Zburatorul negru-codalb romanesc numit si codalb pe negru, negru cu coada alba sau cudalb, face parte din grupa porumbeilor cu cioc mijlociu si coada lata.

Sunt porumbei de talie mijlocie spre mica, nemotati, cu capul rotund, larg si cu ciocul negru. La porumbite este admis capul stiucat, adica cu fruntea mai putin inalta si adusa oblic. Ochii sunt albi, cu gene inguste, galben-albicioase. Gatul este gros este usor arcuit spre spate, cu barbia rotunjit-scobita, pieptul larg si bombat, purtat inainte, abdomenul plin si arcuit, spinarea dreapta si usor inclinata spre coada. Aripile sunt lungi, late, trenate sau usor trenate. Coada este lata, plata, tinuta aproape orizontal. Picioarele sunt de lungime medie si neincaltate.

Penajul este negru intens, cu luciu metalic, iar penele supracodale si retricele albe.

In trecut erau crescuti in diferite varietati:

  • “cuci picurii din negri” (cu coada alba si fulgi albi pe cap si gat)
  • “cotosi” (cu pene albe pe cotul aripi)
  • “negrii cu coada alba chei” (cu gatul golas ca la Zburatorul gat-golas romanesc)

Durata zborului este de 1-2 ore, la mari inaltimi, iar unele exemplare prezinta 1-3 tumbe in serie.

Originea: nu se cunoaşte. Este o veche rasă romậnească crescută în toată ţara În Oltenia şi Muntenia, sporadic se mai găseşte o varietate a codalbilor pe negru şi anume “codalbi pe negru guleraţi”. Impresie generală: porumbel avînd lungimea de 33-34 cm, cu ţinuta aproape orizontală, greutatea corporală 260-340 grame.

Caractere de rasa

Capul: proporţional, are forma aproape a unui cub, cu colţurile şi muchiile foarte mult rotunjite, fruntea largă. La porumbiţe se admite capul ceva mai alungit, cu fruntea mai puţin înaltă şi adusă oblic ştiucat. Nu prezită moţ.

Ochii: albi (de stăncuţă), înconjuraţi de gene mari, duble, de culoare albă (geană moartă). La unele exemplare şi mai ales la porumbiţe genele au uneori o nuanţă gri deschisă.

Ciocul: este lung de 13-14 mm, cu baza groasă, uşor înclinat în jos, de culoare neagră sau aproape neagră, Umflăturile de la baza ciocului sînt netede şi pudrate cu alb.

Gîtul : este gros, uşor arcuit spre spate, cu bărbia rotunjit scobită

Pieptul: larg, bombat, bine învelit în muşchi, purtat înainte; abdomenul plin arcuit; perimetrul toracic de 23-24 cm.

Spinarea: dreaptă, uşor înclinată spre coadă.

Aripile: lungi de 21-23 cm, late, trenate sau uşor trenate. Anvergura aripilor este de 63-65 cm.

Coada: lungă de 11-13 cm, lată, plată, formată din 14-16 pene, este purtată aproape orizontal. Glanda uropigiană lipseşte. Picioarele: de lungime mijlocie, 7,5-8 cm, neîncălţate, au culoarea roşie iar ghearele sunt negre.

Penajul: des şi bine lipit de corp.

Culoarea şi desenul: negru intens, cu luciu metalic; penele supracodale, subcodale şi rectricele sint albe. Varietatea de grivi, denumiţi “ codalbi pe negru guleraţi”, au corpul ceva mai mare, ciocul ceva mai gros , genele roşii, ochi albi cu vinişoare rozalii; au un guler alb în jurul gîtului, iar penele albe supracodale pleacă cu mult mai de sus (aproape dintre aripi).

Greşeli grave: Ţinută diferită de cea prescrisă, pieptul săltat, coada ţinută spre pămînt, picioare înalte; coada albă pornită de sus; cotoşi (fulgi albi pe partea inferioară a cotului aripii); pene albe pe gambe (pantaloni); gene subţiri, roze sau roşii, ghiare albe la degetele picioarelor, ciocul de culoare deschisă, coada îngustă sau cu pene puţine , pene negre în coadă (beţe în coadă).

Marimea inelului: 7 mm.

Acum as vrea sa ne oprim asupra unei varietati, care este doar vag pomenita in standard dar mult prea putin raspandita: negrii codalbi gulerati. Cu toate ca negrii codalbi sunt ceea mai bine reprezentata, numeric, rasa din cele de codalbi romanesti , marea majoritatea (99% as putea spune) sunt exemplare simple , desi la majoritatea raselor de zbor romanesti (visinii, vargati, cafenii, orbeteni) sunt foarte des intalnite varietati ca leftati, scoicati, gulerati, margelati. Desi ca aspect arata bine ,negrii codalbi gulerati nu prea sunt agreati de crescatori majoritatea avand in crescatorii numai exemplare simple.

Mai jos va prezint cateva exemplare din crescatoria mea si sunt curios daca mai detin si alti crescatori astfel de exemplare.

Si la negrii codalbi se simte (desi mai putin ca la celelalte rase de codalbi) pierderea abilitatilor de zbor, cauzata de cresterea lor in captivitate. Astfel foarte putine exemplare mai joaca(mai exista linii cu joc prin zona Brailei) iar durata zborului a scazut si ea considerabil.

In continuare ramane destul de acuta perpetuarea raselor romanesti, majoritatea crescatorilor de porumbei indreptandu-si atentia catre voiajori, iar din putinii ramasi pentru rasele de agrement si ornament unii aleg rase straine sau rase romanesti mai raspandite ca galatenii, bimotatii(de multe ori crescuti amalgamati), botosaneni, constanteni etc. Astfel multe rase romanesti mai exista numai prin carti sau intr-un numar mult prea redus de exemplare.

Cati mai detin azi Cazatori de Caracal, Jucatori de Alexandria, Jucatori de Giurgiu, Negrii Cararati, Zburatori Canepii si din pacate lista poate continua.

Sunt sigur ca in fiecare crescatorie (macar a celor putini care nu cresc voiajori) isi pot gasi un locsor si cateva perechi dintr-una din rasele ce se sting pe nesimtite.

B.Tanasescu