Natural sau vaduvie?

Ce metoda de joc se foloseste mai mult la noi?
Topic propus de Vardohlip Ioan.

32 comentarii la “Natural sau vaduvie?”

  1. Daca dispui de compartimente suficiente si timp – vaduvie. Daca nu, natural…

    Am avut ocazia sa vad in propria crescatorie cum zboara un lot de femele la “vaduvie”. Ramasesera vreo 10 fara pereche si le-am tinut in compartimentul puilor pana am intarcat prima serie. Zburau nebuneste, foarte alert, si foarte mult timp. Este cu totul altceva. Am vazut si masculi vaduvi la altcineva…la fel, rupere! Asta numai d.p.d.v. antrenament. Ca mai sunt si alte avantaje, cum ar fi motivare, conservarea energiei, etc.

    Cred ca la noi inca se foloseste in procent de peste 50% din crescatorii naturalul.

  2. natural cel mia mult poaate si din lipsa de timp….dar oricum tot natural este si metoda unde se vede cel mai bine cat este de bun porumbelulu!

  3. eu cred ca cel mai mult este folosita metoda de zbor la natural pentru ca vaduvia impune anumite costuri ale accesoriilor(compartimente,boxe,etc…) pe care multi nu si le permit

  4. La noi metoda cea mai des intalnita e la natural.Dar cred ca vaduvia e cea mai buna metoda de zbor cu angajarea ambilor parteneri.trebuie sa ai doar doua compartimente alaturate,unul cu boxe pt masculi unul cu odihnitori pt femele.Cand zbori la natural ai dezavantajul ca numai in anumite perioade ai o pozitie favorabila(oua de la 10 zile si pui pana la 2 saptamani),pe cand la vaduvie cu anumite trucuri poti sa motivezi la max porumbeii.La natural ai dezavantajul ca iti oua femelele cand vrei sa le bagi in anumit concurs si daca lai pierdut ai ratat tot sezonul.

  5. yo cred ca vaduvia este si va fi o metoda fff buna de zbor,chiar daca in prezent majoritatea crescatorilor practica zborul la”natural”(printre acesti sunt inclus si yo).este adevarat ca vaduvia poate fi mai costisitoare,dar numai pt cei care au un nr mare de porumbei,dar daca ai 20 sau 30 de vaduzi este simplu.aceasta met cred ca are 3 mari avantaje:necesita mai putin timp,mai putina mancare si o perioada mai mare in care porumbeii iti pot da rezultate.dar ca orice act are si dezavantaje.
    cu toate ca sustin aceasta metoda(vaduvia) yo concurez cu porumbeii la natural si sunt ff multumit de prestatia lor.cred ca cel mai mare dezavantaj pt aceasta metoda este dorinta sscazuta de zbor al porumbeilor in timpul imperecherilor si clocitului.
    din cate am vazut la alti columbofili vreau sa incerc si yo aceasta metoda(vaduvia).mult succes in continuare!!!!!alex,ploiesti

  6. metoda la natural este cea mai folosita dar cea care da cele mai multe rezultate bune este jocul la vaduvie numa ca aceasta metoda solicita un timp mai lung acordat porumbeilor si u spatiu mai mare pt voliere de aceea nu este asa de mult practicata

  7. NU. Vaduvia necesita mai mult timp. Majoritatea folosesc metoda de zbor la natural, tocmai din lipsa timpului si a spatiului, intradevar metoda VADUVIEI necesita si ceva cheltuieli in plus. Pe an ce trece toti mai multi columbofili incearca metoda de zbor la vaduvie lucru practicat si de mine in acest an si pot sa spun k rezultatele au fost multumitoare. Detin un mascul ce zburat in conditi normale nu ma convins niciodata insa anul acesta ,,A RUPT HAMUL”. Parerea mea este k nu se poate compara un porumbel vaduv care fierbe sangele in el este disperat, zboara tot timpul, cu unul care; oua este preocupat de cresterea puilor si de cuibul sau, fara chef de zbor. Dar cred k cu metoda la natural se poate face performanta pe o perioada de timp mai indelungata. Totusi nu ezitati si incercati si metoda de zbor la vaduvie

  8. este cineva printre voi care stiu ceva ,,trucuri,,in zborul la vaduvie?

  9. sunt un baiat din castelon spania si cunosc multi,columbofili cce zboara doar la vaduvie,si au rezultete f bune eu acu vin in romania si voi zbura doar la vaduvie.uitativa la manu din satu mare campionu tari ani la rind,zboara doar la vaduvie si e cel mai bun il apreciez pt asta.asa e

  10. daca permite ti si unei persoane ,,non grata,,in primul rand vaduvia necesita foarte muuulta experienta,iar la noi in tara aceasta cam lipseste,in al doilea rand trebuiesc porumbei f buni,trebuiesc cunoscute pasarile f bine,comportamentul si obiceiurile lor,necesita MUULT TIMP, voliere perfect adaptate,iar cand joci la vaduvie iti trebuieste mai mult timp,finete si rabdare……,dar vaduvia are si partile ei bune,vaduvii sunt mai calmi,sunt mai frumosi,adica (isi capata stralucirea si forma)mult mai repede,dar eu cred ca este o arma cu doua taisuri…..,ce am vazut eu la multi crescatori se numeste semivaduvie dar nu vaduvie sau vaduvie totala,sper ca in viitor si noi sa ne putem lauda cu acest artificiu al zborurilor..vaduvia,,

  11. poate nu m-am exprimat bine;nu am vrut sa se inteleaga mai putin timp de stat intre porumbei sau mai putin timp in ceea ce priveste curatenia,ingrijirea.cred ca putem economisi timp sau putem face altceva in timpul antrenamentului in jurul casa pt k vaduvii zboara ff bine;si altceva:nu mai avem probleme cu reproductia-inelarea,curatenia zilnica in boxe,de ce nu si aparitia bolilor.Cu respect pt toti columbofili adevarati!!!!!Bafta in continuare!!!

  12. 1. Vaduvia necesita timp mai putin ca “naturalul”.
    2. Trebuie sa le faci program si asta in functie de programul tau.
    3. Se pot motiva mult mai bine
    4. Sunt mlt mai sanatosi!
    5. Este singura metoda cu care se mai poate ajunge pe podium la majoritatea categoriilor.
    6. In Romania se stapaneste foarte bine de foarte multi crescatori. Nu mai spuneti ca ne-am coborat acum din copac, pt ca suntem artisti si avem crescatori de talie mondiala! Care stapanesc vaduvia bineinteles!

  13. pt a vedea daca este sau nu mai indicata,mai folosita vaduvia urmariti majoritatea porumbeilor din expozitii si veti constata ca vaduvia predomina.70% din crescatorii de porumbei aleg aceasta metoda,care dupa parerea mea nu da rezultate in primul an,ci dabea dupa 1 an 2 dupa ce porumbeii icep sa o inteleaga si mai ales crescatorul!

  14. Eu cred ca vaduvia este mai buna din puct de vedere al rezultatelor la etapele din tara, eu nu am posibiliatetea sa zbor la vaduvie si zbor la natural si la fond am rezultate bune cu aceasta metoda dar am colegi care zboara vaduvie la fond si au si ei rezultate bune dar depinde de multe ori cum este etapa respectiva daca este etapa grea ploi vand puternic si porumbei vin a 2 zi vaduvii nu vin in fata.

  15. Pentru domnul Vardohlip Ioan. Apropo de intrebarea dumneavoastra de mai sus ,,9”. Cred k fiecare dintre noi isi are asa numitele ,,trucuri” metodele prin care fiecare incercam sa ajungem cat mai sus in aceasta competitie si in acelasi timp hobby.Chiar daca am incepe acum toti sa dezvaluim metodele, JOCURILE care le incercam cu pasarile noastre (vorbind de vaduvie) tot cred k nu ar iesi nimic la altul,pentru k porumbei mei au un anumit program de zbor, de hrana, de stat cu femela respectiv cu mascul de cea ce le punem in apa in mincare, ai dvn alt program, altul diferit de noi si tot asa. deci cred k cea ce merge la mine nu poate merge la altu si cea ce merge la dvn nu poate da rezultate la mine. Dar cred k un lucru foarte important este sa-ti petreci un mare timp cu vaduvi pentru a sti cum se manifesta fiecare dintre ei si o sa descoperi singur metode de ai motiva cred k asta este cel mai bun truc sa sti cum ti se comporta vaduvalul tau in anumite situati si vei putea miza pe el. Vaduvia nu este un joc facil, iti trebuie ceva experienta cu porumbei dar merita incercat de fiecare dintre noi

  16. Buna ziua,
    Imi poate spune cineva daca aceasta metoda a vaduviei poate fi utilizata la zborurile de fond, (de 1 zi sau 2-zile),

  17. marius tunduc
    sunt de acord cu tine la majoritatea “punctelor” mai putin, insa, la “1” si “5” .
    dupa parerea mea “vaduvii” necesita mai mult timp pt observatie, pt a-i cunoaste foarte bine pe fiecare in parte….iar in legatura cu accederea pe podium…te pot contrazice cu argumente clare…cel mai la indemana ar fi clasamentele diferitelor categorii de concurs de la expo UCP :), in care cel putin anu’ trecut cunosc 2 crescatori (cel putin) care zboara doar “la natural” si sunt pe podium si cre’ ca si anu’ asta vor fi…..

  18. ptr pozitia 16…ai perfecta dreptate dar ceea ce ma interesa pe mine nu era un program al crescatorului ci anumite trucuri,stimuli …nu stiu daca m-am facut inteles… oricum cred ca vaduvia este principala cale spre a avea succes(facuta bine)…si intradevar trebuie mai mult spatiu…. FRUMOS E SPORTUL ASTA… sa vezi ca dupa munca depusa de tine porumbeii iti dau satisfactia de a veni din concursuri pe locuri fruntase e ceva special… lumea ne crede nebuni dar mieimi place sa fiu NEBUN–

  19. Sunt exceptii, trebuie ss recunoastem asta. Da ai dreptate m-am c-am pripit cu campionii dar la punctul 1 am dreptate sa stii si nu eu spun asta ce multi campioni ai Europei

  20. pt.dl. vardohlip ioan !
    crede-ti ca vaduvia primeaza in fata naturalului ? sau credeti ca porumbeii motivati ” la natural ” vin mai bine decat vaduvii ?
    parerea mea – fiecare crescator zboara pasarile dupa metoda pe care o stapaneste ( sau crede el ca o stapaneste ) cel mai bine!
    vaduvia necesita timp mai mult si pentru cine stapaneste metoda : cat timp iti ia sa prinzi 30 de vaduvi?, sa ii trimiti la un antrenament de 30 de km.?, sa inchizi 30 de femele – fiecare in boxa masculului ei – , sa ai grija sa nu se calce , pt. ca masculul calca femela doar la concurs dupa ce sta o noapte in masina – nu si dupa un antrenament de 30-50 km ?, la ce interval lasi partenerii sa se vada ? cat timp ii lasi dupa un concurs impreuna?
    naturalul iti ia mai putin timp .- urmaresti masculul care bate la cuib , femela care este pe oua de 4-5 zile , ambii parinti cand au pui intre 2-7 zile, si alte cateva lucruri ” marunte ” pe care le observa orice crescator cand intra in crescatoria lui.
    vorbim de trucuri ! exista multe, dar se preteaza la fiecare crescator si la fiecare crescatorie in parte ( la felul cum crescatorul isi observa si isi cunoaste porumbeii, dar si cata rabdare are cu ei , cu ce ii hraneste?, ce vitamine le administreaza?, ce program le face ?, de ce ii desperecheaza la data de(?) – si cand ii imperecheaza? ce program de recuperare aplica ? s.m. altele )
    exista multi crescatori de buna credinta care spun cum procedeaza ei, asculti sau citesti in esenta, dar conteaza mult si cum o pui in aplicare la tine in crescatorie ! si toate astea cu o rabdare de fier…..
    mult succes in sezonul care vine, dar am si eu o intrebare referitor la metode de zbor ! ati incercat vreodata – gelozia ?

  21. a auzit cineva de zborul la intuneric ??? si de ce se zboara asa?

  22. La noi cel mai mult este folosita metoda natural. Dupa mine este mult mai usor sa practici vaduvia,sanse de succes mult mai mari, important sa poti fi la porumbei la aceleasi ore. Cat despre voliera, nu trebuie neaparat sa ai una sofisticata….trebuie sa ai o voliera buna.

  23. exista o astfel de metoda? GELOZIA… inseamna ca perechea (porumbita ar trebui sa fie o tarfa…(glumeam)
    chiar exista?

  24. da exista si se practica la fond mai des din cunostintele mele despre porumbei si am incercato si eu la fond si am ramas surprins cum mi-au venit porumbei .Totul sa intamplat fara sa vreau eu normal joc la natural dar cu 1 saptamana inainte de fond am bagat porumbita la o etapa de tara masculul a ramas acasa fiind programat sa zboare la fond femela nu aveam de cand sa o bag, cat timp femela a fost plecata la etapa din tara masculul se imperechease cu alta femela si ocupase locul femelei care era plecata la etapa de tara cand a venit normal ca orice femela care isi apara locul sa batut cu femela care ii luase locul.
    In ziua sosiri am lasato dupa ce se batuse cu femela care ii luase locul ea reusind sa fie stapana pe situatie asta fiind duminica si miercuri imbarcam pt fond. Luni am scos femela care a venit din tara si am tinuto singura pana marti seara cand am bagato la locul ei si normal cealalta femela intre timp ii luase iar locul, ea isi recapa locul si a venit ziua de miercuri cand m-am hotarat sa o bag la fond.
    Femela a venit pe locul 28 la etapa de fond in etapa respectiva si locul 6 la etapa de fond urmatoare unde am folosit aceasi truc sa zic asa.Lucrul care l-am regretat este ca a fost in ultimle 2 etape si femela nu si-a facut norma la fond .Gelozia e mult mai greu de facut dar si cand reusesti rezultatele sunt pe masura

  25. Marii (campioni) la vaduvie zboara si intradevar fac rezultate de la anu o sa zbor si eu la vaduvie ,vom vedea care sunt rezultatele .numai bine

  26. pot spune ca sunt un incepator desi asta va fi al treilea an cand voi zbura porumbeii si de la inceput ma fascinat metoda vaduviei ,si sunt intro dilema am anumiti porumbei (nu lini consacrate) de ai mei care au zburat numai natural .ei vin de venit dar cam relazati si cam greu ma gandeam ca poate e vb de motivare (nu stiu sigur tinand cont ca nu am fost invatat ce program sa adopt alimentatie medicamentatie etc.) oare asta sa fie motivul . daca doriti sa ma ajutati vas fi recunoscator . multumesc .

  27. din ce am citit eu prin carti ( si am citit citeva) cel mai bine se zboara asa
    1 viteza cel mai bine este la vaduvie
    2 demi-fond si fond semivaduvie ( ceea ce se face la noi in romania si lumea crede ca face vaduvie)
    3 maraton se zboara la natural ( un maratonist care alearga acasa la femela pentru va este zburat la vaduvie la asemenea distanta sigur va ceda fizic )
    la maratonisti cel mai mult si cel mai mult conteaza experienta acumulata de pasare in timpul zborurilor ci nu viteza
    majoritatea concursurilor de maraton recunoscute intrenational sunt de peste 1000 de km si art trebui sa fim realisti ca un porumbel zburat la vaduvie la o asemenea distanta va reusi sa alerge la capacitate maxima de viteza fara sa clacheze fizic

  28. Da vaduvia este foarte buna pt clasamente dar pt porumbeii nu.pt k toti crescatorii care zbor la vaduvie nu au porumbei mai batrani de 3-4 ani!pt k nu raman!
    Mai ales tratamente si ce se pun pe mancare si mai ales unele mancaruri pt ei cum ar fi floarea soarelui s-au canepa le distrug ficatul!
    Dar cea mai buna metoda de concurs de zbor este naturalul pt k la natural iti raman uneori multi porumbeii in timpul desperechierii!
    dar dak vrei sa zbori la vaduvie,mai intai trebuie sa o intelegi sa o cunosti sa iti explice cnv s-au sa o descoperi tu dar dak ai gresito ai ocazia cand ii bagi la concurs sa nu iiti mai vina nici unu!asa k aveti grija ce faceti cu porumbeii vostrii!!va salut pe toti crescatorii de pigeons!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *