Paramixoviroza porumbeilor

Autor: Iulian Pavel

Contaminarea cu paramyxoviroza se produce prin contact direct, de pilda, in timpul transportului sau chiar in propria crescatorie, prin cohabitarea unor porumbei sanatosi cu porumbei bolnavi, prin ingerarea hranei sau ingurgitarea apei infectate cu virusurile existente in excretiile sau secretiile (salivare, nazale, bucale ) celor bolnavi, prin inspirarea aerului infectat cu virusuri expulzate la stranutul porumbeilor sau cu praful infectat si ridicat in aer; prin pasarile salbatice purtatoare pasive de virus, de oameni (ce au avut contact cu un porumbel bolnav ) prin incaltaminte, imbracaminte, sau maini; de asemenea, prin asternutul, ustensilele infectate etc.

Caile de patrundere a virusului in organismul porumbelului sunt: mucoasa nazala (nari), mucoasa conjunctivala (ochi), respectiv mucoasa bucala (gura). Agentul cauzal al paramixovirozei porumbeilor se prezinta sub trei forme: tulpini lentogene, adica putin agresive, care nu declanseaza boala, dar pot sa produca in organismul porumbelului o usoara reactie (exemplu tulpina La Sota, folosita la prepararea vaccinurilor ); tulpini mezogene, de virulenta medie, capabile sa declanseze boala si tulpini velogene, foarte virulente, care produc boala in forme grave si cu evolutie rapida. Cu cat tulpina infectata este mai virulenta, cu atat perioada de incubatie va fi mai scurta si evolutia bolii mai grava.

In ceea ce priveste organismul atacat, este clar ca daca acesta se afla in stare de perfecta sanatate, fortele sale de aparare sunt puternice si se vor impotrivi agresiunii virale. Daca insa intervin diferiti factori stresanti, debilitanti, precum diverse parazitoze (ectoparaziti sau endoparaziti), bacterioze sau doar oboseala, consecutiva unor solicitari mari la concursuri, a caror succesiune nu lasa timp de recuperare a potentialului fiziologic, sigur ca un asemenea organism va ceda mai repede atacului agresorului.

Uneori, dupa ce infectia s-a produs prin contact direct in timpul transportului, porumbelul revine acasa aparent sanatos, dar la 24 de ore sau 2-3 zile dupa aceea se constata tulburari nervoase, diaree etc. Explicatia consta in faptul ca infectarea unui organism obosit dupa efort, cu o tulpina de paramyxovirus velogena, a facut ca perioada de incubatie sa fie scurta. Dimpotriva, uneori nici nu se poate stabili exact momentul infectarii, probabil in urma unui transport sau a vizitei unui porumbel pripasit, ce au avut loc cu 3-4 saptamani in urma, cand porumbeii erau in repaos, boala izbucnind abia acum; deci probabil o tulpina mezogena, dar intervenind frigul, umezeala, marea naparlire (care solicita serios organismul), sau vreo boala intercurenta (paraziti intestinali, trichomonoza, coccidioza etc.) au contribuit la slabirea rezistentei organismului si declansarea bolii.

Uneori boala poate sa evolueze latent, subclinic; deci, la porumbelul infectat si chiar excretor de virus, nu apar manifestari de boala; eventual scade usor pofta de mancare, se observa pierderea formei sportive, fara alte semne. Evolutia poate fi acuta, cu sfarsit letal, in cateva zile sau subacuta, cu o perioada care se intinde pe cateva saptamani. Simptomele clinice apar dupa o perioada de incubatie de 3-4 zile sau mai mult (18-20 de zile), si se manifesta diferit si necaracteristic. Obisnuit, debuteaza printr-o usoara rinita (coriza) (fig. nr. 1), cu stranuturi, jetaj nazal nesemnificativ, cu tumefierea pleoapelor si lacrimare (fig nr. 2).

fig1.jpg
Fig. 1

fig2.jpg
Fig. 2

Daca se examineaza cavitatea bucala se poate observa o iritare a mucoasei faringiene (fig. nr. 3). Dupa ce virusul incepe sa se multiplice in organism si sa se difuzeze prin curentul sangvin in tot corpul, se constata afectarea starii generale a porumbelului; el devine trist, sta ghemuit, are penele zburlite si apar tulburari digestive, exprimate prin expulzarea fecalelor moi(Fig.4), la inceput diareice, apoase, apoi chiar cu strii de sange.

fig3.jpg
Fig. 3

fig4.jpg
Fig. 4

Concomitent cu diareea, apare o sete pronuntata (pasarea bolnava bea de 4-5 ori mai multa apa decat una sanatoasa) si se reduce pofta de mancare. Starea de abatere se accentueaza si survin si tulburari nervoase manifestate prin contractii ale muschilor gatului si capului, ale aripilor etc., mers ezitant, tulburari de echilibru; la un zgomot, o sperietura, pasarea incepe sa tremure, aceste contracturi se accentueaza si capul este dat pe spate (fig. nr. 5 opistotonus ) sau se produce o torsiune, rasucire a gatului si capului, intai partial, ca apoi treptat sa se produca o rasucire de 180? (fig. nr. 6 torticolis ); uneori apar miscari convulsive ale aripilor, o aripa sau alta se lasa in jos, atarna, se produc pareze care cu timpul se tranforma in paralizii uni- sau bilaterale, instalate la aripi sau picioare . Porumbeii nu mai pot zbura, dar nici nu pot sa mearga; miscarile devin necoordonate, epileptiforme.

fig5.jpg
Fig. 5

fig6.jpg
Fig. 6

Pasarea nu se poate hrani pentru ca neputand sa-si coordoneze miscarile, nu reuseste sa apuce grauntele pe care le-a vazut, si da cu ciocul alaturi. Alteori apar tulburari ale vederii, se observa si o decolorare a irisului, se pare ca urmare a afectarii nervului optic. Printre modificarile produse de virusul paramyxovirozei se mentioneaza si tulburarile de naparlire, care se observa daca boala evolueaza in perioada de crestere a noilor pene, acestea aparand ori prea lungi, ori prea scurte, filiforme, decolorate, cu urme de sange etc. (fig. nr. 7).

fig7.jpg
Fig. 7

Uneori, boala evolueaza subclinic, lent, fara manifestari generale, dar cu instalarea tulburarilor nervoase. Ca urmare a diareei profuze, porumbeii se dezhidrateaza si mor prin epuizare, iar cei care supravietuiesc raman tarati, mai ales cu tulburari nervoase, purtatori si eliminatori de virus. De retinut ca porumbeii bolnavi de paramyxoviroza nu prezinta tulburari respiratorii ce se intalnesc la galinaceele bolnave de pseudopesta aviara. Sunt situatii in care se inregistreaza ameliorari si chiar vindecari clinice dupa 2 ? 4 saptamani. In general, formele mai usoare (cu mici pareze, diarei ce trec de la sine etc. ) se constata catre sfarsitul evolutiei unui focar de boala, in care porumbeii au fost intre timp vaccinati si virusul si-a pierdut treptat din virulenta. Porumbeii vindecati raman multa vreme purtatori si eliminatori de virus. Prognosticul este favorabil in cazurile in care porumbeii bolnavi isi pastreaza pofta de mancare si, din contra, este grav la cei care nu mananca; prognosticul este insa rezervat la indivizii cu tulburari nervoase accentuate (paralizii ale aripilor, picioarelor). Porumbeii care au avut numai diaree se pot insanatosi, revenindu-si la normal in 4-5 saptamani; dupa intremare, in anul urmator pot fi incercati din nou la concursuri. Daca, totusi, la o triere ulterioara, se constata ca sunt slabi, cu tare evidente, vor fi eliminati. Cei care au avut tulburari nervoase mai usoare se pot remite, insanatosirea lor durand de la 6-8 saptamani la 3 luni. Acestia vor putea fi retinuti doar pentru reproductie, daca sunt de mare valoare sub raportul originii si al performantelor. Singura modalitate de aparare contra paramyxovirozei, si sigura in acelasi timp, o constituie vaccinarea. In cadrul imunoprofilaxiei active antiparamyxovirozei se folosesc mai multe vaccinuri: cu tulpina de virus al bolii de Newcastle sau cu virus al paramyxovirozei porumbeilor; cu virus inactivat, incorporat in emulsie uleioasa sau in apa apa; cu virus viu. Unele vaccinuri se inoculeaza subcutanat (fig nr. 8, 9) sau intramuscular (fig. nr. 10 ), alte vaccinuri se administreaza pe mucoasele conjunctivala si nazala sau in apa de baut, deci pe mucoasa digestiva.

fig8.jpg
Fig. 8

fig9.jpg
Fig. 9

fig10.jpg
Fig. 10

Vaccinurile inactivate, uleioase sau hidrice, administrate pe cale parenterala (in injectii subcutanate sau intramusculare) se absorb lent, intra in torentul sangvin si confera o imunitate care se instaleaza in decurs de 15 -21 de zile, dar este de lunga durata, de 5 -6 sau chiar 12 luni, in functie de tulpina folosita pentru preparare, de varsta pasarilor etc. Porumbeii adulti, se vaccineaza cu vaccin inactivat, uleios ?Paramixovacol?, ?Nedevac? sau ?Columbovac? prin administrare subcutanata in doza de 0,25 ml. Vaccinarea de rapel se face dupa 3 saptamani, iar intretinerea imunitatii se efectueaza din 6 in 6 luni, cu acelasi vaccin si in aceeasi doza, cu o singura inoculare.

Campaniile de vaccinari sunt prevazute in februarie-martie (astfel ca vaccinarile sa se faca cu circa 4 saptamani inainte de perioada de reproductie si apoi cea de concursuri) si in august-septembrie (inainte de a fi in plina desfasurare marea naparlire). La efectuarea vaccinurilor trebuie avut in vedere ca porumbeii sufera actiunea agresoare, stresanta, a mai multor factori care, impreuna, afecteaza rezistenta organismului: sperietura pricinuita de manipulari (prinderea, contentia etc.) si de prezenta unor persoane straine (personal care vaccineaza, ajutoarele etc.) introducerea in cos, socul intepaturii apoi inocularea vaccinului, adica patrunderea in organism a unui corp strain, care produce o reactie dureroasa locala, eventual urmata si de o reactie generala.

Pentru vaccinarea propriu-zisa, ajutorul apuca usor porumbelul, cu miscari blande, dar ferme, il contentioneaza intr-o mana, iar cu cealalta mana il tine de cap, acesta fiind orientat catre pieptul pasarii, ceea ce face ca gatul sa fie usor indoit si degajat. Locul de electie pentru inoculare este in partea dorsala a gatului, la limita dintre treimea mijlocie si inferioara a acestuia. Aici regiunea este mai bogata in tesut conjunctiv lax. Operatorul va indeparta usor penele si va apuca pielea intre degetul mare (police) si aratator(index) si o va ridica usor, formandu-se astfel un fel de buzunar in care se va injecta vaccinul incet, urmarind ca acul sa treaca prin piele cat mai perpendicular pe ea si intotdeauna de la cap spre coada. La inoculare, operatorul va avea grija sa nu traverseze pielea oblic, sa nu injecteze vaccinul intradermic si nici sa nu atinga cu varful acului muschii gatului. Daca vaccinul uleios este injectat intradermic, adica in grosimea pielii, la locul de inoculare se va produce o necroza a pielii sau un nodul in grosimea ei. Daca vor fi atinsi cu varful acului muschii gatului se va produce lezionarea lor. Se va forma in muschi un proces inflamator dureros, eventual si un nodul, care va obliga pasarea sa evite orice miscare a gatului. Din acelasi motiv nu se recomanda sa se faca vaccinarea in regiunea dintre umeri, chiar subcutanat. Aceeasi contraindicatie este si pentru injectarea vaccinului la ceafa, aproape de cap, unde este putin tesut conjunctiv lax si, deci, orice proces inflamator devine foarte dureros.

Dupa introducerea vaccinului, la locul de inoculare, se penseaza cu degetele pielea pentru a grabi inchiderea orificiului format de ac si se va masa usor locul pentru a ajuta difuzarea vaccinului intr-o zona cat mai larga, sub piele. Dupa inoculare, porumbeii nu vor fi lasati sa zboare, cum obisnuiesc unii crescatori sa faca; porumbeii vor fi reintrodusi in cosurile lor, dusi in voliere si tinuti inchisi cateva zile. Acul de injectie se va schimba cel putin la fiecare crescatorie. Intr-o colonie in care a aparut deja boala, acul se va schimba la fiecare porumbel. Unii specialisti recomanda ?administrarea vaccinului inactivat prin injectarea lui pe cale intramusculara, atragand atentia ca aceasta trebuie facuta cu deosebita grija?. Vaccinul se inoculeaza in muschii pieptului, la un centimetru de carena sternala si aproximativ la mijlocul lungimii sale. Se va folosi obligatoriu un ac subtire si lung (25 mm lungime si 6-7/10 diametru ), care se va introduce destul de adanc in muschi (cel putin 2cm). Dupa inoculare, locul se maseaza energic pentru a imprastia vaccinul intre fibrele musculare si a opri neintarziat mica hemoragie intotdeauna posibila, prin lezionarea vreunui vas capilar. Acelasi autor recomanda folosirea unei seringi (pentru insulina) gradata fin, deci foarte precisa . Puii si tineretul columbar se vor vaccina cand ajung la varsta de 3 saptamani, (de necesitate se pot vaccina si pui mai mici ) cu vaccin viu Newvac La Sota liofilizat si reconstituit, administrat pe cale oculonazala, instilandu-se fiecarui porumbel 4 picaturi (cate o picatura in fiecare ochi si nara). Daca in timpul instilarii cu picatorul s-a observat ca picatura de vaccin nu a intrat in sacul conjunctival sau nu a fost aspirata pe nara, deci a alunecat, se va pune alta din nou, fara teama de supradozare.

Cunoscand ca porumbelul este mai rezistent decat puiul de gaina, doza pentru porumbel este egala cu 5 doze pentru puiul de gaina; ca atare la reconstituirea vaccinului La Sota, cu numarul de doze de pui-gaina, inscris pe eticheta flaconului, se va adauga diluant de 5 ori mai putin decat este prevazut pentru puii de gaina. De pilda, un flacon de vaccin cu 200 doze pentru pui de gaina, revine pentru 40 porumbei; deci, se va adauga lichid diluant pentru 40 de doze, pornind de la urmatorul calcul: o doza porumbel= 4-5 picaturi; 1 ml diluant are 20 picaturi, respectiv 4 doze de porumbel. Deci, pentru 40 de porumbei se vor adauga 10 ml de diluant.

La tineret, dupa prima vaccinare efectuata prin instilatie oculonazala cu vaccin La Sota, se va face vaccinarea de rapel cu vaccin inactivat, la varsta de 6 saptamani (adica dupa 3 saptamani de la vaccinarea oculonazala) si urmatoarea, la varsta de 10-12 saptamani (deci la un interval de 4-6 saptamani de la precedenta). Vaccinul inactivat se administreaza exact ca la adulti, in injectii subcutanate, in doze de 0,20 ml, in regiunea dorsala a gatului la limita dintre treimea mijlocie si inferioara a gatului. intretinerea imunitatii se face in continuare la fel ca la adulti, cate o vaccinare din 6 in 6 luni, in cadrul campaniilor de vaccinari obligatorii. Este singura cale de aparare contra infectiei cu paramyxovirus, tinand seama de circulatia destul de mare a porumbeilor (antrenamente, concursuri, expozitii in tara si strainatate etc.), contaminarea facandu-se mai ales in timpul sezonului de zboruri. Infectia nu poate fi eradicata atata timp cat raman rezervoare de virus: porumbei domestici nevaccinati, pasari salbatice etc. In general, vaccinul administrat corect nu da complicatii, iar accidentele sunt extrem de rare. Vaccinul viu La Sota nu produce modificari in starea generala a porumbelului. Uneori insa se pot observa, a doua zi dupa vaccinare usoare conjunctivite sau mai ales rinite (corize), trecatoare.

La administrarea vaccinurilor inactivate se constata a doua zi dupa inoculare o reactie generala exprimata prin stare de tristete (abatere) care insa dureaza 24-48 ore. La injectarea subcutanata a vaccinului uleios uneori la locul de inoculare se formeaza, printr-o reactie inflamatorie cu necroza, un granulom, care in timp se reduce putin, ramanand totusi un nodul fibros; dupa cateva saptamani, acesta se enucleaza spontan; alteori, printr-o simpla incizie a pielii, se elimina. Formarea nodulului constituie un semn ca antigenul viral nu s-a resorbit in totalitate si formarea anticorpilor este mai slaba. Acesti noduli pot fi atribuiti: a) naturii adjuvantilor uleiosi sau altor substante prezente in vaccin; b) unor greseli de tehnica de lucru (injectarea intradermica, injectarea cu lezionarea superficiala a muschilor gatului); c)lipsei de sterilizare a acelor de injectie, prilej cu care se pot inocula stafilococi, colibacili, bacterii piogene etc.; d) prezentei agentilor patogeni ai trichomonozei, a infectiei cu herpesvirus etc. in organismul porumbeilor, care se pot reactiva.

Accidentele postvaccinale sunt destul de rare. Cele mortale se produc fie din cauza unui stop cardiac, ca urmare a fricii puternice la unii porumbei prea emotivi, fie ca urmare a patrunderii intamplatoare a acului de injectie intr-un vas de sange si a injectarii unei cantitati mici de vaccin uleios care intra in torentul sangvin si produce o embolie urmata de sincopa cardiaca. Alteori unii porumbei pot sa moara a 2-a, a 3-a zi de la vaccinare; aceasta se intampla la indivizii cu afectiuni grave ale ficatului (degenerescenta), rinichilor (nefrita) declansate ca urmare a actiunilor stresante mai sus aratate. Din pacate, asemenea afectiuni se intalnesc la porumbei, mari performeri, la care organismul a fost solicitat deseori la maximum si care, pentru a face fata eforturilor, au consumat prea multe leguminoase. Se intalnesc destul de rar socuri anafilactice, sensibilizare provocata de o vaccinare precedenta.

Pentru a preveni complicatiile, necazurile post-vaccinale, se recomanda, inainte de a efectua vaccinarile in crescatorie, sa se verifice starea de sanatate a porumbeilor, prin examene de laborator si intregul efectiv va fi supus unor tratamente de rutina: deparazitare (daca este cazul), dehelmentizare, antitrichomonozic, contra coccidiozei etc. inainte de vaccinare, daca se constata un microbism de adapost mai accentuat, se pot administra, in apa de baut, timp de 3-5 zile, antibiotice. Daca aceste tratamente nu s-au facut de curand, cel putin tratamentul contra trichomonozei se face cu 3 zile inainte si 3 zile dupa vaccinare. Pentru a preveni socul anafilactic si a atenua socul emotiv se va administra, in ziua vaccinarii si a 2-a zi dupa vaccinare, aspirina in apa de baut, in doza de un comprimat la 1 litru de apa. In perioada prevaccinala si 2-3 zile dupa vaccinare, se vor administra complex vitaminic, in special vitaminele C si complex B (drojdie de bere) si saruri minerale.

COMPLETARE LA ARTICOL, AUTOR: GHIBU MIHAI

In cazul vaccinarii accidentale a porumbeilor cu supradoza
vaccinul va declansa o reactie a organismului, in urma careia organismul va produce anticorpi contra respectivei boli. in caz ca supradozezi, pot apare mai multe simptome: tumefierea si chiar incalzirea locului unde ai administrat vaccinul, apatie,inapetenta, iar in unele cazuri chiar soc anafilactic. de asemenea, poate sa apara o problema in realizarea corecta a imunitatii contra paramixovirozei.

toate simptomele de mai sus ar trebui sa apara in decurs de maxim 48 de ore, desi in mod normal apar in aceeasi zi cand ai administrat vaccinul.
asa ca ai doua optiuni: fie lasi porumbeii in pace si speri sa nu apara nimic grav la ei, fie te duci la un medic veterinar si il rogi sa te ajute cu 0.05ml de dexametazona injectabil. dexametazona e un antiinflamator, care va reduce reactia de raspuns a organismului si va atenua eventualele simptome . in aceasta doza, probabil ca nu vei reduce definitiv efectul vaccinarii. 0.05 ml ii vei putea administra doar cu o seringa de insulina.
bafta in continuare si mare grija pe viitor.

Considerente despre paramizoviroza si pseudopesta

Paramixoviroza si pseudopesta (boala de new castle) nu sunt aceleasi boli. sunt doar boli produse de virusuri inrudite, care dau semne clinice comune. de aceea, cand vaccinezi cu new vac la sotta , vaccin contra pseudopestei, poti sa oferi si o protectie destul de ridicata si impotriva paramixovirozei. insa in nici un caz nu le vei oferi porumbeilor o protectie foarte ridicata. de aceea, sfatul meu e sa va vaccinati porumbeii cu amandoua vaccinurile, dar la interval de cel putin 2saptamani. fiecare vaccin are dezavantajul ca reduce imunitatea organismului, iar daca le dati impreuna, sau la interval f mic, riscati sa va imbolnaviti porumbeii de alte boli usoare, care in mod normal nu ar afecta pasarile sanatoase.

inainte de vaccinare , cu cateva zile, ar fi bine sa-i deparazitati intern si extern si sa-i supuneti unei cure cu vitamine. de asemenea, dupa vaccinare, 5-7 zile le puteti da vitamine in continuare. acestea vor intari sistemul imunitar al porumbeilor.

am mai citit pe forum ca vaccinarea oculara cu vaciin la sotta ( contra pseudopestei aviare) poate sa protejeze porumbelul dupa 24 de ore. nimic mai fals. vacinul(oricare ar fi el si la orice specie de animal) nu este un antibiotic care sa se absoarba in sange si apoi in cateva ore sa-si faca efectul. vaccinul este o suspensie care contine microbul ( sau virusul) sau portiuni din membrana bacteriei, si care are urmatorul traseu in organism: odata ajuns in corp, organismul il va recunosate ca si agent patogen si va trimite la locul inocularii celulele de aparare. acestea vor capta la suprafata lor microbii, dupa care celule responsabile de producerea anticorpilor vor veni in contact cu microbii prinsi pe membrana celulelor de aparare. dupa 7-21 de zile( in functie de boala) vor apare in sange un numar destul de mare de anticorpi, care vor reusi sa lupte pe viitor cu boala.
mai trebuie sa retineti faptul ca pasarile afectate de boala, in caz ca sunt vaccinate, 90% vor muri, deoarece vaccinul va accentua boala. atat paramixoviroza cat si pseudopesta sunt boli virale, deci tratamentul cu antibiotic nu va fi eficace. cel mult va ajuta corpul sa lupte cu eventualele infectii secundare. odata aparute semnele nervoase, acele pasari sunt compromise. si daca vor scapa de boala, vor ramne cu sechele toata viata .

bafta tuturor si sfatul meu e sa va gasiti fiecare un medic veterinar interesat care sa va poata ajuta mai mult pe viitor.

214 comentarii la “Paramixoviroza porumbeilor”

  1. o treaba foarte buna!
    chiar avem nevoie de astfel de informatii mai ales noi crescatorii tineri.
    am avut cartea domnului iulian pavel dar a fost doar ceruta imprumut.
    ar fi bine sa se reediteze aceasta carte pentru ca nu este valabil numai pentru porumbei ceea ce se spune acolo ci si pentru alte pasari de curte. asta am constatat in momentul in care am reusit sa salvez o femela de paun de la sacrificare dupa ce am citit articolul.
    asi dori ca pe viitor sa apara pe acest site un articol despre marile familii de porumbei si fiecare familie sa fie descrisa si exzemplificata cu imagini.ar fi de mare folos pentru noi cei mici
    va multumesc frumos. robert istrate 19 ani satu mare

  2. imi pare rau sa te anunt dar inca nu am scris nici o carte…cred ca faci o confuzie!

  3. buna ziua! am ?n cre?tere 40 de porumbei ?i sau ?mbolnavit
    axact a?a o boala de care ati pomenit mai sus
    locuesc ?n turcia ?i s?nt multe persoane care cresc porumbei ?i nu pot sa lupte cu boala asta
    nu se vaccineaza porumbeii fiindca nu exzista vaccine aic
    ?i eu a? vrea ca sa aducem vaccine din romania ?i sa le vindem persoanelor de aic
    sint sigura ca se vor cumpara.V-A ROG SA MA AJUTAT? CA EU ?MI ?UBESC MULT PORUMBE?? ?? NU VREAU SA? PERD
    TEL:0090 512 71 64 [ELENA]

  4. dupa ce am dus poumbeii la zbor ( antrenament) a doua zi am observat ca unul dintre ei este bolnav( nu manca , nu putea sa zboare , nu mai venea la chemarea mea etc.)din cauza acelui porumbel se pot inbolnavi toti .ar fi o mare pierdere pentru mine .wa rog sa imi raspundeti .andrei 17 ani .

  5. AM descoperit si la mine aceasta boala in seara de 10-11-2006
    ce as puttea sa fac sa le fac vaccinul de PARAMiXAVIROZA intai sau LASOTA
    CINE ma poate ajuta
    ASTEPT RASPUNSURILE VOASTRE
    URGENT??????????

  6. Uite cum stau lucrurile,ANDREI…..u oricum trebuie sa le faci pe amandoua deoarece trebuie sa ai in vedere toate caile de acces ale bolii ,prin urmare nu ai de ales…..Acum problema ta nu mai e cu ce sa-i vaccinezi inainte…la tine in cotet exista deja virusul asa ca trebuie sa ii vaccinezi si cu La Sota pe cale oculo,nazala si cu Paramixovacol sau orice alt produs contra PARAMIXOVIROZEI…….Multa bafta

  7. Cine ma mai poate ajuta cu catev raspunsuri
    miam vaccinat porumbeii cu COLUMBOVAC fara insa sa le fac deparazitarea interna de vermi pentru ca nu voiam sa se agraveze ,
    am eliminat cativa care aveau semnele clare de boala
    nu sunt sigur ca lea trecut BOALA pentru ca mai sunt pasari tinere PUI care beau inca multa apa au si diarie asta se petrece dupa 7 zile dupa vaccinare
    Pofta de mancare au Mare mananca destul de bine
    NU STIU CE SA LE MAI FAC vreau sa scap de boala
    dupa ce boala va disparea complet PARAMEXAVIROZA le voi putea face tratamentele corect
    as mai putea sa le fac inca o dada vaccinarea contra paramexavirozei ?
    sa le dau de vermi de triomonoza de coccidioza etc si pe urma vaccinarea
    in cat timp dupa vaccinare dispare boala in21 zile
    ma tem sa nu apara complicatii
    cine ma poate ajuta cu vreun sfat E BINE VENTI DIN PARTEA ORICUI
    ASTEPT SFATURILE VOASTRE
    VA MULTUMESC CA MATI INTELES SI PE MINE
    ASTEPT?

  8. Sint un crescator de porumbei voiajori incepator si as ruga pe cine poate sa ma ajute cu citeva indrumari pentru boli ale porumbeilor .momentan sint plecat din tara si am achizitionat cativa porumbei din germania de la un crescator pe care i-am trimis acasa.dupa aprox doua luni au murit doi porumbei din acestia dupa ce au luat contact cu porumbeii mei de la reproductie care sint inchisi. nu stiu ce boala este pentru ca nu sint acasa dar porumbeii slabesc si apoi dupa un timp mor .cum se spune la noi se usuca pe picioare.v-as ruga sa imi dati cateva sfaturi si indrumari privind tratamentul sau medicatia in astfel de cazuri.va multumesc mult.astept raspunsurile dvs. flori_mon@yahoo.it

  9. florin, cred ca porumbeii tai au pseudopesta aviara.singurul medicament este vaccinul avipestisota.

  10. pt matei andrei.in momentul cand iti apare paramixoviroza in crescatorie aplici vaccinul de urgenta ‘lasota’ oculo-nazal deoarece asigura oimunitate mai rapida[24h] dupa ce sa mai stins focarul tratezi porumbeii contra ascaridiozei[limbrici],tricomonozei ,coccidiozei etc.asta ca sale asigure oimunitate deplina.pentru a reduce stresul vaccinarii da-le o aspirina la 1l apa cu ozi inainte de vaccinare si 1zi dupa aceea.succes.gygy -buc.

  11. am un pui de porumbel care are simptomele descrise mai sus:apatic,diaree,bea apa multa, si nu stiu ce sa-i fac. Eu nu ma pricep la porumbei, tata creste , dar cand se imbolnavesc nu prea are grija de ei. As dori un sfat pentru ca mi-e foarte mila de el sa-l vad zacand asa.
    Astept urgent un raspuns. Multumesc.

  12. am un porumbel care a avut paramixoviroza, era pui, acum l-am facut bine – i-am dat 3 pastile de la veterinar si l-am hranit si s-a facut bine. Daca are pofta de mancare se face bine.. cu ingrijiri

  13. pentru incepatori trebuie spus ca paramixoviroza este o boala descoperita prin anii 68 in sudan ea apare de obicei acolo unde nu patrunde soarelesi porumbei trebuiesc neaparat vaccinati preventiv o data boala aparuta trebuie avut in vedere ca nu se merita sa umbli cu jumatati de masura cu toata vacinarea porumbeii atinsi sunt purtatori de virus toata viata si doarunu doua exemplaredoar din sentiment trebuie pastrate

  14. Fany ai facut o treaba buna ca ai explicat mai pe scurt ca eu acuma mam apucat nu de mult

  15. am observat ca si la porumbeii mei au aparut ac simptome ALE BOLII in forma lor cea mai grava adica cea in care porumbelul da capul pe spate la 180 grade si nu se poate hrani fiinca nu is mai poate coordona miscarile .L-am eliminat pe acel porum dar la o zi a aparut si la altul.Am fost la doctor vet si mi-a spus ca trebuie eliminati toti ca au pseudo pesta aviara
    CE SA FAC? II ELIMIN PE TOTI SAU MAI ASTEPT SA VAD CUM EVOLUAZA BOALA?
    ASTEPT RASPUNS URGENT

  16. In primul rand izoleaza-i imediat pe toti care dau semne de boala. Cei care au imunitate sunt valorosi pe mai departe.

  17. Buna tutror!
    Paramixoviroza se mai numeste pseudopesta aviara sau boala de Newcaslte. Normal, prin lege toti porumbeii trebuie vaccinati de doua sau de trei ori pe an impotriva acestei boli de catre medicul veterinar de circumscriptie. Daca nu i-ati vaccinat pana acum vorbiti cu medicul veterinar de care apartineti ca sa vina sa ii vaccineze. De obicei se vaccineaza in aceasi perioada cu gainile. Din pacate o data aparuta boala nu se mai poate face nimic, daca au noroc scapa daca nu, mor, iar porumbeii devin purtatori si eliminatori, din aceasta cauza porumbeii bolnavi ar trebui eliminati. Daca banuiti ca porumbeii pe care ii aveti au paramixoviroza anuntati cat mai repede medicul veterinar. Prin lege este o boala declarabila si de obicei ar trebui sa se instituie carantina. Sper ca nu v-am speriat :D si v-am ajutat sa preveniti aceasta boala, destul de pagubitoare.
    Numai bine!
    P.S. Vaccinul impotriva paramixovirozei sau La Sota este unul si acelasi lucru. :) Daca credeti ca va pot ajuta cu ceva si in alte boli va stau la dispozitie.

  18. Salut

    Am un pui de porumbel care este olog, pur si simplu nu isi poate folosi picioarele. Este destul de vioi. Nu pare sa aiba diaree, in schimb gainatul este de culoare verde. L-am dus la un cabinet veterinar si nu are nici picioarele si nici aripile fracturate. Mi-a spus ca ar putea fi o toxinfectie sau ceva asemanator. Mi-a dat antibiotice, vitamine, si detoxifiant. I le administrez de 3 zile dar deocamdata nici o urma de ameliorare a bolii. Nu prezinta simptomele clasice de paramixoviroza, cea cu capul dat pe spate sau spasme necontrolate. ce am observat ca dupa efort are un usor tremurat.

    Imi puteti spune ce anume ar putea avea si ce tratament sa ii dau in continuare sau daca mai are sens sa ma chinui cu el?

    Multumesc

  19. Pentru Lucian
    Buna! Tocmai am citit mesajele tale. Nu stiu daca mai ai porumbelul sau nu sau daca s-a facut bine sau nu, eu sper ca e bine. Tratamentul dat de medicul veterinar, la prima vedere e bun, fie ca e vorba de o toxiinfectie fie ca e paramixoviroza. Nu stiu exact modul de intretinere sau de hranire a porumbelului tau, dar daca mai are probleme ai putea incerca o cura de calciu si vitamine AD3E, se gaseste in comert calciu pentru animale care se pune in mancare si vitamine AD3E care se pun in apa de baut. Sper ca te-am putut ajuta.
    Numai bine!

  20. am contactat si eu aceasta boala si sa agravat la pui care intorceau capul si aveau aceste simptome le-am rupt capul fiindca boala se extindea prea rapid va intreb: daca le fac vaccin trebuie sa le fac si tratament inainte neaparat ????????????

  21. Buna! Daca porumbeii sunt deja bolnavi nu pot fi vaccinati, in schimb e bine sa-i vaccinezi pe cei sanatosi, preventiv, ca sa nu contacteze boala de la cei bolnavi si sa-i tii separat. La cei bolnavi trebuie sa astepti pana trece boala si se intremeaza un pic, sa nu fie foarte slabuti, apoi poti sa-i vaccinezi, obligatoriu pe toti.
    Numai bine!

  22. Am gasit si eu un porumbel care cred ca are acesta boala, intoarce capul la 180 in jos, se hraneste singur si bea apa, nu zboara, simptomul cu capul il face din cand in cand nu e o treaba contiuna.
    As vrea sa se faca bine , unde sa il duc sau cine poate sa ma ajute…nu prea ma pricep la pasari si nici la ce veterinar sa merg nu stiu.
    Am fost la unul si mi a spus ca nu are scaparae ca nu exista leac…si ca nu stie ca sa mi spuna sa fac cu el…Asa ca daca e cineva interesat de viatza lui si doreste sa ma ajute, poate sa ma caute la marc_preda@yahoo.com Multumesc mult.

  23. Am avut porumbeii bolnavi de paramixoviroza, dar ciudat boala s-a manifestat decat toamna in perioada de naparlire prin retezarea penelor [aripa si coada] chiar de 2, 3 ori. M-am hotarat sa ii tratez si sa-i vaccinez impotriva paramixovirizei iar naparlirea a fost acum normala.
    Intrebarile care se ridica ar fi>
    1. de ce boala s-a manifestat decat sub acest aspect, iar celelalte simptome specifice nu au fost prezente?
    2. mai sunt porumbeii purtatori si eliminatori ai virusului paramixovirozei?
    3. daca as achizitiona si alti porumbei, exista riscul ca acestia sa se imbolnaveasca sau trebuie mai intai izolati si vaccinati?
    multumesc! numai bine.

  24. Pentru Ionut
    Buna! Dupa cu ai descris simptomele s-ar putea sa fie trichomonoza sau candidoza. Incearca sa le dai ceva pe baza de metronidazol. Sunt la farmaciile veterinare tablete se numesc Enteroguard M. Le dai la fiecare cate o tableta, iar in apa de baut le pui o picatura doua, nu mai mult de albastru de metilen, sau daca ai rabdare ii faci prin cioc cu albastru de metilen, pui pe un betisor de curatat urechile si ii faci.
    Sa-mi spui cum a evoluat, daca le-a trecut sau nu, te rog. Multumesc.
    Numai bine!

  25. Pentru Uta Mihail.
    Buna! Interesanta manifestare a bolii, dar oricum bucura-te ca ai scapat de ea si nu au fost alte simptome. Poate nu a fost vorba de paramixoviroza, poate a fost o lipsa de ceva minerale sau alti nutrienti. Oricum e bine ca i-ai vaccinat. In legatura cu a doua intrebare, da, mai sunt porumbei purtatori si eliminatori de virus al paramixovirozei, toti cei trecuti prin boala sunt purtatori si eliminatori. Raspunsul la a treia intrebare: trebuie obligatoriu sa izolezi porumbeii noi si sa-i vaccinezi daca nu au fost vaccinati in anul respectiv sau nu esti sigur ca au fost vaccinati, altfel s-ar putea sa ai probleme.
    Numai bine!

  26. pt ionut dupa cum ai descris boala sar pute sa fie DIFTEROVARIOLA sau in termeni populari “cas’ sau” malai” acest microb apare frecvent la pui dar pot face si maturi, acest microb apare de la mizerie in cusca sau il pot lua de la adulti care au avut acest microb cand erau pui boala se poate extinde la toti pui daca parinti care hranesc pui “bolnavi” beau apa la olalta cu cei sanatosi astfel imprastie microbul la toti pui dar poti sa previ aceasta boala punandule in apa albastru de metilen(metil) si in furaje poti cumpara de la farmacie veterinara “MICROPLASMA” un fel de praf care il amesteci cu mancarea si le dai mai mult timp ,iar la puii deja infectati iei un betisor de urechi il bagi in albastru de metil si tatonezi bine “casul’ din gat dar ca boala sa nu evolueze grav (pana la moarte din cauza ca puiul nu m-ai poate respira)trebuie urmariti mereu deschizandule ciocul si cum vezi ca a inceput sa se stranga infectia dai cu albastru (______) astfel ca boala sa nu degenereze ;alti mai scot infectia din gat cu un betisor iar apoi dau cu albastru poti face cum vrei numai bine

  27. sunt in tanar pasionat de porumbei si mie teama sa nu se inbolnaveasca de aceasta paramixoviroza…..si vreau sa va intreb ceva:daca fac vaccinu cu columbovac ,trebuie si cel lasata??si dupa ce interval te timp.va rog raspundeti la intrebare.

  28. Cativa dintre porumbeii mei – pui si adulti, au asa numitul efect de “pene arse”. Paramixoviroza porumbeilor are legatura cu aceasta boala a lor ? Care este tratamentul adecvat? Stie cineva detalii despre penele arse la porumbei? O alta problema este cea a paduchilor ( la porumbeii mei sunt lungi si rosiatici si stau pe penajul aripilor, la interior).Tratamentul cu Neguvon nu a folosit prea mult. Stiti alte metode de inlaturare a acestor insecte? Va multumesc !

  29. poti incerca cu sare de baie pentru porumbei ajuta la curatarea penajului si pentru paduchi este un tub deparazitant si ai scapa si de paraziti interni care le pui dupa ceafa o picatura si nu mai ai traba sunt aduse din ungaria din pacate nu stiu cum se cheama stiu ca costa 40 de lei cei care au incercat au spus ca numai au probleme ,mai este ceva asemanator daca vrei sa iei intra pe http://www.vanzariprodusecolumbofile .wordpress.com la medicamente si cauti deparazitant este ultimul de pe lista si faci comanda prin posta ati da informati pe sait sper sa ai rezultate numai bine

  30. salut tuturor .am avut aceasta boala urata.am vaccinat porumbeii cu columbovac. a fost bine pentru ca porumbelu care nu credeam sa aibe nimic a aparut imediat boala. una peste alta am scapat sa zic asa cativa acum folosesc vitamina ad3e ,pana an luna octombrie cand ai vaccinez iara.eu cred ca anafara de tratament vaccin si vitamine e bine sa cumperi porumbei dela un singur porumbar (adica sa nu aduni porumbei de peste tot) si acest lucru ajuta la combaterea bolii numai bine la toti

  31. pentru tot cei care cresc porumbei. stii ca batrinii columbofilu nu o sa spuna nici o data reteta care trebuie data inainte de vaccin car trebuie o deparazitare complecta nu doar pt viermisori. nu pot sa va spun numele la medicamente dar intrebati un veterinar eu va spun doar ce trebuie inainte de vaccin ” vitamina, antibiotic, vitamina, deparazitare limbrici, vitamina, antibiotic,vitamina, vaccin . nu stiu ce au cei batrini cu tineretu de ce nu i-i invata de ce nu le spun un lucru simplu ca o deparazitare inainte de vaccinare eu le fac acest tratament la porumbai si sunt foarte sanatosi succes incepatorilor

  32. salut! am si yo porumbei voiajori si un pui tine capul intors la 180 grade si nu stiu ce sa ii fac si vad ca unii dintre porumbeii incep sa se molipseasca de la el si unii sunt importanti si nu stiu ce sa le fac vreau sa scap cat mai rpd de aceasta boala.pls ma gasiti la id cipry_steaua_91 sau scrieti aici

  33. salut cipri.si eu m-am confruntat cu boala asta anul trecut.ce poti sa faci acum e sa_i vaccinezi cu un vaccin bivalent(paramixoviroza si pseudopesta,SIM SIM mai sus vorbeste aiurea cd spune ca paramixo=pseudopesta)pe cei bonavi ar fi bine sa-i separi de cei sanatosi.cei bolnavi dar care au manifestarimai atenuate de obicei scapa.dc vrei sa-ti spun mai multe ma gasesti la0746799629

  34. salut am cativa porumbei care stau cu aripile pe jos ,nu mai mananca si le curge din gura un lichid uleios si le tremura capul. ce sa fac?

  35. FLORIN
    am un porumbel care are paramixoviroza de aproximativ 8 luni, isi roteste capul, as-i vrea sa stiu daca mai pot sa-l tratez ?
    Va multumesc!

  36. Salut!Am si eu o intrebare.Pot gasi la farmacia veterinara doze de vaccin COLUMBOVAC sau PARAMIXOVACOL?

  37. salut florine de ce il mai chinui?
    incearca sa ii faci intai oxitetraciclina apoi columbovac
    mult succes

  38. am niste poprmbei care au intins picioare si nu le mai pot misca spui c asunt patalizati de picioare in rest is voiosi la uni le0-am rupt gatul dar au aparut alti poate sa imi spuna cineva cu ce ias putea trata findca nu am gasit nici un fel de site care sa imi arete depre boal aaceasta dac astie cineva va rog ajutati-ma.

  39. dr jack mai am o intrebare:yo tin porumbeii in balcon si stau pe beton si nu stiu ce sa le pun pe jos ca sa nu le inghete picioarele si nu patrunde soarele….ms mult pentru raspunsul anterior.ia id meu cipry_steaua_91

  40. nu le ingheata picioarele pt ca au un tip de vascularizatie care nu permite acest lucru.ca sa-ti fie mai usor cd le faci curatenie,ai putea pune un strat de vreo2cm de nisip.

  41. dr jack multumesc foarte mult…pot sa iti cer id de mess?pentru orice eventualitate?

  42. Am un porumbel kre rasuceste gatul park ar fi nebuN ! si e un porumbel destul de important pt mine deoarece e o sara mai aparte ! vreaus a ma ajute cineva urgent sami dea un sfat ! ce pot sai fac ? astept un tel pls 0724065887 ! ms mult :(

  43. am adus o porumbita d l un prieten.a2a zi ma sunat si a zis k porumbei lui au paramixoviroza.la mine a stat vreo 30 de ore dupa care am izolat-o de ceilalti,porumbei mei au luat virusul(nu am fost vaccinati). ce pot sa fac in continuare (id meu precup_jupanu) astep raspuns.VA ROG MULT .

  44. Am ingrijit 3 porumbei gasiti pe strada cu paramix. aveau simptomele din poza+ cap rasucit- nu se puteau hrani. Eu i+am vindecat numai cu Vitamina Bcomplex solutie preparata cf retetei ( este un produs care nu contine si altceva decat B-uri) administrata zilnic, cam 1,5+2 ml .cu seringa-dupa ce mincau-adica dupa ce ii indopam eu caci nu se puteau hrani. Credeti+ma ca s+au facut bine.dar… dupa 4+5 sapt.de tratament zilnic. Simptomele nervoase s+au ameliorat treptat, astfel ca au reusit sa manince si sa zboare.
    Preparatul l-am luat de la farmacia veterinara la indicatia unui medic vet.
    Incercati si voi inainte sa le suciti gatul!

  45. Bai fratilor ,nu va mai grabiti sa omorati toti porumbeii.Este o mare greseala!Cum ati observat semnele de paramixoviroza vaccinati porumbeii cat mai repede,asteptati timp de trei saptamani fara sa mai faceti altceva in afara de a administra saptamanal vitamine.Porumbeii vor scapa in proportie de peste 90% chiar daca prezinta semne.Cei care crapa ,o fac in primele zile dupa vaccin si aceia sunt puii cei mai cruzi care nu au reusit sa se maturizeze,dar aceia nu sunt cine stie ce mari pierderi.Pentru ca aceasta boala sa nu-si faca de cap in crescatoriile voastre,Vaccinati porumbeii preventiv in fiecare an.insanatosire grabnica porumbeilor afectati!

  46. Am o pasare care tine capul putin plecat la stanga dar canta si mananca de aproape o luna nu are diaree si zboara aproape ca ceilalti porumbei a fost tinuta sub trata ment in luna aceasta si nici un rezultat.Ce ar putea sa aiba
    paramixoviroza sau e victima unei lovituri la gat din cauza jocului?

  47. pt andrei toma:daca nu i-ai vaccinat anti paramixo,s-ar putea sa aiba o forma mai usoara.dc ar fii o lovitura in decurs de o luna si-ar fii revenit

  48. eu am constatat din propria experienta k boala se poate trata doar cand porumbelul este la primele simtome….eu am tratat 7 pui….cu neoxigal.4 pastile pe zii timp de 5 zile si dupa inca 3-4 zile cu 2 pastile pe zii!

  49. deja inceapeau sa suceasca capul……acum tratez un porumbel care nu putea manca…..si dupa acest tratament a inceput sa manance si sa tina capul drept ,dar nu e sanatos inca.

  50. pentru SILVIU .obligatori trebuie sa-i vaccinezi.cel adus tinel separat si vaccineazal si pe el odata cu ceilalti.De regula exista un protocol inainte de vaccinare dar in caz de necesitate nu ai ce sa faci.

  51. Se pare leo ca si tu faci parte dintre acei crescatori de porumbei care le stie pe toate.Am citit sfaturile tale si sun pline de stiinta.

  52. Te inseli SS.Nu sunt un stie tot ,ci doar incerc sa ajut pe altii care stiu mai putin decat mine.De obicei scriu cand sunt in cunostinta de cauza.Daca nu vezi raspuns de la mine inseamna ca ma depaseste si las pe altii sa raspunda.Este ceva rau in asta?

  53. cam in cat timp isi pot reveni din paramixo, avand o forma mai usoara?

  54. Poate sa-i dipara in doua zile sau in cateva saptamani,cert este caci daca nu moare in cateva zile sau nu incepe sa rasuceasca gatul ,in cateva saptamani nu se va mai observa nimic.

  55. pt leo multumesc, priveste un pic stranb,mananca sper sa-si revina.

  56. Am avut un pui cu semne calumea,se manifesta exact ca cel din filmuletul acela care a fost pe site,stateam cu el in mana in fiecare zi sa-i rup gatul dar am vazut ca nu slabeste si l-am iertat.Dupa vreo luna puiul nu mai are semne deloc ,acum mananca bine(nimereste boabele) zboara bine(nu mai intra in peretii de la cusca),se pare ca semne bune anul are.

  57. Sunt disperat.In 2 saptamani mi-au murit 6 porumbei(maturi si pui),iar sambata am sacrificat 3.Suceau gatul la 180,nu mai puteau merge,se invarteau de nebuni in cerc,nu mai puteau zbura. Cred ca e paramixoviroza,ce mi se pare suspect este faptul ca dejectiilor la porumbeii mei,sunt de culoare verde fosforescent!!!!!!!!!!Ce sa fac,sunt disperat???Amintesc ca nu au fost vaccinati,doar deparazitati.wyobarbu@yahoo.com,sau 0767393939,sau pe site.

  58. am si eu o problema.un porumbel a inceput sa bataie din cap.ce sa-i dau?
    LA MILTI ANI!!! tuturor columbofililor din romania

  59. Pt poz 68:de la fiecare porumbel ”pripasit” a luat cate ceva.Invatare de minte.

  60. BRAVO! UN ARTICOL COMPLET DESPRE PARAMIXOVIROZA!
    Asteptam similare si pt alte boli! Daca s-ar putea un articol despre pseudomonoza….

  61. Bun am inteles dar mai ar fii ceva dupa ce leam facut vaccinul?porumbeii mai sunt purtatori ai bolii??pt ca o sa imi cumpar altii porumbei si as vrea sa stiu daca ii pot amesteca cu ceilalti ast raspuns va rog frumos.

  62. sunt un crescator de porumbei incepator si deja ma confrunt cu o grava problema:1 porumbel a murit si unul are simptome de paramixoviroza.mai grav este ca am si 2 pui de aprox.1 luna de la alta pereche de porumbei(care nu dau semne de boala).porumbeii bolnavi i-am primit cadou si nu stiu daca au fost vaccinati.este bine daca incep vaccinarea acum si nu in februarie?pot vaccina si puii acum?

  63. da si eu m-am confruntat cu aceasta boala de care ati pomenit mai sus dar slava domnului ca am scapat doar cu atat am in crescatorie 30 de porumbei si mi-au murit dek 5 de aceast boala dr aceasta boala nu se trateeaza

  64. porumbelul daca mai pastreaza semne de paramixo,mai este bun de ceva, ma gandesc la reproductie,urmasii nu pot lua si ei boala?

  65. pentru dinu am si eu un porumbel care mai are semne de paramixaviroza si canta de inperechere deci el se poate reproduce dar trebuie si vaccinat pentru ca puii rezultati din el sa nu ia aceasta boala.succes

  66. am de ceva vreme porumbei dar pana anul acesta nu am patit asa ceva anul acesta mi-au murit cam multi porumbei din cauza acestei boli si nu numai mie si verisorului meu a patit tot aja si nu am gasit la nici o farmacie vaccin impotriva aceste boli

  67. Tratament simplu:Rombendazol,doua zile consecutive ,dupa care pauza lO zile si iar doua zile. Intre aceste zile cite uncatel de usturoi pe zi. Rezultatul va fi spectaculos!

  68. FOARTE TARE.MA BUCUR K ATI NOTAT CEVA DESPRE ACEASTA BOALA DEOARECE ESTE UNA FOARTE PERICULOASA

  69. am o porumbitza care ziua a fost bine iar dimineatza urmatoare nu se mai putea ridica pe picioare ce credetzi?
    ce regomandatzi?

  70. am si eu un porumbel cu aceleasi sintome,am fost la medic si mi-a spus ca nu are paramyxoviroza,ptr. ca nu are secretii,are achiul atrofiat si isi rasuceste gatul la 180,el spune ca a fost lovit si mi-a recomandat Bcomplex,mananca f. bine.CARE ESTE PAREREA VOASTRA???

  71. Intre parearea mea (sau a oricaruia de pe forum) trebuie sa alegi parerea celui care a vazut porumbelul. Oricum, fie ca a trecut prin paramixoviroza fie ca a suferit o comotie (lovitura) tratamentul medicamentos include doar recuperarea (in pricipal: vitamine cu actiune asupra sistemului nervos central-complex B-, dar si antiinflamatoare-gen dexametazona, aspirina etc.
    Din pacate sechelele vor ramane.
    PS. daca a avut paramixoviroza trebuie sa fi sesizat diaree verzuie, abatere, tremuraturi ale corpului, capului etc.
    Mai vorbim sa-ti spun si ceva tratamente efective.

  72. Vreau sa spuneti si mie ce au porumbei isi sucesc capul sau il pune … jos ce boala are ??? cum pot sai tratez ms

  73. Am citit articolul de mai sus si vreau sa va spun ca unele afirmatii sunt neadevarate.Pt ca imi place sa-mi sustin punctul de vedere prin argumente o sa revin in curand cu o analiza a textului in care o sa prezint confuziile si afirmatiile false.Sper cat mai curand.

  74. spuneti-mi si mie ,vaccinul de reapel se face de fiecare data cand vaccinam porumbei sau numai la prima vaccinare si daca se face cu acelasi vaccin.

  75. pt poz 87:daca folosesti Columbovac ,revaccinarea se face din 6in 6 luni deoarece o doza administrata asigura protectia imuna pe o per de 6 luni.

  76. Pot sa fac vaccinu cu siringa de insulina??
    Multumesc!!!

  77. Am pierdut si eu multi porumbei din cauza acestei boli nu stiam de ce porumbei isi dadeau capu peste cap si nu mai mancau

  78. am o intrebare pii cind se vaccineaza cu columbovac la cate zile multumesc

  79. atentie mare la ce tratamente le faceti ca pot sa aibe si torticolis si voi credeti ca au paramixo

  80. pentru gramar por tai pot sa aiba si torticolis din cauza altei boli ne tratata corespunzator nu neaparat paramixo dar cel mai bine nu te uita la ei si scapa de ei iar pe restu trateazai sau cel mai bine du un por bolnav la un laborator si acolo vei primi raspunsul la boala ta si tratamentul adecvat

  81. Citeva date legate de paramixoviroza… profilaxie gama Chevita
    Paramixoviroza
    La porumbei infectia cu Paramyxovirus cauzeaza o imbolnavire de tip epidemic si forma acuta.

    Agentul patogen
    Paramixovirusul porumbeilor este inrudit cu agentul patogen al pestei aviare (Boala de Newcastle), dar nu este identic cu acesta. Virusul este foarte patogen pentru porumbei, dar nu afecteaza alte specii de pasari.

    Patogenie
    Dupa cateva zile de la infectie porumbeii vizibil bolnavi si cei asimptomatici incep sa elimine virusi cu secretia oculara, prin orificiile nazale, faringe, respectiv prin fecale.

    Perioada de latenta este de 3 – 21 zile. Dupa aproximativ 4 saptamani 30 % din porumbeii bolnavi se vindeca.

    Simptomatologie
    Creste consumul de apa concomitent cu scaderea consumului de hrana, animalele slabesc, apare diareea cauzata de eliminarea excesiva de urina (= poliuria in porumbar se observa mici baltoace cu fecale), acestea sunt primele simptome ale paramixovirozei. Aceste simptome sunt
    urmate de paralizia membrelor, deformarea pozitiei gatului, mers in manej, mers inapoi. Majoritatea porumbeilor mor.

    Diagnostic
    Determinarea virusului din organele (creier, rinichi) porumbeilor morti este posibil in laboratoare dotate cu aparatura pentru examinari virologice.

    Din punct de vedere serologic determinarea anticorpilor din sange este posibil cel mai repede cu 2 saptamani de la infectie. Este indicat examinarea bacteriologica a excrementelor pentru excluderea infectiei cu Salmonella.

    Diagnostic diferential
    Salmoneloza
    Indicatii privind tratamentul:
    Ca si in cazul celorlalte infectii virale nici in cazul paramixovirozei nu exista un tratament anume.

    In cazul suspicionarii bolii pentru impiedicarea raspandirii este indicata vaccinarea de necesitate a indivizilor sanatosi (vezi Planul de ingrijire anuala a porumbeilor: planul de
    vaccinari contra paramixovirozei, incepand de la varsta de 4 zile = ziua de vaccinare).

    Porumbeii vizibil bolnavi trebuie exclusi de la vaccinarea de necesitate si scosi din efectiv, fiindca prezinta risc pentru cei sanatosi pana cand vaccinul isi face efectul.

    Pentru cresterea imunitatii porumbeilor vaccinati se poate administra livimun si multivitamin EB12.

    Indicatii privind prevenirea bolii

    Numai prin imunizare activa putem proteja porumbeii de boala. Vaccinarea se deruleaza pe baza planului de profilaxie anuala (vezi: planul de vaccinare contra paramixovirozei).

    Vaccinul induce o rezistenta sigura contra bolii in decurs de 3 – 4 saptamani. Simptome nervoase in paramixoviroza: opistotonus. Excremente in paramixoviroza: fecale in mijlocul fazei apoase. In paramixoviroza faza apoasa se datoreaza functionarii incorecte a rinichilor si nu din perturbarea functionarii tractului intestinal.

    Plan de vaccinare!
    Plan de vaccinare contra
    Paramixovirozei
    Cea mai buna protectie contra infectiei cu Paramixovirus este imunizarea activa a intregului efectiv cu vaccin chevivac-P200 respectiv impiedicam infectia prin respectarea regulilor de
    igiena. Vaccinarea preventiva prezinta succes numai daca acopera tot teritoriul.

    Data vaccinarii preventive

    Pentru vaccinare este apt fiecare porumbel adult si vizibil sanatos. Porumbeii vizibil bolnavi si cei slabiti nu pot fi vaccinati. Reproducatorii: cu 4 – 6 saptamani inainte de perioada de imperechere.

    Porumbeii tineri: cu 4 zile inaintea parasirii cuibului.
    Porumbeii transportati: cu 4 – 6 saptamani inaintea voiajului.
    Porumbeii de expozi?ie: cu 4 ? 6 s?pt?m?ni ?naintea
    expozi?iei.
    ???? Vaccinuri
    Pentru imunizare activ? ne stau la dispozi?ie dou?
    vaccinuri, care dup? 2 ? 3 s?pt?m?ni de la administrare
    asigur? o imunitate cert?, ?i prin administr?ri repetate
    re?nnoiesc sau prelungesc imunitatea.
    chevivac-P200
    Doz?: 0,2 ml / porumbel
    Administrare: se injecteaz? subcutan ?n treimea inferioar?
    a g?tului (nu imediat sub cap). S? pozi?ion?m acul
    seringii paralel cu vertebrele cervicale.
    Vaccinul asigur? o imunitate de 12 luni.
    Aten?ie
    Dac? vaccinarea contra Paramixovirozei nu poate fi
    efectuat? p?n? la v?rsta de 21 zile, ci numai la o
    dat? ulterioar?, este indicat un tratament preventiv cu
    adenosan (vezi ?Boala tineretului?).
    Tratamentul se efectueaz? ?ncep?nd din a 3 zi ?naintea
    imuniz?rii p?n? a 4 zi dup? imunizare.
    ???? Reguli complementare
    Favorizeaz? rezultatele pozitive ale vaccin?rii preventive
    astfel ?i s?n?tatea porumbeilor ?i performan?ele lor:
    – asigurarea condi?iilor optime de ?ntre?inere a porumbeilor
    – nutri?ia optim? a porumbeilor pentru ?nt?rirea condi?iei
    fizice
    – administrare de livimun? pentru m?rirea reac?iilor
    imunologice specifice
    – administrare de multivitamin EB12
    – protejarea efectivului contra agen?ilor infec?io?i ?i
    parazitari.
    6
    Vaccinare:
    Vaccinul se injecteaz? subcutan
    ?n treimea inferioar? a g?tului (nu
    imediat sub cap). S? pozi?ion?m
    acul seringii paralel cu coloana
    vertebral?.

  82. eu i-am vaccinat fara sa le fac deparazitare si mi s-au imbolnavit vreo zece din 64,la acestia le-am dat pe cioc o luna si 7 si-au revenit.

  83. cine stie si poate sa ma ajute si pe mn sa intre pe andrey_f28. am cateva intrebari la care as vrea sa-mi raspunda si mie cnv kre stie. 1 se poate face toamna vaccinul kre dureaza un an? 2.se vaccineaza si puii abea iesiti la zbor? 3 cum sa ii deparazitez? cu ce? ce pastile? multumessc!

  84. va rog frumos sa ma indrumati cine stie mai bine : si eu ma comfrunt cu o boala grava la porumbeii mei ….sunt disperat nu mai stiu ce sa fac : au un gainat foarte apos asa cred diharee,si este de culoare verzuie .porumbelul slabeste ,nu are pofta de mancare bea apa ,iar in gusa au un harait asa de paraca nu ar putea respira bine ,i=am stors gusa si iasa numai apa ,cotetul e plin de gainat apos ,de culoare verde ,ce ma fac am multi porumbei vreo 50 si vreo 20 deja au aceste simtome si ,sunt incepator va rog ajutatima cu un sfat …

  85. Buna dimineata, tuturor.

    Am gasit site-ul dvs. am citit ceea ce ati postat si as dori cateva indrumari de la dvs., care cresteti si cunoasteti porumbeii.
    Am gasit de o saptamana un pui de porumbel intr-o gradinita la marginea strazii, era foarte speriat si flamand, parea istovit ca l-am prins fara prea mare efort. Cred ca are o luna, fiindca inca nu are ciocul solidificat decat jumatate, jumatate este inca moale. Nu stie inca sa zboare.
    Din cate am citit pe forumul dvs., puiul pare sa aiba (sau sa fi avut) paramixoviroza. Nu nimereste boabele cu ciocul, bea multa apa, cand il las singur se agita si se invarte in cerc, da capul pe spate cand inghite boabele, are o aripa mai lasata si un usor tremur al capului.
    Pe de alta parte nu are capul sucit, nu refuza mancarea (desi eu ii dau in cioc – nu poate manca inca singur), in cea mai mare parte nu are ganaiatul moale (desi este verde inchis), se ciugule si in ultimele zile a dat semne de inviorare.
    In primele zile a dormit foarte mult. Si acum doarme mult, dar nu ca in primele doua trei zile. Are destul de putine momente in care este vioi si dormic sa afle ce este in camera, cea mai mare parte a timpului sta sau doarme. Are si momente de voiciune, cand alearga prin toata casa si are chef sa se ciugule, dar si momente cand sta zgribulit si nu reactioneaza la zgomotele din jur. Cand nu il bag in seama si il las singur, de multe ori incepe sa se agite si se invarte in cerc. Am observat ca o aripa o “uita” mai in jos, atarnandu-i usor fata de cealalta. O poate insa misca si cand il pun pe o margine unde trebuie sa se echilibreze cu aripile am vazut ca are un echilibru bun.
    In prima seara cand l-am gasit l-am pus intr-o cutie, aproape de caloriferul electric (deci la caldura) si a dormit incontinuu. Am observat ca face zgomot, ca un sforait, ca un harjait din gat si m-am gandit ca este racit sau are o problema cu respiratia. Am fost cu el la veterinar, veterinarul mi-a spus ca este racit, ca nu are viroza, si i-a dat antibiotic si vitamine pe care i le adminstrez de 6 zile. E drept insa ca l-a consultat doar 5 minute. Dupa o zi de administrat medicamentele pot spune ca a mancat mai bine si a fost mai vioi, iar de doua-trei zile nu a mai “sforait” asa de tare, a avut chiar perioade de somn absolut linistit.
    L-am hranit eu in primele doua zile, cu paine, grau si apa, apoi am observat in a treia zi ca ar vrea sa manance singur; pare sa vrea sa ciubuleasca boabe de pe jos, insa nu reuseste sa le apuce, ca si cum nu ar avea o buna precizie, da cu ciocul alaturi de boabe. Am citit ca acestea ar fi simptomele paramixovirozei. Vroiam insa sa stiu daca nu face asta fiindca este pui si inca nu stie sa se hraneasca singur. Daca este urmarea unei boli se mai poate vindeca, sau va avea tot timpul aceasta problema? De cand il hranesc eu a avut destul de rar initiativa de a mai incerca singur sa manance de pe jos.
    Excrementele i-au fost moi la inceput, acum cred ca sunt normale. Nu pot spune daca bea prea multa apa fiindca nu pot sa-mi dau seama (nu stiu cata apa ar trebui sa bea).

    As vrea sa imi spuneti cateva lucruri despre cum sa-l inzdravenesc, sau sa-l cresc, cat manca, cat ar trebui sa fie de vioi, etc. Iar daca credeti ca este bolnav as vrea sa imi spuneti ce pot sa fac sa-l vindec. Mi s-a parut ca este un pui puternic, care lupta sa traiasca si as vrea sincer sa fac ceva bun pt el.

    De asemenea, eu nu ma pricep la porumbei. Daca cineva dintre voi a mai inzdravenit un pui, a mai avut grija de un pui asa si fie se poate ocupa de el, fie ma ajuta pe mine sa o fac, v-as ruga sa-mi scrieti pe adresa de mail: adeserban@yahoo.com.

    Multumesc mult.

    astept raspunsul dvs.

  86. Buna dimineata.

    Ca sa nu va chinuiti mereu cu hranirea lui, invatati-l sa se hraneasca singur. Avand in vedere ca probabil nu va putea niciodata sa apuce boabele (am avut un caz similar)… dati-i boabele intr-un vas mai adanc, unde sigur nimereste un bob daca da cu ciocul. Ca sa aiba spor, trebuie sa invete sa manance porumb, boaba fiind mai mare, si de altfel, hrana de baza a PORUMBeilor.

  87. Dar invartirea asta in cerc o sa se opreasca la un moment dat? Asta e de fapt principalul lucru care ma nelinisteste la el in momentul de fata…

  88. Cunoasteti pe cineva care a avut grija de pui bolnavi care s-au vindecat? As vrea si eu o adresa de mail, un contact, ca sa aflu mai multe detalii.

  89. sunt incepator si am luat porumbei din doua locuri…..acum o sap au inceput sa-si invarta capul…(fig.6)am fost la farmacie veterinara si mi-a zis k nu le pot face vaccin k mor si mi-a dat un antibiotic(eritromicina pulbere)…..va rog spuneti-mi c sa fac k sunt disperat……multumesc

  90. Puiul meu s-a inzdravenit, a facut antibiotic 3 saptamani si a zburat acum doua zile.

  91. Buna
    Sumt disperat din cauza ca toti 6 porumbei ai mei au sau inblolnavit
    Ei acum sunt ca la fig 1 numai ca mai rau
    Au dunga de langa ochi tare ingrosata
    Ce sa le fac?

  92. sunt crescator de multi ani si iam vaccinat mereu din 6 in 6 luni;anul asta am luat mai multi porumbei pt.matca si iam mutat intro camera in care nu patrunde prea mult soarele;mi sau imbolnavit de peramixoviroza si nu iam observat la timp;sar putea sa fie si din cauza intunericului au avut conditi super dar undeva am gresit;cresc porumbei voiajori de 17 ani si nu am avut aceasta situatie +conditiile inainte erau foarte saracacioase

  93. da de ce nu dati un tratament pe care il putem citi si noi si pe care il putem aplica de la un crescator ce nu a avut probleme de sanatate cu porumbei pe o perioada de mai multi ani?

  94. Salut. M-i sa imbolnavit un porumbel, cred ca de tricomonoza, stie cineva ce sa-i dau? Pana luni nu pot ajunge la o farmacie veterinara si nu as vrea sa moara.

  95. l-am citit, dar degeaba dak nu pot ajunge la farmacie pana luni ca sa cumpar un tratament, poate stie cineva niste solutii de rezerva, ceva natural

  96. ba fatilor nu am eu cei mai canpioni dintre canpioni dar oricum ma mandrec cu iei ca-s ai mei . dar durerea care este ca ,, in toamna nu am avot nici un porumbel bonlav si nici unul nu dadea semne de inbonlavire .iar acum nu mai am decat vreo 4 pui din 40 de anul asta adica 2008 pt ca a dat o bola in iei pe care noi o numim PESTA da din cap isi rasucete gatul etc care stie cunoaste .ce tratament pot sale dau eu lor sa nu mai patesc asa ceva .si boala ata mi-a afectat numai puii .batrainii nu au nimic .anul trecut la fel am patit dar nu am pierdus asa multi .in sckinb am pastart un mascul care dadea si el un pec din cap dar se hranea zbura etcmia scos pui . oare sa fie iel de vina pt tot ce am patit eu anul asta ??? datimi sfaturi va rog

  97. Pai chiar la acest articol scrie ce trebuie sa faci. Vaccin!

  98. Saptamina trecuta am cules de pe strada un puiutz de porumbel,aproape complet alb…L-a vazut fiica-mea,altfel sfirsea cu siguranta sub rotile masinii! Murdar de noroi si de propriile excremente,parea sa fi fost lovit din zbor de catre o masina…si totusi statea pe propriile picioare! In doar citeva zile,a ajuns sa nu se mai poata hrani singur si chiar sa nu prea mai nimereasca vasul cu apa.Cit despre zbor!…nici o treaba….Am sa-l hranesc in continuare ,hai sa zicem,fortat,in speranta ca-si va reveni si ca-i voi putea da drumul in libertate(daca o fi porumbel salbatic,nu ma pricep deloc!),simt eu ca parca mai are o sansa! Singura problema e ca fiica mea are o pereche de perusi si nu stiu daca paramixoviroza se poate transmite si la ei! Mai ales ca sint niste galagiosi care zboara liber prin casa cea mai mare parte a zilei.

  99. Micutzul porumbel are simptomele paramixovirozei:bea multa apa si are torticolisul acela nefiresc!Totusi din cind in cind sta si drept dar apoi merge invirtindu-se in cerc…Pina sa citesc articolul despre boala asta am fost convins ca puiutzul are probleme neurologice posttraumatice,plus ca a eliminat si citeva picaturi de singe de parca ar fi avut si ceva leziuni interne…Asa ca,spuneti-mi,va rog:poate transmite boala perusilor? Daca isi revine e purtator de virus si poate fi un pericol pentru porumbeii din zona? Va trebui sa-i fac domiciliu permanent la mine acasa?

  100. Din pacate nu stiu sa va raspund, probabil va trebui sa cititi site-uri specializate in perusi sa vedeti ce boli pot face. Sunt totusi o cu totul alta specie. Nu poate fi un pericol pentru porumbeii din zona pentru ca oricum boala circula liber an de an, si cei mai puternici rezista. Cat despre domiciliu, Dvs. decideti…in libertate nu are nicio sansa.

  101. am si io o problema cresc porumbei de 3 ani dar din lipsa de informare nu am stiut decat sa le dau sa manance corect adic; grau, porumb, sem de floarea ,soarelui si, mazare .cea ce intro mai mare sau mai mica masura am respectat facandule curat cu un an in urma am obs cea ce pare sa fie unul dintre simptomele paramixovirozei adic mai exact (gainat umed practic in mijloc unei baltoace mici) ne avand timp de curatenie sa ocupat tatal meu facandule curat cam la doua luni nu stiu daca e prea rar dar oricum mentionez ca am i8n jur de 35 porumbei porumbarul acand inaltime;1.78 si2 50 m patrati dar in fine .azi cand leam facut curat am observat acelasi lucru adic cea ce pare sa fie un siptom al para… in rest se comporta normal mananca bine si nu au alte probleme .va rog ajutatima cu o parere

  102. va rog sa imi raspunda cineva pe site ca am o problema grava cu paramixoviroza un porumbel tine gatu stramb rau si nu prea mai nimereste grauntele de porumb sa manance tin ff mult la acest porumbel am dat multi bani pe el,daca imi poate da cineva un tratament care a mai fost incercat si sau facut bn porumbei din paramixoviroza nush ce sa iau de la farmacie ajutatima voi cu raspuns aici pe site multumesc ptr ajutor

  103. va rog cat mai repede posibil sa nu fie prea tarziu adik sa moara.

  104. Trebuia sai fi facut vaccinul de paramixoviroza ,daca il faceai nu aveai probleme .

  105. gaby mai lamurit la intrebarea care am puso io,miai zis ceva de genul ‘mai bn taceai’ca tot nimik nu am inteles stiam si eu ca trebuia vaccinat dar eu am intrebat ce tre sai dau sa isi revina.

  106. PORUMBEI AFECTATI, CLAR SE ELIMINA AFARA (SE RUPE GITU LA EI ) ESTE O SELECTIE GARANTATA.

  107. exista vreun medicament in timpul cit aceste pasari sunt in aceasta faza de virus? va multumesc

  108. Buna ziua.
    Am un porumbel bolnav de paramixoviroza si doresc sa stiu daca pe viitor se va putea vindeca aceasta boala. De 2-ua saptamaani il hranesc cu grau, orz, boabe de porumb macinate, orez integral, seminte de floarea soarelui, seminte de susan, mei, peste, ou plus suplimente nutritive precum aminoacizi lichizi si proteine. Porumbelul poate sta in picioare, ba chiar intr-un picior, este vioi si se spala in permanentza, ba chiar canta uneori. Problema este ca nu isi poate controla miscarile gatului, uneori isi tine capul intr-o pozitie normala iar deseori isi rasuceste gatul la 180 grade si nu se poate hrani singur pt ca nu prea nimereste boabele, iar pe cele care le nimereste le ia in cioc si le arunca, banuiesc ca nu le poate arunca in gusa.
    Va rog sa-mi spune-ti daca pe viitor se va vindeca de aceste simptome si daca da…in aproximativ cat timp ? Va reusi sa zboare din nou ? ( este un porumbel dintr-un stol de porumbei pe care obisnuiesc sa-i hranesc zilnic la geamul apartamentului ) si imi este mila sa-l abandonez. Va rog sa-mi dati eventual cateva sfaturi.

    Va multumesc.

  109. am si eu o intrebare;cum este mai bine sa se administreaze vaccinul newac la sota;injectabil sau oculo-conjuctival?

    cu respect Tanase Alin.

    ptr raspuns va rog intrati pe id alinsteaua96

  110. Eu am avut noroc, si porumbelul care l-am avut eu s-a vindecat complet!!!
    Initial l-am dus la veterinar si mi-a dat ceva antibiotice si vitamine, iar eu il hraneam fortat. Cand a reusit sa apuce bobul de grau, a mancat singur, si a stat la mine aproximativ 4 luni de zile. Dupa 4 luni i-am dat drumul (nu de alta dar incepuse sa iasa din cutie si facea dezastru prin casa), si acum a trecut o luna de cand l-am eliberat. Azi l-am vazut in locul unde i-am dat drumul, si din cate am observat s-a reintegrat printre ceilalti porumbei.
    Daca vreti informatii suplimentare… puteti sa imi trimiteti mail pe cristiana4you@yahoo.com.

  111. Pentru ADELA & porumbei.ro:
    Avem un porumbel de cca 6 saptamani care, la inceput, a avut aceleasi manifestari. In plus avea si o umflatura in gat, despre care medicul veterinar a spus ca este o micoza. Ne-a prescris antibiotic + vitamine B & glucoza si badijonari in gat cu albastru de metilen.
    Puiul este mult mai bine, i-a disparut umflatura complet si este mai vioi, dar inca da capul pe spate, nu poate manca singurel pt.ca scapa boabele, merge si zboara in cerc.
    Ai putea sa ne spui ce antibiotic i-ai administrat tu? Vrem toate detaliile: denumirea antibioticului, de unde l-ai procurat, sub ce forma se prezinta (lichid, pastile), cum l-ai administrat, la ce medic veterinar ai fost, daca este din Bucuresti poti sa ne dai adresa?
    In alta ordine de idei: ne puteti spune unde putem vaccina cei 4 porumbei pe care ii avem in prezent, inclusiv cel bolnav? La cabinetul veterinar nu este posibil, deoarece nu au vaccinurile necesare porumbeilor. Mentionam ca ceilalti 3 porumbei sunt sanatosi, doi fiind pui de 25 de zile. Multumim

  112. buna ziua ,am si eu o problema ,o porumbita de jumate de an ,deja de trei zile tremura ,indeosebi capul .
    nu prea isi tine echilibru,nu maninca(dar apa bea)si nici nu zboara mai sus de 50cmspunetimi va rog frumos ce poate avea,multumesc anticipat
    ps.inainte de acesta era exemplara una din cele mai bune.

  113. am uitat sa va mai spun ceva nu are nimic in cavitatea bucala si nici la oci
    fizic pare sanatoasa doar ca a slabit tare

  114. Pai daca nu a fost vaccinata, cam asta este…paramixoviroza.

  115. Salut…as vrea sa intreb si eu ceva..ce fel de medicamente se mai da pentru paramixoviroza in afara de vaccin paramixovacol..si vitamine in apa..ce fel de medicament se mai da?????astept rasp…cat mai repede va rog frumos

  116. porumbelul nu mai vedea cu un ochi,iam dat 5 zile furazolidon si dupa o saptamana i am facut vaccin de paramixoviroza,este un porubel kre mia venit de la toate etapele.nu stiu ce sa i mai dau k misca din cap a dato in paramixoviroza din kuza salmonelei si acum nu stiu ce tratament sa i dau sa i treaca.il tin separat de ceilalti.astept raspuns va rog mut

  117. daca are paramixovir nu mai ai ce face indoapal dai apa si vitamine pina ii trece

  118. cresc 40 de porumbei si-a inceput sa imi apara paramixoviroza iam ingrijit pe cei bolnavi dar nu am mai avut ce face cu ei deoarece nu mai putea manca singuri si nu mai putea zbura

  119. buna.am si eu un nr. de 40 porumbei 26 voiajori iar restul de frumusete de mai multe rase.de saptamana trecuta cativa dintre ei adica 4 la nr. au inceput sa se poarte ciudat. nu nimeresc mancarea si dau aiurea din cap .nu stiu ce sa le fac. mi-a spus cineva mai in varsta sa le rup gatul si sa-i ingrop sa nu se inbolnaveasca si ceilalti.asa am facut dar azi a aparut inca la 2.spuneti-mi ce sa fac va rog di suflet.va multumesc anticipat.

  120. Izoleaza-i cat mai repede pe toti care au simptome. In rest nu prea ai ce sa mai faci daca nu i-ai vaccinat la timp, acum este tarziu. Cei puternici vor supravietui. Asigura-te ca au conditii foarte bune ca sa lupte mai usor cu virusul: mancare variata, adapost curat, vitamine, grit.

    Restul informatiilor sunt prin comentariile de mai sus.

  121. multumesc .am facut azi rost de vaccin paramixovacol.pentru 50 de porumbei.va rog spuneti-mi cum sa-i vaccinez.s-aumai inbolnavit 2 din rasa straseri.restul deocamdata n-au nimic. conditii au destul de bune si mancare orz grau porumb ovaz si floarea soarelui

  122. am si eu unul bolnav il tin separat de parte de cresctorie da semne de vindecare de vre-o luna este putin ametit dar maninca nu as vrea sa renunt la el la-m vaccinat DUPA CE SA IMBOLNAVIT mai are sanse? multumesc!!

  123. Am cativa porumbei care prezinta aceleasi simptome cam de 2 luni,dar fara manifestare si nu stiu sigur daca e paramixoviroza. Se poate sa fie asa de mare perioada de incubatie a virusului?

  124. salut baieti,,,,vreau sa stiu si eu care e cel mai eficient vaccin dintre cele enumerate mai sus si nu am inteles,LA SOTA ce este????tot un vaccin????????……VA ROG ASTEPT RASPUNS URGENT..

  125. eu unul desi sunt incepator nu le-am facut niciodata vaccin sau sa le dau medicamente si nu am avut probleme cu porumbeii.o singura data am avut o porumbita alba care s-a imbolnavit de malai cred.am observat ca-i crescuse in gura si pe langa ochi ceva bubite galbene dar am uns-o cu crema de maini pe langa ochi si i-am administrat medicamente in apa de baut si pana la urma s-a vindecat.oare toti crescatorii le fac vaccinuri an de an la toti porumbeii impotriva paramixovirozei?

  126. Da, mai ales cei care ii trimit la curse, unde iau contact cu mii de alti porumbei posibil bolnavi.

  127. pentru edward………….da se gaseste la farmacie dar sunt destul de rar de gasit cel putin la salonta jud. bihor

  128. am si eu un porumbel cu paramixoviroza nu este extrem de grav dar sa nu se agraveze ce pot sa fac?

  129. AM O RUGAMINTE FOARTE MARE;Din greseala,o gresala foarte mare,pe care nici mie nu i-mi vine sa cred, am vaccinat la citiva porumbei DOZA DUBLA,vaccin pentru paramixoviroza NOBILIS,0,5 ce se poate intimpla ,cu ce pot s-ai ajut.tel.0741528458.Va multumesc.

  130. pentru gabi, care a vaccinat acidental porumbeii:
    vaccinul va declansa o reactie a organismului, in urma careia organismul va produce anticorpi contra respectivei boli. in caz ca supradozezi, pot apare mai multe simptome: tumefierea si chiar incalzirea locului unde ai administrat vaccinul, apatie,inapetenta, iar in unele cazuri chiar soc anafilactic. de asemenea, poate sa apara o problema in realizarea corecta a imunitatii contra paramixovirozei.
    toate simptomele de mai sus ar trebui sa apara in decurs de maxim 48 de ore, desi in mod normal apar in aceeasi zi cand ai administrat vaccinul.
    asa ca ai doua optiuni: fie lasi porumbeii in pace si speri sa nu apara nimic grav la ei, fie te duci la un medic veterinar si il rogi sa te ajute cu 0.05ml de dexametazona injectabil. dexametazona e un antiinflamator, care va reduce reactia de raspuns a organismului si va atenua eventualele simptome . in aceasta doza, probabil ca nu vei reduce definitiv efectul vaccinarii. 0.05 ml ii vei putea administra doar cu o seringa de insulina.
    bafta in continuare si mare grija pe viitor.

    vizavi de ceea ce am citit pe forum, tin sa fac cateva corectii:
    – paramixoviroza si pseudopesta (boala de new castle) nu sunt aceleasi boli. sunt doar boli produse de virusuri inrudite, care dau semne clinice comune. de aceea, cand vaccinezi cu new vac la sotta , vaccin contra pseudopestei, poti sa oferi si o protectie destul de ridicata si impotriva paramixovirozei. insa in nici un caz nu le vei oferi porumbeilor o protectie foarte ridicata. de aceea, sfatul meu e sa va vaccinati porumbeii cu amandoua vaccinurile, dar la interval de cel putin 2saptamani. fiecare vaccin are dezavantajul ca reduce imunitatea organismului, iar daca le dati impreuna, sau la interval f mic, riscati sa va imbolnaviti porumbeii de alte boli usoare, care in mod normal nu ar afecta pasarile sanatoase.
    inainte de vaccinare , cu cateva zile, ar fi bine sa-i deparazitati intern si extern si sa-i supuneti unei cure cu vitamine. de asemenea, dupa vaccinare, 5-7 zile le puteti da vitamine in continuare. acestea vor intari sistemul imunitar al porumbeilor .
    am mai citit pe forum ca vaccinarea oculara cu vaciin la sotta ( contra pseudopestei aviare) poate sa protejeze porumbelul dupa 24 de ore. nimic mai fals. vacinul(oricare ar fi el si la orice specie de animal) nu este un antibiotic care sa se absoarba in sange si apoi in cateva ore sa-si faca efectul. vaccinul este o suspensie care contine microbul ( sau virusul) sau portiuni din membrana bacteriei, si care are urmatorul traseu in organism: odata ajuns in corp, organismul il va recunosate ca si agent patogen si va trimite la locul inocularii celulele de aparare. acestea vor capta la suprafata lor microbii, dupa care celule responsabile de producerea anticorpilor vor veni in contact cu microbii prinsi pe membrana celulelor de aparare. dupa 7-21 de zile( in functie de boala) vor apare in sange un numar destul de mare de anticorpi, care vor reusi sa lupte pe viitor cu boala.
    mai trebuie sa retineti faptul ca pasarile afectate de boala, in caz ca sunt vaccinate, 90% vor muri, deoarece vaccinul va accentua boala. atat paramixoviroza cat si pseudopesta sunt boli virale, deci tratamentul cu antibiotic nu va fi eficace. cel mult va ajuta corpul sa lupte cu eventualele infectii secundare. odata aparute semnele nervoase, acele pasari sunt compromise.si daca vor scapa de boala, vor ramne cu sechele toata viata .
    bafta tuturor si sfatul meu e sa va gasiti fiecare un medic veterinar interesat care sa va poata ajuta mai mult pe viitor

  131. Va multumesc pentru informatiile foarte utile postate. Si eu confundam cele 2 boli pentru ca de multe ori se vorbeste de ele ca si cum ar fi sinonime.

    Cu prima ocazie cu care mai “perii” articolul am sa mut interventia Dvs. in articolul principal de sus, cu precizarea “contributie a lui Mihai”. Daca doriti sa-mi lasati si numele il pun si pe acesta.

    Toata stima!

  132. ma bucur ca va pot fi de folos
    bafta multa in continuare

  133. va rog sa ma ajutati si pe mine!!!nu stiu ce sa mai fac!!porumbeii mei au o forma de boala. nu mai scot oua la timp,si chiar daca scot nu reusesc puii sa iasa din ou.asa mi s-a intamplat si anu trecut si in timp se mai ameliorase adik puii eclozau dar nu cresteau ramaneau mici.lipsa de calciu nu au, le dau vitamine ,am mai avut probleme cu paramixoviroza dar le-am facut vaccin. nici nu stiu ce sa mai fac!! va rog dati-mi un sfat!!!!

  134. salut,asi vrea sa va intreb si eu ceva..am cativa porumbei care au excrementele subforma unei mucoase si in mijloc ceva de culoare inchisa si spiralata,stau abatuti,au pofta de mancare si zbor .ce boala poate fi ?

  135. Buna ziua,
    Am un porumbel care respira zgomotos(harait) si l-am izolat ,mi-a fost teama sa-l vaccinez odata cu ceilalti(vaccin paramixo P201)de teama sa nu moara.Nu are alte semne de boala ,ii administrez vitamine si antibiotic de 3 zile.Va rog spuneti-mi ce trebuie sa fac si cat timp va ramane izolat.Multumesc

  136. nu am patit pana acum dar sper ca nici sa nu mai vad asa ceva pacat de ei saracii sper sa se gaseasca un tratament cat mai repede si cat mai eficient am 20 de hulubi dar nu am intalnit nici o boala dintre astea

  137. am patit si eu cu porumbeii aceeasi chestie si am fost invatat sa administrez porumbeilor tot la 2-3 luni un medicament in apa, se numeste ENROFLOXACINA , este un antibiotic pt prevenirea paramixovirozei si coccidiozei si chiar merge treaba iar porumbeii sunt ok

  138. AM PORUMBEI SI AU PARAMIXOVIROZA CE TREBUIE SA LE DAW NU MAI STIU CE SA LE DAW

  139. buna ziua,va rog frumos ajutatima si pe mine urgent acum 3 luni miam luat un papagal micul alexandru care de o saptamana sta cu capul sucit la 180 de grade oare ar putea avea aceasta boala paramixoviroza?am fost cu el la 2 dr veterinari mentionez ca locuiesc in anglia prim ul dr mia dat antibiotice pentru o eventula infectie la ureche iam dat inbsa nu ia trecut celalalt dr mia zis ca poate sa lovit la cap ceea ce nu c red pt ca nu a avut unde.va rog ajutatima ce tratament sa i dau ce vaccin as putea sa i fac va rog din suflet ajutatima nu vreau sa moara

  140. buna ziua am si eu cateva perechi de porumbei si vreu sa-i vaccinez contra paramixovirozei problema e ca o pereche are pui in cazul asta se poate vaccina si ei nu afecteza puii cu cva?va rog frumos spuneti-mi si mie cum s procedez…!

  141. porumbei mei sunt deja afectatti cu paramioviroza si nu stiu daca exista tratament. este posibil sa scape sau sa imi moara toti?

  142. Am citit cu rabdare comentariile de pe forum, deoarece si eu am gasit un porumbel bolnav. Isi roteste capul, se roteste cand e agitat, dar nu prezinta diaree si nici nu are scurgeri purulente din ochi sau ceva asemanator. Cand e linsitit, nici nu-ti dai seama ca e bolnav. Am uitat sa mentionez ca atunci cand l-am gasit, avea si o aripa ranita usor, ceea ce m-a dus pe moment la gandul ca ar fost lovit de masina. Am intrebat totusi un medic veterinar de pe un site si mi-a spus ca este vorba despre boala paramixoviroza si ca nu exista leac pentru ea. Am dat cautare pe Sfantul Google si asa v-am gasit pe voi, dorind cu tot dinadinsul sa gasesc un tratament pentru porumbelul meu. Am gasit cateva raspunsuri pro si sunt plina de speranta. Zicea cineva ca a facut tratament cu un complex de vitamine B si ca a reusit… Ma intreb daca o fi fost vorba de virusul asta nemilos sau doar ceva asemanator de a reusit sa-si vindece pasarile. In alt comentariu am citit ca boala asta se poate diagnostica cu exactitate numai dupa un examen amanuntit cu analize ale excrementelor sau chiar si mai mult, cu probe din creierul unui porumbel rapus de boala. Dupa cate observ sunt cateva boli cu manifestari asemanatoare si pentru o amatoare, asa cum si eu sunt, este foarte greu de pus un diagnostic corect. Ce nu pot sa inteleg este de ce medicii veterinari nu s-au ocupat indeaproape de aceasta boala si sa faca mai multe cercetari si sa prepare un medicament care sa vindece aceasta viroza, nu doar s-o previna. Tot ce stiu este ca vreau sa gasesc o solutie ca aceste pasari minunate sa nu mai sufere. E clar ca singura nu o sa gasesc o solutie. Maine o sa ma duc la un medic veterinar, cu porumbel cu tot, sa gasim solutia impreuna.
    P.S. Porumbelul meu nu poate manca seminte, in schimb poate sa manance pietricele singur. Consider ca daca ar avea mai multa vointa ar putea sa le faca pe amandoua. Sper din suflet sa nu fie vorba de paramixoviroza si doar ceva ce seamana si ca e tratabil.
    Toate cele bune!

  143. salut la toata lumea!tin sa mentionez ca daca faci curat cel putin o data pe saptamana si nu au umezeala in cusca sunt slabe sanse sa se inbolnaveasca.si sa aveti grija sa nu aduceti porumbei deja bolnavi.bafta la toata lumea!

  144. tatal meu are si el porumbei si se loveste in fiecare an de aceasta boala si este bine ca de acum stiu unde sa caut sa vad in leac preventiv partial

  145. Mai au vreo sansa de supravietuire porumbeii care sufer de boala New Castle????Le-au fost administrat vaccinul . Mai este vreo sansa sa isi revina???Doresc un raspuns! pt detalii id de mess antochicostel@yahoo.com PM PM Fast

  146. si eu am avut porumbei cu paramixoviroza si iam tratat cn vre sa stie tratamantul sa ma caute la id: daniel_briliantu
    si va spun eu ca isi revin 100%
    multumesc
    anticipat

  147. Saptamana trecuta am avut confirmarea medicului veterinar: paramixoviroza. Porumbeii misca necontrolat din cap, arunca mancarea in toate partile, tin capul pe spate, stau culcati si se uita la tavan, se-nvart in cerc, nu mai au echilibru si nici orientare, usoara diaree, parca si probleme de vedere, adica…,,minunat” de nashpa. …10 afectati, 10, inca, sanatosi. Ce-au mai ramas. I-am vaccinat pe toti cu PARAMYXO p201/Holland. De-acum, ce-o vrea Dumnezeu!
    N-am puterea sa-i elimin pe cei bolnavi. Desi, un gand am avut. I-am separat, insa, de cei sanatosi.

    Numai bine tuturor!

  148. salut.am gasit un porumbel intr-un colt de bloc,ghemuit si nu se prea tine pe picioare…nu mananca si nu bea apa…ce sai fac?nu stiu ce are…

  149. am uitat sa spun…tine capul putin cam sus…nu vrea sa-l tina in jos numai in sus…pleoapele le deschide si dupa putin timp le inchide…nu zboara

  150. nu va mai chinuiti ma..lasatii..care mor..mor..care nu asta este…si sa stiti gutani sunt de 10 ori mai rezistenti ca voiajori,sau de ornament.etc…( propria experienta)

  151. ce vaccin trebuie sa le fac la pui pentru ai zbura in luna august sunt la inceput si nu stiu ce vaccin sa folosesc astept un raspuns de la voi

  152. salut am si eu o intrebare, am un porumbel care are paramixoviroza il mai pot salva???

  153. Am gasit un porumbel in casa scarii. e bolnav:este slab, merge greu, nu mananca… ce sa-i fac?

  154. am si eu o porumbita cate are diaree si nu stiu ce sai mai fac si picioarele le are mult mai rosii decat ceilalti ce-i pot face?????

  155. ..Buna..tot caut un raspuns si nu gasesc ..poate nu stiu unde sa caut..am un porumbel Mascul 2007 origine germania..are pui de 15 zile si intr-o dimineata am vazut ca nu mai poate merge pe picioare..am observat cand se forteaza sa faca cv ramane fara picioare timp de cateva minute dupa care se ridica iar si merge precizzez ca mananca f bine si bea apa..dar cade mereu si asta dureaza de 3 zile..ce ma sfatuiti sa fac … Multumesc anticipat
    …0744692793 apel si va sun multumesc.

  156. Am patit-o si eu cu niste porumbei, am crezut ca n-o sa se intample si totusi… m-a lovit, i-am vaccinat prea tarziu contra paramixovirozei si au murit cam 60 de pasari (pe unii i-am sacrificat, n-am vrut sa-i las sa se mai chinuie), si totusi am oprit o femela la care tineam, avea manifestari nervoase cand manca, dejectii moi, f slaba, am incercat sa o salvez si am reusit. Mi-a zis un prieten sa-i “fac” La Sotta oculo-nazal si Columbovac injectabil, ca oricum n-aveam ce pierde, azi este super bine pasarea!

  157. Buna ziua!Am o porumbita bolnava de paramixoviroza si are simptome nervoase, i-am dat enrofloxacina 5, columboviofort F si vitaminele care nu le lipsesc( eu folosesc Polivit).Am tinut-o si o tin separat de ceilalti intr-o camara si nu mai are niciun simptom,dar daca o scot afara la aer incepe imediat sa isi rasuceasca gatul. Ajutati-ma va rog! Se mai poate vindeca vreodata? Ce pot sa ii fac?

  158. Isabella, poti sa vindeci porumbita, doar ca trebuie sa ai multa rabdare. Eu am gasit tot o porumbita (un pui), tratamentul a fost indelungat (din octombrie pana in martie) si efectuat sub atenta supraveghere a unui medic veterinar. Acum e sanatoasa si o vad in fiecare zi, cand vine la masa, deoarece am si eliberat-o :). Ea a avut forma cea mai grava, cu torticolis.
    Mentionez din start ca NU sunt crescatoare de porumbei, dar daca in cazul acesta, tratamentul a dat roade, mi se pare normal sa-l fac cunoscut si altora, nu de altceva dar si eu, la randul meu m-am documentat mult pe net.

    Inca de la inceput, medicul i-a administrat
    Paramixovacol 0.5 cc, dupa o formula gasita de mine pe internet. Suna straniu, dar se pare ca functioneaza: se injecteaza in ceafa in ziua 1, apoi in ziua a 5-a si ultima doza in ziua a 8-a.
    Concomitent eu am inceput si un tratament de care porumbelul a beneficiat pe toata perioada captivitatii, ZILNIC:
    – B complex administrat oral
    – mancare de buna calitate: boabe de grau, de porumb, de mei, seminte decorticate de floarea soarelui (bineinteles neprajite si nesarate). La inceput se hranea foarte greu, imprastia boabele si a fost hranita fortat, dar apoi si-a revenit
    – apa de baut n-a fost niciodata simpla, ci mereu amestecata cu miere si cu usturoi zdrobit. uneori mai primea si ceai de sunatoare.
    – laptisor de matca PUR (pe care il gasesti la Plafar, este cel vandut in mici recipiente de sticla, dar trebuie sa il tii neaparat la rece pentru a nu-si pierde calitatile).

    Sper sa ai si tu succes!

  159. Buna ziua!Acum o luna a venit o porumbita si a ouat la mine pe balcon!Au iesit 2 pui frumosi doar ca acum unul dintre ei nu stiu ce a patit ca nu mai mananca si are un ochi inchis nu il deschide deloc si sta zbarlit si lipsit de vlaga va rog spuneti-mi ce ii pot face sau ce sa ii dau sa manance pt ca i-am dat grau dar le tine in gat nu le inghite si am incercat sa i le imping cu o seringa cu apa dar degeaba nu le inghite si sta cu ciocul intre-deschis! Va rog sa imi raspundeti cat de repede puteti ce sa ii fac sa nu moara!

  160. Ii dati Avian Protect Ten, are probleme respiratorii. Gasiti la orice cabinet veterinar.

  161. Am fost cu el la un veterinar putin mai devreme si i-a facut injectii cu vitamine, mi-a dat si acasa intr-o seringa ceva vitamine, calciu, dar mi-a spus ca nu prea mai are sanse mari ca are paramixtoviroza sau ceva de genul nu mai stiu exact numele bolii! Sper sa aiba o sansa… Numai bine si multumesc ca ati raspuns! O seara buna!

  162. Buna ziua,

    Am si eu un porumbel care are aceasta boala pe care o descrieti dumneavoastra!
    L-am tratat cu polen in stare pura amestecat cu Bitter suedez (fara alcool) si putina apa, zilnic 4 ml din acest lichid!
    Puteti incerca!

  163. EXISTA SANSE DE VINDECARE.
    Am tratat porumbeii timp de 10 zile cu antibiotic și multivitamine, timp în care i-am hrănit cu un amestec de grăunte pentru peruși. Am continuat tratamentul prin administrarea unui amestec buvabil de vitamina C, Mg, K și complex B, iar recuperarea sechelelor neurologice a fost completa. Consider ca putina rabdare și încredere poate oferi șansa unui tratament reușit.

  164. Salut , de curând am cumpărat de la cineva 4 porumbei (ornament) si când am ajuns acasă le-am făcut pentru siguranța celorlalți porumbei pe care ii dețin dar si pentru “sănătatea ” lor vaccinul corespunzător combaterii acestei boli despre care se vorbeste in acest topic . Nu stiu daca cel de la care i-am cumpărat le-a făcut acest vaccin(orice columbofil va spune ca sunt toate la zi …chiar daca nu e asa ). Astăzi am observat ca unul dintre porumbei avea semne vizibile (necontrolarea gâtului) , cu toate ca a mâncat si pare sa aibă in continuare pofta de mâncare , este foarte “aerian ” adică privește numai pe sus , ii mai fuge gâtul din când in când …Menționez ca ceilalți 3 nu dau semne de boala …
    Din punct de vedere al valorii merita sa ma chinui cu el , dar nu m-am mai confruntat cu aceasta boala niciodată si nu stiu cum s-ar încheia aceasta poveste …Aștept un sfat cat se poate de repede sa aud si alte păreri …sa-i explic domnului care e treaba si s-ai dau păsările înapoi (este un om ok , nu cred ca ar spune ceva …) sau sa încerc să-l fac bine ,desigur daca acest lucru este posibil . Atat timp cat porumbeii mei sunt vaccinați exista vreo posibilitatea ca boala sa apăra si la ai mei ? Daca acest porumbel și-ar reveni mai este bun de reproducere ? Mulțumesc anticipat si aștept niște răspunsuri si păreri daca se poate !

  165. Majoritatea isi revin. Tinut izolat de restul, ingrijit mai atent, are sanse bune. Eu am “reparat” mai multi si unii chiar au participat la zborurile de la club tot anul.

  166. Mulțumesc pentru răspuns porumbei.ro !
    Astăzi m-am uitat tot timpul la el , l-am lăsat in cușca liber sa vad care este treaba pana la urma …nu a mai făcut niciun gest suspicios , ba chiar “s-a dat” la o porumbița…nu are probleme când zboară , a ciugulit putin si a băut si apa…este timid , dar e de înțeles ca e nou in cușca …nu are diaree pare in regula . O mică nelămurire am , dupa cum am spus nu m-am confruntat cu boala pana acum …daca boala este instalată in organismul porumbelului acesta are tot timpul “ieșiri” de-astea nervoase sau face din când in când ? Mulțumesc anticipat ! Aștept un răspuns .

  167. Dupa ce virusul dispare, nervii se pot reface complet (cele mai multe cazuri) si nu mai are manifestari, sau pot ramane sechele permanente (mai rar).

  168. Buna ziua. Am gasit in fata blocului acum cca 5-6 sapt. un porumbel care nu putea sa zboare si l-am dus la o cunostinta sa-l tina pe balcon ca sa nu mi-l mănânce pisicile. Initial m-am gândi ca l-a rănit una din pisici pana am reusit sa-l salvez însă in timp (tot mergand in vizita sa verific starea porumbelului) am observat ca sta cu ceafa in pamant, ii “plâng” ochii, in gat nu m-am uitat sa vad daca e iritat iar de zburat nu zboara de loc. Cert este ca mănâncă, bea apa dar este mereu ametit si cu capul îndreptat in sus, si ceafa in pământ cum spuneam, putine fiind momentele cand il surprind cu capul in pozitie normala. As vrea sa merg la un medic sa-l fac bine dar nu stii absolut nimic despre porumbei sau despre un medic veterinar la care sa apelez. Cum ma puteri ajuta va rog? Multumesc!

  169. Buna ziua. Desi e tardiv “cartesc” putin in ce priveste dexametazona. Cine a folosit dexametazona s-a plans de ea: fratele meu, fratele mamei mele etc. Deoarece dexametazona creste tensiunea mama nu l-a folosit, fiind deja hipertensiva. Dexametazona da obisnuinta, ca un drog. Fratele meu se plangea de faptul ca nu-i ia durerea, si de starea de rau general dupa ce a intrerupt-o. Fratele mamei era sa moara de rau ce-i facea; ii crestea tensiunea foarte mult. Eu am prins o frica de acest medicament. Este prost antiinflamator si bun omorator. As recomanda tuturor care vor s-o incerce pe porumbei, s-o incerce mai intai pe ei insisi, sa vada cum e. Eu mai fac asa cu medicamentele. pe care nu le-am luat niciodata. Doxiciclina, azitromicina, biseptol, metronidazol am luat de mai multe ori. Azitromicina in doza unica mare de 1000 mg nu-mi da nici un efect secundar. Doxiciclina in doza normala imi produce voma, dar cu un emetostop reusesc s-o tin. Restul nu-mi dau efecte secundare. Nici maidanezilor mei.
    Revenind, dexametazona a speriat pe toti oamenii care au folosit-o. Oare nu exista antiinflamatoare mai bune? De exemplu, eu ma inteleg foarte bine cu Arcoxia, mama la fel. Nu am recomandat acum Arcoxia la porumbei ci am dat doar un exemplu de principiu. Totusi, cine cauta cu adevarat si cu inima, gaseste. Numai bine.

  170. Bună…
    Şi ai mei porumbei s-au imbolnavit de paramixoviroza prin simplul fapt ca erau inchişi şi un porumbel bolnav(strain) a dat tarcoale prin jurul crescatoriei mele, iniţial mi s-a spus la farmacia veterinară că nu se poate trata, deoarece nu puteau să-şi coordoneze gâtul spre mâncare, am fost inspirat cat să-mi dau seama să le fac un vas mare cu mâncare multă( mult porumb) şi aşa porumbei tot au încercat să mănânce şi au avut şanse mai mari să poată aduna grăunţe( vasul trebuie mereu completat cu mâncare multă)
    BAFTĂ TUTUROR !!!

  171. salut, am un porumbel si astazi cand l.am scos ca sa zboare in baie,si am observat ca nu se poate tine pe picioare ducandu.se in fata,nu mananca,face doar pipi,are coada in jos si ii cad pene.Va rog din sufr sa ma ajutati cu un sfat??

  172. In cazul paramixovirozei simptomele neurologice sunt aproape identice cu cele de la avitaminoza cu tiamina (vitamina B1), adica boala beriberi la porumbei. Daca va uitati la cum se comporta porumbeii care sufera de beriberi si la cei cu paramixoviroza, veti observa ca diferentele sunt aproape insesizabile. Ma refer strict la manifestarea nervoasa (rasucirea gatului, lipsa de coordonare a miscarilor, etc).
    In cazul paramixovirozei avitaminoza se datoreaza unor substante cu efect antitiaminic, tiaminaze (thiaminase) si sulfiti, care descompun tiamina (tiaminazele) sau se leaga de molecula de tiamina si o inactiveaza (compusii cu sulf) . Astfel de substante cu efect antitiaminic sunt produse de unele specii de bacterii din intestin (in special in portiunea terminala – echivalenta intestinului gros de la oameni). In mod normal nu trec din intestin in sange, dar daca peretele intestinal este lezat de infectia virotica, atunci trecerea este posibila. Manifestarea este ca la beriberi, cu afectarea vaselor capilare in general (prin hiperglicemie), cardiomegalie si disfunctie renala. La nivel nervos se produce encefalita Wernicke (la fel ca la oameni), cu mioclonii, parestezii si pierderea controlului. Oamenii care sufera de afectiunea asta (encefalita Wernicke nonalcoolica – de la tiaminaze in sange) se comporta ca si cum ar fi beti. Nu se clatina, nu sunt ametiti, dar nu isi pot controla actiunile, nu le mai pasa de nimic si sunt extrem de deprimati si de nervosi (este greu de descris in careva cuvinte tot tabloul manifestarilor).
    Fara tiamina nu se poate metaboliza glucoza (sursa principala de energie pentru celule – inclusiv cele nervoase, cele mai mari consumatoare de glucoza si oxigen). Metabolismul celular este dat peste cap si apare acidoza metabolica. Administrarea de glucoza accentueaza fenomenele negative (acidoza metabolica). Si administrarea de vitamina B6 (piridoxina) agraveaza simpomele neurologice, pentru ca intensifica arderea glucozei, care este incompleta in lipsa tiaminei (se agraveaza acidoza metabolica). Altfel spus, administrarea de multivitamine care contin si piridoxina are efect negativ, din punct de vedere al manifestarii nervoase a bolii.
    Solutia ar fi sa se administreze vitamina B1 (adaugata in apa de baut), dar trebuie determinata doza. La oameni necesarul zilnic este de ceva mai putin de 2mg. La bolnavii care sufera de encefalita Wernicke nonalcoolica se administreaza 600mg/zi si se poate urca doza la 1500mg/zi in caz de stres puternic. Dar nu toata o data, ci impartita in doze care se administreaza (oral) la interval de 4-5 ore.
    Nu stiu cata vitamina B1 poate sa suporte un porumbel fara consecinte grave. Daca omul are 100 kg (barbatii – in medie), iar porumbeii 350 grame, atunci doza maxima pentru porumbel ar fi de 2 mg pe zi. In caz de supradozare scade brusc glicemia si se poate opri inima. Astfel de riscuri exista si la oameni, daca supradozeaza vitamina B1, in special daca iau versiuni liposolubile (benfotiamina in special, sau sulbutiamina), care se absorb mai rapid si in procent mai mare decat varianta hidrosolunila (clorhidratul de tiamina – B1 clasic).
    Suplimentul de vitamina B1 previne degradarea nervilor in timpul fazei acute a paramixovirozei si ajuta la refacerea sistemului nervos dupa boala.
    Virusul paramixovirozei actioneaza asupra intestinelor si trebuie ca in faza acuta a bolii sa se alimenteze porumbelul cu ceva usor de digerat (capsule moi) si cu multe substante nutritive si minerale. Si cu vitamine, evident, dar fara B6 si vitamina A (supradozata duce la ciroza hepatica).
    Ar trebui ca o firma care produce medicamente si hrana pentru porumbei sa studieze compozitia amestecului si sa nu vanda la pret inabordabil. Dar se poate trata porumbelul bolnav si cu B1 de la farmaciile pentru oameni. Pe net se vind flacoane cu 60 de capsule de 100mg de B1, cu numai 21 ron.
    Atentie mare, sa nu supradozati B1 ! Cresteti doza zilnica treptat. Trebuie ca iubitorii de porumbei sa experimenteze si sa determine cata vitamina B1 sa se puna la litrul de apa. Porumbeii nu beau multa apa o data, asa ca 100 mg de B1 la 4 litri de apa n-ar fi mult (presupun, n-am verificat inca).

  173. Completare la comentariul anterior:

    Paramixoviroza afecteaza direct intestinele porumbelului. Manifestarea neurologica este o consecinta secundara, produsa de substante cu efect antitiaminic, care sunt rezultate din metabolismul unor bacterii din intestine. Presupun ca administrarea unui antibiotic cu spectru larg si putin toxic, ar tine sub control concentratia bacteriilor nocive (producatoare de tiaminaze si sulfiti) si astfel s-ar evita faza neurologica a bolii. La administrarea de tiamina nu se renunta, pentru siguranta. Antibioticul cel mai potrivit ar fi fosfomicina simpla, nu cea combinata cu tilozina (Fosbac + T). Insa fosfomicina simpla nu se comercializeaza in Romania, asa ca se poate apela la Fosbac + T (tilozina este cam toxica), dar in concentratie mai mica decat in mod normal (dilutie 1/5 – 1/10). Substanta se oxideaza usor cand este dizolvata si diluata, nu se poate pastra mult timp, asa ca trebuie sa preparati solutie zilnic.
    Nu stiu cat de eficient ar fi adaosul de albastru de metilen (in concentratia obisnuita, cateva picaturi sol. 1% la litrul de apa), pentru distrugerea bacteriilor periculoase din intestine.

  174. Se poate reduce concentratia bacteriilor din intestine prin administrarea de apa plata. Apa plata si sucurile (Coca-Cola, Pepsi, etc) contin o substanta conservanta (bactericida), care nu permite inmultirea bacteriilor. Din pacate firmele care produc apa plata sunt zgarcite si nu pun intotdeauna suficient conservant (au fost descoperite bacterii in multe loturi de apa plata).
    La oamenii care sufera de infectie intestinala cu microbi anaerobi din familia Actinomyces, inlocuirea apei de baut, de la robinet, cu apa plata, reduce mult din concentratia respectivelor bacterii. Nu stiu daca Actinomyces produc tiaminaze, sau doar lezeaza intestinul si il fac permeabil pentru substantele cu efect antitiaminic produse de alte bacterii din intestine, dar se constata aparitia avitaminozei cu B1 in forma grava (encefalita Wernicke, cu toata gama de manifestari). Presupun ca infectia intestinala cu microbi care produc substante cu efect antitiaminic este cauza principala a aparitiei diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare (hipertensiunea arteriala – consecinta a hiperglicemiei) si insuficientei renale (prin atrofirea vaselor sangvine capilare din rinichi – tot de la hiperglicemie) si a majoritatii bolilor psihice (prin afectarea grava a neuronilor, dupa ani de avitaminoza tiaminica).
    La persoanele care sufera de encefalita Wernicke, ca urmare a tiaminazelor produse in intestine, se obtine o ameliorare neta a starii de sanatate dupa administrarea de mebendazol (Vermox), care este o substanta folosita la combaterea viermilor intestinali, dar care are si un puternic efect bactericid. Mebendazolul nu se absoarbe din intestine (in cazul oamenilor), nu trece in sange decat in foarte mica masura, actioneaza strict la nivelul tubului digestiv. Faptul ca se obtine o ameliorare neta a sanatatii la bolnavii de encefalita Wernicke nonalcoolica (consecinta a tiaminazelor), este o dovada de netagaduit a producerii tiaminazelor de catre bacterii din intestine.
    S-a observat ca si la bolnavii cu sindromul de oboseala cronica, administrarea de mebendazol duce la imbunatatirea rapida (dupa trei zile de tratament) a starii de sanatate. Dar efectul pozitiv dureaza doar pe timpul administrarii de mebendazol. Infectia se vindeca altfel, cu tratament de durata (minim un an).
    Am facut o paralela intre ce am observat la bolnavii de encefalita Wernicke si manifestarea neurologica a paramixovirozei, pentru a explica altfel mecanismul patologic al bolii.
    Dupa cum am mai spus, cu mare probabilitate virusul paramixovirozei afecteaza direct doar intestinele porumbeilor, iar boala neurologica este de la tiaminazele care trec din intestin in sange si il lasa pe porumbel fara tiamina.

    Concluzia ar fi ca trebuie sa li se dea porumbeilor bolnavi numai apa plata (cu B1 in ea). Ajuta, intr-o oarecare masura.

  175. Complex de B-uri exista deja in produse consacrate, cum ar fi Tollyamin folosit la recuperarea porumbeilor dupa zbor. Este bun ca are si electroliti, indispensabili in cazul dejectiilor apoase exagerate din paramixo.

    Interesanta teoria de mai sus si se potriveste cu ce am observat cand am avut la porumbei paramixoviroza. Initial porumbeii beau foarte multa apa si se gainateaza apos – se spune ca virusul ataca rinichii. Unii efectiv ramaneau langa adapatoare. Probabil pierderea de vitamine duce la lipsa coordonarii, intoarcerea gatului, etc. Simptomele nervoase apareau dupa o perioada de sete exagerata si dejectii apoase. La unii boala se oprea la nivelul de dejectii apoase, fara a avansa la probleme nervoase. Am avut destui porumbei care si-au revenit complet din simptomele nervoase dupa o vreme. Un singur caz nu si-a revenit niciodata si prezenta intoarcerea gatului inclusiv dupa multe luni de la debutul bolii, chiar daca gainatul redevenise normal, etc. La stres, frica, bucurie, simptomele nervoase reapareau puternic, altfel avea perioade cand arata normal. Asta ar presupune ca sunt afectati si nervii ireversibil de catre virus… desi dupa teoria de mai sus simptomele nervoase sunt date doar de deficitul de vitamina B. Si salmoneloza da uneori manifestari nervoase, si fiind produsa de bacterii este posibil sa intareasca cele spuse despre deficitul de B.

  176. De anul asta am devenit si eu “columbofil”. Locuiesc intr-un apartament (Craiova) la etajul sase si hranesc pe balcon un grup format din aproximativ zece porumbei. Nu stiu de unde au venit. Le pun si apa cu putin albastru de metilen in ea. Lipsa surselor de apa potabila este o mare problema pentru porumbei. Am vazut porumbei in Gara de Nord, care de sete beau apa dintr-o baltoaca cu motorina deasupra, scursa de la locomotive. Bagau ciocul prin motorina pana ajungeau la stratul de apa.

    Saptamana trecuta am prins pe balcon un porumbel bolnav, probabil de paramixoviroza, in forma diareica. Era in stare grava, nu putea sa manance, nu avea reflexe normale (era apatic, l-am prins usor), zacea.
    In primele zile l-am hranit fortat, pe cioc. Si apa i-am dat cu seringa.
    Am fiert o jumatate de cana de boabe de grau pana s-au inmuiat, iar spre sfarsitul fierberii am pus in fiertura 100 mg de vitamina B1 (continutul de la o capsula). Apa era cam cat boabele, ca volum, la final. Dupa racire am scos boabe de grau in portii mici (20-30 de boabe) si le-am scurs de apa (avea multa tiamina in ea). Am hranit porumbelul (pe cioc, fortat, de 5-6 ori pe zi) si dupa doua zile a inceput sa-si revina. Nu ma face gainat apos, pentru ca vitamina B1 a reparat circulatia sangvina la nivelul capilarelor din rinichi (a scazut glicemia si vasele capilare nu mai sunt contractate). Acum mananca singur, desi nu foarte mult. Inca il mai alimentez fortat, sa fiu sigur ca are suficienta mancare (si B1) in gusa. Dar boala va mai dura mult timp (saptamani), pana cand sistemul imunitar al porumbelului elimina virusul. Suplimentul de vitamina B1 trebuie dat cel putin doua luni. Este bine sa se imbogateasca cu B1 (100 mg la 4 litri) si apa de baut de la porumbeii sanatosi.

    Ii sfatuiesc pe cei care au porumbei bolnavi de paramixoviroza sa aplice metoda asta de hranire, cu grau fiert in apa cu vitamina B1. Zeama de la fiertura (cu B1 in ea) sa nu o arunce si sa o puna in apa de baut (fiertura + 2 litri de apa).

  177. Buna seara tuturor. Am si eu o problema cu un porumbel matur gasit in curtea institutiei unde lucrez. Simptomele clasice de parmaxioviroza daca nu gresesc, in fine l-am luat in birou, si l-am vitaminizat cu Vitamax ptr pasari (am papagali acasa si asa le mai dau in sezon), 10/15 pixcaturi in apa de baut, vasul fiind o cutie de margarina de 500g, apoi 1/4 dintr-o pastila de Enteroguard M, timp de 1 saptamana…ma rog a trecut cu bine prin toate fazele descrise de antecomentatorii de pe pagina de discutii…Problema mea e ca tot nu se hraneste singur, cel putin asa cred eu, desi in unele zile am vazut graul imprastiat pe jos, posibil sa fi mancat si singur..astazi a dat semne ca ar vrea sa plece, se tot uita prin camera, se roteste de colo-colo, mai se sprijina-n in aripa, mai roteste capushorul, dar nu in forma grava, cu mancatul e o pb nu prea vrea…I-am tot dat pe cioculet seminte de floarea soarelui, cele de porumb nu le accepta probabil ca sunt mai mari. Personal sunt decis sa nu-l abandonez pana nu se face bine si e apt de zbor, va rog mai spuneti-mi si mie ce sa-i vitamina/vitamine sa-i mai administrez, pana la restabilirea definitiva. Eu inteleg pasarea ca vrea afara langa prietenii ei (face parte dintr-un stol care-si face veacul pe acoperisurile institutiei, cersind mancare), am luat decizia sa-l “repar” nu renunt pana nu-l vad sanatos. Orice sfat/reteta e binevenita., astept sfaturile Dumneavoastra pe adresa: getomx777@gmail.com. Va multumesc. G.T.

  178. Buna! In primul rind va mulțumesc din suflet celor care au făcut acest site si celor care împart experiențele lor. Acum 3 zile am găsit și eu un porumbel pe linia de tramvai. L-am crezut lovit, dar citind și ducându-ma la veterinar m-am lămurit. Are boala asta dar intr-o forma gravă pt ca Elvis al meu sta numai contorsionat, nu mănâncă, se zbate, a slăbit mult… Neștiind, nu am insistat cu mincare in primele 2 zile..abia azi ma deșteptai și ii dădui cu forța firimituri, grâu și mei. Dar face caca de zor. Sunt f dezamagita de dr veterinari ( care nu a recomandat decit vit B inj) și de farm veterinare care nu au mai nimic. Noroc cu voi! Acum ii dadui Enteroguard cam 1/8 , făcu injecția cu B-URI la vet, și minca 15-20 boabe grâu și mei. Și apa plata desigur. Asta seara ii fac și ceai de menta și orez integral fiert, grâu fiert cu B1, de toate ..:) Doamne ajuta! O sa va scriu,din recunoștință, și cum evoluam. P.s. Pt aceste situații mi se pare f bine sa scriem si din ce oraș sintem. Aici Craiova. FB: Maria luiza picu

  179. PENTRU LUIZA!

    Draga mea craioveanca, spune-ne te rog, cum e porumbelul tau??
    Si-a revenit???
    Tu te plangi de veterinarii din RO, dar sa sii ca si astia din Paris sunt ZERO la capitolul pasari !!!
    Se pricep doar la catei si pisici, ca deh, iti dai si tu seama, de-acolo le pica banu!!!
    Trebuie sa ai noroc sa dai peste vreun specialist pt pasari si sunt departe, in afara orasului…
    Ipocriti !
    Mai scrie-ne ce final a avut povestioara ta si daca ai eliberat porumbelul, sau daca…acum zboara cu ingerasii…
    Te pup cu drag, OANA , din Orastie, momentan “parizianca” :)))))

  180. Am tratat mai multi porumbei bolnavi de paramixoviroza si m-am lamurit (partial) cum este cu boala asta. Presupunerea mea initiala, ca ar fi implicate si bacterii care produc tiaminaze, nu se confirma. Boala respectiva exista si este extrem de grava, dar este altceva decat paramixoviroza. Cu mare probabilitate virusul paramixovirozei afecteaza stratul de mielina care imbraca axonii (nervii sunt “scurtcircuitati”, mielina comportandu-se ca un izolator electric).
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Mielină
    De asta porumbeii sunt ca anesteziati, nu mai pot sa zboare, sa manance (au limba amortita), chiar sa gandeasca (sunt “siderati”, deprimati, etc). Mor de foame si de sete, nu din alte motive.

    Prezentarea cazurilor:

    Primul lot, alcatuit din patru porumbei, l-am “recoltat” in luna decembrie 2017 de pe balcon (et.6), unde le pun apa si mancare. Cand sunt grav bolnavi, se retrag langa sursa de apa si de hrana. Porumbeii din acest lot erau bine hraniti, cu carne pe ei, nu apucasera sa slabeasca.

    Paramixo 1

    O porumbita cu picioarele scurte, parca era pe senile. Initial era doar intepenita, nu zbura, insa putea sa manance seminte din mana. Nu se invartea in loc si nici nu avea gatul rasucit. Cam la o luna dupa “internare” a inceput faza mai urata, cu torticolis si incapacitate de inghitire a semintelor, mers circular. Isi arunca capul pe spate cand incerca sa inghita ceva, pentru ca ii amortise limba. Abia la sfarsitul lunii februarie a inceput procesul de revenire. In luna martie i-am dat drumul. A supravietuit celor doua perioade de ger siberian si am mai vazut-o pana prin luna august. Nu stiu nimic despre ea de atunci.

    Paramixo 2

    Un porumbel cu paramixoviroxa in faza maxima. Era cazat in cada, cu alti doi porumbei bolnavi tot de paramixoviroza. Asta nu se tinea pe picioare, se rasturna si avea capul atarnat sub gusa. Insa, lucru dracu, la o luna de la internare putea sa bea apa dintr-o ceasca de cafea pusa in fata lui si chiar manca singur semintele de floarea soarelui (decojite, de la Plafar, 6,50 lei/kg). Si-a revenit tot la sfarsitul lunii februarie, dar inca avea sechele. Eliberat in luna aprilie, impreuna cu ceilalti doi porumbei de la “rezerva” (baie).

    Paramixo 3

    Un puiut de porumbel venit pe lume la mine pe balcon (acolo clocea o pereche, intr-o cratita veche). Pe el si pe sora lui i-am luat in casa cand a dat frigul, pentru ca porumbita a murit de salmoneloza. Initial era apatic si nu se dadea jos din cuib, desi sora lui era vioaie. Este de mirare ca nu s-a imbolnavit si sora lui, desi au stat impreuna. La o saptamana dupa aducerea in bucatarie a inceput sa mearga circular. Mi-am dat seama ca are paramixoviroza si l-am mutat in baie, la “rezerva”. A facut paramixoviroza “cinstita”, cu toate manifestarile specifice acestei boli. Eliberat in luna aprilie, impreuna cu Paramixo 4.

    Paramixo 4

    Initial nu am stiut sigur de ce boala suferea. Parea sa fie paramixoviroza (intepenit), dar nu avea gatul rasucit. Nu putea sa manbance singur. Avea gainatul ciudat (cam verde si moale), in timp ce ceilalti il aveau normal. I-am administrat Augmentin, de care le dau la cei cu salmonella. Cam fara efect si in final au luat toti boala bacteriana de la el. Mai multa bataie de cap mi-a dat tratarea acestei boli decat paramixoviroza. Ar fi trebuit sa incerc si cu cefuroxima si azitromicina, care sunt eficiente la majoritatea cazurilor de salmoneloza.
    La o luna de la internare l-a luat si pe asta paramixoviroza, rau de tot. Se rasturna, nu se tinea pe picioare. Insa si-a revenit.

    Paramixo 5

    Un puiut simpatic, alb cu pete cafenii, caruia i-am pus numele Roscalica (este putin roscat). A venit pe lume in primavara lui 2018 si la cateva saptamani (la sfarsitul lunii aprilie) dupa parasirea cuibului l-a lovit boala. L-a gasit sotia ascuns dupa cutia in care tinem semintele. Era in stare critica, piele si os, avea saliva incleiata de la deshidratare, mirosea a cadavru, de-mi era sila sa-l ating. Initial l-am hidratat, hranit si dat tratament cu antibiotice (Augmentin), crezand ca are salmoneloza. Si-a mai revenit putin, dar dupa o luna l-a luat paramixoviroza rau de tot. Era cu capul sub el, parca avea gatul taiat. A durat foarte mult timp revenirea si nu si-a revenit complet nici acum (luna decembrie). Nu poate sa manance singur si nici nu zboara (incearca). Inca ii dau seminte pe cioc. In rest, este vioi si pare a fi foarte inteligent.

    Paramixo 6

    O porumbita (pui) cu cateva pene albe sub cioc, motiv pentru care am botezat-o Barbita. Venea disperata sa manance ceva de pe balcon, din ce ramanea de la ceilalti porumbei. Baga capul pe usa dintre balcon si bucatarie, parca ne-ar fi cerut ajutorul. Cand am luat-o in casa (tot la baie, care se eliberase), la doua saptamani dupa internarea lui Roscalica, era in stare extrem de proasta, cadavru viu. Am tratat-o cu Furogal T si Augmentin timp de zece zile, pentru ca pe langa paramixoviroza avea si infectie bacteriana (esofagul inflamat). Nu si-a revenit nici acum, dar este mai bine ca Roscalica. A inceput sa zboare, dar instabil si se loveste de pereti. Sper sa-si revina pana in luna aprilie si sa-i dau drumul.

    Paramixo 7

    Un porumbel caruia i-am pus numele Caratistu (lovea cu aripa). Nu putea sa zboare si sa manance, dar nu avea alte simptome specifice paramixovirozei. Si la el a durat ceva timp revenirea (din mai pana in august).

    Paramixo 8

    Un mascul pe care era sa-l pape o pisica, pentru ca fiind bolnav, nu mai putea sa zboare. I-am pus numele Pisoi. Este solid, bine hranit, ca tancul. Dar si pe el paramixoviroza l-a facut leguma. Nu se roteste, nu are gatul rasucit, dar parca era electrocutat cand l-a adus nevasta-mea acasa. L-a salvat dintr-o parcare. Il prinsese o pisica si il trasese sub o masina. Avea o rana urata intre “omoplati”. Initial l-am tratat cu antibiotice (Augmentin, Furogal T, Cefuroxima) timp de o saptamana. Parca era lovit la cap (privire fixa, reactii reduse). A inceput sa-si revina, dupa trei luni, dar nu zboara mai mult de o jumatate de metru.

    Paramixo 9

    Tot un mascul, tanar, cam slabut, internat in urma cu doua luni. I-am pus numele Aripioara, pentru ca tine aripile lasate in jos, atarnate. Face gainatul normal, nu pare sa aiba salmoneloza, dar boala asta este inselatoare (sunt mai multe tulpini de salmonella). Nu zboara (cade ca pietroiul) si nu mananca singur, este afectat psihic . Sigur are si paramixoviroza, chiar daca o avea si alta boala. Am sa-l tratez si cu antibiotice.

    Concluzii:
    1. Paramixoviroza este tratabila si este mare pacat sa nu-i ajutam pe porumbeii bolnavi sa moara. Trebuie sa li se dea mancare pe cioc (semintele decojite de floarea soarelui sunt excelente) si apa (cam 8-10 ml de trei ori pe zi.

    2. Boala se vindeca fara tratament, ca urmare a actiunii sistemului imunitar. Dupa doua-trei luni este invins virusul si recuperarea (remielinizarea nervilor) dureaza doua-patru luni, in functie de gravitatea bolii. Sunt si cazuri de vindecare mult mai rapida. Unii porumbei fac boala “pe picioare”, se descurca singuri.

    3. Este bine ca in timpul bolii sa li se dea porumbeilor vitamina D3, un sfert de Detrical (comprimat de 2000UI) la 7-10 zile. Vitamina D3 stimuleaza producerea de limfocite care sunt componente de baza ale sistemului imunitar. Este bine sa li se puna vitamina D3 in apa de baut, cate 5000 UI la litru, din octombrie pana in luna mai. Porumbeii au foarte putina expunere la soare (pe picioare si la nari si pleoape, ca in rest sunt acoperiti cu pene) si au deficit de vitamina D3.

    4. Pentru refacerea mai rapida a mielinei pe nervi se poate incerca administrarea de metilcobalamina (Vitamina B12). Eu le-am dat 1/8 din comprimat de 1mg, doza mare (!). Nu au patit nimic grav, dar timp de cateva ore stateau nemiscati. Nu mi-am dat seama daca le era rau, sau ce era cu ei. Teoretic ar trebui sa favorizeze remielinizarea.

  181. Din septembrie pana in iunie dati-le zilnic vitamina D3, 5000UI/litrul de apa. Stimuleaza formarea de limfocite, care au rol major in imunitate, atat la oameni, cat si la animale.
    Porumbeii sunt foarte putin expusi la soare (din cauza penajului) si nu li se sintetizeaza suficienta vitamina D la nivelul pielii.
    Rusii recomanda medicamentul Fosprenil, care intareste imunitatea.

    “Fosprenilul este o substanță naturală naturală derivată din poliprenoli ai copacilor de conifere. Medicamentul este capabil să sporească imunitatea corpului păsării și suprimă virusul”

    “Phosprenil este un imunomodulator eficient care stimulează producerea unei substanțe specifice, interferonul, precum și alți factori care contribuie la rezistența corpului porumbeilor la infecții.”

    http://rum.guruanimal.ru/păsări/3198-prevenirea-și-tratamentul-de-gândaci-titirezului.html

    Mai recomanda tratarea cu Gamavit.

    http://zoofarmagro.md/catalog-de-produse/gamavit/

  182. Buna ziua, M_DAN_LIVIU.
    Porumbeii cu limba amortita, care nu pot manca, se pot hrani foarte usor cu o seringa (20 ml de la farmacie) la care se ataseaza un microperfuzor (fluturas verde am folosit eu) caruia i se taie furtunul cu ac, lasand doar vreo 4-5 cm de “coada” atasata la seringa. Fluturasul verde se gaseste la clinicile veterinare. Se macina boabele in rasnita de cafea pana ajung o faina foarte, foarte fina (adica de vreo 10 ori pe zi cate 3 minute, aceeasi incarcatura), pentru a nu se infunda furtunul seringii. Se amesteca cu apa si se trage pasta in seringa, cam 15 ml de 3 ori pe zi (3 mese pe zi). Boabele folosite: grau, porumb, linte, mei orez.
    Furtunelul se introduce pana in gusa si se descarca toata seringa incet. Asa am hranit un porumbel cu ciocul rupt vreo 2 luni de zile pana s-a intremat si-a invatat sa manance singur dintr-o cutie adanca.
    ANTIBIOTICELE slabesc si bruma de imunitate pe care o mai au “paramixovirusatii”. De aceea unii sunt internati pe picioarele lor, iar dupa o luna (timp in care au luat si antibiotice) rotesc capul, au convulsii si nu se mai tin pe picioare. Eu am tratat cu doxiciclina o porumbita paramixovirusata, deoarece avea alte probleme: un ochi inchis si umflat cat tot capul, doua rani urate intr-o aripa, o rana la picior (dintr-un nodul variolic auto-smuls). Gatul ii intepenea sporadic, taman cand se uita in spate, si atunci nu-l mai putea tine drept si-i cadea jos in fata. Doxiciclina (10 zile) i-a reparat toate ranile si i-a “omorat” posibila salmoneloza, daca o avea. Nu se da calciu sau alte minerale in paralele cu doxiciclina, deoarece ii scade efectul. A luat in paralel vitamine, hepatoprotector, extract de propolis. Dupa 10 zile a luat si calciu+D3, probiotic si 0,2 ml de vitamina K. Am indopat-o si manca tot ce-i bagam pe cioc, fara sa vomite nimic. Aparent isi revenise, deoarece incerca sa manance si singura boabe din cutie. A reusit sa se hraneasca singura. Zboara foarte bine acum. Mereu i-am dat extractul de propolis, un antiviral natural foarte puternic, si-un bun imunomodulator pe termen lung, care regleaza si toate glandele organismului.
    In general, complexul de vitamine B, ajuta sistemele muscular si nervos. Beviplex contine si vitamina B12.
    Dupa tratamentul cu antibiotice si metronidazol, flora intestinala distrusa trebuie refacuta neaparat cu probiotice. O flora intestinala normala produce vitamina K, responsabila cu fixarea calciului in oase si cu oprirea sangerarilor si hemoragiilor. Un porumbel paramixovirusat, tratat cu antibiotic si ramas cu convulsiile bolii, se poate lovi si avea foarte usor o hemoragie interna mortala, din cauza lipsei de vitamina K. I se poate administra maxim 0,2 ml pe zi, sau chiar mai putin ( sa zicem 4 picaturi din acul unei seringi, in care a fost trasa toata fiola de 1 ml), cam 4-5 zile. E mai sigur asa ! (in paralel cu probioticul).
    Aripioara are aripile paralizate. Daca nu are vreo infectie bacteriana, nu-i da antibiotic, ci tinctura de propolis (5 pic pe paine dimineata si 5 pic pe paine seara), vitamine si minerale. Este posibil totusi sa aibe colibaciloza, deoarece nu mananca (e.coli), dar aici tratamentul cu antibiotice nu se face dupa ureche, ci dupa analiza excrementului, deoarece e.coli este rezistent la majoritatea antibioticelor.
    Roscalica – incearca ridicarea imunitatii cu tinctura de propolis, dar da-i si Calciu+D3 (si vitamina K – 5 zile). nu este normal ca paramixoviroza sa dureze atata timp, este vorba mai degraba de carenta de calciu, care duce la amortirea aripilor si picioarelor si scaderea poftei de mancare. Timp de 2 luni, in fiecare zi: propolis (4 pic dimineata pe paine+4 pic seara pe paine), 1 sfert de tableta 9-vita, 1 sfert de tableta Ca+D3. Da-i si B12, dar nu prea mare cantitate, deoarece nu-i trebuie, iar surplusul se elimina. (Personal mi-e teama de efectele inverse la surplusuri, chiar daca expertii sunt de parere ca B-urile nu au efecte adverse.)
    Esofagul inflamat inseamna ca sunt amigdalele umflate. Trece cu doxiciclina in vreo 6-7 zile. Eu dau 10 zile de doxiciclina, pentru a acoperi si o eventuala salmoneloza. Dar neaparat hepatoprotector in paralel cu antibioticul.
    Pisoi – privire fixa, reactii reduse – nervul optic si alti nervi paralizati, daca nu distrusi. Cum reusesti sa dai 3 antibiotice intr-o saptamana si sa mai vrei si ficat de porumbel? Caci nu-mi inchipui ca le dai “la rand”, n-ar avea nici un efect cate un antibiotic 2 zile. Doxiciclina acoperea totul: infectiile respiratorii, infectiile pielii, ale “esofagului”(5-7 zile), salmoneloza (cel putin 10 zile). O capsula de doxiciclina de la farmacia umana (de 100 mg) se pune in apa plata masurata cu pipeta (pipeta de la sticluta de extract de propolis), 18-20 de doze (pipete). Se da o doza pe zi, la aceeasi ora, cu pipeta, dar se poate incepe din a treia zi cu jumatate de doza la 12 ore, ca sa nu suprasolicitam ficatul. Antibioticul se acumuleaza in tesuturi, doar procesarea lui de catre ficat va fi mai usoara.
    Aici este extractul de propolis fara alcool: https://comenzi.farmaciatei.ro/farmacie/sistemul_respirator/imunitate/extract_de_propolis_30_ml_tis_farmaceutic-p10042387
    Acest hepatoprotector se taie in 4 sferturi si se da 1 sfert pe zi: https://comenzi.farmaciatei.ro/farmacia_tei/farmacie/afectiuni_hepatice/protectoare_hepatice/hepatoprotect_forte_50_comprimate_biofarm-p10019263
    Aici este vitamina K fiole (fitomenadion 3-4 lei fiola): https://www.anm.ro/_/_PRO/PRO_9981_22.05.17.pdf
    Eu am folosit vitamine umane (cate 1 sfert de pastila pe zi,timp de vreo 2 luni) deoarece sunt mai bine dozate decat cele veterinare: 9-Vita, Beviplex, Calciu lactic, Calciu+D3: https://comenzi.farmaciatei.ro/vitamine_si_suplimente/vitamine_si_minerale/osteoporoza/calciu_vitamina_d3_30_tablete_cosmopharm-p10019562
    CITESTE MAI MULTE PE INTERNET DESPRE TINCTURA DE PROPOLIS SI-O SA FII UIMIT ! MERITA !
    Numai bine!

  183. M_Dan_Liviu
    Radiatiile ultraviolete raspunzatoare de producerea vitaminei D, patrund prin pene, intr-o anumita cantitate. Ca si prin haine. Evident te bronzezi mai puternic fara haine, dar te bronzezi si cu tricoul pe tine.
    In compozitia penelor exista si calciu, care se fixeaza acolo datorita vitaminei D (si vitaminei K, pe care o distrugi cu antibioticele). Cand nu exista destul calciu in componenta penei, pana e moale si cade. Apare o naparlire nelalocul ei, inexplicabila. Este cazul porumbeilor inchisi. Si doar in cazul lor se da vitamina D3. Dar si in cazul celor bolnavi, deoarece le creste imunitatea.
    Insa am observat, ca-n general, excesele (sau surplusurile mari) de orice, dau niste efecte contrarii. Adica medicamentul in exces in loc sa inceteze boala, stimuleaza boala. Sa fie oare din cauza faptului ca-n primul rand noi suntem cei orbi?
    Numai bine!

  184. Citez “Tiamina este foarte sensibila la caldura si in mediu alcalin, stabila la lumina si la aer, foarte solubila in apa si insolubila in grasimi. Ea este singura vitamina din complexul B care se inactiveaza la caldura, pregatirea culinara de lunga durata producand pierderi de 30 pana ia 70 sau chiar 80%.”
    Din https://doctoruldesuflete.wordpress.com/nutritie/vitamina-b1-tiamina/.
    In concluzie, de preferat a nu se fierbe vitamina B1 in apa, ci de a se administra direct pe cioc, de preferinta un sfert de pastila de 9-vita, care contine si B1. Apa plata este mediu alcalin, se poate pune otetul de mere folosit de columbofili, in ea, pentru usoara acidifiere.
    Numai bine!

  185. Salut, am doi porumbei bolnavi, dar nu stiu de ce boala. I-am dus la vaccinare acum cateva luni cu Paramixoviroza, dar efect nu a avut. Nu mananca, le dadeam eu boaba cu boaba pe cioc. Alfel se coporta normal, acum sunt liberi, nu-i mai tin inchisi, le fac cu masina de fructe boabe macinate si mai mananca. Inainte era doar unul bolav, dar s-a imperechiat si i-a trimis si celuilalt. Ii am asa din ianuarie, nu mor dar se chinuie cumplit, cand vin ceilalti sa manance, se uita la ei de foarte aproape si incerca sa-i imite sa manance, dar iau boaba in cioc si o dau afara, nu poate sa inchida. Apa beau normal!

  186. Am tratat (ingrijit) mai multi porumbei bolnavi de paramixoviroza. Le-am dat mancare pe cioc (seminte decojite de foarea soarelui – 7 lei/kg la Plafar). si apa (cu seringa de 5 ml, cu furtunel de la perfuzoare, 7-8 cm lungime, sau direct cu seringa de 1 ml)).
    Am observat ca cei carora le-am administrat metilcobalamina (1/4 din comprimat de 1000 ug) de cateva ori pe saptamana, in primele doua luni ale bolii, si-au revenit mai repede si nu au ramas cu sechele grave. Insa la unii nu le-am dat metilcobalamina (o varianta a vitaminei B12) si nici la un an de la declansartea bolii nu zboara si au sechele neurologice (merg parca ar fi cocosatul de la Notre Dame). Am inceput sa le dau si lor metilcobalamina, si-au mai revenit, dar nu foarte bine.
    Boala neurologica nu este produsa de o bacterie producatoare de tiaminaze, cum am presupus anterior, ci de virus. Se pare ca virusul distruge stratul de mielina de pe nervi si sistemul nervos este “scurtcircuitat” (mielina fiind ca un izolator care imbraca conexiunile dintre nervi).
    Vitamina B12 ajuta la refacerea mielinei.
    Vitamina B12 nu influenteaza infectia virala, care este eliminata de sistemul imunitar al porumbelului dupa minim doua luni de la declansarea bolii. Insa B12 protejeaza nervii, atenueaza impactul infectiei virale asupra lor.
    Eu am folosit metilcobalamina fabricata de firma Organika, cumparata in urma cu 12 ani (expirata de multa vreme, dar tinuta la frigider si nedegratata), insa acum sunt in farmacii produse similare de la multe alte firme.

    http://www.tratamente.ca/produse/produse-konig-laboratorium/vitamina-b12-metilcobalamina-forte-1000-mcg-60-capsule-cu-adaos-de-proteina-vegetala/

    https://comenzi.farmaciatei.ro/vitamine_si_suplimente/vitamine/uz_general/metilcobalamina_vitamina_b12_1000_g_30_tablete_solgar-p10047419

    Pentru scurtarea perioadei active a virusului se recomanda administrarea de vitamina C (1/4 din comprimat de 200mg, pe zi, de cateva ori pe saptamana).
    Daca porumbelul bolnav de paramixoviroza nu sufera si de infectii bacteriene (face gainatul normal, nu are manifestari respiratorii, etc), revenirea este totala dupa aproximativ 4-5 luni de la declansarea bolii. Faza virala dureaza minim doua luni, iar faza de revenire neurologica inca doua-trei luni.
    Hraniti si hidratati porumbeii bolnavi de paramixoviroza pot fi salvati in proportie de 100%. Mult mai greu sunt tratabile bolile produse de bacterii (salmoneloza in special, ornitoza, etc).

  187. Buna seara! Am 76 de porumbei(30 adulti, 40 de pui de cateva luni si 6 pui de 15-20 de zile) toti vaccinati impotriva paramixovirozei dupa cum urmeaza: adultii au fost vaccinati in luna martie cu Columbopolivac S (paramixo+salmonela) iar puii au vaccinati treptat, in functie de cum s-au nascut, cu PHA (paramixo + adeno + herpes). Acum cateva zile a aterizat pe voliera un pripasit pe care intamplator l-am vazut cum vomita boabe, iar cativa prosti din voliera s-au repezit si le-au ciugulit. Astazi dezastru in voliera, boabe vomitate peste tot si porumbeii fac diaree apoasa, exact ca la paramixoviroza, insa nu prezinta niciunul semne nervoase. Vomita atat adultii cat si tineretul in egala masura. Le-am administrat 4in1 Mix in apa de baut si Anti AI. Este posibil ca porumbeii sa moara de paramixoviroza chiar daca acestia sunt vaccinati? Ma gandeam ca daca sunt vaccinati, le ofera imunitate vaccinul. A mai patit cineva asta? Multumesc!

  188. Vomatul este caracteristic adeno/rotavirus deci nu e vorba de paramixo. Ar trebui sa le treaca in cateva zile, cu mortalitate destul de redusa, chiar si fara tratament (am avut maxim 10% in fiecare an). Cu tratament, am impresia ca sunt variante noi si mai bune decat 4/1.

    Ca management din cate stiu se ofera mancare light portie mica, protector hepatic cu electrolit si probiotice. Acum testez si alte chestiuni de preventie dar inca nu sunt in masura sa ma exprim daca functioneaza (si mie mi-au facut intr-un an chiar cu PHA, poate mai conteaza si cum e adus).

    Asta e perioada de varf adeno, cand apare canicula peste 30 grade pe mai multe zile la rand.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *