Oprirea ouatului iarna fara separare pe sexe

Nu am posibilitatea sa separ porumbeii iarna si atunci ii tin pe toti in acelasi loc respectiv voliera de 3 x 3 m. Imi este greu cu ouatul pentru ca nu se opresc nici pe cel mai mare ger iar singura varianta pe care o folosesc este sa le arunc ouale.

Ii las totusi sa cloceasca cat mai mult pe oua false pentru ca daca le arunc imediat in 7-8 zile fac altele si se epuizeaza femelele, pierd mult calciu dar si masculii pentru ca tot timpul ar fi in goana la cuib care nu stiu cum este la voiajori dar la tipplerii mei este foarte apriga, le pun mancare in boxe pentru ca altfel nu ar apuca femelele sa manance nimic, e perioada pe care o urasc indiferent de sezon… asta cu goana la cuib dar nu se poate opri, e instinctual, hormonal, nu stiu… insa vad masculii schimbati, cu pupilele marite, parca sunt drogati, nu vad decat femela.

Intrebarile mele ar fi… ce tip de cereale sa le dau pentru a le scadea instinctul de imperechere iarna si pentru a face oua mai rar, de cate ori pe zi e bine sa-i hranim in aceasta perioada si in general daca sunt si alti columbofili care nu-i separa iarna ce metode folosesc pentru a avea porumbeii cat mai linistiti si masculii sa lase femelele in pace… o alta intrebare ar fi daca dauneaza faptul ca nu sunt separati, argumente pro si contra separarii pe sexe… Cam asta ar fi, multumesc.

Dumitru

29 comentarii la “Oprirea ouatului iarna fara separare pe sexe”

  1. Cumpara mancare speciala pentru iernat de la firmele consacrate. Sau urmareste reteta pe eticheta si fa singur compozitia daca iti place sa te complici rau pentru a salva 0,0008 lei (desi e posibil sa iesi mai scump). :))

    Da-le mancare odata pe zi si la gramaj. Nu stiu cat e la tippleri recomandat. La voiajori incerc sa stau in jurul a 30 grame, 25 cand e mai cald afara. Cata vreme nu sar si ataca mancarea cu mare pofta cand o primesc, le dai prea mult si le umbla gandul la prostii plus ca se ingrasa nesanatos. Nu i-am separat si au boxele deschise… nu mai oua de vreo luna.

    Inchide boxele si fixeaza odihnitori V in numar putin mai mare decat numarul de porumbei. Daca te intereseaza confortul lor psihic, monteaza-le cat mai sus. Cele mai bune sunt odihnitorile de plastic demontabile, cu suport – cand redeschizi boxele le poti scoate pentru a isi lua toti boxe. Apoi le pui la loc.

    Argumente pro separare: poti face perechile cum vrei primavara si masculii tineri isi iau mai usor boxe daca sunt doar ei in compartiment.

  2. Si eu am avut 3 pui ( o porumbita a facut un singur ou ) , puiul mai mic dintre cei 2, a murit ieri. De 2 zile avea putin in gusa si l-am ajutat eu cu cateva boabe de porumb…..oare am facut rau ca l-am ajutat??? sau a murit din alte cauze? Mentionez ca fratele lui era dublu fata de cel care a murit. Eu nu ma mai ating de ei. Nu ii mai ajut. Las natura sa faca selectie. Ma simt oarecum vinovat….vreau sa stiu daca eu l-am omorat. S-a comportat bine. Inghitea el singur boabele. Multumesc !

  3. da-le cate 25gr de orz per tippler, odata pe zii. In cel mult 10 zile sa terminat cu pofta de imperechiat si de ouat.

  4. Da ,asta ar fi o varianta,cu orzul,dar stiu ce inseamna rasele de zbor ,is nebuni. Iarna dc ieseam afara pe intuneric si ma auzeau,incepea cantatu. Pe cand la voiajori,astia.s mai nesexuali: ))). Singura varianta ar fi sa.i desparti si sa iti construesti mai un coteț

  5. @Cristian:
    1. Nu are rost sa te simti vinovat, intrucat intentia ta a fost buna.
    2. Foarte posibil, nu faptul ca l-ai hranit a cauzat moartea puiului. Ramasese mult mai mic decat fratele sau, deci era contaminat cu un microb, care, atunci cand s-a inmultit in corpul sau peste masura, l-a omorat
    3. Concluzia ta este corecta-in astfel de cazuri nu este bine sa intervii, ci trebuie sa lasi natura sa-si urmeze cursul.Selectia naturala isi are rostul sau.
    4.Urmareste starea de sanatate a restului porumbeilor, excrementele, forma corporala(slabi/). Femelele care oua un singur ou pot avea probleme cu salmonelele.Acelasi microb poate cauza incetinirea in crestere si tararea unui pui, desi nu e singurul(si tricomonoza se manifesta astfel uneori).
    5. Fa tot posibilul sa separi porumbeii pe sexe in aceasta perioada, mai ales daca continua ouatul. Nu e Ok sa oua, daramite sa mai si creasca pui acum.

  6. pt Andrei …le dau mancare la sac care este pentru toate anotimpurile , asa scrie pe el cel putin , nu ma mai complic sa le fac eu amestecul pt ca ai dreptate pretul este cam tot pe acolo. le dau o data pe zi dimineata inainte sa plec la munca dar nu la gramaj, la ochi ( cred ca le dau cam 300-400 g la 22 de porumbei si tot mai ramane mancare in hranitoare, e adevarat ca doar putin orz care nu le place deloc ) , iar in dimineata urmatoare sar la mancare ca disperatii . odihnitori am destule , sunt ocupate cam jumatate dintre ele in special cele mai de sus, toti se bat pe locurile alea , boxele nu le-am inchis niciodata . probabil daca le-as inchide tot s-ar oua dar pe jos . dl. Manfred eu le-as da numai orz insa nu se ating de el , raman ultimele boabe in hranitoare . Fisher sunt de acord cu tine 100 % , tu stii foarte bine cum sunt , eu daca merg la ei pe intuneric si ma aud deschizand usa unii incep sa turuie femelele iar daca aprind becul pentru cateva secunde s-a terminat….incep toti sa cante, sa zboare , unii chiar vor sa coboare la mancare….sunt mult prea activi, ma enerveaza , zici ca beau energizante zilnic, nu-i inhiba nici frigul, nici mancarea, nimic…..de exemplu unul azi cauta disperat pe podea , prin toate colturile material pentru cuib, l-am vazut, ii cunosc pe fiecare in parte, stiu exact ce vor dupa cum se comporta . vazandu-l cat este de disperat i-am aruncat o mana de bete, a fost cel mai fericit, maine daca ma uit cred ca are un cuib cat casa, atunci cand nu le dau bete cara pene si tot duc ei ceva in boxa . despre construirea unei a 2 a voliere , e mai greu pentru ca nu-mi permite spatiul, noi in bucuresti nu aveam atata teren cum aveti voi, la mine curtea practic nu mai exista, e doar o alee, am facut si garajul, ma rog…..oricum va multumesc toturor pentru sfaturi .

  7. Dupa 1-2 zile de ger numai cu orzoaica, sa vezi cum se ating de ea, ba chiar o sa li se para buna. :))

  8. salut dan_tgv , am citit mesajul tau dupa ce postasem deja asa ca mai scriu si acest mesaj , se intampla sa am o femela care face de vreun an doar un singur ou si ala cu coaja poroasa, nu este lucios cum stiam ca ar trebui sa fie iar pe al 2 lea fie nu-l face deloc fie daca il face nu iese format complet ci doar o coaja sau un rest foarte subtire fara continut iar ouale au fost mai mereu cu probleme dar nu la modul ca sunt limpezi . ma uit la ele in lumina becului dupa 4-5 zile si se vad acele vase de sange si embrionul cum se formeaza doar ca puii ciocneau un pic dupa care mureau sau nu se dezvoltau cum trebuie pt a iesi , am verificat ouale si in zilele 17-18 si se vedeau tot acele vase de sange iar oul era mai inchis la culoare pe interior si puii nu mai ieseau niciodata. in 2 ani de cand am aceasta femela am reusit sa scot doar 3 pui dintre care 2 au fost luati de soim iar unul inca il am, este tot o femela care mosteneste problema de la mama ei cu o mica diferenta in sensul ca face tot un singur ou doar ca are coaja lucioasa si puiul iese fara probleme. ce ar putea avea cele doua ?

  9. Dumitre dar dc ai face un coteț peste cel existent fara voliera ,doar cusca ? Eventual sa refaci cu totul,pe 2 nivele….

  10. si mai e o problema , le dau doar orz si sa zicem ca nu se mai oua dar masculii tot or sa le goneasca la cuib , mancarea nu face sa dispara si goana ,nu ? am vazut ca ei nu se linistesc decat atunci cand au depus femelele primul ou dar daca ouale nu mai vin insa ei se tot calca atunci masculii nu le vor da pace niciodata si va fi un mai mare dezastru ….

  11. @Dan_Tgv: Bune sfaturi!

    @Cristian: Asa cum a zis si Dan, nu ai de ce sa te simti vinovat. Puiul avea probleme, tu l-ai ajutat si tot n-a
    supravietuit. L-ai ajutat pentru ca ai suflet, nu ca alti crescatori care ii omoara din cuib.

    Parerea mea ca trebuie separati in perioada asta, astfel eviti problema cu care te-ai confruntat. Iarna nu e o perioada propice reproducerii ( tot parerea mea).

  12. @Dumitru: Nu stiam ca sunt asa turbati tipplerii astia. :) La mine a fost azi 1 grad Celsius. Pe “caldura” asta nu cred ca iti arde de “ars”. You see what i did there? ;))

    Daca sunt asa “in calduri”, indiferent de temperatura de afara, trebuie sa faci cumva sa ii separi pe sexe.

  13. @Dumitru: Nu ma pricep prea tare la boli, dar, cred ca porumbita de care zici are salmoneloza. Probabil si fiica-sa a mostenit boala.

    In legatura cu mancarea, cred ca orzoaica ar trebui sa le mai reduca apetitul asta sexual.

    Cred ca Fisher ti-a dat o idee buna. Bafta!

  14. fisher , o voliera peste cea existenta ? imposibil….pai stii unde este voliera mea ?….in mansarda casei…..sa mai fac una unde, sus pe casa ? nici daca as vrea nu am cum sa urc pe acoperis , casa este cu etaj…

  15. Nicule rasele astea.s asa cum am vazut o replica intr.un film :niciodata nu.i prea cald sau prea frig pt treaba asta:))

  16. Multumesc frumos ! Restul porumbeilor sunt ok. Nu am posibilitatea sa-i separ in perioada iernii. Am o singura voliera. Acuma vedem Ce Da Dumnezeu. Fratele celui care a murit este in pene deja, este ok. Cel care este singur (de la o porumbita, un singur ou), azi-maine este in cotoare….M-am linistit, stiind ca nu eu am fost de vina, probabil a primit mai putina mancare de la parinti.Voliera am curatat-o zilnic, cuibul la fel zilnic schimbam paiele din el. Asta este. Mergem inainte.

  17. @ Dumitru (com 8) – dupa descrierea ta, femela nu mai are nevoie de antibiograma, e sigur salmonella. Din pacate, eliminarea ei se impune (daca m-ai intreba pe mine, as elimina si fiica ei, cu toti puii lor). Salmoneloza cronica e un dezastru. Puii sunt compromisi, mor in ou sau la 2-3 zile dupa ecloziune. Bacteria se transmite cu fidelitate de la parintele infectat la pui, direct din ou. Pe maturi nu-i omoara, insa performanta nu vor mai face niciodata (la concursuri/zbor de inaltime) si vor ramane vesnic purtatori. Vor infecta partenerul “de sex”, mai intai. In cativa ani, se va extinde la tot lotul. Uneori, masculii se sterilizeaza si nu mai fecundeaza ouale. Nu vreau sa te sperii dar cu salmoneloza nu-i de joaca, intrucat tratamentele pentru ea amelioreaza, insa NICIODATA nu elimina in totalitate agentul patogen din corp, fiind cantonat in zone impenetrabile de catre antibiotice(capsule articulare, membrane meningeale etc).Cand pare ca a scapat de boala, supune porumbelul la efort prelungit si salmoneloza reapare”ca prin farmec”.

  18. @Fisher: Daca nu e ortodox, nu ii urezi La Multi Ani lui porumbei.ro? :))

  19. Ba da,dar nu va accepta :)).
    Am colegi ,penticostali şi rad cand aud de sf Andrei,Parascheva etc ,chiar dc sunt bine intentionat. Treaba asta cu religiile ii ca si la porumbei. Ce oferta iti place,pe aia o alegi. Toate.s bune,atata timp cat nu lovesti in celalalt si.ti vezi de calea ta

  20. @Fisher: te rog lasa in pace acel personaj, nu-mi mai trebuie trolling pe aici, de aceea ti-am sters mesajul… daca vrei il poti intreba in privat. Daca iti este asa dor de el. :) Merci.

  21. Dimineața sa dai mâncare din belșug, după care o lași afara pe toți și închizi voliera. Seara o lași doar înăuntru și iar poți sa dai mâncare din belșug. Și ai și scăpat de problemă.

  22. cu parere de rau dar nimic nu a functionat pentru stoparea ouatului, nici macar intarzierea nu s-a produs. le dau de o luna numai orzoaica pe care nu o consuma de placere dar nu au incotro, de foame mananca insa ouale au aparut ca si vara in 7-8 zile maxim, chiar am o femela care oua dupa 4-5 zile insa toate sunt limpezi. se pare ca singura solutie este separarea…..frigul si mancarea nu-i incurca…..

  23. nu am stat sa cantaresc, iti dai seama….dar avand in vedere ca le dau cam 250-300 g la 20 de porumbei inseamna 13-15 g pe porumbel insa depinde cat mananca fiecare, le dau la gramada dar 2 a zi tot mai gasesc boabe in hranitoare.

  24. Pai cata vreme mai gasesti boabe… nu stiu ce sa zic. La mine nu ramane nici o coaja de mei si apoi mai cauta…







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *