Pe ce criterii eliminam porumbeii de la matca?

rapperu
Daca la zburatori e clar ce au de facut pentru a-si pastra locul in crescatorie, ce trebuie sa faca un porumbel de matca pentru a nu fi eliminat?
– Sa dea anual un porumbel de top?
– Sa dea minim 50% din pui buni? (care macar nu se pierd in prima faza)
– Daca din 6 pui se pierd 5 dar a 6-lea este un excelent zburator ce facem?

– Daca cu 2 pasari diferite nu a dat nimic bun il mai incercam si cu a 3-a?
– Daca a dat un porumbel foarte bun intr-un an si apoi nu a mai dat nimic notabil cu diversi parteneri in urmatorii 2-3 ani?

Cum faceti calculele cand eliminati un porumbel din matca?

porumbei.ro

21 comentarii la “Pe ce criterii eliminam porumbeii de la matca?”

  1. Direct din primul an daca nu da un porumbel de varf se numeste secator de portofele,pierdere de vreme sau incepi sa te minti frumos pe tine insuti visând ca la anul si la multi ani va da da un campion.Din pacate reproducatorii buni ii prinde 2sau 3 intr-o viata un crescator in crescatoria lui,acuma depinde de pretentiile fiecaruia si ce intelege fiecare prin porumbeii de la matca.

  2. – Daca nu da rezultate cu doi parteneri diferiti este eliminat
    – Daca a dat un porumbel foarte bun intr-un an si apoi nu a mai dat nimic notabil cu diversi parteneri, refac perechea in care au fost rezultatele
    – Daca din 6 pui se pierd 5 dar a 6-lea este un excelent zburator, anul viitor perechea o sa aibe alti parteneri
    – Chiar daca da un porumbel de top, anul ce urmeaza ambii parteneri o sa aibe alta pereche, asa-mi dau seama daca unul dintre ei transmite foarte bine, daca produsii sunt foarte buni si cu alt partener,el devenind unul dintre pasarile de baza ale crescatoriei.

  3. In primul rand trebuie sa ai reproducatori care sa se potriveasca stilului tau de a zbura, de a concura cu produsii lor. Unii au mai multa rabdare iar altii mai putina, din ultima categorie fac parte si eu si motivul ar fi aspectul financiar al aestei activitati. In alte cuvinte fac o selectie putin mai aspra si din timp asupra porumbeilor urmarind sa opresc la sfarsitul sezonului doar varfurile.
    Daca zbori Viteza ai nevoie sa iti “confirme” timpuriu si rezultatele se vor opri in cativa ani datorita uzurii fizice, pe cand porumbeii de distanta lunga abia de “incalzesc” pe la trei ani si o duc cu rezultate si performante si la varsta de sapte-opt ani.
    In genere din patru pui raman cu trei. Unul pierzandu-l sau eliminandu-l, iar din cei trei ramasi ma astept ca unul sa exceleze in anii urmatori si sa ia locuri de top. Daca in fiecare an am scoate cate un campion de la fiecare pereche de reproducatori, atunci ganditi-va cati s-ar aduna in cativa ani de activitate columbofila.
    Pe scurt( strict din punctul meu de vedere):
    Daca ar da anual un porumbel de top ar fi ideal.
    Daca din sase unul e excelent iar cinci se pierd atunci unul din parinti nu e bun. Ii imperechez separat cu ce am mai bun sa vad cum merg puii dupa.
    Daca cu doua pasari(bune) din crescatorie nu a dat nimic bun, atunci ii elimin fara regrete.
    Daca a dat ceva bun cu un partener este de preferat sa nu fie separati deoarece este pierdere de timp.
    Daca introduc un porumbel nou in crescatorie si imperecheat cu un porumbel de-al meu da pui care pleaca de acasa in primele luni ( la unii dispar toti) sau se pierd la concursuri relativ usoare, sau intra la altii, vin in repetate randuri tarziu acasa, atunci nu sunt multe de facut.
    Cati dintre voi iau in considerare aspectul caracterelor dominant/recesiv al reproducatorilor si cati stiu sa il identifice la porumbei? Recent am cumparat doi canari de la un crescator varsnic cu experienta in domeniu si am cerut exclusiv doi galbeni intensi. Mi-a explicat ca daca vreau pui de calitate imi trebuie unul cu caracter dominant si unul recesiv. Atunci mi s-a “aprins” beculetul si am inceput sa intreb columbofili cu experienta….daca DA si CUM :) Bafta!

  4. eu nu am avut matca, dar de anul asta intentionez sa am si timp de 2-3 ani intentionez sa ii las de capul lor in ceea ce priveste imperecherea. pana de curand toti porumbeii mei de “matca” sunt de 2014 obisnuiti la mine, deci care zboara. de curand am primit vreo 7 porumbei 5+2. porumbei care au stat in carantina timp de o saptamana, perioada in care 2 dintre ei au format o pereche. o femela din cei 7 s-a imperecheat cu un mascul de la mine si cred ca in curand o isi vor gasi si ceilalti. in situatia asta problema mea va fi spatiul, dar anul asta o sa fie hotarator in privinta lui.

    dar sa raspund la intrebari:

    1. nu obligatoriu. daca primesc de la pereche un porumbel de top odata la 2 ani e ok pentru inceput. in cazul in care si acel porumbel de top la randul da un porumbel de top in 2 ani, e si mai ok. desigur e foarte important si ce perechi de matca isi vor confirma sau nu valoarea. e foarte important dupa mine. pentru ca pot schimba perechile la zburatori nu la matca.
    2. sa dea 50% pui buni. greu de raspuns, mai ales ca niciun an nu seamana cu celalalt. aici raspunsul depinde si de atentia acordata de crescator si mai ales de zborurile puilor si in situatia asta este decisiva si organizarea lor. in fine, din punctul meu de vedere e acceptabil si 20%, dar repet, vorbesc pentru situatia de acum, situatie in care ma aflu.
    3. daca din 6 se pierd 5 si unul e bun, categoric ii pastrez la matca si nu schimb nimic pe aceeasi perioada de timp2-3 ani poate chiar mai mult. consider ca pentru a avea o linie de porumbei pe care sa o formezi, cere timp si lipsa de premii, etc. nu ma grabesc!:)
    4. daca cu 2 pasari diferite nu a dat nimic bun, desigur ca exista si o a treia :), dar daca puii din ei devin o pereche buna de matca, atunci iar nu schimb. asa cum am spus intentionez sa ii las de capul lor , dar urmaresc perechile care cu cine si al cui si de unde, etc.. si voi pastra acei pui buni care vor da porumbei buni.
    5.daca a dat un porumbel bun intr-un an si 2-3 ani nimic, nu stiu daca merita pastrat si in al 4-lea, dar asta ramane de vazut atunci, in functie de situatia acelui moment, de lipsuri si de multe alte lucruri care pot influenta pozitiv sau negativ o decizie.

    momentan nu fac calcule in privinta matcii. stiu doar pe cine pastrez anul asta acasa si pe cine zbor. calculele le voi face dupa concursuri si in functie de spatiu. in situatia in care spatiul mi-o va permite, ma va astepta o perioada destul de grea de 4-5, de tatonare, incercand sa obtin o linie buna pe care sa o pastrez fara nicio infuzie timp de cativa ani buni.

    asta e placerea mea sa ii las pe ei sa se aleaga, iar eu sa obtin ceva din asta. nu-i usor, dar cred ca satisfactiile sunt imense atunci cand reusesti!

    zi frumoasa!

  5. Domnilor, va salut cu respect.
    Prima intrebare, personal mi-e greu sa cred ca din a scoate normal, folosesc aceste cuvinte deoarece eu cred ca un porumbel scoate intr-un an 4-10pui, asta mi se pare normal. Dar sa nu uitam ca sunt crescatori care scot dintr-un mascul 60-80 de pui pe an, cunosc un astfel de caz. Personal nu cred ca un porumbel va da anual un porumbel de top zonal, deci acest criteriu cade.
    A doua, eu personal ma bucur daca un reproducator imi da 10% pui buni, si-l consider grozav in cazul in care da 3-4 porumbei de varf zonali (puncte mici, norme mici) in toata viata lor.
    A treia intrebare, cu 1 din 6 prima intrebare care as puneo: Oare nu a cocosit alt mascul femela? in cazul in care cei 5 se pierd rapid la etape usoare.
    Cu privire la cea de-a patra intrebare, oare cei cu care-i imperechem nu sunt si ei hibrizi, ceilalti 2 au mai reprodus ceva, au ceva porumbei buni in spate (pedigriu), cat de tanar e acest porumbel pe care-l testez, de cat timp e la mine in cusca, cat de sanatos a fost in momentul in care a cocosit (imperecheat), ce tratamente a primit si cu cat inainte de imperechere, a primit tratament injectabil si daca da, cand? In cazul in care totul e okei si nu reproduce nimic cu 2-3 parteneri, iar altii din acelasi cotet au rezultate, porumbelul va fi eliminat.
    In cazul in care odata a dat un campion, cu siguranta in viitorul mai mult s-au mai putin apropiat, va mai avea urmasi de varf, a dat odata mai poate da
    Acum vreau sa raspund la ultima intrebare.
    -scot porumbel afara de la matca in momentul in care aduc ceva nou (8 perechi la matca) si scot dintre acei din care sunt 2-4 frati la matca, scot 1, problema cu care ma confrunt chiar acum, trebue sa scot 2 pasari de la matca si nu stiu pe care :)
    -urmasi acelui individ ce imunitate au
    -cum se comporta la stres, disperare, infometare, efort, cat de repede se recupera urmasi lui, cati din descendenti lui au etape cu puncte mici, sub 10 puncte de ex., ce pene au pui din el, cat de” bogat”este in pene, ce personalitate au pui, cat de repede eclozeaza pui din el din momentul in care incepe ciocnitul oului.
    -cat de grei sunt in mana, nu mari, sa nu fiu inteles gresit ci grei (grame)
    -si bineinteles provenienta lor
    Va salut, si astept si alte criterii.

  6. Nu ma grabesc sa elimin porumbei doar pentru ca puii acestora nu au avut rezultate ,astept sa vad cum se descurca si nepotii . Urmaresc ca puii din acestia sa faca cat mai multe norme si palmarese.. nu trebuie neaparat sa iasa campion.

  7. bun …..si porumbelul de matca ce a realizat in viata lui ? a zburat destul? provine din porumbei testati peste puterea noastra de a intelege? a venit bine doar cu apa si porumb?……..cand nu va mai exista mumm pe piata sau se va schimba ruta de zbor ..ce voi face?

    AI PORUMBEI VERIFICATI STRASNIC LA MATCA?..ESTI BUN………….NU AI ? CAUTA/I PE CEI CARE AU…O SA/I GASESTI RAR, SI SUNT SANSE MINIME( DAR SUNT) SA OBTII CE TREBUIE DE LA EI.

    parerea mea(este una personala…bineinteles pot fi contrazis) este ca nu poti avea pretentia ca din 2 porumbei de nu stiu unde sau care au clasat 3 etape intr/un an , sa scoti pui care sa rupa gura targului….imposibil.

    trebuie sa te gandesti in primul rand….de ce an de an clasamentele raman la fel?…aia buni sunt in varf…si rareori se mai strecoara un nume nou….ala care a reusit sa se imprieteneasca cu cine trebuie/

    succes si spor la cumparaturi…..DA CU BAGARE DE SEAMA;);)

  8. Un prim criteriu pe care il urmaresc e acela ca proaspatul reproducator sa transmita puilor cat mai bine calitatile lui: trasaturi ,vitalitate … sa se afirme trasaturile puilor cu parintele in cauza chiar daca a avut diferite gagici . 5 pui din 10 reprodusi intr-un an trebuie sa se ridice la “standarde”. Daca din 5 ‘standardizati’ raman 3 in toamna dupa zboruri sunt multumit. Daca un mascul a reprodus bine cu o femela si nu a mai dat nimic bun dupa aceea ii mai dau o sansa si ii dau o fiica din urmasul de top . Asadar dureaza cam 2-3 ani sa vezi ce-i poate pielea aici ma refer la porumbeii de top ce au fost retrasi la matca sau fii/fiice din campioni mai rar nepoti . Restu merge la tocana nu se merita sa aiba atata atentie, avem standarde inalte decand cu Uniunea Europeana. Anul trecut am introdus la matca un tanar mascul ,fiu din campion national 2014 si 2015 palmares maraton national ucp si din 8 pui reprodusi 7 gloabe si ala bun reprodus din ultima serie a fost facut cadou la un prieten ‘norocos’ . Clar niciodata sa nu ai mare asteptari de la un tanar reproducator cu toate ca arata fenomenal la mana ,ii trebuie maturitate ca sa reproduca bine adica de la doi ani si nu conteaza daca o sa-i dai pereche mai invarsta. Concluzie: sa fi norocos cu caru cand alegi matca ,fler si nu in ultimul rand rabdare si buna dispozitie . Noroc la achizitii !!!

  9. Personal cred ca este o intrebare cu diferite moduri de raspuns de la crescator la crescator .Motivele sunt cateva, si simple: INVESTITIILE ,EXPERIENTA si cine suntem ca si COLUMBOFILI. Daca numele meu este Stanescu<Chicheanu<Florea-Sorin<Catrinescu…e.t.c. si am dat o caruta de bani,ii verific cu mai multi parteneri inainte sa ii scot de la matca( cu toate ca dansii au ajuns campioni eliminand la sange leprele,banuiesc,nu?) Daca sunt EU un simplu columbofil,dupa 2,3 ani si diferiti parteneri il scot de la matca.Toti cred ca mergem din aproape in aproape,ptr a descoperii un porumbel bun,numai ca avem sanse mult mai mici decat cei care sunt deja CAMPIONI!

  10. Voi spune pe scurt ca sigur in toate cazurile facem greseli, indiferent eliminind sau lasind anumite pasari in crescatorie…

  11. Problema nr 1 e adaptarea celor noi adusi….asa ca din experienta NEPOTI fac diferenta…si daca se poate combina veri intre iei e super atuncii li se vede valoarea….asa ca sa ai nepoti la 2 ani….sa vezi ce fac….dureaza cel putin 3 ani…succes tuturor!

  12. Va salut!

    Sfaturile celor care nu sunt campioni (inclusiv noi) nu pot avea o greutate suficienta, dar merita publicate, pentru a compara diferite metode.In acest fel ne putem da seama si unde gresim…

    1. In primul rand nu tinem la matca decat porumbei care au dovedit ei insisi ca pot obtine rezultate deosebite, de regula in primii 100 national, maxim 7-8 perechi pe an. Evident ca ne intereseaza si daca sunt alte rude in familie care au avut rezultate. Exceptional pastram un pui care s-a dovedit foarte bun la zborurile din toamna, doar daca este scos la noi si deci nu sunt dubii cu privire la origine.

    2. Imperechem fiecare porumbel cu 2 parteneri in 2 ani diferiti, indiferent de rezultate. Al treilea an, daca am constatat ca s-a potrivit bine o anumita pereche, refacem acea pereche sau altfel imperechem porumbelul cu al 3-lea partener, pentru ultima sansa. Daca dupa 3 ani nu produce nimic de top (macar comparativ cu restul perechilor proprii), este eliminat de la matca, dar nu se vinde, ramane sa hraneasca puii. Porumbelul dovedit slab reproducator il imperechem uneori cu unul care este in testare sa se clarifice in acest fel situatia celui in testare ( despre care avem inca dubii).

    3. Scoatem minim 5 pui pe an dintr-o pereche, si zburam minim 3 pentru a considera testul relevant. Altfel anul il considerem ratat, din punctul de vedere a testarii pentru partenerii in cauza.

    4. Porumbelul bun este cel din care raman acasa (dupa zborurile cu puii in prima faza) majoritatea puilor), dar care scoate si pui care vin mereu intre primii pe crescatorie. Daca produce doar un pui cu rezultate bune dar se inregistreaza multe pierderi la descendentii sai, cu 2-3 parteneri diferiti, sau acestia sunt foarte slabi, consideram ca porumbelul nu este un bun reproducator si nu il mai folosim. In fiecare an facem un top 10% pe propria crescatorie, dupa zborurile din toamna, ca sa vedem care pui (din ce perechi adica) vin mereu printre primii, la fiecare antrenament/concurs.

    5. Procentul de inlocuire in matca propus este undeva la 2-3 exemplare pe an, adica in fiecare an 2-3 cei mai slabi reproducatori ies din matca si alti 2-3 ii inlocuiesc.

    Dupa cum se observa, testarea dureaza destul de mult, insa fiind facuta doar pe porumbei cu rezultate deosebite, dorim sa fim siguri ca eliminarea este fundamentata! Am observat ca reproducatorii buni, dau mai multi porumbei de varf, cu parteneri diferiti, deci nu am intalnit inca acel caz izolat “un singur pui exceptional si apoi nimic”. De asemenea la varsta de 1 an, porumbelul trebuie deja sa exprime potentialul pentru a fi considerat bun. Sunt foarte importante notele scrise, drept pentru care inregistram toate aceste informatii intr-un soft!

    O regula pe care am citit-o undeva (si din pacate nu mai putem cita sursa) spune ca:
    25% din perechile cele mai bune trebuie sa ramana la fel, la 50% unde s-au obtinut rezultate mediocre se reimperecheaza partenerii intre ei, iar cele mai slabe 25% dintre perechi se elimina.

    C&C Brothers

  13. Fratilor…toti porumbeii sunt buni..daca sunt antrenati mult si cum trebuie..degeaba un porumbel scoate un pui bun daca nu este antrenat corespunzator nu faceti nimic cu el….deci mai intai de a elimina niste porumbei de la matca intrebativa daca voi ati actionat bine in ceea ce priveste antrenamentele si restul….e ca la fotbal..un antrenor bun face treaba buna…unul mai putin bun degeaba are jucatori buni daca nu are o tactica buna..asa ca..inainte sa rupeti gatu la vreo pasare nevinovata intrebativa daca voi sunteti buni in a construi un porumbel bun….bafta pe 2016

  14. Crys, tu ai mare dreptate in ceea ce spui….insa daca vorbim strict despre porumbeii CAMPIONI ( judet, national), cu parere de rau spun ca aceia NU se fac ci SE NASC.

    Spre exemplu, campionul national de anu asta la orice categorie, crezi ca si-a tratat porumbelul campion diferit de restul pasarilor???

    Din observatiile mele, clar putem imbunatati matca astfel incat sa obtinem porumbei buni de zbor….dar daca vorbim STRICT despre MAREA PERFORMANTA acolo cred eu ca pe langa porumbeii fff buni reproducatori are un rol mare hazardul.

    Am observat ca reproducatorii buni, scot pui buni inca din primii doi ani de viata. Eu am o femela de 5ani care in fiecare an a dat cate un pui bun, cu 4 masculi diferiti.

    Sunt convins ca daca in primii doi ani de viata nu reproduc ceva cat de cat (un loc in primii 20-30 pe lansare), un loc in fata la un derby, o sosire buna la o catastrofa, etc, nu are rost sa ne complicam.

    Si sa fim sinceri, voi dupa 2 ani, 3 maxim nu va plictisiti de ei?? Nu simtiti ca vreti sa vedeti o alta moaca prin cotet??

  15. Parerea mea e ca porumbei ar trebui scosi de la matca pe aceleasi criterii pe care au fost introdusi . Cand ii introduci , ii introduci cu un anumit scot , sa reproduci pui .
    Sa reproduca pui cu :
    – orice alt porumbel
    – cu un anumit porumbel
    – cu o anumita linie
    – pentru o consangvinizare
    – sau orice altceva .
    Daca are eficienta si ti-a atins scopul , ramane .
    Nu are eficienta si nu ti-a atins scopul , pleaca .

  16. Dragii mei..sa va apun ceva..columbofilii straini de la care noi romanii ne aruncam supa porumbeii lor ex.aarden, van der veghee,etc etc siau facut ei porumbeii campioni ca astfel altii sai cumpere..si iau facut campioni prin multe metode..hrana,educatie,antrenamente etc….acu noi cumparam porumbei din astia si vrem sa ne scoata porumbelul campioni direct din ou….hai sa nu fim neghiobi…..ca iasa un pui mai smecher cate odata este o treaba…..dar daca vreti din 6 pui 4 de varf puneti curu la treaba ca astai munca columbofilului..sa faca campioni…nu sai astepte….si nu mai eliminati din matca porumbei buni ca asa credeti voi…toti pirumbeii sunt buni..daca stii meserie…daca nu….puneti mana pe carte….ciao

  17. Pt cris: apropo de ce spuneai despre fotbal…dar de ce nu spui si ca in fiecare an marea majoritate a antrenorilor aduc jucatori si de unii se despart…asa-i si columbofilia…daca intr-o crescatorie toti porumbeii din lotul de zbor sunt ingrijiti la fel iar unii fac treaba si altii nu,e clar….angajandu-i la concursuri porumbeii buni se aleg singuri,repet oferindu-le totusi strictul necesar….ma refer la tratamente ,ceva suplimente..pe scurt cam ce trebuie sa faci performanta…..si mai este ceva …..o zicala:”cate bordeie atatea obiceuri”….asa si cu eliminatul pasarilor …dar ganditiva la ceva daca am oprii numai porumbei buni ce s-ar intampla…am fii numai campioni in tara asta…..si referitor la fotbal …cati fotbalisti frati a-ti vazut la fel de buni….foarte putini…din 1-2,3-4,5-6 frati doar unul sau maxim doi joaca la cel mai inalt nivel..si asta foarte rar…resrul fratilor nici macar nu joaca fotbal ..asa-i si cu porumbeii domnilor. Din 30 de pui frati doar unul sau doi ajung campioni restul ……restul ajung pe la matcile noastre si sincer ne amagim cu ei…..

  18. logica este ceea ca nu putem sti la 100% lasind sau eliminind anumit porumbel, toti facem greseli, iata ce am vrut sa spun.

  19. Porumbei.ro, cu acest topic poti provoca scrierea catorva carti de specialitate in columbofilie.
    Ma explic, in continuare.
    Dupa citirea atenta a punctelor de vedere de mai sus, constat cu placere ca toti antescriitorii mei au dreptate. Si daca s-ar mai exprima inca o data ar mai putea completa cu amanunte extrem de rafinate dilemele noastre columbofile.
    Avem atatea necunoscute incat ma simt confuz. Razboiul psihologic se da intre doua componente: una previzibila logica, modele matematice, cunostinte genetice, capital informational, experienta acumulata de fiecare iar cealalta componenta este hazardul, neprevazutul, marja de risc ce schimba totul, pana la anularea totala.
    Daca logica ar functiona singura, am creste standardul in fiecare an, in cativa ani porumbeii voiajori ar fi campionii absoluti in evolutia speciilor.
    Pentru ca intervine elementul surpriza, in proportii majoritare de multe ori, au o sansa reala si altii, din afara sferei asilor absoluti (la zboruri ma refer).
    De aceea, cate bordeie atatea obiceie. Treaba ii extraordinar de complexa pentru ca se lucreaza in fiecare etapa cu variabile: om (crescator), microclimat (intern, extern), porumbel (material genetic, rasa), educatia pasarilor (antrenament), meteo, stare de cuib, sanatatea tandemului si a relatiei om-pasare si as spune chiar interesele personale sau de grup.
    Conteaza evident si rasa, ce fel de porumbei cresti. Variabilele admise si particularitatile fiecarei linii, apoi incrucisarile etc.
    Asa-i ca-i un talmes-balmes?
    Percep ca un inot impotriva curentului treaba asta cu selectia matcii, trebuie sa fac ceva oarecum impotriva vointei mele. Chestiunea este accentuata si cand iau masuri ca sa evit supraaglomerarea, rareori am certitudini asupra a ceea ce voi elimina.
    Ca sa contribui la topic, sub rezerva ca cei care au raspuns inaintea mea au evidentiat perfect aspectele principale, inclusiv unele de fina observatie, obiectiv – in mare parte – selectionez in principal pe criterii de sanatate (reproducator si urmas), a instinctului de revenire acasa (zbor pe cont propriu din lipsa timpului si columbofilie la distanta, stiu ca difera mult competitia fata de stilul meu) si prefer testarea individuala a voiajorilor sport, cu orice risc. Candva, la originile curselor, se trimitea mesajul cu un porumbel (mesager, postas, calator), nu cu stolul (sau, am eu imaginatia prea bogata).
    La voiajorii pe stil vechi, povestea difera in privinta performantelor de zbor, intervin si criterii estetice combinate cu puterea de transmitere catre urmasi a aspectului. Aceeasi Marie pana la urma. Travestita.
    Faza ok este ca, in momentul cand iti apar dilemele astea- tot datorita porumbeilor- simti ca esti viu. Simti ca traiesti…
    Inca n-am conturat perechile in matca pe 2016 :)

  20. salut,cand tragem concluzi despre puii cuplurilor nu trebue sa ne grabim.multi pui se pierd de acsa si poate frati lor merg bine la concursuri.eu nu am mult spatiu si scot maxim 4 pui la un cuplu bun din ie cel putin 2 trebue sa faca norma si unul chiar mai mult daca nu anul vitor schimb perechea fieare porumbel are max 3 parteneri ,altfel pierzi timp si nu poti da sanse altor cupluri noi







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *