Pana a 2-a si angajarea la concurs

De pe pigeons.ro: In mod normal, cea de-a doua pana primara cade, doar dupa ce prima pana primara a crescut complet. Columbofilul trebuie sa fie extrem de atent atunci cand au trecut 8 zile de la cresterea completa a primei pene primare, si cea de-a doua pana primara nu a fost aruncata.

In acest caz, vaduvul este mult, mult mai usor decat in mod normal, angajarea lui la urmatoarea etapa fiind interzisa, deoarece exista un foarte ridicat risc ca acesta sa nu se mai intoarca. In acest caz, trebuie sa asteptam pana in momentul in care pana cade, ulterior totul revenind la normal.

Mai multe detalii despre pene aici.

23 comentarii la “Pana a 2-a si angajarea la concurs”

  1. Umbla o vorba: “nu exista secrete in columbofilie”. Defapt e vorba doar de multa ignoranta. Poate nu sunt neaparat secrete, sunt informatii pe care le-ai putea observa si singur daca ai fi atent si ai nota tot ce observi in crescatorie… sau daca ai fi atent la cei cu mai multa experienta dispusi sa o imparta si altora (cam rari).

    Porumbeii nu sunt roboti, trebuie sa scapam odata de conceptia asta stupida: “daca sunt buni vin, da-i dracu”. Sunt destule momente in viata unui porumbel cand nu este apt de zbor indelungat nici acasa, nu mai vorbim de concursuri sau de clasari. Numai ca de multe ori sunt tratati ca niste cartofi intr-un sac… daca e etapa, hai cu ei gramada, sa se descurce cum pot. Apoi e de vina lansatorul, vremea, soarta potrivnica, zodia… crescatorul niciodata.

  2. foarte adevarat ce spui porumbei .ro.doar sunt si ei porumbei niste fiinte si trebuie tratate cum se cuvine ca de aceea se intorc acasa

  3. Cata dreptate ai Andrei!Tot RespectuL!! Pt crescatorii aia “nevin0vati” mergeti voi in masina cate o zi,2,mancati sau lihniti,insetati,sau satui,si sa va lase la o distanta de 2,3,4,5,6,7,800-1000km,si sa fiti lasati balta acolo ! Baaaa va pierdeti cu busola-nmânå!;)

  4. asa cum spuneau si porumbei.ro si aurel porumbeii nu sunt roboti ci niste fiinte carora le trebuie si dragoste nu numai hrana,apa,medicamente si altele,lor le trb si afectiune ca sa se pregateasca spiritual si mintal pentru ce il asteapta si pentru ce va indura sa se claseze ca sa isi faca stapanul fericitsi sa fie mandru de el.
    Cu multa stima pentru columbofilii adevarati
    Cristi

  5. Salut,
    ca de obicei sunt multe aspecte de discutat.

    Referitor la ignoranta, aceasta consider ca se manifesta la unii columbofili incepatori si la prosti in general.

    Nu exista secrete in columbofilie. Daca le oferi conditii (hrana+adapost) daca ai o matca ,,consacrata” si stii sa ii tii sanatosi, atunci deviza corecta este “daca sunt buni vin, da-i dracu”.

    Nu inteleg de unde atata ingaduita aratata porumbeilor. Sa fim rationali, exista 90% porumbei prosti si 10% buni. Nu sunt apti de concurs ,,da-i dracu sa zboare”.

    Nu o sa-i inteleg niciodata pe cei care ii ,,protejeaza” de dragu de a nu ii pierde.

    Mult mai important e sa incepi cu X-porumbei si sa termini cu 1 (unu) super. Restu e istorie.

    Vizionati interviul asta http://fond-maraton.com/index.php/din-romania/390-asmarandei-florentin-si-cei-3-palmaresi

    Daca ati terminat de vizionat, mai uitati-va inca odata si iar si iar.

    Am ajuns sa cred ca ,,despicam” firul prea mult.

    Succesuri

  6. pe cand o sa vedem facuta selectia crescatorilor ceva asemanator cu divizile sau ligile la celelalte sporturi cu promovari si retrogradari,valoarea porumbeilor este data de priceperea crescatorului si mai rar invers

  7. Mistique, cu putina ingaduinta s-ar putea sa incepi cu X porumbei si sa termini cu jumatate de lot cu norme, in loc de 1 (unu). Dar poate ca aberez, cine stie… daca la sfarsitul anului ai umplut catalogul cu porumbei si eu stau cu dejtu’n gura, cinste tie, ai identificat metoda corecta. :)

    Mie unu mi se pare mai bun un crescator care are norme la aproape toti porumbeii din lot, decat unul care are 1-2 norme si restul sunt pierduti de mult pentru ca n-au fost iertati la vreo etapa cand nu se simteau perfect apti pentru concurs. Valoarea unui lot/crescator e data de omogenitatea rezultatelor la cat mai multi porumbei, nu de 1-2 care duc tot greul.

  8. salutare dragi prieteni columbofili,in legatura cu naparlirea,un columbofil in varsta,cu experienta mi a spus ca atunci cand porumbelul arunca prima pana nu este bun sa l angajez, deoarece are febra mare si e foarte posibil sa l pierzi.A ti auzit vreodata asa ceva?Astept un raspuns,este f important pt mine ms.

  9. Porumbei.ro am un bun prieten ti am scris si un mail in legatura cu el si pasarile lui . Omu a inceput sezonul cu 24 pasari, putini de 2 ani, restul de 1 an printre care si vreo 6 tardivi clasand si etape de viteza cu ei , chiar la o etapa viteza are loc 1 crescatori iar la inceputul etapelor de fond avea tot pe cei 24 . A iesit tot cu acesti 24 si la maratoane iar in prezent dupa 2 etape de maraton de 900 si 1000 km mai are 17 pasari dintre care 13 cu norma la maraton si vrei sa spuneti aici ca pasarile lui nu au fost la a doua pana sau nus ce motiv tratati voi aici? Pastile de minte nu s-au inventat. Daca doriti sa verificati omul se numeste Preda Gherghe din Olt iar la fond maraton ii gasiti rezultatele afisate pe clasamente DOLJ . Se pare ca nici tu porumbei.ro nu vrei sa promovezi asemenea porumbei si asemenea columbofili ci ne invartim numa pe langa ce subiecte vreti voi. Este o porcarie teoria aripi si atat. Stiu sigur asta. Asta este adresa lui si il puteti intreba direct pe el cum este cu aripa ca are experienta si este si f corecthttp://www.predageorge.blogspot.ro/ . Nu mai bazbaiti ci cautati mai intai pasari de valoare.

  10. Sunt incepator, anul acesta am concurat pentru prima data.

    Cu tot respectul fata de cei cu experienta mai mare decat mine, sunt de parere ca unii dintre acestia se afla intr-o mare eroare.

    Eu consider ca naparlirea influenteaza fundamental VITEZA cu care un porumbel zboara dar nu are legatura cu CAPACITATEA de ORIENTARE.

    La concursurile din Bucuresti, de viteza si demifond, de pana la 400 de km, concursul se incheie in 20 de minute.
    Primii sosesc cei mai buni, cei mai in forma, samd, iar porumbelul din exemplu e posibil sa nu fie intre primii 20%.

    Ipoteza ca porumbelul din exemplu nu a clasat si a venit mai tarziu, fiindca a zburat mai incet, mi se pare ca o putem discuta.

    Dar sa explici printr-o faza a naparlirii (nu extrema, cu ultima), pierderea lui in cadrul unui zbor de agrement (<400km) mi se pare ridicol.

  11. Pentru mine intotdeauna a contat sanatatea porumbeilor ,o buna pregatire si o buna motivare,mai stiu ca vaduvii intra in forma dupa ce arunca si cea de-a doua pana, si (sau)in a doua saptamana dupa punerea la vaduvie.Probabil ca pentru multi columbofili este greu sa obtina un echilibru in toate,oricum cu toti mai avem de invatat cate ceva;-intotdeauna.

  12. asta este o prostie cu astfel de articole speriati toti incepatorii ,un porumbel zburat la vaduvie nu trebuie sa naparleasca ca sa intre in forma ,probabil multi vorbesc din (amintiri) nu din propria experienta

  13. un porumbel zburat la natural isi intra in forma dupa ce naparleste cea de a doua pana , dar asta nu inseamnaca nu poti castiga un concurs cu el adica un locul 1

  14. eu is de acord cu cristian,au nevoie de afectiune,trebuie sa ii intelegi si chiar sa vb cu ei,multi columbofili spun daca nu au un porumbel de locul 1 le smulge capu ca nu ii bun,dar mai bine il da la cineva care chiar are nevoie de el,dar asa e conceptia unora sunt orbiti de concursuri si premii,si porumbeii sunt fiinte nu trebuie tratati ca niste roboti vorba lui cristian

  15. In 2009 am avut un pui negru ( porumbita ) avea doar o pana schimbata si era mai necajit l-am angajat la concurs sa ma scap de ea si cand colo surpriza a venit zbor dupa zbor iar la ultimu zbor ( Nadlac ) ca sa nu mai claseze mi-au furato din masina cand am trimiso la ultimu zbor… Si in ziua de azi sta inchisa in matca la unu mi-au zis alti prieteni columbofili care au vazuto in matca si culmea culmilor e chiar la presedintele de club ! Mentionez ca avea o singura pana schimbata .

  16. Ma bucur ca mai sus si altii care ,,gandesc” ca mine (costel si claudiu).

    Grija excesiva, inrobirea la care te pot aduce porumbei vor afecta rezultatele lotului in timp.

    Daca arunca pana a 2-a, poate nu claseaza, dar nu vad de ce s-ar pierde. Este foarte bun exemplu cu dl Preda Gheorghe care a inceput cu 24 de vaduvi. Este imposibil ca din cei 24 sa nu fi fost si porumbei angajati la fond cu pana a 2-a aruncata.

    Porumbei. ro are dreptate cand spune ca este important sa faci norme cu cati mai multi porumbei, dar…. depinde ce fel de norme.

    Daca faci norme la viteza cu puncte multe, sa inteleg ca nu il mai angajezi, il menejezi??

    In acest moment, am o femela care este locul 1 pe club la general, cred (nu a aparut ultimul clasament la fond) ca are si 3 fonduri clasate.

    Ma uit cu alti ochi la aceasta femela fata de restul porumbeilor mei pentru simplu fapt ca sper eu sa bata porumbeii unui viitor campion national in 2012 (coleg de club cu mine).

    Am deasemenea un mascul cu pootential.

    Toti porumbneii mei trebuie sa zboare 5 fonduri (indiferent de varsta).

    In ciuda dificultatilor este imposibil sa nu se remarce 1-2 porumbei in lotul vostru. Daca nu reusiti, incercati la anu, zburati toti porumbeii de la prima la ultima etapa. Daca le oferiti conditii, cereti-le imposibilul.

    Altfel, deveniti sclavii lor si e pacat sa dati cu spaclu toata ziua. Intre mine si porumbeii mei nu exista nici un fel de relatie sentimentala. Exista RESPECT aratat din partea mea ( conditii de adapost, hrana de calitate, produse de conditionare, etc) dar e de DATORIA lor sa se revanseze.

    Sa stiti ca marii crescatori au ramas in istoria datorita a catorva super porumbei pe care i-au detinut in decursul unei vieti, restul porumbeilor a fost marea masa a necunoscutilor.

    Referitor la incepatori, nu va descurajati.
    1) Daca nu aveti posibilitati sa tineti multi porumbei, limitati-va la numericul pe care il puteti intretine.
    2) Intelegeti ca din cal NU o sa obtineti niciodata armasar. Din pripasiti/prinsi NICIODATA NU o sa faceti nimic.
    3) Daca nu ii zburati NU o sa obtineti rezultate.

    Pentru toata lumea, vizionati interviul cu Asmarandei Florentin

    Ne vedem in catalog (pe prima pagina sper)

  17. tyby imi pare bn ca esti de acord cu mn,cei care pun suflet in acest sport sunt columbofili adevarati nu cei care au multe trofee si premii

  18. Nimic mai fals!!!
    Anul acesta m-am mirat de faptul ca masculii mei au crescut un pui si pana sa oua a doua serie i-am separat, au naparlit prima pana, le-a crescut si majoritatea sunt si acum cu doar acea pana cazuta si crescuta si important e ca din lotul meu de viteza-demifond, de 24 porumbei au toti norma, adica cel putin 5 clasari si dupa 10 concursuri din care 3 peste 400km am pierdut un singur Yearling care n-a fost imperecheat si acela a naparlit normal!
    E buna si teoria dar practica e sfanta!

  19. aceste asa zise ,,secrete,, nu sunt dezvaluite de multi crescatori…asa ca incepatori de unde sa stie aceste lucruri??







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *