“Winged Migration” este cel mai tare documentar pe care l-am vazut in viata mea. Avand in vedere ca toti cei care cititi porumbei.ro sunteti indragostiti de pasari si ZBOR, cred ca v-ar placea acest documentar care imbina niste imagini fantastice cu un fundal sonor exceptional.

Prezinta migratia diverselor specii de pasari, fiecare specie parcurgand mii de kilometri anual pentru supravietuire, o calatorie cu multe pericole, o selectie dura… Filmate cu super tehnologie, putem insoti stolurile la inaltime ca si cum am face parte din ele, putem vedea in lunga lor calatorie peisaje superbe privite de sus, orase, munti, vai, ape… Sunt multe secvente care iti fac pielea gainii si pe care cu greu o sa le poti uita. Producatorii au muncit peste 4 ani la realizarea acestui documentar.

Mereu m-au fascinat stolurile de pasari calatoare care trec pe cer odata cu venirea primaverii, am urmarit acele V-uri misterioase si m-am intrebat… de unde or veni si unde s-or duce? Documentarul clarifica aceste intrebari si adanceste si mai tare fascinatia pentru acest fenomen natural ce se petrece cu precizie de mii de ani, ca un ritual tacut purtat de la o generatie la alta cu sfintenie.

Ca un exemplu de supravietuire este o gasca pe care un copil o salveaza dintr-o plasa pescareasca unde era agatata intr-un un helesteu, unde familia de gaste venea in fiecare an. Gastei ii ramane pe picior o bucata de plasa, care va fi element de identificare. Reuseste sa ajunga stolul care o lasase in urma. Migratia lor de 3000 Km din Sud Vestul Europei in Scandinavia dus si inca pe atat intors, le decimeaza – oboseala, furtuni, vanatori… dar primavara urmatoare, in acelasi helesteu unde le asteapta copilul, cu stolul de supravietuitori apare si gasca salvata, cu bucata de plasa pe picior…

Cele mai lungi migratii

Maratonisti, ridicati din sprancene.

O specie de sitari are recordul mondial la cea mai lunga distanta de migratie zburata FARA PAUZA si anume 11.000 Km, de la Alaska la Noua Zeelanda. Inainte de migratie, 55% din greutatea lor este compusa din grasime drept combustibil.

Specia de pescarus “Arctic Tern” are recordul mondial la marimea distantei de migratie la pasari. Un pui inelat pe coasta britanica a ajuns in Melbourne, Australia dupa doar 3 luni de la iesirea la zbor, facand o calatorie pe MARE de “doar” 22.000 Km !!!

Atasez un fragment cu cateva scene edificatoare… un ritual dramatic ce se petrece in liniste de mii de ani, stricat pe alocuri de interventia OMULUI (cum altfel?). Anumite secvente te duc cu gandul la un pluton fruntas de voiajori care se apropie de CASA la asfintit, dupa o etapa de fond.

Sunt pe Youtube toate bucatile numerotate, se tot sterg dar reapar.