Salut, ma numesc Florin, cresc porumbei de la varsta de 16 ani. Din cauza pozitiei geografice crescatoria mea este amplasata intr-o zona mai ferita de lumina, cu un grad de umiditate mai ridicat. Periodic ma confrunt cu imbolnaviri ale porumbeilor. Situatia actuala este urmatoarea: porumbeii au excrementele apoase, iar dupa ce depun efort la cresterea puilor slabesc foarte tare (in special masculii), intr-atat incat nu se mai pot tine pe picioare (zici ca sunt beti).
Mentionez ca nu cred ca este paramixoviroza pentru ca nu lasa capul pe spate si se hranesc singuri. La sugestia medicului veterinar am facut tratament 5 zile cu enrofloxacina buvabil, pauza o saptamana apoi alte 5 zile cu eritrovit + vacin paramixoviroza, urmat de vitamine in apa o saptamana. Acest tratament n-a dat rezultate pt ca alt mascul prezinta la momentul actual aceleasi simptome. Nu au malai in gat, nu stiu daca este tricomonoza.
In cotetul alaturat tin separat puii proveniti din aceasta matca, ei sunt intr-o stare perfecta de sanatate.
Mancarea pe care le-o administrez: porumb (30%), grau(15%), mazare (20%), floarea soarelui10 %, sorg 15 % si rapita 10% + grit si pamant galben la discretie.
Alte probleme: in apropiere am un cotet de gaini de unde s-au luat paduchi de gaina, am dat cu tomosan si am reusit sa scap de ei. Probabil si stresul acesta le-a scazut imunitatea, ce ziceti?
Astept sugestii de la columbofilii experimentati legat de problema mea!
Nu cumva dupa tomosan au inceput sa fie “beti”?
Trebuie sa muti crescatoria sa scapi de umiditate, altfel degeaba o sa stai cu tratamente pe ei nonstop, e un chin si pentru tine si pentru ei. Umiditatea e crima la porumbei.
daca ai porumbaria cu plasa de sarma cat mai mult nu trebuie sa ai umiditate ,indiferent de conditia geo.
7 zile lincospectim 0,3 ml
succes
mergi si cumpara vitamineral( firma natural) sau orice alt produs asemanator de la alta firma.le pui la discretie cateva zile si o sa fie ok(pasarile sunt epuizate de la cresterea puilor). sa nu-ti lipseasca niciodata din crescatorie….le pui sa aiba mereu proaspat nu le torni o “galeata” intr-un hranitor si apoi uiti de ei o saptamana
si am uitat lasa antibioticele in problema asta ca-i omori cu mana ta
IN PRIMUL RAND REZOLVA PROBLEMA CU UMIDITATEA….APOI,PORUMBEII TAI AU NEVOIE DE MINERALE SI NU DOAR DIN ACELEA CUMPARATE,LE POTI FACE TU DIN PAMANT GALBEN,NISTE CLACIU VITAMINIZAT(5 6 LEI KG) O LINGURA DE SARE LA CATEVA KG DE MINERALE VITAMINIZATI SI TOTUL VA FI BINE.DAR ATATA TIMP CAT NU SCAPI DE UMEZEALA IN CRESCATORIE NU VEI AVEA PORUMBEII SANATOSI,POTI SA LE FACI TRATAMENT SI DE TRICOMONOZA SI DE COCCIDIOAZA SI DE CAI RESPIRATORII TOT DEGEABA.
Mi se pare mie sau ar vrea sa-l cloceasca?
Cel mai bine roagate de un columbofil experimentat
(cu rezultate foarte bune la zboruri) sa iti examineze porumbeii.
Ceva nu se leaga din povestea ta .Noi nu putem sa ne dam decat cu presupusul si mai rau le facem !Succes!
cu cotetul de gaini iarasi nu e bun ,o sa ai probleme de sanatate si din cauza gainilor.
rezolva problema umiditati,inchide voliera complet,fa aerisire in asa fel incat sa intre aerul prin fata voliere prin partea de jos si sa iasa prin spatele volierei prin partea de sus,pentru lumina foloseste geamuri si monteaza un bec,vezi ca sunt si produse contra umiditatii,aerosol si altele.Lasa antibioticele deoparte,baga vitamine si minerale si vezi ca rapita e prea mult 10% si nu o folosi tot timpul,folosesteo in special in perioada de naparlire.
Un tratament cu FOSBAC T PLUS….. 7 Zile si nu cred k o sa mai ai probleme…..e un pik km scump dar merita…dupa tratament vitamine in apa si drojdie de bere pe mancare. km 5 zile.Mult succes.
coccidioza
Salut Florin , in primul rand scapa de umiditate ; eu am un ventilator in partea de sus a volierei care trage aerul intrat prin partea de jos . In al doilea rand in loc sa-i bombardezi cu medicamente mai bine folosesti uleiul de usturoi , drojdia de bere , otetul din mere si miere .
Bafta !
O mică remarcă: cantitatea de rapiţă din amestecul folosit de tine (10%) e foarte mare. O să revin cu un comentariu în care o să-ţi explic şi ce substanţă toxică conţine rapiţa şi efectele ei negative asupra porumbeilor dacă este administrată în cantităţi prea mari. Deocamdată trebuie să găsesc în arhivă studiul în care era descrisă pe larg componenţa seminţelor de rapiţă.
Iar starea proastă a porumbeilor tăi este cauzată de mediul impropriu în care trăiesc. Umiditatea şi întunericul vor genera permanent coccidii, tricomoniade şi salmonele. Elimină cauza, nu trata doar efectul.
Boala pe care tu o prezinti la porumbei se numeşte SALMONELOZA. Tratanentul pe care il faci nu da roade findcă coteţul tău este in ace zonă cu umiditate crescută. Această boală apare în dese cazuri lângă coteţele df găini şi porci, dacă porumbei sunt invecinaţi cu aceste animale degeaba le faci tra tament fiindcă boala odată apărută va apărea mereu şi în acest caz nu ai alceva de făcut decât să îţî muţi coteţul în care creşti porumbei.