Uite de ce nu trebuie sa piarda timpul aiurea pe casa porumbeii…
68 comentarii la “Picaj de uliu”
Ala nu e porumbel cu toate simturile pe-acasa. Unul cat de cat adaptat pentru viata in afara custii si sanatos era deja departe pana ajungea uliul la nivelul acoperisului, ori asta sta pana in ultima secunda, daca nu ma insel il si atinge ceeace e rusinos pentru rasa lui.
n-ai ce sa le faci;de 5 saptamini am inchis porumbeii din cauza lor
in fiecare iarna asist la asemenea atacuri ,de vreo 8 ani,dar porumbeii mei cum vad “bomba” cum o iau la zbor, poate sa fie vreunul mai nepregatit sa-l ia sau sa-l raneasca k in rest nici o sansa sa ii prinda. porumbelul acela ori nu vede,ori n-aude ori e vreo cioara vopsita :)):))k altfel nu-0mi vine in minte sa-l numesc , pai cum sa stea atit d impasibil la un asemenea atac,e ceva anormal
mie nu mi-a prins niciodata uliul un porumbel …toamna si iarna mi se par cele mai frumoare anotimpuri pentru ca vine uliul
eu tin porumbeii inchisi de o luna
da porumbelul de pe casa a fost ranit ca a cazut intre case
eu stau bine la capitolu asta,ai tin afara si iarna,uliu da foarte rar la mine si pana acum nu am avut nici un porumbel luat de uliu.sper ca sa fie la fel si deacum inainte.bafta si vant in pene
Doamne da’ rau imi pare ca nu am putut sa filmez saptamana trecuta un atac adevarat… cu 2 ulii!!! Va dau cuvantul meu oameni buni, asa ceva nu am vazut in viata mea, sa atace doi ulii odata, cu o tehnica de nedescris, parca se vorbeau intre ei care ataca primul si care urmeaza dupa! 15 minute au pus foc de tun pe porumbei, fara sa-mi prinda macar unul, dar i-au imprastiat ca si a doua zi mai lipseau din ei. Ceea ce am observat eu aici a fost faptul ca nu atacau in disperare, ci calm, unul cate unul, parca aveau lectia pregatita din timp, lucru incredibil pentru niste fiinte care nu prea stiu altceva decat sa supravietuiasca!
M-au lasat mut si porumbeii mei, toti erau pui de anul asta, printre care si 4 tardivi iesiti de vreo 5-6 zile afara. Eram gata sa pariez ca doi din ei ii pierd, insa au venit acasa cu stolul de pui din prima serie (cei mai experimentati), iar eu nu mai aveam cuvinte cand am vazut asa ceva.
In sfarsit, ceea ce imi pare rau e faptul ca n-am reusit sa filmez atacul, oricum atunci nu prea mai stiam pe ce lume traiesc, fluieram disperat dupa ulii, insa nu m-au bagat deloc in seama, treceau glont pe deasupra mea in goana dupa porumbei de parca erau in padure, in mediul lor natural, nu printre case si multa galagie.
Numai bine la toata lumea si in caz ca cineva o sa observe un atac mai interesant sa incerce sa il filmeze, sa putem discuta mai pe larg in tema aceasta, cu dovezi “palpabile”! Multa sanatate va doresc!
Cred ca m-am uitat la filmulet de vreo 50 de ori, am probleme la mansarda. :)) E superb picajul ala, si daca dai sonorul mai tare auzi zgomotul produs la frecarea cu aerul.
Cand eram mic si erau mai multe rapitoare am vazut sute de atacuri, treceam toata iarna cu stolul meu de 11-12 gutani si corcituri de voiajor, echipa de soc… adrenalina totala. Nu, nu incepeam cu 12 dar cam pe acolo se stabilizau dupa ce cadeau la datorie cativa la inceputul sezonului de vanatoare.
Cum ieseam de la ore, impreuna cu alti 2 colegi maniaci dadeam fuga acasa, aruncam ghiozdanele cat colo si fuga sa inaltam porumbeii sa vina antrenoru’. Picaje ca in filmulet am tot vazut, aveam un kamikaze mai nebun, cand ii alerga uliul pe sus el se despartea si pica spre cusca desi asta e cam sinucidere, el scapa mereu, avea deja vreo 5 ani si stia meserie. De multe ori uliul venea dupa el pana la cusca si renunta in ultimul moment, apucam sa ii vad pentru 2-3 secunde privirea aia de fiara si penajul de stafie, pfff chestiile astea nu se pot uita. Sarea in bucate…
P.S. Luati-va dragilor camere video si puneti-o de cate un documentar, Animal Planet e mic copil…
Frumos picaj dar nu puteti spune ca porumbelul este prost, poate este prost antrenat si ii era frica ori este lovit asemenea chestii mai fac porumbei cand simt ”fiara” in preajma mai ales puii abia iesiti afara stau nemiscati crezand ca uliul va trece cu vederea dar aici a pus ochii clar pe tinta nu si nu a fost un stol sa il dezorienteze altfel porumbel putea sta nemiscat si avea mici sanse de supravietuire :)) dar din pacate in filmulet si-a ales prost locul ”de-a ascunsa ” :)) .
Bafta iarna asta iar daca o sa fac rost de o camera o sa avem in fiecare saptamana cate un pic de adrenalina pe acest site .
dak ne uitam atenti porumbelul cade intre case iar prima data se izbeste de casa
acel porumbel era ranit si cu aripa smulta daca va uitati atenti la filmutet o sa observati ca am dreptate .
oricum cred ca porumbeii trebuie tinu-ti liberi chiar si iarna…cine intelege…intelege…macar ca sint pierderi…oricum cei mai buni nu-i pica…lui Cezar…
acum deja zi de zi ne ataca porumbeii…cred ca se intimpla pe-te tot…mai ales in poalele muntilor…va urez cite mai putine pierderi…!
Uliul a actionat strategic, a picat de partea cealalta a casei de unde nu-l vedeau porumbeii, i-a luat pe nepregatite pentru ca pasarile sunt obisnuite sa-l vada pe cer mai intai.
Pa
deschid porumbeii zilnic in jurul orei 16 si nu am avut nici o pierdere. iar in zilele calduroase au stat liberi si mai mult in jurul casei. cum sa nu se bucure si ei de vremea asta? stau in ploiesti sud , prahova. ori sunt norocos ori sunt ulii satui de gugustuci si turtrele.
#cat despre clip este la fel de fascinant ca oricare atatc al unui pradator.
porumbelul a vazut uliul doar in ultimul moment,aceasta este o tehnica a rapitorului,pleaca pe sus peste casa si apoi se intoarce pe jos in asa fel ca apare dintr-o data.Cunosc un caz asemanator la un prieten,vine uliul pe sus,porumbeii mei si ai lui zboara, uliul prin aer dupa ei,etc.,o femela de a lui se intoarce din zbor in picaj rapid si se pune langa trapa,langa 1 metru de crescatorului care avea capul scos printre 2 ciripuri.De la mine observ ca uliul pleca pe sus in directia opusa pe deasupra femelei prietenului meu,dupa ce zboara vreo 100 m,se intoarce brusc,intra in picaj,si apare dintr-o data deasupra acoperisului.Prietenul meu se sperie cand vede ambuscada dihaniei,la fel si femela de langa trapa care nu a apucat sa decoleze bine ca a si fost prinsa de “carligele” uliului. A dus-o vreo 10 m pana pe un bloc si acolo s-a asezat pe femela,si a tzipat victorios spre dezamagirea si uimirea crescatorului,care nervos a scos repede o punga de nylon si a fluturat-o in aer pentru a-l speria.Atunci uliul a lasat femela,care speriata a mai stat cateva momente acolo dupa care dintr-o data a zburat haotic,ajungand in cele din urma acasa prezentand ceva rani usoare,superficiale.In aer uliul nu avea nici o sansa sa prinda femela (desi era o rosie superba,cica atractie mai mare pt.uliu) dar folosindu-se de ambuscada,chiar si cu prezenta crescatorului,a reusit sa prinda.In filmuletul de mai sus uliul se foloseste tot de ambuscada si oricat ar fi porumbeii de antrenati,daca se expun asa risca sa se trezeasca cu uliul deasupra lor.Conditia este sa stea mereu deasupra pe casa (unde au vizibilitate mare N-V-S-E) sau sa intre in cusca.Rapitoarele sunt bune in sportul columbofil cu voiajorii deoarece disciplineaza porumbeii,nu mai hoinaresc de acasa,zboara stolul mai compact,parerea mea ca si musculatura se formeaza foarte mult,corpul dobandeste calitati mai bune de zbor,oasele se strang (mai ales “furca” ),aparatul respirator se imbunatateste,rezistenta la efort deasmenea,etc.Din cauza rapitoarelor creste si mai mult atasamentul fata de casa,pasarile simt o protectie in voliera,devin mai blande si intra mai repede in cusca,nu mai stau sfioase pe o casa pana pleci de langa trapa.Prea multe rapitoare nu sunt bune,dar fara ele este la fel de rau,asa undeva la mijloc ar fi echilibrul.
o fi avut datorii la banca si nu mai putea sa le plateasca:)):))=))mai bine a ales sa fie omorat:))……….dar din videoclip pare ca avea penele smulse sau a fost ranit de uliu cand a cazut printre case.
Bogdan Pasca a scris “… lucru incredibil pentru niste fiinte care nu prea stiu altceva decat sa supravietuiasca!”
Mai trebuie sa stie si altceva? :)
Asta-i chintesenta! ;)
la mine si vara da uliu la greu … mi’a luat vro 2 puii si vro 2 maturi in primavara da dupa ce au prins antrenament nu avea voie uliu sa se apropie de ei … la un atac ca acesta porumbei mei erau in vazduh de mult … orcum de data asta por a avut noroc .
Are dreptate Vlaicu. Am avut ocazia sa tin in mana porumbeii unui amic ce sta la padure si avea atacuri aproape zilnic indiferent de anotimp. In viata mea n-am avut in mana porumbei mai musculosi si mai vitali, plini de pudra, cu licar viu in ochi, trecuti prin sita vietii victoriosi. Bai nene cum erau porumbeii aia, te umpleau de respect. :) Sigur ca toate astea nu iti garanteaza succesul la concursuri, dar sunt un element important. L-am mai vizitat dupa vreo 2 ani, timp in care se apucase sa prinda ulii. Diferenta este majora, porumbeii zboara mai lent pe langa casa, iar la mana erau la fel ca oricare alti porumbei, un fel de branze comparati cu cei pe care ii avusesem in mana la el in trecut.
Apropo de stilul de zbor, mult timp nu am inteles de ce zburau asa vijelios si mult porumbeii unui vecin de la care m-am infectat cu columbofilia acum vreo 20 de ani. Mi-a picat fisa peste ani si ani cand am inceput sa tin si eu porumbeii afara iarna. Omul ii zbura cu regularitate zilnic de 2 ori indiferent de vreme, si acum tin minte cum ii scotea fortat din pod pe toti.
Iarna pe un frig de crapa pietrele, orasul era gol golut si intr-o liniste totala, pe cer pluteau doar ulii iar vecinu’ intra in pod sa scoata echipa la lupta. Ma suiam in graba pe magazie sa vad mai bine showul si acolo inlemneam cu orele. Avea un stol de vreo 40 de voiajori, majoritatea baltati, o frumusete… de la primele ture se organizau intr-un stol compact ca un ghem si dispareau la orizont. Vecinu la balcon cu tuiculita, eu pe magazie cu turturi peste tot, nu-mi mai simteam extremitatile, dar cu ochii binoclu pe cer.
Porumbeii aia zburau cu o asa viteza ca greu iti dadeai seama pe ce fond de culoare e baltatura. :)) Erau beton intoarcerile la aproape 180 de grade sincron un stol intreg, cand le aparea uliul din fata, daca n-ai vazut asa ceva n-ai vazut nimic din columbofilie. Daca treceau pe langa mine imi venea sa ma las in jos sa nu ma darame, asa se auzea vuietul de la suvoiul aripilor turate la maxim si curentul facut. Interesant este ca porumbeii isi pastrau stilul de zbor, poate doar putin mai incetinit si vara. Pierderile erau putine, mai multe victime ii faceau pisicile cand se lasau prin copaci sau la sol porumbeii atunci cand ambuscada era prea reusita. Odihneasca-se in pace nea’ Florescu, incredibile showuri mai facea.
frumos ce sa mai .Eu sunt din prahova momentan nu am avut niciun atac de uliu shi sper a fye tot asa . numai bn shi vant in pene
Super tare video…apai porumbelu acela nush ce avea..doar uliu de sus vine in jos..spre el logic ca il putea vedea…..amei de cand il vad ca e la 10m sau la 100m deja zboara ca bolunzi…poate avea ceva probleme..cine stie.
Deja incepe sezonu cu uliu :> frums :)) …………daaaa trebe sa ne punem cu camera in mana!!! si sa filmam..frumos o sa fie.
BAFTA
eu nu am probleme cu uliul…a prins in luna septembrie vre-o 5 pui si o femela zburata….de atunci nu mai prinde dar ataca in haita chiar si 3 odata.Am un pui Rosu dilau zboara dupa uliu si numa figuri face pe langa el pana cand il prinde… zona mea ii deluroasa cu padure aici in JUD HUNEDOARA. Hai NOROC!
mai bine sa existe rapitoare animale decat rapitoare umana(hoti sau braconieri)
parca e chior porumbelul , ala de sta asa ca prostul cand ataca uliu, astfel de exemplare isi merita soarta
În zona în care am porumbeii, anul ăsta au apărut mai mulţi ulii ca în anii trecuţi, aşa că peste vară mai apăreau la atac la câteva zile. Am pierdut vreo 4-5 porumbei din cauza uliului, majoritatea pui. La concursuri şi antrenamente am pierdut 8 porumbei, tot majoritatea pui. Nu-i regret nici pe unii, nici pe ceilalţi. Asta le-a fost soarta. Am avut un mic sentiment de vinovăţie că m-am dovedit mai periculos pentru porumbeii mei decât o pasăre răpitoare, că doar eu cu mâna mea i-am băgat la concurs, dar aşa e în columbofilie :D
Acum, pe toamnă, atacurile uliilor au devenit dese în septembrie şi octombrie, apoi, s-au rărit drastic şi brusc de la o lună la alta. Am aflat şi motivul : există doi trei columbofili în satul vecin (10 km) care se laudă că au prins şi omorât 7 răpitoare. Se poate să exagereze, se poate să nu. Ideea e că acum uliul le mai tulbură zborul porumbeilor doar o dată la 10 zile. Nu pot să zic că porumbeii şi-au ieşit din formă, dar cred că vor cam ieşi devreme ce au început să facă bărcuţe, ca în perioadele liniştite de vară. Şi lucrul ăsta mă enervează. Nu încape îndoială, mi-am fluierat şi eu plămânii de-a lungul anilor, am alergat şi eu pe dealuri în speranţa că îmi voi putea salva porumbelul din ghearele uliului, am cusut şi eu guşă de porumbel cu aţă roşie, am plâns şi am înjurat, dar în timp am învăţat să respect mai mult o pasăre care omoară din necesitatea de a trăi decât pe un om care rupe gâtul unei păsări doar pentru a o scoate din competiţie.
Aşa că eu cred că e timpul ca pe lângă expresia ” lăsaţi porumbeii să zboare” ar trebui să adăugăm şi “lăsaţi uliul să-şi facă treaba”
EU PERSONAL CRED CA ACEL PORUMBEL ERA OBOSIT ….EU DIN FERICIRE NU MIAM PIERDUT PANA ACUM NICIUN PORUMBEL IN CHEARELE DAVOLULUI NUSH CE SA ZIC EU CRED CA PORUMBEI MEI SUNT DESTUL DE ATENTI TOT TIMPUL UNUL E CU OCHI PE SUS SI IN CAZ DE PERICOL DA UN SEMANA L CEL PUTIN ASA CREC EU
ritchiu, cum sa zic, acest mesaj il aplaud cu… amandoua mainile.
Sa lase uliul in pace sa agite ragaliile care dorm pe casa sau “zboara” in barcute plutite sa nu cumva sa arda calorii, ca altfel vine soimul si le da porumbeilor perversa ca pe Targu Ocna, dauna totala. :))
porumbei.ro : vreau sa va pun 3 intrebari.
1)e bine sa dai drumul la porumbei iarna cand e zapada??
2)dak nu e bine sa le dai drumu iarna, cand se inchid porumbeii?
3)si in primavara cand se da drumul la porumbei ,daca iarna ii inchizi?
va rog raspundetimi
Interesant …tin porumbei afara cred toata ziua(parinti le da drumu afara) si mi-a disparut un pui acu vreo 3 sapt…ziua au antrenamente cu uliu,ma regasesc in multe descrieri pe care le-am citit mai sus si asta ca ii vad doar in weekend…parte interesanta e ca un prieten de-al meu ii tine inchisi,profitand de ziua de duminica f frumoasa le da drumu si el…2 victimie ii face uliu…ajung la cocncluzia ca mai bn ii las non-stop afara decat sa-i inchid.
Interesant riciu…
eu am porumbeii in zona de deal si le dau drumul dupa amiaza si nu este zi sa nu am cel putin un atac si pana in prezent am deja 2 pierderi care au fost zburate anul acesta.
In zona clujului nu mai vine uliu cum venea acum vreo 4-5 ani.In luna septembrie nu mai stateau turturelele linistite in nuc dar nici porumbei obezi si bolnavi pe case.Si nu am auzit cum ca ar fi prins cineva uli.Mie daca mia spart stolul anu acesta de 5 ori este bine.Fata de altadata cand imi ataca uliu de cel putin 3 4 ori la fiecare antrenament.Pacat de showuri si de zborul acela stil (mig) parca 100 aveau.Noroc!!
# sho , poz .17 – In Ploiesti uliul ataca “din an in Paste” nici nu mai tin minte cand am vazut ultimul atac de rapitor inaripat in oras.
Sa fie de vina betoanele care au acoperit natura si ecosistemul … ?
@lupumarian:
1. Daca le dai drumu le dai in fiecare zi, altfel isi ies din forma si ii prinde uliul usor (vezi relatarea lui dax)
2. Se inchid toamna cand incepe sa piste mai rau uliul sau soimul.
3. Cand nu mai da uliul, de regula prin Aprilie dupa ce da frunza si se intorc pasarile calatoare.
Daca in zona ta nu (mai) sunt ulii, le poti da drumu oricand…
ei ataca mai mult prin ambuscada pentru ca au un succes mai mare asa , de aceea vin mai pe la sol de la distanta si apoi ataka .
ai dreptate porumbei.ro!!!ala deja trebuia sa aiba cel putin 100m inantea uliului cand la simtit.aia inseamna lipsa de program…zbor…in cotet la mancaresi,apoi inchisi,nu pe casa.sunt incepator dar am prins toate detaliile astea….
“perversa ca pe Targu Ocna”-tare asta dar soimul ia porumbei mai buni care se inalta si ne raman putorile ce dorm pe casa ,venid agale parca la masa , dar marea majoritate a porumbeilor “puturosi” sunt bolnavi .asta e uliul e mai bun decat soimul >>pt aia care nu vor gaini sau ornament
in zona mea e numai padure , si ulii din plin ,cel putin nu sunt muntii unde sa poata sa se stabileasca perversul de soim,apropo cati km teriitoriu are soimul ?
de 13ani de columbofilie,nu am inchis niciodata porumbeii iarna.dar mii zapaceste si rar imi prinde cate unul,iarna trecuta mia prins un mascul din 05 si ranit o femela din 08 pe care am cusuto si in vara a, facuto cadou la un baiat!dar vreau sa zic,k sunt la mana exact cum zice si porumbei.ro putin mai sus,foarte buni la mana si se simte musculatura pe ei.multi crescatori mau laudat cu chestia asta si se mira cum de sunt asa de”nemilos”cu ei sii las in ghiarele rapitoarelor.
dar eu le raspund sincer:cine e sa se salveze?bine,cine nu?asta e.D-zeu decide cine traieste si cine nu;) bafta si cat mai putine pierderi pe timpul iernii
suieratul ala de mig sa nu fie o masina , o coincidenta exact in momentul atacului andrei!!!! e prea frumos sa fie adevarat. in zona unde am eu porumbeii pot sa spun ca e plin de rapitoare , 1- un siloz de cereale in care siau facut cuib rapitoarele , vedeam zilnic cate 10 dar nici nu se sinchiseau sa imi atace pasarile , 2- zona de padure care ma inconjoara , pasari rapitoare in disperare , anul asta am avut o singura pierdere enigmatica …ori pisica ori vreo rapitoare inaripata ….tind sa cred ca pisica …
SINCER PORUMBELU SA DESCURCAT A SCAPAT DE RAPITOR DIN EXPERIENTA VA SPUN CA DACA A APUCAT SAL ATINGA PANA DIMINEATA MOARE AM VAZUT UN ATAC TOT ASA PORUMBELU A SCAPAT DA DIMINEATA LAM GASIT MORT LAM STUDIAT SI FUSESE ATINS DE CHIARE
in ploiesti ataca uliul mai mereu si soimul, dar numai porumbeii de zbor, de voiajori nu se atinge, porumbeii de zbor find o rasa cu zborul ca de fluture pe care rapitorul trebuie doar sa o culeaga din zbor fara prea mare efort
Gabriel_Petre,logic daca lassi porumbei zilnic afara nu iasa din forma deloc,eu avand 9 :)) (incepator)am por de vreo..5,6 ani dar acuma mi-am facut crescatoria bla bla…si io i-am tinut inchisi cam 2 sapt..si dupa aceea i-am lasat din nou afara..si mi-o prins o femela!!! de 2010 (am doar tardivi de 2010),dar acuma..cum zici tu arata la mana excelent,aproape toata ziua umbla uliu dupa ei,acuma vom vedea…poate am noroc sa nu ma lase fara astia 8 ce ma-i am :))
BAFTA
frumoase atacurile, chiar azi eram pe masina de lucru in piata Ciparu in Cluj si ma uitam la niste porumbei care isi cautau miezii de paine pe jos si dintr-o data au luato la zbor ca sa vad uliu cum se ia dupa unul din acel stol , au dat cateva ture printre masini!!!! o aglomeratie totala dar tot pe urmele leu l-a agatat la un moment dat l-a scapat si pe cand sa il agate iarasi a facut o eschiva si a castigat duelul!!! deci deja uliu e cam domesticit nu mai prea sunt scapari
poate o sa vi se paraa aberant ce va spun.dar am avut un porumbel era puii si a fugit uliu dupa el,era la vreo 2 metri de uli si dintro data sa oprit in loc cica auzit de la alti ca a facut stop cardiac. ast pareri la cazul meu
Pt acsuceva:
Ceva asemanator am patit si eu dar la mine a fost ceva mai diferit :)), fiind un mare admirator al rapitoarelor cand vedeam uliul in zona imi scoteam repede soldatii pe teren :)) si intr-o zi i-am zburat cam mult pot sa zic afara era frig iar cand au aterizat au simtit ca ceva nu ii bine ( era inca uliul in zona ) si o porumbita cand a vrut sa isi i-a zborul de pe voliera a picat direct jos i s-au blocat aripile deci nu putea da din aripi, am dus-o in casa i-am facut masaj ortopedic :)) iar pana la urma dupa 10 min si-a revenit, nu am patit pana iarna trecuta asa ceva pot sa zic ca a avut noroc la aceea faza ca am fost in zona daca nu eram in zona era prada perfecta pt uliu.
stau int-o zona de deal,cand am decis sami fac o crescatorie nou am tot gandit,cum sa fie mai bine?am facuto din doua compartimente,cusca + voliera(cu plasa de sarma),din noiembrie pana in martie nu ii las afara au spatiu destul,2m cusca+4m voliera,e ok zic eu.daka ar fi afara toata ziua jumatate tii ia uliul,de multe ori ii alege,teoria k ar lua pe cei bolnavi nu o cred,cand vin 2 uli o data ce sanse are un porumbel?minime sa scape neatins,am vazut un atak de 3 uli,normal a luat dreptul de smecher!,atunci ,cand dai bani pe porumbei,hrana buna,tratamente si iti ia un porumbel bun,te ia fiori.mult succes tuturora.
un porumbel ce nu poate scapa de uliu acasa unde practic este pe teritoriul lui,in timp ce sa intoarce din concurs nu cred ca are vreo sansa..ulii fac selectie,omoara pe cei mai slabi si lasa ce e sanatos si puternic.
La noi au picat in primavara 14 ulii in capcana iar in toamna asta deja 8.Poate ii mai rarim pana la primavara…
Felicitari !!! Sunteti tari de tot……….
Cand s-o instala soimul sa va rada tot stolul intr-o luna sa va felicitati pentru realizare.
Am observat ca in linie dreapta porumbelul(sanatos)nu are ce sa faca cu uliu il ia cand se arunca prin copaci si la ambuscade si atunci doar in proportie de 50-60%.Sanatate!
DAca tot ii prindeti in capcane dc nu ii trimiti la 100-200-300-400…2000 km departare decat sa ii ucideti, ii eliberati in orase se instaleaza ei pe undeva, cred ca si 100 de ulii de s-ar elibera in Oradea tot nu ar decima din gutani pana la normalitate, ii PLIN de ei chiar peste tot.. fata de anii trecuti .
Nu ii elibereaza pentru ca in majoritatea capcanelor li se rup picioarele, aripile sau sunt raniti in alte moduri, deci oricum nu mai supravietuiesc.
Pai ii aud pe altii ca ii prind si pe urma la taie ghearele si ciocul si ii elibeareaza, decat sa faca astea … mai bine ii omoara pe loc :| .
pentru cei care omoara ulii sper sa aiba Dumnezeu grija si sa le dea inapoi ce merita..aia e o pasare ce prinde porumbei ca sa supravietuiasca,la fel cum si noi omoram milioane de animale nu doare pentru a trai ci uneori pentru distractie..daca ar fi sa judecam serios noi suntem cei ce ar trebui exterminati…in fine..omorati in continuare animale nevinovate..o sa vedeti rezultatul:|
stau in zona de munte si am obs. comportamentul uliilor si soimilor,am voiajor spart de uliu de doua ori in acelasi loc sub aripa care a supravietuit,am avut o zburatoare de budapesta care toata vara de f.multe ori a pacalit uliul si cu parere de rau in noiembrie a fost incoltita de 3 ulii fara sanse am asistat vara cum soimul nu baga in seama porumbeii dar se arunca asupra randunicilor si cu o precizie excelenta le prindea si chiar m-am mirat.Am constatat ca chiar si iarna porumbeii care nu se ridica si raman intre blocuri cum sunt gutanii au mai multe sanse in fata uliului.
porumbeii nu se ridica de la sol sau acoperisuri de voliere ,cand sunt atacati de soim.deoarece stiu ca el numai in aer ataca, in schimb la uliul porumbar rupe cerul.la cea mai mica amenintare sunt sus.
eheeee iata un topic de iarna tare frumos de discutat( mai ales k ai mei dragi concurenti sunt in hibernare de mai bine de o luna). salut cele spuse de cei de aici si exprim o parere personala ( a unuia care creste voiajori si concureaza cu ei la 300 de m padure aruncati un ochi pe site personal daca doriti)
1. uliul are rolul lui in ecosistem si trebuie respectat ca pradador aflat in varful lantului trofic; tentativele de exterminare nu pot duce decat la dezechilibre sau mai rau la popularea arealului cu alti pradatori (in speta soimi)
2. in principiu pt cei care cresc porumbei in zona de munte e bine sa tina inchise pasarile pe perioada de toamna iarna pt a evita eventulale pierderi nedorite( uliul nu face diferenta intre cei mai buni zuratori si restul lotului).
3. uliu este maestru al ambuscadei atacul lui printre case sau coronamentul arborilor fiind favorit; de asemenea au abilitatea de a vana in pereche unul din cei doi parteneri “aducand” stolul exact in locul unde cel de al doilea asteapta si ataca fara gres .
Buna ,
complectind cele spuse de domnii Robi oradea ( 56 ) si cr.tr ( 57 ) vreau sa propun si eu un mic clip de pe youtube , este adevarat nu este nici cu porumbei nici cu vreo pasare de prada insa ne ofera inca dovada de cit de educat, civilizat si intelegator este omul fata de natura si legile sale de functionare…
interesanta filmare, da porombelul ala nu cred ca vede bine…ai mei cand vad uliul o iau la sanatoasa de park zici ca ii alearga cineva cu pusca
si mie mi sa intimplat dar mi la luat
Eu stau langa padure iar an iarna asta un vecin ia avut liberi si am vazut cu uliu ai alerga trei porumbei de ai lui au intrat an cusca la ai mei de si eu iam avut an chisi parca au vazut gaura din aer si au intrat peste ei an acea zi nu a avut nici o pierdere dar de asta toamna pana acum apierdut vreo5 CRed ca porumbelulsigur erea zgribulit de frig si nu la auzit de obicei cand e frig nu aud prea bine ce se ntampla an jur dar pot spune ca a avut noroc cu caru de a scapat
eu stau langa zavoi si mii ataca aproape pe fiecare zi (toamna) dar de un an mi-a ranit decat unul dar nu mi la luat, la ranit ca nu avea penajul complet
ce bine ca a scapat .dar cred ca la kam atins.nu doresc la nimeni asa ceva
Ala nu e porumbel cu toate simturile pe-acasa. Unul cat de cat adaptat pentru viata in afara custii si sanatos era deja departe pana ajungea uliul la nivelul acoperisului, ori asta sta pana in ultima secunda, daca nu ma insel il si atinge ceeace e rusinos pentru rasa lui.
n-ai ce sa le faci;de 5 saptamini am inchis porumbeii din cauza lor
in fiecare iarna asist la asemenea atacuri ,de vreo 8 ani,dar porumbeii mei cum vad “bomba” cum o iau la zbor, poate sa fie vreunul mai nepregatit sa-l ia sau sa-l raneasca k in rest nici o sansa sa ii prinda. porumbelul acela ori nu vede,ori n-aude ori e vreo cioara vopsita :)):))k altfel nu-0mi vine in minte sa-l numesc , pai cum sa stea atit d impasibil la un asemenea atac,e ceva anormal
mie nu mi-a prins niciodata uliul un porumbel …toamna si iarna mi se par cele mai frumoare anotimpuri pentru ca vine uliul
eu tin porumbeii inchisi de o luna
da porumbelul de pe casa a fost ranit ca a cazut intre case
eu stau bine la capitolu asta,ai tin afara si iarna,uliu da foarte rar la mine si pana acum nu am avut nici un porumbel luat de uliu.sper ca sa fie la fel si deacum inainte.bafta si vant in pene
Doamne da’ rau imi pare ca nu am putut sa filmez saptamana trecuta un atac adevarat… cu 2 ulii!!! Va dau cuvantul meu oameni buni, asa ceva nu am vazut in viata mea, sa atace doi ulii odata, cu o tehnica de nedescris, parca se vorbeau intre ei care ataca primul si care urmeaza dupa! 15 minute au pus foc de tun pe porumbei, fara sa-mi prinda macar unul, dar i-au imprastiat ca si a doua zi mai lipseau din ei. Ceea ce am observat eu aici a fost faptul ca nu atacau in disperare, ci calm, unul cate unul, parca aveau lectia pregatita din timp, lucru incredibil pentru niste fiinte care nu prea stiu altceva decat sa supravietuiasca!
M-au lasat mut si porumbeii mei, toti erau pui de anul asta, printre care si 4 tardivi iesiti de vreo 5-6 zile afara. Eram gata sa pariez ca doi din ei ii pierd, insa au venit acasa cu stolul de pui din prima serie (cei mai experimentati), iar eu nu mai aveam cuvinte cand am vazut asa ceva.
In sfarsit, ceea ce imi pare rau e faptul ca n-am reusit sa filmez atacul, oricum atunci nu prea mai stiam pe ce lume traiesc, fluieram disperat dupa ulii, insa nu m-au bagat deloc in seama, treceau glont pe deasupra mea in goana dupa porumbei de parca erau in padure, in mediul lor natural, nu printre case si multa galagie.
Numai bine la toata lumea si in caz ca cineva o sa observe un atac mai interesant sa incerce sa il filmeze, sa putem discuta mai pe larg in tema aceasta, cu dovezi “palpabile”! Multa sanatate va doresc!
Cred ca m-am uitat la filmulet de vreo 50 de ori, am probleme la mansarda. :)) E superb picajul ala, si daca dai sonorul mai tare auzi zgomotul produs la frecarea cu aerul.
Cand eram mic si erau mai multe rapitoare am vazut sute de atacuri, treceam toata iarna cu stolul meu de 11-12 gutani si corcituri de voiajor, echipa de soc… adrenalina totala. Nu, nu incepeam cu 12 dar cam pe acolo se stabilizau dupa ce cadeau la datorie cativa la inceputul sezonului de vanatoare.
Cum ieseam de la ore, impreuna cu alti 2 colegi maniaci dadeam fuga acasa, aruncam ghiozdanele cat colo si fuga sa inaltam porumbeii sa vina antrenoru’. Picaje ca in filmulet am tot vazut, aveam un kamikaze mai nebun, cand ii alerga uliul pe sus el se despartea si pica spre cusca desi asta e cam sinucidere, el scapa mereu, avea deja vreo 5 ani si stia meserie. De multe ori uliul venea dupa el pana la cusca si renunta in ultimul moment, apucam sa ii vad pentru 2-3 secunde privirea aia de fiara si penajul de stafie, pfff chestiile astea nu se pot uita. Sarea in bucate…
P.S. Luati-va dragilor camere video si puneti-o de cate un documentar, Animal Planet e mic copil…
Frumos picaj dar nu puteti spune ca porumbelul este prost, poate este prost antrenat si ii era frica ori este lovit asemenea chestii mai fac porumbei cand simt ”fiara” in preajma mai ales puii abia iesiti afara stau nemiscati crezand ca uliul va trece cu vederea dar aici a pus ochii clar pe tinta nu si nu a fost un stol sa il dezorienteze altfel porumbel putea sta nemiscat si avea mici sanse de supravietuire :)) dar din pacate in filmulet si-a ales prost locul ”de-a ascunsa ” :)) .
Bafta iarna asta iar daca o sa fac rost de o camera o sa avem in fiecare saptamana cate un pic de adrenalina pe acest site .
Inca ceva sa ne amintim cum facem si noi cand ne prinde uliul un porumbel :)))) http://www.youtube.com/watch?v=aBxOcRDsD8U
dak ne uitam atenti porumbelul cade intre case iar prima data se izbeste de casa
acel porumbel era ranit si cu aripa smulta daca va uitati atenti la filmutet o sa observati ca am dreptate .
oricum cred ca porumbeii trebuie tinu-ti liberi chiar si iarna…cine intelege…intelege…macar ca sint pierderi…oricum cei mai buni nu-i pica…lui Cezar…
acum deja zi de zi ne ataca porumbeii…cred ca se intimpla pe-te tot…mai ales in poalele muntilor…va urez cite mai putine pierderi…!
Uliul a actionat strategic, a picat de partea cealalta a casei de unde nu-l vedeau porumbeii, i-a luat pe nepregatite pentru ca pasarile sunt obisnuite sa-l vada pe cer mai intai.
Pa
deschid porumbeii zilnic in jurul orei 16 si nu am avut nici o pierdere. iar in zilele calduroase au stat liberi si mai mult in jurul casei. cum sa nu se bucure si ei de vremea asta? stau in ploiesti sud , prahova. ori sunt norocos ori sunt ulii satui de gugustuci si turtrele.
#cat despre clip este la fel de fascinant ca oricare atatc al unui pradator.
porumbelul a vazut uliul doar in ultimul moment,aceasta este o tehnica a rapitorului,pleaca pe sus peste casa si apoi se intoarce pe jos in asa fel ca apare dintr-o data.Cunosc un caz asemanator la un prieten,vine uliul pe sus,porumbeii mei si ai lui zboara, uliul prin aer dupa ei,etc.,o femela de a lui se intoarce din zbor in picaj rapid si se pune langa trapa,langa 1 metru de crescatorului care avea capul scos printre 2 ciripuri.De la mine observ ca uliul pleca pe sus in directia opusa pe deasupra femelei prietenului meu,dupa ce zboara vreo 100 m,se intoarce brusc,intra in picaj,si apare dintr-o data deasupra acoperisului.Prietenul meu se sperie cand vede ambuscada dihaniei,la fel si femela de langa trapa care nu a apucat sa decoleze bine ca a si fost prinsa de “carligele” uliului. A dus-o vreo 10 m pana pe un bloc si acolo s-a asezat pe femela,si a tzipat victorios spre dezamagirea si uimirea crescatorului,care nervos a scos repede o punga de nylon si a fluturat-o in aer pentru a-l speria.Atunci uliul a lasat femela,care speriata a mai stat cateva momente acolo dupa care dintr-o data a zburat haotic,ajungand in cele din urma acasa prezentand ceva rani usoare,superficiale.In aer uliul nu avea nici o sansa sa prinda femela (desi era o rosie superba,cica atractie mai mare pt.uliu) dar folosindu-se de ambuscada,chiar si cu prezenta crescatorului,a reusit sa prinda.In filmuletul de mai sus uliul se foloseste tot de ambuscada si oricat ar fi porumbeii de antrenati,daca se expun asa risca sa se trezeasca cu uliul deasupra lor.Conditia este sa stea mereu deasupra pe casa (unde au vizibilitate mare N-V-S-E) sau sa intre in cusca.Rapitoarele sunt bune in sportul columbofil cu voiajorii deoarece disciplineaza porumbeii,nu mai hoinaresc de acasa,zboara stolul mai compact,parerea mea ca si musculatura se formeaza foarte mult,corpul dobandeste calitati mai bune de zbor,oasele se strang (mai ales “furca” ),aparatul respirator se imbunatateste,rezistenta la efort deasmenea,etc.Din cauza rapitoarelor creste si mai mult atasamentul fata de casa,pasarile simt o protectie in voliera,devin mai blande si intra mai repede in cusca,nu mai stau sfioase pe o casa pana pleci de langa trapa.Prea multe rapitoare nu sunt bune,dar fara ele este la fel de rau,asa undeva la mijloc ar fi echilibrul.
o fi avut datorii la banca si nu mai putea sa le plateasca:)):))=))mai bine a ales sa fie omorat:))……….dar din videoclip pare ca avea penele smulse sau a fost ranit de uliu cand a cazut printre case.
Bogdan Pasca a scris “… lucru incredibil pentru niste fiinte care nu prea stiu altceva decat sa supravietuiasca!”
Mai trebuie sa stie si altceva? :)
Asta-i chintesenta! ;)
la mine si vara da uliu la greu … mi’a luat vro 2 puii si vro 2 maturi in primavara da dupa ce au prins antrenament nu avea voie uliu sa se apropie de ei … la un atac ca acesta porumbei mei erau in vazduh de mult … orcum de data asta por a avut noroc .
Are dreptate Vlaicu. Am avut ocazia sa tin in mana porumbeii unui amic ce sta la padure si avea atacuri aproape zilnic indiferent de anotimp. In viata mea n-am avut in mana porumbei mai musculosi si mai vitali, plini de pudra, cu licar viu in ochi, trecuti prin sita vietii victoriosi. Bai nene cum erau porumbeii aia, te umpleau de respect. :) Sigur ca toate astea nu iti garanteaza succesul la concursuri, dar sunt un element important. L-am mai vizitat dupa vreo 2 ani, timp in care se apucase sa prinda ulii. Diferenta este majora, porumbeii zboara mai lent pe langa casa, iar la mana erau la fel ca oricare alti porumbei, un fel de branze comparati cu cei pe care ii avusesem in mana la el in trecut.
Apropo de stilul de zbor, mult timp nu am inteles de ce zburau asa vijelios si mult porumbeii unui vecin de la care m-am infectat cu columbofilia acum vreo 20 de ani. Mi-a picat fisa peste ani si ani cand am inceput sa tin si eu porumbeii afara iarna. Omul ii zbura cu regularitate zilnic de 2 ori indiferent de vreme, si acum tin minte cum ii scotea fortat din pod pe toti.
Iarna pe un frig de crapa pietrele, orasul era gol golut si intr-o liniste totala, pe cer pluteau doar ulii iar vecinu’ intra in pod sa scoata echipa la lupta. Ma suiam in graba pe magazie sa vad mai bine showul si acolo inlemneam cu orele. Avea un stol de vreo 40 de voiajori, majoritatea baltati, o frumusete… de la primele ture se organizau intr-un stol compact ca un ghem si dispareau la orizont. Vecinu la balcon cu tuiculita, eu pe magazie cu turturi peste tot, nu-mi mai simteam extremitatile, dar cu ochii binoclu pe cer.
Porumbeii aia zburau cu o asa viteza ca greu iti dadeai seama pe ce fond de culoare e baltatura. :)) Erau beton intoarcerile la aproape 180 de grade sincron un stol intreg, cand le aparea uliul din fata, daca n-ai vazut asa ceva n-ai vazut nimic din columbofilie. Daca treceau pe langa mine imi venea sa ma las in jos sa nu ma darame, asa se auzea vuietul de la suvoiul aripilor turate la maxim si curentul facut. Interesant este ca porumbeii isi pastrau stilul de zbor, poate doar putin mai incetinit si vara. Pierderile erau putine, mai multe victime ii faceau pisicile cand se lasau prin copaci sau la sol porumbeii atunci cand ambuscada era prea reusita. Odihneasca-se in pace nea’ Florescu, incredibile showuri mai facea.
frumos ce sa mai .Eu sunt din prahova momentan nu am avut niciun atac de uliu shi sper a fye tot asa . numai bn shi vant in pene
Super tare video…apai porumbelu acela nush ce avea..doar uliu de sus vine in jos..spre el logic ca il putea vedea…..amei de cand il vad ca e la 10m sau la 100m deja zboara ca bolunzi…poate avea ceva probleme..cine stie.
Deja incepe sezonu cu uliu :> frums :)) …………daaaa trebe sa ne punem cu camera in mana!!! si sa filmam..frumos o sa fie.
BAFTA
eu nu am probleme cu uliul…a prins in luna septembrie vre-o 5 pui si o femela zburata….de atunci nu mai prinde dar ataca in haita chiar si 3 odata.Am un pui Rosu dilau zboara dupa uliu si numa figuri face pe langa el pana cand il prinde… zona mea ii deluroasa cu padure aici in JUD HUNEDOARA. Hai NOROC!
mai bine sa existe rapitoare animale decat rapitoare umana(hoti sau braconieri)
parca e chior porumbelul , ala de sta asa ca prostul cand ataca uliu, astfel de exemplare isi merita soarta
În zona în care am porumbeii, anul ăsta au apărut mai mulţi ulii ca în anii trecuţi, aşa că peste vară mai apăreau la atac la câteva zile. Am pierdut vreo 4-5 porumbei din cauza uliului, majoritatea pui. La concursuri şi antrenamente am pierdut 8 porumbei, tot majoritatea pui. Nu-i regret nici pe unii, nici pe ceilalţi. Asta le-a fost soarta. Am avut un mic sentiment de vinovăţie că m-am dovedit mai periculos pentru porumbeii mei decât o pasăre răpitoare, că doar eu cu mâna mea i-am băgat la concurs, dar aşa e în columbofilie :D
Acum, pe toamnă, atacurile uliilor au devenit dese în septembrie şi octombrie, apoi, s-au rărit drastic şi brusc de la o lună la alta. Am aflat şi motivul : există doi trei columbofili în satul vecin (10 km) care se laudă că au prins şi omorât 7 răpitoare. Se poate să exagereze, se poate să nu. Ideea e că acum uliul le mai tulbură zborul porumbeilor doar o dată la 10 zile. Nu pot să zic că porumbeii şi-au ieşit din formă, dar cred că vor cam ieşi devreme ce au început să facă bărcuţe, ca în perioadele liniştite de vară. Şi lucrul ăsta mă enervează. Nu încape îndoială, mi-am fluierat şi eu plămânii de-a lungul anilor, am alergat şi eu pe dealuri în speranţa că îmi voi putea salva porumbelul din ghearele uliului, am cusut şi eu guşă de porumbel cu aţă roşie, am plâns şi am înjurat, dar în timp am învăţat să respect mai mult o pasăre care omoară din necesitatea de a trăi decât pe un om care rupe gâtul unei păsări doar pentru a o scoate din competiţie.
