Topic propus de Sirbu Daniel
Readus sus pentru comentariul #60
As dori sa aflu pareri despre mutatul in mod repetat al oualelor reproducatorilor! Am indoieli asupra eficacitatii sa zic asa, a puilor rezultati din mutarea repetata a oualelor. Nu sant sigur daca femela supusa unui astfel de tratament poate asigura fiecarei perechi de oua necesarul de substante ce alcatuiesc oul si prin urmare de care are nevoie, eu stiu, embrionul si respectiv noul nascut?!
Va doresc numai bine la toti, mult succes in concursuri si nu in ultimul rand multumesc Andrei, in numele tuturor colegilor(includ aici si pe aceia care mai spun pe site-ul acesta printre altele si lucruri care nu fac obiectul) pentru tot ce faci pentru noi, astfel avem si noi ocazia sa ne simtim in largul nostru, discutand despre ”d-ale noastre” asa cum simtim numai noi columbofilii. Iti doresc mult succes si putere de munca in continuare! Multa sanatate la toti si porumbeilor d-voastra!
Bun topicul…mai ales ca vine primavara si multi dintre noi vor sa “mulga” unele femele de mai multe serii de oua. Probabil daca este facut cu masura, va fi ok.
Eu practic chestia asta dar pe sarite, adica iau primele 2 oua pentru doici la cateva zile dupa ouat (sa-si revina femela) si apoi ii las sa creasca puii din seria 2. Apoi iau seria 3 si ii las sa creasca seria 4. Etc Pana acum nu am avut probleme asa. Practic poti scoate lejer 12 pui pe an dintr-un cuplu care te intereseaza. Si chiar se recomanda…nu poti sa-ti faci nicio idee daca scoti doar 3-4 pui. Mie unul imi place foarte mult sa studiez si sa compar cei 8 sau mai multi frati iesiti intr-un an si sa vad ce si cum au luat de la parinti…niciodata nu-s 2 la fel!
Buna!
Aceasta practica nu poate fi folosita la nesfirsit, porumbitele nu sunt gaini ouatoare…….trebuie si ele lasate sa-si duca un ciclu pina la capat, altfel capacitatile lor de bune crescatoare sunt puse sub semnul intrebarii….nu trebuie urmarit numai aspectul obtinerii a cit mai multi pui, pe banda rulanta, dintr-o porumbita, cel mai important este procentul de pui buni pe care ii da o pereche, acesta fiind cam la fel, indiferent daca scoti 4-6 sau 10 pui dintr-o porumbita. Probabilitatea sa prinzi un pui bun, dintr-o pereche, este cam de 25%, in general.
Este doar o parere. Daca se urmareste un scop pur comercial, atunci este de dorit sa scoti cit mai multi pui, ceea ce nu este un lucru de condamnat .
e important sa administrezi in apa porumbeilor vitanine, calciu si glucoza. In unele cazuri de lipsa de vitamine si glucoza la a 3, 4 pereche de oua femela poate sa dea ouale limpezi sau chiar sa nu mai pata sa mearga.
Iti place sa studiezi dar puii care i-ai zburat sau maturizat mai repede decat cei ce ii aia acasa
Foarte bun topicul, in primul rand pentru a putea face acest lucru trebuie sa lucram cu porumbei sanatosi, bine hraniti cu minerale si tot ceea ce trebuie la dispozitie. Pentru ca eu nu imi vad porumbeii decat pe weekend in general schimb fie ouale de la inceput fie ii las la cloceasca o pereche de oua pana scoate puii iar doicile le trec pe oua de plasic pentru a nu fi nevoit sa omor puii mai tarziu . Astfel poti odata sa iei ouale de la inceput , odata sa ii lasi sa scoata puii si sa ii creasca 3-5 zile dupa care ii muti si tot asa. Folosind aceasta metoda nu am distrus nicio porumbita dar am incercat pe cat posibil sa nu le lipseasca nimic si de asemenea porumbeii sa fie cat se poate de sanatosi .
Ps : Am o perehe de kingi care anul trecut a scos 8 serii de pui din februarie pana acum, in weekend i-am luat la mana si erau cei mai slabi din crescatorie motiv pentru care i-am separat pana in martie pentru refacere . Trebuie avut asadar totusi grija cum lucram cu pasarile!
Sa auzim de bine!
si eu tot asa m-am gandit sa fac…cum face andrei .. adica primele 2 oua de la o pereche “mai reusita” sa le pun la “doici” si dupa aia ii las sa produca normal… parerea mea.
da,Andrei are dreptate si mie imi place sa compar puii de la o pereche si nu sunt 2 la fel..si eu am observat chestia asta;)
Da, foarte bun topicul ca si eu vreau sa fac asta , si nu stiam cum.
Andrei tu vi cu o solutie, sa vedem ce mai zic si ceilalti:P. daca mai zic 2 ca tine at aleg varianta asta ca mi se pare rentabila( 12 pui pe an ) si ai dreptate …este prea frumos sa stai sa studiezi puii dintro singura pereche . Bafta tuturor in columbofilie si in viata de zi cu zi, ca avem nevoie si de asta pe prafurile astea :)
Pot sa spun acelasi lucru si eu, adica, ca mut prima serie de oua de la cele mai bune perechi ale mele si cele noi sub doici iar seria a doua o las sa o creasca parintii lor. dar din pacate la a treia serie de oua nu mi se prea nimeresc perechile de baza cu doicile si nu stiu cum sa fac sa se sincronizeze, chiar cu diferenta de 2-3 zile. asa cu mai multi pui dintr-un cuplu nou pot sa ma edific ce poate acel cuplu si stiu ce am de facut cu ei.
chiar asi vrea sa i-mi zica si mie cineva cum se procedeaza …adik daca trebuie sa fie din aceiasi zi …sa i-mi explice cineva si mie va rog
Vlad, merge sa prinzi si seria 3, daca estimezi cand vor oua si iei inainte ouale la vreo 2-3 perechi de doici – una din ele sigur va oua cat de cat apropiat ca termen cu perechea ta de teste. Daca nu, tii ouale neclocite pana ai unde sa le pui. N-am testat cate zile maxim “traiesc” fara clocit, dar 2-3 mereu a fost ok.
Din cate stiu ouale trebuiesc intoarse putin zilnic si sa nu fie inchise intr-un recipient fara aer(cu capac) pentru ca se distrug.
Cristian – ideal e sa fie din aceeasi zi, hai 1-2 zile diferenta MAXIM.
Vlad H. – nu sunt de acord. Din 10 pui ai mai multe sanse sa iti iasa unul trasnet, decat din 2 sau 4. Daca vedeta era in oul 8 pe care tu l-ai aruncat? Eu incerc sa scot 8 din unele cupluri… dar pana acum cred ca a fost mereu in oul 9 =))
Avand in vedere faptul ca vine primavara si incepe “productia” unei noi generatii avem un subiect de actualitate.
Consider ca ciclul natural trebuie respectat.
Am avut experiente neplacute in trecut datorate mutarii oualelor si nu voi repeta niciodata greseala de a muta sau a permite sa se mute ouale.
Urmarile nu au fost cauzate de mine ci de o persoana care a “muls” un an oua din porumbite
– la 2 porumbite batrane – din 1996 respectiv 1997 incetarea ouatului. In ultimii 2 ani nu au mai ouat
– la o porumbita din 2000 – recuperarea a fost foarte dificila anul trecut facand doar 2 randuri de oua
– la o porumbita din 1999 – ouatul a inceput in luna iulie
Acum porumbitele au fost recuperate si sper sa-mi ofere satisfactia unor pui. Chiar daca acum arata excelent din punct de vedere estetic cu siguranta au probleme interne care nu sunt vizibile.
Fortand ouatul se elimina ciclul normal al producerii oului si ca urmare din acesta vor lipsi anumite vitamine sau elemente esentiale pentru obtinerea unor urmasi de calitate.
In concluzie – respectati regulile naturii.
Buna!
Practic si eu mutatul oualelor reproducatorilor, cu acasta metoda. am obtinut multi pui frumosi. Porumbeii au la discretie tot anul LUT si MINERALE in crescatorie. Metoda mea—
Mut numai un ou si las sa ii cresca pui din celalalt. Mai mult de trei serii de pui nu las intr-un an. Un singur pui las in ficare cuib, asa apare mai repede o serie noua de oua si perechile sunt in sincron.
Mi se pare exagerat dupa a treia serie de pui sa mai fortam,… hai sa zicem 4 seri, dar foarte rar! Mai bine sa ai mai putin, dar de buna calitate! altfel si porumbeii se epuizeaza, fiind vorba de porumbei valorosi., si pentru ei trebuie odihna, vacanta daca mai vrem sa folosim si anul viitor!
Mi sa intimplat ca puii au preluat din comportamentul doicilor, care nu totdeauna este bine venit.
La mutatul oualelor sau puiilor este ideal sa fie din aceasi zi, dar si cu diferenta 2-3 zile am obtinut puii frumosi.
Daca porumbeii au minerale si tot ce ii trebuie, nu au cum sa aiba probleme, sa nu poate sa merga. La inceput am avut si eu probleme, dar am invatat lectia!
Adevarat ca nu sunt 2 pui la fel daca facem crucisari am observat si eu, dar din 12 pui macar 2-3 seamana foarte mult intre ele.Va doresc noroc bun tuturor!
Buna!
D-le Dejan, am spus, este parerea mea, valoarea unui cuplu, este reflectata de procentul de pui buni pe care il da.Daca de exemplu, dintr-o pereche se scot 4-6 pui, eu zic ca este suficient sa-i poti observa. Daca din acesti pui nu este nici macar unul bun ( nu claseaza in fata sau nu are rezultate remarcabile), eu zic ca nu are rost sa mai reproduci din acea pereche, pt. ca nu urmarim sa “avem noroc”, poate , poate apare un pui bun din ei. In consecinta, eu zic ca e mai bine sa schimbi perechea, poate ceva nu s-a potrivit. Cel mai important este sa avem reproducatori care dau un procent ridicat de pui buni, acestia ,prin antrenament , alimentatie, conditii optime de intretinere si cu o oarecare doza de noroc pot sa cistige rezultate frumoase.
Eu cred ca norocul este invers proportional cu calitatea porumbeilor.
Numai bine!
Daca mutati ouale, cel mai bine ar fi sa puneti oua false sub perechea urmarita si lasa-ti sa cloceasca pina se plictiseste (16-21 zile). Astfel i se da timpul necesar sa asimileze mineralele, vitaminile, calciu pierdut. Practic aceasta metoda de mult timp si nu am avut chiar niciodata probleme.
Ma bucur ca avem in sfirsit un topic despre
porumbei si nu cu certuri ,am vrut deja sa-mi
iau zborul!!
Si eu optez pentru solutia lui Vasea(14).Cred
e mai bine sa lasam porumbita sa-si termine ciclul
de clocit pe oua false.
La numarul puilor subliniez cele spuse de dl Hadarau.(13)
Va doresc multi pui performanti in 2009!
Multumesc Andrei. O sa incerc sfaturile tale si sper sa-mi reuseasca.
nu e problema de porumbitza …k le dam tot ce trebuie …sunt curios daca puii iesiti din seriile urmatoare in care nu le lasi pauza deloc , au avut rezultate mai bune ca cei care au iesit daca le-ai lasa pauza necesara cum zcie dl vasea..si sunt de aceeasi parere
Nu e rau sa mutam ouale de la anumite perechi la asa zisele doici insa aceasta procedura nu e lipsita de riscuri daca aceasta dureaza in nerenumarate randuri .In primul rand nu trebuie neglijata suplimentarea cu calciu si minerale ,iar in al doilea rand trebuie sa lasam perechea reproducatoare sa cloceasca 8-10 maximum, pt asi reface nivelul de calciu necesar ,si nu mai mult de 10 zile deoarece incepe procesul de formare al laptelui de porumbel .
Inainte de a trece la amanunte trebuie sa va enunt regula nr,1 (care de fapt este un “postulat”) : NU SE MUTA PRIMA PERECHE DE OUA !!! Desi e postulat pentru orice crescator adevarat, pentru incepatori voi explica ratiunea acestei actiuni. Primavara odata cu cresterea temperaturii si marirea duratei luminii naturale, organismul pasarilor este “inundat” de hormoni sexuali. Instinctul sexual este unul dintre cele mai puternice instincte din lumea animala, iar aceasta perioada este cu siguranta cea mai surescitanta din intreg anul. Daca repausul reproductiv si competitional de iarna s-a facut corect, pasarile vor fi pregatite pentru cel mai important lucru din viata lor: reproducerea. Daca vrei sa ai un sezon de reproducere bun prima serie de oua si pui trebuie sa decurga IMPECABIL, orice sincopa are repercusiuni ulterioare. Daca accidental prima serie de oua s-a spart trebuie imediat inlocuite cu altele bune si perechea trebuie lasata sa cloceasca si sa creasca puii. Stiti bine ce motivatie puternica este ouatul pentru femela, ganditi-va ce stress in organismul ei, cand: vremea e propice, a primit si boxa si cuibar si ii dispar primele oua… Cuplul ala e “aranjat”, in special daca e un cuplu nou … nu-mi spuneti ca n-ati vazut in viata voastra o bataie casnica intr-un cuplu de porumbei…va asigur ca se repercuteaza si asupra calitatii puilor din sezonul respectiv. Intr-un topic mai vechi cineva a amintit ca daca rateaza o ponta, femela va fi tentata sa cuibareasca in alt loc si vor apare batai pentru boxe, pasarile fiind f. nervoase… alt necaz !!! Masculul va urmari cu si mai mare atentie si insistenta femela, impiedicand-o sa se hraneasca corespunzator, astfel ca a doua ponta va fi de o calitate slaba sau pot aparea tulburarile de ouat. Avem tendinta sa ne concentram pe “porumbelul fizic” si uitam ca exista si “porumbelul psihic” ! In extrem de multe cazuri traumele psihice se repercuteaza asupra fizicului.
Atunci ajungem la discutia cu vaduvia…care probabil e cu mult mai stresanta pentru porumbei si totusi se practica la o scara foarte mare.
Din proprie experienta vreau sa va relatez ce am patit in anul 2008. Am avut un cuplu valoros atat din punct de vedere sportiv cat si ca calitati de reproducere, asa ca am hotarat sa scot cam 6 pui din el.Pana aici nici o problema dar ideea este ca amandoi participa la zboruri si eu practic metoda vaduviei asa ca am mutat prima tura de oua dupa 3 zile de clocit, dupa ce a ouat a doua oara am lasat sa cloceasca 14 zile si am mutat ouale si am scos si a treia tura de oua din femela pe care am lasat-o sa o cloceasca. Mentionez ca porumbeii au avut tot timpul la dispozitie grit, minerale, libertate prin gradina si i-am administrat porumbitei calciu si alte vitamine suplimentar. Cu toate acestea prima tura a iesit perfecta, din a doua tura un pui a iesit rahitic iar din a treia a iesit doar un pui care in momentul cand zbura pe caldura i se intorcea partea de sus a ciocului in cerul gurii cel mai probabil lipsa de calciu.Ca si zburatori primii pui au terminat toate zborurile pe ceilalti i-am pierdut pe toti in scurt timp.Porumbita de altfel desi era cea mai buna zburatoare a mea indeplinind norme la viteza, vit palmares, demifond, general, general palm, fond in 2 ani in anul 2008 nu a mai clasat decat 3 etape de viteza in rest venind tarziu de la etape.Concluzia mea este urmatoarea – nu este bine sa fortam ciclul natural, calitatea este tot ce conteaza nu numarul, daca credem ca daca scoatem 8 pui dintr-o pereche si gasim campionul intr-un singur an ne inselam pt ca nu o sa avem nici pui de valoare si nici matca pt ani urmatori.
Felicitari pentru topic!
NR. I.Sunt de acord cu parerile care sustin ca perechea de porumbei carora li se muta ouale trebuie sa cloceasca pe oua false timp de 10 zile,dupa care acestea se vor ridica,stopand declansarea proceselor hormonale intense.La urmatorul rand,i se va permite perechii respective sa creasca1-2 pui.Acestia pot sa fie puii proprii,sau (recomandabil) 1 pui preluat de la alta pereche,mai ales daca reproducatorii sunt batrani si avem dubii in privinta potentialului lor de a desfasura in optim procesul de crestere.In acest fel,avantajele sunt bilaterale:
1)puii reproducatorilor de valoare au parte de o crestere corespunzatoare de catre o pereche de parinti tineri,”in putere” ;
2)perechea de reproducatori batrani isi poate desfasura normal procesele hormonale,generate de producerea laptelui de gusa si hranirea puilor,mecanisme care le intretin fertilitatea.
Nr. II Referitor la tehnica propriu-zisa de mutare a oualor,am observat ca DIFERENTA dintre momentul ecloziunii puilor mutati la o pereche si momentul normal(ziua in care ar fi eclozionat puii perechii respective) poate fi de:
a) maxim 6 zile in minus, adica puii mutati eclozioneaza cu 5-6 zile mai devreme decat normal.In acest moment,perechea-surogat cloceste deja de 12 zile si are potentialul de a genera laptele de gusa.
Ex.1:Am mutat pui la o pereche care avea momentul ecloziunii cu 6 zile mai tarziu;au crescut si s-au dezvoltat normal.
Ex.2 Din lipsa altei solutii,am incercat o data sa mut pui de o zi la o pereche care clocise doar 7-8 zile.Puii au murit.
b)una, MAXIM 2 zile in plus(Riscant),mai ales pentru perechile cu experienta care,dupa 19 zile de clocit,in general abandoneaza ouale.
VA DORESC UN SEZON DE REPRODUCTIE REUSIT!
Hmmm, m-ati cam convins sa nu mai mut oua, desi pana acum cu procedeul descris n-au avut probleme nici maturii nici puii scosi. Urmand ciclul natural, tot scoti cam 8 pui dintr-un cuplu. Eu grabeam procesul din dorinta de a zbura toti puii in toamna.
cred ca fortand scoaterea mai multor perechi de pui,scade valoarea lor genetica indiferent cat ajutam noi parintii cu alte substante,iar daca este sa fie un cuplu bun pot tot asa de bine sa scoata pui dintr-o serie de pui, sau tot asa poate nu dau nici un pui bun ,din100 de urmasi.
Mult mai indicata e accelerarea depunerii unei noi serii de oua prin folosirea boxelor dublu compartimentate sau a cuibarelor suspendate. Cand puii au 8-10 zile se pune un cuibar in al2lea compartiment, sau se coboara puii din cuibarul suspendat in cuibarul din boxa, in cazul doi. Porumbeii se vor cuibari si in max 10 zile vor depune un nou rand de oua. Se pot obtine astfel aproape cate o serie de pui pe luna, adica 10-12 pui pe sezon. Dupa ce sunt inelati si trecuti in registru, mut tot timpul puii sub alti parinti in functie de marimea lor, astfel incat sa nu fie unul mic si unul mare impreuna . Cand puii au cam trei saptamani ii cobor pe cei ai reproducatorilor la podea ,la “gradinita” ( iar pe cei ai doicilor la oala de supa). Mai “socializeaza” si ei si doicile hranesc tot ce prind…Nu las nici o pereche sa cuibareasca la podea, ca sa ramana spatiu comun si indepartez toti porumbeii care au obiceiul sa bata sau sa “cocoseasca” puii. Am patit si cazul in care a trebuit sa ridic cate un rand de oua de la reproducatori si sa le pun sub doici, ca sa le mai temperez entuziasmul, ca sa nu se suprapuna 2 serii de pui…O sa ziceti ca e pescareasca !…Ma rog…Cate bordeie atatea obiceie !
Ma refer la cazul porumbeilor reproducatori nu a celor care reproduc si participa si la zboruri !
Eu am citit in MAESTRI VAZDUHULUI un interviu luat lui Raymund Hermes la pag.148, in care descrie ca face cuplarea unui porumbel cu pina la 6 porumbite odata. Am pregatit si eu 8 boxe precum a facut descrierea si am sa incerc si eu aceasta metoda dar cu 4 porumbite. Ce nu se specifica in carte ce pauza se poate face intre prima cuplare si a doua tinind cont ca masculului ii trebuie si lui o perioada de refacere. As dorii sa stiu daca a mai incercat si altcineva aceasta metoda. Va multumesc. In legatura cu mutatul celor doua oua de la un cuplu de la care vreti sa scoateti un numar mai mare de pui intr-un sezon practic si eu acelas lucru si anume iau si le pun la doica dar sa nu fie diferenta mai mare de 1-2 zile intre ele s-au porumbita de la matca a pontat 2 si 4, iar doica pe 3 si 5 s-au cel mult 4 si 6 si atunci se pune in cuibul doicii ambele oua facindu-le cite un semn iar cind doica ponteaza al doilea ou se ia din cuib. Se stie cu aproximatie ca primul ou se ponteaza in jur de ora 18 iar al doilea in jur de ora 14 la interval de doua zile intre ele. Multa bafta.
Eu personal nu folosesc aceasta metoda ; imi place sa vad puii crescand alaturi de parintii lor naturali si pot reproduce lejer 6 pui pentru concursuri daca ii imperechez in luna februarie( 15-20 ale lunii). Sunt adeptul unui stol mai restrans numeric dar mult mai bine educat si mult mai pregatit pentru concursuri, si in felul asta protejez si reproducatorii ( am in crescatorie porumbei de 10 ani care reproduc la fel de bine ca in prima tinerete ). Se pare ca in goana noastra nebuna dupa rezultate uitam sa ne mai gandim si la ei si de multe ori ii epuizam cu mult inainte de termen. In legatura cu ce se discuta mai sus ca poate cel mai bun pui apare in a 4 a sau a 5 a serie de oua nu se stie niciodata dar poate la fel de bine sa apara in anul urmator la prima sau peste doi ani sau chiar trei , insa nu stiu cati dintre noi au rabdarea necesara sa reproduca mai multi ani dintr-o pereche in asteptarea supercampionului visat. Intradevar traim in secolul vitezei si asta afecteaza si domeniul nostru din pacate din ce in ce mai mult. Probabil ca multora le vor parea demodate cele spuse mai sus dar parca cineva spunea candva ca ” rabdarea este o virtute”.
daca porumbita e in varsta e mai bine sa evitati lucru acesta si sa o lasati sa cresca normal daca e tanara merge sa le ei de 2-3 ori pe an.
succes in noul sezon si sa aveti porumbei sanatosi !!!
Cristi , nota zece ptr sfat , calitatea conteaza.
Buna. Stie cineva cate zile ,,traiesc” ouale fara clocit? Andrei zice ca 2-3 zile a fost mereu ok, dar mai multe zile?
cred ca depinde cum e vremea dupa 4 zile de cand am ridicat un ou ma m trezit cu un pui din oul respectiv
Eu consider ca 4 pui sunt suficienti sa iti faci o parere despre capacitatea de reproductie a cuplului respectiv .
eu folosesc aceasta metoda in scopul combinarii unui imascul cu mai multe femele in cursul aceluiasi an si viceversa .
pui din primele 2 serii de pui dc se incepe primavara devreme sezonul de reproductie pot fii zburati in toamna si verifica capacitatea reproducatorilor .
Deci, cum facem oameni buni?? Care e solutia cea mai buna?
Sunt atatea pareri ….. care par de o parte si de alta exceptionale.
Eu sunt nou in ale columbofiliei si sincer sa fiu sunt cam derutat acum….e bine sa iei ouale sau nu? ……vreau si eu un raspuns clar daca se poate , nu ma pot lua dupa toata lumea. Fiecare are , dupa parerea lui o metoda mai buna si mai sigura…pana la urma si 6 pui din respectiva pereche sunt buni daca totul e in ordine si nu ii fortam prea mult.
Ma intereseaza totusi mutatul ptr ca eu anul asta zbor numai cu puii si va dati seama ca vreau sa scot cat mai multi :D:D:D.
Am vazut ca si tu Andrei ai unele indoieli in a muta ouale, ar fi intradevar o idee sa muti puii de cateva zile….dar nu cred ca pot sa omor niste puiisori nou nascuti doar ptr ca parintii lor sunt mai slabi ….
ar fi bine sa supunem la vot cateva din ideile de mai sus si asa problema cu mutatul oualelor ar fi rezolvata. Ca incepator nu ma pot hotara asupra unei practici fara ajutorul vostru….trebuie sa iau decizia corecta ptr ca e primul an in care bag 10 perechi ( cele mai bune ) la matca , si nu vreau sa raman fara ele….
Va multumesc!!
adrian_cocu a spus la fix cam cum sta treaba cu jonglatul oualelor si puilor la reproducatori.Multe nu ar mai fi de completat decat ca aceste practici nu sunt indicate lotului de zbor.
Eu spun ca daca au o alimentatie buna nu se intampla nimic. Eu ,, fur ” primul rand la 5-6 zile, seria a doua acea pereche creste decat un pui. Am plasat la unele perechi si primul si al treilea rand de oua si nu am avut probleme cu femelele. Bineinteles la porumbeii de matca. Acu ramane la aprecierea fiecarui crescator.
15 febr.-imperecherea, 25 febr.-ouat1,15 mar.-ecloz.1, 24 mar.-cuiburi, 3 apr.-ouat 2, 23 apr.-ecloz.2, 3 mai-cuiburi, 13mai-ouat3, 2 iun.-ecloz.3, 12 iun.-cuiburi, 22 iun.-ouat4, 12 iul.-ecloz.4, 22 iul.-cuiburi, 2 aug.-ouat5, 22 aug.-ecloz.5. In 15 sept. scot cuiburile.
+/- 1-2-3 zile. Sexul e sex si zborul, zbor !
DACA LASAM O PERECHE IN PACE TOT SCOATE 8-10 PUI INTRUN AN FARA SAI STRESEZ ALEG VARIANTA NATURAL 4-6 PUI SI SANATATE DACA POT IN A 5-6 ZI AI MUT UN PUI LA ALTA PERECHE NUMAI DACA E CAZU SI FAD CA E DIFERENTA INTRE PUI DACA NU II LAS PA AMANDOI ASA PROCEDES NU STIU DACA E BINE SAU RAU E ALEGEREA NOASTRA DECAT SA SCOT 10 SI SA PERD PORUMBITA MAI BINE 6 SI SCOT SI LA ANU SCUZE DACA AM DERANJAT
Dupa cum stiti, orice specie care la un moment dat ajunge intr-o situatie optima a conditiilor de mediu, respectiv: climat favorabil, hrana abundenta, lipsa pradatorilor si a bolilor,etc raspunde prin accelerarea ciclului reproductiv. Ceea ce facem noi este sa respectam acest adevar.
Nu inteleg de ce fortati legile naturii.Daca timpul este constant-bun (si asa se anunta) imperecheati in jur de 5 februarie si o sa aveti minim 6 pui din fiecare pereche dorita.Este mai mult decit suficient 6 pui la concurs din orice pereche pt a-ti da seama de valoarea de reproducator.Daca vreti mai mult de 6 pui, mutati a doua pereche de oua dupa ce au fost clocite minim 12 zile.Pt domnul CHIREA.Masculul nu are nimicdaca este imperecheat cu mai multe porumbite, problema este ca trebuie sa detii multe doici .
pai si cum vine treaba asta cu masculul imperecheat cu mai multe femele?? vor clocii femelele fara mascul??? ca un sau doua sau 3 femele la un moment dat trebuie sa cloceasca singure….cum vine treaba asta ?? i-mi explica si mie cineva?
va rog
Ptr. poz. 28. Petre Chirea: am citit si eu acel articol si chiar am fost tentat sa pun in practica acea metoda, doar ca am ramas la stadiul de ” proiect” din neglijenta si lipsa de timp. Acum, nu sutn pregatit si este putin cam tarziu dar anul viitor voi incerca cu siguranta. Daca ai avea amabilitatea, te-as ruga sa ma tii si pe mine la curent cu ceea ce se va intampla si in primul rand daca iti reuseste. Nu pot sa-ti urez decat bafta si un an plin de satisfactii! Referito la topic: sunt de parere ca daca femela este tanara si beneficiaza de o intretinere buna, avand la dispozitie grit, de 2 ori de saptamana in apa un complex polivitaminic, o hrana destul de variata si daca mai primeste pe cioc si niste Ca lactic, cu siguranta vom reusi sa ” furam” inca 2-3 perechi de oua in plus, fara a afecta in vre-un fel sanatatea porumbitei si caliatea urmasilor, acesteia.
cristian un mascul va sta impreuna cu 4 femele .el se imperecheaza cu una ea oua intre timp se pre imperecheaza si cu celalalte.cum a ouat prima ai scos-o d acolo in 8 zile oua a doua.o scoti si pe ea oua a treia o scoti ,oua a 4-a.apoi daca vrei le bagi iar..intr-o luna ai poate 10 oua din cel mai bun mascul cu 5 femele diferite.e ceva nu?
a facut cineva performanta.ma refer expo cu pui din oua mutate? exceptand prima serie?
Ptr Cristian, poz 44, 45. Iti voi explica, in mare.., sau mai bine hai sa-ti citez direct din carte poate asa voi fii mai explicit ptr toata lumea: Ptr a profita cat mai eficient de caliataile extraordinare de reproducator ale lui Piet, Hermes ii asigura o imperechiere simultana cu 6, sau mai multe porumbite. Astfel resuseste sa obtina anual 60-70 urmasi directi ai lui Piet. Ptr a reusi imperecherea simultana se procedeaza astfel: se amenajeaza un compartiment cu 6 boxe mari, unde fiecare boxa este impartita in 2 compartimente, prin 2 pereti despartitori, unul din gratii iar altul opac.Dupa instalarea in boxe doar a peretelui despartitor din gratii, se introduce in fiecare boxa cate o femela ce trebuie imperecheata cu Piet si un mascul oarecare. Se asteapta ca perechile respective sa se imperecheze prin peretele despartitor din gratii, care separa partenerii perechilor introduse in fiecare boxa.Cand perechile s-au format si vedem ca partenerii stau aproape de gratii si se striga vom introduce liber, in compartimentul cu 6 boxe, masculul din care ne intereseaza sa reproducem. Dupa aceasta operatie vom introduce la prima boxa si peretele despartitor opac, dupa care se deschide boxa, astfel incat femela sa poata iesi. Aceasta va iesi repede si se va calca cu masculul introdus liber in compartiment. Dupa ce se vor calca, vom introduce femela la loc in boxa ei si vom scoate peretele despartitor opac. La fel vom proceda zilnic cu toate femelele, pana cand acestea vor depune ambele oua, in cuibarele introduse anterior si in boxa femelei.Dupa ce toate femelele au ouat masculul reproducator va fi luat din compartiment si vom scoate peretii despartitori din gratii, existenti in fiecare boxa, astfel ca si masculul sa poate cloci. Dupa 10-12 zile ouale se pot muta la doici si se poate repeta procedura cu masculul reproducator. Cam asta este articolul despre cum reuseste Hermes sa obtina mai multi pui dintr-un singur mascul cu mai multe femele. Parerea mea, este ca sunt mai multe detalii in aceasta metoda doar ca la atat avem acces noi…Nu este o metoda rea si chiar merita incercata. Numai bine, tuturor!
calitatea puiului ramane daca este din parinti buni va merge indiferent daca e crescut de parinti lui fie de alta pereche atat timp cat creste in conditi bune
multumesc demi.
acum am inteles, dar mi se pare cam aiurea. nu e de mine …
Dragii mei, topicul este “relativ” interesant ! Problema nu e cum sa “mulgi” reproducatorii ca sa ai cu ce umple cosurile la anu’, in speranta ca ti-or ramane la urma cativa porumbei buni…Asta e o falsa parere despre columbofilie ! Problema e sa ai reproducatori care MERITA acest statut !!! Cand ai o ADEVARATA pereche de reproducatori, care-ti da pui numai unul si unul (pentru care intrebarea NU ESTE: “vine sau nu vine? ….CI ESTE: pe ce loc claseaza ?), atunci sa-ti pui problema cu “mulsul” femelelor…. Oare ce metoda o sa alegi?
De ce credeti ca se “forteaza” masculii si nu femelele ? Nu poti forta limitele fiziologice ale femelei fara sa fie afectata calitatea ovulelor ! La ce bun sa obtin multe oua, daca ele sunt slabe calitativ? Oricum exista un un procent variabil al regresiei filiale naturale, pe care prin metode din acestea eu il maresc artificial si mai mult….in loc sa adaug calitati puilor, pierd si din alea pe care le au parintii !
Nimeni nimic? Oare am sa ucid si topicul asta ? Si chiar aveam de spus ceva f.interesant…..
Va sugerez sa cititi cu atentie : http://www.rrp.ro/read.php?cat=opinia_specialistului&item=31 si apoi va mai dau cateva detalii interesante…..
Pai, ca sa te lamuresti daca ai reproducatori buni, trebuie sa scoti pui din ei, nu? Si cand spun asta nu ma gandesc la 3-4 pui cum scot FOARTE multi dintre crescatori. Consider ca abia dupa 2-3 ani de cate 8 pui pe an poti sa-ti faci o parere.
Cupluri “de aur” nu cred ca exista…chiar si marii crescatori spun ca din orice cuplu se nasc si destule nonvalori. Problema noastra e ca in selectie pretindem de la porumbei niste aptitudini care nu le sunt necesare pentru supravietuire in natura, deci suntem contra naturii, adica intr-o lupta continua, de aici si multele nereusite. Orice specie, lasata cateva generatii fara selectie din partea omului, tinde sa revina la forma din natura…ori in natura porumbeii nu au nevoie de rezistanta pentru 1000 de Km, etc, etc.
Am sa incepmacest comentariu cu o insemnare ….o prereche de porumbei daca este lasata sa-si faca ciclul normal poate reproduce anula 12 pui…intrebarea mea este …pentru ce sa scoti 12 pui din aceeasi pereche??..ptr ce sa nenorocesti porumbeii ….modul cel mai corect de procedat ,atat fata de om cat si fata de porumbel este sa scoti maxim-4-6 pui din fiecare pereche…adika 2-3 randuri de pui.Imi pare rau sa spun asta insa daca u ANDREI ai scos 8 pui dintr-o pereche si nu au fost buni ,iti pui speranta ca poate al 9-lea era acela care merita eclozionat…in loc sa urmam un curs ascendent vom sfarsi prin a cobora sub limita normalului.Metode ptr a reproduce cat mai multi pui sunt cu nemiluita,insa trebuie sa ne intrebam ,oare chiar merita???!!! Apoi daca tot vrem sa scoatem atatia pui de ce vorbm despre femele???…ganditi-va unde este dilema…la mama sau la tata??? Este logic ca un pui sa aiba o mama…dar oare care este tatal?? Vedeti voi….metoda practicata de HERMES este una care nu trebuie neglijata…intrebati campionii romaniei despre metodele lor si va spun ca din 10 chestionati 6 folosesc aceasta metoda…Valoarea se trasmite conform codului genetic …niciodata nu vei sti cu siguranta care porumbel va obtine rezultate mai bune…poti doar presupune ,insa cert nimeni nu poate spune.Plus ca datorita aceste metode prin care un mascul este inperecheat concomitent cu mai multe femele ,urmeaza ciclul normal al reproductiei,nivelul de sperma al unui mascul revine la normal dupa 24 de ore…asa ca putem sa imperechem acelasi mascul cu cate o femela zilnic in functie de cate femele avem la dispozitie pentru aceasta metoda .Ganditi-va putin la urmatorul aspect…aveti un maqscul foarte bun( gen Piet al lui HERMES) …cati pui puteti scoate din el cu o femela??? maxim 8 pui…corect….apoi luati metoda de mai sus si imperecheati-l cu 6 femele…..rezultatul este 12…deci 4 pui in plus …valoarea porumbelului se va regasi in 6 generatii diferite…nu doar intr-una daca ar fi sa-l imperechem cu o singura femela..apoi putem vedea si valoarea de reproductie a celorlalte femele…Efectuand acest proces de doua ori intr-un an vom avea un numar de 24 descendenti ai aceluiasi mascul…si nu 8 in cazul unei singure imperecheri….Acum va intreb ceva….De unde credeti voi ca veti putea selecta mai bine….din cei 8 sau din cei 24 de fii ai aceluiasi mascul??? VANT IN PENE!!!!
Chestia cu puiul 9 era o gluma, nu sunt chiar atat de tampit, totusi :)) .
Suna bine sistemul cu masculul armasar, dar pentru asta trebuie sa ai mai multe compartimente, ori putini dintre noi isi permit.
Nu trebuie sa ai mai multe compartimente …ci mai multe boxe duble in acelasi compartiment.Metoda este relativ foarte simpla…trebuie sa ai doar o saptamana la dispozitie..in care sa ai si foarte multa rabdare.
Eu am un compartiment de 2 m /2 m si pe o latura am facut 8 boxe despartite la mijloc cu un perete fix. Fiecare boxa a fost la rindul ei despartita de cite 2 pereti detasabili care culiseaza intre niste sipci. Un perete este sub forma de gratar iar al doilea opac din plastic. Se baga in fiecare boxa cite o pereche de porumbei, despartiti numai de peretele tip gratar astfel incit cei doi sa se vada intre ei.Dupa ce am constatat ca cei 2 se cheama la cuibar, atunci se baga peretele opac si se lasa porumbita sa iasa afara sa se inperecheze cu masculul dorit de noi, iar dupa ce porumbita a fost calcata, se introduce in boxa ei si se scoate peretele opac asa se procedeaza si cu celelalte porumbite. ce nu inteleg eu dupa cit timp de la prima calcare se scoate cea de a doua porumbita la acelas mascul pentru ca un mascul poate sa calce de 2 s-au trei ori pe zii. Daca se scoate cite o porumbita pe zii la calcat, atunci ii vine rindul peste 6 zile si risti ca oule sa nu fie fecundate toate de aceea incerc cu cite 4 porumbite cite 3 pe zii sa le scot la calcat. Dupa ce porumbita a pontat si al doilea ou, scot si al doilea perete despartitor astfel sa cloceasca si masculul iar daca am doici dupa 5-7 zile pot sa iau oule si sa las perechile formate asa sa oua din nou. Multa bafta
Acum ca v-ati improspatat putin cunostiintele cu privire la regresia filiala si mostenirea ereditara, sa lasam putin genetica si sa privim situatia din perspectiva cibernetica. Cibernetica are ca obiect, studiul matematic al legaturilor, comenzilor si controlului sistemelor vii sau nevii. (Nu va speriati, nu fugiti ,nu vreau sa va dau pe spate, nu vreau sa va pierd pe drum cu explicatia, nu e vorba de destepti si prosti….Incerc sa va explic ceva, cat mai clar si mai sugestiv, ceva care sa va puna in alta lumina, nu numai cresterea porumbeilor ci poate chiar conceptia despre lume si viata. Probabil o sa ziceti ca sunt vorbe mari, ma rog, poate exagerez eu, m-am stricat de cap de la prea mult citit sau filme documentare…se poate… Pierdeti-va insa cateva minute si cititi pana la capat ! Va rog !) Sa revenim . Un sistem cibernetic este un ansamblu de elemente care interactioneaza intre ele prin schimburi de materie, energie sau informatie . Aceste schimburi determina elementele sa reactioneze schimbandu-si starea sau modificandu-si actiunea. Toata lumea inconjuratoare e formata din sisteme care se intrepatrund sau se integreaza unele in altele : o celula vie, un organ, o fiinta, un ecosistem, o, societate, o economie, o bormasina, un automobil, un computer, toate sunt sisteme. Cand elementele sunt organizate in sisteme, interactiunea lor comuna da sistemului proprietati pe care nu le au nici unul din elemente luate separat. Bine, o sa ziceti, ce are asta cu banalul gest, (pentru unii chiar argumentat) de a lua ouale de sub porumbita ????.. Un porumbel este o fiinta vie, adica… un sistem. El este autonom, se hraneste, zboara, se reproduce, interactioneaza cu mediul in ecosistemul in care traieste( ca element al unui sistem si mai complex), se adapteaza,etc,etc, cu alte cuvinte il doare in patina de ce vrem sa facem noi cu el. Regulile lui sunt ascunse adanc in codul genetic si nu contin absolut NIMIC… DA NIMIC despre: fond, viteza, clasamente, esti mai frumos cu mot, te prinde mai bine rosul decat albastru, etc, etc….Toate elementele din care e compus el (ca sistem) in interactiunea lor, il determina: sa zboare ca sa isi caute mancare si sa se apere de pradatori, cand vine momentul favorabil sa cuibareasca, sa se reproduca pentru a asigura perpetuarea speciei, sa se adapteze continu cerintelor mediului, transmitand urmasilor un set de reguli modificate in codul genetic( pentru ca ei sa fie mai bine integrati in interactiunea cu mediul). Sper din suflet ca am reusit sa ma fac inteles pana aici. Sa revenim la ouale noastre…Porumbeii (sau alte animale) nu stiu sa-si numere puii, ca oamenii, de exemplu. Dar asta nu inseamna ca nu au un mecanism fiziologic care face asta si care vegheaza ca specia sa nu dispara. Daca ouatul nu este urmat de intreg ciclul : clocit, ecloziune, hranire cu lapte de porumbel, hranirea cu seminte, intarcat, ci se intrerupe la vreo faza, organismul va primi de stire si va lua masuri in consecinta. Regulile din codul genetic nu prevad varianta ca a venit crescatorul si a luat ouale sau puii sa le (ii) puna sub doici ! Nu a urmat tot ciclul ?…ALARMA…s-au pierdut ouale…au murit puii…specia e in pericol !..masuri urgente…UNDE?…in mostenirea genetica…CUM?…o mutatie… ceva… o regresie filiala mai puternica, fiindca evolutia a fost orientata gresit…etc.. Cert este ca fortand ritmul, organismul porumbitei primeste de la mediu informatii eronate, pe care mecanismele fiziologice le interpreteaza ca atentate la existenta speciei, determinand modificari in transmiterea mostenirii genetice. Va fi stimulata VARIABILITATEA, care sa asigure o solutie viabila pentru rezolvarea problemei. Ori eu, care am dat o caruta de bani pe o pereche de campioni, nu vreau regresie filiala mare ci vreau ca ea sa fie cat mai apropiata de zero !!!!!… sa obtin pui tot campioni ! Alt exemplu : o boala omoara intai toti puii din cuiburi, care au imunitatea mai slaba, poate si o parte din adultii din populatia respectiva, cativa isi formeaza anticorpi si scapa. Anticorpii din sangele supravietuitorilor, plus intreruperea ciclului reproductiv la o anumita etapa determina modificari in zestrea genetica, astfel ca puii sa reziste bolii. Alt exemplu: porumbeii se tot oua, dar nu sunt lasati sa cloceasca, sau sa creasca puii (de ex. din cauza ciocului mic).Raspunsul fiziologic? Se poate supravietui si fara clocit si crescut pui….stergem jos codurile respective din zestrea genetica….urmarea… pierderea interesului pentru clocit si cresterea puilor. Pentru cei mai tineri si mai familiarizati cu computerele : ce asemanare este intre un porumbel si un computer ?
Andrei, ti-as fi recunoscator daca ai ridica subiectul din nou pe primul loc, sa mai vina pareri si de la altii. Topicul cu Darwin l-am ratat, sper sa reusim cu asta !
Ok, il ridic maine. Este foarte interesant ce ati scris. Si chiar are sens al naibii de bine. Ce faceau porumbeii de sub care luam prima serie de oua? Cautau alta boxa! Daca nu aveau, se cuibareau in dreptul boxei lor dar pe podea. Daca ma gandesc acum si la jocul de vaduvie, imi inchipui ce “alarme” se dau in organismul lor.
COMPUTER – PORUMBEL
– bagi curent – iese putere de calcul
– bagi porumb – iese putere de zbor
– lucrezi cu computere din anul 2000, termini in 2 saptamani proiectul (sau niciodata); lucrezi cu tehnica la zi, termini in 2 zile
– lucrezi cu porumbei selectati acum 10 ani, clasezi la coada sau nu mai vin; lucrezi cu porumbei selectionati anual de la crescatori care au rezultate AZI, faci treaba
– un super computer in mana unui nepriceput are randament cu mult sub un computer modest in mana unui specialist
– un super porumbel in mana unui crescator nepriceput pierde in fata unui porumbel modest pregatit de un columbofil cu experienta
Si ar mai fi.
in conditiile in care intre om si maimuta e diferenta de 0,1% in codul genetic si totusi cand privim un om si o maimuta diferentele sunt enorme, in conditiile in care un caine domestic e diferit de un lup doar 0,1% in codul genetic si diferentele sunt enorme si in conditiile in care un porumbel domestic e diferit de columba livia doar 0,1% din punct de vedere genetic ce concluzie putem trage? concluzia mea ar fi urmatoarea: CODUL GENETIC FUNCTIONEAZA CA O BALANTA CU ZECI DE MII DE TALERE LEGATE TOATE INTRE ELE, CAND PUI CEVA PE UNUL DIN ELE ACEL TALER INTERACTIONEAZA CU ABSOLUT TOATE CELELALTE TALERE SISTEMUL ECHILIBRANDU-SE PERFECT. daca sistemul nu se echilibreaza rezulta pui neviabili, daca sistemul nu se echilibreaza perfect rezulta pui neadaptati 100% la mediul in care s-au nascut. dincolo de impresiile noastre de mari campioni intervin multe lucruri pe care 99% din crescatori le ignora din fanatism si prostie. sa va dau un exemplu: aveti acasa o crescatorie de porumbei, materialul genetic este cat de cat omogen chiar un pic consangvin. aducem un mare campion care il imperechem cu cat mai multe femele. campionul adus e cu mult peste valoarea porumbeilor nostri. cum credeti ca va fi valoarea puilor la prima generatie? raspunsul pe care toti sunteti tentati sa il dati ar fi ca peste media crescatoriei. greseala de incepator. in mod normal puii vor fi sub medie poate vor fi 1-2 sclipiri ici colo. concluzia crescatorului care ar fi? campionul asta nu e bun! o greseala mai mare! sa privim mai atent si sa incepem de la porumbelul de stanca. porumbeii de stanca au trait tot timpul in populatii restranse. in cadrul acestei populatii s-au auto selectat caracteristicile care au permis perpetuarea speciei. in natura cea mai mare realizare e supravietuirea, nicidecum campionatele si concursurile. supravietuirea e campionatul suprem. asa ca populatia aia restransa nu a facut decat sa isi imbunatateasca neincetat capacitatile care ii permit supravietuirea. acum sa revenim la crescatoria noastra omogena, atent selectata. am adus un super campion care l-am imperecheat cu cate femele am vrut noi toate combinatiile pamantului si puii nu au fost peste medie, concluzia incepatorilor a fost ca campionul nu era bun. care ar fi concluzia naturii? concluzia naturii ar fi ca isi protejeaza caracteristicile care au permis perpetuarea speciei. codul genetic are o inteligenta a materiei. codul genetic protejeaza in primul rand viata. tendinta incepatorilor ar fi sa inlature toti puii din acel campion. alta greseala. ca sa comvingi populatia ca e bine pentru ea sa evolueze intr-o anumita directie e nevoie de mult mai mult decat de o generatie. imperecherile sunt ca atunci cand un copil invata sa citeasca. de fapt codul genetic asta face intruna citeste natura si raspunde la intrebarile ei. asa ca daca la prima generatie veti avea niste pui sub medie nu e din cauza ca nu ati potrivit bine masculul e doar raspunsul logic al naturii. practic in noul cod genetic al puilor totul a fost oarecum amestecat , codul lor genetic e ca un om care vorbeste jumatate chineza jumatate finlandeza cu cuvinte amestecate in amebele limbi pe care el le pune unele dupa altele asa cum crede el de cuviinta. cum i-ai putea cere unui asemenea individ sa inteleaga limba romana? cum i-ai putea cere sa fie perfect adaptat la mediu daca el traieste in romania dar nu stie limba? Practic care ar fi mai departe rolul unui columbofil? Sa faca imperecheri repetate care vor permite inglobarea noilor caracteristici in populatia lui de porumbei. Toti se sperie de consangvinizare ca dracu de tamaie insa nu realizeaza ca consangvinizarea dublata de selectia naturala a dus in zeci poate sute sau mii de ani la formarea speciilor. Tendinta tuturor animalelor care traiesc in colonii este sa se imperecheze consangvin. De ce? Tocmai pentru asi proteja informatia din codul genetic care le-a permis perfecta adaptare la mediu. Practic cand animalele salbatice care traiesc intr-o colonie nu se imperecheaza consangvin? ATUNCI CAND RESPECTIVA COLONIE E APROAPE DE EXTINCTIE SAU CAND EXEMPLARELE DOMINANTE SUNT OMORATE DE ALTELE DIN ALTE COLONII. Practic asta este modalitatea codului genetic de a realiza ca e necesara o noua adaptare la mediu. CONCLUZIE : ATUNCI CAND ADUCI UN CAMPION NU FACI IN PRIMA FAZA DECAT SA TRAGI UN SISTEM DE ALARMA IN CRESCATORIE ( LA NIVEL DE COD GENETIC). MAI DEPARTE TREBUIE SA TE OCUPI DE REARANJAREA NOILOR CARACTERE ASA CUM DORESTI. TREBUIE SA SCHIMBI TOT SISTEMUL DACA VREI SA SCHIMBI SI REZULTATELE.
Foarte interesant si comentariul lui Ovidiu. Eu unul recunosc, am cazut in capcana asta, suparat ca puii din porumbei adusi se imbolnaveau mult mai usor decat cei din porumbeii mei vechi…din fericire, nu s-au eliminat chiar toti, si apoi nepotii cum ar veni, deja s-au integrat mai bine in colonie.
Sunt bune exemplele tale Andrei, dar incearca sa intri mai profund, nu costa nimic…Computerele sunt o aplicatie practica stralucita a ciberneticii .Vezi ultima propozitie de la pct. 60 (inainte de intrebarea finala) si cum stii mult mai multe despre computere…..
Problema mea e ca ma bag deja mult prea mult, in conditiile in care nu mi-am mai vazut porumbeii de o luna :((. Teoria ca teoria, practica ma omoara.
Nu trebuie sa-i vezi f.mult, trebuie ca in timpul scurt care il ai pentru ei sa stii la ce sa te uiti, sa-i intelegi si astfel sa stii ce sa le oferi ca sa obtii “raspunsul” care il astepti de la ei. Evolutia lotului tau de porumbei are loc mai intai in creierul tau si apoi in cotet.
Daca ne-am uita retroactiv si am citi toate comentariile pe care le-am facut fiecare am fi socati sa vedem ca adesea ne-am contrazis singuri in legatura cu anumite argumentari….si asta pentru ca omul inainte vorbeste si apoi gandeste …e ca si un sofer tampit care da cu masina peste tine pe trecerea de pietoni si apoi spune…scuze,nu am vazut ca e zebra…am inceput comentariul cu aceasta introducere exprimandu-mi dezacordul pentru inteligenta artificiala a unora dintre noi..Ideea dezbatuta la poz 63 este foarte adevarata..genetica si natura punandu-si amprenta asupra performantelor zburatorilor nostrii…selectia naturala este modul cel mai corect posibil,insa aceasta dureaza o perioada foarte lunga de timp…asa ca noi,in sportul nostru nu putem astepta la infinit..si atunci ajutam la grabirea procesului prin fixarea caracterelor dorite la o anumita colonie de porumbei…totusi acest lucru se intampla sub influenta stricta a naturii…ganditi-va ca oricate incrucisari si retroincrucisari bazate pe un anume descendent,selectia puilor rezultati o facem cu cosul…acest cos care este mana dreapta a naturii..selectia naturala.Asa cum spunea si colegul la poz 63 CONSANGVINIZAREA este remediul fixarii anumitor caractere,omul este medicul care opereaza…de modul in care medicul(omul) stie sa se foloseasca de materialul pe care il are la indemana depinde succesul…CONSANGVINIZAREA nu este o arma in mana unui incepator care nu are cunostintele minime necesare acestui sistem de reproducere,este o arma cu doua taisuri…te poate duce in varful piramidei insa te poate duce si la baza acesteia sau chiar mai rau sub nivelul ei.Am observat ca atunci cand se vorbeste despre CONSANGVINIZARE toata lumea este reticenta,ba chiar blameaza aceasta metoda…ori daca facem o comparatie intre CONSANGVINIZARE (fixarea caracterelor deja existente) si imperecherea intre exemplare neanrudite …cele mai mari dezavantaje le prezinta varianta a doua…de ce? pentru ca pe langa caracterele pe care dorim sa le atasam noii generatii vor mai fi si altele nedorite( recesive).Daca vom folosi frmula de segregare sa zicem in felul urmator..imperechem un mascul cu doua femele …produsii rezultati sunt practic semifrati..avand acelasi descendent…deci au 50% de la mama si 50% de la tata…..apoi acesti descendenti ii imperechem intre ei…se numeste imperechere intre linii…descendentii vor avea in bagajul genetic un procentaj de 62,5% centrat pe sangele masculului campion din generatia 1( bunic) si doar 18,75% din bagajul genetic al femelelor din generatia 1 (bunica)…apoi imperechind pe rand femelele rezultate (nepoate) cu masculul din generatia 1 ajungem sa avem un raport de segregare de 81,2% ….ceea ce inseamna ca am reusit sa fixam de la campion anumite gene inexistente la generatia 1 de pui.Mergand in cealalta directi…daca imperechem un porumbel campion de regula mascul ..si o femela,vo avea generatia parentala 1 …descendentii vor fi notati cu F1…acestia vor avea la fel ca in primul caz 50%-50%…pana aici nimik schimbat,insa daca continuam cu o alta imperechere de genul masculul rezultata din generatia parentala 1 cu o alta femela foarte buna zburatoare atunci avem un raport de segregare care arata asa 25% -25%-50%,observam deja ca genele porumbelului campion din generatia 1 nu mai au valoarea de 50% pe care a pasat-o fiului din generatia F1 ci de 25% in generatia F2(nepoti).Desi aceasta problema cum am spus si la inceputul comentariului a mai fost dezbatuta se pare ca nu se vrea a se intelege ce inseamna cu adevarat CONSANGVINIZARE…Aceasta consangvinizare nu trebuie aplicata porumbeilor de zbor,ci doar celor destinati reproducerii…Sper cu toata taria sa nu ne mai invartim in jurul cozii pe viitor.VANT IN PENE!!!
Ne indepartam multicel de subiectul propus in articol. Acesta era: “Este mutarea oualelor o practica buna?”
Personal am inceput sa am rezerve cu privire la asta desi pana acum o practicam, si cred ca anul acesta nu voi mai interveni deloc prin mutarea oualelor.
Pe de alta parte nu putem si NU AVEM CUM sa lasam in totalitate ciclul natural de reproductie nealterat – ganditi-va numai ce ar insemna sa nu aruncam niciunul din ouale produse in crescatorie intr-un an…o colonie mica-medie ar trece rapid de sute de exemplare. Deci…
Adrian_Cocu a scris: “Alt exemplu: porumbeii se tot oua, dar nu sunt lasati sa cloceasca, sau sa creasca puii (de ex. din cauza ciocului mic).Raspunsul fiziologic? Se poate supravietui si fara clocit si crescut pui?.stergem jos codurile respective din zestrea genetica?.urmarea? pierderea interesului pentru clocit si cresterea puilor.”
Mai mult decat adevarat (de altfel intreg comentariul este un rezumat care ar trebui citit de multi intru-cat ai ce invata din el).
Cel mai elocvent exemplu in sustinerea (daca mai era nevoie) acestei afirmatii, convietuieste cu noi de mii de ani.
Rata domestica, descendent direct din specia rata mare, a ajuns efectiv sa nu-mi mai cloceasca si implicit, creasca puii.
Atat de mult s-a “umblat” la aceasta pasare incat femelele care clocesc (si mai si cresc puii, caci acestea sunt si mai putine) au ajuns exceptiile (care intaresc regula, o regula care sfideaza orice lege a naturii deoarece nici macar fenomenul de parazitism nu mai apare, pana si acesta a fost inhibat).
Pentru natura (si regulile ei nescrise) aceasta specie exte un “extraterestru” (alaturi de alte specii de animale domestice la care, prin astfel de practici, un anumit comportament a fost inhibat sau sters integral din “grila” individului).
Nu vorbim aici despre imposibilitatea fizica de a face un anumit lucru (ex. porumbei care efectiv nu mai pot zbura desi acest instinct le este inca puternic – deocamdata, insa fizicul modificat de om ii impiedica total) ci de stergerea totala a unui instinct (o rata domestica poate cloci daca doreste fiind “dotata” cu toate “ustensilele” necesare aidoma suratei salbatice, insa nu mai doreste caci instinctul de a cloci si de a creste pui a disparut total, ma rog, a fost ajutat sa dispara, rezumandu-se la a depune oua cat mai multe – iarasi mana omului – fara a finaliza procesul de a procea).
maftei ovidiu a scris: “in conditiile in care intre om si maimuta e diferenta de 0,1% in codul genetic si totusi cand privim un om si o maimuta diferentele sunt enorme, in conditiile in care un caine domestic e diferit de un lup doar 0,1% in codul genetic si diferentele sunt enorme, ….”
Indraznesc sa va contrazic.
Diferentele dintre om si maimute sunt mult (dar mult) mai mari.
Diferentele dintre om si primate (care-s altceva decat maimutele, primate fiind doar gorilele de munte si ses, cimpanzeii, bonobo, urangutanii si gibonii – multele specii de giboni) sunt mult mai mici (acel 0,1 % la care faceati referire reprezinta diferenta de cod genetic dintre om si cimpanzeu care-i, repet, primata nu maimuta, deci specii diferite dar apartinand aceleiasi familii de mamifere).
In ceea ce priveste al doilea exemplu, cainele si lupul sunt practic aceeasi specie. Cainele este varianta domestica a lupului iar diferentele sunt foarte mici daca nu chiar inexistente (nu va uitati la propriul caine, daca aveti, ci petreceti ceva timp urmarind o haita de maidanezi sau si mai bine, o haita de caini salbatici de pe campurile patriei – multe in jurul Bucurestiului).
Acelasi lucru si in cazul oricarei rase de porumbei domestici si specia columba livia – porumbelul de stanca.
super articolul!
in natura lucrurile stau mult mai simplu: m-ai deranjat am plecat! asa s-a intamplat cu o pereche de turturele care au cuibarit intr-un brad in gradina….dupa 3 zile de clocit ceva le-au speriat , o pisica , poate chiar prezenta mea, parasind cuibul si mutandu-se la 2 saptamani intr-un nuc vecin ….construindu-si un cuib nou pe o craca mai inalta. daca nu ar depinde de noi intr-un procent mare , porumbeii domestici cred ca si-ar schimba comportamentul.
sa nu uitam ca educatia lor incepe de la mancare.
deaceea si eu militez pentru metode cat mai naturale in cresterea lor. nu vreau sa-mi inchipui ce gesturi , ce vorbe….ar face un porumbel cand ii schimbam garsoniera sau partenera daca ar putea. [ati fazut cazurile caselor nationalizate,,,]
sa lasam naturalul si firescul sa-si urmeze cursul…
foarte interesant acest topic , mai ales dupa ultimele comentarii , e bine ca avem si noi de la cine invata cate ceva (mai ales noi incepatari). numai bine.
Nu este bine ca o porumbita sa fie fortata sa oua de mai multe ori pe an de cat a fost programata genetic..(aceasta programare genetica nu este facuta la intamplare) Oul contine foarte multe substante nutritive care apartin in mare parte din corpul femelei .Femelele care tocmai au ouat sunt cele mai predispuse la imbolnavire deoarece prin pierderea acestor substante din corp scade si rezistenta sistemului imunitar.Dar mai ales daca este si stimulata de multe ori sa oua sigur va avea probleme de sanatate.Marile firme producatoare din Belgia ..Natural..si multe altele nu fac asa ceva pentru a scoate un nr mai mare de pui.Dar aceasta miscare ,,nu foarte inteligenta” poate slabi si sistemul imunitar al puiului.
Lasa-ti natura sa isi urmeze cursul!!
Super topicul. Lasa-ti natura sa-si urmeze cursul!!!
Pt poz.72 astept un mesaj pe id viorel_marinescu2006l
Scuze viorel_marinescu2006
nu stiu catzi or sa citeasca ce scriu eu acum insa am sa spun totusi. anul trecut m-am intalnit cu un vechi prieten al unchiului meu. “florica porfiliu” si de la el stiu ca trebuie repaus inainte de ouat ,si 3 serii de oua maxim, asta daca nu vreau sa cresc ” gaini” in loc de porumbei. acest om a crescut odata cu porumbeii si si-a dedicat o parte din viatza lor. insa daca dorim sa scoatem un nr mai mare de pui doar pentru calitatzi de reproducator este ok, insa ca zburatori sunt prea slabi asemeni unora ne hranitzi corespunzator…………………………….
……………………ROG SA CITITI CU ATENTIE CE AM SCRIS, CACI NU SUNT NISTE ABERATII SAU CEVA SCRIS DIN LIPSA DE PREOCUPARE. TOATA STIMA..MIHAI GANEA, MEMBRU AL ASOCIATZIEI COLUMBOFILE ”RANDUNICA” DIN BUCURESTI
Buna seara!!!!
De departe acesta este cel mai interesant, ba mai mult decat atat, cel mai misterios topic de pana acum. Am facut o trecere in revista a tot ce am citit pe site de 4 ani incoace, si la fiecare topic existau explicatii, chiar daca existau si multe controverse, dar acum dilema e mare (pentru mine), e complexa toata treaba cu genetica, desi cum am vazut explicat mai sus de unii domni, si la fel cum am studiat si eu in facultate, pot fi date explicatii, dar partea cu modificarile genetice, in functie de natura inconjuratoare, a modului in care este invatat sa supravietuiasca porumbelul, ne dau si mai mult de gandit……Daca e sa analizam ultimii 100 de ani (asta ca o intrebare), cum s-au modificat conditiile de crestere a porumbeilor? ; nu erau ca acum, nu se scoteau mai multe serii de pui din ouale campionilor? ba mai mult cum am vazut ca era spus mai sus de vre-o doua persoane, ca daca o femela se oua mai mult intr-un an, e in pericol, se imbolnaveste mai repede, eu nu cred asta, eu zic ca se adapteaza (va dau un exemplu gaina noastra domestica care se oua aproximativ 4-5 oua pe saptamana, ar trebui sa moara din cauza substantelor nutritive pe care le pierde in cam cate zile??????).
Ca o concluzie mult, dar mult simplificata, doar din porumbei zburati mult putem obtine zburatori buni, cel putin din punct de vedere fizic, cat despre partea cu simtul de orientare (foarte controversat inca), CU ACEST SIMT CUM LUCRAM ? Tot genetic este?
Cu respect!!!
Eduard, gaina este facuta sa oua mult, fara sa o forteze nimeni – ii iei sau nu ouale, ea tot oua, si un cuib poate avea foarte multi pui – consider ca e o alta mancare de peste. Porumbelul are 2 oua per cuib…insa nici eu nu cred ca intreruperea acestui ciclu (fara a exagera) poate deuna femelei in asa hal…sa ne gandim ca in libertate de multe ori se distrug cuiburile (de la fenomene meteo, pradatoare de oua, etc etc) si atunci femelele vor oua imediat in alta parte.
S-a ridicat insa alta problema foarte interesanta si anume disparitia unor instincte, cum ar fi cel al clocitului. Mi-a venit in minte ceva foarte interesant pe tema asta dar am sa fac alt topic.
Roman Eduard a scris: “….(va dau un exemplu gaina noastra domestica care se oua aproximativ 4-5 oua pe saptamana, ar trebui sa moara din cauza substantelor nutritive pe care le pierde in cam cate zile??????)…..”
Cat i-a trebuit omului sa faca aceasta pasare (gaina, ca si specie vorbind) sa oua in loc de 12 oua pe an (atat are in medie ponta unei gaini salbatice din India, stramosul gainii domestice actuale), aproximativ 300 de oua (sau poate chiar mai mult la plusvarietati) cat oua astazi o gaina din fermele specializate in productia de oua? (raspuns – mii de ani, cu o amplificare puternica in ultima suta de ani datorita cresterii demografice la nivel global, tptul facut in ferme specializate cu zeci de mii de capete sau macar mii, aveti astfel de posibilitati cu porumbeii?)
Ce a urmarit omul in aceasta selectie in ceea ce priveste gaina si ce doriti d-voastra de fapt (columbofilii) a obtine din aceasta “mutare repetata a oualelor”? (se dorea si se doreste a fi obtinute oua pt. consum, cerere tot mai crescanda, d-voastra doriti fiinte vii, recte pui valorosi)
Cat este tinuta in “productie” o astfel de gaina specializata in productia de oua? (va spun eu, doar un an, ati fi dispusi sa schimbati porumbitele in fiecare an? caci gainile e’ musai altfel devin nerentabile productia de oua scazand ana de an pana ajunge la o anumita varsta sa mai depuna doar cate depune si surata salbatica, primul an fiind singururl cu productie spectaculoasa si asta numai in anumite conditii de intretinere, crestere, adapostire si hranire total nenaturale)
Cum credeti ca sunt obtinute acese gaini de oua? Imperechind cocosi proeniti din cele mai bune gaini outoare cu alte gaini la fel de bune outoare (cel putin)? (ntz, ntz, ….. si ar fi multe de spus aici)
O gaina comuna, din curtea taranului roman, neameliorata si adaptata perfect conditiilor de clima si relief din tara noastra are o productie modesta de oua si asta numai cateva luni pe an (in sezonul cald cu zile lungi si implicit lumina multa, scazand odata cu racirea vremii si micsorarea zilei lumina pana la incetare definitiva), deci e comporta cat de cat natural (spun cat de cat caci, desigur, nici ea nu se mai comporta ca o gaina salbatica la fel ca si porumbeii crescuti cat mai natural).
Pentru ceea ce urmariti d-voastra columbofilii eu cred ca aceasta comparatie este cel putin fortata!!!
Din pacate este dovedit faptul ca, cu cat te indepartezi mai mult de natura si legile ei (in speta, de obiceiurile speciei mama) cu atat devii mai vulnerabil.
PUIUL DIN OUL NR 9 POATE FII CAMPION DOAR DACA OUL ESTE OUAT PRIMUL IN ANUL VIITOR .DECI-O FEMELA SE UZEAZA F MULT PRIN PONTE REPETATE SI IN PLUS NU MAI POATE ASIGURA TOATE SUBSTANTELE NUTRITIVE CA NECESAR CORESPUNZATOR PTR A SE DEZVOLTA UN PUI ROBUST CU PUTERE DE ADEVARAT ATLET.DE ACEA DIN 8 PUI SCOSI DITR O FEMELA IN ACELASI AN NU POT IESI 8 CAMPIONI.CEI MAI BUNI PUI SUNT DIN MAXIM PRIMELE 3 SERII ALE ANULUI CU CONDITIA CA FEMELA SA FIE BINE INTRETINUTA HRANITA ASIGURIND CALCIU MINERALE SOARE AER CURAT.DE PREFERAT DOICILE SA TRAIASCA LIBERE NU INCHISE CA MATCA .POUMBEI MATCA CARE BENEFICIAZA DE ZBOR SI LIBERTATE PRODUC PUI BUNI PINA LA VIRSTE MAI INAINTATE.UN MIC SECRET PTR ANDREI:::NU CRESTE PUI ECLOZITIONATI DUPA DATA SOLSTITIULUI DE VARA,
PS NU RIDICATI OUALE MAI DEVREME DE 10 ZILE DATI PESTE CAP BIORITMUL FEMELEI CARE SI ASA ESTE PERTURBAT DACA NU SCOATE PUII RESPECTIVI SI NU I CRESTE MACAR O SAPTAMINA SI DEABIA ATUNCII SA IMUTI PUII SI NU OUALE….
Intradevar foarte interesante aceste discutii. Citindu-le mi-au venit imediat in minte 2 exemple din crescatoria mea:
1. Un mascul l-am imperecheat cu mai multe femele timp de 3 ani si de fiecare data ii luam ouale si le puneam la altii sa creasca pui. Consecinta: in ultimii 2 ani mi-a scos doar un singur pui pe an. Crezand ca are probleme de sterilitate i-am pus oua de la alta pereche, dar surpriza, a trait doar unul pe care il hranea femela. Urmarind ulterior comportamentul lui am observat ca el de fapt isi pierduse instinctul de inmultire. (si inca nu am gasit solutia sa il fac sa isi revina)
2. O femela a fost imperecheata 2 ani cu mai multi masculi, timp in care a scos ca o pereche de oua la 2-3 saptamani. Dupa 2 ani femela respectiva a murit fara nici o explicatie. Nici un alt porumbel nu a avut vreun semn de boala la vremea respectiva, si nici ea.
Aceste 2 cazuri, coroborate cu discutiile de mai sus, ne pot da putin de gandit. E posibil sa fie niste coincidente dar tind sa cred ca exista si ceva adevar la mijloc.
Spor la zbor in noul an!
Hai sa vedem ce e cu porumbelul si computerul, ca pana imi dati voi raspunsul imi pleaca muza si-mi trece cheful de scris !!!! Daca a-ti inteles pct.60 (daca nu, va recomand sa-l recititi !) sunteti de acord ca atat cumputerul cat si porumbelul (ca de altfel orice fiinta vie) sunt sisteme cibernetice , si functioneaza dupa niste instructiuni. La computer ele se afla in biosul din chipset , la porumbel in genele din cromozomi. Pe baza acestori instructiuni din bios, interactioneaza intre ele toate elementele ce compun arhitectura unui computer. La fel, pe baza instructiunilor din gene functioneaza si organismul porumbelului. E ceva complicat de inteles ? Nu cred !
In functie de varianta de bios un computer suporta o arhitectura mai simpla sau mai complexa, un procesor mai slab sau mai puternic, etc, etc… si implicit executa programe mai simple sau mai complexe. Acum cu computerul e mai simplu, ca e facut de oameni : mai un update de bios, mai un overclocking la procesor, etc, etc…stiti voi mai bine decat mine, ca ati crescut cu ele, nu ca mine care le-am descoperit la o varsta… Cu porumbelul e putin mai complicat…si pana cand vom avea fiecare acasa un laborator, sau macar o trusa de manipulari genetice, trebuie sa ne multumim cu abilitatile individuale pe care le avem fiecare.
E buna mutarea ,nu perturbeaza cu nimic ,acum ram?ne faptul bine cunoscut,calitate sau cantitate.Ai un cuplu format(sa zicem de aur),cea ce e foarte greu sa-l nimeresti,mai ales cei care stiu ce ?nseamna ,,de aur, daca cel de-al 8-lea pui e cel care-l asteptam pt.un viitor cuplu de aur,singurul lucru eu am observat ca daca-i retragi ouale imediat,cum a spus si Andrei cauta sa-si schimbe locul,bine ca acum nu trebuie exagerat cu mutarea oualeor,daca sunt pt matca ridicati primele oua,puneti-le la doici,la 7-8 zile vor face altele,lasa-tii sa cloceasca 10 zile,retrage-ti unul sau chiar pe am?ndoua,atentie ,cele care deja au 10 zile,introduceti-le imediat sub doici,celelalte ,cum l-a ouat si pe al 2-lea,se pot pastra ?ntr-un loc uscat ?n dulap la o temp.3-5 grade,chiar si 3-4 zile,asta p?na ce alta pereche e pregatita pt clocit,prin aceasta metoda nu ai nici o pierdere nici c?stig,daca sunt lasati sa creasca normal(la natural)ar fi vorba de 4 pui minus(opinia mea),c?stigul e ca poti compara mai multi pui dintr-o pereche(de aur),nu ca si pot asigura succesul,toti,cum a spus cineva mai sus(Ovidiu)luam un porumbel care credem ca e mai superior fata de ai nostrii,tragem pe el si asteptam ca toti sa fie superiori(puii din el),daca nu, dam cu el de nu se vede,munca si rabdare e cea ce avem nevoie,la porumbeii care sunt pentru concurs -reproductie ,aici ma depaseste ,e greu sa le obtii pe am?ndoua daca nu trei,pui vigurosi si sanatosi,rezultate si nu ?n ultimul r?nd pastrarea echilibrului fizic si psihic al acesteia,eu cred ca daca au asigurat tot ce le trebuie(sanatate,m?ncare,cotet-spatiu,atentie din partea noastra)nu vad de ce nu se poate, atentie,la cei de zbor sunt unele criterii care se vor tine cont,pozitia fata de cuib,nap?rlire,etc-deci sunt de acord cu mutarea oualeor,dar nu exagerat.! Cineva a pus o ?trebare ,un mascul cu mai multe femele,porumbeii sunt monogami(pereche)povesti sunt destule,raritati,trecem peste acest lucru,pe scurt,ai un mascul,l-ai ?mperecheat cu o porumbita ,au ouat ,ori ?i lasi sa cloceasca-sa creasca pui,retragi porumbita,masculul ram?ne la boxa lui,baga-i alta porumbita ,pe care o accepta el,care e pregatita pt.?mperechere,tot asa ,ajungi la metoda,mutat de oua sau pui,,-asta ?nseamna mascul cu mai multe femele. succes! P.S.Dl.Viorel am sa iau legatura cu dv-stra.am ramas un timp fara net ca am schimbat serviciul (telefonic)trebuia sa merg la unul public,p?na ieri.Succes tuturor columbofililor din tara(mai ales din Arges)
E bum topicul-mai ales cu criza asta!
Cu instructiunile astea din gene sunt de spus o gramada de treburi, dintre care majoritatea nu le-am inteles ! Inca ! Cert este ca diferite molecule (nucleotide) stocheaza informatia ( la fel ca biti din codul masina al computerului) in lanturi numite acizi nucleici – ADN si ARN. Nu mai detaliem aici ca ne pierdem, dar sper ca ati inteles principiul…
Eu speram sa-l “pornesc” pe Andrei sa faca analiza asta comparata ca e informatician. O fac eu si n-as vrea sa fac erori pe partea de computere pe care nu o stapanesc prea bine, sa va derutez. Daca gresesc ceva va rog sa ma corectati.
Am spus ca in functie de instructiunile din chipset, un computer poate executa programe mai mult sau mai putin complexe. La fel si un porumbel !! Ducand analogia mai departe, intre “programele” pe care le executa un porumbel exista un SOFT DE BAZA ( similar sistemelor de operare si programare) care se refera la activitatile sa le zic ” naturale”, fiziologice, ale organismului : functionarea organelor, proceselor biologice,hranire, reproducere si alte activitati, zbor, orientare, etc,etc …un SOFT UTILITAR in care nu stiu ce categorii de activitati sa includ (fac totul online, cum imi vine la gura…trebuia sa ma documentez, sa scriu un articol), probabil ca maniera de zbor, jocul, poate ca aici e capacitatea de orientare, forma fizica probabil (o sa studiez, o puteti face si voi care le aveti cu informatica si pana la urma le dam de capat)etc….mai vedem…si un SOFT DE APLICATIE in care as include toate activitatile pe care incercam le bagam noi pe gatul prietenilor nostri : chematul la mancare, dresajul, zborul in concursuri si alte ciudatenii
Mai vorbiti cu mine, ca ma mobilizeaza. Daca ma simt singur imi pleaca muza.
Ma gandesc la Andrei, saracul, ce am facut din porumbeii lui dragi, langa care se retage ca sa uite de programe si limbaje si coduri… cu teoria mea cibernetica….Cand o sa intre in cotet o sa vada numai 0 si 1… :-D :-D …
Haha. Nu, nu, nu… chiar nu, nu vreau sa-mi asociez porumbeii cu lucrul, pentru ca ei ma limpezesc si ma linistesc mai mult decat orice. In momentul in care pun mana pe poarta, s-a terminat cu smecheria, curat memoria RAM de orice inseamna calculatoare! D-asta cred ca nu sunt in stare sa va tin muza p-aproape in topicul asta. :)
Daca am inteles pana aici cum e cu porumbelul nostru drag…si ducand noi analogia mai departe…putem observa ca diferite activitati pe care executa porumbeii nostri (unele programate de la natura ,altele pe care le cerem noi) vom observa ca ele se afla la diferite nivele, pe unele le putem contola total, sa zic, pe altele le putem modifica, pe altele eventual influenta, iar altele sunt batute in cuie. Zborul in concursuri este practic o APLICATIE, deci un “soft” prietenos ( pentru noi) : incarcam cosurile, ii ducem, ii lansam, ii cronometram, facem clasamentele, luam cupele, pa si pusi….Pentru porumbel…putin mai complicat…pentru ca nu sunt trecute in codul lui genetic…. pentru el… E VIATA SI MOARTE… E CASA …E PARTENER…E PUI FLAMANZI… sa va ganditi la asta cand ii puneti in cosuri : bolnavi, cu remige lipsa, neantrenati, sau cand faceti cate un plan de zbor criminal, care… chipurile…triaza valorile…. NU VA MAI MINTITI SINGURI !!!
Ma bucur ca s-a reluat topicul.Este informativ si interesant
si se discuta civilizat.
Ma intreb insa cum o sa ma mai relaxez la porumbei stiind acum
ca sunt “sisteme cibernetice”!?
Este cu dus si intors si putem continua la nesfarsit…VADUVIA este una dintre metodele folosite la scara larga de zeci de ani, cu mult succes…si este departe de a fi ceva natural. Deci, totul este nuantat, sau gri, nici alb nici negru.
Concluzia mea dupa topicul asta, daca trag linie si adun, este ca anul asta nu voi mai muta niciun ou, sunt curios de rezultat.
Aici fac o paranteza ca sa va vorbesc despre crescatori. Am cea mai mare admiratie si respect pentru acei columbofili despre care citesc ca intr-un concurs au inscris si au clasat 2 sau 3 sau 7 porumbei sau 5 din 7 sau 12 din 15 etc.etc. E ceva de superadmirat, sunt oameni care au inteles ca ei sunt antrenorii unor echipe de porumbei cu care au pornit la drum la inceput de sezon si cu care trebuie sa termine sezonul (victoriosi sau invinsi) dar cu pierderi accidentale si cat mai mici… Asta e SPORT ! ASTA E ESENTA ! Pai cand imi vine DANSUL ,marele campion si- si bate de piept cupa de tabla de… ” AS ” si el din echipa de 150 de porumbei mai are 5-6 , prefer sa ma indepartez fara sa-i pun diagnosticul….
Jocurile pe calculator sunt aplicatiile cele mai cunoscute pe care le folosim cei mai multi. Unii ajung prin repetare si antenament la scoruri impresionante…altii nu , cu tot efortul…nu au aptitudini…isi ating limitele si nu ai ce sa faci…. Pentru prietenii nostri cu aripi situatia este aproximativ similara…ei trebuie pusi sa repete actiunea, trebuie antrenati…cu alte cuvinte : TREBUIE FORMATI !!!! Ca sa devina performer porumbelul de zbor trebuie FORMAT. Aici as zice ca sunt activitati din zona “softului utilitar”, unde deja mai putini crescatori reusesc sa ajunga sa gaseasca metode de a influenta organismul porumbelului : sa-i mentina starea de sanatate perfecta in sezon, sa-i influenteze naparlirea, sa-l bage si sa-l mentina in forma, sa-l antreneze corespunzator,etc. Problemele devin din ce in ce mai complexe…. cu cat ne apropiem de natura intima a porumbelului din ce in ce mai putini reusim sa facem pasii astia !…
Mai fac o paranteza pentru Andrei, cu vaduvia. Eu sunt un om pasnic care ma feresc instinctiv ,zic, de inaltime, de situatii tensionate, de sporturi periculoase, etc (desi cand eram mai tanar mi-am rupt un umar la o cursa de biciclete, sau mai schimbam cativa pumni la cate o discoteca…) Fiica-mea… alpinism, escalada, rafting… ?????…poate de pe partea sotiei…..Altii traiesc si mai periculos : expeditii in Himalaya, cascadorii, lupte de strada, legiunea straina,etc…sunt cumva stresati ? NU ! Dimpotriva sunt chiar fericiti ! La fel si porumbeii . Nu orice porumbel poate fi jucat la vaduvie ! Tu ca si crescator trebuie sa evaluezi lucrul asta si sa nu-ti pierzi timpul cu cei care nu au stofa !
Dupa parantezele astea, intorcandu-ne noi la zburatorul pe care l-am format ca performer (asta cu conditia ca nu l-am pierdut pe parcus – situatie de altfel nefericita : el – pierdut si noi – la fel de prosti ca si inainte ,fiindca n-am reusit sa tragem nici o concluzie din experienta asta de viata !) vom observa ca vine momentul cand performerul nostru isi atinge limitele fiziologice – exprimate de noi in km, m/min, ore, etc…ca si in jocul ala in care nu mai poti trece de un nivel sau de un anumit scor…Ce e de facut ?
Provocatoare comentariile dlui. ANDREI,ASA CA IMI PERMIT SA ADAUG CITE CEVA:in occidentse practica pe scara larga metoda “etalonajului”in care un mascul”etalon”deosebit sub aspectul performantelor si zestrei genetice e cuplat cu 4 femele in acelasi timp (aprox. o sapt.),iar ouale acestora sunt trecute sub alte 4 cupluri “doici”.Aceste femele trec dupa 10 zile la 2 -a imperechere,depun oua , acestea se trec din nou sub “doici”,iar,RESPECTIVELE FEMELE IAU PAUZA MIN.18 ZILE,CU PROGRAM DE VITAMINIZARE SUSTINUT,dupa carerevin la un nou ciclu”etalon”sau sunt imperechiate normal.Exista un exemplu video in care regretatul HEINZ SEEGMULER metoda “etalonajului” cu celebrul por.KLEINE DIDI.Metoda ofera posibilitatea folosirii mai multor combinatii in decursul aceluiasi an(un cistig de timp evident{fratii herbots nu concep ca masculii lor de prestigiu sa nu “vada”min. 4 femele pe an ptr. a dtermina combinatia”ideala”}),dar necesita o planificare deosebita in ceea ce priveste “etalonul”+ femelele,care trebuie sa fie extraordinari,plus perechile “doici”, cu sincronizarea ouatului,plus programul de izolare si vitaminizare al femelelor”etalonului”.Dar in momentul descoperirii marilor sperante(etalon+femele)metoda devine o cale rapida si eficace de progres, daca se respecta limitele naturale ale porumbeilor si avem un management adecvat al crescatoriei conform cu obiectivele propuse.
Daca la computere merge cu update de bios, upgrade, overclocking,etc…sau schimbatul cu totul… La porumbel o infuzie cu o linie valoroasa iti aduce la urmasi si un update de bios (alti parametrii biologici, alt simt de orientare,alta vitalitate,etc) si un upgrade (o aripa mai buna, alta comformatie,etc ) . Binenteles ca cei fara caracter fac si overclocking , dopand porumbeii cu fel de fel de substante . Altii, cei mai priceputi si mai adevarati, dar si extrem de putini (a caror nume in general e cunoscut in lumea columbofila) selecteaza si amelioreaza cu rabdare o viata intreaga, atingand nivele care pentru alti raman taramuri neatinse nici in vis !…Si astfel ajungem cu poveste si la reproducere !…
Ca sa vedeti ce mi-ati facut cu luatul oualor de sub porumbita, un gest banal pe care l-am facut candva si eu de zeci,sute de ori ,dar pe care nu-l mai fac la reproducatorii de valoare (decat eventual le inlocuiesc din motive de siguranta sau varsta ).
Sistemul complex numit porumbel este alcatuit din trei mari componente: calitatea , sanatatea si forma;
prima componenta calitatea tine de inzestrarea de la mama natura: un porumbel nu poate depasi limitele fixate de natura prin gene asa cum un computer nu poate depasii performatele pe care e construit sa le atinga.
a doua componenta sanatatea tine in mare parte tot de inzestrarea naturala dar si de inteligenta si priceperea crescatorului: asa cum un computer neprotejat de antivirusi se “imbolnaveste” si porumbeii nostri se pot imbolnavii din cauza lipsei noastre de atentie sau a necunostintei.
a treia componenta forma depinde 100% de priceprea crescatorului asa cum reusita unui aplicatii informatice depinde de maiestria programatorului.
Acest tot unitar numit porumbel voiajor poate reusii in concursuri numai daca cele trei componete ale sale sunt la nivel foarte ridicat, deci pana la urma porumbei sunt la fel de buni pe cat este si crecatorul care ii detine si viceversa.
Foarte, foarte interesante explicatiile d-lui Adrian, de la nr.60 mie unul mi-au cam pus neuroni in miscare. Nici prin gand nu-mi trecea cand am propus acest topic, ca o banala, pana la urma, mutare de oua ar putea avea asemenea implicatii. Ceea ce ma nelamureste un pic este modul in care reactioneaza organismul la intamplari de genul, mutare de oua, luarea puilor si semnalul de alarma care-l poate trage organismul la depistarea problemei: disparitia oualelor, a puilor. Dupa spusele d-lui Adrian Cocu ar putea avea loc o regresie filiala a urmasilor, ca urmare a semnaluilui de alarma tras de organism, asta ar insemna din cate inteleg eu, ca organismul ar putea comanda intr-un fel sau altul transmiterea calitatilor de la parinti la urmasi. Nu inteleg cum si de ce organismul ar putea stopa ca urmare acestei intamplari transmiterea unor calitati cum ar fi simtul de orientare, inteligenta, calitatea musculaturii, predispozitia pt un anumit tip de concursuri,etc. stim ca toate aceste caractere sunt influentate de actiunea unui numar mare de gene si de combinatiile dintre acestea, nu vad cum s-ar putea transmite altceva decat ceea ce se gaseste in bagajul genetic al parintilor si de ce s-ar transmite in loc de inteligenta, prostie sau in loc de musculatura elastica, una rigida. De unde, daca in bagajul genetic nu gasim asa ceva?sau cum ar putea organismul sa nu transmita unele caractere si altele nu, care anume ar sti sa le blocheze? Cred ca nu putem sti cu certitudine cum si ce se intampla si trebuie studiata problema mai indeaproape cu toate ca la aceste legi ale naturii poate nu vom gasi raspunsul niciodata. Ca si concluzie, consider totusi ca daca porumbeii sunt sanatosi si nu le lipseste nimic putem sa luam o data – de doua ori pe sezon ouale reproducatorilor, lasandu-i sa cloceasca 10 zile pe ele si bineinteles lasand intre mutari cicluri complete, fara sa mutam doua ouari consecutive. Cred ca in felul asta nu exageram iar ce vom scoate depinde si de noroc. Numai bine !
Am vazut, undeva mai sus ca reproducerea este la alt nivel, cel al softului de baza, pentru care porumbelul are instructiuni clare de la mama Natura in bagajul sau genetic. Ori, acest nou nivel, mai apropiat de natura intima a porumbelului face printre crescatori o gramada de victime si foarte putini ajung la faza de a “STII” sa reproduca ! Proportia probabil ca este apropiata de cea dintre utilizatorii de computere si programatorii in limbaj masina….Poate ca o sa sariti in sus…cum mai nene ?… porumbeii mei sunt asa si pe dincolo si scot cu duiumul niste pui super… Ma rog… Chestia asta cu “super” este extrem de relativa… V-ati intrebat cum de liciteaza Thone sau Limbourg la porumbeii lui Sablon ? Nu stiu ei sa reproduca ?… Ba da ! ….Dar parca lui Sablon ii iese putin mai bine !…
Din nefericire, toti reproducem porumbeii cum ne pricepem, dupa tot felul de retete infailibile, foarte putini recunoastem ca mai avem multe de invatat, ca “cheia” se afla in cunoastere nu in noroc, ca poate o imperechere asa zis ” intamplatoare” da urmasi super, nu din noroc, nu dintr-un joc al hazardului, ci pentru ca porumbeii au niste seturi de instructiuni in codul genetic, mult mai clare decat fanteziile din capul fiecaruia dintre noi.
Despre reproducere ce sa va spun ?…si pe la mine e mare ceata !…La computere informatia se stocheaza in cod binar folosind cifrele 0 si 1. Informatia genetica se stocheaza cum am mai spus mai devreme sub forma de lanturi de nucleotide – acizii nucleici. Pentru fiecare acid nucleic exista 4 nucleotide notate cu litere : A,G,C si T pentru “binecunoscutul” ADN si A,G,C si U pentru nu mai putin celebrul ARN. Nu va speriati ma opresc aici… Ce trebuie inteles este ca : se poate stoca enorm, enorm mai multa informatie cu un cod de 4 litere (adica molecule) decat cu un cod de 2 cifre .Revin !…. de fapt nu mai am mult pana la final..
Buna!
Porumbeii de Raw-Sablon, asa cum le spune si numele, s-au format prin incrucisarea celor mai bune linii detinute de acesti crescatori.Deci nu este de ajuns sa aduci un porumbel de valoare, daca nu ai cu ce sa-l imperechezi,cu unul de valoare apropiata, nu o sa obtii rezultatele dorite.
Sunt de parere ca fie prima data iti creezi o linie de porumbei valoroasa, care mai apoi o combini cu un porumbel cu calitati de reproductie dovedite, facind in continuare selectia, fie( daca iti permiti) cumperi reproducatori atestati sau pui din acestia.Restul depinde de crescator si de cunostintele pe care le are in domeniu.
O sa ziceti ca : mama ce savant e asta !…cand eu de fapt ma autoinstruesc on line si fac si o conversatie agreabila zic eu, cu voi (asa cum mi-ar face placere sa faca si altii aici pe site)….ca dintr-un brainstorming de asta ne mai putem descuia si noi la cap si invatam sa ne traim pasiunea cu ochii deschisi ! Da ,citesc si urmaresc Discovery, peste medie, dar cu nucleotide si alea , alea…tot prietenul Google…
Ca si literatura columbofila pe partea de genetica, in afara de Rebusul lui Anker, ce mai avem?
Pentru mine, care vreau sa reproduc porumbei care sa aiba “anumite” caracteristici, treaba asta cu ADN-ul si genele este extrem de frustranta ! Pe langa ca nu le vedem, de mici ce sunt si trebuie sa ii credem pe altii care ne arata poze si desene cu ele, mai au si niste comportari ciudate. Nu dezvolt ca nu e locul…Toata zestrea asta genetica de n si n informatii si instructiuni stocata in genele unui porumbel se cheama GENOTIP, care e la fel de nevazut si de necunoscut ca si componentele lui…..dezarmant !!… Dar. o portita tot avem, un loc unde genotipul devine partial vizibil : FENOTIPUL !!
Cred ca cea a lui Anker este singura de specialitate. In rest, am mai gasit doar mici articole prin diverse publicatii sau site-uri. Numai bine!
cum formati voi perechile ?
pe ce principii ?
personal am imperecheat pe baza pedigreelor , tinand cont de culori ()
Intuim sau deducem genotipul unui porumbel, “citind” CORECT fenotipul lui ! Am scris corect cu litere mari fiindca asta e cheia, asta face diferenta intre un crescator care stie si unul care nu stie sa reproduca bine ! O sa ziceti ca nu v-am zis mare lucru…. ca stiati…. ca au mai zis si altii si nu-i drept….Va dau cuvantul meu ca dupa 35 de ani de columbofilie sunt convins ca asa este si prin experienta mea, desi mi-a spus-o Dl. Bitay acum 32-33 de ani. Chiar daca pe unii va scandalizeaza ca am povestit atata de porumbeii si de computere ca sa ajung la concluzia ca fenotipul conteaza, ca si cum la computer ar conta carcasa… nu va grabiti, ca multe lucruri pe lumea asta nu sunt ce par si nici computerul nu-i porumbel !…
M -am oprit sa citesc comentariile din spate si mi s-a confirmat o banuiala…..sunt terminat….Stiu de ce nu scriu articole si-mi place enorm sa scriu comentarii :….numele meu, cateva randuri, iar numele meu,iar cateva randuri, iar numele meu…… Doamne !… sunt ca Nero !!! …sufar de grandomanie…:( :(…..se zice ca nebunii au o luciditate ceva de speriat… Mi-a placut mult comentariul d-lui Ignat Sorin la pct.102 ! Revin cu fenotipul….
La pozitia 102 aveti un exemplu clar daca este bine sau nu sa schimbati ouale….de vreti sa faceti precum d-l SEEGMULER e ok,daca vreti sa urmati drumul vostru,nu aveti decat…sper doar sa nu ne antalnim peste 1 an sau doi si sa discutam aceeasi tema.In ceea ce priveste genetica ,ea este foarte usoara…insa nu toata lumea poseda calitatile necesare pentru a lucra cu ea…asa ca mai bine lasati-o balta si apucativa sa cresteti pui de curci…la alea nu aveti nevoie de calitati de zburator…Imi pare rau ca sunt nevoit sa fac aceasta remarca insa faza de mai sus cu diferenta dintre un porumbel si un computer mi s-a parut o banalitate crasa…nu am nimik personal cu dv domnule COCU…Toate cele bune.In ceea ce priveste acest subiect comentariile mele se vor opri aici.Batem campii degeaba.
Si o “provocare” f. frumoasa la pct.106 de la Dl. Daniel Sirbu : organismul nu comanda propriuzis transmiterea unora sau altora dintre caractere . Creierul gestioneaza o situatie de criza (ca activitatea de reproducere este intrerupta la o anumita faza inainte ca puii sa devina autonomi si deci nu s-a finalizat prin produsi viabili ). Cel mai probabil pe cai chimice este inhibata actiunea unor gene introduse recent in genotip care contin informatii interpretate de creier ca posibile cazuri ale esecului procesului de reproducere. E un fel de system restore ! Ne intoarcem la varianta care functiona. Probabil ca sunt stimulate si ceva mutatii care sa ofere variante de rezerva urmasilor. Oricum descendenta va fi mult mai heterogena decat ne-am astepta si prin atavism putem cadea din noroc si pe ceva foarte valoros de la un ascendent celebru ! De aici si iluziile pe ca si le fac unii, desi probabilitatea statistica este destul de mica, dublata si de faptul ca majoritatea nu stiu ce sa faca cu el in continuare…
:)))))) simpatic.
Problema mea e ca nu prea inteleg ce legatura are genotipul & fenotipul cu luarea oualelor din topicul nostru. Cred ca mai bine continuam pe un nou articol pe care-l propun cat de curand sper, “Cum reproducem campioni” care este suculent pe domeniul de genetica.
Legatura e foarte clara : cum “cocosesti” genotipul & fenotipul cu mana ta (fara ca macar sa-ti dai seama) cand iei un rand de oua de sub cei mai buni reproducatori.
Mr. X, deja ma plictiseste atitudinea asta de geniu, pe fiecare topic apari si spui ca oricum toti suntem niste habarnisti iar solutia sta la tine, dar ne dai doar un strop din cunostintele tale grandioase, pentru ca nu meritam.
Spui ca “genetica ,ea este foarte usoara?insa nu toata lumea poseda calitatile necesare pentru a lucra cu ea” – da-mi voie sa ma amuz copios. Nici macar cei cu studii in domeniu nu pot afirma o asemenea enormitate, dar tu, plin de aere nu te sfiesti sa ne-o arunci. Lasa-ne, te rog, in mediocritatea noastra. Vrem discutii intre prieteni.
In conditiile in care pe un topic mai vechi radeai de mine de nu mai puteai cand am spus ca multi porumbei au ultima pana mai scurta decat penultima, mi se pare jenant sa continui sa ne consideri habarnisti cand nici tu nu esti MIEZU. Ai verificat cum sta treaba cu aripa aia? Apoi sa ne trimiti pe noi la curci, ok?
Andrei, problema trista este ca topicul tau si muza mea s-ar putea sa nu se intalneasca. Nu scriu prea des cu asa fervoare, poate ai observat ca uneori lipsesc cam mult, poate-i bioritm, poate boala…Nu e foarte elegant ce-ti propun, poate ar trebui s-o fac eu…toate comentariile mele lipite dau un articol destul de interesant….dar trebuie sa termin azi ca maine poate nu-mi mai merge mintea ! Am si eu… momente de luciditate… :)
si eu care crede-am ca le stiu pe toate,una pe scurt,am citit ?ntr-o revista despre 2 asociati columbofili,se termina sezonul de zbor,vine urmatorul,?nainte cu o luna de primul concurs ,scoate tot din voliera ,adapatori,hranitor,etc,trag jaluzelele,o saptam?na porumbeii nu vad nimic,lumina,apa,mincare,nimic…dupa aceea deschide si -i lasa liberi,dupa care ?-i ia sii c?ntareste,care a pierdut mai mult de 10% greutate si nu prezinta vitalitate si nu-si revine ?n scurt timp,aleluia.,sper ca nu am luat-o ?nainte cu urmatorul articol..
Pentru Mr.X pct. 118 :Spiritul de observatie e calitatea de baza o unui columbofil adevarat ! Am mai spus-o intr-un topic, cuiva…. Cu durere trebuie sa va anunt ca pana acum am vorbit despre asemanarea dintre computer si porumbel…diferenta inca n-am spus-o ! Nici eu n-am nimic personal cu dv…poate un usor regret…
Buna!
In sport in general, deci si in al nostru, tot ce conteaza sunt rezultatele…..Cind ai rezultate, poti sa dai si sfaturi sau sa divulgi anumite “secrete” ale reusitei tale.Cel putin asta deducem cind citim articole scrise sau date de cei care sunt in top. In momentul cind nu ( mai ) ai rezultate, te pui serios pe treaba, inseamna ca ceva ai gresit sau altii au porumbei mai buni. Cam la asta se rezuma totul, pina la urma……..parerea mea.
Numai bine!
Hai sa vedem ce e cu fenotipul ! Eu nu stiu decat 2 metode de studiere a genotipului : una este folosirea microscopului electronic (utilizat de ingineria genetica) si alta pentru oamenii de rand ca noi : “citirea” CORECTA a fenotipului. Asta se poate invata, daca vrei, daca poti si (sau) daca ai cine sa-ti arate. Treaba dureroasa e ca extrem, extrem de multi colegi de pasiune de-ai nostri trec in fuga peste paginile oricarei carti care iti explica chestiile astea, facand confuzia FATALA ca fenotipul este infatisarea unui porumbel, adica ce vedem noi la el cand il privim ! ESTE FALS ! FALS ! FALS !!! Ori, cum sa “citesti” un fenotip cand tu nu stii nici macar ce e ala , adica la ce sa te “uiti” ???? Si sunt dureros de multi !!!! Din toti columbofilii pe care-i cunosc eu, va spun linistit ca 80% nu stiu…Revin.
NU CRED ASA CEVA.CUM SE NUMESTE REVISTA?ASTA E STIRE DE JURNAL TV .CUM S AU GASIT CEI 2 SA GINDEASCA LA FEL CU ACEIASI CRUZIME.SA STEA1 SAPTAMINA EI PRECUM PORUMBEII LOR IAR APOI SA COMPARE VITALITATEA LOR CU CEA APORUMBEILOR .ACTELE DE CRUZIME ASUPRA ANIMALELOR SUNT INTERZISE ACUM SI PRIN LEGE…COMENTARIUL DE LA NR 124 NU TREBUIA PERMIS D NULE ANDREI SAU ATI FACUTO INTENTIONAT PTR A VEDEA OPINIILE NOASTRE .PS TOTUSI D UL ILIE.A SA NUMEASCA REVISTA CA ALTFEL NU CRED ASA CEVA.VA SALUT
Vorbesti de lup si un lup la usa !… sa mai zici ca nu exista telepatie… Mai Vlad, nu contenesti sa ma uimesti cu parerile tale…. o sa-mi sperii muza !
In sport cel mai mult conteaza sa-l practici ! Si daca ai si niste instructiuni fericite in codul masina, adica talent la sportul respectiv, obtii si rezultate !
Domnule COCU cu tot respectul ar trebui sa interveniti mai des cu comentarii pe toate topicurile deoarece se pare ca avem foarte multe de invatat,si vad ca oameni ca dumneavoastra sunt tot mai rari.Va multumesc.
Daca tot am ajuns pana aici, puteti explica la nivel de amator ce reprezinta fenotipul? Eu sunt unul dintre cei care credeau exact ce ati spus ca este gresit. Cel putin asa banuiesc, desi imaginea mea cu privire la fenotip este destul de incetosata (contine si tipare comportamentale, etc).
foarte interesant domnule adrian_cocu se vede ca va pricepeti si chiar v-ati dedicat acestui sport, eu va doresc succes . Iar ptr Mr.x daca tu crezi ca noi batem campi ,atunci de ce intri pe site ???!!!! sa bati si tu campi cu noi ??!!! :))
Revenind la fenotip, trebuie mai intai sa-l definim : Fenotipul este rezultatul interactiunii genotipului cu mediul si reprezinta ansamblul caracterelor morfologice ? de forma si structura ? si fiziologice ? de functii si activitati ? ale unui organism. Adica mult mai mult decat infatisarea (aspectul exterior) al organismului (respectiv porumbelul in cazul nostru). Si zborul este fenotip, si ritmul cardiac si respiratia, si capacitatea de orientare toate sunt functii si activitati rezultate din interactiunea genotipului cu mediul., deci fenotip.
Pai daca exista doar : genotip, fenotip si mediu , mediul e in jurul nostru, clar , genotipul e informatia genetica, clar, daca fenotipul ar fi numai aspectul exterior al porumbelului, atunci inima lui,ficatul , globulele albe si rosii, temperatura corpului si alte constante fiziologice,etc, etc, tot restul ce sunt ? Din interactiunea genotip – mediu rezulta numai….caroseria? Si guruitul porumbelui e fenotip….cel putin eu asa stiu…
dar aveti rabdare d nule COCU ,nu giuma.Tot asa aveti rabdare si in selectia porumbeilorsunteti bun de dascal columbofil.Chiar exista pe undeva in lume scoala columbofila?felicitari
genotip= raspunsul fenotipului la conditiile de mediu, fenotip= totalitatea posibilitatilor biologice de a se dezvolta in diverse medii.
o intamplare reala de la mine din crescatorie. in 2004 de fapt in iarna lui 2004 am cumparat de la un prieten o porumbita baltata pe vanat ( jucator de galati). era puica , pui de toamna avea cam 3 luni cand am luato. am imperecheato primavara cu un mascul. a depus 2 oua normale. din cauza agitatiei din crescatorie unul din oua s-a spart. perechea a clocit oarecum normal in continuare. din oul ramas a iesit un pui. puiul a crescut pana cand l-am dat pe podeaua crescatoriei impreuna cu ceilalti. acolo el nu a putut tine pasul cu restu, era sub medie cu mult, nu era vioi nu cerea de mancare. l-am sacrificat. femela imediat a depus alte 2 oua. cand avea cam o saptamana de clocit i-am explicat crescatorului de la care am cumparato ce s-a intamplat si el mi-a zis ca a uitat sa imi spuna ca masculul cu care era in pereche era frate de mama cu ea. m-am dus acasa am schimbat ouale la altii si am desperecheato. pana toamna nu a vrut nici in ruptul capului alt mascul drept pereche. am imperecheato in 2006 iar, cu alt mascul. statea pe cuib ca si cand ar vrea sa faca oua dar nu oua. am zis ok hai sa experimentam. dupa vreo 4 luni de stat pe cuib i-am pus un ou limpede de la altii. masculul il clocea cu un devotament iesit din comun. ea asa doar se prefacea. cam la 18 zile i-am mutat un pui in cuibar. tot asa masculul il hranea de zor ea asa sfios. dupa ce am intarcat puiul iar stateam cu ochii cat cepele. ea pe cuibar. oua nexam. repet manevra de inca 2 ori pana in toamna. rezultat nici un ou. in 2007 din nou am imperecheato cu acelasi mascul, cel din 2006. vroiam si eu macar un pui din ei, aveam eu viziunea cuplului de aur.=)). rezultat zero absolut. am trecut la artileria grea. pastile de fertilitate. combinate cu manevra din 2006 , adica oua de la altii apoi pui si cand ii venea vremea sa depuna oua ii dadeam si pastile tratamente din cele mai ingenioase si elaborate de pe piata. tot 2007 rezultat nici un ou nici un pui nimic. in 2007 toamna o sacrific o bag in punga si la veterinar cu ea. am platit un set de analize complet. i-am explicat omului ca vreau sa stiu de ce nu face oua. macar un ou mai mic ceva vreau sa inteleg si eu de ce. face omu disectie. si imi zice : ,, dar porumbita asta e perfect normala, ar fi trebuit sa depuna oua”. in conditiile in care eu am experimentat tot ce m-a dus capul si nu am putut sa o fac sa oua. aveti voi vreo ideie ? sau o explicatie? ca mie porumbita aia mi-a dat sah mat.
Desi poate cand eram mai tanar m-am indoit de vorba aia ca noaptea e sfetnic bun, cu timpul m-am convins ca asa este. Ai dreptate Andrei, m-am indepartat bine de tot de subiectul topicului si e bine sa ma opresc. E si firesc, ai multa experienta in administrarea unui site si esti primul care observi neregulile. Iar eu daca nu tin cont de acest feedback se numeste ca una zic si alta fac ! Scuza mea e ca nu prea pot sa vorbesc strict punctual despre un subiect fara sa ma bazez tot timpul pe raportarea la ansamblu. Columbofilia e un domeniu pluridisciplinar cu multe activitati care se intrepatrund si daca incerci sa le izolezi pe fiecare si sa le tratezi separat poti sa le ” imbunatatesti” pana la nivelul la care ele devin daunatoare sistemului. De asta trebuie sa ne ferim ! Am salvat comentariile intr-un word doc., o sa-i dau o forma unitara si va fi un articol. Oricum o sa mai revin cu cateva comentarii la unele probleme ridicate de colegii nostri.
Pe scurt,av?nd ?n vedere fenotipul meu,cu mediul ?ncojurator de aici cred ca nu mi-a afectat genotipul,nici eu nu sunt de acord cu metoda pe care am citit-o,nu i-am dat importanta ,dar revista este de prin anul c?nd au aparut ceasurile Benzic cu carcasa de plastic si doua baterii,o am ?n tara ,cineva care ma cunoaste poate sa o ceara fratelui meu,am pus ?n ea niste pedigrie c?nd am trimis porumbei,se facea multa reclama ?n ea,mai ales legat de firma natural,e ?n mai multe traduceri,engleza,germana,castellana(spaniola),probabil ?i pregatea pentru vremuri de criza,a spune sau a povesti nu cred ca e un act de cruzime,daca am spus o prostie ?-mi apartine,las sa vada toata lumea si sa arunce cu pietre cel fara de pacat.
Deci, pana la urma fenotipul ESTE cam ce consideram eu, adica ansamblul tuturor elementelor “palpabile”… nu doar cum arata porumbelul, ci si cum se comporta (zbor, turuit, ritm cardiac, etc).
Si imi vine acum in minte chestia cu influenta mediului asupra fenotipului (sau genotipului???!) Asta mi se pare iar foarte interesanta – daca mediul poate influenta genotipul si cum, ar fi super s-o dezvoltati in articolul Dvs. Dle. Cocu. Prin fenotip bunicilor si tatalui meu nu le-a placut/nu le place fotbalul, si nici mie! Din punctul meu de vedere este un dezavantaj care nu stiu de ce s-a perpetuat, pentru ca te simti ca un idiot cand toti din anturaj discuta despre fotbal si tu te uiti ca vitelul la poarta noua :)))). Tot asa, nu inteleg de ce ma descurc foarte bine la limba engleza fara sa ma fi omorat cu invatatul vreodata, poate pentru ca mama fiind profesoara de Engleza a studiat-o ff. bine inainte sa ma nasc eu?! E asta influenta mediului asupra genotipului? :))) S-ar putea sa aberez grosolan…si nici macar nu e noapte, e dimineata…
Pfuuu, si mi-am mai amintit ceva beton: masculul din care am tot scos foarte multi pui (ca sa fiu si pe subiect) are niste tabieturi numai ale lui, si le-am observat in mare masura si la pui, unul din ele lasandu-ma mut cand l-am remarcat, si anume: acest mascul pleaca deseori la zbor “aplaudand” din aripi, da doar o tura, dupa care pluteste lent pe langa o casa si se aseaza direct pe placuta de intrare a sputnikului. Ei bine, am vazut la mai multi din puii lui, exact acelasi traseu, plutit, pe langa acea casa, si apoi asezare pe sputnik in acelasi loc!!! M-a uimit pentru ca numai la puii lui am observat acelasi “tipar”.
In acelasi context, am o femela care merge leganat ca o ratusca, cand se apuca ea sa mearga pe podea cu treburile ei printre altii, mersul ala imi sare mereu in ochi. Ei bine, toti puii ei merg ca ratele, cand i-am vazut prima data (cand erau mici) mergand leganat exact ca mama lor, m-am spart de ras cand am facut legatura.
Pt. porumbei.ro pct.141 : Noi vorbim de genotip si fenotip ca despre doua notiuni distincte ca sa le putem intelege, studia si opera cu ele, dar ele sunt inseparabile. Informatia genetica se afla in nucleul fiecarei celule a organismului. Gusturile si preferintele se formeaza sub influenta mediului (in care ai crescut) asupra fenotipului tau -cazul cu fotbalul… Aptitudinile au o importanta componenta genetica, deci o manifestare a genotipului in fenotip. Probabil ca mama ta a ajuns profesoara de engleza pentru ca avea aptitudini, pe care ti le-a transmis si tie.
Stintific vorbind toate comentariile sunt de nota 10. Dar parerea mea este simpla si naturala,lasati pasarile sa-si faca ciclul asa vor transmite absolut toata calitatile care le au parintii.Si inca o remarca,un cuplu o singura data iti da AURUL restul puiulor te vor ajuta in constanta crescatoriei sau a lotului,deci fiti intr-o cautare continua a unui nou cuplu de AUR. Credetima fac parte din una din cele mai de succes crescatorii ale tarii,in momentul de fata detinem cei mai multi campioni nationali(nu vreau sa sune a lauda)dar campioni nu numai se nasc trebuie sa-i ajutati si voi.BAFTA .
la 137 nu ma credeti pe cuvant ca am scris exact invers =))). la problemele desbatute in articolele astea nici nu se poate raspunde cu da sau cu nu. ca asa scriam frumos numele emailul si la raspuns scriam NU.
intr-o colonie de sobolani cand membrii ei se inmultesc peste masura in urina lor se formeaza automat un hormon care le inhiba caracteristicile reproductive mergand pana acolo incat le micsoreaza si vitalitatea, durata de viata si calitatea vietii. asta in conditiile in care acea colonie se bucura de mancare din belsug dar spatiu limitat. fiecare organism viu are un camp magnetic propriu. fie ca e virus, bacterie, ciuperca, alga, planta, insecta, pasare sau manifer. acum revenind la ouale noaste. o bacterie, virus… manifer se dezvolta cu o viteza uimitoare intr-un mediu prielnic pana la punctul in care acel mediu ajunge in imposibilitatea de a sustine in continuare ritmul dezvoltarii. in acel punct toate exemplarele din acea populatie intra in declin, acest declin nu se manifesta la 1-2 exemplare ci in masa la toate. acest declin vine in intampinarea fenomenului, e practic modul naturii de a spune stop gata pana aici v-a fost. in conditiile in care mutarea oualelor nu e ceva natural. ciclul natural nu se face complet si nici nu se face in ritmul lui normal. oare semnalul natural si logic tras de natura nu e ceva de genu ATENTIE PRADATORI INMULTITIVA MAI MULT SAU SCHIMBATI MEDIUL. OARE CUM SPUNE NATURA EXEMPLARELOR SA SCHIMBE MEDIUL? NU OARE MARESTE VARIABILITATEA EXEMPLARELOR? acum sa mergem in alta directie. toti avem acasa cel putin in mintea noastra indoctrinata cel putin 3 cupluri de aur si cand ne uitam la ele spunem : EI DACA NU IESA DIN ASTIA 2 SIGUR IESA DIN ASTILALTI 2 SI DACA NICI DIN ASTIA AM EU AICI TATA ARMA SECRETA PREGATITA CU ASTIA 2 CHIAR CA V-AM SPART PE TOTI. insa asta nu demonstreaza decat capacitatea noastra de a fi niste habarnisti pana in panzele albe. pentru ca sa privim putin la nivel de cuplu. vad o explicatie matematica a lui mstr x. in primul rand domnule x ca sa poti explica fenomenul fa nu o ecuatie de genul x=0 absolut. elaboreaza un sistem de ecuatii. in una din ele sa se calculeze x- valoarea genetica in cadrul rasei a exemplarelor respective, y- varsta exemplarelor respective, z- densitatea exemplarelor respective pe metru patrat, k- pozitia soarelui pe cer in functie de anotimp in momentul depunerii pontei ( nu ca si zodie ceva de genul astazi astrele prevad dezastre , maine astrele prevad cutremure, raspoimane astrele se caca pe ele de ras), i- valoarea nutritiva a furajelor administrata exemplarelor respective, ……. in mintea mea sistemul asta pe ce citesc si ma documentez se dezvolta la infinit. mai pot scrie aici toate literele albatetului dupa aia o dau cu a prim si a secund. asa revenind. domnul x calculeaza sistemul in fata lui pune porumbelul ( puiul rezultat) si intre sistem si porumbel pune un echivalent. porumbelul tau ( puiul) sistemul descris de mine sau matematic vorbind sistemul descris de mine porumbelul tau. mergem mai departe si intalnim celalat gen genul vlad. eu pun bun cu bun si iesa bun -rau – sau foarte bun. alt ceva nici nu are cum sa iasa. e logic ce dumnezeu. CE E DIN PISICA SOARECI MANANCA. eu la sistemul asta imi pun o intrebare logica si corecta. din bun in mai bun si in mai bun de ce dumnezeu nu am ajuns oare toti la SUPERBIRD care sa aiva o stanta in cloaca si in loc de gur gur din cioc sa faca din cloaca poc poc SUPERBIRD SUPERBIRD. tuturor ne place checul suntem innebunit dupa el, sau dupa vin sau stiu eu rachiu sau dumnezeu stie ce alt ceva. insa ne place acel lucru la nivel de consumator. fix asa e si cu porumbeii. visam toti o fabrica mica de campioni feroce. ceea ce multi nu vor sa priceapa e ca reproducerea e un proces tehnologic. UNUL DIN CELE MAI DIFICILE PROCESE TEHNOLOGICE DE PE TERRA. sa ne imaginam ca cuplul nostru este o stanta. el stanteaza cu o viteza de 10 lovituri pe an dintr-un material. o sa ziceti ca ok stanteaza din codul genetic de 10 ori mare branza. da stanteaza fix de acolo. dar la fiecare lovitura din cele 10 va stanta una din miliardele de posibilitati existente. primele lovituri vor diferi extrem de mult fata de ultimele in functie de conditiile de mediu. primele primavara, ultimele toamna. si aici pot continua cu exemplele. acum o intrebare de 10 puncte pentru toti adeptii sistemului AVICOLA. tinand cont de faptul ca se stie ca orice rasa de porumbei difera doar 0,1% de columba livia in codul genetic. tinand cont de faptul ca se stie ca marind stresul marim variabilitatea exemplarelor. tinand cont de faptul ca se stie ca daca reproducem in belgia niste porumbei selectati in belgia in alt sistem ( hrana, antrenamente, clima, altitudine). tinand cont ca aducem din belgia cel mai bun campion pe care dam 70.000 de euro si cele mai bune 4 campioane pe care dam 100.000 de euro bucata. tinand cont de lucrurile astea toate si elaborand un sistem oare ce rezulta? inmultind porumbeii astia in ca in belgia dar in romania. le mutam ouale bla bla. din ei avem pana in toamna 80 de SUPERCAMPIONI. SUPERCAMPIONIII merg la etape si ne fac de tot cacatul. vine un pusti cu niste porumbei cumparati din alocatie sau primiti de la bunicu si ne bate la o etapa de ne asculta cu urechea ( e clar ca pustiul are noroc). oare ce am cumparat noi cu 470.000 de euro? niste porumbei rai? nu ! am cumparat niste super porumbei. insa porumbeii aia erau super in alt sistem. sistem care tinea cont de alte coordonate. prima grija ar fi sa ii reproducem natural. sa ii adaptam sistemului nostru o perioada de cel putin 2-3 generatii si apoi sa trecem la artificii. ma opresc aici ca plec la munca. :)) ca va mai plictiseam 345 de randuri =)))
:)) super tare postul tau! Hai ca atunci cand ne punem pe scris nu suntem asa superficiali cum parem la suprafata; numai topicurile alea cu scandal ne tin gura/dejtele inchise dar de ceva vreme le-am cam dat in goarna si se vede, ceeace ma bucura f. mult.
Cat despre continutul mesajului, ar merita un topic separat… stati asa sa termin si eu articolul ala de genetica cu care ma tot laud, sa vezi atunci cum visam numai cromozomi verzi pe pereti cand intram in voliera :D
Referitor la sobolanii tai: da da da, am observat si eu asta, chiar sub nasul meu, pe alte specii – am un acvariu biotop cu pesti vivipari (pt. cine nu stie – d-aia colorati la care o femela naste lunar zeci-sute de pui). Si populatia se autocontroleaza perfect – cel mare il inghite pe cel mic, cu cat sunt mai multi mari cu atata supravietuiesc mai putini pui. In plus secreta un hormon care inhiba cresterea – unul mic consuma mai putine resurse ca unul mare. Ca si porumbeii, cand sunt mutati in alt oras cu alt PH al apei, duritate, etc etc, se adapteaza greu, si doar unii din ei, si abia dupa cateva generatii se stabilizeaza. Eu am “muscat-o” pe faza asta la porumbei, in sensul ca am adus porumbei buni cu ani in urma dar n-am avut rabdare cu ei si i-am eliminat.
Cand te intorci de la serviciu nu uita sa ne plictisesti cu alea 345 de randuri.
Pt Dl Adrian Cocu de la pct 119. Multumesc pentru detailerea problemei referitor la intreruperea unei faze din ciclul de reproductie, ati fost mai mult decat explicit. Inteleg ca aceasta actiune ar putea avea posibile repercursiuni asupra descendentilor ce se pot reflecta si intr-o mai proasta adaptare a acestora la mediu, ca urmare a inhibarii anumitor gene introduse recent in genotip, iar pe de alta parte apare variabilitatea si astfel posibilitatea ca unii dintre descendentii sa mosteneasca anumite caractere posedate de un stramos mai indepartat, ma gandesc la anumite gene recesive, transmise din generatie in generatie dar aflate in stare latenta, eu stiu :)?. E clar ca la acest lucru putem sa ne asteptam mai putin. Numai bine !
ANDREI…Imi pare rau ca u asa vezi lucrurile…dar te inseli,nu am pretins niciodata ca la mine este solutia …totusi observ ca lumea nu intelege ca raspunsul sta in studiu..si nu in parerile impartite ale unora si altora…asta ma intriga cel mai tare….E clar ca pentru un incepator e foarte greu sa faca diferenta dintre fenotip si genotip cum era cu ceva timp in urma o intrebare pe site de genul….Va rog spuneti-mi si mi-e cate pene are un porumbel…Asta a fost chiar de tot..sau poate ca asa am vazut-o eu.Florin parca ma intreaba de ce mai intru inca pe acest site….pai am sa-i raspund….am citit cu ceva timp in urma niste articole destul de bune zic eu…srise de un domn…parca LAURENTIU si nu mai stiu cum…si toata lumea a inceput sa blameze…ca aia nu e bine,ca aia nu stiu ce….Pai si acum va intreb eu asa…cum sa reactioneze omul cand vede ca voi sustineti una si apoi ma acuzati pe mine ca le stiu pe toate…Mai ganditi-va va rog la asta si apoi mai stam de vb.Si apropo….cititi fratilor,documentati-va si apoi spuneti-va parerile fara a le denigra pe cele ale altora.Mult succes.
inca o problema pe care nu o ridica nimeni. daca codul genetic e chimie pura oare atunci cand schimbam ouale la alta pereche si puii sunt hraniti cu alt lapte de gusa oare nu se fac niste mici schimbari chiar si in gene? oare schimbarile astea nu pot fi ceva bun? sau poate ceva rau. oare in codul genetic se imprima in decursul generatiilor un anumit tipar de formare a anticorpilor? oare cu aceasta schimbare scurcircuitam acel tipar?
Laurentiu, eu consider ca raspunsul sta in studiu, exact cum spui tu, DAR nu strica nici comunicarea si impartirea de pareri – evident astea se filtreaza cu propria minte si fiecare alege ce considera ca merita. Altfel, ce sens ar mai avea site-ul asta, sa trantesc articole pe care sa le luam de bune fara rezerve?
Buna!
Putem sa ne contrazicem in teorii, cit vrem, ceea ce conteaza sunt tot rezultatele; ele confirma cine a reprodus porumbei de calitate, cine cistiga premii.Oare de ce belgienii, olandezii, nemtii, taiwanezii, cauta doar porumbei cu rezultate???sunt ei mai fraieri, iar noi romanii suntem asii teoriilor, dar la practica asa mai la coada.
Constanta rezultatelor da valoarea porumbeilor si a crescatorului. Degeaba cistiga un porumbel sau un crescator un premiu la un concurs, apoi nu mai auzi de el, a fost doar noroc.
Crescatorii apreciati sunt cei care se mentin ani la rind in top.
Sa privim putin porumbeii de Rauw-Sablon. Credeti ca ei s-au creat prin incrucisarea unor linii fara rezultate? categoric nu, s-au incrucisat cele mai bune linii. Rezultatul? se vede la oricine a concurat cu acesti porumbei: Marcel Aelbrecht, Eric Limbourg, etc.
A cumparat oare Frans Sablon sau Ettiene de Rauw porumbei la intimplare? categoric nu, rar au cumparat sau au schimbat porumbei, iar atunci cind au facut-o, s-au asigurat ca respectivul porumbel provine tot din porumbeii lor, incrucisati cu linii la fel de bune, fapt dovedit de rezultatele acelor porumbei achizitionati.
La fel fratii Jannsen, ati auzit sa cumpere ei porumbei? foarte rar….cum au mentinut valoarea porumbeilor? la fel, au adus porumbei care proveneau tot din liniile lor si care au dat rezultate.
Porumbeii de azi ai lui George Fabry-fiul, au fost imbunatatiti cu porumbei din cele mai bune linii ale lui Weggen.
Un alt exemplu concludent este cel al lui Gaby Vandenabeele si al celebrului lui Wittenbuik. El a cumparat un porumbel, pe Zitterke- acest porumbel a cistigat un concurs in conditii de arsita si cu vint din fata, cu citeva minute in fata altor porumbei. Problema a fost ca nu avea cu cine sa-l imperecheze, nu avea o femela la fel de valoroasa. Atunci a apelat la un bun prieten al lui, imperechiind pe Zitterke cu Ameyke, o f. buna reproducatoare. Rezultatul? Kleinen. Acest porumbel a dat, la rindul lui o serie de super porumbei: Wittenbuik, Picanol,Fideel, etc. Sa nu mai vorbim de faptul ca porumbeii lui Vandenabeele au fost aproape imbatabili in conditii de arsita si vint din fata.Oare ce s-ar fi intimplat daca Vandenabeele, ar fi incrucisat pe Zitterke cu o porumbita oarecare?……
Avem si un exemplu contrar.Un porumbel, cumparat din piata de porumbei de la Lier. Ludo Claessens, impreuna cu un prieten au cumparat din acea piata , un numar de 5 pui.O femela dintre acesti 5 porumbei, a atras atentia in mod deosebit.Claessens, a tinut acea porumbita pt. el.Nu s-a inselat, acea mica femela albastra, a obtinut urmatoarele rezultate: locul 1-St. Quentin 801, 1st St. Quentin 2221 si 1st Orleans 7100. Acea femela, a capatat numele de “Knap Blauwke” .Oare obtinea aceleasi rezultate, daca era cumparata de altcineva?
Bineinteles ca acea porumbita a improspatat singele porumbeilor lui Ludo Claessens, dovedindu-si valoarea si de buna reproducatoare.
Si noi stam si emitem teorii, uitindu-ne la luna sau la orice altceva, in afara de rezultatele reproducatorilor sau a porumbeilor pe care ii crestem…..o sa-i ajungem pe belgieni….la pastele cailor……..
Pai stai ca nu inteleg, cine a zis ca trebuie sa folosim la reproductie altceva decat porumbei foarte buni?! Adica asta e foarte clar, se considera din oficiu, la fel cum mai bine ar fi sa fie bine decat sa fie rau :)
Concluzia era ca se folosesc doar porumbei foarte buni iar asta e o conditie necesara DAR nu suficienta.
Pai vezi Vlad, de ce te tachinez eu ? Ca incepi sa gandesti, cand esti stimulat ? Dupa comentariul superficial de la pct.2, in care nu stiu de unde ai scos aia cu 25% ?!?!?! :(:( … iti revi la pct.151 … si, daca ai fi si mai profund poate ti-ai pune si intrebarea : oare ce a vazut Claessens la porumbita aia de-a ales-o din 5 ? O fi noroc ? O fi “citit” ceva in fenotip?
Pentru Ovidiu, pct.149 : Ma bucur ca agreezi principiul (de fapt nici nu credeam ca va fi altfel), dar…. la nivelul nostru ajunge daca despicam firul in 4, nu te apuca sa-l despici in 8,16, 32…fiindca devii obositor si pierzi auditorul. Ai intuit foarte corect ! Daca facem analogie cu ce stim si depre cum isi cresc puii si alte vietati este clar ca “laptele de porumbel” contine si anticorpi specifici, de care puii au o nevoie imediata pentru a-si forma ceea ce numim imunitate dobandita. Exista si imunitate indusa genetic, dar ea se formeaza in timp indelungat cand secvente din imunitatea dobandita si redobandita in generatii devin rutine si-si gasesc loc in informatia genetica. Puii ,primind alt lapte decat cel al parintilor, pot fi neglijabil de putin afectati la imunitatea dobandita, fiindca acesti anticorpi sunt cam aceeasi, nu numai in populatia din crescatoria ta, dar si pe o arie geografica oarecare. In schimb observatia ta e extrem, extrem de valoroasa, zic eu, din alt unghi. Porumbelul este un supravietuitor intre vietatile pamantului probabil si pentru aceasta adaptare, proprie de fapt mamiferelor, care sunt situate mai sus evolutiv. Sa-i dai puiului aceasta “trusa de prim-ajutor” a imunitatii dobandite de parinte, pana cand evolutia isi va face lent datoria,cantareste greu in ecuatia supravietuirii.
Ziceam sa nu tot despici, fiindca in viteza entuziasmului poti trece pe langa detalii importante. Faptul ca informatia genetica e stocata pe mediu chimic si privind care sunt “intrarile” in sistemul asta cibernetic care este porumbelul, realizam ca cea mai importanta influenta a mediului (in contextul evolutiei !) asupra unui organism este HRANA ! Am incercat odata, mai demult, subiectul (intr-o alta prezentare) pe forumul porumbel.net si fiindca feedback-ul n-a fost nicicum, am tras concluzia romanului …ca baietii nu sunt destul de destepti si am lasat-o balta . In timp am inteles ca prostul sant eu, ca daca n-am avut feedback, de fapt nici nu am transmis nimic !! Am tot cautat metode sa transmit cat mai corect si sugestiv informatia, topicul cu Darwin a esuat si cautand modele mai din zilele noastre, deci mai familiare, am gasit modelul cibernetic, care pare sa functioneze….
bine spus domnu Andrei: Niciodata nu-s 2 la fel,si la fel nu poti sti care din ei e mai bun pana la etapa finala,….despre oua s-a zis destul,nu mai zic nimic,…cine are ochi sa citeasca mai sus ! si creier sa retina,dar mai ales sa selecteze ce crede el ca e mai bun pentru cunostinta sa,caci in acest sport fiecare face dupa capul sau,fiecare cum crede mai bine,iar la sfarsit asteapta rezultatul,…Daca este bun atunci a intuit bine,daca nu,…..mai are de invatat,…etc..
da,devine din ce in ce mai frumos si palpitant ptr columbofilul romanas.un porumbel dintr o anumita rasa linie familie poate avea un bagaj genetic mai puternic(gene dominante ptr o cat mai larga paleta de boli) in ceea ce priveste anticorpi pe care ii poate forma organismul sau.deci, puiul sau parintele natural ii transmite prin laptele de porumbel acea(trusa de prim ajutor)(bine enuntat)proprie puiul conform bagajul geetic detinut de familia sa transmis de toti stramosii sai ,,o modificare genetica in bine,acolo, si cu 1%,poate creea diferenta. am un porumbel 12 ani virsta bun fondist sanatos tun toata viata lui nu l am avut bolnav ,,creste si acum f bine pui..montele sunt fertile 100%.puii lui dati la doici nu se compara cu cei ai lui dar crescuti de el..genetic vorbind anticorpii transmisi de el ptr marea majoritae a bolilor sunt mai valorosi fata de ai altor pasari chiar si din aceeasi voliera
ps Apropo de perturbarea femelei care nu cloceste creste pui si oua iar alta serie de pui trecind prin toate etpele lasate intr o ordine fireasca de mama natura(toate aceste se petrec sub imperiul hormonal specific procesului reproductiv ptr fiecare specie in parte).foliculina progesteronul prolactina fiecare dirijind cu pregnanta o anumita etapa din ciclul sexul sa zicem asa al porumbitei(in fiecare etapa ei sunt secretati de glandele endocrine in anumite proportii gasindu se in sange in functi de etapa respectiva)..intrerupind o etapa sist nervos e derutat da o alta comanda glandelor endocrine care sunt insa in fabricatie de alti hormoni ai ciclului sexual in nr fix de zile (10 ptr lapte de porumel care inceteaza treptat pe masura ce creste alt nivel hormonal in singe mptr o alta etapa respectiv o noua serie de oua).cine spune ce nu perturba fiziologia femelei care este si ea dictata genetic specific speciei ,se insala…apropo un vitel nou nascut daca nu ingera in primele 12 ore de la nastere colostru de la mama sa o incurca (diareei etc sensibil itate crescuta fata de interactiunea cu mediul ajungem si aici la genotip fenotip mediu).buni sunt antcorpii si de la o alta vaca dar mai super cei de la mama sa..mai vorbim apropo sunt relu(2) ptr neseriosul relu(4)pss fotoperiodismul are multa influenta asupra fenotipului deci eclozitionati puii din primavara pina la echinoctiul de vara cind ziua creste in mod constant in defavoarea noptii dupa acea descrescind (stimulul luminos in crestere are o influenta favorabila asupra glandelor endocrine de crestere ale puilor (ii trage lumina in sus dupa ea)si intrega vegetatie intra in regres dupa aceea data..pa va salut
De vreo 2 sap pe balcon la mn tot vedeam ca sunt porumbei. ( asta vara mi s-a intamplat ceva similar…gasisem un cuib de porumbei pe balcon,dar dupa 2 zile am avazut k disparuse) nu am inteles de ce…
dar nu asta e problme pe care ma macina…
as vrea sa stiu daca sa pun ,langa cuib,ceva mancare pt porumbei ( paine,mancare de papagali…etc)..am zis k nu cred k e bn deoarece o sa isi dea seama k e mana straina si sa nu isi mute cuibul.
nu stiu daca am zis dar azi am descopeir k la mn pe balcon ,exsita un cuib de porumbei cu doua oua? aveti habar in vat timp o sa iasa?
ms
In primul rand vreau sa va salut pe toti crescatori .Nu vreau sa supar anumiti colobofilii dar ,treaba asa cu mutatu de oua de la anumite pasari la alte(doici)nu cred ca este o treba buna , in primul rand trebui cat de cat sa ai ceva cunostinte la porumbei .nu trebuie sa scoti 12 pui de unde poti alege ca poti scoate multi si sa corespunda cerintelor tale .doicile le folosesti cand femela nu cloceste bine sau sparge ou sau masculu la fel are o problema atat .daca “stoarcem “femelele riscam sa\i dam peste cap pentru ca femelele au un ciclu pe care il urmeza organizmu lor poate cauza sa nu mai fie bunii reproductori si atunci ne intrebam de ce cand aducem pasari noi in cotetul nostru nu fac treaba buna ,asta pentru ca noi ca oameni trebui sa cautam sa ne documentam cat mai bine la porumbei si atunci o sa vedem ca si productia este pe sufletul nostru .in primul rand porumbei inaite de toate trebuie sai studiem cu atentie anumite caractere pe care le au si cautam sa i imperechem unu cu celalalt sa se compenseze ce nu are unu sa aiba celalalt asta este putin important la inceput .sa stiti ca sunt anumite pasari foarte frumoase si scot pui urati {sub parinti )asta pentru ca multi crescatori ii lucreaza in neam si cunoaste cateva secrete personale si le folosesc ei ,pentru a crea pasari estetic frumose }pentru sai valorifice la preturi mai mari)si atunci sangele lor este greu de dovedit sai nimeresti la pereche sa poti scoate pasari importante .acum la aceasta ora multi colobofili cu renume incerca sa readuca porumbei voiajori (standard )cum au fost inaite ei (nu gaini cum sunt acuma )inaite se zbura la asociati cu porumbei standard acum daca ii duci 10 km se pierd asta pentru ca sangele lor a fost lucrat la avantaji pentru a face bani din ei si nu pentru a incerca palmarese cu ei ,si tin sa mentionez ca sunt foarte impatimit ai porumbeilor am platit sume pe porumbei dar nu am reusit sa ajung unde vreau eu cu ei dar ce pot sa spun ca tot timpul este o lupta pentru a reusi sa ai satisfacti la porumbei si de la an la an muncesti sa creezi pasari mai bune si mai sanatoase in cotet .sfat important .incercati sa aveti grije de unde achizitionati porumbei pentru ca circula multe boli prin majoritatea cotetelor chiar daca anumiti crescatori nu recunosc .ia exista .mare grije sincer va spun .sanatate
trebuie lasa-ti sa scoata o pereche de pui
Salut!
Este foarte important ca primele 5-6 zile sa primeasca lape de la parinti reali..au acelasi DNA!!!
De ce sa ne complicam? IN caz ca pierdem o prumbita dintr-un cuplu okej doicii dar mai bnie scot 20 pui cu diferite cupluri decat 20 cu acelasi mascul riscul e sa iasa toti prosti 20