Zburatorul negru-codalb romanesc numit si codalb pe negru, negru cu coada alba sau cudalb, face parte din grupa porumbeilor cu cioc mijlociu si coada lata.
Sunt porumbei de talie mijlocie spre mica, nemotati, cu capul rotund, larg si cu ciocul negru. La porumbite este admis capul stiucat, adica cu fruntea mai putin inalta si adusa oblic. Ochii sunt albi, cu gene inguste, galben-albicioase. Gatul este gros este usor arcuit spre spate, cu barbia rotunjit-scobita, pieptul larg si bombat, purtat inainte, abdomenul plin si arcuit, spinarea dreapta si usor inclinata spre coada. Aripile sunt lungi, late, trenate sau usor trenate. Coada este lata, plata, tinuta aproape orizontal. Picioarele sunt de lungime medie si neincaltate.
Penajul este negru intens, cu luciu metalic, iar penele supracodale si retricele albe.
In trecut erau crescuti in diferite varietati:
- “cuci picurii din negri” (cu coada alba si fulgi albi pe cap si gat)
- “cotosi” (cu pene albe pe cotul aripi)
- “negrii cu coada alba chei” (cu gatul golas ca la Zburatorul gat-golas romanesc)
Durata zborului este de 1-2 ore, la mari inaltimi, iar unele exemplare prezinta 1-3 tumbe in serie.
Originea: nu se cunoaşte. Este o veche rasă romậnească crescută în toată ţara În Oltenia şi Muntenia, sporadic se mai găseşte o varietate a codalbilor pe negru şi anume “codalbi pe negru guleraţi”. Impresie generală: porumbel avînd lungimea de 33-34 cm, cu ţinuta aproape orizontală, greutatea corporală 260-340 grame.
Caractere de rasa
Capul: proporţional, are forma aproape a unui cub, cu colţurile şi muchiile foarte mult rotunjite, fruntea largă. La porumbiţe se admite capul ceva mai alungit, cu fruntea mai puţin înaltă şi adusă oblic ştiucat. Nu prezită moţ.
Ochii: albi (de stăncuţă), înconjuraţi de gene mari, duble, de culoare albă (geană moartă). La unele exemplare şi mai ales la porumbiţe genele au uneori o nuanţă gri deschisă.
Ciocul: este lung de 13-14 mm, cu baza groasă, uşor înclinat în jos, de culoare neagră sau aproape neagră, Umflăturile de la baza ciocului sînt netede şi pudrate cu alb.
Gîtul : este gros, uşor arcuit spre spate, cu bărbia rotunjit scobită
Pieptul: larg, bombat, bine învelit în muşchi, purtat înainte; abdomenul plin arcuit; perimetrul toracic de 23-24 cm.
Spinarea: dreaptă, uşor înclinată spre coadă.
Aripile: lungi de 21-23 cm, late, trenate sau uşor trenate. Anvergura aripilor este de 63-65 cm.
Coada: lungă de 11-13 cm, lată, plată, formată din 14-16 pene, este purtată aproape orizontal. Glanda uropigiană lipseşte. Picioarele: de lungime mijlocie, 7,5-8 cm, neîncălţate, au culoarea roşie iar ghearele sunt negre.
Penajul: des şi bine lipit de corp.
Culoarea şi desenul: negru intens, cu luciu metalic; penele supracodale, subcodale şi rectricele sint albe. Varietatea de grivi, denumiţi “ codalbi pe negru guleraţi”, au corpul ceva mai mare, ciocul ceva mai gros , genele roşii, ochi albi cu vinişoare rozalii; au un guler alb în jurul gîtului, iar penele albe supracodale pleacă cu mult mai de sus (aproape dintre aripi).
Greşeli grave: Ţinută diferită de cea prescrisă, pieptul săltat, coada ţinută spre pămînt, picioare înalte; coada albă pornită de sus; cotoşi (fulgi albi pe partea inferioară a cotului aripii); pene albe pe gambe (pantaloni); gene subţiri, roze sau roşii, ghiare albe la degetele picioarelor, ciocul de culoare deschisă, coada îngustă sau cu pene puţine , pene negre în coadă (beţe în coadă).
Marimea inelului: 7 mm.
Acum as vrea sa ne oprim asupra unei varietati, care este doar vag pomenita in standard dar mult prea putin raspandita: negrii codalbi gulerati. Cu toate ca negrii codalbi sunt ceea mai bine reprezentata, numeric, rasa din cele de codalbi romanesti , marea majoritatea (99% as putea spune) sunt exemplare simple , desi la majoritatea raselor de zbor romanesti (visinii, vargati, cafenii, orbeteni) sunt foarte des intalnite varietati ca leftati, scoicati, gulerati, margelati. Desi ca aspect arata bine ,negrii codalbi gulerati nu prea sunt agreati de crescatori majoritatea avand in crescatorii numai exemplare simple.
Mai jos va prezint cateva exemplare din crescatoria mea si sunt curios daca mai detin si alti crescatori astfel de exemplare.
Si la negrii codalbi se simte (desi mai putin ca la celelalte rase de codalbi) pierderea abilitatilor de zbor, cauzata de cresterea lor in captivitate. Astfel foarte putine exemplare mai joaca(mai exista linii cu joc prin zona Brailei) iar durata zborului a scazut si ea considerabil.
In continuare ramane destul de acuta perpetuarea raselor romanesti, majoritatea crescatorilor de porumbei indreptandu-si atentia catre voiajori, iar din putinii ramasi pentru rasele de agrement si ornament unii aleg rase straine sau rase romanesti mai raspandite ca galatenii, bimotatii(de multe ori crescuti amalgamati), botosaneni, constanteni etc. Astfel multe rase romanesti mai exista numai prin carti sau intr-un numar mult prea redus de exemplare.
Cati mai detin azi Cazatori de Caracal, Jucatori de Alexandria, Jucatori de Giurgiu, Negrii Cararati, Zburatori Canepii si din pacate lista poate continua.
Sunt sigur ca in fiecare crescatorie (macar a celor putini care nu cresc voiajori) isi pot gasi un locsor si cateva perechi dintr-una din rasele ce se sting pe nesimtite.
B.Tanasescu
Sunt interesat sa achizitionez 2,3 perechi de codalbi cu gatul golas da mai are cineva asa ceva…
da o rasa exceptionala de porumbei am si eu 12 perechi as fi dispus ca sa vand 2 perechi inf tel 0747758011 sau pagina de sunphoto “codalb”
superba rasa , lasati ceva date de contact , poate se gasesc doritori sa cumpere sau sa afle mai multe despre aceasta rasa
sunt chiar superi tari acesti codalbi…..dar tot tot voiajorii is mai frumosi
o rasa frumoasa.. doritori vor fi cu siguranta.. sanatate !
frumosi,sa iti traiasca!!!!
1. Codalbi pe negru cu guler/left gasesti la urmatoarele link-uri:
http://nistorad.sunphoto.ro/pui_2010-1
http://marius22.sunphoto.ro/codalbi_ce_imi_apartin/pagina2
+ inca vreo 3-4 crescatori din Braila
2. Codalbii zboara inca bine dar trebuie sa ii si zboare cineva, probabil pot mult mai mult. Peste 60 de minute nu este un rezultat senzational auzit in targ la o bere ci se obtine in regim de concurs :
http://www.porumbei-romania.ro/pz_rezultate2.html
http://rollerclubromania.webs.com/rezultateresults.html
3. Personal nu consider ca urmatoarele: Cazatori de Caracal, Jucatori de Alexandria, Jucatori de Giurgiu, Negrii Cararati, Zburatori Canepii au fost vreodata rase in adevaratul sens al cuvantului si oricum nu stiu ce se mai poate salva din ele din moment ce sunt practic disparute. De fapt canepii mai sunt tinuti ocazional de catre crescatorii de orbeteni dar mai mult ca si curiozitati.
4. Referitor la guleratii care apar in codalbii pe negru sau in cei pe vanat(viorii) pot fi considerati ori reminescente din perioada de formare a rasei ori rezultatul unor incrucisari. Scopul desenului la aceasta rasa fiind in mod clar un porumbel colorat in intregime mai putin coada care ramane mereu alba se poate spune ca la acesti porumbei gulerul apare la fel cum apar si penele negre in coada: desen imperfect fixat la anumite linii.
Capul de o forma putin diferita, jocul, albul pe corp si negrul in coada, faptul ca se gasesc doar in Braila sau plecati din Braila duc cu gandul la faptul ca acesti codalbi sunt rezultatul unei hibridari, posibil cu Jucator de Galati cu un desen asemanator.
Oricare ar fi explicatia aparitiei acestor pasari ele aduc un plus la desenul acestei rase cu toate ca un gulerat/leftat adevarat (fara alb pe burta, coada perfect alba, fara alb in aripi,ochi alb) am vazut extrem de rar. Ca sa poata fi prinsa si aceasta varietate de desen in standardul rasei mai trebuie multa munca in sensul fixarii acestuia.
Leftatii si guleratii apar din alte cauze la codalbii romanesti decat la restul raselor prezentate. La orbeteni/cafenii, visinii, negri trenati guleratii apar datorita porumbeilor complet albi care sunt pasari de lucru frecvent intalnite la aceste rase. Leftatii apar de obicei la 3-4 generatii distanta de un porumbel alb introdus in cei complet colorati. Schema “clasica” observata de mine la orbeteni este: alb+colorat = pui cu mult alb imprastiat aleator pe corp si in 99% din cazuri cu burta complet alba, acesti pui pusi din nou cu porumbei colorati dau gulerati frumosi, apoi guleratii pusi cu porumbei colorati complet incep sa scoata lefturi de diferite dimensiuni si forme. In codalbi nu sunt porumbei complet albi deci comparatia lor cu restul raselor nu este valabila din acest punct de vedere.
Inceputul declinului pentru oricare rasa de zburatori este momentul in care tendinta majoritara in cadrul crescatorilor este de a o trata ca pe o rasa de porumbei campenesti sau de culoare.Preocuparea excesiva pentru forma ,culoare sau desen nu respecta intocmai cerintele biologice care ar mentine variabilitatea genetica si,in consecinta,vitalitatea unui grup.Aproape in exclusivitate rasele de porumbei crescute in Romania au fost rase de zburatori ori jucatori.Gaselnita aia cu “zburatorul de expozitie” nu e decat bomboana pe coliva multor rase romanesti.
Exista,din nefericire, foarte multi crescatori care sustin cu tarie ca “din ce stiu ei” cutare sau cutare rasa exista sau a existat doar in varianta pe care ti-o descriu ei.Ori lucrurile nu stau deloc asa.Au existat codalbi pe negru in toate variantele care sunt amintite in articolul de fata,tot asa cum de exemplu viorii n-au fost doar cu coada alba ca si cafenii dealtfel iar orbetenii ori gagii au fost si ei la randul lor cunoscuti si in variante cu cozile albe,iar exemplele nu se opresc aici.Ca moda de-a lungul timpului a impus cresterea cu precadere doar a unor varietati n-a fost si conditia suficienta a pastrarii integrale a caracteristicilor raselor respective iar asta se vede usor in zilele de astazi cand toata lumea plange la unison pierderea calitatilor de zbor la marea majoritate a raselor dar mai nimeni nu vrea sa priceapa cauzele fenomenului si sa incerce sa indrepte ceva.
In mod paradoxal,daca in cazul negrilor codalbi au disparut aproape in totalitate varietatile gulerate ori « cucii »,ocazie cu care a disparut si jocul la rasa asta,la alte varietati de codalbi cunoscute,cum sunt visinii,cafenii sau vargatii majoritatea exemplarelor sunt leftate ori gulerate ,foarte rar fiind intalnite exemplare simple de calitate.
Pentru cine e interesat sa vada astfel de pasari si altfel decat blegite si ferecate in voliere poate arunca o privire pe-aici:
http://www.youtube.com/watch?v=BWdwGUp_8Fs
http://www.youtube.com/watch?v=53cTLaBJeFk
http://www.youtube.com/watch?v=Ie1SDPkaBD8
http://www.youtube.com/watch?v=oqFE1LgVP4E
http://www.youtube.com/watch?v=yABKmtqa9oo
si eu detin aceasta rasa si sunt multumit de durata zborului pe care o au (2-3ore), fata de ce am vazut in clasamente.nu mai e in romania ce era odata o sa dispara si rasa aceasta peste vreo 10 ani.Multi incep sa se bage pe voiajori ,doar ce m-am lasat si eu ,dandu-mi seama ca trebuie sa bagi miliarde in ei ca sa devi renumit si sa te ocupi intens de ei. Cred ca cele mai frumoase rase sunt cele romanesti pr ca te relaxeaza si zboara frumos. Ce vrei mai mult de la un porumbel decat sa zboare 10 ore deasupra casei la disparitie si cand coboara doar sa planeze ,cum ar fi galatenii.Trebuie sa investim mai mult in rasele romanesti , macar pe astea sa le pastram in Romania ,tara unde se vinde tot.Acum vad ca din ce in ce mai mult sunt galatenii in italia si acum si in spania.In curand toate vor disparea!
La codalbi am avut o experienta tare neplacuta, in sensul ca din trei perechi am scos doar un pui. In primavara am pus-o pe seama vremii, caci si la celelalte rase mi-au murit pui, dar apoi n-au mai avut scuze . . . Cloceau bine, scoteau cate doi pui dar la cateva zile ii abandonau, practic!
Sunt frumosi, sunt finuti, maturii zburau cam o ora.
S-ar putea sa fie o greseala de-a mea, dar am renuntat la ei.
Foarte frumosi! Sa va traiasca!
frumoasa rasa
Frumos articol , frumoasa rasa .
Pot spune ca este una din putinele rase romanesti care ma incanta prin perfectiunea lor . Ma refer la pasari de calitate care prezinta o tinuta si un desen perfect , culori intense in negru cu luciul acela metalic , in rosu care sunt mai rar in calitate buna si cei galbeni pe care am vazut dar cateva exemplare pana acuma . Succes celor care cresc aceasta rasa frumoasa !
Foarte frumosi! Sa va traiasca! In prezent si eu detin 6 perechi de codalbi!
Seamana foarte mult cu porumbei jucatori!Cum poti face diferenta?
pt. Eron
Notiunea de jucatori desemneaza o grupa de porumbei nu o rasa.Rase de jucatori sunt zeci daca nu sute desi unii joaca doar cu numele.Si la codalbi sunt exemplare care prezinta joc, in cazul acestora chiar nu se paote face deosebirea caci sunt “jucatori”, in rest exista standardept. fiecare rasa de unde rezulta diferente care se vad si din avion.
Buna seara tuturor!Dl Tanase sunt intru totul de acord cu dv,rasele rom din sud AU O MARE,MARE VARIABILITATE!!!Din pacate exista acest curent”vestic”sa le”desenam”exact pe toate,cel mai bun exemplu fiind interventia Dl.Dieter care zice ca acesti cod pe negru sunt rasa care l-a in cantat cel mai mult,de ce???pt ca e …..desenata clar!Asa a aparut celebra linie de orbeteni pe gut.pt ca sunt toti la fel!!!!Macar de ar fi sempli!!!Dar nu,sunt guti,adica o varietate care se folosea doar la”lucru”!Cum sa atragem tineri si copii sa creasca rase rom cand noi le….deviem spre ce vor cei care le….cer!!??Sunt curios daca Dl Dieter ar aprecia ca vreau sa cresc ……strasseri cu mot si ……incaltati,ca asa imi plac mie ca si crescator balcanic de porumbei??!!Ca tot veni vb,cand iei vreo cativa strasseri”tare frumos desenati”nu-ti spune nimeni ca se bat primavara ca siu cocosii de se umplu de sange,n-am vazut la alte rase assa ceva ca la cele grele!!!Revenind la subiect,negri cod gulerati nu au fost facuti cu galateni ca cei pe care ii semnaleaza Dl Tanase!Daca ii lucrezi cu Juc de Galati nu vor avea NICIODATA desenul cat de cat regulat pt ca Juc de Galati nu au un desen simetric,regulat!Vor fi doar niste….grivi pe negru!Asta nu inseamna ca nu pot fi crescuti de cei care ii plac!Nu am vrut sa supar pe nimeni dar ….hai sa crestem rasele rom cum credem noi romanii ca trebuie sa fie nu cu cred altii !!!Sanatate tuturor!!!
Buna d-le Florinm64 ,
imi place “perfectiunea ” . De aceea cresc rase de porumbei care au un Standard clar definit . Codalbul are un asemenea Standard pe care-l apreciez . Cand Standardul cere forma capului patratos ( cub ) , un lucru deosebit care caracterizeaza aceasta rasa , atunci nu pot sa accept exemplare cu capul rotund . ( d-voastra poate da ) . Acest lucru doar ca exemplu .
In legatura cu Strasseri , nu inteleg legatura ” bataile de primavare ” si desenul ?! Poate mai trebuia amintit in Standard ca sunt ” batausi de primavara ” ?
Daca prin corcituri va indentificati ca un ” crescator balcanic de porumbei ” nu faceti altceva decat cea ce se intampla cu multe rase romanesti care sunt crescute nu dupa Standard ci dupa gustul fiecaruia ( majoritatatea din ei necitind o data Standardul porumbeiilor crescuti ! )
Din partea mea faceti la Strasseri si picoare de Lebeda dar duceti creaturile d-voastra si pana la Standardizare . Atunci aveti toate respectele mele – d-le crescator balcanic .
Codalbii gulerati nu sunt nici pe departe inventia mea , am auzit si eu despre ei la la alti crescatori (cat este mit cat este realitate nu sunt in masura sa cuantific) in orice caz nu se discuta despre niste metisi. Aici doar ma intrebam de ce oare au disparut la momentul de fata fiind extrem de putine exemplare cat de cat corespunzatoare
( fara pete albe pe corb, ochi albi, fara bete in coada sau aripa).Eu am avut un singur astfel de exemplar care din pacate nu a aparut in poze dar se poate vedea aici:
http://zburatoriromanesti.sunphoto.ro/NEGRII_CODALBI/36499882
Nu se pune problema standardizarii rasa avand deja un standard(vorbim numai de un anume desen), culmea ar fii sa pretindem ca Codalbii gulerati ar fii o rasa aparte.
Pe langa alte aspecte,cel mai adesea de natura pur subiectiva,existenta sau mai degraba ar trebui spus inexistenta, codalbilor pe negru grivi are o foarte mare legatura cu proasta intelegere a notiunii de standard al unei rase de porumbei.Cei mai multi n-au inteles niciodata ca standardul nu e suma trasaturilor unei populatii ci un concept idealizat referitor la caracterele respectivei populatii de porumbei.Din care motiv, in orice crescatorie ati merge, exemplarele care intrunesc la cel mai inalt nivel cerintele standardului sunt foarte putine.Altfel spus exista doar iluzia ca respectivul crescator ar creste doar exemplare conform standardului .Si,din pacate,restrangerea continua a bazei de selectie nu conduce in timp decat la degradarea fondului genetic al respectivului grup.Poate ca la rasele de porumbei campenesti unde doar culoarea si desenul conteaza acest tipar de selectie e nimerit de aplicat.Insa la rasele de zburatori ori jucatori lucrurile nu mai sunt la fel de simple ori doar numai daca nu-si inchipuie cineva ca rasele astea,asa cum sunt si codalbii pe negru,au picat asa din senin,gata facute.Beneficiul existentei mai multor varietati de desen in cazul codalbilor este evident pentru ca ofera un camp mai larg de lucru in cadrul rasei.Faptul ca in ultimul timp varietatile grive din cadrul codalbilor negrii au disparut aproape complet este o mare eroare si nicidecum un pas inainte in selectia lor.
In privinta desenului griv ori a jocului la rasa asta si a unei eventuale legaturi cu galatenii e greu de afirmat cu certitudine,as spune chiar ca mai degraba nu,si asta din mai multe motive.De exemplu galatenii « grivi »,care in treacat fie spus sunt astazi cam la fel de rari ca si codalbii grivi,n-au avut niciodata penajul aripilor in intregime colorat.Si in general la galatenii baltati,oricum i-ai combina,e aproape imposibil sa-i reproduci cu aripile in intregime colorate si gulere albe.Cu galatenii pana simpla ar putea exista o probabilitate pentru ca au alt fond genetic,dar si aici e extrem de putin probabil.Inclin sa cred ca mai degraba,si fara nici o legatura cu jucatorii galateni,acei « cuci picurii » precum si codalbii grivi au existat inaintea codalbilor simplii si nu invers.
Curentul “sa le desenam” nu este “vestic” ci este logic (Dieter probabil a vazut un lot compact de peste 20 de codalbi pe negru si este normal sa fi ramas impresionat). Un desen specific este caracteristic multor rase. Chiar si baltatura aparent aleatorie are un tipar. Codalbii pot suporta ca varietate de desen si leftatii si guleratii. Prin selectie si/sau hibridari pe orice tip de desen poate fi pusa orice culoare.
Discutia nu era daca acesti codalbi gulerati pot fi prinsi in standard pentru ca asta sigur se poate, discutia se referea la popularitatea lor in randul crescatorilor, la stabilitatea acestui desen si la originile lui.
1. Stabilitatea desenului
Dupa cum bine a observat florinm64 desenul “spart” prezent la codalbi ajunge destul de rar la un guler sau left bine definit. Doi codalbi leftati dau foarte rar pui leftati, ceea ce nu este cazul la orbeteni de exemplu, unde doi leftati vor da peste 75% pui leftati si in functie de ce mai au in urma, albi, gulerati sau simpli in nici un caz baltati. La codalbi de cele mai multe ori albul pe gat este insotit de alb pe burta si/sau pe capace si cap. Desenul de negru complet+coada alba are ca singur defect faptul ca apar destul de des “bete” in coada. Acest lucru este acum destul de usor de contracarat printr-o selectie atenta.
2. Origine
Faptul ca sunt exemplare care prezinta alb pe corp in proportie mai mare decat negrul alaturi de capul mai “tras” si prezenta unor urme de joc sugereaza o infuzie cu Jucatorul de Galati. Aceasta fiind singura rasa de jucatori foarte accesibila care prezinta porumbei cu peste 80% negru pe corp in combinatie cu coada perfect alba, ochi albi, structura morfologica relativ asemanatoare si un caracter pronuntat de joc ce poate fi transmis peste mai multe generatii. Din discutiile avute cu multi crescatori din Braila, mai tineri sau mai batrani am aflat ca acolo s-au incercat, mai mult sau mai putin voit, o mare parte din combinatiile posibile intre rasele de porumbei. Dovada fiind faptul ca orasul figura la un moment dat cu vreo 5 rase locale. Teoria hibridarii codalbilor la Braila este sustinuta si de faptul ca acum se gasesc inca foarte multi codalbi in oras care au intre 10 si 90% alb pe corp. Un crescator din Braila care nu a plecat din oras dupa porumbei si care nu citeste standarde este convins ca un codalb joaca, are capul “tras” si proportia de alb pe corp nu este importanta atata timp cat coada este alba. Prin comparatie, in alte zone ale tarii (Bucuresti si Ardeal) codalbii sunt vazuti ca porumbei de zbor, fara joc cu fruntea inalta si desen clar(corp colorat-coada alba).
3. Popularitate
Codalbii gulerati nu sunt foarte populari pentru ca acolo unde se gasesc cei mai multi crescatorii nu au fost interesati sau nu au putut sa fixeze acest tip de desen. Din ce am vazut se pare ca exista acum crescatori interesati si de aceste tipuri de desen, nu doar de clasicul corp colorat- coada alba.
Sunt de acord ca intai au fost codalbii baltati si apoi cei cu desen “perfect”. Este normal sa fie asa. Si teoria ca acesti codalbi gulerati si leftati au fost pasari foarte bune in anumite etape din evolutia rasei si apoi ignorate in goana dupa desenul “stas” de azi este perfect plauzibila. Cu toate astea nu imi pot explica decat prin hibridare existenta unor populatii cu caractere diferite, pe de o parte pasari cu un desen mai bun, cap cubic si zbor foarte bun fara urme de joc si pe de alta parte pasari cu desen mult mai slab, capul alungit si joc.
@Tanase Valentin ,
intradevar am avut onoarea sa cunosc rasa la acest crescator ;
werner.sunphoto.ro
Un crescator ” vestic ” cu origine din Satu – Mare .
Povestea cu capul cubic e prost interpretata si totalmente deficitara ca si formulare.Cand spui “Capul: proporţional, are forma aproape a unui cub, cu colţurile şi muchiile foarte mult rotunjite, fruntea largă.” e eronat sa te gandesti la o forma patrata a capului.Pai daca respectivul “cub” are colturile si muchiile foarte mult rotunjite devine patrat?!Sau avem de-a face cu o forma cu adevarat rotunjita? Atunci cand Peterfi descrie codalbii negri ca avand capul “rotund si larg” nu prea cred ca vazuse vreun cub in fata ochilor,fie el si cu muchii rotunjite.Formula cea sofisticata ii apartine lui Bonatiu si ea este preluata si in varianta “nemteasca” a standardului,ceea ce n-o face insa sa fie si corecta.
interesant site-ul amintit de Dieter mai ales ca mai apare o rara avis: codalbul pe galben
http://werner.sunphoto.ro/Codalb_pe_rosu_si_negru-Romanian_White-Tailed_Tumbler/39267317
@ adrian nistor
Ma bucur ca a aparut in sfarsit un articol depre rase
din Muntenia.
Citind comentarul 25. ma intreb dupa cine sa orientam ?
Cu alta ocazie am citit pe acest site ca Peterfi( maghiar)
nu prea cunostea rasele romanesti.
Feliciu Bonatiu era Roman, l-am mai cunoscut.
“Nemtii” aceia care au omologat rasa la entente europeene
probabil l-au cunoscut si l-au apreciat personal , au crescut
au promovat si au raspandit rasa in Europa dupa standardul lui.Pentru lumea “vestica” respectarea standardului scris si omologat este ceva normal.
Daca doriti schimbarea standardului ,cu capul mairotunjit,
trebuie sa-l schimbati ( nu este imposibil).
Peste scurt timp veti gasi in crescotoriile europene exemplare cu capul mai rotunjit.Oare va fi asa si in Ro-
mania sau se va aprecia in continuare “variabilitatea”
Nu doresc sa ma cert si nu vreau sa fiu ironic mai ales
ca nu cresc rasa si nici nu ma pricep la rase romanesti.
Dar va intreb : Nu ar trebui respectat standardul international in vigoare?,cum sa procedeze arbitrii la
expozitii internationale?
La codalbi nu cred ca marea problema vine din formularea prin care se defineste forma capului. Ambii autori descriu, fiecare in felul lui, un cap care prezinta frunte “ridicata”. Si capul cubic si capul rotund prin atasarea unui cioc la el ajung sa faca un unghi aproape drept cu acesta. O parte din codalbii existenti la noi duc lipsa de frunte, unghiul pe care il face linia fruntii cu ciocul in partea de sus fiind destul de mare. In concluzie aceasta diferenta intre pasari nu vine din interpretarea unor standarde diferite ci mai mult din ignorarea lor, din nestiinta sau de dragul “variabilitatii”.
@ felix d’alsace
Semnalarea mea de mai sus n-a fost nicidecum o instigare la nerespectarea standardului ci doar constatarea unor neconcordante ce necesita o revizuire.Dar de aici si pana la cliseul dupa care “vesticii” sunt baietii buni ca respecta standardele iar noi romanii suntem aia rai ca ne-ar place altfel e cale lunga.Daca ati fi avut curiozitatea sa comparati standardul omologat de nemti la EE cu cel din cartea lui Bonatiu(probabil mai filogerman ca altii) si excluzand descrierile lui Peterfi,cu siguranta c-ati fi bagat de seama ca varianta germana e un pic diferita pe ici pe colo prin partile esentiale.Si desigur ca nemtii si toti “vesticii” merita toata admiratia pentru rigoarea cu care respecta standardele insa nu stiu cata apreciere li se mai cuvine pentru faptul ca le-au transpus dupa propriile viziuni si gusturi.Iar cazul codalbilor nu e singular,mai avem si alte rase la fel de omologate de nemti la EE cu situatii similare.
Daca nemtii si-au demonstrat scrupulozitatea vizavi de codalbul romanesc dorindu-l doar in culori pure(adica excluzand din standard tocmai acele varietati care fac subiectul articolului de fata) stau si ma intreb unde le-a fost excesul de zel cand si-au omologat rase proprii,cum ar fi zburatorii de Hamburg ori cei de Koln si pe care-i gasim standardizati in aproape toate desenele posibile,de la cuci si pestriti pana la codalbi ,baltati ori calotati?! La ai lor nu mai sunt la fel de rigurosi?
Pe elementele definitorii ale standardului nu vreau sa insist cu prea multe detalii,mai ales ca spuneti ca nu prea va pricepeti la rasele romanesti.Insa o sa va prezint un singur exemplu cat se poate de edificator prin comparatie intre standardul omologat de nemti si cel din Bonatiu.Astfel,referitor la forma capului,in Bonatiu scrie ca “are forma aproape a unui cub,cu colturile si muchiile foarte mult rotunjite;fruntea larga.La porumbite se admite capul ceva mai alungit,cu fruntea mai putin inalta si adusa oblic,stiucat.”.In varianta “europeana” scrie cam asa:”aproape de forma cubica,insa cu muchii rotunjite,frunte lata si abrupta..”.Precum se observa lesne forma a ramas la fel de aproape cubica dar fara colturi rotunjite iar muchiile au ramas doar rotunjite si nu “foarte rotunjite” iar ca element care schimba total lucrurile apare fruntea “abrupta”,detaliu introdus ca sa sprijine ideea unui tip de cap patratos ca si celelalte mici modificari transpuse.Iar pentru a pune definitiv lucrurile in clar capul rotunjit din descrierea lui Peterfi si varianta mai alungita din standardul lui Bonatiu au devenit defecte majore ale rasei.
In concluzie,desigur ca n-are niciun rost sa ne certam ori sa ne ironizam inutil,insa pentru ce-au facut nemtii cu standardul codalbului romanesc l-am putea cita pe un roman important care a trait la noi si-a murit la ei:”curat murdar coane Fanica!”.
http://www.porumbei-romania.ro/pz_rezultate2.html -porumbeii dmn. Marian Andrei pot fi vazuti aici http://codalb.sunphoto.ro/
Deci o luam pe Romaneste ? Criticam ambitia de a creste porumbeii din rasele romanesti strict dupa Standard in tarile vestice d-le Nistor ?
Criticam ambitia vestica de a omologa aceste rase ca rase romanesti care probabil nici in ziua de azi nu ar fi fost omologate ?
Va deranjeaza calitatea superioara a pasarilor din vest comparativ cu ceea ce gasiti in Tara ?
Va deranjeaza ca sunt oameni ca Hartmann Werner care se ocupa timp de o viata de mentinerea si inbunatatirea raselor crescute de dansul ?
Unde ar fi astazi pestritul de Timisoara daca nu ar fi existat clubul pestritilor de Timisoara in Germania care depaseste existenta de peste 40 de ani ?
Unde a ramas pestritul de Satu -Mare ? Aceasta rasa exista din nou din ambitia si munca unui Satmarean care si-a dorit sa-si refaca rasa pe care a avut-o in copilarie si care in Tara Romaneasca sa dus pe apa Sambatei .
Tot acest crescator a trimis in ultimii 10 ani loturi de porumbei din rasele crescute de dansul in Tara , majoritatea fara sau cu bani putini . Praf sa ales din majoritatea acestor porumbei fiind vanduti sau dati mai departe …
As putea sa mai continu dar ma opresc mai bine aici .
” Curat murdar coane Fanica ” Nu stiu cui se potriveste mai bine ?!
Fiecare are dreptate in felul lui. Daca nu era rigurozitatea crescatorilor de afara am fi fost mai saraci cu cateva rase.
Si eu cresc rase straine si este normal ca atunci cand adopti o rasa sa o cresti strict pe standard, mai ales daca nu ai contact destul de intim cu rasa in mediul ei de origine. Ca exemplu pozitiv este Carierul Englez care in varianta nemteasca (adoptata pana la urma si de englezi) arata mult mai bine ca cel crescut initial. Un alt exemplu de lucru intens al nemtilor la o rasa non germana este Zburatorul de Danzig care in Germania a capatat foarte multe desene si culori in plus fata de ce avea (almondul este in ultimele stadii de fixare si dupa omologarea lui or sa fie practic in toate culorile si desenele), a capatat un mot mult mai frumos si un cap mai expresiv. In schimb a primit si o talie superioara si a pierdut calitatile de zbor. Acum Danzigii din Polonia se pot deosebi relativ usor de cei din Germania, sunt pasari ceva mai mici, mai usoare, mot mai mic, cap mai finut si cel mai important este ca zboara foarte bine. La rasele de ornament nu prea dau rateuri, in schimb la rasele de performeri cam sunt probleme din simplul fapt ca nu prea au obiceiul sa zboare pasarile si lucreaza in primul rand pe aspect.
Nu cred ca domnul Nistor critica rigurozitatea nemteasca ci faptul ca standardul dupa care au lucrat este probabil facut dupa ce aveau in cusca sau preluat intr-o versiune nefericita. In felul asta s-a intrat intr-un cerc vicios, au fost omise anumite desene care apoi au fost sistematic scoase prin selectie pentru ca nu figurau in standard. Faptul ca din partea romana veneau mereu informatii contradictorii nu a dus decat la pastrarea unui standard considerat de ei ca fiind bun si evident selectarea pasarilor dupa el. Nemtii sunt fani ai pasarilor de desen si codalbii pica la fix pe aceasta pasiune a lor. Daca noi mergem cu cateva pasari gulerate si leftate si facem o cerere de completare a standardului nu cred ca ar fi vreo problema si probabil in curand vom gasi si in crescatoriile de afara gulerati si leftati nu doar pe negru si albastru ci si pe rosu si galben. Foarte probabil mai buni ca cei de la noi pentru ca la noi standardul nu este pe post de obligativitate ci are rol facultativ. Mentalitatea a 90% din crescatori este urmatoarea: Daca am pasari ca in standard pot ridica pretul cu 50% ca am premii la expozitii iar daca nu sunt ca in standard pot umfla pretul cu 50% pentru ca standardul e depasit. Expresii de genul “pasarile evolueaza” si “asa se cere acum” sunt comune pana si pe la expozitii nu doar in targuri.
@ adrian nistor
Merci pentru detalii.Am sa incerc sa transmit
link-ul la clubul zburatorilor sud-est-europeni.
Ma tem ca “nemtii”ar fi fost de vina si daca nu ar
omologat nimic.
Oricum ,pentru viitor ,daca mai este ceva de omologat
sau de corectat,va doresc sa decurga “comme il faut”
adica “curat romaneste” si sa fie bine.
@ Dieter
De mult am vrut sa-ti spun ca imi plac grozav
porumbeii tai si gradina. Te invidiez putin ca mai
ai asa ceva.
Si nu te necaji, majoritatea romanilor de renume
Cuza, Eminescu, … Caragiale etc au fost germanofili..
D-le Nistor,
doresc sa va aduc la cunostiinta faptul ca afirmatia D-vstra ca standardul EE a codalbilor a fost elaborat numai de nemti, contine o mica neconcordanta. Toate standardele raselor romanesti omologate in Germania, cel putin pina prin mijlocul anilor 90, au fost facute cu sprijinul D-lor Bonatiu, Raffay si Tanasescu; deci nu sint chiar asa de vestice/nemtesti precum credeti. Ce s-a facut sau se face de atunci incoace e alta poveste. De cate ori au trebuit revendicate standardele celorlalte rase romanesti, cind au fost prezentate la EE ptr. omologare? Daca nemtii sint prea restrictivi in cea ce priveste standardizarea raselor, de ce aproape toata EE se ghideaza dupa standardul nemtesc? Sau spuneti si D-vstra, precum alti colegi: “Ce ma intereseaza standardul scris?” M-ar interesa o opinie sincera din partea D-vstra.
Ceea ce ma deranjeaza in primul rand d-le Dieter e ipocrizia.Ca si aerele de superioritate.Ma mai deranjeaza si tendinta de generalizare a lucrurilor.Nu ma deranjeaza deloc ideea ca porumbeii trebuie crescuti dupa standard dar,ca roman,ma deranjeaza foarte tare sa cresc rase romanesti dupa standarde impuse de straini,fie ei si nemti.Faptul ca anumite rase romanesti au fost omologate la EE de catre nemti a fost o chestiune de conjuctura nicidecum ca respectivele rase ar fi ramas neomologate.Insa cinstit ar fi fost daca omologarile acelea s-ar fi facut respectand traditia cresterii respectivelor rase in tara lor de origine si nu dupa gusturile “omologatorilor”Pentru ca in Romania toate rasele astea n-au fost crescute doar ca simple pasari de ornament ceea ce-au devenit ele ulterior conform cu standardele germane.Jucatorul de Timisoara pomenit mai sus este un exemplu cat se poate de elocvent intre ce-a fost si ce-a ajuns.Calitatea aia a pasarilor “din vest” despre care pomeniti este una limitata strict la traditia germana,respectivele rase si-au pierdut in cea mai mare parte caracteristicile pentru care au fost selectate si crescute in tara lor de origine.Cu putina documentare poate ati fi observat neconcordantele intre standardele EE in versiunea germana si descrierile pentru aceleasi rase existente in Romania.Eu nu ma pripesc in concluzii generalizatoare si v-am oferit mai sus doar o mica parte din ceea ce s-a intamplat cu standardul codalbului.Si ca sa ramanem tot in sfera concretului o sa va mai ofer un exemplu de competenta si dezinteres marca germana.Aveti cunostinta de faptul ca in standardul Jucatorului Balatat Romanesc in standardul EE scrie ca rasa e originara din Banat?!Asta probabil ca o consecinta a faptului ca vreun etnic german plecat din Romania si luandu-si si porumbeii care-i placeau cu el o fi sustinut asa nastrusnicie pe unde s-a dus.Iar bazaconia asta a fost ulterior preluata si prin literatura columbofila fiindca am gasit prostia asta si printr-o carte a unui foarte cunoscut autor german,Hans Joachim Schille.Iar daca am sta sa facem critica comparata a standardelor am avea o multime de alte motive de nemultumire noi ca romani,dar nu e locul aici sa ne lungim.
Ambitia crescatorilor germani de a fi cei mai buni din lume la categoria porumbeilor de ornament e un succes deplin si n-am niciun motiv sa nu recunosc asta.In ceea ce priveste insa rasele de porumbei romanesti,asa cum au fost ele crescute in Romania,din punctul meu de vedere cred ca pretentiile strainilor ar trebui sa fie ceva mai moderate.
Crescatorii romani care vor porumbei de colivie isi pot lua cu incredere asa ceva din Germania in schimb crescatorii straini care mai vor sa vada porumbeii si zburand/jucand vin sa-si ia din Romania asa ceva.Iar asta spune aproape tot.Restul tine de un soi de nationalism si prost inteles si de prost gust.
D-le Biringer va spun cu toata sinceritatea ca n-am cunostinta daca la intocmirea acelor standarde au participat ori au fost consultati si romanii.Insa daca,de exemplu,Bonatiu a consimtit la forma in care standardele au fost omologate ar fi cu atat mai rau pentru reputatia lui fiindca atunci una a sustinut in ceea ce a scris si publicat in tara si altceva atunci cand sustineti c-a fost consultat.Eu am totusi niste rezerve in legatura cu asta fiindca cred ,totusi, ca Bonatiu n-a putut sustine ca,de exemplu baltatii sunt originari din Timisoara sau ca Jucatorul timisorean sa devina doar Pestrit de Timisoara.
Referitor la afirmatia dupa care toata Europa se ghideaza dupa standardele germane cred c-ar trebui sa fiti mai explicit.Standardele germane la ce? Va referiti la toate rasele ori doar la cele germane? Iar dupa standardele actuale este si firesc ca toata EE sa tina cont de ele findca,indiferent ca sunt adecvate ori nu,sunt cele oficiale si trebuie tinut cont de ele.Daca cumva sustineti ca nemtii ar trebui sa faca standarde la tot ce misca,atunci nu mai pot fi de acord cu asa ceva.Daca eu,roman fiind,optez sa cresc Porumbel sasesc cu musca ori Ciocarlie de Nurnberg sau oricare alta rasa de origine germana,mi se pare logic si moral sa ma ghidez dupa standardul intocnit de tara de origine si nu sa-mi fac un standard personal.Si de lucrul asta mi se pare la fel de moral si corect sa se tina cont in raport de oricare alta rasa si originea ei. Dealtfel,dupa cate stiu eu, politica EE in materie de standardizare a raselor e a se tine cont de standardul tarii de origine,ceea ce inseamna ca daca la momentul omologarii acelor rase romanesti de catre Germania ele au fost insusite la nivelul EE asa cum au fost prezentate,cred ca astazi,cand si Romania e membra EE acele standarde trebuiesc revizuite,daca noi consideram asa ceva.Ori eu tocmai asta am spus si nimic altceva.Iar standardele nu trebuie sa fie unele mai restrictive iar altele mai laxe ci doar sa fie intocmite dupa aceleasi rigori si in concordanta cu specificul fiecarei rase in parte.
Daca tot am ajuns sa discutam lucruri
fundamentale propun sa discutam civilizat
si cu respect
Fara sa fiu involvat, tind sa cred ca si Tanase
Valintin ca fiecare are dreptate in felul sau.
Poate ne mai lamureste dl Tanasescu.
@ adrian nistor. ref. la coment 35
-Strainii de care vorbiti nu au fost totdeauna straini.
-Strain devii numai cand ceilalti te fac strain.
– Omologarea Pestritilor de Timisoara si a Bimotatilor
de Ardeal ca rase romanesti a fost un act de modestie
si de respect fata de Romania, nici vorba de nationalism.
Ce ati fi spus daca ar fi fost omologate ca rase maghiare,
politic tara lor de origine mai ales ca probabil nu se
gasesc crescatori romani inainte de 1920.Porumbeii au
fost expusi deja in ” vest” in 1910,poate inainte de a
ajunge in vechiul regat.Se pune intrebarea strabunicul
cui a mai contribuit la ” rasa lui Marosi” cu standard maghiar.?
Da aveti dreptate, trebuie sa fim modesti si mai adaug:
trebuie sa incercam sa ne intelegem reciproc,cu istoria
si mentalitaea fiecaruia, acum cand am ajuns europeni
cu totii.
Buna d-le Nistor ,
pestritii de Timisoara nu sunt chiar asa pe langa cu zborul si chiar cu jocul . Am avut posibilitatea sa vad in Germania un lot de ca 12 pui care zburau foarte bine si faceau ” coada ” . Dupa parerea mea pestritilor de Timisoara le lipseste doar antrenamentul necesar .
Crescatorul german Horst Ambruster ( columbofil cunoscut in Germania ) a fost incantat de frumusetea pestritilor dar mai mult a fost fascinat de zborul si jocul porumbeilor .
Intradevar , nu mai joaca toate exemplarele dar jocul nu este disparut . Si eu am pestriti de Timisoara dar din pacate nu am timpul necesar sa le dau drumul . De aceea porumbeii mei sunt neantrenati – puturosi . Cu toate astea am un mascul care cand coboara de pe casa joaca .
Daca doriti va ofer o pereche de pui pestriti in primavara cadou pe care-i puteti antrena cu jucatorii d-voastra .
P.S
Baltatul de Arad ai cui rasa este in realitate ?
@ Felix ,
multumesc !
Buna seara domnilor!Imi cer scuze daca nu mi-am putut apara pozitia dar am fost plecat cu probleme de serv!Dupa cum vad,cei ce cunosc cu adevarat rasele romanesti si SPECIFICUL LOR,au aproximativ aceeasi poz casi mine!Imi pare rau Dl.Dieter,va MULTUMIM ca a-ti crescut rase rom si a-ti pastrat fondul lor genetic dar,cu parere de rau si FARA RESENTIMENT,lasati-ne sa decidem noi cum se cresc,repet,am vrut cu exemplul cu strasserii sa intelegeti ca defecte sunt pe la toate rasele si ca noi nu va dam lectii cum se cresc rasele dv.Daca ii tot”standardizam”la fiecare…..”gat de lebada”care il scotea fiecare,absolut PRECIS,am fi avut MULT,MULT mai putine rase in mai ptine varietati!Si.imi pare TARE,TARE RAU sa revin cu subiectul,s-a profitat f f rau de saracia poporului roman vis-a-vis de preturi,eu.PERSONAL,VA DUC la oameni,acum in varsta,care au spus,si au vandut ORICE,ca si rasa doar pt ca….sorry.vesticii!!???….plateau bine!!!Si revin la exemplul orbetenilor,din pacate,REAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!Sanatate tuturor!!
Am uitat sa amintesc ca avem , daca am inteles bine , un ” raufacator in sensul omologarilor” intre noi .
Manfred , este a treia generatie in familia Biringer care creste rasa dungat de Arad .
Ce nu stiu este daca a omologat doar o varietate de culoare sau in general rasa .
Poate ne lamureste dansul ?
Se spune peste tot ca tinerii nu vor sa creasca rase romanesti , da ca sunt foarte greu de procurat , nu se vorbeste niciodata.
Sincer maine as da toti voiajorii pe cateva perechi de codalbi , galateni , gat-golas (preferatii mei) , orbeteni , rolleri. Nu gasesti decat la preturi exorbitante pentru salariile pe care le avem. La un salariu de 500 ron , nu as putea sa dau 120 ron pe o pereche de gat-golas cat mi s-a cerut. In schimb voiajori gasesti la toata lumea si in concluzie , sunt foarte usor de procurat.
@ Florinm64 ,
intradevar am citit si am vazut in cazul Galatenilor ce sunteti in stare . De dragul ” varietatilor ” inpacati si capra si varza incluzand de la Papagal si pana la Barza toate corciturile si dupa aceea va laudati ca zboara nu stiu cate ore , ca asa a fost in totdeauna si incercati sa va vindeti noutatile ( berzele ) ca ultimul racnet de Galatean .
Asta da evolutie dar din pacate cu un Standard nu mai are nici o legatura .
Nu sunteti in stare de compromisuri , certuri peste certuri si vreti sa ajungeti la un numitor comun – Standard ?
D-le Nistor, puteti sa fiti sigur ca Romanii au fost consultati si au si contribuit la intocmirea standardelor nemtesti ptr. acele rase romanesti. Au fost toti 5 sau 6 arbitrii nationali ai acelui timp deacord cu formularile facute in standardul german. Ca s-au facut compromisuri sau reformulari cred ca e ceva firesc, iar greselile sau erorile sunt ceva uman. Cand am dat examenul de albitru, l-am facut cu Bonatiu si Raffay la baltatii romanesti. Amindoi fiind arbitrii nationali cu experienta internationala, insa la baltati aveau opinii diferite; deci nici ei n-au avut un nomitor comun. Aceasi observatie la d-nii Roghoza si Feiffer la pescarusii orientali. Nemtii nu vor sa standardizeze tot ce se misca, asta o fac “viniturile” sau sa zicem mai politicos”colonistii” care vin de pretutindeni si isi aduc pasarile si ii standardizeaza. Presupun ca cunoasteti standardul german actual, in el sunt peste 250 de rase numai de zburatori si jucatori, iar din acestia nici macar 2 % sunt de origine nemteasca. Credetima, daca ar fii dupa nemti, nici un porumbel strain nu sar mai recunoaste in Germania. Cum credeti ca se poate intocmi un standard ptr. o rasa straina? Eu cred ca numai prin compromisuri si fara resentimente plus formulari clare. Sau vreti ca in fiecare colt de tara/lume, sau in fiecare strada sa se creasca dupa gustul fiecarui crescator, pai atunci ne-am intoarce in anii 50, cind Nea Mitica Popescu afirma ca Ciungul de Ploiesti trebuie sa aiba macar 17 pene in coada, iar Mos Tudor afirma ca numai floretii sunt adevaratii Ciungi? Haideti sa fim realisti, ce putea sa fie mai bun ptr. rasele romanesti respective, acestia cel putin au o definitie clara; iar un strain care vrea sa-i creasca se poate ghida dupa acesta. Uitativa in cartea lui Peterfi, a lui Bonatiu s-au a celorlalti lectori, fiecare in sinea lui scrie altceva si interpreteaza altfel aceasi rasa, iar crescatorii la rindul lor o fac si ei. Si toate aceste diferente nu au nimic de-a face cu nationalism. Amintesc aici numai de disputul cu galatenii, nici la ora actuala nu s-a ajuns la un compromis. Un alt exemplu sunt jucatorii de ardeal; fiecare ii creste dupa gustul lui. Eu personal cred ca mai sunt multe de facut la celelalte rase romanesti care inca nu au standarde clare.
@Dieter, am omologat toata rasa, adica cele 4 culori recunoscute si in standardul romanesc, nu numai in Germania ci si in Franta, Elvetia, Olanda, in tarile Scandinavice si Austria. Iar fara sa fiu arogant sau rauvoitor, standardul EE ptr. dungatii de Arad nu este meritul Romanilor, fiindca nici nu s-au interesat. Dar sa lasam ce a fost si sa ne uitam inainte si sa speram ca lucrurile vor lua un drum positiv.
Pt.poz.41:cauta-ma pe MESSENGER,am acelasi ID,sau la tel:0766384233 pt exemplare din rase rom,in functie de ceea ce vrei am chiar unii pe care ti poda chiar cadou daca p oti veni pe la mine,nu stiu unde locuiesti!
Vorbind de galateni,din pacate,intr-adevar, e…………..mare zapaceala,ca sa fiu bland in exprimare,cu ei,pt mine care nu am avut niciodata,ca adult,timp sa ma ocup serios de zbor nu au fost o rasa pe care sa o cresc in mod serios asa ca nu are rost sa imi mai dau si eu cu parerea!
Dl.Dieter,repet,nu am nimic personal cu dv,nici macar nu va cunosc,s-a intamplat doar ca dv.sa fiti cel care”mi-a atins rana deschisa cu degetul”pe acest topic si chiar imi pare bine pt ca am vazut cateva opinii ce ma indreptatesc sa cred ca mai tine INCA cineva cu adevarat la rasele rom!!!!Si eu sunt a2-a generatie de crescatori de rase rom din sud si daca ii cresc o fac DIN PLACERE,asa cum si dl.Manfred a facut cu dungatii de Arad nu cred ca are vreo importanta cat de”oficial”am fost fiecare din noi prezenti in istoria unei rase.Sa nu uitam ca sunt zeci si sute de crescatori care abea isi permit mincarea celor cativa porumbei si care”de generatii”nu apar pe la expo!PE EI CINE II INTREABA????In nici-un caz cei cu bani,romani ,care au aparut de 20 ani si au preluat modelul..anterior…ca sa nu mai isc alta furtuna…si care dupa ce aduna claie peste gramada por din 20 de parti incep sa emita pretentii la mod standardelor dupa modelul exemplarelor din voliera lor,daca mai si sponsorizeaza un pic vreo expo……incep sa aiba o greutate de speriat!
Dl Tanasescu va multumesc pt articol si noi o sa mai vb!
D-le Florinm64 ,
nici din partea mea nu a fost intentia de aprinde aceasta discutie in asemenea fel . Am incercat sa le spun fara a le infrumuseta problemele in fata asa cum le vad eu . Nu am merite la rasele romanesti ca altii dar pot sa spun ca-mi plac foarte mult si de aceea ma intristeaza situatia din Tara bastina unde domina ” in general ” nepasarea , incompetenta si bine inteles si lipsa de bani pentru a mentine sau a inbunatatii situatia raselor existente dintre care multe sunt intr-o stare jalnica in anul 2011 .
Poate ne cunoastem o data personal si putem purta o discutie deschisa prieteneasca chiar cu pro si contra .
O zi buna va doresc !
Nu cunosc standardul german al codalbului, dar am admirat porumbeii d-lui Werner. Probabil crescuti dupa acest standard (in special cei pe rosu care au o “taietura” trasata cu rigla).Porumbeii arata super ( nu stiu cati crescatori romani pot prezenta asa un lot) nu stiu insa daca selectia nu a fost unilaterala si a urmarit doar caracterele fizice. Imi place sa cred ca intre standardul german si cel romanesc nu exista o prapastie insurmonatabila si nu se pot gasi solutii pentru punerea lor de acord. De pilda la noi nu exisa varietatea pe rosu sau galben. Avem organisme care nereprezinta si care pot sa prezinte un pct de vedere vis-à-vis de diferentele existente? intre cele 2 standarde. Nu cred ca aici se afla marea problema ci mai degraba in faptul ca exista multi crescatori pentru care standardul se afla doar intr-o carte sau revista de profil, dar ei dirijeaza selectia dupa gustul sau priceperea proprie. Mai grav e ca de multe ori, in dorinta de a obtine si stabiliza un anumit caracter se apeleaza la infuzia cu o alta rasa , lucru ce are urmari severe in timp.
Mai grav e ca astfel de pasari patrund in expozitii, sunt arbitrate si chiar premiate. Putem aminti aici orbeteni a caror forma incepe sa semene izbitor cu cea a negrilor turci, devenind incet-incet doar o varianta de culoare acestora. Deja orbetenii trenati sunt obisnuiti in expozitii. Jucatorii de Calarasi au fost si ei infuzati cu scurti de Braila si au devenit niste “bibelouri” fragile cu ciocuri care ar face invidios pana si un blondinet.
O alta greseala frecventa este selectia unilaterala care si ea duce la alterarea rasei fie prin obtinerea unor exemplare care respecta la sange caracterele morfologice (lucru de admirat in cazul unor pasari de ornament) dar si-au pierdut abilitatile de zbor deoarece nu vad plasa volierei decat din interior si cu greu ajung la boxele de la ultimul nivel.In acest caz crescatorul urmareste atent forma, tinuta, marimea corpului, structura, culoarea sau desenul penajului, culoarea ochiului etc. dar ignora cu desavarsire alcatuirea armonioasa (aerodinamica) a corpului, musculatura puternica si elastica, structura penajului, forma aripii, care toate conditioneaza capacitatea de zbor. Exista si reversul medaliei crescatori care dirijeaza selectia exclusiv in directia obtinerii de exemplare performante la zbor si care se cam tem de cerintele standardului.Nici aceasta tendinta nu este benefica unei rase caci o astfel de selectie bazata exclusiv pe aptitudinile de zbor, trecandu-se cu vederea caracterele morfologice ale porumbelului, in timp va conduce la disparitia caracterelor specifice, ajungandu-se la disparitia granitelor dintre rase.
Nu standardul este cel care poate face rau unei rase ci aplicarea lui incorecta netind cont de categoria pasarilor pe care o cresti.
Standardul este doar un instrument, un etalon care ne prezinta un ideal al rasei. Nu exista o crescatorie unde toate pasarile sa fie de 100 de pct, de obicei intr-o crescatorie exista pasari cuprinse in intervalul 75-98 de pct.Pasarea de 100 de puncte este mai mult un ideal dect o realitate.
Standardul ofera arbitrului posibilitatea de a evalua si a face un clasament exemplarelor din aceasi rasa care concureaza intr-o expozitie.
Crescatorul are la indemana instrumente care sa il ajute sa-si dirijeze munca in sensul obtinerii exemplarelor cat mai apropiate de ideal :
-variabilitatea: determina aparitia mutatiilor;
-selectia; alege din suma mutatiilor pe cele utilesi le perfectioneaza;
-ereditatea asigura transmiterea caracterelor la urmasi.
Este de admirat rigoarea cu care sunt respectate cerintele standardelor de catre crescatorii germani , uneori dusa la extrem, astfel incat cand intri intr-o crescatorie ai impresia ca pasarile sunt facute “la matrita” spre deosebire de la noi unde daca intri intr-o crescatorie de galateni (ca tot au fost pomeniti mai sus) exista exemplare atat de diferite intre ele incat uneori poti crede ca fac parte din rase diferite. In cazul asta insa te intrebi cat e vina crescatorului si cat a standardului(sau mai bine zis a lipsei lui) care mai rau te baga in ceata decat te lamureste:
“Capul: destul de mare este intalnit in trei variante:
-“tras de cap” –fruntea in prelungire cu ciocul formeaza o linie dreapta;
-“acvilin” –fruntea in prelungire cu ciocul formeaza o linie aparent curba;
-“patrat cu fruntea inalta”-capul aparent de forma patrata cu fruntea inalta , cu ciocul in prelungirea fruntii; ”\
” Ciocul: alb sau putin canit (cu musca) plecat din frunte , potrivit de gros (tarus) sau acvilin semi-ciocos sau ciocos. ”
Unde mai intalnim un astfel de standard intr-atat de permisiv si apoi ne intrebam cum a aparut Galateanul de tip albatros care mai mult seamana mai mult cu barza decat cu inaintasii sai.Pe cand galateanul-pelican care zboara in marche-arriere ????
Problema e ca totul se rezuma mai mult la discutii (mai mult sau mai putin contradictorii) si nimeni nu vrea sa-si faca o analiza obiectiva unde se afla in raport cu standardul pasarile din cotet(sa renuntam la ideea ca pasarile proprii sunt numai de 100 de pct) si sa punem osul la treaba pe cat posibil toti in aceeasi directie : SALVAREA RASELOR ROMANESTI si revenirea lor printre nori, acolo unde au reusit sa le urce inaintasii nostri (asta tinand cont ca marea lor majoritate sunt rase de joc si zbor).
Buna d-le Tanasescu com 48 ,
in legatura cu acesti doi crescatori – Manfred si Werner pot spune ca-i cunosc bine considerindu-i prieteni buni . Admir mult la acesti crescatori ambitia si munca fata de rasele crescute .
Manfred are ca 200 de Dungati in culorile existente intro calitate deosebita . Manfred zboara acesti porumbei si din spusele dansului si pana la 5 sau 6 ore . Problema acestui ” lux ” de a zbura porumbeii este Soimul care in scurt timp strica munca de un an a acestui crescator .
Werner este mai retinut cu libertatea porumbeilor sai dar in fiecare an are dintr-o alta rasa pui la zbor care se bucura de libertate si se comporta normal .
Problema sau tendinta de a tine porumbeii inchisi nu este doar o problema ” Germana ” . In Romania , pasari de calitate nu se mai vad in zbor fiindca valoreaza ” milioane ” si cum sa-i riscam …..
Manfred si Werner sunt pentru mine crescatori ” model ” care au dovedit ca-si pot creste rasele crescute de copil si in alta tara . Mai mult , ei si-au facut munca de a inbunatati strict dupa Standard aceste pasari .Omologandu-le la EE ca rase romanesti este alt pas care cere respect.
Varietatea ” cupru ” la pestritiide Timisoara este noua . La fel pestritii de Satu – Mare .
Avem ceva in plus la rasele romanesti , lucru care trebuie sa bucure un crescator Roman .
@ Dieter
Ma tem ca Baltatii de Arad nu pot fi revendicati de nimeni deoarece calificarea lor ca si rasa distincta nu prea are argumente.Poate pe vremurile in care in fiecare tara apareau “rase” noi fara a se prea tine cont daca nu exista ceva identic ori similar prin alta parte mentionarea acestor porumbei ca si rasa a putut fi posibila.Parerea mea e ca daca azi s-ar mai pune problema recunoasterii lor ca si rasa acest lucru ar fi foarte dificil de realizat in conditiile existentei Jucatorului de Komarom si a celui de Szekesfehervar.Problema raselor de porumbei de Arad a fost aceea ca,exceptand Zburatorul Dungat care a avut o individualitate a lui cu care a trecut proba timpului,celelalte varietati au aparut pe un soi de mimetism al altor rase straine,ceea ce a dus mai devreme sau mai tarziu la disparitia lor.
De acord cu dvs. d-le Biringer ca standardizarea ca si proces e necesar sa stea sub zodia compromisului avand in vedere ca deseori parerile asupra unei rase pot sa nu fie intotdeauna convergente.Dar si limitele acestui compromis nu-s chiar de neglijat.
In privinta procedurii ca o tara sa solicite omologarea unei rase cu origini intr-o alta tara cred ca nu e chiar varianta de dorit,indiferent de impactul pe care lipsa de popularizare a unei rase in afara granitelor tarii de origine l-ar avea asupra evolutiei ei.In lista raselor de zburatori/jucatori omologate EE sunt intr-adevar peste 200 rase dar e de retinut ca Germania e singura tara membra care a omologat rase cu origine in afara ei,in special rase rusesti precum si romanesti ori poloneze.Oare lucrul asta sa fie doar consecinta dorintelor “colonizatorilor” de care aminteati ori a succesului de care se bucura astfel de rase chiar in randul crescatorilor germani get- beget? Nu e deloc rau ca toate rasele astea ajung sa fie cunoscute aproape peste tot in lume numai ca in aproape toate cazurile,daca nu chiar in absolut toate,respectivele rase ajung sa fie crescute dupa alte principii decat in tarile de origine.Incapute pe mana crescatorilor germani toate rasele astea isi imbunatatesc,fara exceptie,calitatile in privinta structurii, a culorii ori a desenului.Insa absolut toate regreseaza in privinta aptitudinilor de zbor sau joc.Dar se stie foarte bine ca perfectionarile in domeniul structurii,a culorii ori a desenului nu merg mana in mana cu caracterele sportive ale raselor,dovada ca intre cele mai performante rase de zbor sau joc nu gasim unele care sa exceleze la capitolul frumusetii.Ori o fi notiunea asta de “frumusete” o chestiune relativa doar ca la nivel de expozitii tendintele sunt foarte clare.
Departe de mine gandul ca toate rasele au regresat in privinta capacitatii de zbor doar din cauza “nemtilor” fiindca in chiar tarile lor de origine exista destui crescatori care le distrug de dragul frumusetii.De-aia spun si sustin ca pentru rasele romanesti,dincolo de perfectionarea aspectului,prioritara trebuie sa ramana si conservarea aptitudinilor de zbor pentru care au fost recunoscute,si pe care inca foarte multe din ele le mai pot si dovedi.
“Manfred are ca 200 de Dungati in culorile existente intro calitate deosebita . Manfred zboara acesti porumbei si din spusele dansului si pana la 5 sau 6 ore . Problema acestui ” lux ” de a zbura porumbeii este Soimul care in scurt timp strica munca de un an a acestui crescator .”
Foarte interesant. Dungati in culorile existente inseamna gagii, bragagii, argintii, bujori? Soimul da tot anul la Manfred? Nu este intersat sa ii zboare regulat si sa trimita rezultatele la un club din Romania?
Un exemplu de lot de codalbi care zboara foarte bine: http://www.kecskemetigalambasz.hu/index.php?page=10&al_category=161
Domnul Kiss Mihaly din Ungaria a cerut special pasari care zboara bine si i-am trimis pasari de care a cerut. In ultimele poze este rezultatul muncii de 2 ani. Din pasarile trimise de mine (12 in doua transe) plus inca vreo 2 perechi gasite pe la sarbi si unguri dar de care nu era foarte multumit a reusit sa faca in primul an un lot de peste 50 de pasari pentru ca anul acesta sa tina un lot de 20 de pasari, cele mai bune ca aspect dar care si zboara foarte bine. De altfel el nici nu tine pasari care nu zboara bine selectia se face in primul rand dupa calitatile de zbor si uite ca totusi pasarile arata foarte bine. Desenul perfect si culoarea nu impiedica zborul.
Citind comentariile de la acest articol, ca si un crescator care am avut 7 ani zburatori-jucatori negru codalbi nu m-am putut abtine sa nu intervin intrucit vad ca discutia se apropie cumva de tipologia celor cu jucatori de Galati. Nu vreau sa incing spiritele ci sa mai destind atmosfera, nu ca ar fi foarte tensionata.
In primul rind pentru cine are rabdare poate sa citeasca de pe site-ul personal parerea mea despre aceasta rasa, dupa care intervin in discutie cu pareri si fapte din experienta proprie. Asadar prin urmatorul link ajungeti chiar la pagina despre codalbi a site-ului meu: http://www.freewebs.com/chiscalin/zburatorinegricodalbi.htm .
Nu vreau sa va retin cu povesti de demult doar citeva aspecte mai interesante as puncta.
Un aspect ar fi ca porumbeii gulerati din toate pozele de pina acuma nu reprezinta linia de gulerati care e descrisa in standardul scris de Bonatiu. Spun asta pentru ca, chiar cind mergeam sa imi achizitionez primele exemplare de negru codalb de la un crescator din Bucuresti, pe drum m-am oprit la Ploiesti intrucit era o expozitie columbofila (anul 2002,, februarie). Acolo am avut ocazia sa vad un exemplar de negru codalb gulerat exact cum e descris de bonatiu, respectiv mai mare, coada lata, netrenat, guler, gene subtiri rozalii, albul pornind de pe spinare pina la coada, incluziv. Nestiind cit de rare sunt asemenea exemplare nu l-am cumparat cu toate ca era de vinzare. Ceea ce e si mai rau e ca nici macar nu l-am pozat .
Ceea ce vad eu in poze ca fiind gulerat parerea mea ca se trag din linia de la Braila acolo fiind multe exemplare cu pete albe mai mari sau mai mici pe piept, pe aripi. probabil ca linia de grivi mai exista dar izolat cine stie prin ce cotete de crescatori batrini.
Referitor la discutiile dintre dl. Nistor Adrian si dl Dieter si dl. Manfred cu subiectul codalbii din Germania (Inclusiv dl. Werner Hartman) vreau sa intervin si eu. Il cunosc pe domnul Werner,( mare columbofil), am fost la dinsul, i-am vazut porumbeii , am avut porumbei de la dinsul, insa e de retinut ceea ce mi-a zis referitor la zborul lor. ” Cind i-am adus din Romania porumbeii zburau in medie 1h30 min, fumos destul de sus. Ulterior dupa citiva ani am adus un mascul foarte frumos tot din Romania, pe urmasii caruia dezvoltindu-se ulterior crescatoria mea. Am cistigat la frumusetea lor, insa fara sa-mi dau seama am pierdut mult la zbor.Acuma daca stau sus pe cer 20 minute inseamna ca au avut un zbor bun”. Tot timpul dl.Werner ma incuraja sa ii zbor,chiar daca cei care zburau nu erau foarte frumosi, in sensul ca erau mai mari, netrenati, cap nu chiar cubic.
Consider ca dl. Nistor are dreptate cind spune ca pentru a nu pierde calitatile de zbor nu trebuie urmarit exclusiv standardul. Trebuie lasate in crescatorie si exemlarele nu foarte frumoase dar care au rezultate bune la zbor.
Personal am avut zboruri chiar si de 2 ore insa nu la mare inaltime.
Deci parerea mea este ca trebuie selectionati porumbeii cu ambele calitati, trebuie pentru ca doar asa rasa se poate pastra bine in decursul anilor.
Inca un aspect care vreau sa il amintesc este lungimea porumbeilor actuali: In standard srie ca au lungimea totala a corpului de 33-34 cm.Daca ne uitam acuma la porumbeii trenati, cu cap cubic (un fel de a zice) dar mai ales cu gene albe duble vedem ca nu se apropie sub nici o forma de aceasta lungime. Nu dezvolt mai departe subiectul vreau doar sa va spun ceea ce am auzit ca a spus crescator batrin bucurestean intrebat de unul mai tinar de ce printre exemplarele mici care le avea are si exemplare de talie mai mare: Baiete, din astia mari scot porumbei mai mici, dar din astia mici nu mai scot porumbei mari niciodata!
Doamne ajuta!
D-le Tanase (52), culorile oficiale ale dungatilor sunt: albastrii, argintii, facai rosii si facai galbeni. Alte definitii ptr. aceste culori nu cunosc. Cea ce priveste zborul, da intradevar bat pasarile pradatoare din inceputul lui Septembrie pina la mijlocul Aprilie; deci numai in restul lunilor am posiblitatea sa-i zbor fara prea multe pierderi. Propunerea d-vstra de a zbura intr-un club specializat din RO suna bine si va multumesc ptr. oferta, dar eu prefer sa-mi zbor porumbeii numai ptr. placerea tatalui meu si a mea si ptr. cativa prieteni, cand sunt in vizita. Cat timp am trait in Arad i-am zburat destul in cadrul asociatilor respective si am luat destule titluri si diplome (era alt timp si alte situatii).
D-le Nistor, da intradevar majoritatea raselor de zburatori/jucatori straine standardizate in Germania au fost dusi la recunoastere de “colonistii” din Russia, RO, Ungaria, Yugoslavia si du unde or mai fi venit; dar majoritatea acestor colonisti/vinituri… sunt de etnie nemteasca; fie ca ei au venit imediat dupa cel de-al 2-lea razboi sau prin anii ’90 dupa revolutiile in aceste tari. Ca un exemplu tipic stau toate rasele RO recunoscute in Germia de sasi sau svabi plecati si nicidecum de Romani, sau de nemti get-pe-get. Ca aceste rase de zburatori/jucatori au foarte multi adepti si in randul nemtilor get pe get e adevarat, fiindca deja din timpuri trecute s-a stiut, sau s-a vorbit ca pe Balcan sunt foarte multi porumbei care pe linga ca sunt frumosi, mai si zboara bine. Aveti perfecta dreptate cand spuneti ca frumusetea unei rase nu poate sa mearga mina in mina cu performanta de zbor/joc. Exista un proverb “O moarte trebuie sa mori, fiindca si la bal si la spital nu prea merge”.
Credetima si eu tin porumbeii care nu dau randament la zbor, in schimb scot pui ca pictati, si nu intodeauna imi reuseste simbioza intre cele doua criterii. La porumbeii e ca la oameni, din doi destepti nu trebuie neaparat si copii sa fie destepti, mai sunt si cretini cateodata.
Daca vreti ca rasele romanesti sa-si mentine performantele de zbor nu le faceti un standard. Nu mai mult, dar nici mai putin.
“culorile oficiale ale dungatilor sunt: albastrii, argintii, facai rosii si facai galben” astea erau oficiale in Bonatiu. Din cate stiu eu in standardul EE sunt ceva mai multe. Dar nu asta este important. Important este ca dungatii zboara si o fac foarte bine.
Invitatia mea de a participa la concursuri era nu pentru a va umple dulapul de cupe si diplome ci pentru a demonstra ca aceste pasari inca pot zbura foarte bine. La noi daca va uitati prin clasamente sunt ceva incercari de zbor cu dungati dar rezultatele sunt departe de a fi impresionante. Doar ciungii ce mai ajung pe la 5-6 ore de zbor. Acea moda de a tine pasarile inchise inca apasa puternic asupra raselor de la noi iar inertia crescatorilor este mare. Foarte putini baga pasari la concursuri si se lasa greu de tot convinsi sa le zboare in cadru organizat cu toate ca toti amintesc de rezultate excelente cu pasarile respective.
Solutia cu lipsa standardului nu cred ca este foarte fericita. Intr-adevar avem la indemana exemplul Roller de Birmingham sau Tippler englez dar avem si exemplu Takla care este foarte clar standardizat, si care totusi are performante foarte bune.
Ca sa pastram calitatile de performeri ale raselor romanesti nu trebuie decat sa le zburam, cat mai mult si mai organizat si evident sa le promovam ca atare. In Romania nu exista cluburi de rasa decat pentru king si mai nou am vazut o initiativa pt ardeleni. Am vrut personal acum ceva vreme sa fac un club pentru orbeteni dar dupa mai multe vizite si discutii cu diversi crescatori am renuntat la idee pentru ca efectiv nu aveam cu cine. Cand intreaba cineva ce rase avem imediat ne umflam pieptul cu “tara raselor de zbor si joc” dar cand vine vorba de rezultate oficiale sau macar dat pasarile afara pentru o scurta demonstratie liniste totala si scuze penibile (oua, pui, uliu, vant, tre sa plec la piata, se lasa pe casa vecinului, astia costa 100€ bucata). Daca noi prezentam la expozitii numai bibelouri si loturile de zbor sunt intr-un colt in niste custi de care iti e frica sa te apropii e normal ca nimeni nu o sa vrea pasari de zbor.
Nu subscriu ideii dupa care lipsa unui standard ar fi solutia pastrarii caracteristicilor de zbor la rasele romanesti.Ba dimpotriva,standardul e acela care individualizeaza rasele dandu-le o identitate proprie.Nu existenta standardului in sine e problema ci a modului in care el e conceput,de foarte multe ori prin prevederi impotriva firii.Fiindca daca te apuci si treci in standard cerinte dupa care ciocul trebuie sa fie cat mai scurt,capul musai de-o anumita forma,genele neaparat albe si duble ori triple la grosime,talia cat mai mica,picioare scurte,coada lata si purtata ridicat,pe un astfel de “model” poti sa ai tot timpul din lume ca sa-l antrenezi ptr. zbor ca nu va zbura niciodata.Iar la rasele cu desen e cu atat mai complicat.Avem destule rase care pot incanta ochiul la orice expozitie insa nu trebuie sa ne limitam doar acestui scop.In definitiv oricare crescator al unei rase merge intr-o expozitie foarte rar cu loturi de 10 exemplare,de exemplu,si extrem de rar cu mai multe,in rest cam toata lumea se prezinta cu doar cateva exemplare.Ori la o crescatorie de 40-60 de exemplare sa zicem e o adevarata prostie sa te lupti din rasputeri sa-i faci pe toti “frumosi” distrugandu-le capacitatea de zbor.Pentru ca dintr-o astfel de crescatorie dar cu pasari care si zboara nu e greu sa gasesti cateva exemplare care sa corespunda in cel mai inalt grad cu standardul rasei si pe care sa le duci la expozitie.In schimb,dintr-un acelasi tip de crescatorie in care se urmareste doar “frumusetea” niciodata n-o sa-i mai vezi si zburand.
Si mai exista inca o perceptie gresita asupra a ceea ce ar trebui sa reprezinte standardul unei rase.El nu se refera strict la structura porumbelului,la culorile sau desenele pe care le poate avea ci,in cazul raselor de zbor si la cerintele lor in privinta capacitatii de zbor ori joc.Sigur ca la nivelul EE omologarile raselor se fac in primul rand pe principiul aspectului fiindca acolo se fac doar expozitii nu si concursuri de zbor.Dar n-ar trebui sa uitam ca nu crestem porumbei doar pentru expozitii ci in primul rand pentru placerea noastra,care placere cateodata inseamna sa-i vedem si zburand sau jucand.
Pt d-nul Tanase
Cred ca faceti o confuzie caci gagii, bragagii, argintii, bujorii n-au nicio legatura cu Dungatii de Arad.Pt. edificare asa arata dungatii de arad:http://porumbel.net/2008/dungat-de-arad.
“Tanase Valentin:
Solutia cu lipsa standardului nu cred ca este foarte fericita. Intr-adevar avem la indemana exemplul Roller de Birmingham sau Tippler englez dar avem si exemplu Takla care este foarte clar standardizat, si care totusi are performante foarte bune.”
Deci exista si in standardul romanesc rase de porumbei de zbor/joc straine omologate. Dupa care criterii, au fost interbati turcii daca sunt de acord cu standardul romanesc? Sau rasele rusesti, ukrainiene, poloneze si celelalte…? Deci Romania are voie, iar nemtii sunt criticati daca au facut, sau fac acest lucru. Ptr. mine acest lucru este un paradox. Exista un proverb “daca stai intr-o vitrina, ferestete sa dai cu pietre”
Alt site ptr. dungati de Arad: http://manfredffb.sunphoto.ro/Dungati_de_Arad
Multuemsc pentru precizare domnului Tanasescu. Am sesizat confuzia cand am vizitat site-ul domnului Biringer dar mesajul era deja trimis. Eram foarte curios sa vad cum arata un gagiu care zboara 5-6 ore dar se pare ca mai am mult de asteptat. Dungatul de Arad este oarecum normal sa zboare atat de mult din moment ce se trag din rase de zbor prin excelenta si selectia lor nu a mers atat de departe de origini si in asa directie incat sa impiedice zborul.
“Deci exista si in standardul romanesc rase de porumbei de zbor/joc straine omologate. Dupa care criterii, au fost interbati turcii daca sunt de acord cu standardul romanesc? Sau rasele rusesti, ukrainiene, poloneze si celelalte…? ”
Nu exista un standard romanesc, exista un standard EE. Romanii nu au standarde decat pentru rasele romanesti si pentru alea au tras din greu. Daca e nevoie romanul imprumuta standardul din tara de origine cu toate ca asta este cazul foarte rar, stim cu totii ce valoare are standardul la romani. La noi se importa rase si li se poceste numele de te bufneste rasul ce sa mai vorbim de citit standrul unei rase straine, va dati seama ca elaborarea unui standard pentru o rasa straina este deja de domeniul fantasticului. Si daca tot e sa criticam putin diferite natii omologatoare ungurii sunt campioni la copiat rase si mers repede cu ele la omologare, dovada ca au si disparut vreo 2 rase celebre unguresti(cretul si gusatul). Pentru cine este curios sa studieze lista de rase omologate EE: http://www.entente-ee.com/deutsch/sparten/tauben/Dateien/2011/Rasseverzeichnis%20Tauben%20Maerz%2011.pdf nu sunt decat 1106 :)
Daca ne uitam pe lista gasim 3 rase turcesti toate omologate de catre Germania in numele tarii de origine, Romania si Rusia au o lista imensa de rase omologate datorita Germaniei si mai sunt vreo doua tari care au cate o rasa intrata tot datorita Germaniei(sunt cele cu un D mic in paranteza langa tara de origine). Nu am spus niciodata ca omologarea realizata de nemti a fost un lucru rau, dimpotriva chiar, acest lucru a fost benefic pentru rase si pentru lumea columbofila in general. Daca rasele respective erau crescute in Germania nu avea rost sa astepte atatia crescatori pana se lumineaza la cap si bezmeticii din est si scot si ei capul in lume. Oricum, din cate stiu eu, Germania s-a oferit din primul moment cand Romania a fost primita in EE sa predea standardele raselor omologate anterior primii Romaniei. Nu stiu daca s-au facut inca aceste demersuri.
Raman totusi la parerea ca eliminarea standardelor nu duce la salvarea calitatilor de performeri ci duce la pierderea definitiva a respectivelor rase.
Citesc cu mare interes comentariile de la acest articol pentru ca am cativa prieteni care isi spun parerea aici, indreptatita de altfel pentru ca SUNT CRESCATORI de codalbi si detin asemenea pasari.
Nu pot sa raman indiferent cand domnul Tanase da sfaturi la toata lumea DOAR DIN CARTI.
Domule Tanase la postarea nr.53 ati facut urmatoarea afirmatie:”Domnul Kiss Mihaly din Ungaria a cerut special pasari care zboara bine si i-am trimis pasari de care a cerut.”—- corect era sa spuneti am achizitionat codalbi de la crescatori si am trimis domnului Kiss nu de alta dar citeste lumea postarile dvs si de aici rezulta ca ati si avea asemenea pasari.
Sa fi columbofil nu este suficient doar sa citesti si sa dai citate din carti trebuie ca mai si cresti porumbei.
Numai bine si felicitari crescatorilor care incearca sa faca cunoscuta varietatea asta de codalbi.
“Nu exista un standard romanesc, exista un standard EE. Romanii nu au standarde decat pentru rasele romanesti si pentru alea au tras din greu. Daca e nevoie romanul imprumuta standardul din tara de origine cu toate ca asta este cazul foarte rar, stim cu totii ce valoare are standardul la romani. ”
D-le Tanase, in lista de la EE e trecut cu litera mare doar tara de provenienta si litera mica indica unde evtl. mai exista un standard ptr. rasa respectiva ( HERKUNFT = provenienta). Eu nu am gasit in lista respectiva ca Takla ar avea un standard si totusi este expus in expozitile din Romania? Eu cel putin sunt de parere ca numai acele rase ar avea voie sa fie expuse care au si un standard omologat in tara respectiva unde sunt expuse. Asta din simplul motiv fiindca standardul EE sa fie folosit doar la expozitiile europene/internationale. Asta din motivul ca fiecare tara are un alt system de crestere si criterii diferite.
Stiu foarte bine ca NU d-vstra ati afirmat ca omologarea de catre nemtii a raselor romanesti/straine nu este un lucru corect, dar sunt altii care au afirmat si inca mai afirma acest lucru.
Bineinteles ca Germania s-a oferit, fiindca stiti foarte bine ca Werner si inca cativa altii au facut lucru de convingere( la Dr.Lüthgen si Köhnemann) si au pregatit drumul ptr. Romania.
Exemplul cu Birmingham Roller si Tipplerii este dovada ca se poate si fara standard sa supravietuiasca o rasa decenii intregi si care sunt crescute totusi cat de cat dupa anumite criterii comune peste tot in lume. Esentialul acestor rase este doar performanta de zbor/joc.
Omologarea EE a raselor are rostul de a oferi tuturor crescatorilor un standard unic in cazul tarilor membre.Existenta a doua standarde,unul national si un altul international,in cadrul tarilor afiliate EE mi se pare aberant.Sigur ca exista rase omologate la EE si care sunt originare din tari nemembre EE cum e in special cazul Rusiei si atunci este posibila existenta a doua standarde.Este posibila o astfel de situatie dar nu prea e normala iar asta se intampla din cauza ca tara care a omologat o rasa cu origine intr-o alta tara,cum e in cazul de fata Germania,a tinut si nu prea cont de eventualul standard national al tarii de origine.Si are mai putina importanta daca asta s-a facut mai mult sau mai putin la presiunea acelor “colonizatori” de care amintea dl. Biringer,ce conteaza in fapt este ca acele standarde exista.In Rusia de exemplu rasele nu prea se cresc dupa standardul EE ba chiar rusii sunt total nemultumiti de felul in care au fost transformate unele rase de-ale lor si un bun exemplu in cazul asta e Jucatorul de Tula la care exista diferente mari intre varianta germana si cea autohtona.Iar daca Rusia va deveni vreodata si ea membra EE atunci va fi musai necesara concilierea celor doua variante de standard tinandu-se cont in principal de pozitia tarii de origine.
Referitor la situatia din Romania,cel putin de cand este si ea membra a EE arbitrajul raselor romanesti ori straine care au omologat un standard EE se face conform acestuia,cel putin in cazul expozitiilor organizate de UGCPPAMR.In cazul raselor romanesti fara un standard omologat EE se utilizeaza standardul national pentru rasele respective iar in situatia mai putin probabila a expunerii unor rase straine care n-ar avea un standard omologat EE ar fi normal sa se foloseasca standardul tarii de origine,daca el exista iar daca nu exista asa ceva firesc ar fi ca respectivele exponate sa nu fie arbitrate.
Domnule Chelu toata miscarea columbofila apreciaza ca privesti cu interes discutiile, poate in felul asta vei reusi sa apreciezi anumite pasari si fara sa le cresti zeci de ani. Mult succes! Poti sa il intrebi pe colegul dumneata de club, Hadarau Vlad, cum a arbitrat la expozitiile europene rase pe care nu le-a crescut niciodata, o astfel de discutie ar putea fi revelatoare.
Nu am sustinut ca sunt crescator de codalbi cu toate ca am avut si codalbi pe negru dar nu i-am crescut decat vreo 3 ani si nu am ajuns niciodata la mai mult de 3 perechi, eu totusi cresc porumbei de mic copil si mi-au trecut prin mana foarte multe rase, mai multe decat ai reusit tu sa citesti standarde. In consecinta te rog sa iti versi frustrarile in alta parte.
Revenind la subiect. Domnul Biringer are dreptate, Takla nu este in lista EE, sunt alte 3 rase, toate omologate prin intermediul Germaniei, poate si prin simplul fapt ca Turcia nu este membra EE, inca. Standardul gasit de mine era cel folosit de crescatorii turci. Takla chiar nu au fost prezentati la ultimele expozitii europene, este totusi o rasa foarte raspandita si care are si un aspect distinctiv?
Tipplerii si Birmi nu sunt exemplul cel mai potrivit de rasa lipsita de standard pentru ca ei oricum erau crescuti la scara foarte mare in Marea Britanie. Cluburile specializate pe aceste rase sunt cate 2-3 in fiecare oras. Cred ca si cel mai amarat club de Tippler din Anglia are mai multi membri activi decat toti cei care zboara porumbei la noi. Nivelul de crestere la Tippler si Birmi este foarte apropiat de cel de la voiajori, metodele de antrenament si selectie sunt dure si uneori pot parea nemiloase. Cu toate astea la cele doua rase nu a contat niciodata altceva decat performanta de zbor si ca sa fim sinceri aspectul lasa mult de dorit, sunt practic niste gutani care joaca foarte bine sau zboara foarte mult. Rasele romanesti au desen, culoare, aspect deosebit dar asta nu inseamna ca trebuie sa uitam ca sunt totusi niste performeri.
Caracteristicile “anti zbor” de care pomenea domnul Nistor nu au fost neaparat introduse de catre nemti ci eu cred ca au aparut in multe cazuri la presiuni venite din interior. Adica pana sa iasa standardele din Romania unii crescatori au tot incercat sa faca standardele dupa ce aveau ei in cotet. Chiar si acum multi incearca sa isi impuna viziunea proprie in standarde in scopuri pur comerciale.
“Tipplerii si Birmi nu sunt exemplul cel mai potrivit de rasa lipsita de standard pentru ca ei oricum erau crescuti la scara foarte mare in Marea Britanie. Cluburile specializate pe aceste rase sunt cate 2-3 in fiecare oras. Cred ca si cel mai amarat club de Tippler din Anglia are mai multi membri activi decat toti cei care zboara porumbei la noi. Nivelul de crestere la Tippler si Birmi este foarte apropiat de cel de la voiajori, metodele de antrenament si selectie sunt dure si uneori pot parea nemiloase. ”
D-le Tanase, in Anglia nu mai sunt chiar asa de multe cluburi specializatede Tippleri sau Birmingham precum credeti. Si acolo au lichidat foarte multi din cauza pasarilor rapitoare, la ora actuala mai exista 3 cluburi specializate de tippleri. Da, methodele de antrenare sunt foarte consegvente si cateodata par nemiloase, dar altfel nu s-ar realiza aceste timpuri de zbor. Mai multe detalii puteti sa primiti precis de la d-ul Sasu din Satu-Mare.
Poate aveti dreptate cand spuneti ca standardele facute in strainatate ptr. rasele romanesti, au fost facute pe pasarile care erau atunci, acolo existente; fiindca dupa povesti nu te poti lua daca vrei sa faci un standard care sa aiba cap si coada.
Cu acelasi sarm caracteristic domnule Tanase (nu degeaba ati capatat porecla MICUL BUDE) induceti in eroare, crescator de porumbei este unghiul dvs nu dvs. De ce nu lasati pe cine are intradevar ceva de spus despre rasa asta de porumbei? De cand scrieti nu dati mereu decat doua exemple Trripleri si Birmingham dc nu dati exemplu Orbetenii de care ati afirmat ca se intorc de la 60 km fara a face precizarea ca aveti infuzie de voiajori in ei, iar a confunda Dungatii de Arad cu Gagii si Bragagii imi spune foarte multe cred ca mai trebuie sa tii multe pasari in mana cand mergi in vizite ca porumbei in cotetul propriu ma indoiesc si eu si altii.
Macar sa avem decenta sa ii lasam sa vorbeasca pe cei care cunosc rasa asta si o au in cotete.
Domnule Chelu incepi din ce in ce mai mult sa dezvolti un complex. Inainte sa scrii pe net incearca sa te calmezi respira adanc si daca totusi nu rezisti pornirii de a scrie incearca sa nu fii penibil.
Spre deosebire de al altora care se dau dupa cum bate vantul unghiul meu este drept si mereu mi-am sustinut cu argumente opiniile, poti sa cauti toata arhiva acestui site, lectura placuta, o sa ai destul de lecturat. Daca “unghiul” la care te referi este unchiul meu atunci sa stii ca am recunoscut mereu ca datorita lui am avut sansa sa cunosc multe rase de ornament care le erau inaccesibile altora si vreau sa ii multumesc si pe aceasta cale ca ma ajuta in continuare cu porumbeii pe care daca nu era el nu as fi reusit sa ii cresc fiind domiciliat momentan la bloc, in Bucuresti. Ai uitat asa repede cum este sa nu poti creste porumbei la bloc si sa trebuiasca sa faci naveta pana la ei?
Prietenul tau, care de altfel a scris si articolul de fata si care creste codalbi de multe vreme a avut un mascul excelent (care daca nu ma insel este la baza pasarilor ce le are acum si sigur era la baza pasarilor ce le-ai arbitrat personal la el) capatat prin intermediul meu. I-am dat pasarea cu cele mai bune recomandari pentru ca eu nu cresc rasa. Pur si simplu nu ma intereseaza cresterea ei momentan, cu toate acestea atat domnul Tanasescu cat si domnul Kiss au fost incantati de pasarile primite de la mine. Poate daca eram atat de nepriceput aveam si reclamatii pana acum.
De Trripleri nu am auzit, Rollerii de Birmingham si Tipplerii au ajuns in aceasta discutie pentru ca au caracteristici de zbor excelente si in acelasi timp le lipseste un standard al rasei, daca nu ma insel sunt singurii. Incercam doar sa imi argumentez un punct de vedere in fata domnului Biringer in cadrul unei discutii civilizate. Orbetenii nu erau un exemplu potrivit in acest caz. Daca tot le porti de grija orbetenilor mei la capitolul calitate poti sa vii sa ii vezi, sigur ii recunosti dintre alte rase doar sunt poze pe net, legat de calitate poti sa iei un standard sa ii analizezi sau sa rogi un arbitru sa o faca daca tu nu te descurci. In nici un caz nu am sustinut vreodata ca as avea orbeteni de nota 10, pentru ca nu tin minte sa fi avut, principala lor calitate este ca zboara foarte bine comparativ cu alte exemplare din aceasta rasa si totusi trec lejer de 93 de puncte la o expozitie(nu tin minte sa fi avut mai putin de 93 de pct la vreun orbetean prezentat la expozitii). Infuzia de voiajori poate fi benefica unei rase, uite la Jucatorii de Galati ce zboruri trag dupa infuzia de listi. Se pare ca infuzia de voiajori este mai eficienta decat cea de Alb de Csepel.
Si uite ca de aici afli inca un lucru nou, gagii si bragagii, alaturi de argintii si bujori fac parte din rasa Dungat romanesc, rasa omologata EE. Confuzia a venit de la termenul “Dungat” folosit pentru ambele rase. Mi-am asumat greseala intr-un comentariu ulterior. Dungatii romanesti sunt ceva mai populari pe aici decat cei de Arad si se pare ca in Germania situatia este inversa.
Eu te rog sa ai decenta sa nu folosesti acest topic pentru rafuieli personale. Crescatorii acestei rase nu au fost deranjati de comentariile mele si nici nu vad ce ar fi din moment ce totul a fost argumentat asa ca nu vad de ce ai fi tocmai tu singurul care sare ca ars referitor la persoana mea.
Vai de capul lor de rase romanesti!!!Ma bucurasem prea devreme ca mai au o sanasa!!!Unii le cresc de 2-3 ani si,deja,ne dau lectii!!!!!!!!!!!
Intradevar 1 din masculii ce au trecut prin crescatoria mea a ajuns la mine prin intermediul d-lui Tanase dar el provine de la un crescator al acestei rase respectiv dl.Chis Calin. a fost o pasare de calitate atat ca aspect cat si ca aptitudini dar nu se poate spune ca a constituit nucleul cresctoriei, asa cum cu o floare nu se face primavara nici cu un mascul nu se face o matca. Numai de la dl. Dosan am am primit vreo 10 pasari plus multe altele din diverse surse. Cat despre lotul crescatorului ungur jumatate din el a fost format din pui de la mine.
“Vai de capul lor de rase romanesti!!!” Ai dreptate, daca se mai apuca multi incepatori sa creasca rase romanesti or sa dispara sigur toate. :))))
Domnule „Bude Junior” Tanase haideti sa va raspund si dupa incercarea pe care ati avut-o pe messenger sa ma contactati.
Ce am vrut eu sa va spun este urmatorul lucru : de ce nu asculti parerile domnilor Tanasescu, Nistor , Chis , Dieter, Manolache(florinm64), care din ce stiu eu au sau au avut mult timp rasa asta . Genul asta de „baieti” cu gura mare si care se „pricep’’ la mai toate rasele desi porumbeii ii tine in mana cand merge in vizita pe la diferiti crescatori (si mai au si prostul obicei cand ajung la crescatori in curte sa dea sfaturi cum sa ii tina si cum trebuie sa fie pasarile) ma lasa rece dar ma si ingrijoreaza in aceleasi timp pentru ca ajung si arbitrii si au si functii prin organizatii columbofile( numai ca la U.G.C.P.P.A.M.R.si-au dat seama cu cine au de-a face si ai ramas doar la stadiul de omologator).
Cand iti termini citatele din carti gata sa terminat discutia cu tine ca nu mai ai ce sa spui si te agati repede de standardizari de cum trebuie si ce trebuie facut in sensul asta . Ce uiti tu este ca pana sa se poata face o standardizare trebuie sa existe crescatori care sa creasca porumbeii aia si apoi sa apara unii ca tine care sa vina sa ii ia in mana si sa le explice cum sta treaba cu 1. STABILIRE DESEN, 2. ORIGINE , 3. POPULARITATE J .
Porumbelul de care vorbesti ca l-ai dat domnului Tanasesc era de la domnul Chis vad ca deja ai un obicei din a spune doar ce vrei tu si in viziunea ta care este cam departe de adevar.
Si cum am zis ca ai un prost obicei de a spune doar o mica parte din adevar hai sa facem niste lamuriri legate de Csepel . Cand erai la mine in curte cu domnul Nistor am aratat 2 metisi de galatean si csepel de care am zis ca nu au iesit deloc cum trebuie nu au pastrat nici caractere de zburator nici caractere de jucator dar cum vad ca ai probleme de memorie iti reamintesc eu ca i-am zis domnului Nistor ca acei porumbei si puii lor care erau mici atunci vor fi sacrificati in nici un caz nu au ramas in crescatorie cum nici zburatorii de csepel deja nu mai existau asta este adevarul domnule „Bude junior” .
Exemplarele alea de care vorbesti si de care esti asa de mandru ca au super zboruri se pare ca foarte greu depasesc 10 minute de zbor intr-un cadru oficial.
Tot in niste interpelari ale domniei voastre gen „batut cu pumnul in piept „ ca asta este adevarul precizai ca un galatean este OBLIGATORIU sa joace numai ca iar ai omis sa spui ca ai achizitionat galateni linie de zbor care culmea NU JOACA.
Eu zic ca afirmare vine dupa munca concreta nu dupa dat citate din carti deja scrie si din experienta altora.
Imi cer scuze participantilor la acest articol pentru interpelarile mele dar lectiile trebuie predate de oameni cu experienta.
Domnule Tanase „Micul Bude” sanatate si stai linistit ca nu o sa iti mai stirbesc imaginea ta de „mare” stiutor in toate rasele.
Ar fi foarte placut sa vedem si varietatea asta de codalbi macar in expozitiile nationale.
Emil vad ca te deranjeaza foarte mult cei care se baga in seama dar practici cu obstinatie. Crescatorii nu au fost deranjati de postarile mele si chiar am discutat agreabil pana la interventia ta. Daca ai o problema cu postarile mele imi poti spune in particular (mess, daca ai sters id-ul din lista il gasesti la prieteni, telefon, daca il mai ai sau mail), incercarile de dialog au fost blocate de tine de mult timp, nu de curand, am incercat sa te contactez o data acum aprope un an si daca ai considerat ca este mai bine sa ma ignori nu te-am mai deranjat. Nu trebuie sa plictisim partenerii de dialog cu observatii total deplasate si pe langa subiect. Daca poti sa demontezi logic, rational si la subiect afirmatiile mele legate de aceasta rasa esti bine venit. Oricand accept un dialog, chiar daca in contradictoriu, daca este bine argumentat poate am ce invata, poate chiar aveam o opinie gresita si este cazul sa o schimb.
Daca este sa ne luam dupa ce pasari am trimis eu, lotul de codalbi al domnului Kiss este pornit din pasari de la domnul Chis :)
Pt. corectitudine 6 pui nu pot fii scosi in acelasi timp dintr-o pereche deci din 6 pui de la mine doar 2 aveau 50% sange Chis.
Puiul asta,
http://nistorad.sunphoto.ro/pui_2010-1/15646772
e scos dintr-un porumbel rosu, visiniu sau cafeniu?
Vasi
Buna seara tuturor!Dl Tanase m-ai lasat …..perplex cu comentariul nr.72,adica toata lumea columbofila de …..oriunde si de la toate categoriile:voiajori,ornament….etc isi doreste cu ardoare incepatori care sa continue aceasta pasiune si dv.spuneti ca e de dorit sa nu mai inceapa nici-unul sa creasca rase romanesti??!!Ca le strica????Pai normal ca le va strica atat timp cat il zapacim complet si nu va sti dupa ce ……model sa le creasca!!!!!Si inca ceva:tot vrei sa crestem rasele romanesti :totul pt zbor,dar codalbii si celelalte rase din sud nu au fost PERFORMERI niciodata,au zburat bine,da,dar ei au fost facuti ca rase sau ca varietati DE DESEN SI CULOARE!!!!Altfel,asa cum chiar dv.ati spus aratau ca si tipplerii,niste gutani de toate culorile sau ca si ciungii de Ploiesti care nu prea arata nici ei mare lucru ca aspect dar sunt,ambele rase adevarati …..performeri,cum ziceti dv.Deci,vreti sa trecem de la…..canari inchisi si complet pasari de ornament-NU SUNT DE ACORD CU ASA CEVA-LA MINE SUNT LIBERI CHIAR SI NEGRI TRENATI DESI AM AVUT PIERDERI UNEORI DECONCERTANTE-la pasari de zbor exclusiv fara sa mai conteze cum arata?Este dintr-o extrema in alta,de ce ar fi mai buna una decat alta?Mai ales ca rasele astea nu au fost niciodata”performeri”!Da,daca as fi incepator as renunta cu astfel de …..”profesori”!!!
“Altfel,asa cum chiar dv.ati spus aratau ca si tipplerii,niste gutani de toate culorile sau ca si ciungii de Ploiesti care nu prea arata nici ei mare lucru ca aspect”
In opinia mea, un Ciung de Ploiesti arata (trebuie obligatoriu) mai bine ca un gutan si ca un Tippler englez. Numai ca mie imi plac si Rollerii Orientali si de Timisoara si Ciungii de Ploiesti cam aduc cu ei. Desigur, nu m-as supara sa aiba ciocul mai mic dar chiar si asa, difera mult ca aspect de un gutan.
Cat despre codalbii romanesti, sunt o bijuterie de porumbei, si imi plac in special puii lor, cand penajul le acopera deja corpul si codita lor alba se distinge bine.
Standardul prezentat ma sus de autorul articolului , dupa ce ca este un copy paste este si modificat total aiurea. De ex. capul este rotund, cand se stie ca este patrat, la porumbite este admis mai alungit , gene subtiri cand ele trebuie sa fie duble si albe, etc.
Va rog doca puteti Samimi dati nr de Telefon en om interese de 2 perechi cod alb negru si 2 perechi cod alb albastru