Odihnitori rastel

Salut! Cine imi poate spune si mie dimensiunile unor odihnitori tip rastel (lungime, latime, inaltime) ?
Multumesc Frumos!
Stefan B.

Raspuns de la Mircea:
Latime: 20 cm
Lungime (adancime): 30 cm
Inaltime: 22 cm

13 comentarii la “Odihnitori rastel”

 1. Am pus latimea standard dintr-un catalog dar sper sa scrie columbofilii marimile folosite de ei pentru toate cele 3 dimensiuni.

  Totusi acest tip de odihnitori permit cuibarirea deci imperecherea femelelor separate pe sexe sau chiar a puilor mai mari… de aceea as prefera V-urile. Care ar fi totusi avantajele celor tip rastel?

 2. Mircea-Galati,
  Salut cu drag toti columbofilii.
  Latimea de 20 cm, adancimea de 30 cm si inaltimea 22 cm.
  Toate aceste dimensiuni mai depind si de liniile porumbeilor pe care le detineti(gabarit).
  Inima buna, si sa va vina porumbeii de la concursuri caci suntem in “plina febra”.

 3. Pai sincer sa fiu nu folosesc odihnitori din astea sunt cam ciudate folosesc din alea V-uri. Totusi mai asteapta poate foloseste cineva aceste odihnitori si iti va spune. Bafta in continuare

 4. parera mea, folosesc ceva gen V cu mici modificari… ca la cele rastel din poza e excelent ca are separatoare pe verticala! bineinteles ca se pot pune si intre randurile de V-uri separatoare -> in caz contrar, pt simple V-uri, un mascul poate ocupa uneori un rand intreg… sau coloanele de V-urile trebuiesc puse la distanta putin mai mare, mai mult decat 22 cm ca si in cazul rastel…

  deci cred ca se poate castiga spatiu cu rastel vs V-uri

 5. avantajul major al acestui tip de odihnitori e ca incap mai multi porumbei pe o suprafata mai mica,fata de cele tip V.
  @porumbei.ro : nu permit cuibarirea,in 20cm nu se baga doi porumbei plus ca stinghiuta pe care stau are doar 3-5cm,in spate e panta deci sa fi sigur ca nu cuibaresc. sa nu mai spun ca daca au si ochelarii in fata de 7-8 cm nici macar nu se vad intre ele

 6. Astfel de odihnitori am avut si eu, si cu panta cu tot, mi se cuibareau jos la capatul pantei, daca mai carau si 2-3 betisoare indreptau panta – in ultima vreme cand nu i-am mai separat pe compartimente, se scoteau pui la greu si din acest rastel. Parintii abia incapeau ambii in “boxa” dar totusi cloceau si cresteau puii fara probleme. Ce-i drept nu aveam “iesituri” spre exterior sa nu se vada intre ei.

  Referitor la V-uri si faptul ca un mascul poate lua un intreg rand, nu stiu ce sa zic, la mine nu s-a intamplat. Cred ca stiu si motivul – pentru a da jos de pe un V un mascul altui mascul ii este foarte greu pentru ca nu are unde sa se aseze langa cel existent – doar pe picioarele V-ului si acolo este sub masculul existent care ii da la cap de-l satura, in timp ce si aluneca in jos pe panta. :)

 7. cu v-uri parerea mea devin puii mai salbatici,de cand am pus rastel,nu ca acel model din poza ci mai simplu facut de mine porumbeii imi sunt mai blanzi,in special puii ei nu sunt prea increzatori si atunci cand ii prinzi ei zboara de pe v-uri din instinct dar de pe astea nu

 8. ,,v,, -urile cu separator vertical sunt cele mai bune , depinde si de aglomeratia din cusca , de regula se pun cateva in plus , niciodata sa nu fie in minus ca atunci apar probleme , cat despre dimensiunile odihnitorilor tineret dimensiunile date de d-nul mircea sunt bune

 9. acest tip este ideal pentru pui.. pentru cei ce spun ca se cuibaresc in spate … poate nu ati lasat distanta de aproximativ 5 cm iar daca vor avea ideea de a strange bete acestea vor curge labaza rastelului de asemenea este rcomandat si pentru femele vaduve ceea ce nu se mai poate folosi la masculi care se zboara la vaduvie .
  dimensiunile folosite in general sunt cele date dar asta nu poate fi un standard insa foarte importanta este panta ce trebuie sa aiba minim 40% eu prefet pa cele peste 60% ceva de genul prezentat in imagine cu mica specificatie da dezpatitoarele verticale au aproape 10 cm
  bafta

 10. Eu am de aproape doi ani acest tip “rastel” de odihnitori, insa 22 cm inaltime sunt mici. La mine au 25 si unii din ei mai raman cu coada “agatata” de sus cand se intorc sa fie cu capul spre exterior, mai ales rotatii stau cu coada deasupra capului, uneori! :)
  Ale mele au inaltimea de 25, latimea de 16 iar adancimea de 28 cm. In spate este gol, planurile inclinate nu ating peretele pentru a putea curata usor gainatul, care cade printe “rastel” si perete.
  Spre deosebire de V-uri, se foloseste mult mai eficient suprafata de perete si pentru ca peretii verticali ai “rastelului”sunt cu 5 cm in afara, nu se pot deranja reciproc decat daca au chef amandoi sa se ciorovaiasca un pic . . .
  Cat despre cuibarit, cred ca este prea ingust sa se gandeasca macar la asa ceva!

 11. Va multumuesc frumos! ca ati facut un topic in legatura cu intrebarea mea. Sanatate!Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *