu am vazut pe animal planet acelasi documentar cu boboceii care cresteau si care zburau peste muntii himalaya:)frumos

  39. Fantastic!!! Este ceva de nedescris in cuvinte ce adaptabilitate dovedesc aceste pasari si de ce rezistenta arata inca de la nastere!!! De fiecare data cand vad cate un documentar sau cate o discutie despre astfel de minuni ale naturii ma ia cu fior pe sira spinarii!

  40. mie personal nu mio parut cine stie ce filmul…..comentatorul a spus 10 cuvintre in tot documentarul…;)) mai bn prefer animal planet…este acolo o emisiune cu un batran…macar ala explica tot nu ca aici;))

  41. @Flavius… crezi ca ar mai fi nevoie de comentarii ?
    Imaginile spun totul .

  42. Acest tropic si videoclipurile mi-au amintit de o carte primita ca” premiu” in clasele primare. Am cautat prin biblioteca si n-am gasit-o.
    Dupa un timp mi-am adus aminte , o dadusem imprumut unui prieten ce se mutase din localitate. Dupa cateva discutii la telefon am recuperat cartea cu ceva pagini lipsa si aproape ca nu-mi venea sa cred cat de ingalbenite de vreme ereau cele ramase. Cartea se numeste “Minunata calatorie a lui Nils Holgersson prin Suedia “si este scrisa de Selma Lagerlof .
    Aceasta carte impreuna cu “Toate panzele sus ” a lui Radu Tudoran au fost cartile cele mai citite si rascitite de mine in copilarie.
    Am scanat primele pagini si le gasiti accesand linkul :

    http://porumbei-campioni.blogspot.com/2011/01/nils.html

    Povestea lui Nils (trasformat intr-un spiridus) ce calatoreste
    impreuna cu gastele salbatice este o fictiune ,iar pentru realizarea ei autoarea si-a dedicat trei ani pentru studierea naturii şi familiarizarea cu viaţa păsărilor şi animalelor.
    Cartea a fost publicata prin 1906 ,iar eu am primit-o ca premiu la finalul anului scolar 1965/1966 ,aveam atunci 10 ani. Peste trei ani primeam primii porumbei.
    Sa fie oare vreo legatura intre aceste evenimente ?

  43. DA! Cartea aceasta este la loc de cinste in biblioteca mea, si am citit-o in copilarie de mai multe ori. Are aceleasi pagini ingalbenite de vreme si mirosul specific de hartie invechita, lucruri care-i dau un farmec aparte… nu as da-o pe 1000 de “carti electronice”. Pe acelasi raft sta la fel de pretioasa “Colt alb” de Jack London.

  44. La mine de multi ani trec asa garlitele deci le astept negresit.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *