Ornitoza

Ornitoza este o boala infectioasa cauzata de chlamydia. La pasarile tinere boala poate cauza pierderi insemnate.
Chlamydia este excretata cu dejectiile, in lichidul lacrimal, pe cioc si in laptele de gusa. Porumbeii se infecteaza respirand praf infectat cu agentul patogen, sau ingerand hrana sau apa infectata.

Simptome de Ornitoza:

 • apatie
 • lipsa poftei de mancare
 • sete exagerata
 • performante reduse in concursuri
 • la unele pasari apare conjunctivita, lipirea pleoapelor
 • inchiderea ochilor, sensibilitate la lumina
 • lichid galbui pe nari
 • infundarea narilor, respiratie cu ciocul deschis
 • scarpinarea la cap
 • stranut

Este o afectiune ce poate fi transmisa la om in anumite conditii.

TRATAMENT: Enrofloxacina, Ornichure, Tetraciclina, Baytril.

22 comentarii la “Ornitoza”

 1. La tratamentul cu enrofloxacina se pune 1 ml de solutie la 1 L de apa ? Eu am pus 1 ml la 2 L si nu a dat rezultate, am inceput sa administrez si enrofloxarom 1 pastila/zi/pasare. Este bine ?

 2. 6 ml la l de apa?dl george asa creca le ardeti si intestinele,din cate stiu nu mai mult de 2 ml/l apa plus iaurt pus pe boabe pt refacerea florei intestinale.

 3. ENROFLOXAROM C comprimate se administrează 1 comprimat per kg greutate vie şi zi. deci 1 pastila ar fi cam mult pentru un porumbel.

  ENROFLOXAROM 10 %. sol. buvabila tratamentul se efectueaza prin adaugarea în apa de baut a 1 ml Enrofloxarom 10%/ litru de apa/zi, timp de 5-6 zile.
  Apa de băut în care se dizolva produsul trebuie sa fie proaspătă, iar medicamentul se va prepara zilnic. Apa va fi medicamentata pe toata perioada tratamentului.

 4. OXITETRACICLINĂ 50% Pulbere hidrosolubilă 6 g/1 litru apa, timp de 5-7 zile;

  OXIVIT S Pulbere hidrosolubilă Tratamentul curativ se executa prin administrarea produsului în furaj sau apa de baut, în cantitate de 1,5-2 g la 1litru apă sau 1 kg furaj, timp de 5 zile.
  Tratamentul preventiv se efectueaza ca medicatie antistres, folosindu-se 1,5-2 g pulbere de Oxivit S/1litru apa sau 1 kg de furaj, timp de 3 zile.

  FLUMEQUINOROM 10 % Soluţie orală – tineret: 0,5 ml /litru apa/zi, timp de 4-5 zile;- adulţi: 1 ml/litru apa/zi, timp de 4-5 zile.

  OXIFURAN Comprimate doza este de 1 comprimat sfaramat şi omogenizat la 100g de furaj sau pentru tratament individual se administrează 1/2 comprimat/0,5 kg greutate vie, timp de 5-7 zile

  sursa: http://www.romvac.ro

 5. daca nu primesc nici un tratament porumbeii isi revin ?, puii de anul viitor ai acestor porumbei vor avea probleme? astept raspuns foarte urgent ,VA ROG!

 6. spunetimi fratilor ce sa le fac.leam dat de toate si nu isi revin.imi moare in fiecare zi cate un pui

 7. cine are probleme cu boala asta sa foloseasca AVIANPROTECT 2 pastile pe zi. una dimineata si una seara la pasarile afectate si nu uitati sa separati indivizi afectati. La ceilalti datile cite o pastila timp de5-7 zile. La pasarile foarte afectate punetile OCULOFORTE (sint picaturi) cite o picatura in ochi si nara timp de 3-5 zile.

 8. Ajutor……cineva sa ma ajute cu un sfat, sunt disperat. Tratez porumbei de circa 2 saptamani cu doxicilina impotriva ornitozei, in prima saptamana le-a administrat 2 lingurite la 2 L fara nici un efect, in cea de a 2 a saptamana 3 lingurite la 1,5 L la fel fara nici un efect. Ce ma safatuiti sa fac in continuare??? AJUTOR AJUTOR AJUTOR

 9. Mai intai spune simptomele, eventual trimite 2-3 poze cu porumbeii afectati si voi readuce in discutie acest topic vechi pe prima pagina.

 10. Simptomele sunt: suflare greoaie(pufait), inflamarea unei singure pleoape fara lacrimare, inflamarea fulgilor de pe cap ca si cum ar avea mot, excrementele aja si aja cand diarea apoasa cand sanatos. I-am tratat cu doxicilina si nimic apoi la sfatul cuiva le-am adminitrat Noredon si tot nimic.

 11. Am citit mai sus ca Ornitoza se ia si la om, in acest caz ce trbuie sa faci ca sa nu iei boala? Iar in caz ca ai luato ce tratament trebuie facut?

 12. pui pe cantar k la piata … dak o lingurita de cafea rasa are km 2.5 gr calculeaza si u …

 13. Ornitoza se trateaza cu Doxiciclina, Enrofloxacina nu da rezultate in acest caz daca nu este administrata impreuna cu Doxiciclina si va spun din proprie experienta. Am avut multi porumbei cu ornitoza si i-am tratat excelent cu Doxiciclina+Enrofloxacina, cate 5 mg din fiecare la 12 ore minim 10 zile.

 14. Sunt patit cu asemenea boala.Initial am fost sfatuit prost-1.OXYVIT 2.ENROFLOXACINA+ROMBENDAZOL(nimic) 3.FLAGELSTOP+VITAMINE+PROBIOTIC.
  Dupa administrarea celei de-a treia varianta am avut succes.Pasarile nu au mai avut nici stari de apatie si nici secretii nazale. Si totusi au ramas cu o respiratie greoaie(stranut/pufait). Ce imi ramane d facut? Acum vreau sa aduc efectiv nou (pui) .Nu as vrea sa se contamineze si astia. Imi poate da cineva un sfat? un vaccin? un tratament in prealabil?
  MULTUMESC FRUMOS

 15. Cel mai bun tratament pentru ornitoza!!!
  tratament cu produse din gama belgica de weerd si anume: ornispecial + w.n. cate un pliculet din fiecare preparat cu 2 litri apa. Inlaturati hrana minerala pe parcursul tratamentului

 16. Vă rog sa-mi scrieți despre tratarea urmatoarelor simtome la porumbei:secreți nazale de culoare galbui și inflamarea pleoapei! Presupun ca este vorba despre Ornitoza.observ ca foarte multe persoane își da cu presupusul despre aceasta boala dar nimeni nu spune un tratament concret care da rezultate! Rog sfaturi de la columbofili adevărați și cu experiență! Va mulțumesc!

 17. Tratamentu de la romvac nu da rezultate. Trebuie incercat cel din belgia sau olanda

 18. la ce va referiti cand ziceti
  la oasarile tinere boala poate cauza pierderi insemnate?
  pls vreau sa stiu?

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *