Asa cum am promis cu ceva timp in urma, am revenit cu un nou articol despre sportul columbofil si aceasta minunata pasiune pe care o au atat de multi oameni fata de aceste minunate pasari si anume porumbeii, fie ei voiajori sau de ornament.

Cu cateva luni in urma am reusit dupa multi ani de zile( 16 ani ) sa imi mut porumbeii din balconul blocului unde imi facusem o mica crescatorie ( vezi articolul cresterea porumbeilor la bloc sau asa numitii ?columbofili balconari? ) si unde eram limitat de spatiu deoarece balconul era impartit in 2 parti pentru a avea acces la el atat porumbeii cat si persoanele care doreau sa stea pe balcon.

Deci, impreuna cu bunul meu prieten Iulian cu care si cresc porumbeii acum, i-am mutat la 20 km de Bucuresti la curte unde in momentul de fata au o voliera mare si 24 de boxe noi noute in care ii asteapta un nou sezon de imperechere si de crestere a puilor.

A fost destul de mult de munca deoarece eu si Iulian ne-am construit singuri voliera incepand de la a turna placa de beton, pana la a suda tevile pe care sa facut structura principala si construirea boxelor si a odihnitorilor.

Tot atunci am hotarat sa dam si denumirea crescatoriei de : Crescatoria Iulian ? Stefan deoarece totul practic am facut impreuna iar acum pasarile fiind la comun totul este atat al meu cat si al lui ceea ce mi se si pare normal cand cresti porumbeii in tandem cu cineva.

Dupa terminarea primei voliere, a luat nastere voliera cu numarul 2, voliera special facuta pentru porumbeii de ornament si anume: kingi, calugari, rolleri, pescarusi chinezi, gat golasi si voltati. Aceasta voliera este in continuarea primei voliere avand tot placa de beton turnata pentru a prevenii intrarea animalelor nedorite in voliera, fiind facuta pe acelasi principiu ca si prima si anume : stalpi de sustinere turnati in beton, plasa de rabitz, , usa metalica sudata cu balamale, boxe, odihnitori, etc.

In incheiere as dorii sa mentionez ca exista in proiect si a 3-a voliera pentru pasarile de zbor care va fi facuta in continuarea celei de a doua si va fi la fel construita si ca inaltime si latime dar va avea in dotarea ei si o parte care va avea doar plasa de jur imprejur pentru a permite porumbeilor de zbor sa aiba parte din plin de razele soarelui si tot ceea ce tine de mediul inconjurator. In incheiere as dorii sa atasez niste poze de la inceput si pana in prezent si sper sa va faca placere acest scurt articol scris intr-un ceas tarziu din noapte deoarece indiferent de ora sau zi noi columbofilii ne gandim mereu la aceste minunate si gingase pasari care ne incanta sufletul si viata cu gratia si zborul lor.

Va doresc vant in pene si un sezon competitional plin de succes.
Cu stima,

Stefan Enciu

Cateva poze despre cele 2 voliere. Pentru mai multe poze accesati site-ul : www.freewebs.com/crescatoria-iulian-stefan sau pe www.iulianstefan.sunphoto.ro

e1
e2
Inceputul primei voliere

e3
Crescatoria Iulian ? Stefan finalizata ( voliera numarul 1 )
e4
Boxe noi noute si porumbei fericiti sa le ocupe cat mai repede

e5
Crescatoria Iulian ? Stefan ( voliera numarul 1 in decembrie acoperita cu OSB pentru a prevenii patrunderea frigului la porumbei. In continuare se observa construirea celei de a doua voliere pentru porumbeii de ornament )

e6
Voliera numarul 2 pentru ornament in timpul constructiei

e7
Cu toate ca era frig rau si intuneric afara nu ne-am lasat pana nu am montat tabla pe acoperis

e8
O noua zi de munca de data asta se trece la sudarea stalpilor care incadreaza usa de acces. In imagine Iulian sudand iar porumbeii ii sunt alaturi si ei la treaba.

e9
Voliera numarul 2 in curs de amenajare si acoperirea ei cu OSB si geam pentru a prevenii frigul iernii.

e10
Cele 2 voliere una in prelungirea celeilalte, acoperite complet cu OSB si geamuri gata pregatite pentru iarna.

e11
Tandemul Iulian ? Stefan alaturi de un mascul list din celebrul ?Smarandescu? ( batausul crescatoriei )

e12
Un mic ceas de perete care intotdeauna imi incanta ochiul si ma face sa privesc cu mare placere cum trece timpul cu gandul la porumbei.

www.freewebs.com/crescatoria-iulian-stefan
www.iulianstefan.sunphoto.ro