compvmDe fapt era a 3a, dar asa a fost sa fie, desi pentru multi nu conteaza la fel cum nu conteaza ce fac ei si cum, doar pentru a vinde. Trebuie sa recunoastem ca nu e usor sa iti umpli buzunarele si ar trebui sa apreciem calitatea asta, asa cum unii politisti sunt impresionati de felul in care cate un “hot” ajunge sa scape de fiecare data de mana legii, tot asa si noi, hai sa ii apreciem pe domnii care vor sa faca din Romania o mica Belgie, doar am fost si micul Paris nu-i asa!? ☺ dar Domnilor, treziti-va, e nevoie de multa seriozitate pentru asta! nu zic ca nu au si ei “hotul” lor, dar frateeeee‼! ☺

Azi vreau sa trec la lucruri mai serioase si am sa incep cu o dilema. In cateva zile vreau sa extind voliera cu inca un compartiment. Va avea 1.50L, 1.20l si 1.90H, dar nu stiam daca sa il fac pentru matca sau pentru pui. ☺ de fapt ce vreau sa spun e ca nu stiam daca sa ii zbor la natural sau la vaduvie.

compvm

Daca aleg vaduvie, va deveni matca, daca e sa fie natural, va deveni compartiment pentru pui. Deci dilema mea nu era ce voi face cu noua constructie, ci cum voi zbura. ☺ Asa ca in ultima vreme am citit o groaza de articole care au ca subiect metoda de zbor. Dupa cum bine stiti si voi, parerile sunt impartite si ca sa fiu sincer m-am cam incurcat in argumente. Ce-i drept unele m-au convins, altele nu, asa ca mi-am aprins o tigare si am tras cu sete si… ☺ de la bun inceput am inclinat spre natural si asta nu pentru ca as fi citit despre una si despre alta, ci doar pentru ca vaduvia e vaduvie si nu imi suna bine. Voi nu ati obosit niciodata!? nu din prima, dar sigur dupa un an doi de ceva care va oboseste renuntati din instinct, instinctul de autoaparare care din pacate genereaza stres. Cred ca stiti foarte bine ca stresul aduce boli si degeaba faceti tratament cu tot felul, nu rezolvati altceva decat sa inlaturati pentru o scurta perioada de timp efectul, dar nu si cauza. Desigur, depinde de rezistenta fiecaruia dar, cati si cat!? Parerea mea de incepator ☺ este ca vaduvia are partea ei buna (si vorbim aici de o singura generatie la vaduvie), pe o perioada scurta, sa zicem doi ani, in unele cazuri trei si al treilea an pentru cativa doar si astia nu vor fi neaparat campionii din anii trecuti. Desigur ca sunt si exceptii.

La Natural, in opinia mea porumbeii se vor dezvolta fara stres. Binenteles ca rezultatele nu vor aparea in primii doi ani, asa cum vor aparea la vaduvie si evident ca am luat in considerare in ambele cazuri, o serie de porumbei buni, as spune chiar normali de buni, din care sa razbata mici varfuri. ☺ Ar fi multe de spus, dar nu ma grabesc sa fie aici si acum. Asa ca am sa ajung la o concluzie, concluzie care defineste cel mai bine naturalul ca fiind alegerea potrivita pentru mine. E adevarat ca perioada de asteptare a rezultatelor bune nu este tocmai de un an_doi, hai sa zicem ca un an_doi si cu putin noroc, dar daca vrei ca rezultatele sa se mentina si in anii urmatori, cel mai bine pentru porumbeii tai si pentru tine, este ca aceasta perioada sa se lungeasca la 4-5 ani si abia apoi sa culegi roadele. Deci voi alege naturalul ca metoda de zbor si nu vaduvia. Vaduvia nu e pentru mine, nu aspir la rezultate imediate, azi_maine. Vreau porumbei sanatosi si pentru multi ani si vreau familia mea de porumbei, nu altii si mereu altii cum am vazut ca procedeaza cate unii. Acum stiu ca voi deranja pe cate unii cu “tupeul” de a fi necunoscator ☺ dar, nu conteaza, tot ce le pot spune e ca, inainte de a face ceva pentru pasarile mele, trebuie sa simt si apoi restul.

p.s. Poate v-am mai spus ca am pierdut un pui “la etapa” de acum doua duminici ☺dar, intotdeauna exista un echilibru. la mine a ajuns un pui vanat cu inel de FCI si care nu mai vrea sa plece. ☺ probabil nu ii este teama de mainile mele. Este inelat pe dreptul si la stangul are o clema galbena. Din pacate pentru propietar porumbelul asta va ramane la mine. nu sunt adeptul ia porumbelul, da porumbelul, binenteles in cazul in care porumbelul sta inchis contrar vointei lui e o alta poveste. Dar daca porumbelul nu a stat deloc inchis si a ales sa ramana, eu nu pot sa il mai dau. asa ca poate sa aiba el cel mai prost pedigree, ori cel mai bun, va ramane la mine. Cine se simte cu musca pe caciula si l-a pierdut sa stie ca e pe maini bune si daca are pretentii materiale, ori daca doreste sa primeasca un alt pui la schimb, cu cea mai mare placere voi onora cererea. N-am porumbei campioni, dar vor deveni. Pentru cei “interesati” ☺ locuiesc in Buftea, cartier Flamanzeni si nu va grabiti. mai intai seria inelului si apoi ne putem intalni. Promit ca dau si strada si numarul. Dau si o bere, dar asta depinde foarte mult de tine ☺.

Va doresc o zi frumoasa!

VM