Sunt incepator si as dori sa aflu de ce unii din porumbeii mei cu rezultate bune la concursuri se pierd la concursurile din anul urmator pe care le-au zburat de atatea ori.
Multumesc.
Ionut
Sunt incepator si as dori sa aflu de ce unii din porumbeii mei cu rezultate bune la concursuri se pierd la concursurile din anul urmator pe care le-au zburat de atatea ori.
Multumesc.
Ionut
Este o diferenta enorma intre un porumbel aflat la 100% din capacitatea lui de zbor si unul cu o indispozitie temporara mai mica sau mai mare. Trebuie sa stai cu ochii pe ei foarte atent si iti vor spune daca sunt gata de etapa sau nu. Cu cat distanta creste cu atat si o mica indispozitie are un efect tot mai mare.
Ecuatia cu variabile ca gramaj, forma, Km, meteo, etc e foarte complexa si rezultatul poate sa insemne diferenta dintre viata si moarte (sosire/pierdere).
Io cred cu tarie ca un porumbel miscat pe o ruta 3 4 ani la rand este greu sa se piarda. ….ptr ca nu a mai gasit drumu spre casa.
Deci sa fim mai atenti pe viitor , nu s-ar supara porumbeii daca 1 etapa 2 raman acasa. Un porumbel bun isi face punctele chiar daca chiuleste 1 etapa, parerea mea
Sunt de acord cu cele spuse de porumbei.ro si sa luam in calcul ca conditiile(meteo,de transport,pregatire si multe alte variabile) se schimba de la etapa la etapa si tot asa si de la an la an.
Oricum e dureros cand se pierd porumbeii care au clasat anii trecuti.
Un sezon bun pentru toti cu succese!
Vant in pene!
drumul e plin de pericole de la ulii ,braconieri si vanatori morti de foame, toti il vor…..
În general sunt f puţini porumbei care duc pănă la capăt şi mai ales mai mulţi ani. Uită-te şi vezi căti fac palmares 3 ani. De aceea trebuie matcă. Lotul de zbor trăieşte cu riscul deasupra capului.
NU STIM CE SA MAI CREDEM UNI ZIC CA SUT BONLAVI SI NU AM FOST ATENTI LA INBARCAREA LOR ,ALTI SPUN BRACONIERI CU ARMELE DE VINATORE CARE VINEAZA PORUMBEI SI AICI MA REFER LA TOT CE SE POSTEAZA PE FACEBUK,ALTI SPUN BALTILE DE PACURA ,SINCER SI EU AM PIERDUT PORUMBEI ZBURATI SI NICI IN ZIUA DE AZI NU STIU CAUZA .CE SE INTANPLA NUMAI DUMNEZEU STIE
Daca ar fi toti iubitori de pasari si porumbei,atunci nu cred ca ar mai fi atatea pierderi.Dar atata timp cat sunt ,vanatori,braconieri,si alte specii de animale cu doua picioare,un campion nul poti avea garantat nioiodata.Trist dar adevarat.
Mor eu cred lovesc in sirme de inalta ii prinde uleul anul trecut la un concurs am bagat si eu patru porumbei din care unul a venit cu pieptul rupt in sirme si unul a venit fara coada va dati seama daca din 10 mii la ales pe al meu asa noroc
Se pierd si din cauza rapitoarelor,batale ( gropi cu reziduri petroliere), conditii de transport si lansari catastrofale.
Am porumbei de 3 ani care nu au facut mai nimic si tot mi-ar fi greu sa ma despart de ei. M-am obisnuit cu figura lor in boxa respectiva, cu felul lor de a fi… cand dispare cate-un d-asta ma intristeaza chiar daca nu s-a remarcat niciodata.
Una din cauzele majore cred eu ca ar fi epuizarea păsărilor în primul an asta datorita antibioticelor excesive primite în timpul anului la concursuri.
Ai făcut cumva tratamente prea multe?
Ahh cata dreptate ai por.ro . Si cand te gandesti ca dupa un sezon doua , incepi sa ai si satisfactie ca s-a intors , si cand la al patrulea stii ca se intoarce , oriunde l-ai trimite ,doar ca nu stii cand . Asta e adevaratul hobby , sa te bucuri de si cu ei .
Legat de pierderea porumbeilor experimentati , cred ca principala cauza sunt accidentele si hazardul .
:D :D @ Spaniolu’ , tu ce crezi ?? :D :D
Vad ca mai toti spun de sarme,petrol,etc dar nimeni nu spune de capacitatea porumbelului de orientare… Daca toti porumbeii ar avea IQ-ul incat sa revina toti acasa iar factorii de pierdere ar fi doar sarmele si petrolul…n-am mai reproduce zeci de pui anual ;) Parerea mea e ca NOROCUL si CAPACITATEA DE ORIENTARE A PORUMBELULUI sunt factorii decisivi. Daca porumbelul X la eliberarea din cusca o ia in directia opusa deja e “anulat” din start…. Sunt la inceput in ale porumbeilor dar parerea asta o am vizavi de pierderi….
Am inceput cu porumbei de ici de colo in 2011. La ora actuala in cotet,am:o femela de 2012 din 70,un mascul si doua femela 2013 din vreo 100,doua femele de 2014 tot dintr-o suta. Astia,oricat de mult am incercat,nu am putut sa-i pierd. Masculul de 2013 a facut tot,n-a clasat nimic!!!! Dar e acasa! El ajunge mereu a doua zi dis-de- dimineata cu noaptea-n cap :)),dar ajunde,100%! E un masacru sa zbori porumbei de unde stau eu. Porumbelul asta,a invatat orarul rapitorilor si vine doar atunci cand acestia nu ataca. Am mai avut un alb. Asta in ciuda culorii,a resistat doi ani. Pana la urma l-am pierdut… Aici la mine rezista doar porumbeii lenti si cumpatati,viteza niciodata!
Razvan D sunt porumbei cu norme la fond zburati pe aceiasi ruta care se pierd in anii urmatori la o etapa de viteza sau de demifond dupa ce au bagat cu un an sau 2 inainte tot planul de zbor pe ruta aia, ce treaba are cu orientarea?
Desi mi am promis sa nu mai postez pe acest site unde am fost facut betiv de catre ,, un om bun cu suflet mare,,….totusi imi spun parerea, poate ajuta:
Sa incepem de toamna….
-pt multi anul competitional incepe primavara…
-pentru altii incepe din perioada naparlirii, toamna si continua cu tratamente, vitaminizare pana primavara viitoare
-primavara cand se incep antrenamentele este destul ca un porumbel bun sa ia directia gresit la primele antrenamente sau la primele concursuri de viteza…este terminat psihic si foarte posibil ca intreg sezonul sa i fie compromis.Sau sa nu aiba o pozitie de cuib foarte buna, sau sa fi fost imperecheat ,,fortat,,(sa i se dea femela pe care noi o alegem , nu el) la fel se poate intampla, chiar daca se imperecheaza cu ea
-porumbei care se obisnuiesc sa cedeze la greu…clacand dupa primele 2,3 etape
-porumbei stolari…vin cu stolul si sprinteaza pe ultimii km,clasand 2, 3 etape dupa care adio
-porumbei care nu rezista decat un an, fac norma dar anul urmator cad, foarte multi.
Si ce este mai important din 100 de porumbei doar cel al 101-lea porumbel este bun, restul mediocrii, slabi sau stolari.
Bineinteles astea sunt observatiile mele, dar eu cred ca sunt adevarate.
Razvane vorbim de porumbei care au zburat 2-3 ani au facut norme si si la al 3 an nu a mai venit ,si nu 1 zeci de porumbei chiar si campioni si vice campioni judeteni ( astia nu au avut capacitate de orientare ) ?
Ionut, daca este vorba doar de un caz, singular, cred ca ti s-a explicat deja motivul posibil al pierderii lui, Daca vorbim aici de mai multi porumbei, atunci nu poate fi vorba decat de probleme grave legate de sanatate. Un porumbel care a venit bine un an, concret, nu se poate pierde, chiar daca nu este in forma, chiar daca conditiile meteo nu-i priesc, chiar daca are indispozitii,,, vine prost, dar vine. La zboruri lungi, grele, porumbelul cedeaza, cand organismul cedeaza… Porumbei.ro, ai 3 porumbei care n-au facut mai nimic, dar sunt acasa…
Ce zic eu,cred ca no sa va cam placa.In primul rind cea-ce putin stiu ca unele linii de porumbei care se maturizeaza mai greu,si aici intervine greseala crescatorului cind asi angajeaza porumbeii de tineri,si cind cred ca vor venii mai bine,atunci intervine dezamagirea si nu se stie de ce nu a venit.Un porumbel pentru a face performanta,si a reusii sa o mentina multi ani,trebuie sa andeplineasca multe criterii.Acele criterii sant:sanatatea,crescatorul si putin noroc.Pe ultimul nu va bazati daca nu le respectati pe primele.Un porumbel daca nu are geana buna de porumbel voiajor,nu va face fata mai mult de 2 sau maxim 3 ani.Si an Spania ereau multi crescatori cu porumbei care nu aveau nici o treaba cu performanta.Deci in concluzie eu cred ca porumbeii care se pierd in marea parte sa pierd din cauza conditiei fizice.Cind porumbeii zboara singuri acasa,si stau in zbor cam 2 ore dimineata si 2 ore seara.Atunci este in forma maxima cind zboara de bunavoie 4,5 ore zilnic.
mare-mi este mirarea ca unii reusind de la 750, de la 250 nu m.revin, atunci cind anul trecut iau tinut 3 zile-n masina…, sau bagat la Nikolaew unde ploua-si nu sau retras, tinindu-i trei zile in transport.
Pt com 19: d-le ce intelegi dumneata prin “forma porumbelului” din moment ce nu esti inscris intr-o asociatie, nu ai concurat in viata dumneatale, nu crezi in pedigrie, nu notezi nimic dar in acelasi timp le stii pe toate.
Astept raspuns cu privire la forma porumbelului, si cat timp tine aceasta forma maxima. Multumesc anticipat
Tot pt com 19, un porumbel care joaca 2-3 ani tot planul de zbor, cred ca e o pasare extraordinara, si chiar de nu face norme e o pasare pe care se poate cladi ceva, e un inceput si poate fi fundatia unei crescatorii puternice, dar trebuie notite si sa stii cum il lucrezi.
Personal prefer o astfel de pasare in detrimentrul a 400 de porumbei fara pedigrie, fara a sti nimic si tinuti la gramada si care nu au zburat nici macar 100km.
Uhaaa…oare e topic la care sa nu va impungeti? Fratilor aici ne dam fiecare cu parerea…nu e nimeni campion “mondial”,in fiecare an apar invingatori noi la fiecare categorie cu mici exceptii. Bun eu sunt la inceput si imi zic si eu parerea (buna…rea…asta e). Romanul mereu are ceva de comentat : ala are 10 pasari,ala 1.000…. Eu zic sa ne uitam fiecare in ograda si apoi sa ne uitam peste gard la vecinu. Atata invidie ,atata ura….ptr ce? Aceeasi pasiune ne uneste… Ca suntem campioni sau nu prea putin conteaza. Unii mai viseaza la unificare cand toti se mananca intre ei ca hienele… Haideti sa fim mai buni,mai capabili,mai uniti… Ura si dusmania duc la pierzanie.. Scuzati offtopicul dar uneori se intrece masura… De fiecare data stricati topicurile cu ura si dusmania pe care o aveti unii dintre voi…
Un porumbel bun se pierde greu, acum depinde de fiecare cum stie sa aprecieze, una din marile greseli in columbofilie e supraaprecierea, ati putea vorbi de uzura timpurie, selectia doar pe etape cu vant din spate, lipsa rabdarii si o gramada de alte elemente care la unii fac diferenta. Porumbeii buni se nasc greu, multi se asteapta sa apara pe banda rulanta :)
Salutare tuturor,este posibil ca acesti porumbei sa se sature de antrenamente,vaduvie,ia femela da femela,concursuri,zgaltait de masina si viata sub stres combinata cu tot felul de medicamente si suplimente si sa spuna mai da-l ma in p..a mea si sa se duca in lumea larga???E o intrebare pe care eu mi-o pun, si cred ca daca porumbeii ar avea constiinta multi ar face astfel,ptr ca este o mica ‘armata’ ce facem noi cu ei pana la urma.Si eu am pierdut anul trecut un un mascul care a venit f.bine ca yarling,si consider ca eu sunt vinovat de pierderea lui! Din momentul cand am observat ca nu vine cum o facea in trecut nu am avut fler sa il opresc acasa.Colegul meu de club a pierdut porumbel cu 37 de angajari si 37 clasari cu locuri fruntase la nivel National la viteza-demifond-as speed….
Vorbe vorbe multe vorbe. Dar poate totusi nu uitam. Ambitia fara cumpatare duce la pierzanie. Cumpatarea singura poate parea chiar lene. Echilibrul dintre cele doua e intelepciune si viitor. Cam asa e si cu porumbeii
Spaniolule nu uit numele tau cum de altfel nu a-m uitat nici de” valea mortii” nici de Hitler (porumbelul)nici de pietari si ex pot continua.
D-le eu doar te pregatesc pt cruda realitate, in momentul in care vei zbura cu porumbeii, si vei reciti cele scrise de tine iti vei spune:” ce novice eram” cunosc multi din astia la noi in Bihor care ne ameninta ca ne omoara la maraton, si dupa o etapa de 400-500km erau plecati in concediu.
“E usor a scrie versuri, cand n-ai nimic a spune”
Legat de încrederea exagerata in porumbei, a mai postat aici si unu de zicea ca își lansează porumbeii in valea morții” si ca rupe tot când se va baga sa zboare cu clubul iar când s.a înscris ,după 2 etape s.a dezumflat repede. Nu vreau sa dau nume dar tipul a avut topic aici pe site si zboară in TM.
Probabil când se va înscrie malliorcanu noi de frica nu vom zbura… Nu fi fricos si rău de paguba , zboară.i si apoi fi lăudăros.
Optimist in necunoștința de cauza iar in final vei fi pesimist in cunoștință de cauza.
Poate-i spune cineva Spaniolului ca din punct de vedere genetic din campioni ies mai multi pui prosti decat pui care seamana cu parintii. Daca nu, demult ar fi dominat columbofilia doar cei cu bani multi care-si permiteau sa cumpere campionii campionilor. Teoria ca teoria dar practica ne omoara.
Ar fi util poate pentru columbofilii incepatori daca ar imparti cauzele pierderilor porumbeilor cu experienta in 2 categorii majore:
1. Pierderile accidentale. Acestea nu pot fi evitate de crescator, survenind in fiecare an, in proportie mai mare sau mica, in functie de zona in care activeaza si de distanta de zbor. In zonele cu rapitoare multe si la cei care zboara pe distante lungi aceste pierderi sunt mai mari. Pierderile accidentele sunt de regula comparabile cu cele ale colegilor de club.
Cauzele pierderilor accidentale sunt:
a) Prinderea porumbeilor de braconieri
b) Atacul pasarilor rapitoare
c) Accidentele cauzate de loviri (in special fire), balti cu petrol, etc
d) Conditii deosebit de nefavorabile (canicula, ploaie torentiala, cutremur) in ziua de concurs
2. Pierderile din vina crescatorului. Aceste pierderi sunt determinate in mare parte din lipsa de experienta sau managementul defectuos al crescatorului. Cauzele cele mai probabile sunt:
a) Starea de sanatate necorespunzatoare a exemplarului la data angajarii
b) Neacordarea unui timp se refacere suficient porumbelului, care astfel nu mai poate face fata stresului psihic si fizic
c) Antrenarea insuficienta sau necorespunzatoare a porumbelului inainte de concurs
d) Angajarea porumbeilor intr-o stare fiziologica necorespunzatoare (porumbite inainte de ouat, naparlire prea avansata, etc)
e) Schimbarea drastica a directiei de zbor
Legat de punctul c, uneori se efectueaza prea putine antrenamente, alteori acestea pot fi necorespunzatoare. Un porumbel cu experienta la cursele lungi isi foloseste uneori capacitatea de anticipare in incercarea de a rezolva problema ajungerii acasa. Ca urmare desi este lansat de la 50 de km, el stie ca are de zburat cateva ore bune si se poate sa treaca peste localitatea unde avem crescatoria zburand inca cateva sute de km. Cand isi da seama, poate fi prea obosit sau nu va avea timp sa se intoarca in aceeasi zi, fiind in pericol de a fi prins de braconieri, mancat de animale, etc.
La punctul e, daca porumbelul este cu adevarat valoros si pierderea sa este dureroasa, probabil crescatorul face o greseala ca trimite porumbelul la o cursa pe directie diferita de ruta sa obisnuita. Porumbelul va fi dus in eroare de propria sa experienta si poate alege sa zboare intr-o directie gresita, bazandu-se prea mult pe experienta sa anterioara. Impulsivitatea si determinarea care l-au ajutat sa castige in trecut, ii vor fi acum fatale…
“singura certitudine in sportul columbofil este ca nu sunt certitudini!!!”
Ad Schaerlaeckens
mai exista si posibilitatea unei ereditati schimbatoare astfel incat dupa 1-2 ani echilibrul se strica.
Altceva: cati porumbei la varsta de 2 ani mai seamana cu tinerii care au fost?
-cum a trecut peste sezonul de naparlire si peste iarna?
-a fost recuperat dupa toate concursurile pe care le-a zburat cu rezultate bune? daca DA, de unde stii?
-dupa toate tratamentele preventive a fost recuperat? poate ficatul lui a rezistat doar la 3 pastile
De ce se pierd porumbei cu experienta?Raspunsul il gasiti tot aici in topicul ,,rapitoare cu pusca” cand un nenorocit e mandru de crima care a comis-o si se desfata cu pusca in mana ci cu porumbeii morti la picioare.
Aurel
Stimati columbofili,parerea mea legata de porumbeii care se pierd la zboruri este legata de modul de orientare al porumbelului si anume campul magnetic al pamintului,daca acesta este perturbat de anumiti factori naturali sau produsi de om atunci chiar si cel mai bun porumbel este suficient sa rateze directia buna si sa zboare pina la epuizare. Parerea mea ca un numar foarte mic de porumbei cad prada rapitoarelor sau braconierilor si ca foarte multi ajung in diferite crescatorii unde se simt bine nefiind stresati ca acasa si raminind acolo toata viata iar atunci cind mai apare cite unul acasa dupa un timp in mod sigur ceva l-a deranjat si si-a adus aminte de casa. Rar sunt acei porumbei formidabili care ne umplu inimile de bucurie care ajung acasa dupa citiva ani cu aripa taiata sau coada jumulita.
@Aurel: intr-adevar la cutremure se cam pierd multi porumbei. Totusi sunt si acei porumbei care nu zboara pana la epuizare, se opresc si continua a doua zi – in general porumbeii de maraton, mai calculati, mai putin explozivi, si care stiu se se descurce pe campuri.
@Aurel ai dreptate. In majoritatea cazurilor cred ca porumbeii numai vin acasa ptr ca unora nu le place MILITARIA…si mai bine se pripaseste undeva unde e lasat in plata domnului… + capacitatea porumbelului de orientare. Nu cred ca sta cineva cu pusca non stop sa-i impuste…. A facut valva poza aluia din Ukraina sau de unde e in care apare cu pusca in mana si porumbeii doborati langa el…
salutare tuturor!!!da,…sant incepator .. si da ,nu am zburat nici o data in nici un concurs ..dar pot spune ca am 2 porumbei care provin dintr-o fam mai veche ……i-am zburat personal pana la 400km in toate directiile …..rezultatul…pasarile bune zboara pe orice fel de ruta ii dai…..pasari ingrijite corespunzator fara tot felul de medicamente si super dozaj de vitamine si fara ca cusca lor sa arate ca si o ,,farmacie,,..fara antrenamente pe program sau mancare la gramaj,,,,,asa m-a invatat bunicul ,,dumnezeu sa-l odihneasca ,,personal le fac 3 zboruri pe zi dimineata ,la pranz si seara. Acum multi poate ma vor critica zicand ca de ce ii zbor la ora pranzului pe canicula..iata raspunsul o pasare angajata la concurs nu tine cont de asta …nu se uita la cea si vede ora 12 ..,,o e canicula i-a sa i-au o pauza 3-4 ore si dupa aia imi vad de drum,, o pasare zboara de la lansare pana la caderea noptii,poate cu mici pauze de adapare etc .Pentru toti pasionati de porumbei zburati selectati porumbeii cu gene bune..adik pe cei care va vin acasa chiar dak nu claseaza si incercati sa construiti ceva !Va doresc tuturor rezultate in ani ce urmeaza !!!!!!