Aşa că eu cred că e timpul ca pe lângă expresia ” lăsaţi porumbeii să zboare” ar trebui să adăugăm şi “lăsaţi uliul să-şi facă treaba”
EU PERSONAL CRED CA ACEL PORUMBEL ERA OBOSIT ….EU DIN FERICIRE NU MIAM PIERDUT PANA ACUM NICIUN PORUMBEL IN CHEARELE DAVOLULUI NUSH CE SA ZIC EU CRED CA PORUMBEI MEI SUNT DESTUL DE ATENTI TOT TIMPUL UNUL E CU OCHI PE SUS SI IN CAZ DE PERICOL DA UN SEMANA L CEL PUTIN ASA CREC EU
ritchiu, cum sa zic, acest mesaj il aplaud cu… amandoua mainile.
Sa lase uliul in pace sa agite ragaliile care dorm pe casa sau “zboara” in barcute plutite sa nu cumva sa arda calorii, ca altfel vine soimul si le da porumbeilor perversa ca pe Targu Ocna, dauna totala. :))
porumbei.ro : vreau sa va pun 3 intrebari.
1)e bine sa dai drumul la porumbei iarna cand e zapada??
2)dak nu e bine sa le dai drumu iarna, cand se inchid porumbeii?
3)si in primavara cand se da drumul la porumbei ,daca iarna ii inchizi?
va rog raspundetimi
Interesant …tin porumbei afara cred toata ziua(parinti le da drumu afara) si mi-a disparut un pui acu vreo 3 sapt…ziua au antrenamente cu uliu,ma regasesc in multe descrieri pe care le-am citit mai sus si asta ca ii vad doar in weekend…parte interesanta e ca un prieten de-al meu ii tine inchisi,profitand de ziua de duminica f frumoasa le da drumu si el…2 victimie ii face uliu…ajung la cocncluzia ca mai bn ii las non-stop afara decat sa-i inchid.
Interesant riciu…
eu am porumbeii in zona de deal si le dau drumul dupa amiaza si nu este zi sa nu am cel putin un atac si pana in prezent am deja 2 pierderi care au fost zburate anul acesta.
In zona clujului nu mai vine uliu cum venea acum vreo 4-5 ani.In luna septembrie nu mai stateau turturelele linistite in nuc dar nici porumbei obezi si bolnavi pe case.Si nu am auzit cum ca ar fi prins cineva uli.Mie daca mia spart stolul anu acesta de 5 ori este bine.Fata de altadata cand imi ataca uliu de cel putin 3 4 ori la fiecare antrenament.Pacat de showuri si de zborul acela stil (mig) parca 100 aveau.Noroc!!
# sho , poz .17 – In Ploiesti uliul ataca “din an in Paste” nici nu mai tin minte cand am vazut ultimul atac de rapitor inaripat in oras.
Sa fie de vina betoanele care au acoperit natura si ecosistemul … ?
doua filmulete captivante :
http://www.youtube.com/watch?v=5Eq1diXVaJU
http://www.youtube.com/watch?v=bmE4p1o6zi0&feature=related
Numai bine
@lupumarian:
1. Daca le dai drumu le dai in fiecare zi, altfel isi ies din forma si ii prinde uliul usor (vezi relatarea lui dax)
2. Se inchid toamna cand incepe sa piste mai rau uliul sau soimul.
3. Cand nu mai da uliul, de regula prin Aprilie dupa ce da frunza si se intorc pasarile calatoare.
Daca in zona ta nu (mai) sunt ulii, le poti da drumu oricand…
ei ataca mai mult prin ambuscada pentru ca au un succes mai mare asa , de aceea vin mai pe la sol de la distanta si apoi ataka .
ai dreptate porumbei.ro!!!ala deja trebuia sa aiba cel putin 100m inantea uliului cand la simtit.aia inseamna lipsa de program…zbor…in cotet la mancaresi,apoi inchisi,nu pe casa.sunt incepator dar am prins toate detaliile astea….
“perversa ca pe Targu Ocna”-tare asta dar soimul ia porumbei mai buni care se inalta si ne raman putorile ce dorm pe casa ,venid agale parca la masa , dar marea majoritate a porumbeilor “puturosi” sunt bolnavi .asta e uliul e mai bun decat soimul >>pt aia care nu vor gaini sau ornament
in zona mea e numai padure , si ulii din plin ,cel putin nu sunt muntii unde sa poata sa se stabileasca perversul de soim,apropo cati km teriitoriu are soimul ?
de 13ani de columbofilie,nu am inchis niciodata porumbeii iarna.dar mii zapaceste si rar imi prinde cate unul,iarna trecuta mia prins un mascul din 05 si ranit o femela din 08 pe care am cusuto si in vara a, facuto cadou la un baiat!dar vreau sa zic,k sunt la mana exact cum zice si porumbei.ro putin mai sus,foarte buni la mana si se simte musculatura pe ei.multi crescatori mau laudat cu chestia asta si se mira cum de sunt asa de”nemilos”cu ei sii las in ghiarele rapitoarelor.
dar eu le raspund sincer:cine e sa se salveze?bine,cine nu?asta e.D-zeu decide cine traieste si cine nu;) bafta si cat mai putine pierderi pe timpul iernii
suieratul ala de mig sa nu fie o masina , o coincidenta exact in momentul atacului andrei!!!! e prea frumos sa fie adevarat. in zona unde am eu porumbeii pot sa spun ca e plin de rapitoare , 1- un siloz de cereale in care siau facut cuib rapitoarele , vedeam zilnic cate 10 dar nici nu se sinchiseau sa imi atace pasarile , 2- zona de padure care ma inconjoara , pasari rapitoare in disperare , anul asta am avut o singura pierdere enigmatica …ori pisica ori vreo rapitoare inaripata ….tind sa cred ca pisica …
SINCER PORUMBELU SA DESCURCAT A SCAPAT DE RAPITOR DIN EXPERIENTA VA SPUN CA DACA A APUCAT SAL ATINGA PANA DIMINEATA MOARE AM VAZUT UN ATAC TOT ASA PORUMBELU A SCAPAT DA DIMINEATA LAM GASIT MORT LAM STUDIAT SI FUSESE ATINS DE CHIARE
in ploiesti ataca uliul mai mereu si soimul, dar numai porumbeii de zbor, de voiajori nu se atinge, porumbeii de zbor find o rasa cu zborul ca de fluture pe care rapitorul trebuie doar sa o culeaga din zbor fara prea mare efort
Gabriel_Petre,logic daca lassi porumbei zilnic afara nu iasa din forma deloc,eu avand 9 :)) (incepator)am por de vreo..5,6 ani dar acuma mi-am facut crescatoria bla bla…si io i-am tinut inchisi cam 2 sapt..si dupa aceea i-am lasat din nou afara..si mi-o prins o femela!!! de 2010 (am doar tardivi de 2010),dar acuma..cum zici tu arata la mana excelent,aproape toata ziua umbla uliu dupa ei,acuma vom vedea…poate am noroc sa nu ma lase fara astia 8 ce ma-i am :))
BAFTA
frumoase atacurile, chiar azi eram pe masina de lucru in piata Ciparu in Cluj si ma uitam la niste porumbei care isi cautau miezii de paine pe jos si dintr-o data au luato la zbor ca sa vad uliu cum se ia dupa unul din acel stol , au dat cateva ture printre masini!!!! o aglomeratie totala dar tot pe urmele leu l-a agatat la un moment dat l-a scapat si pe cand sa il agate iarasi a facut o eschiva si a castigat duelul!!! deci deja uliu e cam domesticit nu mai prea sunt scapari
poate o sa vi se paraa aberant ce va spun.dar am avut un porumbel era puii si a fugit uliu dupa el,era la vreo 2 metri de uli si dintro data sa oprit in loc cica auzit de la alti ca a facut stop cardiac. ast pareri la cazul meu
Pt acsuceva:
Ceva asemanator am patit si eu dar la mine a fost ceva mai diferit :)), fiind un mare admirator al rapitoarelor cand vedeam uliul in zona imi scoteam repede soldatii pe teren :)) si intr-o zi i-am zburat cam mult pot sa zic afara era frig iar cand au aterizat au simtit ca ceva nu ii bine ( era inca uliul in zona ) si o porumbita cand a vrut sa isi i-a zborul de pe voliera a picat direct jos i s-au blocat aripile deci nu putea da din aripi, am dus-o in casa i-am facut masaj ortopedic :)) iar pana la urma dupa 10 min si-a revenit, nu am patit pana iarna trecuta asa ceva pot sa zic ca a avut noroc la aceea faza ca am fost in zona daca nu eram in zona era prada perfecta pt uliu.
stau int-o zona de deal,cand am decis sami fac o crescatorie nou am tot gandit,cum sa fie mai bine?am facuto din doua compartimente,cusca + voliera(cu plasa de sarma),din noiembrie pana in martie nu ii las afara au spatiu destul,2m cusca+4m voliera,e ok zic eu.daka ar fi afara toata ziua jumatate tii ia uliul,de multe ori ii alege,teoria k ar lua pe cei bolnavi nu o cred,cand vin 2 uli o data ce sanse are un porumbel?minime sa scape neatins,am vazut un atak de 3 uli,normal a luat dreptul de smecher!,atunci ,cand dai bani pe porumbei,hrana buna,tratamente si iti ia un porumbel bun,te ia fiori.mult succes tuturora.
un porumbel ce nu poate scapa de uliu acasa unde practic este pe teritoriul lui,in timp ce sa intoarce din concurs nu cred ca are vreo sansa..ulii fac selectie,omoara pe cei mai slabi si lasa ce e sanatos si puternic.
La noi au picat in primavara 14 ulii in capcana iar in toamna asta deja 8.Poate ii mai rarim pana la primavara…
Felicitari !!! Sunteti tari de tot……….
Cand s-o instala soimul sa va rada tot stolul intr-o luna sa va felicitati pentru realizare.
Am observat ca in linie dreapta porumbelul(sanatos)nu are ce sa faca cu uliu il ia cand se arunca prin copaci si la ambuscade si atunci doar in proportie de 50-60%.Sanatate!
DAca tot ii prindeti in capcane dc nu ii trimiti la 100-200-300-400…2000 km departare decat sa ii ucideti, ii eliberati in orase se instaleaza ei pe undeva, cred ca si 100 de ulii de s-ar elibera in Oradea tot nu ar decima din gutani pana la normalitate, ii PLIN de ei chiar peste tot.. fata de anii trecuti .
Nu ii elibereaza pentru ca in majoritatea capcanelor li se rup picioarele, aripile sau sunt raniti in alte moduri, deci oricum nu mai supravietuiesc.
Pai ii aud pe altii ca ii prind si pe urma la taie ghearele si ciocul si ii elibeareaza, decat sa faca astea … mai bine ii omoara pe loc :| .
pentru cei care omoara ulii sper sa aiba Dumnezeu grija si sa le dea inapoi ce merita..aia e o pasare ce prinde porumbei ca sa supravietuiasca,la fel cum si noi omoram milioane de animale nu doare pentru a trai ci uneori pentru distractie..daca ar fi sa judecam serios noi suntem cei ce ar trebui exterminati…in fine..omorati in continuare animale nevinovate..o sa vedeti rezultatul:|
stau in zona de munte si am obs. comportamentul uliilor si soimilor,am voiajor spart de uliu de doua ori in acelasi loc sub aripa care a supravietuit,am avut o zburatoare de budapesta care toata vara de f.multe ori a pacalit uliul si cu parere de rau in noiembrie a fost incoltita de 3 ulii fara sanse am asistat vara cum soimul nu baga in seama porumbeii dar se arunca asupra randunicilor si cu o precizie excelenta le prindea si chiar m-am mirat.Am constatat ca chiar si iarna porumbeii care nu se ridica si raman intre blocuri cum sunt gutanii au mai multe sanse in fata uliului.
porumbeii nu se ridica de la sol sau acoperisuri de voliere ,cand sunt atacati de soim.deoarece stiu ca el numai in aer ataca, in schimb la uliul porumbar rupe cerul.la cea mai mica amenintare sunt sus.
eheeee iata un topic de iarna tare frumos de discutat( mai ales k ai mei dragi concurenti sunt in hibernare de mai bine de o luna). salut cele spuse de cei de aici si exprim o parere personala ( a unuia care creste voiajori si concureaza cu ei la 300 de m padure aruncati un ochi pe site personal daca doriti)
1. uliul are rolul lui in ecosistem si trebuie respectat ca pradador aflat in varful lantului trofic; tentativele de exterminare nu pot duce decat la dezechilibre sau mai rau la popularea arealului cu alti pradatori (in speta soimi)
2. in principiu pt cei care cresc porumbei in zona de munte e bine sa tina inchise pasarile pe perioada de toamna iarna pt a evita eventulale pierderi nedorite( uliul nu face diferenta intre cei mai buni zuratori si restul lotului).
3. uliu este maestru al ambuscadei atacul lui printre case sau coronamentul arborilor fiind favorit; de asemenea au abilitatea de a vana in pereche unul din cei doi parteneri “aducand” stolul exact in locul unde cel de al doilea asteapta si ataca fara gres .
Buna ,
complectind cele spuse de domnii Robi oradea ( 56 ) si cr.tr ( 57 ) vreau sa propun si eu un mic clip de pe youtube , este adevarat nu este nici cu porumbei nici cu vreo pasare de prada insa ne ofera inca dovada de cit de educat, civilizat si intelegator este omul fata de natura si legile sale de functionare…
http://videonews.antena3.ro/action/view … fara-mila/
Andrei
foarte tare pocnitura…frumos picaj
foarte faina filmare
interesanta filmare, da porombelul ala nu cred ca vede bine…ai mei cand vad uliul o iau la sanatoasa de park zici ca ii alearga cineva cu pusca
si mie mi sa intimplat dar mi la luat
Eu stau langa padure iar an iarna asta un vecin ia avut liberi si am vazut cu uliu ai alerga trei porumbei de ai lui au intrat an cusca la ai mei de si eu iam avut an chisi parca au vazut gaura din aer si au intrat peste ei an acea zi nu a avut nici o pierdere dar de asta toamna pana acum apierdut vreo5 CRed ca porumbelulsigur erea zgribulit de frig si nu la auzit de obicei cand e frig nu aud prea bine ce se ntampla an jur dar pot spune ca a avut noroc cu caru de a scapat
eu stau langa zavoi si mii ataca aproape pe fiecare zi (toamna) dar de un an mi-a ranit decat unul dar nu mi la luat, la ranit ca nu avea penajul complet
ce bine ca a scapat .dar cred ca la kam atins.nu doresc la nimeni asa ceva